Täältä löydät Liikenteen pelisäännöt -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Jos et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Piippujen näkyminen

Näkkyykö Svetogorskin tehtaiden savupiiput jossakin kohassa kuutostielle?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Svetogorskin tehtaiden savupiiput eivät näy kuutostielle, kerrotaan Imatran Ohjaamosta. Savupiiput näkyvät kyllä esimerkiksi Imatran Mellunmäeltä.

Mukavaa ystävänpäivää sinulle!

Parhain terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Ohjeet taksin käyttöön

Miten taksilla matkustetaan? Jos takseja on taksipysäkillä odottamassa kahdella vierekkäisellä ”kaistalla”, kysytäänkö kyytiä kaikista etummaisimpana olevalta riippumatta siitä millä ”kaistalla” se on, vai reunimmaisen ”kaistan” ensimmäiseltä taksilta, vai miten? Kuuluuko istua etu- vai takapenkillä jos matkustaa yksin? Jos istuisi takapenkillä, miten maksu onnistuisi kun laitteet kai on edessä? Pitääkö odottaa että kuski avaa auton oven, vai avaanko itse? Jos minulla olisi hankala iso kantamus jota ei voi laskea maahan, voiko kuskia pyytää auttamaan taloni ulko-oven avauksessa tai aukipitämisessä? Entä jos loukkaan itseni niin etten pysty kunnolla kävelemään(esim paha revähdys nilkassa eikä jalkaa kärsi laskea maahan) ja ambulanssia ei saa niin pieneen vaivaan, voiko silloin jotenkin tilata taksin niin että kuski tulisi soittamaan ovikelloani ja saattaisi minut autoon ja autosta sisälle ensiapuun? Tulisiko siitä lisämaksu? Voiko taksia tilatessa pyytää suomea puhuvaa kuskia, kun tutut kertoivat että varsinkin etelämmässä monet taksikuskit eivät ymmärrä suomea ollenkaan ja alkavat raivota jos asiakas ei osaa selittää reittiä esim. englanniksi? Voiko joka taksissa maksaa kortilla tai käteisellä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Taxii!

Kiitos kysymyksistäsi liittyen taksilla matkustamiseen.

1. Miten taksilla matkustetaan?

2. Jos takseja on taksipysäkillä odottamassa kahdella vierekkäisellä ”kaistalla”, kysytäänkö kyytiä kaikista etummaisimpana olevalta riippumatta siitä millä ”kaistalla” se on, vai reunimmaisen ”kaistan” ensimmäiseltä taksilta, vai miten?

3. Kuuluuko istua etu- vai takapenkillä jos matkustaa yksin? Jos istuisi takapenkillä, miten maksu onnistuisi kun laitteet kai on edessä?

  • Voit itse valita, istutko edessä vai takana. Jos istut takana, voit suorittaa maksun esimerkiksi etupenkkien välistä.

4. Pitääkö odottaa että kuski avaa auton oven, vai avaanko itse?

  • Voit itse valita, odotatko oven avaamista vai avaatko oven itse.  

5. Jos minulla olisi hankala iso kantamus jota ei voi laskea maahan, voiko kuskia pyytää auttamaan taloni ulko-oven avauksessa tai aukipitämisessä?

  • Voit pyytää kuljettajaa auttamaan ulko-oven avauksessa tai aukipitämisessä.

6. Entä jos loukkaan itseni niin etten pysty kunnolla kävelemään(esim paha revähdys nilkassa eikä jalkaa kärsi laskea maahan) ja ambulanssia ei saa niin pieneen vaivaan, voiko silloin jotenkin tilata taksin niin että kuski tulisi soittamaan ovikelloani ja saattaisi minut autoon ja autosta sisälle ensiapuun? Tulisiko siitä lisämaksu?

  • Tätä kannattaa tiedustella tarkemmin taksia tilatessa. Avustamislisää voidaan periä esimerkiksi siinä tapauksessa, jos asiakas tarvitsee avustamista noutokohteesta autoon tai kuljetuksen päätepisteessä autosta sisätilaan ja kuljettaminen edellyttää autoa, joka täyttää auton esteettömyyttä koskevat, taksiliikennelain vaatimukset.

7. Voiko taksia tilatessa pyytää suomea puhuvaa kuskia, kun tutut kertoivat että varsinkin etelämmässä monet taksikuskit eivät ymmärrä suomea ollenkaan ja alkavat raivota jos asiakas ei osaa selittää reittiä esim. englanniksi?

  • Voi pyytää.

8. Voiko joka taksissa maksaa kortilla tai käteisellä?

  • Taksiliiton mukaan taksimatkan saa aina maksaa käteisellä ja yleisimmillä maksu- ja luottokorteilla, ellei etukäteen ole selkeästi ennen matkan alkamista muutoin ilmoitettu.

Mukavaa viikonloppua sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

ylinopeus

Mistä johtuu, että ylinopeuden ajamista ei pidetä yhtä pahana kuin rattijuoppoutta? Päissään ajamaan lähteviähän käräytetään soittamalla poliisille. Kovankin ylinopeuden ajaminen on niin yleistä, ettei mikään määrä poliiseja riittäisi pysäyttämään kaikkia. Eivätkö nopeusrajoitukset olekaan tarkoitettu noudatettaviksi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Sini vastaa:

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi! 

Nopeusrajoituksien tarkoitus on turvata tieliikennettä ja ne on tehty noudatettaviksi. Silti kuvaamaasi tapahtuu paljon ja luulen, että siihen vaikuttaa moni tekijä.  

Liikenteessä pitäisi ottaa kaikki tekijät huomioon ja on tärkeää ajatella oman turvallisuuden lisäksi myös muita. Ylinopeuden ajajat ja myös muut, jotka ajaessaan vaarantavat sekä muiden, että oman turvallisuutensa, on hyvä ilmoittaa poliisille.  

Yksi syy, miksi ylinopeuden ajamista ei pidetä niin pahana kuin rattijuoppoutta, voi olla se, että niin moni ajaa ylinopeutta itsekin. Jotkut saattavat myös ajatella, että ylinopeuden ajaminen ei ole yhtä vaarallista kuin rattijuoppous. 

Toivotaan, että tiellä liikkujat ottavat kaikkien turvallisuuden huomioon. Nuortenelämä.fi-sivustolta voit halutessasi lukea lisää liikenteen pelisäännöistä

Aurinkoista kevättä sulle!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

bensan hinta

Miksi ihmeessä bensa on yleensä aina keskiviikkona kallimpaa kuin muina päivinä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Olet siis havainnut keskiviikkoina bensan olevan kalliimpaa kuin muina päivinä. Yleensä onkin niin, että keskellä viikkoa hinnat ovat korkeammillaan. Hinnan määräytyminen ei ole ihan yksinkertainen juttu.

Polttoaineiden hinnat määräytyvät suurelta osin maailmanmarkkinoiden mukaan. Hintaan vaikuttaa myös paikallinen kilpailutilanne eli kuinka paljon bensa maksaa viereisellä huoltoasemalla (huoltoasemat kilpailevat asiakkaista). Bensan hinta vaihtelee yleensä muutamia senttejä päivittäin. Bensan hinta nousee yleensä silloin, kun ihmiset autoilevat enemmän. Esimerkiksi viime vuonna autoiltiin koronan takia vähemmän, ja niin bensan hinta laski. Suomessa bensan hinnasta suurin osa on veroa. Myös siis verotuksen muutokset vaikuttavat bensan hintaan.

Bensan hintaan liittyviä uutisia voit lukea esimerkiksi Ylen sivuilla, ja saada lisää tietoa hintojen määräytymisestä ja muutoksista.

Mukavaa viikonloppua! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Moottoripyörät

Eli jos kerran A2-luokan kevytmoottoripyörällä saa kulkea 45 km/h, niin kuinka lujaa A1-, ja A-luokan moottoripyörillä saa ajaa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Kirppu ja kiitos kysymyksestäsi!

A1- ja A-luokan moottoripyörillä saa ajaa tieliikenteessä yleisten nopeusrajoitusten mukaisesti. 

Hauskaa alkanutta vuotta sinulle! :)

Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi