Täältä löydät Koulutus ja opiskelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Töihin Kelaan

Millaista koulutusta vaaditaan Kelan etuuskäsittelijöiltä?

(Kysymys on tullut Decibelin kautta. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Huonot numerot

En saa mitenkään numeroitani nostettua ja olen ysillä joten täytyisi panostaa kouluun. Keskiarvoni on 8.9. Paineita tuo että parhaallakaverillani on 9.9 keskiarvo. En vain saa numeroita nostettua ja tuntuu että teen parhaani enkä pysty parempaan.

Sairaanhoitajien ahdistelu

Moi! Haluaisin opiskella sairaanhoitajaksi lukion jälkeen, mutta toistuvat uutiset hoitajien seksuaalisesta häirinnästä tuntuvat ahdistaville. Tiedän myös, että työmäärä on valtava, koska hoitajia on joka paikassa liian vähän. Ja palkka on kovin pieni. Eikö seksuaaliselle häirinnälle ole mitään tehtävissä? Pitääkö hoitajien tosiaan tottua siihen, että puristellaan rintoja ja takapuolta? Tuleeko tämä esille koulutuksessa? Olisi kiva tietää.

(Kysymys tullut vastattavaksi Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.) 

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Kerrot että hoitajien seksuaalisesta häirinnästä kertova uutisointi tuntuu ahdistavalle. On hienoa, että olet pysähtynyt miettimään tätä asiaa. On hyvä tiedostaa omassa ammatinvalinnassa erilaisia asioita ja riskitekijöitä ja pohtia myös sitä, miten ne vaikuttavat omaan itseen ja omiin valintoihin. Oikealla tiellä olet, kun olet etsimässä vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Olin yhteydessä Oulun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opettajaan tämän kysymyksen tiimoilta. Sairaanhoitajaopinnoissa seksuaalisuus ja sen kohtaaminen ovat osa opintoja. Sairaanhoitaja toimii työssään kokonaisvaltaisena ammattilaisena. Koulutus antaa valmiuksia ja työkaluja toimia myös hankalissakin tilanteissa. Tilanteita harjoitellaan koulutuksen aikana. Mahdollista on, että sairaanhoitaja joutuu työssään kohtaamaan tilanteita, jotka hän saattaa kokea seksuaalisena häirintänä. Voi olla kysymys esimerkiksi muistisairaasta tai muulla tavalla sekavassa mielentilassa olevasta potilaasta. Mikäli näin käy, on tärkeää ottaa asia puheeksi työyhteisössä. Jos opiskelijana kohtaa tällaisen tilanteen, niin asia kannattaa ottaa puheeksi sekä työpaikalla että omassa oppilaitoksessa. Oppilaitos ja työharjoittelupaikka tekevät tiivistä yhteistyötä tukeakseen opiskelijaa myös tällaisten tilanteiden kohdatessa.

Esimerkiksi Oulun ammattikorkeakoulu tarjoaa hyvin tukea tällaisissa tilanteissa ja heillä käydään näitä läpi opiskelijaterveydenhuollon kanssa, mikäli opiskelija tarvitsee tukea. Seksuaalisesta häirinnästä puhutaan avoimesti koulutuksessa, sitä kuitenkaan ei koeta isona ongelmana opiskelijoiden näkökulmasta. Oulun ammattikorkeakoulu tarjoaa myös osana sairaanhoitajaopintoja kokonaisuutta, jossa käsitellään naisten kohtaamaa seksuaalista väkivaltaa.

Mikäli päädyt hakeutumaan sairaanhoitajaopintoihin, oppilaitos tarjoaa sinulle tukea, jos joudut kohtaamaan harjoittelusi aikana seksuaalista väkivaltaa. Sairaanhoitajan koulutus myös tarjoaa sinulle välineitä ja taitoja kohdata potilaat ammattilaisena.

Kysyit, että pitääkö rintojen ja takapuolen puristeluun tottua. Siihen vastaus on, että ei tarvitse. Meillä jokaisella on oikeus omaan koskemattomuuteen ja missään tilanteessa ei tarvitse tottua tai hyväksyä sitä, että sitä rikotaan, ei edes sairaanhoitajana. Jos seksuaalista häirintää kokee missä tahansa, asia kannattaa tuoda rohkeasti esille, jotta siihen voidaan myös puuttua asian vaatimalla tavalla. 

