Täältä löydät Kansalaisena -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Nuorten ilkivalta ja jengiytyminen

Miksi nuoret tekevät nyt niin paljon kaikkia rikoksia? Viime syksynäkin ja nytkin uutisoidaan, että etenkin pääkaupunkiseudulla ja muuallakin nuoret pyörittävät huumekauppaa ja pahoinpitelevät muita. Tilastoissakin kerrotaan, että nuorten tekemät rikokset lisääntyvät.

Tuntuu jotenkin pahalta tommonen ja sitten kun niitä tekoja saatetaan kuvata someen. Ja sitten on vielä näitä jengejä jotka ovat siellä täällä tekemässä jotain pahaa.

Mikä ihmisiä oikeen vaivaa? Onko tää joku ihme purkautuminen jostain asiasta. Tiedän, että asiaan ei ole yhtä syytä, mutta asia mietityttää silti paljon.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi ja siitä, että nostat tärkeän asian esille. Pohdit, miksi nuoret tekevät nyt niin paljon kaikkia rikoksia ja nostat esille huumausainerikokset ja pahoinpitelyt. Olet myös löytänyt tilastoja, joiden mukaan nuorten tekemät rikokset lisääntyvät. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Tilastokeskuksen tilastojen mukaan nuorten tekemät rikokset kokonaisuudessaan ovat kuitenkin vähentyneet, mutta juurikin mainitsemiesi huumausaine- ja väkivaltarikosten osuudet näistä rikoksista ovat lisääntyneet. Rikollisuus myös kasaantuu, eli yhä harvempi nuori syyllistyy rikokseen, mutta ne jotka syyllistyvät, syyllistyvät usempaan.

THL:n nuorten hyvinvointia käsittelevälle sivulle pääset tästä linkistä.
Asiantuntija-artikkeli: Nuorten rikollisuus on laskussa – mutta pieni joukko nuorista tekee yhä enemmän ja vakavampia rikoksia (stat.fi)

Pohdit myös, mikä ihmisiä oikein vaivaa. Mikä saa nuoret tekemään rikoksia? Kuten itsekin toteat, mitään yhtä syytä tai selittävää tekijää tuskin löytyy. Poliisin nuorten väkivaltarikollisuutta käsittelevässä kirjoituksessa syyksi nuorten rikosepäilyjen kasvuun esitetään erilaisia ilmiöitä. Yksi syy voi olla esimerkiksi lastensuojelulain ilmoitusvelvollisuuden laajentaminen. Useammat ammattilaiset ovat velvollisia ilmoittamaan rikosepäilystä, joten ilmoituksia tulee enemmän. Nuorten väkivallan kasvun on arvioitu myös johtuvan osittain koronaepidemiasta ja sitä seuranneista olosuhteista. Yhtenä vaikuttavana tekijänä nähdään myös nuorten mielenterveysongelmien lisääntyminen ja hoitoonpääsyn vaikeutuminen, sekä lastensuojelujärjestelmän ongelmat.

Voit lukea koko kirjoituksen täältä: Nuorten väkivaltarikollisuus lisääntyy, mutta vain alaikäisten ikäryhmissä (poliisi.fi).

Viime vuosina tapahtuneista, vakavista nuorten tekemistä rikoksista on uutisoitu paljon. Kun esimerkiksi yksi vakava väkivaltarikos saa paljon julkisuutta ja siitä uutisoidaan joka päivä useassa eri mediassa syntyy helposti illuusio, että saman kaltaisia asioita tapahtuu yleisemminkin. Media luo väärää kuvaa myös erilaisilla klikkiotsikoilla, kuten "Karu tilasto julki: Nuorten rikollisuus lähes kaksinkertaistunut". Näinhän ei toki ole ja se selviää kyllä artikkelin lukemalla, mutta tarkkana täytyy olla. Onkin hyvä, että olet lähtenyt hakemaan tietoa asiasta. Tärkeää on myös itse omalla toiminnallaan olla osa ratkaisua. Esimerkiksi esille nostamassasi somessa voi ilmiantaa kohtaamaansa epäilyttävää sisältöä.

Aurinkoista kevään odotusta!
Terveisin, Tuula I Byströmin Ohjaamon nuorten tieto- ja neuvontapalvelu, Oulu

Silmänkääntötemppu

Mikä on silmänkääntötemppu?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi!

Halusit tietää, mikä on silmänkääntötemppu ja mitä se tarkoittaa.

Silmänkääntötemppu voi tarkoittaa ainakin kahta eri asiaa.

Silmänkääntötemppu voi tarkoittaa sitä, että ihminen kokee todellisena jonkin asian, joka on oikeasti harhavaikutelmaa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että ajatuksia johdattellaan tiettyyn suuntaan, käytetään erilaisista sorminäppäryyttä hämäämään toista ihmistä ja usein myös visuaalisia tai optisia tehosteita ja apuvälineitä käyttäen luodaan harhakuvitelma todellisuudesta toiselle henkilölle. Hyviä esimerkkejä tälläisistä silmänkääntötempuista ovat monet taikatemput. 

Silmänkääntötempulla voidaan tarkoittaa myös tietynlaista puhetekniikkaa, jolla kuulijan huomio käännetään poispäin varsinaisesta tarpeesta tai intressistä jotain muuta asiaa kohti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esitetään väitteitä siitä, kuinka asiat ovat, jotta oma vaatimus kuulostaa perustellulta samaan aikaan pitämällä omat varsinaisia intressit piilotettuina. Toista ihmistä yritetään siis tavallaan johtaa harhaan asioiden todellisista tilanteista.

Haasteena kummassakin silmänkääntötempussa onkin saada selville se, mikä on todellista ja mihin sillä pyritään.

Toivottavasti tämä avasi silmänkääntötemppua sinulle enemmän!

Tsemppiä silmänkääntötemppujen tunnistamiseen,

Po1nt / Asta

Passin uusintatarvetta?

Pitääkö passi uusia etuajassa, jos henkilöä ei enää voi tunnistaa kuvasta muuttuneen ulkonäön vuoksi? Viime passikuvassa olen tosi pehmeä- ja pyöreäkasvoinen, ja ilmekin on ihan omituinen. Nykyään olen kapeakasvoinen ja leuka ja poskipäät erottuvat selvästi(laihduin reilusta ylipainosta normaalipainoon), näytän kymmenen vuotta nuoremmalta kuin viime kuvassa, perusilmeeni on muuttunut ihan erilaiseksi, eikä entisessä kuvassa erotu eräs luomikaan pulleuden takia. En usko että tuntemattomat tunnistaisivat minua helposti entisestä passista. Pitäisikö passi uusia varmuuden vuoksi vaikka entinen olisi voimassa vielä yli vuoden, voikohan joutua ongelmiin ulkomailla tämmöisen takia?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Muuttunut!

Kiitos kysymyksestäsi. Poliisin ohjeiden mukaan passi täytyy uusia, jos sinua ei tunnista kuvasta. Lähde: Poliisi – Näin käytät passia (selkosuomi) (avautuu uuteen välilehteen). On hyvä huomioida, että tietyt piirteet eivät muutu, vaikka paino muuttuisikin. Pienet muutokset ulkonäössä eivät haittaa tunnistamista. Voit tarvittaessa tarkistaa poliisiasemalla, olisiko sinun syytä uusia passisi.

Mukavaa loppuvuotta sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Henkilötunnus ventovieraiden tiedossa

Menin terveysasemalle, eteisen hoitaja kysyi mihin aikaan tapaamiseni on ja sitten pyysi sanomaan henkilötunnukseni. Vieressä seisoi kolme ihmistä tuijottamassa osa kännykkää näpyttelemässä ja oli hiljaista, yritin kuiskata mutta hoitaja pyysi toistamaan kovempaa kun ei kuullut, ja sitten vielä sanoi koko nimeni varmistaakseen että löytyi oikea henkilö. En tajunnut että olisin voinut vaikka penkoa ajokorttini esiin ja näyttää sitä. Ja nyt vieraat ihmiset tietävät nimeni ja henkilötunnukseni, se on voitu vaikka näpytellä suoraan kännykkään muistiinpanoihin. Mitä kaikkea vahinkoa toisen ihmisen henkilötunnuksilla voi tehdä? Pitäisikö minun yrittää jotenkin saada uusi henkilötunnus? Ahdistaa aivan järkyttävän paljon!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Ahdistunut!

Kiitos kysymyksestäsi. Voi hyvin olla, että kukaan terveysasemalla ei kiinnittänyt asiaan sen kummemmin huomiota. Ikävin skenaario tilanteessa olisi, että joku olisi tosiaan tallentanut nimesi ja henkilötunnuksesi ylös ja käyttäisi tietoja vääriin tarkoituksiin. Näiden tietojen avulla esimerkiksi identiteettivarkaus voisi olla mahdollista. Pahimmillaan se voisi myös johtaa muihin rikoksiin ja haittoihin.

Lisää tietoa identiteettivarkauksista Rikosuhripäivystys RIKUn sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Se mitä voit tehdä on, että seurailet tilannetta, ilmeneekö mitään rikokseen tai muuhun kiusantekoon viittaavia merkkejä. Suomi.fi-palvelusta saat tarkempia ohjeita tilanteeseen, jossa henkilötunnus on päätynyt tuntemattomien tietoon:

Siirry tästä Henkilötietojani on viety tai vuotanut -oppaaseen (avautuu uuteen välilehteen).

