Täältä löydät Koulutus ja opiskelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Mitäs nyt?

Moikka. Mulla on viimesen puol vuotta ollu semmoset suunnitelmat että olisin nyt keväällä hakenut jatkuvassa haussa opiskelemaan muotiassistentiksi. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei pääkaupunkiseudulta löydy koulua joihin olisi haku päällä. Mitäs nyt sitten? Jotain yksittäisiä kursseja tms. voisin käydä mutta en sitten tiedä mitkä sopisivat tuon valitsemani koulutuksen kanssa.

Liian tiukat vanhemmat?

Mun vanhemmat kohtelee mua kuin 10 vuotiasta ja muka ”ajattelee mun parasta” vaikka mulla menee koulussa ja koulumatkoissa liian iso osa päivästä ja koulumatkat päivässä kestää n.2h ja vapaa aikaa jää n.3-4h.
Olen kysellyt että voisinko muuttaa koulunviereiseen asuntolaan että olisi helpompaa ja saisin kaikenlisäksi sen ilmaiseksi mutta vanhemmat sanoo että en olisi vielä vähäänaikaan valmis muuttamaan omilleen. Koulun viereiseen asuntoon muuttaminen auttaisi monessa asiassa esim. kerkeisi tehdä muutakin vapaa ajalla kun pelkät läksyt ja se että ei olisi ihan puhki päivän lopuksi joka ikinen päivä viikosta toiseen. Mitä pitäisi tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Mainitsit halustasi muuttaa koulun viereiseen asuntolaan, jotta sinulla jäisi enemmän vapaa-aikaa pitkien koulumatkojen sijasta. Kerroit saavasi asua asuntolassa ilmaiseksi. Kerroit myös, että olet puhunut asiasta vanhempiesi kanssa, mutta että he ovat sitä mieltä, että et olisi vielä valmis muuttamaan pois kotoa. Kerroit olevasi 16-vuotias.

Itsenäistyminen ja omaan kotiin muutto vaatii aika paljon selvittelyä ja aikaa. On siis hienoa, että kysyit asiaan apua.

Alaikäisenä omilleen muuttoon ei ole laillista estettä, mutta huoltajasi ovat sinusta elatusvelvollisia ja vastuussa siihen saakka kunnes täytät 18-vuotta ja siksi he voivat päättää asuinpaikastasi. Olisi hyvä jutella asiasta vielä tarkemmin ajan kanssa heidän kanssa. Voit yrittää tehdä valmiiksi esim. laskelmia ja miettiä perusteluita sille, miksi muutto asuntolaan olisi sinusta hyvä idea.

On myös hyvä muistaa, että alle 18-vuotias ei voi tehdä vuokrasopimusta itsenäisesti, vaan vuokranantajat yleensä pyytävät huoltajan suostumuksen
vuokrasuhteen solmimiseen. Toinen vaihtoehto on se, että asunto vuokrataan suoraan vanhemmille, ja sitten lapsi asuu heidän suostumuksellaan
asunnossa.

Kerroit, että saisit asua asuntolassa ilmaiseksi. Sinun olisi hyvä selvittää, mitä se käytännössä tarkoittaa (saatko tosiaan elää asuntolassa ilman vuokran maksua, entä maksaako sähkö, vesi tai nettiyhteys?).

Yksinasumiseen liittyy monia erilaisia kuluja, joista alaikäisen voi olla vaikea huolehtia ilman tuloja. Mahdollisen vuokran lisäksi tulee maksaa esim. sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinlaskut sekä tietysti ruokakulut ja muut päivittäistavarat (kuten vessapaperi, pesuaineet) tulee näiden lisäksi maksettavaksi. Lisäksi olisi tärkeää, että rahaa jäisi kaiken tämän jälkeen myös säästöön siltä varalta, että esim. puhelin hajoaa tai tarvitset pikaisesti uudet kengät.

