Täältä löydät Netti ja media -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

kyssäri

voisko tällä olla oma discord servu voitas käydä näistä asioista puhekeskustelua ois kiva ja webkameralla tää on ideani

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki oikeudenpuolustaja!  

Kiitos viestistäsi. Nuortenelämä.fi on tieto- ja neuvontapalvelu, jossa nuoret voivat hakea tietoa itsenäisesti, kysyä tietoa ja neuvontaa Kysyttävää-palstalla ja keskustella chatissa anonyymisti ja luottamuksellisesti. Toistaiseksi emme pysty laajentamaan toimintaammeKiitos kuitenkin, kun kerroit ideasi. 

Paikkakuntasi nuorisopalveluilla on oma Discord-palvelin. Tästä pääset paikkakuntasi nuorisopalveluiden DiscordiinHaluaisitko ehdottaa heille, että voisiko heidän palvelimellaan käydä keskustelua toivomistasi asioistaTältä sivulta löydät paikkakuntasi nuorisotyöntekijöiden yhteystiedot 

Mukavaa vappua sinulle!  

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

kerääkö face dataa messenger viestinnästä esim mun viestit

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi. Kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Hei! 

Messengerin kautta Facebook voi kerätä puhelimesi yhteystiedot, jos olet sen hyväksynyt ja tehnyt messengeristä tekstiviestisovelluksen. Messengerin ei kuitenkaan pitäisi päästä viestien ja puheluiden sisältöihin. Pelkästään puhelinnumeroita tarkkaillaan. Facebookin asetuksista voit selvittää, mitä tietoja palvelu on sinusta kerännyt. Lisää voit lukea Facebookin tietokäytännöt-sivulta

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

kyssäri

mistä johtuu että lapset puhuu pelottavia suustaan https://youtu.be/2bwO57hUXHY

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Hei! 

En ole varma mistä tällainen johtuu. Luultavasti siihen on monia syitä. Lapsilla on hyvä mielikuvitus. He kiinnittävät huomion erilaisiin asioihin kuin aikuiset. Lapset eivät myöskään aina välttämättä ymmärrä, mikä on normaalia ja mikä ei. 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

nettiriippuvuus

Miten auttaa kaveria, jolla on vakava nettiriippuvuus ja hän ei itse huomaa sitä?
Kaverini ei halua tulla kouluun tai harrastaa mitään eikä pysty keskittymään mihinkään, tarvitsen apua!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Terve, DDDAgmmmar.

Kiitos, kun lähdit kyselemään neuvoa kiperään tilanteeseen. Kirjoituksestasi huomaa, että olet huolissasi kaveristasi ja on hyvä, että pyydät apua. Tärkeintä tässä tilanteessa on, että huolehdit omasta hyvinvoinnistasi. Voit ilmaista huolesi kaverillesi esimerkiksi ottamalla puheeksi hänen poissaolot koulusta ja harrastuksista, kyselemällä, mitä hän tekee netissä tai kertomalla hänelle, että olet hänestä huolissasi. Olisiko sinulla mahdollisuuksia ottaa asia puheeksi kaverisi huoltajan kanssa?

Tällaiseenkin haasteeseen on mahdollisuus saada apua! Rovaniemellä palvelee Lapin nuorisoasema Romppu, joka auttaa kaikenlaisissa riippuvuuksien hoidossa maksutta nuoria alle 25- vuotiaita.

Etsivä nuorisotyö voi myös auttaa kaikenlaisissa elämän haastekohdissa. Heidän palvelunsa ovat maksuttomia ja pohjautuvat vapaaehtoisuuteen.

Yleistä tietoa ja vinkkejä nettiriippuvuuden hoitoon voit lukea esimerkiksi Päihdelinkin sivustolta. Samalla sivustolla voi tehdä testin, joka antaa viitteitä siihen, onko netinkäytössä jotain huolestuttavia piirteitä.

