Täältä löydät Kansalaisena -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Onko syytä huolestua?

Hei,
Olen maistanut kannabista muutaman kerran, kesällä kävikin ikävästi ja jäin siitä poliisille kiinni.
Jouduin kuulusteluun ja minulle kirjattiin huumausaineen käyttö- ja hallussapitorikos.
Selvisin siitä varoituksella joten en saanut sakkoa.

Nyt minua huolestuttaa, valmistuin viime keväänä ylioppilaaksi hyvin arvosanoin ja armeija on vasta edessä.

Haluaisin tietää, että miten tämä vaikuttaa tulevaisuuteeni? Minulla on suuria unelmia ja päämääriä sekä haluaisin kovasti myös armeijaan,
mutta pelkään että tämän töppäyksen takia tulevaisuuteni on vaakalaudalla ja se stressaa minua enemmän kuin paljon.
Autokoulukin on vielä aloittamatta, estääkö tämä ajokortin saamista?

mun arvomaailma

kansan ja maailman tarpeet pitää mun mielestä olla tasapainossa oon nationalismin ja globalismin välissä eu on väline parantaa maailmaa työtä yhteisen päämäärän hyväksi mielestäni arvostan oman kansan etua mutta myös maailman etua oon vapaamiellinen ajisin ihmiskunnan etua haluisin luoda yhtenäisen ihmiskunnan että ei soditais keskenämme mua on leimattu hulluksi sen takia haluun tehdä hyvää oon seuranhnu politikka myönnän etten oo expertti en pääse yliopistoon kehitysvamman takia haluun ajaa ihmiskunnan etua en kannata silti vihreitä koska terve järkinen ilmastohuoli on hyvä teen youtube videoita haluan tehdä hyvää ihmiskunnan etua jättää jotain tulevaisuuden nuorilleoon 21v

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei oikeudenpuolustaja!

Kiitos viestistäsi. Et varsinaisesti kuitenkaan kysy viestissäsi mitään.

Huippua, että haluat vaikuttaa ja tehdä hyvää. Hyvän tekemiseen ja vaikuttamiseen on onneksi olemassa monia tapoja.

Lue täältä Kansalaisena-osiosta tietoa ja vinkkejä, miten voit vaikuttaa. Esimerkiksi Nuortenideat.fi-palvelu on nuorille tarkoitettu vaikuttamispalvelu verkossa.

Hyvän tekemiseen yksi hyvä keino on vapaaehtoistyö. Hurja määrä erilaisia vapaaehtoistöitä löytyy, kun etsit esimerkiksi Googlen hakukoneella netistä hakusanalla ’vapaaehtoistyö + paikkakuntasi’.

Ihanaa loppukesää sinulle!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Epäilen suomalaisuuttani

Olen aina ollut erilaisempi kuin muut ja olen kokenut paljon kovia melko lyhyen elämäni aikanakin. Mutta silti en vain ymmärrä yhtä seikkaa itsessäni...
Mä en oo koskaan tuntenut olevani suomalainen tai kuuluvani edes Suomeen, vanhempienkin mukaan olen aina ollut kiinnostuneempi ulkomaista kuin Suomesta. Olen jopa kysynyt vanhemmiltanikin että olenko heidän "oikea" lapsensa ja niin he ovat aina sanoneet olevansa, mutta kerran jos olen heidän oikea lapsensa, miksen muistuta heitä lainkaan? En ole perinyt ulkonäköäni kummaltakaan ja luonteeni, sekä kiinnostuksen kohteeni eroavat suuresti vanhempieni omista. Tämän takia olen myös epäillyt olevani vaihdokki/vaihdettu sairaalassa vahingossa, joten olen miettinyt tietysti dna-testiä joka kertoisi minulle alkuperäni. En tosin tiedä onko päätös yhtään hyvä, vai pitäisikö minun vain uskoa vanhempiani.
Jos joku ei ole koskaan kuulunut joukkoon, hän haluaa välttämättä kuulua... Minäkin haluaisin kuulua ja siksi olisi äärettömän hienoa tietää että olenko ulkoisesti suomalainen. En vain tiedä miten voisin tietää sen, kun kerran dna-testitkin maksavat yllättävän paljon, eikä minulla ole rahaa.
Lyhyesti asiani, jos jokin jäi epäselväksi: en tunne olevani suomalainen ja epäilen suomalaisuuttani niin paljon, että olisin jopa valmis tekemään dna-testin varmistaakseni asian. Valitettavasti minulla ei ole tällä hetkellä rahaa, joten pitääkö minun tyytyä vain vanhempieni vastauksiin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Kenties ulkomaalainen!

