Täältä löydät Ihmissuhteet ja seurustelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Olenko bi

Moi! Mua häiritsee kun en tiedä olenko bi. Sen takia että lähiaikoina olen tykännyt pukeutua poikamaisemmin. Ja siis en halua yleistää mutta jotkut lesbot/bit pukeutuvat ns poikamaisesti.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka Huolestunut, 

Sinua mietityttää oletko bi tai lesbo. Tämä on iso kysymys nuoren elämässä ja ymmärrän, että sinua mietityttää oma seksuaalisuutesi. Saat kuitenkin pukeutua niin kuin haluat ja sellaisiin vaatteisiin, joissa viihdyt. Pukeutumistyylisi ei määritä seksuaalista suuntautumistasi. Seksuaalinen suuntautuminen on ominaisuus, joka kertoo siitä, kehen ihminen ihastuu, rakastuu, tuntee emotionaalista ja/tai eroottista vetovoimaa. Seksuaalinen suuntautuminen määritellään yleisimmin tunteiden kohteen ja oman sukupuolen perusteella 

Jokaisella on itsemäärittelyoikeus eli sinulla itselläsi on oikeus määritellä kuka sinä olet, millainen haluat olla ja miten haluat tulla nähdyksi. 

Jos sinua mietityttää seksuaalisuuteesi liittyvät asiat, kannattaa sinun ottaa yhteyttä Espoon Tyttöjen Talon pop-in seksuaalineuvontaan. 

Ystävällisin terveisin Nuorten Elämä Espoo

Monta parasta kaveria

Moii! Voiko olla monta parasta kaveria? Kun musta tuntuu että mulla on 5 parasta kaveria. Siis ei se muita haittaa vaan mua kun olin ihan pieni nii oli käytäntö että on yksi paras kaveri ja loput on vaan kavereita.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Hihiii!

Kiitos kysymyksestäsi. Mukava kuulla, että sinulla on monta kaveria. Parhaalle kaverille ei ole mitään virallista määritelmää. Parhaita kavereita voi olla montakin. Ajattelen, että voisi olla kurjaakin valita vain yksi kaveri parhaaksi kaveriksi, jos oikeasti he kaikki tuntuvat yhtä läheisiltä ja tärkeiltä.

Voit lukea lisää kavereista ja kaveruudesta Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueelta.

Mukavaa talven jatkoa sinulle!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Hm

Onko hyväksyttävää toimintaa, jos nuoren huoltaja uhkaa tuhota jotakin tämän omaisuutta, esim kännykän??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka blue, 

Kiitos kysymyksestäsi. Onpa kurja tilanne, jos huoltaja uhkaa tuhota nuoren omaisuutta. Ei tietenkään ole hyväksyttävää tuhota nuoren omaisuutta, eikä hyvää käytöstä ole myöskään tuhoamisella uhkailu.  

Digi- ja väestötietoviraston sivuilta löysin alaikäisen omaisuuden hoitamista koskevan sivun, jossa sanotaan: Huoltajan on hoidettava alaikäisen omaisuutta huolellisesti ja suunnitelmallisesti. Alaikäisen omaisuus kuuluu hänelle itselleen. Tällaista omaisuutta ovat esimerkiksi alaikäiselle annetut lahjat. Alaikäinen, joka on täyttänyt 15 vuotta, voi itse määrätä siitä omaisuudesta, jonka hän on omalla työllään ansainnut. 

Huoltaja voi kuitenkin tarvittaessa pyytää puhelimen väliaikaisesti nuorelta pois tai rajoittaa sen käyttöä sovelluksin esimerkiksi öiseen aikaan, nuoren hyvinvointia edistääkseen.  

Toivottavasti nuori ja huoltaja saavat asiat selvitettyä keskustelemalla. 

Talvisin terveisin Nuorten elämä Espoo/Marjo 

Seksuaalinen suuntautuninen

Hei! Oon kohta 18v tyttö ja pidemmän aikaa oon miettiny omaa seksuaalista suuntautumista ja oon kokenu, että en oo ehkä ihan 100% hetero. Oon seurustellu 2 jätkän kanssa aikasemmin ja sillon olin hetero. Ja eikä se tuntunut mitenkään ahdistavalta sillon.