Toivottavasti sait tästä vastauksesta apua tilanteeseesi. Voit halutessasi kysyä vielä lisää. Mukavaa kevään jatkoa!

Terveisin Jenni, nuoriso-ohjaaja / Nuortenelämä Lappi

kyssäri

kerääkö facebook dataa myös kommentoinnistani esim vakoileeko face mitä on kommentoinu puolueen ja firman julkaisuun

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi. Kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Hei nimimerkki kybermaster! 

Facebook kerää dataa siitä mihin kommentoit, mutta ei sitä mitä kommentoit. Facebookin tietokäytäntö-sivulta voit lukea, mitä tietoja palvelu sinusta ja tekemisistäsi tallentaa. Voit myös Facebookin asetuksista itse hallinnoida tietoja, joita palvelu tallentaa. 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Biisipaja

Missä voisin jakaa omia sanoituksia? Onko jotain biisipajaa, kanavaa, tyyppejä kenen kanssa kommentoida vaikka anonyyminä tai "turvallisessa tilassa" jossa uskaltaisin julkaista. Palaute jännittää pahoinvointiin asti

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, Nib.

Alkuun pahoittelut, että olet joutunut odottamaan vastausta näin pitkään! Meillä on vastaajissa ollut vajausta, mutta viime viikolla olen aloittanut tässä työssä ja vastaan myös osaan näistä kysymyksistä.

Kiitos, että lähetit kysymyksesi. Aivan huikeeta, että sulla on musiikillisia lahjoja ja haluat päästä niitä jakamaan muiden kanssa.

Jos et ole koskaan ennen kenelläkään jakanut sanoituksiasi, suosittelen aloittamaan turvallisista ja luotettavista aikuisista, jotka voivat antaa sinulle hyvää ja rohkaisevaa palautetta. Olisiko esim. koulussasi musiikin- tai jonkun muun aineen opettajaa, joka sinulle tuntuu helposti lähestyttävältä?

Toisena ajatuksena mietin nuorisotyönohjaajia. Jos tiedät heitä esim. kunnan tai seurakunnan puolelta, voit jotakin heistä lähestyä ja pyytää kommentteja teksteihisi. Nuoriso-ohjaajat ovat myös innokkaita ottamaan ideoita vastaan, joten jos sinusta tuntuisi hyvältä idealta, voisit ehdottaa, että ohjaaja alkaisi ohjata pienryhmää, jossa sanoituksia tai biisien aihioita voisi yhdessä turvallisessa ympäristössä jakaa ja työstää.

Täällä Rovaniemellä meillä on Rock Academy- hanke, joka innostaa nuoria bändejä oman musan kehittämiseen ja tarjoaa ilmaisia klinikoita eri teemoilla myös tänä keväänä. Jos haluat, ota seurantaan Rovaniemen Rock Academy Instassa, niin saat lisätietoa tulevista klinikoista. Niitä lähetetään joskus myös striiminä nettiin, eli ei tarvi tulla paikanpäälle katsomaan. Hankkeesta vastaavaan työntekijään Mikkoon voit myös olla yhteydessä ja kysellä häneltä hyviä vinkkejä asiaan liittyen. Hän tuntee kentän paremmin ja saattaa tietää hyviä nettisivustoja tms., joissa lyriikoita voi jakaa turvallisesti.

Kiitos kysymyksestäsi ja toivottavasti sait tästä vähän vinkkiä. Kirjoittele toki uudestaan, jos vielä joku asia jäi mietityttämään tai myöhemmin tulee mieleen jotain muuta.

Mukavaa kevään jatkoa!
Jenni Nuortenelämä Lappi

puhelinnumeroa vailla

Mistä voisi saada yksityishenkilön puhelinnumeron? Kaikenlaisia numeropalveluita on kai paljonkin, mutta olisiko mitään ilmaista palvelua. Jos ei täysin ilmaista ole, kunpa olisi edes joku suht halpa ja luotettava. .Haluaisin kovasti tietää yhden tapaamani henkilön puhelinnumeron.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. En valitettavasti löytänyt sellaista kokonaan maksutonta palvelua, jolla voisi selvittää yksityishenkilön puhelinnumeron.

