Täältä löydät Kansalaisena -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Kieli ja murre

Ovatko karjalan kieli ja karjalan murre kaksi eri asiaa?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi. Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) mukaan karjalan kieli ja suomen kielen niin sanotut karjalaismurteet ovat eri asioita. Karjalan kielessä on kuitenkin myös omat murteensa. Karjalan kielessä ei ole yhtenäistä kirjakieltä.

Voit lukea lisää tietoa aiheesta Kotuksen verkkosivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Ydinaseiskun vaikutukset Suomeen

Jos Ukrainassa räjähtäisi ydinpommi tai ydinvoimala, tulisiko siitä haitallista määrää säteilyä Suomeen asti? Miten nopeasti mahdollinen säteily tulisi, pitäisikö joditabletti olla aina mukana laukussa siltä varalta että käsketään ottaa se, vai riittääkö että pystyy kävelemään kotiin ottamaan sen vajaassa tunnissa? Miten ydinonnettomuudessa tai -iskussa suojaudutaan/toimitaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Scared!

Kiitos kysymyksestäsi. Jos Ukrainassa ydinvoimalaan kohdistuisi isku tai ydinase räjäytettäisiin maan pinnalla, Säteilyturvakeskuksen mukaan Suomeen ei leviäisi radioaktiivisuutta niin paljoa, että väestön täytyisi suojautua. 

Säteilyturvakeskuksen sivuilta löydät tietoa:

Jos aihe aiheuttaa sinulle huolta tai muuten haluat jutella siitä, voit aloittaa esimerkiksi nuorten chateista. Chatteja löydät Netarista (avautuu uuteen välilehteen)

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Apua?

Haluan kysäistä tälleen yleisesti apua siihen miten kertoa kristillisessä maassa, olevansa muslimi, vanhempani eikä lastenkotini varmaan hyväksyisi sitä lainkaan, tai ainakin pelkään niin. En uskalla kertoa siitä kellekkään, että haluaisin kääntyä islamiin. Kun pelkään että jään silloin ulkopuolelle.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ANONYYMI!

Kiitos kysymyksestäsi. Suomen perustuslain mukaan jokaisella on uskonnonvapaus. Se tarkoittaa, että jokaisella ihmisellä on vapaus valita, mitä uskontoa tunnustaa ja harjoittaa (tai on tunnustamatta ja harjoittamatta). Uskonnonvapauden käyttämistä lisäksi turvataan erillisellä uskonnonvapauslailla. 15 vuotta täyttänyt nuori voi itse liittyä ja erota uskonnollisesta yhdyskunnasta huoltajien suostumuksella. 18 vuotta täyttänyt voi kokonaan itse päättää uskonnollisesta asemastaan.

Kannustan ottamaan uskonnon puheeksi lastenkotisi työntekijän kanssa, kun koet olevasti siihen valmis. Voit esimerkiksi kertoa, että olet kiinnostunut islaminuskosta ja haluaisit tutustua uskontoon tarkemmin. Kannustan myös kertomaan mainitsemistasi peloista sen suhteen, ettei uskontoa hyväksyttäisi. Työntekijä on ammattilainen, joka tarvittaessa tukee sinua omalta tuntuvan uskonnon löytämisessä. Voitte vaikkapa yhdessä hakea tietoa ja tutustua islaminuskoon. Työntekijä voi myös auttaa sinua siinä, miten voisit ottaa asian puheeksi vanhempiesi kanssa.

Jos lastenkodin työntekijän kanssa juttelu tuntuu vielä tässä kohtaa liian isolta askeleelta, voit ottaa asian ensin puheeksi vaikkapa jossakin nuorten chatissa. Chatteja löydät Netarista (avautuu uuteen välilehteen). Chateissa keskustellaan nimettömänä ja luottamuksellisesti. Voit jutella uskontoon liittyvistä ajatuksistasi ja saada rohkaisua asian puheeksi ottamiseen myös lastenkodissa.

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin pohdinnoissasi.

Mukavaa marraskuuta ja kaikkea hyvää sinulle!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

raha

hei oon 14 vuotias ja haluaisin tienata 400 euroa ainakin puolen vuoden siällä mut en tiiä miten...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Satu vastaa sinulle:

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Haluaisit tienata rahaa ja pohdit miten se onnistuisi. Pääsääntöisesti rahaa voi tienata tekemällä töitä. Alaikäisiä työntekijöitä varten on olemassa tiettyjä ohjeita ja säännöksiä, jotka työn teossa tulee huomioida. Olet 14-vuotias, joten saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

 1. enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
 2. tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Nuorille sopivia töitä ovat muun muassa:

 • virvokkeiden, lippujen ja tuotteiden myyntityö erilaisissa tapahtumissa
 • lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako
 • kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö
 • kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt (tavaroiden hyllyttäminen, hinnoittelu, purkaminen, yms.)
 • puhtaanapito- ja siivoustyössä
 • avustavat toimistotyöt
 • majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt
 • puhtaanapito- ja siivoustyössä esimerkiksi toimistojen siivous


Tähän aikaan vuodesta monet yritykset tarvitsevat lisää apua varsinkin joulusesonkiin. Joulun alla nuorilla ja opiskelijoilla on erinomainen mahdollisuus lisätienestiin ja työkokemuksen kartuttamiseen. Moneen paikkaan voi päästä myös ilman aiempaa työkokemusta. Voit hakea töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta esim. Avointyöpaikka.fi, Indeed.fi ja TE-palvelut.