Oikeastaan tässä vuoden ja 2 vuoden aikana oon tajunnu, että oon ehkä pan tai biseksuaali. Kaikki alko, kun olin ihastunut kerran transsukupuoliseen kaveriini. Silloin aloin pohtia ensimmäisen kerran vakavasti omaa seksuaalista suuntautumistani.

Se tuntuu hieman ihmeelliseltä, kun yhtäkkiä olin 2 jätkän kans ja sen jälkeen mua ei oo jätkät enää kiinnostanu. Nyt olen ensimmäistä kertaa ihastunut yhteen tyttöön ja voisin kuvitella seurustelevani hänen kanssaan. Nykyään voin kuvitella poikia kavereina, mutta en kauheesti seurustelukumppaneina.

Voisiko se olla mahdollista, että ihmisen seksuaalinen suuntautuminen muuttuu yhtäkkiä, kun aikaisemmin on ollut hetero?

Joskus ahistaa, kun koulussa kaverit juttelee pojista ja kyselee, että onko sulla ketään poikaa mielessä. Ja sit itteä ei oikeen jätkät kiinnosta sillai kauheesti. Kotonakin vanhemmat kyselee, että millon tuot jonkun pojan taas näytille. Jos tosta mun ihastuksesta tuleekin mun tyttöystävä, niin pelottaa koko ajatuskin kertoa hänestä kavereille ja vanhemmille.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Ihmisen seksuaalisuus on koko elämän ajan muuntuva, erilaisia puolia ja tasoja sisältävä kokonaisuus. Se ei ole niin sanotusti ”lukkoon lyöty” vaan voi muuttua ja saada erilaisia muotoja ajan myötä. Myös seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua elämän edetessä, sekin on normaalia. Ympäristö, jossa elämme vaikuttaa paljon meihin ja joskus erilaiset ulkoa tulevat paineet tai odotukset voivat vaikuttaa meihin ja tapaamme suhtautua itseemme. Voimme ajatella, ”että koska muut ajattelevat tai olettavat minun olevan tällainen, niin olenhan minä”. Tärkeää on kuunnella itseään ja sitä mikä minusta tuntuu hyvältä sekä oikealta.

Muutokset omassa itsessä saattavat aiheuttaa hämmennystä, kun hoksaa, että joku asia on muuttumassa. Olisi tärkeää, että voisi keskustella jonkun luotettavan ihmisen kanssa omista ajatuksistaan ja tunteistaan, joita muutos tuo mukanaan. Se voi olla esimerkiksi kaveri tai joku luotettava aikuinen, jolle puhuminen voisi tuntua luontevalta. Kerrot rohkeasti, että omasta suuntautumisesta puhuminen vanhemmille sekä kavereille pelottaa. Heitänkin sinulle kysymyksen, että mikä kertomisessa sinua eniten pelottaa? Pelottaako muiden reaktio asiaan vai voisiko pelko liittyä esimerkiksi johonkin aiempaan kokemukseen, josta on jäänyt itselle huono muisto. Tätä voi hieman pohtia. On myös hyvä muistaa, ettei esimerkiksi omille vanhemmille tarvitse välttämättä heti kertoa, vaan voi odottaa sopivaa hetkeä. Tärkeänä pidän sitä, että löytäisi yhden sellaisen ihmisen, kenelle uskaltaisi alussa puhua aiheesta. Sinä olet itseasiassa jo ensimmäisen askeleen ottanutkin, sillä olet uskaltanut lähestyä tätä kautta kysymykselläsi. Oulun alueella esimerkiksi Tyttöjen Talolla voi käydä juttelemassa luottamuksella ja turvallisesti, ja halutessaan anonyymisti. Myös Oulun Seta:lla on mahdollisuus kahdenkeskisiin keskusteluihin tukihenkilön kanssa.

