Täältä löydät Netti ja media -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

puhelinnumeroa vailla

Mistä voisi saada yksityishenkilön puhelinnumeron? Kaikenlaisia numeropalveluita on kai paljonkin, mutta olisiko mitään ilmaista palvelua. Jos ei täysin ilmaista ole, kunpa olisi edes joku suht halpa ja luotettava. .Haluaisin kovasti tietää yhden tapaamani henkilön puhelinnumeron.

Kuvan ottaminen netistä

Onko väärin, että jos ei kysy tekijänoikeuksia, ottaa kuvakaappauksen jostain kuvasta ja lisää sen puhelimen taustakuvaksi tai esim. Instagramin tmv profiilikuvaan, mutta kuitenkin kertoo mistä se kuva on otettu?
En tiedä mistä tekijänoikeuksia kysytään, ja ajattelin että onko kys. Kuvan käyttö kuitenkin ihan ok jos kerron mistä olen saanut sen ja kerron etten omista sitä kuvaa?
En tiedä miten tarkemmin selittäisin, toivottavasti ymmäreätte.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Jokuvaan!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että mietit oikeuksiasi kuvien käyttöön. Kuvien käyttö ja niihin liittyvät oikeudet eivät aina olekaan ihan yksinkertaisia juttuja.

Oikeudet riippuvat paljon siitä, mikä kuva on kyseessä. Lähtökohtaisesti kaikki valokuvat ovat tekijänoikeudellisesti suojattuja. Tämä tarkoittaa, että tarvitset kuvaajalta luvan kuvan jakamiseen esimerkiksi somessa – vaikka kuva olisikin kuvankaappaus kyseisestä kuvasta ja mainitsisit kuvaajan ja lähteen. Oman puhelimen taustakuvana kuvaa saa kuitenkin käyttää, koska silloin kyseessä ei ole kuvan jakaminen.

Esimerkiksi sellaisia kuvia puolestaan saa jakaa somessa, joilla on Creative Commons -lisenssi (CC-lisenssi). Tieto lisenssistä näkyy yleensä kuvan yhteydessä tai sivuston käyttöehdoissa. Lisenssejä on erilaisia, joten ensin on hyvä selvittää, millaisia oikeuksia kyseessä olevan kuvan lisenssi sinulle antaa kuvan käytön suhteen.

Lue lisää CC-lisensseistä.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Mukavaa alkuvuotta! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

virtti

Irwin laulaa Ryysyranta-laulussaan, että virtti on ainoa viljelyssarka. Mitä se virtti oikein tarkoittaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa!

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Netistä tosiaan löytyy joistakin lähteistä sellaiset Irwinin Ryysyranta-laulun sanoitukset, joissa tuo virtti sana esiintyy. Siinä on kuitenkin virhe. Oikea sana on pirtti.

Eli ”Pirtti on ainoa viljelyssarka..”. Tällä viitataan pirttiviljelyyn, joka tarkoittaa lasten hankkimista.

Hauskaa loppuviikkoa! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

minkä maan firma on tuo discord sivusto

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Hei nimimerkki kybermaster!

Discord on amerikkalainen sivusto, jonka ovat perustaneet Jason Citron ja Stan Vishnevskiy. Lisää tietoa sivustosta löydät heidän omilta sivuiltaan. :)

Ystävällisin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

tulilahti

missäpäin heinävedelle sijaitsee tulilahti niminen paikka

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! Kiitos kysymyksestäsi, tässä Sinin vastaus sinulle:

Hei nimimerkki mik!

Tulilahti sijaitsee Heinävedeltä noin 5 kilometrin päässä kaakkoon tietä 476. Tästä löydät Tulilahden kartalta.

Mukavaa syksyä!:)

Ystävällisin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

Tarvitsen neuvoa

Mistä tiedän onko kysymykseni kaverini auttamisesta/rikosilmoituksen tekemisestä tullut teille?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Kysymyksesi on tullut perille. :) Kysymyksiin vastataan viiden arkipäivän kuluessa.

Kun kysymys tulee meille, tarkistamme ja julkaisemme sen - yleensä viimeistään seuraavana arkipäivänä. Julkaistut kysymykset löytyvät Kysyttävää-palstalta, esimerkiksi Uusimmat-painikkeen kautta. Tästä pääset Uusimmat-osioon.

Kysymyksiä voi selata myös aihealueen mukaan. Tästä pääset selaamaan kysymyksiä aihealueittain

Jos valitset kysymyksesi yksityiseksi, ei kysymys näy palstalla ollenkaan. Yksityisiinkin kysymyksiin vastataan viiden arkipäivän kuluessa, joten seuraile sähköpostiasi, jonka ilmoitat kysymyksen kirjoittamisen yhteydessä. Kannattaa olla tarkkana, että kirjoittaa oman sähköpostin varmasti oikein. Joskus käy niin, että sähköpostiosoite on väärä, eikä vastaus mene sen takia perille kysyjälle.

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Miksi en pysty laittamaan yksityisesti ylläpidollenne viestiä?