Kivaa syksyn jatkoa sinulle ja tsemppiä lukio-opintoihisi!

Terveisin, 
Sanna, Byströmin tieto- ja neuvontapalvelut

koodarin työ

Haluaisin tietää, mitä koodari käytännössä tekee. Onko perusnetinkäyttäjällä mitään toivoa opiskella koodariksi? Kuinka pitkä olisi opiskeluaika? Työtä ilmeisesti olisi tarjolla. Millainen palkka koodareilla on?

(Kysymys tullut vastattavaksi Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksistäsi. Olet oikeassa, että koodareiden työllisyysnäkymät ovat hyvällä tolalla. Koodarin työ on monipuolista. Työnkuva vaihtelee työpaikasta riippuen. Kannustan lukemaan Duunitorin jutun koodaamisesta, niin saat käsityksen koodarin työstä ja esimerkkejä eri poluista koodarin työhön. 

Koodariksi opiskelu 

Ihan varmasti ns. perusnetinkäyttäjä pystyy opiskelemaan koodariksi. Merkittävää on motivaatio ja halu oppia uutta. Kun on intoa ja kiinnostusta koodaamiseen ja uuden oppimiseen, on se oikein hyvä lähtökohta opiskella alaa.  

Koodariksi pääsee monenlaisilla taustoilla ja koulutuksilla (jopa ilman koulutusta, jos osaamista löytyy)Koodarin töitä voi tehdä esimerkiksi tietojenkäsittelyn tradenomi (AMK). Tradenomiopinnot ovat 210 op laajuiset ja opiskeluaika 3,5 vuotta 

Toinen esimerkki koulutuksesta on Haaga-Helian, HAMKin, Laurean, Metropolian ja XAMKin liittouman tarjoama koodarikoulutus “AMKoodari. Lue lisää AMKoodari-opinnoista.  

Myös yliopistossa voi opiskella koodausta. Lisäksi on olemassa eri tahojen järjestämiä koodileirejä ja kursseja, joilla opetetaan koodaamisen alkeita vasta-alkajille. Polkuja koodariksi on monia. 

Koodarin palkka 

Koodarin palkka vaihtelee paljonkin esimerkiksi työpaikan, työn vaativuustason ja oman kokemuksen perusteella. Työmarkkinatorilta poimittua palkkauksesta:  

“Tietotekniikan palveluyrityksissä noudatetaan Tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta, joka on solmittu Teknologiateollisuus ry:n ja Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry:n välillä. Tehtävien vaativuuden lisäksi työntekijän palkkaan vaikuttavat työsuoritus, ammattitaito, työlle asetetut tulos- ja laatutavoitteet sekä henkilökohtainen pätevyys ja osaaminen.” 

Kannustan sinua rohkeasti perehtymään lisää alaan ja eri koulutusmahdollisuuksiin!  

Mukavaa syksyä sinulle, 

t. Riina | Nuortenelämä.fi  

Vihaan opiskelua

En jaksa enää opiskella, se on mielestäni inhottavaa. Pääsin juuri keväällä lukion läpi, ja nyt pitäisi hakea syksyn haussa ammattikorkeaan opiskelemaan. Hankin myös amk valmennus kurssin, mutta ei yhtään huvittaisi opiskella. Ja jos pääsen jonnekin opiskelemaan, mitä jos en silloinkaan halua opiskella?? Miten saisin itteni jotenkin motivoituneeksi opiskelua kohtaan?? Miksi en tykkää opiskelusta??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki drem 

Kiitos, kun laitoit viestiä. Olet tärkeiden pohdintojen äärellä. En valitettavasti pysty antamaan suoria vastauksia kysymyksiisi, joita pähkäilet. Toivottavasti vastaus auttaa sinua silti eteenpäin pohdinnoissasi.  