Tyttöjen Talon yhteystiedot löydät täältä.
Setan tukihenkilötoiminnan yhteystiedot löydät täältä.

Näiden lisäksi voit keskustella anonyymisti useista mieltä askarruttavista asioista eri chat-kanavissa.
Byströmin chat
Nuortennetti
Mieli

Olitkin saanut viestiisi kannustavan vastauksen Tiksulta. Samanlaisia asioita pohtivia nuoria siis löytyy, et ole yksin! Omaa seksuaalisuuttaan saa tutkia kaikessa rauhassa. Ei tarvitse ajatella, että ”tämän asian täytyy ratketa heti, tässä ja nyt”. Asioiden on hyvä antaa prosessoitua omalla painollaan. Oman itsen ja sen eri puolien hyväksyminen on tärkeä juttu oman hyvinvoinnin näkökulmasta. Tsemppiä tutkimusmatkallesi.

Vastaus on laadittu yhdessä Oulun Poikien ja Tyttöjen Talojen seksuaalineuvojien kanssa.

Terveisin Tuula, Byströmin nuorten tieto- ja neuvontapalvelu

Oon ite ollu melko samanlaisessa tilanteessa. Uskon, että seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua. Voit aluksi uskoa olevasi hetero, sitten bi, sitten taas hetero ja sitten taas jotain muuta.


Oman seksuaalisuuden pohtiminen voi olla hankalaa, ja kannattaa pysyä tosi avoimena itsensä kanssa. Itseään ei tarvitse lajitella johonkin tiettyyn seksuaaliseen suuntautumiseen, voit vaan sanoa ettet ole hetero, mutta et tiedä mikä seksuaalisuudeltasi olet. Joitain voi tosin ruveta ahdistamaan jos ei täysin tiedä omaa seksuaalista suuntautumistaan.


Sun ei tarvii tulla vielä niin sanotusti kaapista ulos kenellekään jos et koe olevasi valmis siihen. Kannattaa ensin kertoa asiasta sellaisille joihin todella luotat. Jos joku sun ystävä tai perheenjäsen vaikuttaa sellaselta, ettei hän kannata seksuaalivähemmistöjä, sun ei tarvitse kertoa asiasta tälle. Ite kyllä uskon että nykyään etenkin nuoret on tosi ymmärtäväisiä ja hyväksyviä. Toivottavasti kaikki menee hyvin sun kannalta! :)


Olenko bi?

Moi! Kiihotun tytöistä mutta tuntuu että voisin seurustella vain pojan kanssa olenko hetero vai bi. Olen 05/15

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Pohdit viestissäsi seksuaalista suuntautumistasi, sillä kerrot kiihottuvasi tytöistä, mutta koet voivasi seurustella vain pojan kanssa.

Seksuaalinen suuntautuminen on asia, mikä monia mietityttää. Samaan aikaan se on asia, mikä lopulta määrittyy täysin sen perusteella, miten itse seksuaalisen suuntautumisesi koet. En siis voi varsinaisesti kertoa sinulle, että mitä seksuaaliselta suuntautumiseltasi olet, mutta voin antaa sinulle pari ajatusta, jotka voivat auttaa sinua pohdinnoissasi.

Ensinnäkin on hyvä tietää, että ihminen voi kiihottua esimerkiksi samasta sukupuolesta, mutta kokea seksuaalisen suuntautumisensa heteroksi. On myös mahdollista kokea olevansa biseksuaali, mutta rajata seurustelusuhteet niin, että seurustelee vain vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa. Myöhemmin voi ajatella myös niin, että seurustelusuhteet saman sukupuolen edustajan kanssa ovat mahdollisia. Kyse on henkilökohtaisesta kokemuksesta ja valinnasta sen suhteen, kenen kanssa haluaa seurustella. Samaan aikaan on kuitenkin tärkeää, että ihminen voi kokea olevansa sinut sen kanssa, mitä seksuaaliselta suuntautumiseltaan on. Jos ihminen esimerkiksi kokee mahdollisen biseksuaalisuuden vaikeana asiana, on tärkeää keskustella asiasta turvallisen aikuisen kanssa. Jos seksuaalisen suuntautumisen pohdintaan liittyy hankalia tunteita, niin kannattaa tulla seksuaalineuvontachattiimme keskustelemaan asiasta.