Jos asia painaa mieltäsi, suosittelen juttelemaan siitä läheisten kanssa olon helpottamiseksi. Myös erilaiset tuki- ja chat-palvelut ovat tarvittaessa apunasi, esimerkiksi RIKU-chat (avautuu uuteen välilehteen).

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kieli ja murre

Ovatko karjalan kieli ja karjalan murre kaksi eri asiaa?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi. Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) mukaan karjalan kieli ja suomen kielen niin sanotut karjalaismurteet ovat eri asioita. Karjalan kielessä on kuitenkin myös omat murteensa. Karjalan kielessä ei ole yhtenäistä kirjakieltä.

Voit lukea lisää tietoa aiheesta Kotuksen verkkosivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Ydinaseiskun vaikutukset Suomeen

Jos Ukrainassa räjähtäisi ydinpommi tai ydinvoimala, tulisiko siitä haitallista määrää säteilyä Suomeen asti? Miten nopeasti mahdollinen säteily tulisi, pitäisikö joditabletti olla aina mukana laukussa siltä varalta että käsketään ottaa se, vai riittääkö että pystyy kävelemään kotiin ottamaan sen vajaassa tunnissa? Miten ydinonnettomuudessa tai -iskussa suojaudutaan/toimitaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Scared!

Kiitos kysymyksestäsi. Jos Ukrainassa ydinvoimalaan kohdistuisi isku tai ydinase räjäytettäisiin maan pinnalla, Säteilyturvakeskuksen mukaan Suomeen ei leviäisi radioaktiivisuutta niin paljoa, että väestön täytyisi suojautua. 

Säteilyturvakeskuksen sivuilta löydät tietoa:

Jos aihe aiheuttaa sinulle huolta tai muuten haluat jutella siitä, voit aloittaa esimerkiksi nuorten chateista. Chatteja löydät Netarista (avautuu uuteen välilehteen)

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Apua?

Haluan kysäistä tälleen yleisesti apua siihen miten kertoa kristillisessä maassa, olevansa muslimi, vanhempani eikä lastenkotini varmaan hyväksyisi sitä lainkaan, tai ainakin pelkään niin. En uskalla kertoa siitä kellekkään, että haluaisin kääntyä islamiin. Kun pelkään että jään silloin ulkopuolelle.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ANONYYMI!

Kiitos kysymyksestäsi. Suomen perustuslain mukaan jokaisella on uskonnonvapaus. Se tarkoittaa, että jokaisella ihmisellä on vapaus valita, mitä uskontoa tunnustaa ja harjoittaa (tai on tunnustamatta ja harjoittamatta). Uskonnonvapauden käyttämistä lisäksi turvataan erillisellä uskonnonvapauslailla. 15 vuotta täyttänyt nuori voi itse liittyä ja erota uskonnollisesta yhdyskunnasta huoltajien suostumuksella. 18 vuotta täyttänyt voi kokonaan itse päättää uskonnollisesta asemastaan.

Kannustan ottamaan uskonnon puheeksi lastenkotisi työntekijän kanssa, kun koet olevasti siihen valmis. Voit esimerkiksi kertoa, että olet kiinnostunut islaminuskosta ja haluaisit tutustua uskontoon tarkemmin. Kannustan myös kertomaan mainitsemistasi peloista sen suhteen, ettei uskontoa hyväksyttäisi. Työntekijä on ammattilainen, joka tarvittaessa tukee sinua omalta tuntuvan uskonnon löytämisessä. Voitte vaikkapa yhdessä hakea tietoa ja tutustua islaminuskoon. Työntekijä voi myös auttaa sinua siinä, miten voisit ottaa asian puheeksi vanhempiesi kanssa.

Jos lastenkodin työntekijän kanssa juttelu tuntuu vielä tässä kohtaa liian isolta askeleelta, voit ottaa asian ensin puheeksi vaikkapa jossakin nuorten chatissa. Chatteja löydät Netarista (avautuu uuteen välilehteen). Chateissa keskustellaan nimettömänä ja luottamuksellisesti. Voit jutella uskontoon liittyvistä ajatuksistasi ja saada rohkaisua asian puheeksi ottamiseen myös lastenkodissa.

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin pohdinnoissasi.