Et ole koskaan tuntenut olevasi suomalainen, etkä muistuta yhtään vanhempiasi. Vanhempasi ovat kuitenkin kertoneet sinun olevan heidän lapsi. Sinulla ei ole yhteisiä mielenkiinnonkohteita tai luonteenpiirteitä vanhempiesi kanssa. Haluaisit tuntea kuuluvasi joukkoon. Epäilet, että saattaisit olla vaihdokki/vaihdettu sairaalassa vahingossa. Olet valmis tekemään dna-testin, mutta ne ovat liian kalliita eikä sinulla ole rahaa. Mietit, pitäisikö sinun silti vain tyytyä vanhempiesi vastaukseen.

On oma valintasi, miten toimit. Mielestäni sun kannattaa vielä jutella vanhempiesi kanssa asiasta. Kysy sinua mietityttäviä asioita ja kerro epäilyksistäsi. Keskustelu voi selkeyttää tilannetta ja helpottaa oloa. Voit myös jutella halustasi tehdä dna-testi. Voihan olla, että he suostuvat testeihin. Voit myös jutella vaikkapa jonkun sukulaisesi kanssa asiasta.

Jos keskustelu ei kuitenkaan tuota tulosta ja asia vaivaa yhä, voit jutella asiasta esimerkiksi Nopean chatissa. Perhepiste Nopean chat on avoinna tällä sivulla tiistaisin klo 10 - 11 ja torstaisin klo 15 - 16. Ota rohkeasti yhteyttä. Chatissa saat ohjausta ja neuvontaa tilanteeseesi.

Ihanaa kesää!

Tsemppiterkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Vahvemmat juomat

Hei. Mietin, että pystynkö nauttimaan vahvemmista juomista kodissani vai onko ainoa laillinen paikka näitä nauttia ravintoloissa, baareissa jne. ?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Auper mies. Kysyit, saatko nauttia vahvempia juomia kodissasi. Kyllä saat, mutta vain täysi-ikäiset eli yli 18-vuotiaat saavat ostaa alkoholia. Sinun pitää ottaa huomioon lain asettamat ikärajat alkoholin myynnissä: · 18 vuotta täyttänyt saa ostaa mietoja alkoholijuomia, joissa on enintään 22 % alkoholia. · 20 vuotta täyttänyt voi ostaa kaikkia alkoholijuomia. Myös tietenkin baareissa saa ostaa juomia. Terveisin, Nuorten elämä Espoo

Pienoismalli rakettien laukaisu

Joo eli olen tässä parin viimeisen viikon aikana rakentanut sellaista AEROBEE-HI pienoismalli rakettia jonka haluasin laukaista ilmaan.
Se on siis ihan harrasteluraketti eli ei mikään ilotulite joka syttyy tuleen ilmassa.
Vasta joitain päiviä sitten tajusin, että tuskin sitä nyt kotipihalla voi laukaista ja siihen varmaan tarvitsisin jonkinlaisen luvan.
Ajattelin laukaista tämän mökilläni sellaisesta vedessä kelluvasta lautasta (raketissa on myös laskuvarjo eli sen pitäisi säästyä).
En oo silti varma pitääkö mun hakea jonkinlaista lupaa poliisilta ja onko jotain kriteerejä millaisia pienoismalli raketteja voi laukaista.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, Kiitos kysymyksestäsi. Suosittelen ottamaan yhteyttä poliisin neuvontapalveluun varmistaaksesi tarvitseeko rakentamasi raketti lupaa. Neuvoja saa numerosta 0295 419 800 arkisin klo 8-16.15 tai e-maililla neuvontapalvelu(at)poliisi.fi. Sähköpostitse asioista kysyttäessä neuvontapalvelu tarvitsee asiakkaan nimen, puhelinnumeron ja kotipaikkakunnan. Suomen pienoismallirakettiharrastajien keskustelufoorumilta voit saada myös hyödyllistä tietoa https://pollux.ayy.fi/rakettiforum/viewforum.php?f=2&sid=80186562aeef1042875481fb24a4f198