Toiseksi on tärkeää sanoa, että seksuaalinen suuntautuminen on myös asia joka voi muovautua ajassa. Silloin, kun ei ihan tiedä, mitä se omalla kohdalla tarkoittaa, niin kannattaa antaa itsellensä aikaa pohtia ja makustella asiaa. Siitä ei tarvitse olla täysin varma, ja toisaalta voi olla, että ajan kanssa asia selkenee sinulle melkein kuin itsestään.

Ystävällisin terveisin,

Venni

seksuaalineuvoja, Väestöliitto

kyssäri

MITEN JAKANTUNUT PERSOONA NÄKYY ESKUSTELUISSA OON KIINNOSTUNUT POLITIIKASTA

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei politicsman!

Kiitos kysymyksestäsi. Jos henkilöllä on jakautunut persoona eli dissosiaatiohäiriö, hänen mielensä tavallaan jakautuu kahtia. Voi olla, että se ei näy keskustelussa millään tavalla. Voi olla, että se näkyy keskustelussa esimerkiksi jollakin näistä tavoista:

  • henkilöllä on vaikeuksia keskittyä
  • henkilö on hajamielinen
  • henkilöllä on vaikeuksia luottaa toiseen
  • henkilö on uupunut
  • henkilöllä on aistiharhoja

Oireita voi olla monenlaisia. Jokaisen häiriöstä kärsivän oireet ovat omanlaisensa. 

Lue lisää dissosiaatiohäiriöstä Mielenterveyden keskusliiton sivulta.

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Seurustelumahdollisuus?

Olen lievästi autistinen 22 vuotias mies, ja kysyn onkohan mitään mahdollisuutta löytää tyttöystävää, kun on vähän omanlainen? Lisäksi olen vain 170 cm, mikä varmasti vielä huonontaa mahdollisuuksia lisää.

Olin peruskoulussa ja ammattikoulussa tietysti aina näissä "nössö" porukoissa, missä ei tietysti muutkaan löytäneet tyttöystävää, vaikka olivat pidempiäkin suurimmaksi osaksi, eli näyttää aika huonolta. Lisäksi kaikki kovisten ja kiusaajien porukoissa olleet on pääosin löytänyt.

Ja miten ketään voi edes lähestyä, koska jos ei ole hyvän näköinen, niin kaikki pitää jo itsessään nolona, eikä asialle oikein kannata tehdä mitään, tai menee kaikki maine ja loppukin status? Ei oikein ole motivaatiota yrittää elämässä muutenkaan eteenpäin, kun rikoksilla ja valehtelulla pääsee eteenpäin ja tunnollisia kohdellaan kuin roskaa. Mistä voi tietää, mikä on esimerkiksi seksuaalista häirintää, kun raja vaihtelee sosiaalisen aseman ja ulkonäön mukaan tosi paljon? Tavallinen mies olisi jo syytteessä sellaisesta teosta mistä komealle vaan hymyillään.

Koulussa oli sellaistakin kiusaamista, että kun joku nössö vähän rikkoi sääntöjä, niin siitä heti kanneltiin, ja kuitenkaan kukaan ei uskaltanut kannella, jos kovat pojat niin teki. En toki kannusta sääntöjen rikkomiseen, vaikka nykyään on kaikenmaailman Elokapinatkin. Ja kumpi sitten loppupeleissä voitti? No tietty se jatkuvasti sääntöjä rikkova, mikä sai statusta ja tyttöystäviä! Rikkoo vain minun oikeustajun tällainen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Kiitos yhteydenotostasi ja pahoittelut siitä, että vastauksessa meni näin pitkään.

Kerrot viestissäsi toiveestasi seurustelusuhteeseen sekä haasteista, joita koet olevan tyttöystävän löytymisen suhteen. Kerrot myös epäoikeudenmukaisuuden kokemuksestasi sen suhteen, että ketkä löytävät kumppanin ja ketkä eivät.