Opiskelumotivaation taso vaihtelee, se on ihan normaalia. Jokainen meistä on omanlaisensa yksilö, ja jokaista motivoi vähän eri asiat. Näin myös motivaatiopulaankin on erilaisia syitä. Jos motivaatiota ei tunnu löytyvän, onkin hyvä pysähtyä pohtimaan noita syitä. Sitten on mahdollista pohtia, miten itse voisi vaikuttaa niihin ja, mistä voi tarvittaessa saada apua/tukeaTässä listattuna syitä, jotka voivat vaikuttaa opiskelumotivaation ja opiskelun mielekkyyden heikentymiseen: 

 • stressi, mielenterveyden haasteet ja muut terveydelliset syyt 
 • uskon puute omiin kykyihin ja tulevaisuuteen
 • oppimisvaikeudet 
 • opiskelukyvyn ongelmat*
 • epätietoisuus itselle sopivista opiskelutavoista 
 • itselle sopivaa alaa ei tunnu löytyvän/kiinnostuksen puute opiskeltavaa alaa kohtaan 
 • opetuksen ja ohjauksen heikkous 
 • opiskelumateriaalien yksipuolisuus 
 • ulkopuolisuuden tunne opiskelijayhteisössä, kiusaaminen 
 • oman tukiverkoston heikkous 
 • oman elämän haasteet 

Tunnistatko itse, mitkä syyt juuri sinulla ovat heikentäneet opiskelumotivaatiotasi? Listan tekeminen ja jonkun läheisen kanssa asiasta keskusteleminen voi helpottaa ajatusten jäsentämistä. 

Motivaation nostattamiseen on onneksi keinoja. Aluksi on hyvä kirkastaa itselle ne syyt, miksi ylipäätään haluaa opiskella. Mitä hyvää siitä seuraa? Mikä on opiskelun tavoitteena? Useimmiten vastaus liittyy siihen, mitä haluaa tulevaisuudessa tehdä työkseen ja mihin käyttää aikaansa. Itselle mieluisan alan opiskelu antaa hyvät lähtökohdat päästä tekemään haluamaansa työtä tai vaikkapa perustaa oman yrityksen.  

Jos pääset opiskelemaan, eikä opiskelu vieläkään kiinnosta, voit hakea tukea opinto-ohjaajalta ja opintopsykologilta. Heille nämä asiat ovat varmasti tuttuja ja he auttavat sinua. Myös opettajien kanssa keskustelu voi motivoida. Lisäksi opiskelukavereilta voi saada vertaistukea. 

Voit lukea lisää lähteenä käyttämästäni Nyytin jutusta “Opiskelumotivaatio – mitäs jos sen kadottaa?”.  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

mitä teen?

Mulla on ilmennyt pakko-oireita jo vuoden alusta lähtien, sekä sosiaalisten tilanteiden pelkoa noin kolme vuotta. Oon ollut viime lukuvuoden sairaalakoulussa, mutta syksyllä pitäis mennä uuteen kouluun. En pääse millään eroon pelottavista ja ahdistavista ajatuksista ja suorastaan näyistä. En usko, että pystyn menemään enää kouluun. Joka yö herään monta kertaa, ja on pakko laskea tiettyyn numeroon, ja tarkistaa että mun verhot on suorassa lattianrajassa. Lähden siitä myös kulkemaan ympäri asuntoa katsomaan ovatko ikkunat kiinni, ja sanon mielessäni, välillä ääneen sanoja. Tämä rituaali toistuu melkeinpä joka yö. Oon niin väsynyt, tahtoisin vaan kadota maan päältä jonnekkin kauas. Mitä mun kuuluu tehdä? Olen vasta viidentoista.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos viestistäsi. Psykiatrinen sairaanhoitaja Johanna vastaa sinulle:

Hei!

Hienoa, että rohkenit kysyä neuvoa tilanteessasi. Ikävä kuulla, että olosi on huono ja epäilet pystytkö aloittamaan opintojasi. Uskon, että olet väsynyt ja toivot välillä voivasi kadota maan alle.  Sen voin kuitenkin sinulle luvata, että sinun on mahdollista saada apua ja sitä kautta olosi ja oireilusi tulevat helpottamaan. Muistutan ettet ole oireilusi kanssa yksin. Monilla nuorilla esiintyy erilaisia pelkoja, ahdistusta ja mielialaoireita, usein ne ovat normaaleja reaktioita eri kehitysvaiheissa, mutta taustalla voi olla myös esim. koulukiusaamista tai haasteita omassa perheessä. Nuoruusikä pitää sisällään myös isoja muutoksia, kun peruskoulu päättyy ja vuorossa olisi jatko-opinnot. Se ymmärrettävästi voi aiheuttaa huolta ja epävarmuutta nuoressa. 

