Täältä löydät Netti ja media -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

kyssäri

mikä on luotettava 2 vaiheiseen tunnistautumiseen liittyvä laajennys chromessa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei oikeudenpuolustaja!

Kiitos kysymyksestäsi. Voit katsoa saatavilla olevat laajennukset Chromen verkkokaupasta Chrome web store.

Suosittelemme kuitenkin tekemään 2-vaiheisen tunnistautumisen eri laitteella kuin pääkäyttölaite (esim. puhelin).

Ystävällisin terveisin, Marko & Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

ap storessa on authy sovellus 2 vaeiheihen tunnistautuminen onko tää luotettava

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kybermaster!

Kiitos kysymyksestäsi. Authy-sovellus vaikuttaisi olevan luotettava sovellus. Se onkin saanut paljon kehuja eri toimijoiden arvosteluissa.

Toki jokaisen sovelluksen kohdalla kannattaa muistaa, että varmimmatkin ja turvallisimmatkin sovellukset ovat välillä tietoturvahyökkäyksien kohteena.

Kuitenkin jos huolehdit yleisestä tietoturvastasi ja asennuksen yhteydessä varmistat, että vain sinun käytössäsi olevat laitteet saavat pääsyn sovellukseen, ei sovelluksen käytölle pitäisi olla mitään esteitä.

Ystävällisin terveisin, Marko ja Riina | Nuortenelämä.fi

Tabletin/kännyn lataus

Kuulin epäselvästä lähteestä että iPadin ja iPhonen akut pysyisivät parhaassa kunnossa jos niiden ei yleensä antaisi kulua tyhjemmäksi kuin 20 prosenttiin ja ne lataisi useimmiten ainoastaan 80 prosenttiin, koska ”ensimmäiset ja viimeiset 20% ovat rankimpia akulle”. Onko tässä väitteessä mitään tosipohjaa vai onko ihan sama kuluttaa aina akut miltei tyhjäksi ja ladata ihan täyteen? Ottaako laitteiden lataus sähköä niin vähän ettei ole taloudellisesti olennaista merkitystä miten kalliiseen aikaan vuorokaudesta sitä lataa? Ajattelin myös hankkia semmoisen pienen varavirtalähteen sähköpulaa&sähkökatkoja varten, miten paljon virtaa siihen pitäisi mahtua jos pitää ladata pelkkää yhtä iPhonea?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Näpyttelijä!

Kiitos kysymyksestäsi. Saamassasi tiedossa on perää. Lataustavoilla on vaikutusta laitteen akun käyttöikään. Nykypäivän puhelinten ja tablettien akkuja tosiaan suositellaan ladattavan jo ennen, kuin virta pääsee tippumaan alle 40–20 prosenttiin. Ja parempi, että akkua ei lataa täyteen, vaan korkeintaan 80–90 prosenttiin. Lyhyet latauskerrat ovat akun kannalta parempi vaihtoehto, kuin pitkät latauskerrat.

Tabletin ja puhelimen lataamiseen kuluu verrattain vähän sähköä, eivätkä erot ole senttimääräisesti isoja latasi sitten mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Esimerkiksi Ylen julkaisemasta jutusta voit katsoa ja vertailla taulukkoon koottujen laitteiden sähkönkulutusta ja hintaa (avautuu uuteen välilehteen).

Varavirtalähde voi näinä aikoina olla hyödyllinen hankinta. Varavirtalähteen hankinnassa kannattaa kysyä neuvoja kaupan myyjältä (tai verkkokaupan asiakaspalvelusta), sillä varavirtalähteiden kapasiteeteissa on eroja. Työntekijä osaa opastaa valitsemaan juuri sinun laitettasi ajatellen sopivan varavirtalähteen.

Mukavaa marraskuun jatkoa sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

kun koneessa on kiristyshaittaohjelma tulee maksujuttu missä lukee decrpyted mitä se tarkottaa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei oikeudenpuolustaja!