Esimerkiksi Fonectan sivuilla sanotaan, että heidän palvelunsa kautta tietoja voi hakea maksutta osoitteessa www.fonecta.fi/haku, kun on ensin rekisteröinyt Fonecta-tilin. Tilin rekisteröinti maksaa 0,25 senttiä (kertamaksu). Fonecta on mukana Luotettava Kumppani -palvelussa, mikä kertoo yrityksen vastuullisuudesta.

Toinen tapa selvittää henkilön puhelinnumero on, että etsii hänet esimerkiksi jostakin somekanavasta ja kysyy häneltä itseltään viestillä hänen puhelinnumeroaan. Tai jos tiedät henkilön lähipiiriin kuuluvia ihmisiä, heiltäkin voisi kysyä, jos mahdollista.

Toivottavasti saat puhelinnumeron selville!

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kuvan ottaminen netistä

Onko väärin, että jos ei kysy tekijänoikeuksia, ottaa kuvakaappauksen jostain kuvasta ja lisää sen puhelimen taustakuvaksi tai esim. Instagramin tmv profiilikuvaan, mutta kuitenkin kertoo mistä se kuva on otettu?
En tiedä mistä tekijänoikeuksia kysytään, ja ajattelin että onko kys. Kuvan käyttö kuitenkin ihan ok jos kerron mistä olen saanut sen ja kerron etten omista sitä kuvaa?
En tiedä miten tarkemmin selittäisin, toivottavasti ymmäreätte.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Jokuvaan!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että mietit oikeuksiasi kuvien käyttöön. Kuvien käyttö ja niihin liittyvät oikeudet eivät aina olekaan ihan yksinkertaisia juttuja.

Oikeudet riippuvat paljon siitä, mikä kuva on kyseessä. Lähtökohtaisesti kaikki valokuvat ovat tekijänoikeudellisesti suojattuja. Tämä tarkoittaa, että tarvitset kuvaajalta luvan kuvan jakamiseen esimerkiksi somessa – vaikka kuva olisikin kuvankaappaus kyseisestä kuvasta ja mainitsisit kuvaajan ja lähteen. Oman puhelimen taustakuvana kuvaa saa kuitenkin käyttää, koska silloin kyseessä ei ole kuvan jakaminen.

Esimerkiksi sellaisia kuvia puolestaan saa jakaa somessa, joilla on Creative Commons -lisenssi (CC-lisenssi). Tieto lisenssistä näkyy yleensä kuvan yhteydessä tai sivuston käyttöehdoissa. Lisenssejä on erilaisia, joten ensin on hyvä selvittää, millaisia oikeuksia kyseessä olevan kuvan lisenssi sinulle antaa kuvan käytön suhteen.

Lue lisää CC-lisensseistä.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Mukavaa alkuvuotta! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

virtti

Irwin laulaa Ryysyranta-laulussaan, että virtti on ainoa viljelyssarka. Mitä se virtti oikein tarkoittaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa!

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Netistä tosiaan löytyy joistakin lähteistä sellaiset Irwinin Ryysyranta-laulun sanoitukset, joissa tuo virtti sana esiintyy. Siinä on kuitenkin virhe. Oikea sana on pirtti.

Eli ”Pirtti on ainoa viljelyssarka..”. Tällä viitataan pirttiviljelyyn, joka tarkoittaa lasten hankkimista.

Hauskaa loppuviikkoa! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

minkä maan firma on tuo discord sivusto

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Hei nimimerkki kybermaster!

Discord on amerikkalainen sivusto, jonka ovat perustaneet Jason Citron ja Stan Vishnevskiy. Lisää tietoa sivustosta löydät heidän omilta sivuiltaan. :)

Ystävällisin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

Sivut