Täältä löydät Koulutus ja opiskelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Miten saa itsestään ”niskasta kiinni”?

Ei ole oikein koulujutut maistunut ja niiden teko yhtäkkiä on tuntunut hieman raskaalta... Olen hieman hämmentynyt, koska aiemmin olen tehnyt koulujutut parissa päivässä hyvillä arvosanoilla: nyt myöhässä tai juuri minuuttia ennen deadlinea (suurin osa) huonoilla arvosanoilla.

Tässä vain pohdin, että miten saisin itseäni taas niskasta kiinni? En oikein saa enää mitään aikaseksi.

Miksi?

Miksi lukiossa kokeet arvostellaan ”rankemmin” kuin yläasteella? Yläasteella ope laittoi läpipääsy prosentiksi jonkun 20-30, nyt 40-50.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, 

Kiitos kysymyksestäsi. Lukiolaissa sanotaan, että arvioinnin toteuttamisesta ja siihen kuuluvasta palautteen antamisesta päätetään opetussuunnitelmassa. Opetushallitus määrittelee kaikkia kuntia koskevat oppimisen arvioinnin linjaukset opetussuunnitelman perusteissa. Arviointi sekä yläkouluissa että lukioissa perustuu tähän.  

Opiskelijalla on oikeus saada tietoa arvioinnissa käytettävistä arviointiperusteista. Kannustan sinua siis juttelemaan opettajan kanssa arvioinnista tarkemmin. Hän osaa perustella sinulle arviointia ja esimerkiksi kokeiden läpipääsyprosenttia tarkemmin.  

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Huonot arvosanat

Lukion aikana muutama hylätty ja nyt uusi varmaan tulossa. Ikinä aiemmin näin huonosti koulu ei ole mennyt, otan aina koulun ehkä liiankin vakavasti. Yleensä en ole luovuttaja vaan taistelen loppuun saakka. Nyt kuitenkin kävi niin, että olen epäonnistunut täysin enkä enää kehtaa mennä uusintoihin saati uusia kokonaista kurssia!

Niin monta alamäkeä on tullut eikä jarruja löydy. Onko tähän mitään lääkettä? Haluan tunteesta eroon, mutta en vain pysty...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa! 

 

Kysymyksessäsi mietit, kuinka pääsisi irti tunteesta, joka on vaikuttanut sinuun sekä koulunkäyntiisi negatiivisesti.  Kerrot myös, että otat koulun ehkä liiankin vakavasti. Oletko keskustellut asiasta lukiosi kuraattorin tai opinto-ohjaajan kanssa? Koulukuraattorit ovat yleensä helposti lähestyttäviä ja auttavat saamaan kouluasiat järjestykseen. Lisäksi kuraattorilta voit saada hyvää keskusteluapua sekä tukea opintoihin liittyen. 

Opinto-ohjaaja voisi varmasti auttaa sinua helpottamaan opintojasi ja miettimään yhdessä sinun kanssasi ratkaisuja opintojesi etenemisen suhteen 

Suosittelen myös ottamaan yhteyttä koulupsykologiin, jonka vastaanotolle voit hakeutua täysin luottamuksellisesti. Koulupsykologit ovat erikoistuneet nuorten psyykkiseen hyvinvointiin sekä oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyviin kysymyksiin. Koulupsykologin tiedot löydät oman lukiosi nettisivuilta. 

Voit ottaa koulusi opinto-ohjaajaan sekä kuraattoriin yhteyttä myös esimerkiksi Wilma -viestillä tai sähköpostilla. Mikäli yhteydenottaminen tuntuu vaikealta, voit pyytää myös huoltajaasi olemaan heihin yhteydessä. Näistä asioista on tärkeä puhua! 

Koulun lisäksi Espoosta löytyy matalan kynnyksen paikkoja, jotka tarjoavat apua mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä. Esimerkiksi Isossa Omenassa sijaitsevasta Palvelutorilta löytyy sairaanhoitajan vastaanotto ilman ajanvarausta ma-to klo 8-18 sekä pe klo 8-16.  Mikäli tahdot lisätietoa sekä apua näihin palveluihin liittyen, voit olla yhteydessä Espoon Ohjaamotaloon lähettämällä meille sähköpostia osoitteeseen ohjaamotalo@espoo.fi tai soittamalla numeroon 040 126 7513. 