Onkohan mielenterveystalo.fi tuttu sivusto sinulle? Kannustan sinua tutustumaan kyseisiin sivuihin. Sieltä löytyy monipuolisesti ja kattavasti tietoa esim. ahdistuksesta, sosiaalisten tilanteiden pelosta ja pakko-oireista. Usein kattava tieto auttaa ymmärtämään itseään ja omia toimintatapojaan. Sivustolta löytyy esim. omahoito-opas pakko-oireisiin, suosittelen sinua tutustumaan siihen.

Pohdin myös onko sinulla jotain hoitokontaktia tai mahdollisuutta saada keskusteluapua? Usein se, että pääsee keskustelemaan asioistaan, tuo jo helpotusta omaan oloon. Kerroit tosiaan, että sinulla on jatko-opiskelupaikka. Paikkakuntasi lukioissa ja ammatti-instituutin eri yksiköissä toimii psykiatrisia sairaanhoitajia, joiden vastaanotolle pääsee helposti oppilaitoksen terveydenhoitajan kautta. Psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa voit keskustella tilanteestasi ja hänellä on ammattitaitoa auttaa sinua. Hän voi myös tarvittaessa ohjata sinut arvioon Nuorisopsykiatrian poliklinikalle. Rohkaisen sinua kokeilemaan opintojen aloitusta ja hakeutumaan terveydenhoitajan vastaanotolle ja sitä kautta psykiatriselle sairaanhoitajalle.  Uskon, että voisit saada koulusta tukea laajemminkin, usein myös opintoja voidaan räätälöidä opiskelijan jaksamisen mukaan. Jos kuitenkin päädyt olla aloittamatta opintoja, kannustan sinua varaamaan lääkäriajan omalta terveysasemalta. Lääkäri voi arvioida tilannettasi ja tarvittaessa ohjata sinut jatkohoitoon ja keskusteluavun piiriin. 

Mietin myös onko sinulla lähipiirissä aikuista, jolle voisit kertoa tilanteestasi? 

T. Johanna, Ohjaamon pop-up psykiatrinen sairaanhoitaja 

Sosionomi vai rikosseuraamusalan sosionomi

Mikä on sosionomin ja rikosseuraamusalan sosionomin ero? Millaisille aloille sosionomiksi ja rikosseuraamusalan sosionomiksi kouluttautuneet pääsevät?? Pystynkö kouluttautua rikosseuraamusalalle jos kouluttaudun ensin sosionomiksi, vai olisiko parempi vain suoraan mennä opiskelemaan rikosseuraamusta???

Oon miettiny että menisin nyt syksyllä opiskelee sosionomiksi Kotkaan, Lahteen tai Lappeenrantaan, mutta jos sosionomit keskittyy enemmän lasten hoitoon, niin se ei kyllä oikeen kiinnosta... Mietin että pitäiskö vaan odottaa uutta hakuaikaa ja hakee rikosseuraamusalan sosionomiksi...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki red 

Kiitos viestistäsi. Sosionomin ja rikosseuraamusalan sosionomin koulutusten opetussuunnitelmat eroavat toisistaan. Voit kouluttautua rikosseuraamusalan sosionomiksi, vaikka kävisit ensin sosionomin tutkinnon. Hyväksiluvut katsotaan opintojen alussa jokaisen opiskelijan kohdalla erikseen.  

Sosionomi 

Sosionomilla on laaja-alaiset mahdollisuudet työskennellä eri asiakasryhmien parissa. Eli asiakasryhmänä ei ole pelkästään lapset. Sosionomin tehtävänä on edistää ihmisten hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä ja huono-osaisuutta. Työ on asiakastyötä, ryhmien ja yhteisöjen ohjaamista ja/tai johtamis- ja kehittämistyötä. Sosionomi voi myös työskennellä projektitehtävissä ja yrittäjänä. Sosionomin tyypillisiä työkenttiä: 

 • lasten ja perheiden parissa tehtävä työ 
 • vanhustyö 
 • vammaistyö 
 • mielenterveystyö 
 • aikuissosiaalityö 
 • päihde- ja kriminaalityö 
 • maahanmuuttajatyö. 

Rikosseuraamusalan sosionomi 

Rikosseuraamusalan sosionomin työpaikkoja ovat esimerkiksi rikosseuraamuslaitoksen yksiköt, kuten vankilat ja yhdyskuntaseuraamustoimistot sekä kolmannen sektorin ja kunnan toimipaikat.  