Kelalta voi saada rahallista tukea peruskoulun jälkeisiin opintoihin vasta kun sinusta ei makseta lapsilisää. Jos kuitenkin opiskelet ja sinulle on myönnetty opintoraha, olet oikeutettu Kelan asumistukeen, jos asut omassa asunnossa. Voit lukea näistä enemmän Kelan omilta sivuilta

Suosittelen sinua tekemään myös Nuorisasuntoliiton Oletko valmis?- kyselyn ja tutustumaan myös heidän julkaisemaan Omaan kotiin-oppaan. Oppaasta löydät paljon käytännön tietoa siitä, mitä omilleen muuttamisessa tulee ottaa huomioon pankkitilien luomisesta omassa kodissa asumiseen asti. 

On hyvä myös tutustua tarkemmin, mihin kaikkeen rahasi riittävät, jos aiot muuttaa omilleen. Budjettilaskuri voi toimia apuna omien menojen ja tulojen laskemisessa.

Kehotan sinua siis tutustumaan vielä tarkoin kaikkeen siihen, mitä omilleen muutto vaatii, ja jos edelleen olet sitä mieltä, että haluaisit muuttaa asuntolaan, on hyvä keskustella asiasta vanhempiesi kanssa.

Tsemppiä asioiden selvittelyyn!

Nuorten Elämä / Po1nt / Asta

Mä sanon että jos oot sen ikänen kerta että voisit muuttaa ni senkus muutat. Vanhemmat ei voi perjaatteessa määrätä noin tiukasti. Kannattaa keskustella vanhempien kanssa koska se saattaa auttaa, kerro heille että et jaksa enää tällä lailla että et jaksa enää tehdä mitään.


Vanhemmat on susta vastuussa siihen asti kun oot 18v, eli sä et periaatteessa mahda mitään:( Mutta voitte jutella siitä yhdessä, ja miettiä muita hyviä ratkaisuja!


Mitä Wilmalle tapahtui??

Okei, se toimi eilen päivällä vielä täysin normaalisti, mutta illasta asti ollu se ongelma ettei tän viikon työjärjestys enää näy.
En keksi mitään miksi en pääsis sitä kattoo.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! 

Kiitos viestistäsi. En valitettavasti tiedä, mitä Wilmalle tapahtui. Wilma ohjeistaa olemaan yhteydessä omaan kouluun (esimerkiksi koulusihteeriinniissä tilanteissa, kun havaitsee Wilmassa ongelmia. Jos ongelma siis jatkuu tai kohtaat Wilmassa jatkossa ongelmia, voit olla yhteydessä suoraan kouluusi.  

Mukavaa syksyä sinulle! 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Töihin Kelaan

Millaista koulutusta vaaditaan Kelan etuuskäsittelijöiltä?

(Kysymys on tullut Decibelin kautta. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Kelan etuuskäsittelijäksi pääsee erilaisilla koulutustaustoilla.  

Esimerkiksi Kelan etuuskäsittelijän työpaikkailmoituksessa on tehtävään vaadituksi koulutukseksi ilmoitettu “tehtävään soveltuva ammatillinen tai korkeakoulututkinto”. Käytännössä tämä voi olla esimerkiksi sosionomi (AMK) tai tradenomi (AMK).  

Mitään lakisääteistä pätevyyttä etuuskäsittelijän työhön ei vaadita. 

Syksyisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Huonot numerot

En saa mitenkään numeroitani nostettua ja olen ysillä joten täytyisi panostaa kouluun. Keskiarvoni on 8.9. Paineita tuo että parhaallakaverillani on 9.9 keskiarvo. En vain saa numeroita nostettua ja tuntuu että teen parhaani enkä pysty parempaan.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Aida!  

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että panostat kouluun. Siitä kertoo myös varsin hyvä keskiarvo 8.9.  