Sinua voidaan auttaa työn etsimisessä ja hakemusten teossa Ohjaamossa. Ohjaamo on auki ilman ajanvarausta ma–to: klo 12–16. Ohjaamo sijaitsee paikkakuntasi pääkirjastossa, Kirjastonkatu 13, numero: 040 545 6725 sähköposti: ohjaamo.pohjanmaa@te-toimisto.fi

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta hakea tai päästä töihin, niin rahaa voi hankkia myös muilla tavoilla. Tässä listattuna muutamia mahdollisuuksia, joita voit hyödyntää:

 • Kotityöt kotona/sukulaisilla/naapurustossa. (Kysy kotoa tai naapurustossa voisitko mm., pestä ikkunoita tai tehdä viikkosiivouksia korvausta vastaan.)
 • Tarpeettomaksi jääneiden vaatteiden myyminen kirppiksillä. (Kysy lupa vanhemmilta!)
 • Viikko-/lahjarahojen säätäminen.

Terveisin, Satu | Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Reimari, Vaasa 

kyssäri

miten voin ehottaa yksilönä eu hanketta eulle ehotin kaupungille mut oli liian laaja asia

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei oikeudenpuolustaja!

Kiitos kysymyksestäsi. Millaisesta ehdotuksesta ja EU-hankkeesta on kyse? Kannustan sinua olemaan yhteydessä paikkakuntasi nuorisopalveluihin, jossa työntekijät voivat auttaa sinua ideasi kanssa. Voitte keskustella ideastasi tarkemmin ja työntekijät voivat auttaa sinua löytämään idean toteutukseen sopivimmat tavat. Löydät yhteystiedot paikkakuntasi verkkosivuilta tai googlettamalla paikkakuntasi + nuorisopalvelut.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Epätietoisuus syyttäjän menettelytavoissa

Hei. Minusta tehtiin keväällä rikosilmoitus, ja piti käydä poliisikuulusteluissa. Epäiltiin kahdesta rikoksesta. Heinäkuussa tuli tieto, että syyttäjä oli tehnyt toisesta syyttämättäjättämispäätöksen. Siinä luki, että toisesta epäillystä rikoksesta tehdään erillinen päätös. Siitä ei ole tähän mennessä kuulunut mitään, vaikka on mennyt näin jumalattoman pitkä aika. Tiedättekö, ilmoittaako syyttäjä siitä minulle, jos hän nostaa syytteen, ja juttu menisi käräjille? Vai kuinka tämä oikein tapahtuu? En jaksa uskoa, että asia voisi vielä olla ratkaisematta. Toista syyttämättäjättämispäätöstä en tule saamaan.

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Jos syyttäjä nostaa syytteen, hän laatii haastehakemuksen ja jättää sen tuomioistuimelle käsiteltäväksi. Haastehakemus sisältää syytteen ja rangaistusvaatimuksen. Jos syyttäjä ei nosta syytettä, hän laatii kirjallisen päätöksen syyttämättä jättämisestä ja perustelee ratkaisunsa.

Jos syyte nostetaan, syyttäjän laatima haastehakemus annetaan vastaajalle eli rikoksen tekemisestä epäilylle henkilölle tiedoksi haasteella. Haasteen antaa normaalisti tuomioistuin. Joissakin tapauksissa haasteen antaa tuomioistuimen sijasta syyttäjä (Esimerkiksi, jos vastaajaa olisi jälkeenpäin hankala tavoittaa, syyttäjä antaisi haasteen vastaajalle heti esitutkinnan päätyttyä).

Lähde, josta saat myös lisää tietoa aiheesta:

Jos asia painaa mieltäsi ja haluat jutella siitä luottamuksellisesti ja nimettömänä, se onnistuu esimerkiksi erilaisissa nuorille suunnatuissa chateissa. Chatteja löytyy verkkonuorisotalo Netarista (avautuu uuteen välilehteen).

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Vääryyttä työmatkavähennyksessä

Miksi työmatkavähennyksessä on yläraja (7750€)? Minusta on tosi väärin, että pitkästä työmatkasta rangaistaan tälläkin tavalla. Minulla on edestakaista matkaa 293 km / päivä, jonka joudun ajamaan omalla autolla, koska julkista liikennettä ei tietysti ole. Kustannukset menivät yli 15000:n, vaikka olin viime vuoden alussa kaksi kuukautta työttömänä. Miten on mahdollista, että lyhytmatkalaiset saavat vähentää kaikki matkansa verotuksessa, mutta minä juuri ja juuri puolet?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Tiedustelin asiaa Verohallinnolta. Sieltä vastattiin, että määritellyt rajat perustuvat suoraan verolakeihin. Työntekijä suositteli tutustumaan työmatkoihin liittyviin asioihin tarvittaessa tarkemmin Vero.fissä (avautuu uuteen välilehteen).