Ensinnäkin haluan sanoa, että tilanteesi ei ole tavaton. Moni ikäisesi kaipaa seurustelusuhdetta ja kokee vaikeaksi sen, ettei sellaista ole omalle kohdalle sattunut. Se, että sinulla ei ole ollut vielä seurustelusuhdetta, ei kerro siitä, ettei sinulla voisi olla seurustelusuhdetta. Seurustelusuhteen muodostumisessa tarvitaan jonkin verran puhdasta sattumaa, että kaksi henkilöä kiinnostuvat toisistaan, mutta toisaalta myös vuorovaikutustaitoja ja itsensä laittamista sellaisiin tilanteisiin, joissa voi tavata kiinnostavia ihmisiä.

Toiseksi tulkitsen viestistäsi, että et ajattele itsestäsi ainakaan ulkoisesti kovin positiivisella tavalla. Toisaalta tulkitsen myös, että koet olevasi tunnollinen ja kohtelet ihmisiä oikein. Viestistäsi nousee kuitenkin semmoinen tunne, että sinua suututtaa tämä tilanne, että toiset löytävät kumppanin, vaikka toimisivat elämässä kyseenalaisilla tavoilla, ja tytöt eivät kiinnostu tunnollisemmista ihmisistä.

On hyvä tunnistaa itsessä heränneet tunteet, ja pohtia sitten, että voisiko olla muitakin näkökulmia asiaan? Voit testata pohdintasi paikkaansa pitävyyttä esimerkiksi niin, että kun ulkoilet tai olet paikassa, jossa näet paljon ihmisiä ja pariskuntia, miltä he sinusta näyttävät tai vaikuttavat? Voin taata, että kun asiaa tarkkailee, niin tulet näkemään hyvin erinäköisiä ihmisiä, jotka syystä tai toisesta ovat kohdanneet toisensa ja päätyneet seurustelusuhteeseen. Ihmisillä on erilaiset mieltymykset niin ulkonäön kuin muiden ominaisuuksien suhteen, eikä pelkillä ulkoisilla ominaisuuksilla kovin pitkälle suhteissa pötkitä.

Nostat myös viestissäsi esille hyvin tärkeän kysymyksen liittyen seksuaaliseen häirintään, ja miten hankalaa välillä on hahmottaa sitä, mikä koetaan seksuaaliseksi häirinnäksi. On totta, että joiltain ihmisiltä siedetään sellaista käyttäytymistä, jota toisilta ei siedetä. Toisaalta on myös totta, että kun tilannetta tarkkailee sivusta, niin se ei välttämättä ole ihan sitä, miltä näyttää. Esimerkiksi moni tyttö voi vaieta kokeneensa toisen käytöksen seksuaaliseksi häirinnäksi, mutta pohtii asiaa jälkeenpäin ja saattaa olla siitä hyvinkin ahdistunut. On tosiasia, että suuri osa tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää, mikä ilmenee esimerkiksi kouluterveyskyselytutkimuksen tuloksissa. Läheskään kaikkea seksuaalista häirintää ei välttämättä sanoiteta tai oteta puheeksi, ja itsensä puolustaminen voi olla vaikeaa. Se, että seksuaalista häirinnästä ei puhuta tai sitä ei sanoiteta, ei siis aina tarkoita sitä, ettei sitä ole ollut.

Ymmärrän myös, että seksuaalisen häirinnän rajat pohdituttavat sinua. On hienoa, että tunnistat, että sitä on ja sen tunnistaminen auttaa siinä, että osaa itse toimia oikein. On kuitenkin totta, että seksuaalisessa häirinnän ja seksuaalisen kiinnostuksen osoittaminen voivat välillä tuntua veteen piirretyltä viivalta eli raja on häilyvä. Lopulta kyse onkin aina kyseisestä tilanteesta ja ihmisistä, jotka siinä ovat. Meillä jokaisella on erilaisia ihmissuhteita, joissa pätevät erilaiset säännöt. Joku saa koskettaa meitä, toisen kosketus voi tuntua pahalta. Yksi saa kehua, kun toisen kehut ahdistavat. Yhden kanssa haluaa viestitellä tiivisti, kun toisen viestittely tuntuu ahdistavalta. Tämän takia myös seksuaalisen häirinnän kokemus vaihtelee tilannekohtaisesti ja ihmissuhteiden mukaan. Seksuaalista häirintää ja seksuaaliväkivaltaa tapahtuu myös seurustelusuhteissa eli seurustelusuhdekaan ei kerro siitä, että suhde olisi välttämättä turvallinen, mikäli osapuolet eivät kunnioita toistensa rajoja.