Aina kun painan nappia lähetä, niin muka tapahtui joku virhe ja pyytää kokeilemaan uudestaan myöhemmin. Tällee normisti, jos en yksityistä vastausta halua niin ssan lähetettyä normaalisti.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi!

Hyvä, kun laitoit asiasta viestiä. Testailin tuota palstan tekniikkaa ja minulla se toimii normaalisti, ja antaa lähettää yksityisenkin viestin ihan oikein. Voisitkohan kokeilla vielä uudelleen? Tässä joitakin huomioita:

  • Kaikki *-merkityt kentät tulee täyttää.
  • Kannattaa kirjoittaa oma sähköpostiosoite huolellisesti, jotta se tulee varmasti oikein.
  • Jos kysymyskenttään on liittänyt jotain sisältöä jostakin, on hyvä kokeilla kirjoittaa sisältö itse, ilman liittämistä, jotta muotoilut poistuvat. 

Kertomasi kaltainen virheilmoitus tulee esimerkiksi siinä tapauksessa, jos kysymyskenttään on lisännyt emojin. Eli kannattaa sekin tsekkaa, että kysymyksessä ei ole emojeita. Perinteisen hymiöt se kyllä hyväksyy, mutta valitettavasti ei emojeita. 

Voit myös kokeilla laittaa viestiä eri laitteella tai eri selaimella, josko sellainen auttaisi.

Toivottavasti näillä ohjeilla kysymyksen lisääminen onnistuu. :)

Voit olla uudestaan yhteydessä tai kommentoida tätä, jos viestin lähettäminen ei edelleenkään onnistu.

Pahoittelut vaivannäöstä! 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Ei mulla ole mahdollisuutta vaihtaa selainta tai mitään.

Eikä siinä ees ollu emojeita. Vituttaa ihan suuresti kun olin nähny yli 3 kertaa vaivaa kirjoittaa teille, mut sitte lähettämisessä on ongelma kun ei muka pysty lähettää kun siinä tapahtuu jokin virhe tm. Ihan saatanan kiva, ku mul ois tosi tosi arkaa ja yksityistä asiaa ja olisin halunnut selittäö sen asian niinku se on enkä kaunistella. Se ois liittynyt yhtee meidän tuttuun, jolla on "todella erinomainen kuvio" meneillään tässö kohta pati kuukautta.


Moi, kiitos paljon vastauksestasi. Testailin palstaa uudelleen, ja onnistuin lähettämään normaalisti yksityisen kysymyksen sekä puhelimella että tietokoneella. En siis valitettavasti paikanna ongelmaa itse. Jotta ongelmaan voidaan tarttua ja ratkaista se, tarvitsemme seuraavat tiedot: 

  • Mitä selainta käytät?
  • Mikä laite ja malli sinulla on käytössäsi? 
  • Minä ajankohtina olet yrittänyt viestiä lähettää?
  • Kuvankaappaus virheilmoituksesta, joka tulee, kun yrität lähettää yksityistä viestiä. 

Voit lähettää tiedot ja kuvankaappauksen meille sähköpostilla osoitteeseen nutikoordinaatio@ouka.fi.

Tiedot saatuamme voimme selvittää palvelun teknisen ylläpitäjän kanssa, missä ongelma on ja miten se voidaan ratkaista. 

Pahoittelen edelleen kaikesta vaivannäöstä. 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

kyssäri

kato ideani ps mitä tarkottaa suojelukulttuuri https://www.nuortenideat.fi/fi/ideat/2456/

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

 

Halusit tietää, mitä tarkoittaa suojelukulttuuri.

 

Yksiselitteistä vastausta ei ole helppo antaa, sillä suojelukulttuuri tarkoittaa aika monimutkaista ja laajaa asiaa.

Suojelukulttuurilla voidaan tarkoittaa yhteiskunnassa vallitsevaa toimintakulttuuria, jolla pyritään suojelemaan johonkin ryhmään kuuluvia henkilöitä, esim. kehitysvammaisia.

Suojeleminen ja oikeuksien riisto ovat valitettavan usein hyvin lähellä toisiaan silloin kun kyseessä on aikuinen ihminen. Suojelemisen mennessä tarpeeksi pitkälle, suojelulla voidaan jopa rikkoa ihmisen perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia. 

Suojelukulttuuri voi näyttäytyä esim. kehitysvammaisten ihmisten kohdalla pitämällä asuntoloiden ovet lukossa, vaikka nykyään ei asuntoloiden ovia saa lukita, koska ihmisillä on oikeus liikkua vapaasti oman tahtonsa mukaan omaan kotiinsa ja kodista ulos.

Suojelukultturin tilalle on kasvamassa itsemääräämisen ja oikeuksien tukemisen kulttuuri.

Esim. uusia keskeisiä työtehtäviä vammaispalveluiden työtekijöillä on kehitysvammaisten ihmisten tukeminen heidän omaa elämää koskevien valintojen tekemisessä.

 

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua.