Nimen muutto

Hei. OLen etsinyt tietoa muualtakin mutta en ole oikein saanut kunnon vastausta tähän. Haluan muuttaa koko nimeni 18-vuotiaana, siis etu, keski- ja sukunimeni. Muutan myös silloin pois kotoa joten olisi hienoa jos nimiasiat olisi ehditty hoitaa jo ennen sitä. Miten nopea se prosessi siis on, voinko aloittaa sen jo itsekseni ennen kuin tulen täysi-ikäiseksi? Olen suomalainen mutta minulla on kaukaista sukua Puolasta ja haluaisin muuttaa siksi etu- ja toisen nimeni puolalaisiksi nimiksi jotka suvussani ovat esiintyneet. Tämä olisi siis ensimmäinen kerta kun nimeäni muutettaisiin. Onko minun todistettava jollakin tavalla puolalaisia juuria voidakseni muuttaa nimeni? Kerrotaanko automaattisesti nimenmuutoksestani omaisilleni vai onko se oma asiani tiedottaa suvulleni muutoksesta?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Haluat vaihtaa nimesi täyttäessäsi 18 vuotta ja haluaisit suvussasi esiintyneen puolalaisen nimen itsellesi. Haluat tietää voitko aloittaa prosessin jo alaikäisenä ja tarvitsetko todisteita puolalaisista juuristasi. Haluat myös tietää saavatko omaisesi tiedon nimesi muutoksesta, vai voitko itse ilmoittaa heille muutoksesta.

Maistraatti vastaa Suomessa nimen muutoksista. Etunimesi voit muuttaa ilmoituksella, kun olet yli 15-vuotias, mutta huoltajiasi voidaan kuulla asiasta. Huoltajan kuuleminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ilman heidän suostumustaan et voisi vaihtaa etunimiäsi. Jos muutat nimesi täysi-ikäisenä, asiasta ei olla automaattisesti yhteydessä omaisiisi, vaan on sinun päätöksesi, kerrotko asiasta heille.

Nimenvaihdon taustalla on tällä hetkellä nimilaki, mutta vuoden 2019 alussa sen korvaa etu- ja sukunimilaki. Siellä määritellään vaatimukset uudelle nimellesi. Loppupeleissä nimesi soveltuvuudesta päättää maistraatin työntekijät, jotka tulkitsevat Suomen lakia. Nimenmuutoshakemukset maksavat, suku- ja etunimen muutosta yhtä aikaa hakiessa noin 150 euroa, vaikka päätös olisi kielteinen.

Parhaan vastauksen kysymyksiisi saat ottamalla yhteyttä suoraan Maistraattiin. Alla on linkki Maistraatin yhteystietosivulle, josta voit etsiä sinun asioitasi hoitavan yksikön yhteystiedot.

https://www.maistraatti.fi/fi/maistraatit/

Mukavaa loppusyksyä sinulle!

Terveisin, Kalle – Nuortenelämä.fi

Ystäväni...

Ystäväni raiskattiin enkä tiedä miten puhua hänelle enää. Pelkään että loukkaan/satutan häntä jotenkin...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Järkyttynyt!

Hyvä, kun otit yhteyttä. Seksuaalinen väkivalta koskettaa aina osaltaan myös omaisia ja ystäviä, joten on luonnollista, että asia vaivaa sinua ja toivoisit voivasi mahdollisimman hyvin tukea ystävääsi.

Oletko puhunut asiasta jonkun turvallisen aikuisen tai esimerkiksi koulun terveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa? Heidän kanssaan voisit miettiä, miten asiasta voisi ystäväsi kanssa puhua.

Myös meillä täällä Ohjaamossa on tavattavissa terveydenhoitaja Marjukka, jonka kanssa voit tulla juttelemaan. Marjukka on työskennellyt saman kokeneiden nuorten ja heidän läheistensä kanssa, joten hänelle tuloa ei tarvitse jännittää. Hän osaa neuvoa, miten asian kanssa toimia, ja saat myös itse puhuttua asiasta jonkun kanssa. Marjukkaan saat yhteyden ottamalla yhteyttä Ohjaamoon, yhteystiedot: www.turku.fi/ohjaamo.

Myös valtakunnallinen Raiskauskriisikeskus Tukinainen (www.tukinainen.fi) antaa tukea, apua ja neuvontaa sekä seksuaalirikosten uhreille että heidän läheisilleen. Heille voi soittaa tai ottaa yhteyttä netin kautta. Kaikki yllä olevat palvelut ovat täysin maksuttomia.

Tärkeää ystäväsi tukemisen lisäksi on, että muistat pitää huolta myös itsestäsi ja että tiedät, ettei sinun ei tarvitse olla asian kanssa yksin. Myös sinulla on oikeus puhua sekä purkaa ja peilata tunteitasi ystäväsi läheisenä.

Mari / tietopalveluohjaaja

Turun Ohjaamo

apua

9v pikkuveljeni kiusaa minua. Vanhemmat ei välitä, ja huutaa että minun pitää kestää. Olin vähän aikaa sitten niin vihainen, että tein jotain mitä en yleensä tekisi. naarmutin 10€ arvoisen valokuvan veljestä. naarmu ei ole iso tai huomattava, mutta kadun enkä tiedä mitä teen. en halua myöntää koska minua rangaistaan mutten myöskään pysty lakkaamaan ajattelemasta sitä. kaduttaa ja hävettää että menin 15 vuotiaana jotain tuollaista tekemään.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerrot, että pikkuveljesi kiusaa sinua. Sinusta tuntuu, että vanhempasi eivät tästä välitä vaan huutavat että sinun pitää kestää se. Olit vähän aikaa sitten niin vihainen, että naarmutit valokuvan veljestäsi ja nyt sinua kaduttaa ja hävettää tämä, etkä tiedä, mitä tekisit.

Ikävä kuulla, että veljesi kiusaa sinua. Se ei varmasti tunnu mukavalta. Voisitkohan vielä yrittää jutella asiasta sekä veljesi että vanhempiesi kanssa? Voisit etukäteen miettiä, mitä sanot, jotta sinun olisi helpompi kertoa, miltä sinusta tuntuu. Kun kerrot mahdollisimman asiallisesti ja avoimesti asiasta, voisivat vanhempasi ja veljesi ymmärtää sinua näin paremmin. Ei myöskään ole oikein, että vanhempasi huutavat sinulle. Jos tilanne jatkuu keskustelusta huolimatta samanlaisena, kannattaa sinun jutella asiasta jonkun luotettavalta tuntuvan lähiaikuisen/sukulaisen/muun aikuisen kanssa. Esimerkiksi koulukuraattori ja kaupunkisi nuorisotyöntekijät kuuntelisivat ja auttaisivat sinua varmasti mielellään.

Viha on tunne ja kaikki tunteet ovat sallittuja ja luonnollisia. Tilannetta ei kuitenkaan helpota, että naarmutat veljesi valokuvaa, niin kuin itsekin taisit ymmärtää. Uskon, että vanhempasi varmasti antavat sinulle anteeksi, jos pahoittelet tekemääsi naarmua, sillä asia selväsi kaduttaa sinua ja tiedät, ettei se ollut kovin fiksusti tehty. Se voisi myös helpottaa oloasi, kun saisit kerrottua asiasta.

Tunteita on hyvä opetella käsittelemään. Tähän löydät hyviä vinkkejä Väestöliiton nuorten sivuilta. Voit halutessasi myös jutella aiheesta luottamuksellisesti erilaisissa nuorille suunnatuissa chateissa, jotka löydät verkkonuorisotalo Netarin sivuilta.

Tsemppiä ja hyvää kesää sinulle!

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

miten voi vaikuttaa?

Miten voin saada tavallisena kansalisena ääneni kuuluviin? Voisitko luetella järjestöjä tai organisaatioita joiden toimintaan voisin osallistua, kiitos !

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei

Hienoa, että olet kiinnostunut yhteiskunnallisestavaikuttamisesta!

Mikäli opiskelet, niin yksi vaihtoehto on hakeutua oman oppilaitoksen oppilaskunnan ohjaavan opettajan puheille ja pyrkiä edustajaksi Kouvolan kaupungin Nuorisovaltuuston riveihin, joissa pääset takuulla paraatipaikoille vaikuttamaan kaupunkisi asioihin. Lisäinfoa löydät tämän linkin kautta.

Erilaisissa järjestöissä pääset vaikuttamaan kansalaistoiminnan kautta alueesi ja nuorten hyvinvointiin.Yhdistysinfon kautta kautta löydät lisätietoja eri järjestöistä ja toimijoista.

Terveisin Niina "Ninni" Soisalo, nuoriso-ohjaaja

Pääsekö järvenpään nuorisotalolle

Pääseekö järvenpään nuorisotalolle alle 11v tai 11 v

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Järvenpään nuorisotalolla on toimintaa 11-12-vuotiaille (5.-6.luokkalaisille) kaksi kertaa viikossa. Toimintamme on avointa kaikille Järvenpääläisille 5. ja 6. luokkalaisille.

Eli jos olet 5. luokalla, niin olet tervetullut talolle, vaikka et olisikaan vielä täyttänyt 11 vuotta.

Varnutoiminta tapahtuu Nuorisotalo Temalin tiloissa kesäaikaan 11.8. saakka keskiviikkoisin ja perjantaisin klo. 15-17.

Syksyllä toiminnan alkaessa varnutoiminta on auki keskiviikkoisin 15-17, sekä perjantaisin 15.30-18

Terveisin Nuorten Järvenpää

Sivut