Täältä löydät Kansalaisena -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

pulma

Keskustelen politiikasta, mutta en väittele sillä olen huono väittelyssä, mikä käsite vastaa tyyliäni? oon kiinnostunut politiikasta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki youtubepolitikko,

Hienoa, että olet kiinnostunut politiikasta! Politiikka on yhteisiin asioihin vaikuttamista ja jokainen meistä voi vaikuttaa omalla tavallaan tärkeiksi katsomiinsa asioihin. Politiikka on siis paljon muutakin kuin väittelyä, eli voit osallistua politiikkaan muutenkin kuin väittelemällä. Toki väittelemisessäkin voi kehittyä paremmaksi harjoittelemalla. Yle.fi-sivuilta löytyi mielenkiintoinen artikkeli aiheeseen liittyen.

Ymmärsinkö oikein, että tarkoitat tyylillä poliittista ideologiaa? Poliittinen ideologia on näkemys siitä, millaiseksi yhteiskunnalliset olot tulisi järjestää ja kuinka tämä tulisi tehdä. Tavoitteet ja keinot vaihtelevat eri aatesuuntauksien kesken. Voit tutustua eri poliittisiin ideologioihin ja pohtia mihin aatteeseen omat mielipiteesi asettuvat. Poliittisia aatteita ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Konservatismi
  • Kristillisdemokratia
  • Liberalismi
  • Nationalismi
  • Sosiaalidemokratia
  • Kommunismi

Osallistu.fi-sivustolla on paljon hyödyllistä tietoa vaikuttamisesta ja osallistumisesta poliittiseen päätöksentekoon. Kannattaa käydä tutustumassa!

Toivottavasti tästä vastauksesta oli hyötyä!

Aurinkoisin terveisin, Pauliina / Nuortenelämä.fi

kyssäri

millä usan sivustolla vo itehä aloitteita esim vaikuttaa politikkaan

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei politicsman!

Kiitos kysymyksestäsi. Suomen kansalaisena et voi tehdä aloitteita ja vaikuttaa suoraan USAn politiikkaan.

Tällä sivustolla on esitelty verkossa olevia vaikuttamispalveluita suomalaisille: www.demokratia.fi.

T. Riina

vaali väittelyt pois

Miksi? Poliitikassa pitää olla väittelyä musta se lisää vastakkainasettelua miksei voilla rakentavaa keskustelua missä ei muutella toisten kantoja vaan annetaan vastapuolen pitää kantansa musta väittelyssä usein hyökätään toista vastaan

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei politicsman!

Kiitos viestistäsi. Ehdotat, että vaaliväittelyt pois. Kysyt, miksi politiikassa pitää olla väittelyä.

Politiikassakin on oikeus puhua asioista vapaasti, mutta toisia kunnioittavasti ja asiallisesti. Oman näkemyksen perustelu ja toisen näkemyksen epäloogisuuksien osoittaminen ovat keskeistä väittelyssä. Tämä taas on oleellista politiikassa. Väittelyä voi kuitenkin tehdä asiallisesti. Väittelyn ei kuulu olla kinastelua tai hyökkäys toista vastaan. Väittelytaidot nähdään tärkeänä taitona politiikassa. Väittelytaidoista voi olla hyötyä ihan tavallisessa elämässä ja vuorovaikutustilanteissa.

Ideoiden sekä kehittämis- ja muutosehdotusten esittämiseen sopiva kanava on esimerkiksi Nuortenideat.fi-vaikuttamispalvelu. Siellä voit lisäksi selata, kannattaa ja kommentoida muiden ideoita. :)

Kivaa kevättä sinulle!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

äänestyspulma

miten voin vaikuttaa äänestämällä ei oo olemmassa puoluetta mikä vastaisi arvojani enkä pääsis ehokkasi koska kehitysvammani enkä ymmärrä asioista mitäänenkä pääse yliopistoon tuntuu että politikka on elitistinen vain eksovertit menestyy oon enemmän introvertti mut osittain eksovertti eikä oo hyvää ehokasta katoin kaikki vaalikoneet ei auttanut

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos paljon kysymyksestäsi.