Se, että tekee parhaansa, riittää. Ymmärrän viestistäsi, että haluaisit kuitenkin vielä parempia numeroita. Tässä sinua voi parhaiten auttaa luokanvalvojasi ja muut opettajat sekä opinto-ohjaaja. Kannustan siis ottamaan asian puheeksi. Voit esimerkiksi kysyä aina kunkin aineen opettajalta neuvoja, kuinka juuri sinä voisit parantaa arvosanoja kyseisessä aineessa. Opettajilta ja opinto-ohjaajalta voi saada vinkkejä myös erilaisiin opiskelutapoihin. 

Myös kavereilta voi saada vinkkejä opiskeluun. Voitko välillä esimerkiksi opiskella yhdessä parhaan kaverisi kanssa ja kysyä häneltä, mitkä keinot ja tavat opiskella auttavat häntä saamaan hyviä arvosanoja? Jokainen on kuitenkin oma ainutlaatuinen yksilö, eikä samat opiskelutavat toimi kaikilla yhtä hyvin. Jokaisella on myös erilaiset vahvuudet ja heikkoudet, eikä ihminen voikaan olla kaikessa mestari. 

Erilaisten oppijoiden liitto kertoo sivuillaan erilaisista opiskelutekniikoista. Voit katsoa sivuilta, olisiko niistä sinulle hyötyä.  

Tsemppiä ysiluokalle!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Sairaanhoitajien ahdistelu

Moi! Haluaisin opiskella sairaanhoitajaksi lukion jälkeen, mutta toistuvat uutiset hoitajien seksuaalisesta häirinnästä tuntuvat ahdistaville. Tiedän myös, että työmäärä on valtava, koska hoitajia on joka paikassa liian vähän. Ja palkka on kovin pieni. Eikö seksuaaliselle häirinnälle ole mitään tehtävissä? Pitääkö hoitajien tosiaan tottua siihen, että puristellaan rintoja ja takapuolta? Tuleeko tämä esille koulutuksessa? Olisi kiva tietää.

(Kysymys tullut vastattavaksi Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.) 

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Kerrot että hoitajien seksuaalisesta häirinnästä kertova uutisointi tuntuu ahdistavalle. On hienoa, että olet pysähtynyt miettimään tätä asiaa. On hyvä tiedostaa omassa ammatinvalinnassa erilaisia asioita ja riskitekijöitä ja pohtia myös sitä, miten ne vaikuttavat omaan itseen ja omiin valintoihin. Oikealla tiellä olet, kun olet etsimässä vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Olin yhteydessä Oulun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opettajaan tämän kysymyksen tiimoilta. Sairaanhoitajaopinnoissa seksuaalisuus ja sen kohtaaminen ovat osa opintoja. Sairaanhoitaja toimii työssään kokonaisvaltaisena ammattilaisena. Koulutus antaa valmiuksia ja työkaluja toimia myös hankalissakin tilanteissa. Tilanteita harjoitellaan koulutuksen aikana. Mahdollista on, että sairaanhoitaja joutuu työssään kohtaamaan tilanteita, jotka hän saattaa kokea seksuaalisena häirintänä. Voi olla kysymys esimerkiksi muistisairaasta tai muulla tavalla sekavassa mielentilassa olevasta potilaasta. Mikäli näin käy, on tärkeää ottaa asia puheeksi työyhteisössä. Jos opiskelijana kohtaa tällaisen tilanteen, niin asia kannattaa ottaa puheeksi sekä työpaikalla että omassa oppilaitoksessa. Oppilaitos ja työharjoittelupaikka tekevät tiivistä yhteistyötä tukeakseen opiskelijaa myös tällaisten tilanteiden kohdatessa.

Esimerkiksi Oulun ammattikorkeakoulu tarjoaa hyvin tukea tällaisissa tilanteissa ja heillä käydään näitä läpi opiskelijaterveydenhuollon kanssa, mikäli opiskelija tarvitsee tukea. Seksuaalisesta häirinnästä puhutaan avoimesti koulutuksessa, sitä kuitenkaan ei koeta isona ongelmana opiskelijoiden näkökulmasta. Oulun ammattikorkeakoulu tarjoaa myös osana sairaanhoitajaopintoja kokonaisuutta, jossa käsitellään naisten kohtaamaa seksuaalista väkivaltaa.