Kiitos kysymyksestäsi. Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kiristyshaittaohjelmia käytetään kyberhyökkäyksissä, joissa verkkorikolliset pyrkivät salaamaan uhrin datan salausalgoritmilla ja vaativat lunnaita tietojen palauttamista vastaan. Kiristyshaittaohjelma siis salaa eli kryptaa valitsemansa tiedostot, jolloin uhri ei pääse tiedostoihin käsiksi. Decrypted-ilmoitus puolestaan tarkoittaa, että tuo salaus on purettu.

Lunnaita ei lähtökohtaisesti kannata koskaan maksaa, koska silloin tulee tukeneeksi rikollista toimintaa. Eikä koskaan ole varmuutta siitä, onko lunnaiden maksamisesta uhrille edes sitä hyötyä, että salaus purettaisiin. Joka tapauksessa kiristyksestä voi tehdä rikosilmoituksen poliisille.

Ylen Digitreenit auttaa estämään haittaohjelmia ja opastaa, miten toimia haittaohjelman iskettyä. Tästä pääset Digitreeneihin (avautuu uuteen välilehteen).   

Mukavaa lokakuun loppua sinulle.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Nasse-setä

Miksi Nasse-setä on aina hyvin hyvin vihainen?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Nasse-setä on Vesa-Matti Loirin luoma sketsihahmo. Nasse-setä on karikatyyri huonosta lastenohjelman juontajasta. Nasse-setä vihaa lapsia ja on juontamissaan lastenohjelman jaksoissa tavallisesti humalassa.

Erilaiset hokemat ovat sketsihahmoille ominaisia asioita. Nasse-sedälle sopii hyvin hokema ”Nasse-setä on hyvin, hyvin vihainen”. Nasse-setä on milloin mistäkin asiasta vihainen. En kuitenkaan löytänyt tietoa, mistä syistä Nasse-sedälle on valikoitunut juuri kyseinen hokema.

Ystävällisin terveisin, Riina
www.nuortenelama.fi

kyssäri

mikä on luotettavin ja tehokas ilmainen virustorjunta älypuhelimelle

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kybermaster!

Kiitos kysymyksestäsi. Hyvä, että pidät huolta tietoturvastasi. En valitettavasti löydä luotettavaa ja puolueetonta tutkimusta siitä, mikä kaikista ilmaisista virustorjuntaohjelmista olisi kaikista luotettavin. Yksi tunnetuimmista luotettavista ja ilmaisista virustorjuntaohjelmista on Avira. Se on myös saanut todella hyvät arvostelut käyttäjiltään. Lisäksi tietosuoja- ja teknologiakonsultti Rachel Ho’n mukaan Aviralla on tällä hetkellä markkinoiden paras ilmainen virustorjuntaohjelma. Se kun tarjoaa reaaliaikaista suojausta, verkkoturvaa, salasananhallintatyökalun sekä muita toimintoja, joita muut virustorjuntaohjelmat eivät tarjoa ilmaiseksi tällä hetkellä.

Voit keskustella lisää aiheesta ja vertailla erilaisia virustorjuntaohjelmia nuorisotyöntekijän kanssa esimerkiksi paikkakuntasi nuorten tieto- ja neuvontapisteellä. Tsekkaa yhteystiedot Ihmiset ja osoitteet -sivulta.

Mukavaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

kyssäri

miten vo ilmaiseksi luoda puhelinnumeron en taho maksaa firmalle

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kybermaster!

Kiitos viestistäsi. Puhelinnumeroa ei voi luoda ilman firmaa. Puhelinliittymän avaamiseen tarvitaan puhelinoperaattori (firma), jolle maksat puhelinliittymään kuuluvien ominaisuuksien käytöstä sopimuksen mukaisesti.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

miten voi päivittää palomuurin vaikuttaako virustorjunta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kybermaster! Kiitos kysymyksestäsi.

Esimerkiksi jos käyttöjärjestelmäsi on Windows, pääset tarkastelemaan Microsoft Defenderin palomuuria Microsoftin ohjeilla (avautuu uuteen välilehteen).

Voit tarkistaa Windows Defender -päivitykset näillä Microsoftin ohjeilla:

  • Käynnistä Windows Defender, jos se ei jo ole käynnissä. Voit käynnistää Windows Defenderin napsauttamalla Käynnistä-painiketta, valitsemalla Ohjelmat ja valitsemalla sitten Windows Defender.
  • Etsi uudet määritykset. Voit tarkistaa uudet määritykset valitsemalla ”Hae päivityksiä nyt”.