Äänestämään pääset seuraavan kerran kuntavaaleissa, jotka pidetään huhtikuussa 2020. Kuntavaaliehdokkaat ja eri puolueet aloittavat vaalityön syksyllä ja lähempänä vaaleja. Tuolloin sinun kannattaa tutustua vaalikoineisiin, jotka esittelevät eri puolueiden ehdokkaita, jotka vastaavat sinun ajatuksia ja arvoja. Kuntavaaleja ennen on varmasti myös paljon erilaisia tilaisuuksia, joissa eri puolueet esittäytyvät. Sinun kannattaa mennä kyseisiin tilaisuuksiin, kuunnellä mitä eri puolueet eri asioista kertovat ja ovat mieltä. Tilaisuuksissa on usein myös mahdollisuus päästä esittämään kysymyksiä, jolloin voit hyvin nostaa esille sellaisia kysymyksiä ja asioista, jotka ovat sinulle erityisen tärkeitä.

Jos olet kiinnostuntu ehdokkuudesta niin sinun on oltava yhteydessä sinua kiinnostavan puolueen puolueosastoon asuinpaikkakunnallasi. Puolueet hakevat ehdokkaita ja keskustelevat varmasti mielellään kiinnostuneiden kanssa mahdollisesta ehdokkuudesta. 

Mukavaa kevättä, Mika - Nuortenelämä.fi

Äänestä puoluetta, joka on vähiten paha mielestäsi.


pulma

miten voin vaikuttaa ei oo olemmassa puoluetta mikä vastaisi arvojani enkä pääsis ehokkasi koska kehitysvammani enkä ymmärrä asioista mitäänenkä pääse yliopistoon tuntuu että politikka on elitistinen vain eksovertit menestyy oon enemmän introvertti mut osittain eksovertti

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi politicsman!

Kysyt, miten voit vaikuttaa, kun ei ole olemassa puoluetta, mikä vastaisi arvojasi. 

Vaikuttaa voi onneksi monilla tavoilla ja teoilla. Teot voivat olla pieniäkin, kuten yksittäisen kuluttajavalinnan tekeminen. Teot voivat myös olla suurempia näkyvyydeltään ja vaikuttavuudeltaan. Tällainen voi olla esimerkiksi kuntalaisaloitteen tai kansalaisaloitteen tekeminen. Voit vaikuttaa myös ottamalla kantaa muiden aloitteisiin. Voit vaikuttaa esimerkiksi näiden palveluiden kautta (lisää tietoa saat kyseisiltä sivuilta):

kansalaisaloite.fi

kuntalaisaloite.fi

nuortenideat.fi

otakantaa.fi

Sinulle tärkeisiin asioihin voit vaikuttaa myös sosiaalisessa mediassa tai yhdistysten kautta. Vaikuttaa voi myös äänestämällä vaaleissa.

Kaikilla on oikeus osallistua vapaaehtoistyöhön ja vaikuttaa sitä kautta itselle tärkeisiin asioihin.

Lisää tietoa ja vinkkejä vaikuttamiseen saat osoitteesta osallistu.fi.

Voit jutella esimerkiksi paikkakuntasi Ohjaamon työntekijän kanssa siitä, mitkä vaikuttamisen tavat vois sopia juuri sinulle. Yhteystiedot löydät Ohjaamon verkkosivulta. Siellä osataan kertoa sinulle muun muassa paikallisen vaikuttamisen tavoista lisää.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

aatemaailma

olenko globalisti vai nationalisti mun diplomattinen akseli on balnce mitä se tarkottaa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei politicsman!

En valitettavasti ymmärrä kysymystäsi, joten en osaa vastata siihen. 