Mikäli päädyt hakeutumaan sairaanhoitajaopintoihin, oppilaitos tarjoaa sinulle tukea, jos joudut kohtaamaan harjoittelusi aikana seksuaalista väkivaltaa. Sairaanhoitajan koulutus myös tarjoaa sinulle välineitä ja taitoja kohdata potilaat ammattilaisena.

Kysyit, että pitääkö rintojen ja takapuolen puristeluun tottua. Siihen vastaus on, että ei tarvitse. Meillä jokaisella on oikeus omaan koskemattomuuteen ja missään tilanteessa ei tarvitse tottua tai hyväksyä sitä, että sitä rikotaan, ei edes sairaanhoitajana. Jos seksuaalista häirintää kokee missä tahansa, asia kannattaa tuoda rohkeasti esille, jotta siihen voidaan myös puuttua asian vaatimalla tavalla. 

Kivaa syksyn jatkoa sinulle ja tsemppiä lukio-opintoihisi!

Terveisin, 
Sanna, Byströmin tieto- ja neuvontapalvelut

koodarin työ

Haluaisin tietää, mitä koodari käytännössä tekee. Onko perusnetinkäyttäjällä mitään toivoa opiskella koodariksi? Kuinka pitkä olisi opiskeluaika? Työtä ilmeisesti olisi tarjolla. Millainen palkka koodareilla on?

(Kysymys tullut vastattavaksi Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksistäsi. Olet oikeassa, että koodareiden työllisyysnäkymät ovat hyvällä tolalla. Koodarin työ on monipuolista. Työnkuva vaihtelee työpaikasta riippuen. Kannustan lukemaan Duunitorin jutun koodaamisesta, niin saat käsityksen koodarin työstä ja esimerkkejä eri poluista koodarin työhön. 

Koodariksi opiskelu 

Ihan varmasti ns. perusnetinkäyttäjä pystyy opiskelemaan koodariksi. Merkittävää on motivaatio ja halu oppia uutta. Kun on intoa ja kiinnostusta koodaamiseen ja uuden oppimiseen, on se oikein hyvä lähtökohta opiskella alaa.  

Koodariksi pääsee monenlaisilla taustoilla ja koulutuksilla (jopa ilman koulutusta, jos osaamista löytyy)Koodarin töitä voi tehdä esimerkiksi tietojenkäsittelyn tradenomi (AMK). Tradenomiopinnot ovat 210 op laajuiset ja opiskeluaika 3,5 vuotta 

Toinen esimerkki koulutuksesta on Haaga-Helian, HAMKin, Laurean, Metropolian ja XAMKin liittouman tarjoama koodarikoulutus “AMKoodari. Lue lisää AMKoodari-opinnoista.  

Myös yliopistossa voi opiskella koodausta. Lisäksi on olemassa eri tahojen järjestämiä koodileirejä ja kursseja, joilla opetetaan koodaamisen alkeita vasta-alkajille. Polkuja koodariksi on monia. 

Koodarin palkka 

Koodarin palkka vaihtelee paljonkin esimerkiksi työpaikan, työn vaativuustason ja oman kokemuksen perusteella. Työmarkkinatorilta poimittua palkkauksesta:  

“Tietotekniikan palveluyrityksissä noudatetaan Tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta, joka on solmittu Teknologiateollisuus ry:n ja Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry:n välillä. Tehtävien vaativuuden lisäksi työntekijän palkkaan vaikuttavat työsuoritus, ammattitaito, työlle asetetut tulos- ja laatutavoitteet sekä henkilökohtainen pätevyys ja osaaminen.” 

Kannustan sinua rohkeasti perehtymään lisää alaan ja eri koulutusmahdollisuuksiin!  