Ystävällisin terveisin,

- Po1nt koordinaattori / Po1nt

huonosta hoidosta kertominen

Olen saanut huonoa hoitoa ja kaikin puolin epäasiallista kohtelua eräältä yksityiseltä terveydenhoitohenkilöltä. Teenkö väärin, jos kirjoitan jollekin nettikeskustelupalstalle, mitä olen joutunut kokemaan? Julkistaisin siinä kyseisen henkilön nimen, ja kertoisin yksityiskohtaisesti mitä on tapahtunut. Tämän tekisin sen takia, että mielestäni kaikilla on oikeus saada tietää, millaisia menetelmiä tämä ihminen ja hänen edustamansa yritys käyttävät. En haluaisi, että kukaan joutuu kestämään tällaista kuin minä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Olen pahoillani, että olet saanut huonoa hoitoa ja epäasiallista kohtelua terveydenhoitohenkilöltä. Sinulla oikeus hyvään, asialliseen kohteluun sekä tarvettasi vastaavaan, asiantuntevaan hoitoon.

Mikään laki ei kiellä kertomasta julkisesti epäasiallisen kohtelun ja huonon hoidon kohteeksi joutumisesta terveydenhuollossa. Laki ei kiellä kertomasta terveydenhuollon ammattilaisen tai kyseessä olevan yrityksen nimeä omien kokemusten jakamisen yhteydessä. Eli lain näkökulmasta et tekisi väärin.

On hyvä huomioida, että nettiin kirjoitettu sisältö voi levitä laajalle joukolle ihmisiä nopeastikinsekä säilyä ikuisesti. Jos arvostelee julkisesti terveydenhuollon palveluja tuottavaa yritystä ja/tai sen ammattilaiselta saatua hoitoa, kannattaakin miettiä tarkoin, miten sen tekee.

Skannattaa tietysti tehdä asiallisesti ja totuudenmukaisesti. On hyvä kertoa asiasta oman kokemuksen kautta ja kohdistaa arvostelu nimenomaan saamaansa kohteluun, hoitoon ja ammattihenkilön toimintaan - sen sijaan, että arvostelisi esimerkiksi kyseessä olevan ammattihenkilön ominaisuuksia. Lisäksi haukkuminen ja muu vihapuhe on väärin ja sellainen on syytä jättää keskustelupalstoilta pois. Myös valheellisen tiedon levittäminen henkilöstä on väärin. Sellainen voi täyttää kunnianloukkauksen kriteerit.

Terveydenhuoltoa ja saamaansa hoitoa kuitenkin siis saa arvostella julkisesti.

Toinen tapa vaikuttaa asiaan ja puolustaa omia oikeuksia on, että selvittelet asiaa potilasasiamiehen kanssa hoitopaikassasi. Potilasasiamies auttaa sinua tarvittaessa myös muistutuksen tai kantelun tekemisessä saamastasi huonosta hoidosta ja epäasiallisesta kohtelusta. Potilasasiamiehen yhteystiedot saat hoitopaikastasi ja sen verkkosivuilta.

Lisätietoja saat näistä Valviran sivuille vievistä linkeistä:

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

Kun sivun jättää auki chrome vakoilee onko tää totta isä varoitti?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kyseliä! 

Kiitos kysymyksestäsi. Millä tavoin isäsi kertoi Chromen vakoilevan?  

Chrome on siis Googlen palvelu. Se kyllä kerää tietoja käyttäjistään. Google kuitenkin vakuuttaa, että tietosi ovat turvassa ja sinun hallinnassasi. Voit itse päivittää, ladata, hallinnoida ja poistaa noita tietoja. Voit itse säätää tietosuoja-asetuksia Chromessa ja valita, mitä tietoja sinusta kerätään ja miten niitä tietoja käytetään. 

Tietosuojakäytännöistä voit lukea lisää tältä Googlen sivulta. Sivulle on koottu tietoa siitä, mitä tietoja sinusta kerätään, miten ja miksi ja miten voit hallinnoida tietoja. 

Jos kaipaat lisää vastauksia Googlen tietosuojakäytännöistä, suosittelen sinua olemaan suoraan yhteydessä Googleen. Tietoa ja ohjeita saat Googlen tietosuojan ohjekeskuksesta. 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

hän sanoi että jos jätän facebook tilin auki enkä kirjaudu ulos selaimeni vakoilee sitä


Hei. Google tosiaan kerää tietojasi. Voit itse päivittää, ladata, hallinnoida ja poistaa noita tietoja. Voit itse säätää tietosuoja-asetuksia Chromessa ja valita, mitä tietoja sinusta kerätään ja miten niitä tietoja käytetään. 

Tietosuojakäytännöistä voit lukea lisää tältä Googlen sivulta. Sivulle on koottu tietoa siitä, mitä tietoja sinusta kerätään, miten ja miksi ja miten voit hallinnoida tietoja. 

Luulen, että isäsi tarkoitti vakoilulla tätä tietojen keräämistä sinusta. Voit varmistaa asian vielä kysymällä ja keskustelemalla isäsi kanssa.

T. Riina 

Sivut