Useimmat tietoturvaohjelmat päivittyvät itsestään sitä mukaa, kun valmistaja tekee ohjelmiin päivityksiä. Pääset tarkastelemaan kaikkien laitteellesi asennettujen ohjelmien päivitysten tilaa niiden asetuksista.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

:3 emoji

Siis mitä :3 emoji tarkottaa? Nään tätä tosi paljon. Jotkut väittää että toi ois pussaushymiö, jotku puhuu taas sit ihan vaan hymynaamasta. Ois kiva tietää, että sit osaisin käyttää tota oikeassa merkityksessä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

arvauksesi hymiön :3 merkityksestä eivät kovin kauaksi mene hymiön yleisimmin ymmärretystä tarkoituksesta. Ennen yleisempien emojien käyttöä hymiötä :3 käytettiin kuvailemaan reaktiota, kun jokin on todella söpöä tai suloista. Hymiötä :3 voidaan käyttää esimerkiksi suloisiin koiran- tai kissanpennun kuviin reagoimalla "aww kuinka söpöjä". Hymiötä voidaan mahdollisesti käyttää myös hempeämmissä keskusteluissa. Tänä päivänä hymiötä :3 lähimpänä kuvaava emoji voisi esimerkiksi olla joko punastunut -emoji tai sydänsilmä -emoji.

Emojit ja hymiöt ovat loppujen lopuksi monitulkintaisia kuvia, ja niiden tulkitseminen on lähinnä yksilön omaien näkemysten varaista. Ihmiset näkevät kuvat ja emojit omasta näkökulmastaan, minkä takia jotkin emojit ja hymiöt eivät välttämättä tarkoita kaikille henkilöille samaa asiaa. Tämä minunkin tulkintani kyseisestä hymiöstä voi olla jo vanhentunutta tietoa. Myös se, että jotkut tulkitsevat sen pusuhymiönä tai hymynaamana, voi olla heille yhtä oikea tapa.

Ystävällisin terveisin,

kesätyöharjoittelija Milla,
Byströmin Ohjaamon nuorten tieto- ja neuvontapalvelu

Ööh kai se voi olla pussaushymiö mut väittäisin et yleismaailmallisesti niinku "söpöhymiö". Tyyliin sama ku sanois kawaiii.


Viel tohon aiempaan (liian milleniaali editoidakseni) :3 muoto tulee kissan naamasta, eli söpö neko (kissa japaniksi) kyseessä.


kyssäri

mitä tuo liiketunnistin ja synkronointi selaimessa tarkottaa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kybermaster!

Kiitos kysymyksestäsi.

Liiketunnistin

Liiketunnistimet keräävät tietoa laitteen käyttäjästä. Eri sivustot hyödyntävät laitteen liiketunnistimien keräämää tietoa yleensä esimerkiksi virtuaalitodellisuuteen tai liikuntaseurantaan. Selaimen asetuksista voit valita, sallitko liiketunnistimen käytön vai et. Oletusasetuksena on, että liiketunnistimen käyttö sallitaan verkkosivustoille, joilla vierailet.

Synkronointi

Synkronointi tarkoittaa käytännössä tietojen siirtämistä muille saman tiedon säilyttäville ohjelmille tai laitteille. Kun otat synkronoinnin käyttöön selaimessasi, näet tallentamasi tiedot kaikilla laitteillasi:

  • kirjanmerkit
  • historia ja avoimet välilehdet
  • maksutiedot
  • salasanat
  • asetukset ja valinnat.
  • osoitteet, puhelinnumerot ja muut vastaavat.

Synkronoinnista on esimerkiksi se hyöty, että jos vaikkapa hukkaat puhelimesi, niin saat palautettua tietosi, kun hankit uuden puhelimen. Synkronointia ei kannata ottaa käyttöön muilla, kuin omilla laitteilla.

Mukavaa kuunvaihdetta!

Terkuin, Riina

www.nuortenelama.fi

Sivut