Mainitsin tuossa alussa, että seurustelusuhteen löytymiseen vaikuttavat vuorovaikutustaidot. Sama pätee kaikkiin ihmissuhteisiin ja myös esimerkiksi seksuaalisen häirinnän tunnistamiseen ja välttämiseen omassa toiminnassa. Vuorovaikutustaitoja voi harjoitella! Oletko vielä tutustunut autismin kirjon nuorille tarkoitettuun oppaaseen, joka käsittelee seksuaaliterveyttä ja suhdetaitoja? Ehdotan sinulle myös, että tulisit seksuaalineuvontachattiimme juttelemaan näistä aiheista, ja voimme myös paremmin pureutua siihen, miten jonkun mielenkiintoisen henkilön voisi tavata, ja miten tätä henkilöä voisi lähestyä. Voimme jutella tarkemmin myös tunteista, joita sinussa on herännyt, ja pohtia vaihtoehtoisia näkökulmia tilanteeseesi. Uskon, että tulevaisuus tuo sinulle vielä mitä hienompia juttuja kuten myös seurustelusuhteen, mutta se vaatii malttia, itsensä laittamista likoon sekä tunteiden käsittelyn ja vuorovaikutuksen harjoittelua. Tsemppiä sinulle tulevaan ja tervetuloa chattailemaan!

Ystävällisin terveisin,

Venni, seksuaalineuvoja, Väestöliitto

kysyttävvä

Hei.
Minä olen aika yksinäinen koulussa ja nuorisotiloilla ja haluaisin jutella jollekin, niin kelle voisin jutella? en haluaisi koulussa jutella opettajille, mutta jollekin muulle voisin jutella, mutta en tiedä kelle?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, ja kiitos viestistäsi!

Kysyt viestissä, kenelle voisit jutella koulussa ja nuorisotalolla.

Koulussa on paljon ikätovereita, joille voit jutella. Jos omalta luokalta ei löydy sopivaa juttukaveria, voit miettiä juttukaverin etsimistä myös toiselta luokalta. Löytyisikö puheenaiheita vaikka yhteisistä kiinnostuksen kohteista tai mieluisimmasta kouluaineesta? Kouluissa on myös koulukuraattori, jolle voi välillä käydä juttelemassa. 

Nuorisotiloilla voit aina jutella ohjaajalle! Ohjaajat ovat nuorisotiloilla juuri teitä nuoria varten, ja heille saa tulla juttelemaan tai pyytää vaikka pelaamaan. Joskus nuoriso-ohjaajillakin on kiire, mutta yleensä juttutuokioille on hyvin aikaa. Nuorisotiloilla on myös muita nuoria, joita voit pyytää pelaamaan tai muuten vain kysellä kuulumisia. Monilla kunnilla on myös nykyisin käytössä nettinuokkarit. Voit löytää oman kuntasi nettinuokkarin kunnan nettisivuilta ja keskustella siellä myös anonyymisti nuoriso-ohjaajien ja muiden nuorten kanssa.

Jos koet olosi yksinäiseksi vapaa-ajalla, voit myös soittaa Mannerheimin lastensuojeluliiton ylläpitämään lasten ja nuorten puhelimeen. Osoitteesta https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/  löydät lisätietoa tästä.