Toivottavasti tästä oli sinulle apua. Tsemppiä kevääseen! 

 

Kysymykseen vastasi Ida, Nuorten Elämää Espoo 

Kokeesta hylätty

Moi, tosiaan kokeesta sain hylätyn mistä yllätyin, koska olen hyvä kyseisessä aineessa. Tuntiaktiivisuus ei voi nostaa numeroa, ehkä tuo lopputyö kun ope ne arvostelee. Kuitenkin etänä opiskelu on hyvin vaikeaa ja raskasta minulle.

Nyt tuntuu kuin millään ei olisi enää väliä ja koko koulu-ura on mennyt hukkaan... En tiedä miten osaan selvitä asiasta. Tiedän kuulostaa typerältä aiheelta... Äitini lohduttaa, että laitetaan se sairauteni piikkiin, kuitenkin näen äidin silmissä ison pettymyksen.

Miten tästä ikinä selviää? Otan koulun liian vakavasti varmaan.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi!  

Kiitos viestistäsi. Olen pahoillani, että hylätty arvosana ja etäopiskelu ovat lannistaneet sinua kovin. :/ Yksi hylätty arvosana ei kuitenkaan kumoa tähänastista koulu-uraasi. Ja niin kuin sanoit, olet hyvä kyseisessä aineessa. Et vain sattunut saamaan niin hyvää arvosanaa juuri tästä kokeesta. Se ei poista osaamistasi ja tietämystäsi kyseisessä aineessa.

Vertaistukea

Mainittakoon, että valitettavan moni muukin nuori kokee, ettei etäopiskelu ole itselle sopiva tapa oppia.. Et siis ole yksin. Olemme kaikki erilaisia oppijoita. Joillekin etäopiskelu sopii paremmin kuin toisille. Vertaistuesta voisi olla sinulle hyötyä. Voit osallistua esimerkiksi Nyytin ryhmächatteihin ja webinaariin: JAXUHALEISTA KONKRETIAAN – WEBINAARI KORONA-AJAN VÄSYTTÄMILLE OPISKELIJOILLE.

Tukea ammattilaisilta 

Koska huolesi liittyy vahvasti opintoihin ja etäopiskeluun, kannustan kääntymään koulusi opinto-ohjaajan puoleen. Hänen kanssaan voitte keskustella tarkemmin asiasta. Hänellä voi olla ideoita ja keinoja, miten opintojasi ja etänä opiskelua voisi helpottaa. Keskustelut hänen kanssaan ovat luottamuksellisia. Samoin myös koulusi kuraattorilta voit saada keskusteluapua ja tukea jaksamiseen etäopinnoissa.

Armollisuutta itseä kohtaan

Kannustan sinua myös olemaan armollinen itsellesi. Se riittää, että tekee parhaansa. Jokainen kokee elämässään epäonnistumisia - pieniä ja isompia. Ne kuuluvat elämään. Olet hyvä ja arvokas sellaisena kuin olet – et sen mukaisesti, miten esimerkiksi suoriudut koulussa. 

Tämä Itsemyötätunto-sivu voi auttaa sinua etenemään sen kanssa, miten olla itselle armollisempi 

Tsemppiä ja jaksamista opintoihin! :) 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Pakollisesta yo-kokeesta i, mitä haittaa?

Onko siitä jotain haittaa, jos saan i:n yhdestä pakollisesta ylioppilaskirjoituksesta? Pystyn luultavasti kompensoimaan sen, eli en kysy nyt valmistumisen kannalta, vaan onko mun vaikeempi päästä yliopistoihin jos mulla se yks pakollinen on i?? Ilmeisesti kompensoitu i myös näkyy sitte todistuksessa tai jossain, onko siitä jotain haittaa?? Tähän asti kolmesta kokeesta alustavaksi tullu E, ja yks koe on B, haittaako se paljon kun siellä seassa on vielä yksi i??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Huolestunut i:n kirjoittaja! 