Työntekijä myös kannusti kirjoittamaan tarkentavan kysymyksen suoraan Verohallinnolle OmaVerossa, jos haluat yksityiskohtaisemman perustelun Verohallinnon asiantuntijalta.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

mitä tarkottaa bravuuri ja pravuutti seuraan politikkaan en löytänyt tähän sopivaa aihepiiriä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei oikeudenpuolustaja!

Kiitos kysymyksestäsi.

Bravuuri tarkoittaa erityistä taituruutta jossain tietyssä asiassa. Esimerkiksi jos henkilö hallitsee erityisen hyvin vaikkapa lasagnen tekemisen ja kokkaa sitä onnistuneesti toistuvasti, voidaan sanoa, että lasagne on hänen bravuurinsa.

En valitettavasti tiedä, mitä pravuutti tarkoittaa. Sanaa ei myöskään löydy Kotimaisten kielten keskuksen sivulta, jossa on koottuna suomenkieliset sanat ja niiden merkitykset.

Parhain terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

kyssäri

onko keskustelussa ja mielipide keskustelussaoikein sanoa toiselle höhöpö vaikka väitteeni ois väärä musta se ei kuulu asialliseen jutteluun hedelmällisessä juttelussa hyvä juttelia arvostaa toisen mielipidettä mitä keskustelukulttuuri tarkottaa ihmisten kohalla eräs sanoi että omme erilaisia keskustelioita
kun perustelee näkemyksensät tai sanoo toinen osa puoli sanoo höpöhöpö en löytänyt keskustelu kulttuurista artikkelia ihmisten kohalla

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!  

Kiitos viestistäsi. Höpöhöpö ei yleisesti ottaen ole pahasti sanottu, mutta riippuu varmaankin tilanteesta ja keskustelun osapuolista, että onko niin sopivaa sanoa toiselle.  

Olen samaa mieltä, että asiallisessa keskustelussa saattaa olla epäsopivaa sanoa toiselle “höpöhöpö”. Rennommassa keskustelussa se voi olla ok, riippuen tilanteesta. Joku tilanne saattaa esimerkiksi olla sellainen, että se voi tuntua toisesta loukkaavalta (Esimerkki: Jos kaveri kertoo, miltä hänestä tuntuu, ja toinen kuittaa/kumoaa sen sanomalla “höpöhöpö”. Tämä vähättelee kaverin tunteita ja voi siten tuntua hänestä pahalta).   

Keskustelukulttuuri tarkoittaa esimerkiksi sitä, millä tavoin ja millaisin asentein ihmisillä on tapana keskustella keskenään ja suhtautua keskustelun osapuoliin.  

Olet varmastikin oikeassa siinä, että hedelmällisessä keskustelussa sen osapuolet arvostavat toistensa mielipiteitä, vaikka olisivatkin eri mieltä. 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

näytä artikkeli aiheesta


Moi. Kiinnostaisiko sinua esimerkiksi tämä Hyvin sanottu -hankkeen suomalaista keskustelukulttuuria käsittelevän kyselytutkimuksen tuloksista kertova artikkeli: https://yle.fi/uutiset/3-11647781.

t. Riina 

kyssäri

miten ota kantaa hankkeilla yksilö voi vaikuttaa en oo organisaatiossa töissä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki oikeudenpuolustaja!  

Kiitos kysymyksestäsi. Otakantaa.fi-palvelu koostuu erilaisista hankkeista, joita organisaatiot (ministeriöt, virastot, kunnat, järjestöt...) ja yksittäiset henkilöt avaavat palveluun. Hankkeet liittyvät erilaisiin aiheisiin, joista hankkeen avaaja haluaa kerätä tietoa ja osallistujien näkemyksiä, ideoita ja mielipiteitä. Hankkeet voivat olla paikallisia tai koskea koko maata. 

Otakantaa.fi-palvelussa yksilö voi vaikuttaa  

 1. avaamalla itse hankkeen 
 2. osallistumalla toisten avaamissa hankkeissa keskusteluihin ja kyselyihin.

Keskusteluihin ja kyselyihin voi yleensä osallistua ilman rekisteröitymistä. Oman hankkeen avaaminen vaatii rekisteröitymisen. Hankesivulla on tarkoitus kertoa hankkeen taustoista ja ohjeistaa osallistujia. Hankkeessa pitää olla vähintään yksi keskustelu tai kysely ennen kuin sen voi julkaista. 

Katso Otakantaa.fi-palvelusta lisää tietoa ja ohjeita palvelun käyttöön. Sivulta löytyy esimerkiksi ohjeet, kuinka avata palveluun hyvä hanke.  

Mukavaa syksyä sinulle!

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Sivut