Tietoa eri aatteista saat esimerkiksi Historianluokan sivuilta.

Tukea omien arvojen löytämiseen saat esimerkiksi Mielen sivulta.

Terkuin, Riina  

kyssäri

lähetin 2 kyssäriä lomalla ei vastattu

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Politicsman! 

Kiitos viestistäsi. Nimimerkilläsi on tosiaan tullut kaksi kysymystä, joihin ei vielä ole vastattu. Vastaamme kaikkiin kysymyksiin viiden arkipäivän kuluessa, kuitenkin mahdollisimman pian.

Eli kysymyksiisi siis vastataan viimeistään huomenna. :) Lue lisää palvelusta täällä: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Terveisin, Riina

kyssäri

kansan ja maailman etu pitää olla tasapainossa tuen yhtenäistä europpaa yhteistä hyvää epäitsekkys työtä ihmiskunnan hyväksi
miten arvioit aatteittani

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei politicsman!

Kysyt, miten arvioin aatteitasi. Täällä Kysyttävää-palstalla tarjoamme tietoa ja neuvontaa nuorten elämään liittyvissä asioissa ja kysymyksissä.

Emme arvioi täällä toisten aatteita. Jokaisella on oikeus ja vapaus valita, millaisia aatteita he kannattavat ja millainen on heidän arvomaailmansa.

Kivaa viikonloppua!

Terkuin, Riina

vihapuhe kritikki

tiedättekö persujen kannan vihapuhe heistä se on polittinen lyömäase löysin aiheesta videon kato se ennen vastausta mitä te vasttaatte kritikkiin https://youtu.be/T7SGUv0TCCc?t=80

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kysyt, tiedämmekö persujen kannan vihapuheeseen. Täällä Perussuomalaisten sivuilla on luettavissa tietoa heidän arvomaailmastaan.

Vaikka videon henkilö on sitä mieltä, että vihapuhe on illuusio (havaintoharha), on se todellisuudessa olemassa oleva ongelma. Yhdenvertaisuus.fi-sivun mukaan vihapuhe tarkoittaa on viestintää, joka levittää tai lietsoo vihaa yhtä ihmistä tai ihmisryhmää vastaan. Viestintä voi olla puhetta, mutta se voi olla myös esimerkiksi kirjoituksia, kuvia, symboleja, musiikkia, piirroksia ja elokuvia.

Jokaisella on sananvapaus, mutta sananvapaudella on rajat. Sananvapauteen ei kuulu, että voit loukata muiden ihmisten oikeuksia. Esimerkiksi politiikan arvostelu on osa toimivaa demokratiaa. Sen sijaan ihmisten tai ihmisryhmien uhkaaminen tai solvaaminen ei ole poliittista keskustelua.

Lisää tietoa vihapuheesta yhdenvertaisuus.fi-sivulta.

T. Riina

uusi näkökulma

miksi ihminen ppelkää ymmärtää sarjamurhaajaa tuntuu väärältä likita heitä ikiajoiksi vankilaan eikö vois olla muuta keinoa löysin aiheesta videon kato se lppuun asti vastaa sen jälkeen https://youtu.be/5gTFW3mywtg?t=21

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi, en kuitenkaan usko, että siihen on olemassa yhtä selkeää vastausta. Videolla vastataan kysymykseesi seuraavaa: Ihminen pelkää ymmärtää sarjamurhaajaa, koska jokin siinä tiedossa pelottaa. Sarjamurhaaja on kuitenkin ihminen, niin kuin me kaikki. Sarjamurhaajan ymmärtäminen pelottaa, koska pelottaa, että samalla oppii ehkä jotain sellaista itsestään, jota ei halua tietää tai hyväksyä.

Vankilatuomio puolestaan annetaan voimassa olevaan rikoslakiin perustuen. Eli rikoslakiin olisi tehtävä muutos, jos haluttaisiin käyttää muuta keinoa, kuin vankeusrangaistusta.

T. Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut