Täältä löydät Koulutus ja opiskelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Onko opintojen keskeyttäminen järkevää?

Onko opinnoista mitään hyötyä, jos en aio valmistua?
Olen tällä hetkellä ekaa vuotta ammattikorkeakoulussa, eikä ala tunnukkaan sellaiselta, mitä haluan tehdä työkseni. En kuitenkaan halua vielä lopettaa opintojani, koska en usko saavani parempaa opiskelupaikkaa.
Jos lopetan opinnot esimerkiksi 3 vuoden jälkeen (opintoni kestävät 4 vuotta), olisiko siitä mitään hyötyä? Pystynkö lyhentämään opintojani toisen alan opinnoissa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Nimetön!

Kiitos viestistäsi. Monet pähkäilevät samankaltaisten opintoihin liittyvien pohdintojen kanssa, kuin sinä. Alan valinta ei tosiaan ole aina mikään helppo juttu.. 

Monesti sanotaan, että mikään opiskelu ei kuitenkaan ole turhaa. Opituista asioista voi olla hyötyä tulevaisuudessa, vaikka ei jäisikään kyseiselle alalle. Toki on järkevää ja rohkeaa vaihtaa opiskeltavaa alaa, jos kokee sen olevan itselle sopiva ratkaisu. Yleensä aiemmista opinnoista saa ainakin osan hyväksyttyä osaksi suoritettavaa tutkintoa. Nykyään on myös melko tavallista, että opiskellaan yhden ammatin sijasta useampi. Vaihtoehdot kannattaa joka tapauksessa ensin kartoittaa hyvin ja punnita niitä tarkoin.

Tilanteessa ei onneksi tarvitse pähkäillä yksin, vaan tukea ja ohjausta on saatavilla. Kannustankin sinua kääntymään koulusi opinto-ohjaajan puoleen, jolta saat henkilökohtaista ohjausta. Hän on ammattilainen, joka auttaa tilanteessasi olevien vaihtoehtojen selkeyttämisessä sekä tukee opinnoissa ja juuri sinulle sopivan opintopolun rakentamisessa.

Ole siis rohkeasti opoon yhteydessä. Tsemppiä opiskelujuttuihin ja kaikkea hyvää sinulle!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

mitä mä teen? :(

moi! oon tässä ajatellu et kohta oon kasilla ja sillon pitäis päättää mitä haluu olla. mun ongelma on vaan et kukaan ei tiiä et haluisin tehä jotain musiikkiin liittyen tai muutenkaan mun unelmaa vaikka ne onkin kysyny siitä. kerran päätin et meen sibeliuslukioon ja muutan helsinkiin opiskelee. mut en oikein osaa paljoa mitään ja ei oo oikein mahkuja ees saada ketään opettaa sitä. jollen opettele itse. toinen mun iskä sano et musta tulis hitsari tms. ja tekisin hommia sen firmassa, ja mä tykkään kyllä rakentaa ja tehä tollasta työtä. mut oon aika epävarma ja jos kertoisin isälle se sanois vaan et hitsari (tms.) ois parempi vaihtoehto. mulla on kitara ja opettelisin soittaa sitä kyllä mut luulen et jos alkaisin opettelee mun äidin miesystävä alkais valittaa siitä tai jotai muuta. ja en jaksa kuunnella sit sitä vaikka se ei sitä mulle sanoiskaan suoraan. ja sama juttu rumpujen kaa, mut ne on vaan mun mummolla ja yleensä en ees oo sielä kauaa ku vaa 2-3 päivää ja en ees soita niitä ku ne pitäis eka hakee varastosta ja kasata. ja luultavasti mulle tultaisiin sanoo et soita hiljempaa vaikken niitä paiskoiskaan.
sori pitkästä tekstistä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Terve nimimerkki ihminen!

Kiva, kun laitoit meille viestiä. Onkin hyvä välillä pohdiskella tulevaisuutta ja sitä, mitä lähtisi opiskelemaan peruskoulun jälkeen. Sinulla on onneksi vielä hyvin aikaa ottaa selvää eri mahdollisuuksista ja miettiä, mitkä asiat ja alat sinua kiinnostavat. Vaihtoehtoja on paljon, eikä niitä tarvitse punnita yksin.