Mukavaa marraskuuta ja kaikkea hyvää sinulle!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

raha

hei oon 14 vuotias ja haluaisin tienata 400 euroa ainakin puolen vuoden siällä mut en tiiä miten...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Satu vastaa sinulle:

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Haluaisit tienata rahaa ja pohdit miten se onnistuisi. Pääsääntöisesti rahaa voi tienata tekemällä töitä. Alaikäisiä työntekijöitä varten on olemassa tiettyjä ohjeita ja säännöksiä, jotka työn teossa tulee huomioida. Olet 14-vuotias, joten saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

 1. enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
 2. tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Nuorille sopivia töitä ovat muun muassa:

 • virvokkeiden, lippujen ja tuotteiden myyntityö erilaisissa tapahtumissa
 • lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako
 • kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö
 • kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt (tavaroiden hyllyttäminen, hinnoittelu, purkaminen, yms.)
 • puhtaanapito- ja siivoustyössä
 • avustavat toimistotyöt
 • majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt
 • puhtaanapito- ja siivoustyössä esimerkiksi toimistojen siivous


Tähän aikaan vuodesta monet yritykset tarvitsevat lisää apua varsinkin joulusesonkiin. Joulun alla nuorilla ja opiskelijoilla on erinomainen mahdollisuus lisätienestiin ja työkokemuksen kartuttamiseen. Moneen paikkaan voi päästä myös ilman aiempaa työkokemusta. Voit hakea töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta esim. Avointyöpaikka.fi, Indeed.fi ja TE-palvelut.

Sinua voidaan auttaa työn etsimisessä ja hakemusten teossa Ohjaamossa. Ohjaamo on auki ilman ajanvarausta ma–to: klo 12–16. Ohjaamo sijaitsee paikkakuntasi pääkirjastossa, Kirjastonkatu 13, numero: 040 545 6725 sähköposti: ohjaamo.pohjanmaa@te-toimisto.fi

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta hakea tai päästä töihin, niin rahaa voi hankkia myös muilla tavoilla. Tässä listattuna muutamia mahdollisuuksia, joita voit hyödyntää:

 • Kotityöt kotona/sukulaisilla/naapurustossa. (Kysy kotoa tai naapurustossa voisitko mm., pestä ikkunoita tai tehdä viikkosiivouksia korvausta vastaan.)
 • Tarpeettomaksi jääneiden vaatteiden myyminen kirppiksillä. (Kysy lupa vanhemmilta!)
 • Viikko-/lahjarahojen säätäminen.

Terveisin, Satu | Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Reimari, Vaasa 

kyssäri

miten voin ehottaa yksilönä eu hanketta eulle ehotin kaupungille mut oli liian laaja asia

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei oikeudenpuolustaja!

Kiitos kysymyksestäsi. Millaisesta ehdotuksesta ja EU-hankkeesta on kyse? Kannustan sinua olemaan yhteydessä paikkakuntasi nuorisopalveluihin, jossa työntekijät voivat auttaa sinua ideasi kanssa. Voitte keskustella ideastasi tarkemmin ja työntekijät voivat auttaa sinua löytämään idean toteutukseen sopivimmat tavat. Löydät yhteystiedot paikkakuntasi verkkosivuilta tai googlettamalla paikkakuntasi + nuorisopalvelut.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Epätietoisuus syyttäjän menettelytavoissa

Hei. Minusta tehtiin keväällä rikosilmoitus, ja piti käydä poliisikuulusteluissa. Epäiltiin kahdesta rikoksesta. Heinäkuussa tuli tieto, että syyttäjä oli tehnyt toisesta syyttämättäjättämispäätöksen. Siinä luki, että toisesta epäillystä rikoksesta tehdään erillinen päätös. Siitä ei ole tähän mennessä kuulunut mitään, vaikka on mennyt näin jumalattoman pitkä aika. Tiedättekö, ilmoittaako syyttäjä siitä minulle, jos hän nostaa syytteen, ja juttu menisi käräjille? Vai kuinka tämä oikein tapahtuu? En jaksa uskoa, että asia voisi vielä olla ratkaisematta. Toista syyttämättäjättämispäätöstä en tule saamaan.

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Jos syyttäjä nostaa syytteen, hän laatii haastehakemuksen ja jättää sen tuomioistuimelle käsiteltäväksi. Haastehakemus sisältää syytteen ja rangaistusvaatimuksen. Jos syyttäjä ei nosta syytettä, hän laatii kirjallisen päätöksen syyttämättä jättämisestä ja perustelee ratkaisunsa.

Jos syyte nostetaan, syyttäjän laatima haastehakemus annetaan vastaajalle eli rikoksen tekemisestä epäilylle henkilölle tiedoksi haasteella. Haasteen antaa normaalisti tuomioistuin. Joissakin tapauksissa haasteen antaa tuomioistuimen sijasta syyttäjä (Esimerkiksi, jos vastaajaa olisi jälkeenpäin hankala tavoittaa, syyttäjä antaisi haasteen vastaajalle heti esitutkinnan päätyttyä).

Lähde, josta saat myös lisää tietoa aiheesta:

Jos asia painaa mieltäsi ja haluat jutella siitä luottamuksellisesti ja nimettömänä, se onnistuu esimerkiksi erilaisissa nuorille suunnatuissa chateissa. Chatteja löytyy verkkonuorisotalo Netarista (avautuu uuteen välilehteen).

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut