Täältä löydät Netti ja media -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Vanhempani hoitaa puhelinlaskuni

Sain ekan kännykkäni lapsena siten että vanhempani hoiti liittymät, laskut, ym. Muutin omilleni täysi-ikäisenä, emmekä muuttaneet systeemiä, vanhempani sanoi että minulla on niin pikkuruiset tulot että hän voi ihan hyvin hoitaa puhelinlaskut jatkossakin, ja hän saa vissiin jotain alennustakin kun on monet perheen liittymät samalla henkilöllä. Vanhempani myös hankki minulle netin samasta firmasta. Nyt aloin miettiä, että mitä käy jos hän kuolee tai muuten ei olekaan kykenevä enää hoitamaan laskuja? Kuinka voin saada liittymät omiin nimiini ja laskut tulemaan minulle jos vanhempani ei pystykään hoitamaan siirtoa liikkeessä tms? Menettäisinkö puhelinnumeroni vai pystyisinkö jotenkin saamaan oman uuden liittymän samalle numerolle? Minulle nykyjärjestely sopii kyllä hyvin, mutta haluaisin varuilta tietää miten järjestän asiani jos tuleekin joku yllättävä katastrofi.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Kling!

Kiitos viestistäsi. Henkilön kuoleman jälkeen voimassa olevat sopimukset ovat yhä voimassa ja laskut juoksevat edelleen. Se henkilö, joka hoitaa kuoleman jälkeen kuolinpesää valtuutettuna huolehtii myös laskujen maksamisesta, kunnes kuolinpesä on selvitetty. Tietyssä vaiheessa myös sopimukset, kuten puhelinliittymät ja sähkösopimus irtisanotaan.

Eri puhelinoperaattoreilla on hiukan eri käytännöt. Yleensä omaisen tulee olla yhteydessä operaattoriin. Liittymä voidaan sulkea tai kuolinpesän päätöksellä siirtää toiselle henkilölle. Puhelinnumero voidaan säilyttää tai siirtää uuteen liittymään.

Tarkemmat tiedot löydät sen operaattorin nettisivuilta, josta puhelin- ja nettiliittymäsi on hankittu.

Mukavaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

pulma

voik osuojausavaimia saaha ilmaiseksi tahon mukaan chromen lisäsuojaus ohjelma mutten omista vainta tai puhelinta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, Marko vastaa sinulle:

Hei kybermaster!

Kiitos kysymyksestäsi. Lähtökohtaisesti suojausavaimia ei ole mahdollista saada ilmaiseksi. Vaihtoehtoisia ratkaisuja etsiessäsi voit olla yhteydessä esimerkiksi paikkakuntasi nuorisotyöntekijöihin, jotka auttavat sinua asian kanssa.

Ystävällisin terveisin, Marko | Nuortenelämä.fi

Lentävä kalakukko

Miksi Lentävää kalakukkoa ei koskaan soiteta radiossa?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Tässä vastaus Ohjaamosta sinulle:

Radiossa on kyllä soitettu ”Lentävä Kalakukko” Esa Pakarisen kappaletta. Monesti toive listoissa. Lähtökohtaisesti radio kanavat päättävät itse soittolistoista. On mahdollista laittaa viestiä radiokanaviin jotta soittaisivat kyseistä kappaletta. Radiokanavien tietoja löytyy hyvin google hakukoneella. Sinne vaan toivetta.

Tommi - Kuopion nuorten ohjaamo

Automaattisen sisäänkirjautumisen esto

Voiko iPadissa ja iPhonessa jotenkin estää automaattisen sisäänkirjautumisen eri sivustoille, esimerkiksi paypal, nettikaupat, erilaiset foorumit ym? Tosi monella sivulla kirjautuessa on automaattisesti valittuna kohta ”muista minut” tai vastaava, ja joskus sitä ei hoksaa klikata pois ja sitten joutuu etsimään sivuilta kohdan josta ominaisuuden saa pois päältä. Välillä on myös tullut sähköposteja kirjautumisen jälkeen että muistamme laitteen jatkossa, vaikkei semmoista valintaa edes ole ollut kirjautumisessa ollenkaan. Voiko laitteisiini tehdä jonkun eston, etteivät mitkään sivustot pysty muistamaan kirjautumistietojani vaikka ne miten yrittäisivät pakottaa minua siihen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Marko vastaa sinulle: 

Hei!

Laitteen omissa asetuksissa vain WiFin automaattinen kirjautuminen on mahdollista poistaa käytöstä. 

Sivustojen "muista minut" tai automaattinen sisäänkirjautuminen on sivusto- tai palvelukohtainen asetus, jonka voi poistaa käytöstä kirjautumalla sisään ja etsimällä tunnuksien asetuksista automaattisen kirjautumisen asetukset. Samaisien turvallisuusasetuksien alaisuudesta yleensä löytyy vaihtoehto poistaa muut luotetut laitteet tai sijainnit käytöstä.

Turvallisuusnäkökulmasta suosittelemme hyödyntämään palveluissa kaksivaiheista tunnistautumista. Tällöin kirjautumisen yhteydessä vaaditaan yleensä erillistä laitetta tai sovellusta (tekstiviesti, puhelu tai sovelluksen luoma koodi). Kaksivaiheinen tunnistautuminen lisää turvaa ja yleensä palvelut pyytävät lisätunnistautumisen jokaisen kirjautumisen yhteydessä, jolloin riski kirjautumistunnusten väärinkäytöstä pienenee.

Terveisin, Marko | Nuortenelämä.fi 

Maksaminen kortilla ulkomaille

Mistä tietää että ulkomaisesta verkkokaupasta on turvallista ostaa pankkikortilla(ei ole luottokorttiominaisuutta, maksuvaiheessa näpytellään kortin omistajan nimi, kortin numero, voimassaoloaika ja se lyhyt takakoodi)? Mitä voi pahimmassa tapauksessa käydä jos sivusto onkin epäluotettava? Voiko käyttötili tai muut tilit tyhjentyä kokonaan tms?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Kerääjä!

Kiitos kysymyksestäsi. Hyvä, että pohdit verkkokauppojen luotettavuutta. Tyypillisessä verkkokauppahuijauksessa maksettua tuotetta ei saa ollenkaan, tai sen sijasta saa väärän tuotteen. Verkkokauppahuijauksen uhri voi menettää ison summan rahaa.

Verkkokauppojen luotettavuuden arviointi

Kun arvioi verkkokauppojen ja -sivustojen luotettavuutta, on syytä tarkastella useita eri tekijöitä.

1. Kilpailu- ja kuluttajaviraston vinkit

Verkko-ostajan muistilista:

  • Liian hyvältä kuulostava tarjous saattaa olla huijaus.
  • Suhtaudu varauksella verkkokauppoihin, jotka eivät kerro oma-aloitteisesti kattavia yhteystietoja. Pelkän sähköpostiosoitteen tai yhteydenottolomakkeen ilmoittavan yrityksen kanssa ei kannata käydä kauppaa!
  • Etsi muiden kokemuksia yrityksestä syöttämällä verkkokaupan nimi hakukoneeseen.
  • Älä tee tilausta, jos et ole lukenut toimitusehtoja tai ymmärtänyt niitä. Varmista erityisesti oletko tekemässä kertatilausta vai sitoutumassa kestotilaukseen.
  • Maksa luottokortilla. Voit ongelmatilanteissa vaatia myyjän lisäksi hyvitystä aina myös luotonantajalta.
  • Ennakkomaksu pankkisiirrolla on riskialtista – pyri välttämään sitä!

Siirry tästä Kilpailu- ja kuluttajaviraston Verkko-ostajan muistilistaan (avautuu uuteen välilehteen).

2. Kuluttajaliiton vinkit

Perehdy kauppiaan verkkosivuihin ja selvitä, löytyykö sivuilta ainakin tiedot

  1. kauppiaasta
  2. tuotteista
  3. kaupan ehdoista
  4. tilauksen sisällöstä
  5. toimitustavoista ja -kuluista
  6. maksuehdoista ja -tavoista
  7. selkeät merkinnät kokonaishinnoista.

Katso myös Verkkomaksajan muistilista Kuluttajaliiton sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

3. Kyberturvallisuuskeskuksen vinkit

Lue Kyberturvallisuuskeskuksen neuvot epäilyttävien sivujen tunnistamiseksi (avautuu uuteen välilehteen).

Pankkitilin turvarajat

Omalle pankkitilille on hyvä asettaa käyttörajat (esim. summa paljonko vuorokaudessa on mahdollista veloittaa tililtä maksimissaan). Voit myös erikseen valita turvarajan verkkomaksuille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, paljonko kortillasi voi maksaa ostoksia verkossa vuorokaudessa. Jos käy niin ikävästi, että joutuu huijauksen uhriksi, maltilliset turvarajat estävät huijareita saamasta suurempia summia saaliikseen.

Oman pankin verkkosivuilta löytyy ohjeet, miten toimia, jos epäilee joutuneensa huijauksen kohteeksi.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua verkko-ostoksiin valmistautumisessa ja turvallisuudesta huolehtimisessa. Mukavaa loppuvuotta sinulle! :)

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

mikä on luotettava 2 vaiheiseen tunnistautumiseen liittyvä laajennys chromessa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei oikeudenpuolustaja!

Kiitos kysymyksestäsi. Voit katsoa saatavilla olevat laajennukset Chromen verkkokaupasta Chrome web store.

Suosittelemme kuitenkin tekemään 2-vaiheisen tunnistautumisen eri laitteella kuin pääkäyttölaite (esim. puhelin).

Ystävällisin terveisin, Marko & Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

ap storessa on authy sovellus 2 vaeiheihen tunnistautuminen onko tää luotettava

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kybermaster!

Kiitos kysymyksestäsi. Authy-sovellus vaikuttaisi olevan luotettava sovellus. Se onkin saanut paljon kehuja eri toimijoiden arvosteluissa.