Mukavaa syksyä sinulle, 

t. Riina | Nuortenelämä.fi  

Vihaan opiskelua

En jaksa enää opiskella, se on mielestäni inhottavaa. Pääsin juuri keväällä lukion läpi, ja nyt pitäisi hakea syksyn haussa ammattikorkeaan opiskelemaan. Hankin myös amk valmennus kurssin, mutta ei yhtään huvittaisi opiskella. Ja jos pääsen jonnekin opiskelemaan, mitä jos en silloinkaan halua opiskella?? Miten saisin itteni jotenkin motivoituneeksi opiskelua kohtaan?? Miksi en tykkää opiskelusta??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki drem 

Kiitos, kun laitoit viestiä. Olet tärkeiden pohdintojen äärellä. En valitettavasti pysty antamaan suoria vastauksia kysymyksiisi, joita pähkäilet. Toivottavasti vastaus auttaa sinua silti eteenpäin pohdinnoissasi.  

Opiskelumotivaation taso vaihtelee, se on ihan normaalia. Jokainen meistä on omanlaisensa yksilö, ja jokaista motivoi vähän eri asiat. Näin myös motivaatiopulaankin on erilaisia syitä. Jos motivaatiota ei tunnu löytyvän, onkin hyvä pysähtyä pohtimaan noita syitä. Sitten on mahdollista pohtia, miten itse voisi vaikuttaa niihin ja, mistä voi tarvittaessa saada apua/tukeaTässä listattuna syitä, jotka voivat vaikuttaa opiskelumotivaation ja opiskelun mielekkyyden heikentymiseen: 

 • stressi, mielenterveyden haasteet ja muut terveydelliset syyt 
 • uskon puute omiin kykyihin ja tulevaisuuteen
 • oppimisvaikeudet 
 • opiskelukyvyn ongelmat*
 • epätietoisuus itselle sopivista opiskelutavoista 
 • itselle sopivaa alaa ei tunnu löytyvän/kiinnostuksen puute opiskeltavaa alaa kohtaan 
 • opetuksen ja ohjauksen heikkous 
 • opiskelumateriaalien yksipuolisuus 
 • ulkopuolisuuden tunne opiskelijayhteisössä, kiusaaminen 
 • oman tukiverkoston heikkous 
 • oman elämän haasteet 

Tunnistatko itse, mitkä syyt juuri sinulla ovat heikentäneet opiskelumotivaatiotasi? Listan tekeminen ja jonkun läheisen kanssa asiasta keskusteleminen voi helpottaa ajatusten jäsentämistä. 

Motivaation nostattamiseen on onneksi keinoja. Aluksi on hyvä kirkastaa itselle ne syyt, miksi ylipäätään haluaa opiskella. Mitä hyvää siitä seuraa? Mikä on opiskelun tavoitteena? Useimmiten vastaus liittyy siihen, mitä haluaa tulevaisuudessa tehdä työkseen ja mihin käyttää aikaansa. Itselle mieluisan alan opiskelu antaa hyvät lähtökohdat päästä tekemään haluamaansa työtä tai vaikkapa perustaa oman yrityksen.  

Jos pääset opiskelemaan, eikä opiskelu vieläkään kiinnosta, voit hakea tukea opinto-ohjaajalta ja opintopsykologilta. Heille nämä asiat ovat varmasti tuttuja ja he auttavat sinua. Myös opettajien kanssa keskustelu voi motivoida. Lisäksi opiskelukavereilta voi saada vertaistukea. 

Voit lukea lisää lähteenä käyttämästäni Nyytin jutusta “Opiskelumotivaatio – mitäs jos sen kadottaa?”.  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

mitä teen?

Mulla on ilmennyt pakko-oireita jo vuoden alusta lähtien, sekä sosiaalisten tilanteiden pelkoa noin kolme vuotta. Oon ollut viime lukuvuoden sairaalakoulussa, mutta syksyllä pitäis mennä uuteen kouluun. En pääse millään eroon pelottavista ja ahdistavista ajatuksista ja suorastaan näyistä. En usko, että pystyn menemään enää kouluun. Joka yö herään monta kertaa, ja on pakko laskea tiettyyn numeroon, ja tarkistaa että mun verhot on suorassa lattianrajassa. Lähden siitä myös kulkemaan ympäri asuntoa katsomaan ovatko ikkunat kiinni, ja sanon mielessäni, välillä ääneen sanoja. Tämä rituaali toistuu melkeinpä joka yö. Oon niin väsynyt, tahtoisin vaan kadota maan päältä jonnekkin kauas. Mitä mun kuuluu tehdä? Olen vasta viidentoista.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos viestistäsi. Psykiatrinen sairaanhoitaja Johanna vastaa sinulle:

Hei!

Hienoa, että rohkenit kysyä neuvoa tilanteessasi. Ikävä kuulla, että olosi on huono ja epäilet pystytkö aloittamaan opintojasi. Uskon, että olet väsynyt ja toivot välillä voivasi kadota maan alle.  Sen voin kuitenkin sinulle luvata, että sinun on mahdollista saada apua ja sitä kautta olosi ja oireilusi tulevat helpottamaan. Muistutan ettet ole oireilusi kanssa yksin. Monilla nuorilla esiintyy erilaisia pelkoja, ahdistusta ja mielialaoireita, usein ne ovat normaaleja reaktioita eri kehitysvaiheissa, mutta taustalla voi olla myös esim. koulukiusaamista tai haasteita omassa perheessä. Nuoruusikä pitää sisällään myös isoja muutoksia, kun peruskoulu päättyy ja vuorossa olisi jatko-opinnot. Se ymmärrettävästi voi aiheuttaa huolta ja epävarmuutta nuoressa. 

Onkohan mielenterveystalo.fi tuttu sivusto sinulle? Kannustan sinua tutustumaan kyseisiin sivuihin. Sieltä löytyy monipuolisesti ja kattavasti tietoa esim. ahdistuksesta, sosiaalisten tilanteiden pelosta ja pakko-oireista. Usein kattava tieto auttaa ymmärtämään itseään ja omia toimintatapojaan. Sivustolta löytyy esim. omahoito-opas pakko-oireisiin, suosittelen sinua tutustumaan siihen.

Pohdin myös onko sinulla jotain hoitokontaktia tai mahdollisuutta saada keskusteluapua? Usein se, että pääsee keskustelemaan asioistaan, tuo jo helpotusta omaan oloon. Kerroit tosiaan, että sinulla on jatko-opiskelupaikka. Paikkakuntasi lukioissa ja ammatti-instituutin eri yksiköissä toimii psykiatrisia sairaanhoitajia, joiden vastaanotolle pääsee helposti oppilaitoksen terveydenhoitajan kautta. Psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa voit keskustella tilanteestasi ja hänellä on ammattitaitoa auttaa sinua. Hän voi myös tarvittaessa ohjata sinut arvioon Nuorisopsykiatrian poliklinikalle. Rohkaisen sinua kokeilemaan opintojen aloitusta ja hakeutumaan terveydenhoitajan vastaanotolle ja sitä kautta psykiatriselle sairaanhoitajalle.  Uskon, että voisit saada koulusta tukea laajemminkin, usein myös opintoja voidaan räätälöidä opiskelijan jaksamisen mukaan. Jos kuitenkin päädyt olla aloittamatta opintoja, kannustan sinua varaamaan lääkäriajan omalta terveysasemalta. Lääkäri voi arvioida tilannettasi ja tarvittaessa ohjata sinut jatkohoitoon ja keskusteluavun piiriin. 

Mietin myös onko sinulla lähipiirissä aikuista, jolle voisit kertoa tilanteestasi? 