 

 

Mukavaa joulun odotusta toivottaa Lotta, nuoriso-ohjaaja :) 

kysyttävvä

Hei
mitä voisin tehdä jos tiedän, että joku kavereistani yrittää satuttaa itseään ja hän syyttää minua? minua on alkanut ahdistaa ja yksi henkilö ahdistelee minua koskettelemalla, ilman lupaani ja en uskalla kertoa vanhemmille.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Kysyttävää!

Kerrot, että kaverisi yrittää satuttaa itseään ja syyttää sinua siitä. Tästä sinun kannattaisi ilmoittaa esimerkiksi kaverisi oppilaitoksen kuraattorille tai opettajalle.

Voit myös googlettaa oman kuntasi nuorisoaseman yhteystiedot ja olla sinne yhteydessä.
Nuorisoasemilla saattaa olla myös esim. Facebookissa mahdollisuus laittaa viestiä. Heille voit kertoa huolestasi ja he jatkavat kaverisi tilanteen selvittämistä ilman, että sinun nimeäsi mainitaan.
Muista, että sinä et ole vastuussa kenenkään elämästä. Sinun on tärkeä kunnioittaa omia rajojasi eikä suostua syyllistämiseen. Voit kertoa kaverillesi, että voit tukea avun hakemisessa mutta syypää sinä et toisen ihmisen itsetuhoisuuteen ole.

Toinen asia, mistä puhut, on kokemasi ahdistelu.
Kaikilla on ehdoton oikeus omaan koskemattomuuteensa ja olet tehnyt oikein, kun kerrot asiasta. Sinun ei missään tapauksessa tarvitse suostua sellaiseen, mistä et pidä.
Häirintä ja ahdistelu voi aiheuttaa häpeää ja syyllisyttä, mitkä ovat aivan luonnollisia tunteita.
Sinulla ei kuitenkaan ole mitään syytä hävetä tai kokea syyllisyyttä. Ihminen, joka koskee toista ilman lupaa, on tehnyt väärin ja hänen tulisi se tietää.
Jos pystyt yleensä puhumaan asioista vanhempieni kanssa niin kannustan kertomaan tästäkin. Onko sinulla muita turvalliseksi kokemiasi aikuisia lähipiirissäsi, joille voisit puhua?
Tässäkin tilanteessa se oman kuntasi nuorisoasema on myös avuksi. He osaavat sinut ohjata eteenpäin ja saat apua tilanteeseesi. Älä jää yksin ahdistuksesi ja murheidesi kanssa.

Olet rohkea, kun uskaltauduit ottamaan nämä asiat puheeksi. Sinulla on oikeus pyytää ja saada apua!

Terkuin, Nuoriso-ohjaaja Emmi

ujo

Hei
miten voisin saada ja tutustua muihin, kun olen ujo? Tuntuu että kaikki vihaa minua tällä paikkakunnalla.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Pohdit sitä, miten voisit tutustua muihin ihmisiin kun olet ujo.
Uusiin ihmisiin tutustuminen voi olla jännittävää ja pelottavaakin.
Monesti kun sen ensimmäisen askeleen ottaa kohti uusia tilanteita, huomaa että joka askel sen jälkeen on aina pikkuisen helpompi.

Voit aluksi esimerkiksi tutustua lähimmän nuorisotilasi toimintaan.
Monilla on tällä hetkellä myös nettinuokkareita mm. Discordissa, joissa voit jutella ihan anonyymisti muiden kanssa ja ehkä sitä kautta uskaltautuisit käymään tilallakin?

Myös harrastustoimintojen kautta pääsee tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin. Sitten on esimerksiksi www.kohdataan.fi -palvelu, jota voi testata.

Varmastikaan sinua ei kaikki paikkakunnallasi vihaa. Vaikka olisitkin ujompi kuin joku toinen, se ei tarkoita että olisit huonompi.
Meillä ihmisillä on erilaiset temperamentit ja olemme eri tavoin sosiaalisia. Lähde rohkeasti etsimään niitä sinulle sopivia keinoja tutustua muihin.

Muista, että olet arvokas ja tärkeä juuri sellaisena kuin olet!

Terkuin, nuoriso-ohjaaja Emmi

 

Sivut