Toki jokaisen sovelluksen kohdalla kannattaa muistaa, että varmimmatkin ja turvallisimmatkin sovellukset ovat välillä tietoturvahyökkäyksien kohteena.

Kuitenkin jos huolehdit yleisestä tietoturvastasi ja asennuksen yhteydessä varmistat, että vain sinun käytössäsi olevat laitteet saavat pääsyn sovellukseen, ei sovelluksen käytölle pitäisi olla mitään esteitä.

Ystävällisin terveisin, Marko ja Riina | Nuortenelämä.fi

Tabletin/kännyn lataus

Kuulin epäselvästä lähteestä että iPadin ja iPhonen akut pysyisivät parhaassa kunnossa jos niiden ei yleensä antaisi kulua tyhjemmäksi kuin 20 prosenttiin ja ne lataisi useimmiten ainoastaan 80 prosenttiin, koska ”ensimmäiset ja viimeiset 20% ovat rankimpia akulle”. Onko tässä väitteessä mitään tosipohjaa vai onko ihan sama kuluttaa aina akut miltei tyhjäksi ja ladata ihan täyteen? Ottaako laitteiden lataus sähköä niin vähän ettei ole taloudellisesti olennaista merkitystä miten kalliiseen aikaan vuorokaudesta sitä lataa? Ajattelin myös hankkia semmoisen pienen varavirtalähteen sähköpulaa&sähkökatkoja varten, miten paljon virtaa siihen pitäisi mahtua jos pitää ladata pelkkää yhtä iPhonea?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Näpyttelijä!

Kiitos kysymyksestäsi. Saamassasi tiedossa on perää. Lataustavoilla on vaikutusta laitteen akun käyttöikään. Nykypäivän puhelinten ja tablettien akkuja tosiaan suositellaan ladattavan jo ennen, kuin virta pääsee tippumaan alle 40–20 prosenttiin. Ja parempi, että akkua ei lataa täyteen, vaan korkeintaan 80–90 prosenttiin. Lyhyet latauskerrat ovat akun kannalta parempi vaihtoehto, kuin pitkät latauskerrat.

Tabletin ja puhelimen lataamiseen kuluu verrattain vähän sähköä, eivätkä erot ole senttimääräisesti isoja latasi sitten mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Esimerkiksi Ylen julkaisemasta jutusta voit katsoa ja vertailla taulukkoon koottujen laitteiden sähkönkulutusta ja hintaa (avautuu uuteen välilehteen).

Varavirtalähde voi näinä aikoina olla hyödyllinen hankinta. Varavirtalähteen hankinnassa kannattaa kysyä neuvoja kaupan myyjältä (tai verkkokaupan asiakaspalvelusta), sillä varavirtalähteiden kapasiteeteissa on eroja. Työntekijä osaa opastaa valitsemaan juuri sinun laitettasi ajatellen sopivan varavirtalähteen.

Mukavaa marraskuun jatkoa sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

kun koneessa on kiristyshaittaohjelma tulee maksujuttu missä lukee decrpyted mitä se tarkottaa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei oikeudenpuolustaja!

Kiitos kysymyksestäsi. Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kiristyshaittaohjelmia käytetään kyberhyökkäyksissä, joissa verkkorikolliset pyrkivät salaamaan uhrin datan salausalgoritmilla ja vaativat lunnaita tietojen palauttamista vastaan. Kiristyshaittaohjelma siis salaa eli kryptaa valitsemansa tiedostot, jolloin uhri ei pääse tiedostoihin käsiksi. Decrypted-ilmoitus puolestaan tarkoittaa, että tuo salaus on purettu.

Lunnaita ei lähtökohtaisesti kannata koskaan maksaa, koska silloin tulee tukeneeksi rikollista toimintaa. Eikä koskaan ole varmuutta siitä, onko lunnaiden maksamisesta uhrille edes sitä hyötyä, että salaus purettaisiin. Joka tapauksessa kiristyksestä voi tehdä rikosilmoituksen poliisille.

Ylen Digitreenit auttaa estämään haittaohjelmia ja opastaa, miten toimia haittaohjelman iskettyä. Tästä pääset Digitreeneihin (avautuu uuteen välilehteen).   

Mukavaa lokakuun loppua sinulle.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Nasse-setä

Miksi Nasse-setä on aina hyvin hyvin vihainen?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Nasse-setä on Vesa-Matti Loirin luoma sketsihahmo. Nasse-setä on karikatyyri huonosta lastenohjelman juontajasta. Nasse-setä vihaa lapsia ja on juontamissaan lastenohjelman jaksoissa tavallisesti humalassa.

Erilaiset hokemat ovat sketsihahmoille ominaisia asioita. Nasse-sedälle sopii hyvin hokema ”Nasse-setä on hyvin, hyvin vihainen”. Nasse-setä on milloin mistäkin asiasta vihainen. En kuitenkaan löytänyt tietoa, mistä syistä Nasse-sedälle on valikoitunut juuri kyseinen hokema.

Ystävällisin terveisin, Riina
www.nuortenelama.fi

Sivut