Kannustan sinua ottamaan kotiväen kanssa puheeksi kiinnostuksesi musiikkiin ja soittamiseen. Voit suoraan kysyä, häiritsisikö se jotakuta, jos alkaisit harjoitella esimerkiksi juuri kitaran soittoa. Perheen aikuiset yleensä haluavat tukea lasten harrastamista. Voitte jutella yhteisistä pelisäännöistä soittamisen suhteen, eli esimerkiksi milloin on ok soittaa ja milloin kotona on tarpeen olla hiljaisempaa. Näin turhilta valittamisilta on helpompi välttyä, kun soittamisen suhteen on selvät sävelet.

Kannustan sinua kokeilemaan Tulevaisuusmatka.fi-sivustoa, joka auttaa sinua tunnistamaan omia vahvuuksiasi ja pohdiskelemaan, mitä kaikkea voisit tulevaisuudessa tehdä. Sivustolla on tehtäviä, joiden kautta voit esimerkiksi haaveilla ja suunnitella tulevaisuuttasi ja opiskelujasi. Tutustu tästä Tulevaisuusmatka.fi-sivustoon (avautuu uuteen välilehteen).

Voit myös käydä koulusi opinto-ohjaajan juttusilla. Hän on ammattilainen, jolta saat tietoa eri aloista sekä tukea ammatinvalintaan ja urasuunnitteluun. Myös nuorisotyöntekijät esimerkiksi nuorisotiloilla varmasti juttelevat kanssasi mielellään unelmistasi ja tukevat sinua niitä kohti menemisessä. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

Omien vanhempien ja muiden lähiaikuisten kanssa kannattaa jutella omista pohdinnoista ammatinvalintaan ja tulevaisuuteen liittyen. Heiltä voit saada tukea ja näkemyksiä asiaan. He tuntevat sinut ja heiltä voi tulla hyviä havaintoja esimerkiksi vahvuuksistasi, mistä puolestaan voi olla hyötyä alanvalinnassa.

Muista, että sinulla on oikeus itse valita, minne haet opiskelemaan. Sinun ei tarvitse tietää heti, mihin hakisit, vaan voit rauhassa ottaa selvää eri vaihtoehdoista ja tutustua myös itseesi. Myös mielen muuttaminen suunnitelmien edetessä on ihan ok.

Tsemppiä pohdintoihin ja kaikkea hyvää tulevaan!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Siis jos oot 7lk nii eihän sun todellakaa tiiä mitä haluut olla ammatiltas tai ees

meetkö amiksee vai lukioo. 9lk pitää vasta miettiä nää jutut ja sillonki voit mennä perus lukioo ja sielä päättää mihin ammattiin haluat


Miksi chat ei ole tänään auki?

Otsikossa kaikki oleellinen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Nuortenelämä.fi-chat oli poikkeuksellisesti suljettu työntekijän sairastumisen vuoksi. Chat on seuraavan kerran avoinna maanantaina 25.4.2022 klo 14 alkaen. Tervetuloa juttelemaan! 

Parhain terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Enkun yo koe jännittää

Hei!
Näin ylioppilaskirjoitusten lähestyessä olen alkanut jännittää siitä, mitkä mahdollisuudet mulla on päästä enkun yo koe läpi.

Yläasteella enkusta sain aina 8, mutta lukiossa taso haastavoitui tosi paljon ja kurssinumerot tipahteli sinne 5-6, muutamasta kokeesta tuli 4, mut sanakokeet nosti arvosanan sinne 5. Kyse ei ole siitä, ettenkö tekisi töitä, vaan yksinkertaisesti enkku on ollu koko lukion ajan vaikeaa, ihan sama vaikka luen monta tuntia päivässä.

Tilannetta ei helpota ainakaan se, että joudun kirjoittamaan englannin pitkänä, koska en opiskele pitkää matikkaa, ja vähintään yks aine on kirjoitettava pitkänä. Joten vaihtoehtoja ei siis ole.