Kiitos kysymyksestäsi. Suurin osa yliopistojen opiskelijoista valitaan ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. YO-kokeiden arvosanoilla on siis merkitystä. Loput opiskelupaikat täytetään valintakokeen tai todistuksen ja valintakokeen perusteella. Yliopistot päättävät itse valintaperusteista, ja ne saattavat vaihdella paljonkin eri yliopistojen ja koulutusten välillä. 

Voit tutustua eri ylioppilastutkintoihin Opintopolku.fi:ssä. Näet jokaisen kohteen valintaperusteet, joissa kerrotaan esimerkiksi mahdolliset todistusvalintaan liittyvät rajoitteet. 

Kannustan sinua käymään koulusi opinto-ohjaajan luona keskustelemassa kirjoituksiin ja jatko-opintoihin liittyvistä asioista. Hän osaa auttaa ja neuvoa sinua tilanteessasi tarkemmin.  

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Hei, se epäonnistuminen ei haittaa. Ehkä sinulle aine oli vaikea tai huono päivä? Kuitenkin käy tuo i uusimassa, niitä voi nykyään uusia niin monta kertaa kuin lystää! Älä huoli, monia muitakin samassa salissa kirjoittaneet varmasti saanut i:n.


Kysy kuitenkin lisätietoa opolta, hän varmasti auttaa sinua jatko-opintoihin.


Liikaa vaihtoehtoja

Miten päätän suuntaa elämälleni? Opiskelu vaihtoehtoja on monia ja ulkomaillakin opiskelu kiinnostaa. Aloista ainakin 20 eri alaa kiinnostaa ja en osaa tehdä minkäänlaista päätöstä. Mitä jos teenkin väärän päätöksen? Entä jos haluan testaa kaikki tiet elämässä, mutta siihen ei riitä aika? Avoimia ovia on liikaa ja mikään ei ole antanut vinkkiä mistä ovesta astua sisään...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Joskus voi olla varmasti hankala päättää mitä elämässä seuraavaksi tekisi varsinkin jos on useita eri vaihtoehtoja. Onko sinulla ollut jokin vaihtoehto eniten mielessä? Olet vielä nuori ja sinulla on todennäköisesti aikaa ja mahdollisuuksia kokeilla muiden ovien avaamista, jos et koe, että ensimmäisen oven aukaiseminen tekee sinut onnelliseksi. Oletko kokeillut tehdä ammatinvalintatestiä? Siitä voisi myös olla apua valitsemaan itselle sopivan alan.

 

https://asiointi.mol.fi/avo/responsive/self-evaluation.xhtml  tästä pääset tekemään ammatinvalinnantestin halutessasi. Voit myös tarvittaessa olla yhteydessä Vantaan Ohjaamon palveluihin. He osaavat auttaa sinua opiskeluun ja työntekoon liittyvissä asioissa. https://ohjaamot.fi/web/ohjaamo-vantaa/ota-yhteytt%C3%A4

 

Mikäli haluat keskustella etsivän nuorisotyöntekijän kanssa tästä tai jostain muusta aiheesta voit olla minuun yhteydessä whatsappin välityksellä numeroon 040 183 3142 tai esimerkiksi instagramin kautta @mirovantaaetsiva

 

Terveisin Miro Teittinen Vantaan etsivästä nuorisotyöstä.

Yliopistossa psykologiaa

Voiko päästä opiskelemaan yliopistoon psykologiaa jos ei lukiossa kirjoittanut psykologiaa? Tai siis itse kyllä kirjoitin, mutta aika varmasti en pääse siitä läpi, joten enkö pysty opiskella psykologiaa enää yliopistossa jos yliopistoon edes pääsen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa Jan! 