T. Johanna, Ohjaamon pop-up psykiatrinen sairaanhoitaja 

Sosionomi vai rikosseuraamusalan sosionomi

Mikä on sosionomin ja rikosseuraamusalan sosionomin ero? Millaisille aloille sosionomiksi ja rikosseuraamusalan sosionomiksi kouluttautuneet pääsevät?? Pystynkö kouluttautua rikosseuraamusalalle jos kouluttaudun ensin sosionomiksi, vai olisiko parempi vain suoraan mennä opiskelemaan rikosseuraamusta???

Oon miettiny että menisin nyt syksyllä opiskelee sosionomiksi Kotkaan, Lahteen tai Lappeenrantaan, mutta jos sosionomit keskittyy enemmän lasten hoitoon, niin se ei kyllä oikeen kiinnosta... Mietin että pitäiskö vaan odottaa uutta hakuaikaa ja hakee rikosseuraamusalan sosionomiksi...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki red 

Kiitos viestistäsi. Sosionomin ja rikosseuraamusalan sosionomin koulutusten opetussuunnitelmat eroavat toisistaan. Voit kouluttautua rikosseuraamusalan sosionomiksi, vaikka kävisit ensin sosionomin tutkinnon. Hyväksiluvut katsotaan opintojen alussa jokaisen opiskelijan kohdalla erikseen.  

Sosionomi 

Sosionomilla on laaja-alaiset mahdollisuudet työskennellä eri asiakasryhmien parissa. Eli asiakasryhmänä ei ole pelkästään lapset. Sosionomin tehtävänä on edistää ihmisten hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä ja huono-osaisuutta. Työ on asiakastyötä, ryhmien ja yhteisöjen ohjaamista ja/tai johtamis- ja kehittämistyötä. Sosionomi voi myös työskennellä projektitehtävissä ja yrittäjänä. Sosionomin tyypillisiä työkenttiä: 

 • lasten ja perheiden parissa tehtävä työ 
 • vanhustyö 
 • vammaistyö 
 • mielenterveystyö 
 • aikuissosiaalityö 
 • päihde- ja kriminaalityö 
 • maahanmuuttajatyö. 

Rikosseuraamusalan sosionomi 

Rikosseuraamusalan sosionomin työpaikkoja ovat esimerkiksi rikosseuraamuslaitoksen yksiköt, kuten vankilat ja yhdyskuntaseuraamustoimistot sekä kolmannen sektorin ja kunnan toimipaikat.  

Rikosseuraamusalan sosionomin tavoitteena on vaikuttaa uusintarikollisuuden vähentämiseen ja rikollisuutta ylläpitävän ‎syrjäytymiskehityksen katkaisemiseen. Tavoitteena on hyvinvoinnin, osallisuuden ja ‎toimintakykyisyyden tukeminen. Myös rikoksettoman elämäntavan ja yhteiskuntaan ‎kiinnittymisen edistäminen ovat osa työtä. 

Koulutuksessa opitaan esimerkiksi rangaistusjärjestelmät sekä rikosseuraamusalan lainsäädäntö. Tutkinnon sisältö on laaja-alainen, mikä mahdollistaa työllistymisen monipuolisiin työtehtäviin sosiaali- ja rikosseuraamusalalle 

Ammattikorkeakoulu Laurea on Suomessa ainoa korkeakoulu, joka tarjoaa tätä koulutusta. Heidän sivuiltaan saat koulutuksesta ja alalle työllistymisestä lisää tietoa. Siirry Laurean sivuille. 

Tukea Ohjaamosta

Kannustan sinua hyödyntämään paikkakuntasi Ohjaamon palveluja. Ohjaamon työntekijät auttavat sinua pohdinnoissasi koulutusvalintaan liittyen. He kertovat tarvittaessa koulutuksista lisää tietoa ja selkiyttävät vaihtoehtojasi, jotta voit tehdä sinulle sopivimman valinnan. Palvelu on maksutonta. Katso lisätiedot Ohjaamon sivulta. 

Tsemppiterveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Sivut