Aloitin kokeeseen lukemisen ajoissa: olen harjoitellut kielioppeja, lukenut tekstejä englanniksi, kuunnellut ja katsellut englannin kielisiä ohjelmia, tehnyt vanhoja yo-kokeita, käynyt tukiopetuksessa yms. Välillä fiilis on se, että kyllä tämä tästä ja pääsen varmasti läpi, mutta toisina päivinä mieli on maassa ja ajattelen, ettei tästä mitään tuu ja alan ajatella, että en pääse läpi kuitenkaan ja en pääse ylioppilaaksi.

En uskalla puhua tästä oikein kenellekkään, koska nykyään englantia arvostetaan niin paljon ja oletetaan, että kaikki ois siinä super hyviä. Ja sit jos ei ite oo siinä hyvä, niin alkaa hävettää ja sitte saa kauheat ihmettelyt niskaan.

Kokeeseen on enää reilu viikko, joten kovinkaan paljon ei ole enää tehtävissä ja kielitaito on se mikä se nyt on ja sillä on mentävä kokeeseen, tuli sieltä sitten mitä tuli.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kerrot viestissäsi, että lähestyvä englannin yo-koe ja sen läpäiseminen jännittävät sinua. Kerrot englannin opiskelun taustastasi ja siitä, miten olet valmistautunut tulevaan kokeeseen. Kuulostaa siltä, että olet tehnyt todella paljon töitä englannin opiskelussa! Olet jaksanut opiskella pitkäjänteisesti ja monipuolisesti. Valmistautumisesta ei ainakaan jää sinun onnistumisesi kiinni!

Ylioppilaskokeet ovat ymmärrettävästi tärkeä ponnistus, joihin voi yhdistyä ennakkoon paljon ajatuksia, tunteita ja kehotuntemuksiakin. Kerrot, ettet ole puhunut jännityksestäsi muille. Tunnet häpeää siitä, ettet ole niin hyvä englannissa kuin toivoisit, ja mietit muiden mahdollisia reaktioita. On hyvä, että tunnistat tunteitasi. Itsesi muihin vertaamisen sijaan kannattaa nyt keskittyä miettimään esimerkiksi sitä, missä kaikissa asioissa olet hyvä eli omia vahvuuksiasi. 

Kerrot viestisi lopussa myös, että kovinkaan paljon ei ole enää tehtävissä pian koittavan yo-kokeen suhteen. Se on totta siltä osin, että kieliopin ja sanojen harjoittelun suhteen sinulla on repussasi kaikki opit elämäsi ajalta. Voit edelleen jatkaa englanninkielisten ohjelmien katselua ja kuuntelua sekä tekstien lukemista rennolla otteella, jos se hyvältä tuntuu.

Se, miten voit vielä valmistautua yo-kokeeseen ja muihinkin elämän jännittäviin tilanteisiin, on opetella rauhoittamaan mieltä ja kehoa. Mielen ja kehon rauhoittamisen opetteluun on olemassa paljon erilaisia äänitettyjä harjoitteita, joihin pääset tämän viestin lopussa olevista linkeistä.

Jännittäminen yo-kokeissa on normaalia ja auttaa sopivissa määrin koettuna suoriutumaan mahdollisimman hyvin. Sopiva jännitys pitää aivot vireänä ja tehokkaana, valjastaen muistista ja aivoista käyttöön kaikki lukion aikana opitut asiat. Liiallinen jännitys ja paniikki puolestaan viestittävät keholle, että nyt on hätä ja ottavat haltuun ajattelun ja tarkkaavaisuuden. Tällöin olisi tarpeellista hengitellä syvään ja pidentää erityisesti uloshengitystä, joka rauhoittaa hermoston kautta koko kehoa. Ehdit vielä reilun viikon aikana hyvin opettelemaan tietoista läsnäoloa ja rauhoittavaa hengitystä yo-koetilannetta ja muita elämän jännittäviä hetkiä varten.

Kuten tässä Lukufiiliksen artikkelissa (linkki aukeaa uuteen välilehteen) kerrotaan, on riittävä uni äärettömän tärkeää opitun mieleen painamisessa ja sieltä palauttamisessa sekä keskittymisessä. Kannattaa siis levätä riittävästi ja nukkua paljon, jotta olisit virkeimmilläsi yo-kokeissa. Myös kokeiden jälkeen on tarpeellista levätä ja nukkua riittävästi. Ulkoilu ja kevätauringosta nauttiminen on myös hyvä keino antaa mielelle ja keholle taukoa jännityksestä ja kokeisiin valmistautumisesta.

Olet tehnyt valtavasti töitä englannin yo-kokeen eteen ja toivon sydämestäni, että se menee hyvin! Muistathan, että kaikesta tärkeydestään huolimatta mikään koe tai testitilanne ei määritä sinua tai sinun arvoasi ihmisenä. Ylioppilaskokeita on mahdollisuus uusia ja jatko-opintoihin lukion jälkeen on monia reittejä. Kun teet parhaasi, se riittää.

Hurjasti onnea matkaan sinulle!

Tsemppaavin terveisin,

Liisa
Byströmin Ohjaamo / Oulu

 

Tässä sinulle vielä linkkivinkkejä (linkit aukeavat uuteen välilehteen):

Mitä tehdä, jos yo-kokeessa jäätyy? Ota talteen psykologin vinkit | Artikkelit | Abitreenit | yle.fi
Tietoisuustaitoharjoitteita lapsille, nuorille ja aikuisille | Opetushallitus (oph.fi)
Harjoitukset (mielenterveystalo.fi)

Mitäs nyt?

Moikka. Mulla on viimesen puol vuotta ollu semmoset suunnitelmat että olisin nyt keväällä hakenut jatkuvassa haussa opiskelemaan muotiassistentiksi. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei pääkaupunkiseudulta löydy koulua joihin olisi haku päällä. Mitäs nyt sitten? Jotain yksittäisiä kursseja tms. voisin käydä mutta en sitten tiedä mitkä sopisivat tuon valitsemani koulutuksen kanssa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. 

Kiitos viestistäsi. Haluaisit hakea muotiassistentiksi. Ala kuulostaakin mielenkiintoiselta. Uudellamaalla kyseistä koulutusta tarjoaa kolme eri oppilaitosta, Omnia, Stadin ammattiopisto ja Keuda. Kuten olitkin jo itse huomannut, missään ei tällä hetkellä ole jatkuvassa haussa kyseistä koulutusta. Kannattaa kuitenkin pitää silmällä koulujen nettisivuja siltä varalta, että jatkuvaan hakuun tulisi haluamasi koulutus. 

Voisin suositella sinulle uraohjauspalveluita, joita on Espoossa saatavilla InfoOmnian kautta. Uraohjauksessa selvitetään yhdessä, millaisia vaihtoehtoja sinulle on tarjolla oman osaamisesi kehittämiseen ja millaista tukea siihen on saatavissa. Täältä löydät lisätietoa: https://www.omnia.fi/palvelut/uraohjauspalvelut#anchor-kaikille-avoimet-uraohjauspalvelut  

Oletko työtön työnhakija? Yksi vaihtoehto voisi olla myös Omnian nuorten työpajojen tekstiilipaja, jossa pääset kokeilemaan, suunnittelemaan ja luomaan käsilläsi jotain uutta tai muokkaamaan vanhaa. Tästä linkistä pääset tutustumaan tekstiilipajaan tarkemmin: https://www.omnia.fi/koulutukset/tekstiilipaja  

Toivottavasti näistä on sinulle apua ja pääset opiskelemaan toivomallesi alalle. 

Ystävällisin terveisin Marjo, Nuorten Elämä Espoo 

Liian tiukat vanhemmat?

Mun vanhemmat kohtelee mua kuin 10 vuotiasta ja muka ”ajattelee mun parasta” vaikka mulla menee koulussa ja koulumatkoissa liian iso osa päivästä ja koulumatkat päivässä kestää n.2h ja vapaa aikaa jää n.3-4h.
Olen kysellyt että voisinko muuttaa koulunviereiseen asuntolaan että olisi helpompaa ja saisin kaikenlisäksi sen ilmaiseksi mutta vanhemmat sanoo että en olisi vielä vähäänaikaan valmis muuttamaan omilleen. Koulun viereiseen asuntoon muuttaminen auttaisi monessa asiassa esim. kerkeisi tehdä muutakin vapaa ajalla kun pelkät läksyt ja se että ei olisi ihan puhki päivän lopuksi joka ikinen päivä viikosta toiseen. Mitä pitäisi tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Mainitsit halustasi muuttaa koulun viereiseen asuntolaan, jotta sinulla jäisi enemmän vapaa-aikaa pitkien koulumatkojen sijasta. Kerroit saavasi asua asuntolassa ilmaiseksi. Kerroit myös, että olet puhunut asiasta vanhempiesi kanssa, mutta että he ovat sitä mieltä, että et olisi vielä valmis muuttamaan pois kotoa. Kerroit olevasi 16-vuotias.

Itsenäistyminen ja omaan kotiin muutto vaatii aika paljon selvittelyä ja aikaa. On siis hienoa, että kysyit asiaan apua.

Alaikäisenä omilleen muuttoon ei ole laillista estettä, mutta huoltajasi ovat sinusta elatusvelvollisia ja vastuussa siihen saakka kunnes täytät 18-vuotta ja siksi he voivat päättää asuinpaikastasi. Olisi hyvä jutella asiasta vielä tarkemmin ajan kanssa heidän kanssa. Voit yrittää tehdä valmiiksi esim. laskelmia ja miettiä perusteluita sille, miksi muutto asuntolaan olisi sinusta hyvä idea.

On myös hyvä muistaa, että alle 18-vuotias ei voi tehdä vuokrasopimusta itsenäisesti, vaan vuokranantajat yleensä pyytävät huoltajan suostumuksen
vuokrasuhteen solmimiseen. Toinen vaihtoehto on se, että asunto vuokrataan suoraan vanhemmille, ja sitten lapsi asuu heidän suostumuksellaan
asunnossa.

Kerroit, että saisit asua asuntolassa ilmaiseksi. Sinun olisi hyvä selvittää, mitä se käytännössä tarkoittaa (saatko tosiaan elää asuntolassa ilman vuokran maksua, entä maksaako sähkö, vesi tai nettiyhteys?).

Yksinasumiseen liittyy monia erilaisia kuluja, joista alaikäisen voi olla vaikea huolehtia ilman tuloja. Mahdollisen vuokran lisäksi tulee maksaa esim. sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinlaskut sekä tietysti ruokakulut ja muut päivittäistavarat (kuten vessapaperi, pesuaineet) tulee näiden lisäksi maksettavaksi. Lisäksi olisi tärkeää, että rahaa jäisi kaiken tämän jälkeen myös säästöön siltä varalta, että esim. puhelin hajoaa tai tarvitset pikaisesti uudet kengät.

Kelalta voi saada rahallista tukea peruskoulun jälkeisiin opintoihin vasta kun sinusta ei makseta lapsilisää. Jos kuitenkin opiskelet ja sinulle on myönnetty opintoraha, olet oikeutettu Kelan asumistukeen, jos asut omassa asunnossa. Voit lukea näistä enemmän Kelan omilta sivuilta

Suosittelen sinua tekemään myös Nuorisasuntoliiton Oletko valmis?- kyselyn ja tutustumaan myös heidän julkaisemaan Omaan kotiin-oppaan. Oppaasta löydät paljon käytännön tietoa siitä, mitä omilleen muuttamisessa tulee ottaa huomioon pankkitilien luomisesta omassa kodissa asumiseen asti. 

On hyvä myös tutustua tarkemmin, mihin kaikkeen rahasi riittävät, jos aiot muuttaa omilleen. Budjettilaskuri voi toimia apuna omien menojen ja tulojen laskemisessa.

Kehotan sinua siis tutustumaan vielä tarkoin kaikkeen siihen, mitä omilleen muutto vaatii, ja jos edelleen olet sitä mieltä, että haluaisit muuttaa asuntolaan, on hyvä keskustella asiasta vanhempiesi kanssa.

Tsemppiä asioiden selvittelyyn!

Nuorten Elämä / Po1nt / Asta

Mä sanon että jos oot sen ikänen kerta että voisit muuttaa ni senkus muutat. Vanhemmat ei voi perjaatteessa määrätä noin tiukasti. Kannattaa keskustella vanhempien kanssa koska se saattaa auttaa, kerro heille että et jaksa enää tällä lailla että et jaksa enää tehdä mitään.


Vanhemmat on susta vastuussa siihen asti kun oot 18v, eli sä et periaatteessa mahda mitään:( Mutta voitte jutella siitä yhdessä, ja miettiä muita hyviä ratkaisuja!


Mitä Wilmalle tapahtui??

Okei, se toimi eilen päivällä vielä täysin normaalisti, mutta illasta asti ollu se ongelma ettei tän viikon työjärjestys enää näy.
En keksi mitään miksi en pääsis sitä kattoo.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! 

Kiitos viestistäsi. En valitettavasti tiedä, mitä Wilmalle tapahtui. Wilma ohjeistaa olemaan yhteydessä omaan kouluun (esimerkiksi koulusihteeriinniissä tilanteissa, kun havaitsee Wilmassa ongelmia. Jos ongelma siis jatkuu tai kohtaat Wilmassa jatkossa ongelmia, voit olla yhteydessä suoraan kouluusi.  

Mukavaa syksyä sinulle! 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Töihin Kelaan

Millaista koulutusta vaaditaan Kelan etuuskäsittelijöiltä?

(Kysymys on tullut Decibelin kautta. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Kelan etuuskäsittelijäksi pääsee erilaisilla koulutustaustoilla.  

Esimerkiksi Kelan etuuskäsittelijän työpaikkailmoituksessa on tehtävään vaadituksi koulutukseksi ilmoitettu “tehtävään soveltuva ammatillinen tai korkeakoulututkinto”. Käytännössä tämä voi olla esimerkiksi sosionomi (AMK) tai tradenomi (AMK).  

Mitään lakisääteistä pätevyyttä etuuskäsittelijän työhön ei vaadita. 

Syksyisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Huonot numerot

En saa mitenkään numeroitani nostettua ja olen ysillä joten täytyisi panostaa kouluun. Keskiarvoni on 8.9. Paineita tuo että parhaallakaverillani on 9.9 keskiarvo. En vain saa numeroita nostettua ja tuntuu että teen parhaani enkä pysty parempaan.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Aida!  

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että panostat kouluun. Siitä kertoo myös varsin hyvä keskiarvo 8.9.  

Se, että tekee parhaansa, riittää. Ymmärrän viestistäsi, että haluaisit kuitenkin vielä parempia numeroita. Tässä sinua voi parhaiten auttaa luokanvalvojasi ja muut opettajat sekä opinto-ohjaaja. Kannustan siis ottamaan asian puheeksi. Voit esimerkiksi kysyä aina kunkin aineen opettajalta neuvoja, kuinka juuri sinä voisit parantaa arvosanoja kyseisessä aineessa. Opettajilta ja opinto-ohjaajalta voi saada vinkkejä myös erilaisiin opiskelutapoihin. 

Myös kavereilta voi saada vinkkejä opiskeluun. Voitko välillä esimerkiksi opiskella yhdessä parhaan kaverisi kanssa ja kysyä häneltä, mitkä keinot ja tavat opiskella auttavat häntä saamaan hyviä arvosanoja? Jokainen on kuitenkin oma ainutlaatuinen yksilö, eikä samat opiskelutavat toimi kaikilla yhtä hyvin. Jokaisella on myös erilaiset vahvuudet ja heikkoudet, eikä ihminen voikaan olla kaikessa mestari. 

Erilaisten oppijoiden liitto kertoo sivuillaan erilaisista opiskelutekniikoista. Voit katsoa sivuilta, olisiko niistä sinulle hyötyä.  