Kiitos kysymyksestä. Hienoa, että olet jo miettinyt jatko-opintoja lukion jälkeen! Studentum.fi -sivustolla kerrotaan asiasta seuraavaa; Psykologiaa voi opiskella Suomessa joko pääsykokeen perusteella tai todistusvalinnalla eikä tätä tarvitse hakuvaiheessa ilmoittaa. Psykologian kirjoittaminen yo-kokeessa ei myöskään ole vaatimus, joten voit päästä opiskelemaan, vaikka et olisi kyseistä ainetta kirjoittanut.  

Voit hakea yhdellä lomakkeella opiskelemaan kaikkiin suomen yliopistoihinjotka ovat mukana valintakoeyhteistyössä. Suomessa psykologiaa on mahdollista opiskella Helsingin, Turun, Itä-Suomen, Tampereen, Jyväskylän sekä Oulun yliopistoissa. Valintakokeeseen sinun tulee osallistua siinä yliopistossa, joka on hakuvaihtoehdoistasi ylimpänä. Valintakokeisiin ei lähetetä erillistä kutsua, ajankohdat ilmoitetaan Opintopolussa sekä yliopistojen nettisivuilla.  

Toivottavasti tästä oli sinulle apua! 

Terveisin Ida, Nuorten Elämä Espoo 

ONko huono jos haluan tehdä näon?

haluan tehdä näin koulussa ja jännittää ja ihmetyttää että kannattaako tehdä näin ????????????
https://www.youtube.com/watch?v=Vdr5b_FuNEY

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, Sini vastaa:

Moikka! 

En ole aivan varma, mitä haluat koulussa tehdä? Haluatko siis esittää vihaista koulussa ja puhua kiinaa? Ei ehkä kannata esittää vihaista, varsinkaan jos oikeasti ei edes ole vihainen. Toki jos sinua jokin suututtaa, voit näyttää tunteesi. Voit siis miettiä, miksi haluaisit tehdä näin ja jos teet niin hyödytkö siitä jotakin? 

Muista myös, että jos haluat puhua jollekin, voit mennä esimerkiksi koulukuraattorin tai kouluterveydenhoitajan juttusille. 

Mukavaa loppuviikkoa!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Rikosseuraamus, oikeuspsykologia, kriminologia: missä opiskella?

Oon nyt keväällä valmistumassa lukiosta, ja yritän löytää kiinnostavaa opiskelupaikkaa. Voiko jossain opiskella rikosseuraamusalaa, oikeuspsykologiaa tai kriminologiaa? Oon löytäny näistä vaan avoimen yliopiston kursseja, enkä semmoselle välttämättä haluis. Sosionomiaa myös mietin, mutta haluisin ett siihen liittyy jotain rikollisuuden ja rikosten pohdintaa, enkä ihan ymmärtänyt että onko sosionomia sellaista.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Sini vastaa:

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi! 

Rikosseuraamusalaa voi opiskella sekä yliopistossa, että ammattikorkeakoulussa. Koulusta ja suuntautumisesta riippuen koulutuksissa opiskellaan kuitenkin hieman eri asioita. 

Yliopistossa voit opiskella esimerkiksi yhteiskuntatieteitä, psykologiaa tai valtiotieteitä. Näissä on koulutuksissa mahdollista keskittyä joko oikeuspsykologiaan tai yhteiskuntapolitiikkaan.  

Ammattikorkean puolella voit hakea suoraan Poliisiammattikorkeakouluun tai juurikin sosionomiksi. Jos haet sosionomiksi, kannattaa selvittää missä oppilaitoksissa voit opiskella rikosseuraamusalaa, sillä kaikissa paikoissa, joissa on sosionomikoulutusta, ei välttämättä ole mahdollisuutta suuntautua rikosseuraamusalalle. 

Kannattaa tutustua Kunkoululoppuu.fi-sivustoon, sekä Opintopolku-palveluun. Sivuilla voit tutustua eri koulutuksiin ja etsiä juuri rikosseuraamusalalle johtavia koulutuksia. 

Suosittelen myös juttelemaan aiheesta opon kanssa, hän osaa varmasti auttaa sinua etsinnöissäsi. Lisäksi voit käydä paikkakuntasi Ohjaamossa, missä saat opastusta koulupaikan etsinnässä ja hakemisessa. 