Rikosseuraamusalan sosionomin tavoitteena on vaikuttaa uusintarikollisuuden vähentämiseen ja rikollisuutta ylläpitävän ‎syrjäytymiskehityksen katkaisemiseen. Tavoitteena on hyvinvoinnin, osallisuuden ja ‎toimintakykyisyyden tukeminen. Myös rikoksettoman elämäntavan ja yhteiskuntaan ‎kiinnittymisen edistäminen ovat osa työtä. 

Koulutuksessa opitaan esimerkiksi rangaistusjärjestelmät sekä rikosseuraamusalan lainsäädäntö. Tutkinnon sisältö on laaja-alainen, mikä mahdollistaa työllistymisen monipuolisiin työtehtäviin sosiaali- ja rikosseuraamusalalle 

Ammattikorkeakoulu Laurea on Suomessa ainoa korkeakoulu, joka tarjoaa tätä koulutusta. Heidän sivuiltaan saat koulutuksesta ja alalle työllistymisestä lisää tietoa. Siirry Laurean sivuille. 

Tukea Ohjaamosta

Kannustan sinua hyödyntämään paikkakuntasi Ohjaamon palveluja. Ohjaamon työntekijät auttavat sinua pohdinnoissasi koulutusvalintaan liittyen. He kertovat tarvittaessa koulutuksista lisää tietoa ja selkiyttävät vaihtoehtojasi, jotta voit tehdä sinulle sopivimman valinnan. Palvelu on maksutonta. Katso lisätiedot Ohjaamon sivulta. 

Tsemppiterveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

?

En päässyt yo-todistuksella minnekkään haluamaani paikkaan opiskelemaan, ja sellaisetkin mihin en oikeen haluaisi niin on liian hankalia mulle mun pisteillä. Uusimaan en mene kun en usko että se hirveästi auttaisi, pääsykokeetkaan ei houkuttele, kun tiedän etten tule pärjäämään yhtä hyvin kuin muut.

Mitä siis voin tehdä?? Enkö voi opiskella missään??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!  

Kiitos kysymyksestäsi. Ikävä kuulla, ettet päässyt mihinkään haluamaasi paikkaan opiskelemaan. Onneksi sinulla on silti vaihtoehtoja tilanteessasi.  

Avoin korkeakoulu 

Voit opiskella avoimessa yliopistossa tai avoimessa ammattikorkeakoulussa. Avoimessa korkeakoulussa suoritetut opinnot voi suoraan hyväksilukea osaksi tutkintoa, jos myöhemmin hakeudut tutkinto-opiskelijaksi. 

Korkeakoulujen lisähaut 

Voit hakea opiskelupaikkaa lisähaussa. Korkeakoulut järjestävät lisähakuja kesä-elokuussa. Näissä hauissa haetaan yhteishauissa täyttämättä jääneitä paikkoja. 

Kesäyliopistot 

Voit opiskella kesäyliopistojen kautta. Kesäyliopistot järjestävät sekä avointa yliopisto-opetusta että avointa ammattikorkeakouluopetusta.  

Ammatillinen koulutus 

Voit hakeutua ammatilliseen koulutukseen. Korkeakoulu ei ole ainoa tie työhön. Sekä ammatillisessa koulutuksessa että korkeakoulussa voi nykyään rakentaa oman opintopolkunsa yhdistelemällä tutkintoonsa opintoja myös lähialoilta sekä muiden oppilaitosten ja korkeakoulujen koulutuksista. 

Kansanopistot 

Voit hakea opiskelemaan kansanopistoon. Kansanopistot ovat sisäoppilaitoksia, joissa opiskellaan yleensä elokuusta kevääseen. Kansanopistoissa järjestetään esimerkiksi pitkiä opintolinjoja – kuten viestintää, käsityö- ja taideaineita, liikuntaa, yhteiskunnallisia aineita ja eri kieliä. 

Opiskelu ulkomailla 

Voit lähteä ulkomaille. Ulkomaille on mahdollista lähteä monin eri tavoin ja eri mittaisille jaksoille. Tutustu vaihtoehtoihin Opetushallituksen Maailmalle.net-palvelussa. Sivustolta löydät tietoa opiskelusta, työharjoittelusta, vapaaehtoistyöstä ja nuorisovaihdoista ulkomailla. 