Tsemppiä ysiluokalle!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Sairaanhoitajien ahdistelu

Moi! Haluaisin opiskella sairaanhoitajaksi lukion jälkeen, mutta toistuvat uutiset hoitajien seksuaalisesta häirinnästä tuntuvat ahdistaville. Tiedän myös, että työmäärä on valtava, koska hoitajia on joka paikassa liian vähän. Ja palkka on kovin pieni. Eikö seksuaaliselle häirinnälle ole mitään tehtävissä? Pitääkö hoitajien tosiaan tottua siihen, että puristellaan rintoja ja takapuolta? Tuleeko tämä esille koulutuksessa? Olisi kiva tietää.

(Kysymys tullut vastattavaksi Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.) 

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Kerrot että hoitajien seksuaalisesta häirinnästä kertova uutisointi tuntuu ahdistavalle. On hienoa, että olet pysähtynyt miettimään tätä asiaa. On hyvä tiedostaa omassa ammatinvalinnassa erilaisia asioita ja riskitekijöitä ja pohtia myös sitä, miten ne vaikuttavat omaan itseen ja omiin valintoihin. Oikealla tiellä olet, kun olet etsimässä vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Olin yhteydessä Oulun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opettajaan tämän kysymyksen tiimoilta. Sairaanhoitajaopinnoissa seksuaalisuus ja sen kohtaaminen ovat osa opintoja. Sairaanhoitaja toimii työssään kokonaisvaltaisena ammattilaisena. Koulutus antaa valmiuksia ja työkaluja toimia myös hankalissakin tilanteissa. Tilanteita harjoitellaan koulutuksen aikana. Mahdollista on, että sairaanhoitaja joutuu työssään kohtaamaan tilanteita, jotka hän saattaa kokea seksuaalisena häirintänä. Voi olla kysymys esimerkiksi muistisairaasta tai muulla tavalla sekavassa mielentilassa olevasta potilaasta. Mikäli näin käy, on tärkeää ottaa asia puheeksi työyhteisössä. Jos opiskelijana kohtaa tällaisen tilanteen, niin asia kannattaa ottaa puheeksi sekä työpaikalla että omassa oppilaitoksessa. Oppilaitos ja työharjoittelupaikka tekevät tiivistä yhteistyötä tukeakseen opiskelijaa myös tällaisten tilanteiden kohdatessa.

Esimerkiksi Oulun ammattikorkeakoulu tarjoaa hyvin tukea tällaisissa tilanteissa ja heillä käydään näitä läpi opiskelijaterveydenhuollon kanssa, mikäli opiskelija tarvitsee tukea. Seksuaalisesta häirinnästä puhutaan avoimesti koulutuksessa, sitä kuitenkaan ei koeta isona ongelmana opiskelijoiden näkökulmasta. Oulun ammattikorkeakoulu tarjoaa myös osana sairaanhoitajaopintoja kokonaisuutta, jossa käsitellään naisten kohtaamaa seksuaalista väkivaltaa.

Mikäli päädyt hakeutumaan sairaanhoitajaopintoihin, oppilaitos tarjoaa sinulle tukea, jos joudut kohtaamaan harjoittelusi aikana seksuaalista väkivaltaa. Sairaanhoitajan koulutus myös tarjoaa sinulle välineitä ja taitoja kohdata potilaat ammattilaisena.

Kysyit, että pitääkö rintojen ja takapuolen puristeluun tottua. Siihen vastaus on, että ei tarvitse. Meillä jokaisella on oikeus omaan koskemattomuuteen ja missään tilanteessa ei tarvitse tottua tai hyväksyä sitä, että sitä rikotaan, ei edes sairaanhoitajana. Jos seksuaalista häirintää kokee missä tahansa, asia kannattaa tuoda rohkeasti esille, jotta siihen voidaan myös puuttua asian vaatimalla tavalla. 

Kivaa syksyn jatkoa sinulle ja tsemppiä lukio-opintoihisi!

Terveisin, 
Sanna, Byströmin tieto- ja neuvontapalvelut

Sivut