Tsemppiä kevään kokeisiin ja hakuihin!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Opiskeluvinkkejä

Olen peruskoulusta lukion toiseen opiskellut samalla tyylillä: luen, luen ja luen, jos matemaattinen aine niin lasken. Lukiossa rima kuitenkin noussut todella korkealle ja tuo tyyli on lähes turha. Yläasteella kokeista tuolla tekniikalla 8-10, mutta lukiossa on 5-9. Myöntäminenkin hävettää. Minulla kuitenkin on syksyllä kirjoitukset, joten miten voin kirjoituksissa selvitä yli B, jos kokeet ovat tota luokkaa? Minulla on diagnosoitu epilepsia ja lääkäri varoitti lääkkeiden sivuvaikutuksena keskittymiskyvyn ja muistin heikkenemisen. Etsin uutta opiskelutekniikkaa, mutta en löydä sitä. Apua!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka heeelp!

Kiva, että laitoit viestiä! Se kertoo siitä, että olet motivoitunut, haluat pärjätä koulussa ja etsit nyt uutta opiskeluteknikkaa. Lukiossa opiskelu on rankempaa kuin yläkoulussa, niin kuin kirjoititkin. Tuskailun kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin. Tässä muutama idea, joita voisit kokeilla

  • Opettaja on sun kokeita ja kursseja arvoinut, joten hän voi myös antaa vinkkejä, missä asioissa sun kannattaa kiinnittää huomiota. Osa opettajista voi myös järjestää ”preppaus” tunteja kirjoituksiin valmistautuville ja tukiopetusta muutenkin.
  • Kuraattori ja koulupsykologi ovat opiskelijan tukena kaikessa. Heillä on tietämystä mitkä eri tekniikat toimii opiskelussa. Heiltä saat myös tukea, jos jokin muu elämässä häiritsee opiskelua. Kannattaa tsekata myös, että sulla on perusjutut kunnossa esim. riittävästi unta, liikuntaa ja ruokaa.
  • Erityisopettajalta voit saada tukea opiskeluihin riippumatta siitä, miksi tarvitset apua. Hän osaa myös kertoa, jos voit saada jotain helpotusta opiskeluun tai kirjoituksiin lääkkeiden sivuvaikutuksen vuoksi.
  • Abikursseja järjestetään joillakin kouluilla ja etänä verkon yli. Osa kursseista on maksullisia. Niistä saa tehotreeniä eri aineisiin. Vanhoja YO-kokeita löytyy myös netistä, joiden avulla voi kokeilla miten kirjoitukset sujuu. Katso myös YLEn Abitreenit: yle.fi/aihe/abitreenit 
  • Et ole varmastikaan ainoa, joka kokee lukion ja kirjoitukset stressaavana. Joskus voi riittää pelkästään aiheesta puhuminenkin esim. kavereiden, perheenjäsenten tai vaikka erilaisten chattien kautta: netari.fi
  • Voit myös kurkkia sun tulevien opiskelupaikkojen vaatimuksia. Ehkä pienemmilläkin arvosanoilla pääsee jo opiskelemaan.

Elämä ei oo onneksi kiinni kirjoituksista ja hei kirjoituksia voi uusia myöhemminkin, jos haluaa korottaa arvosanaa.

Tsemppiä opiskeluihin!

-          Anniina, Porin kaupungin nuorisopalvelut

Moi! Kirjotin vuosi sitten ja olen nyt välivuodella. Itsellä lukiossa (hävetti myöntää myös) numerot oli 5-9 luokkaa. Kävin myös uusinnassa kerran. Kuitenkin sain E:n paperit! Kurssiarvosanat ei kerro kirjoitusten arvosanaa. Onnea kirjoituksiin <3


Vastaan omaan kommenttiini, että minulla on myös diagnosoitu epilepsia ja lääkkeiden sivuvaikutuksena löytyy tuo muistin ja keskittymiskyvyn heikkeneminen.


Sivut