Lisää tietoa ja neuvontaa

Ohjausta ja neuvontaa tilanteeseesi saat maksutta OhjaamostaOhjaamossa voit pohtia vaihtoehtojasi ja suunnitella tulevaisuuttasi ja saada ammattilaiselta tilanteeseen tietoa ja tukea.  

Tsemppiä valintojen tekemiseen ja mukavaa kesää!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

merkonomiksi opiskelu

Onko mahdollista kouluttautua merkonomiksi niin, ettei opiskeluun sisälly lainkaan englannin eikä minkään muunkaan vieraan kielen opiskelua?

 

Kysymys tullut vastattavaksi Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. 

Opetushallituksen sivuilla sanotaan näin: Ammatillisiin perustutkintoihin sisältyy yhteisiä tutkinnon osia. Niillä vahvistetaan työssä ja elämässä tarvittavia perustaitoja sekä valmiuksia jatko-opintoihin ja elinikäiseen oppimiseen. Yhteisten tutkinnon osien laajuus on 35 osaamispistettä (osp). 

Noihin 35 osaamispisteeseen kuuluu osp viestin ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä ja 3 osp viestin ja vuorovaikutus vieraalla kielellä 

Voit halutessasi olla yhteydessä siihen oppilaitokseen, jossa mahdollisesti haluaisit opiskella merkonomiksi, ja tiedustella sieltä tarkemmin kieliopinnoista.  

Opiskelijalla on aina oikeus saada tarvitsemaansa tukea ja ohjausta opintoihinsa, joten kieliopintojenkin suorittamiseen on mahdollista saada tukea.  

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Amiksesta lukioon

Olen nyt opiskellut ammattikoulua melkein kokonaisen vuoden, ja tuntuu ettei enää ole yhtään kiinnostusta tai motivaatiota tänne, eikä kavereitakaan koulussa ole. Onko mahdollista vielä vaihtaa lukioon, jossa tiedän olevan kavereita ja jonne keskiarvoni riittää. Lukio on kiinnostanut jo kauan, mutta nyt vihdoin tuntuu siltä etten pitemmälle jaksa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Sinun kannattaa ihan ensimmäiseksi mennä juttelemaan asiasta oman opinto-ohjaajasi kanssa. Hän voi auttaa sinua selvittelemään, onko toivomassasi lukiossa avoimia opiskelupaikkoja ja ottaako lukio opiskelijoita yhteishaun ulkopuolelta. Jos näin ei ole, jää sinulle vaihtoehdoksi hakea lukioon seuraavassa yhteishaussa. Silloin sinun pitää miettiä, mitä haluat tehdä nykyisten opintojesi suhteen. Voit jutella eri vaihtoehdoista oposi kanssa. Älä irtisano nykyistä opiskelupaikkaasi ennen kuin olet jutellut asiasta oposi kanssa!

Yhtä tärkeää, kuin oman alan löytäminen, on oivaltaa se, mikä ei ole oma juttu. Jos opiskelemasi ala ei tunnu omalta, eikä kiinnosta sinua enää, voi olla ihan hyvä ajatus jättää opinnot. Muistele, mikä sai sinut vuosi sitten hakemaan tähän koulutukseen ja onko ala edelleen kiinnostava. Voiko olla, että motivaation puute johtuukin jostain muusta, kuin väärästä alavalinnasta? Lukio on yleissivistävä koulutus, joka antaa aikaa omien tulevaisuuden suunnitelmien hahmottamiseen ja jatkokoulutus polkujen miettimiseen. Tosin nykyään kuulee jo lukiolaistenkin kokevan paineita alanvalinnasta heti opintojen alussa.

Kerrot, että sinulla ei ole kavereita koulussa. Kaverit ovatkin tärkeä asia koulussa jaksamisen ja opiskelumotivaation kannalta. Pelkästään kaverisuhteisiin ei kuitenkaan kannata opiskeluvalintojaan perustaa. Kannattaa kuunnella itseä ja miettiä, mitkä ovat ne omat mielenkiinnonkohteet ja mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Huomaathan myös, että jos siirryt lukio-opintoihin, aloitat ja mahdollisesti myös valmistut vuoden kavereittesi perässä. Kavereita voi nähdä vapaa-ajalla ja aina saattaa löytää uusi kavereita opiskelupiireistä.

Toivottavasti pääset haluamaasi kouluun, ja mukavaa alkavaa kesää!

Tuula, Byströmin nuorten tieto- ja neuvontapalvelu

Sivut