Täältä löydät Ihmissuhteet ja seurustelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Milloin

Minkä ikäisenä penis on kasvanut kokonaan? Oon mitannut 14 cm onko se tarpeeksi? Siinä sattuu kun yritän vetää esinahan taakse, se on erektiossa ei levossa niin paljon. Ei kai sattuminen ole silloin hyvä? Pallukka pää ei näy koskaan kunnolla. Siemensyöksyjä tulee silti mutta ne tulee erilaisesti kuin ennen. Ennen tuli kerran laukeamisessa kaikki ulos nyt monta kertaa yhdessä orgasmissa. Mikähän sen tekee sellaiseksi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Oukkii! 

Kiitos viestistäsi ja kysymyksistäsi.

Peniksen kasvun aikataulu ja peniksen koko

Jokaisen penis on omanlaisensa ja kasvaa omaan tahtiinsa. Penis on normaali, jos sillä saa erektion ja kykenee virtsaamaan. Kun penis ei ole erektiossa, suurimmalla osalla aikuisista miehistä peniksen pituus on 6 – 9 cm. Erektiossa olevan peniksen pituus vaihtelee eri miehillä, tavallisimmin se on 9 – 17 cm. Koko vaihtelee myös näistä mitoista ja sekin on ok.  

Pojilla kivekset kasvavat yleensä 9 – 13 vuotiaana. Penis alkaa kasvaa noin vuosi sen jälkeen. Penis kasvaa 0,5 – 2 vuotta saavuttaen lopullisen mittansa.  

Tiedon poimin Hyvä kysymys –palvelusta sekä Poikien Puhelimen Pakko kysyä -opasta, joista voit lukea halutessasi lisää. 

Esinahka

Esinahkaa ei ole hyvä vetää taakse siten, että sattuu. Sitä voi koettaa vetää taakse hellästi. Esinahka on kiinni terskan pinnassa kiinnikkeillä, jotka irtoilevat murrosiän edetessä, peniksen kasvaessa. Sitten esinahka on vedettävissä taaksepäin niin, että pallukka pää eli terska paljastuu. Jos esinahka ei liu’u taakse sinulla vielä 16-vuotiaana, on syytä keskustella asiasta lääkärin kanssa. Lääkäriin tai kouluterkkarin juttusille on hyvä hakeutua jo aiemmin, mikäli murrosiän kehitys ja penikseen liittyvät muutokset huolestuttavat sinua.  

Siemensyöksyn voi kokea ilman orgasmia ja orgasmin ilman siemensyöksyä. Niiden kokeminen on yksilöllistä. Joskus siemenneste tulee suurella voimalla ulos, joskus se valuu ja joskus pulppuaa ulos. Erilaisten siemensyöksyjen kokeminen on siis normaalia. Ennen varsinaista siemensyöksyä peniksestä erittyy kirkasta eritettä, jota kutsutaan usein touhutipoiksi.  

Mukavaa kesää! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Kysymys jälkiehkäisystä

Hei!
Mitä pitäis tehä, jos on ollut yhdynnässä ja kondomi on vahingossa mennyt rikki, ja syö säännöllisesti ja huolella e-pillereitä? Pitääkö jälkiehkäisypilleri ottaa siitä huolimatta, vaikka syökin e-pillereitä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. Kysyit viestissäsi, että pitääkö sinun ottaa jälkiehkäisypilleri, koska kondomi on mennyt rikki mutta syöt säännöllisesti e-pillereitä. Jälkiehkäisyä eli yhdynnän jälkeistä ehkäisyä tarvitaan tilanteissa, joissa ehkäisymenetelmä on pettänyt, esimerkiksi kondomi rikkoutunut, tai yhdynnässä on oltu ilman ehkäisyä. Hormonaalisten jälkiehkäisytablettien teho on parhaimmillaan 12 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä otettuna.


Sinulla on kuitenkin käytössä e-pillerit, jotka suojaa raskaudelta mikäli niitä on käytetty pakkausohjeen mukaisesti. Kerroit, että syöt e-pillereitä säännöllisesti ja huolella, jolloin raskauden mahdollisuus on epätodennäköinen. E-pilleri ei suojaa kuitenkaan sukupuolitaudeilta joten jos kumppanisi ei ole tuttu, voit käydä varalta sukupuolitautitesteissä. Niitä tehdään opiskelijaterveydenhuollosta ja hyvinvointikeskuksissa. Näin kesäaikaan voit olla yhteydessä omaan hyvinvointikeskukseesi. Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Mukavaa kesää!

Vanhempani on homoutta vastaan..

Mua ahistaa tosi paljo aina ku mun äiti ottaa puheeks seurustelun. Se valittaa koko ajan mulle siitä ettei mull oo poikaystävää, mutt juttuhan on ett mä saatan olla lesbo. Hetero en ainakaa usko olevani. En sanois ett mun vanhemmat on ihan täysin homofoobikoita, mutt niil selvästi on jotain homoutta vastaan. Mun äiti valittaa mulle aina jos luen jotain homoutta sisältävää kirjaa tai katon jotain sellast elokuvaa yms. Aina ku mun äiti tekee näin tai puhuu poikaystävän hankkimisesta, mua ahistaa ja must alkaa tuntuu ett mä oon huono ihminen koska oon tyttö joka tykkää tytöistä. Oon monesti sanonu mun äidille ett en vaa haluu poikaystävää ja pyytäny ett se lopettaa siit puhumisen, mutt se ei toimi. Tän kaiken takii pelkään, enkä haluu ”tulla ulos” mun perheelle.
En nyt ihan tiiä mikä mun kysymys olis. Kait ett miten vaa selviin täst tilanteesta?? Ja mistä syystä saattaa johtua ett mun vanhemmat on vähä homoutta vastaan??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei "Viallinen",

ikävää, että vanhempiesi suhde homouteen on negatiivinen ja koet ettet voi heidän kanssaan asiasta keskustelle tai "tulla ulos kaapista".

Muista, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet, tykkäsitpä sitten tytöistä tai pojista.  Joskus vanhemmille asioista kertominen 

on vaikeaa ja useinhan ennakkoluulot johtuvat tietämättömyydestä jotain asiaa kohtaan, niin kuin se jollain tavalla muuttaisi ihmistä,

ettei mahdukkaan yhteiskunnan määrittelemään "lokeroon tai muottiin".

Onko sinulla ketään, kenen kanssa voisit asiasta keskustella ja jakaa ajatuksiasi? Ystävää, parasta kaveria jolle voit asiasta kertoa?

Voit kertoa ja kysyä äidiltäsi, miksi sinun pitäisi seurustella vielä kenenkään kanssa, kun sinulla itselläsi ei ole vielä mitään kiirettä asian kanssa ja painostaminen tuntuu sinusta pahalta. Näistä asioista keskusteleminen on joillekin hyvin helppoa, joissakin tapauksissa vaikeaa, riippuen paljon suhteesta vanhempiin ja heidän asenteistaan. Mutta yksi asia on minkä olen huomannut vuosien varrella keskustellessani ihmisten kanssa, niin äideillä on joku "ihme vaisto" ja he vain jostain kumman syystä tietävät usein lapsestaan asioita, joita hän ei ole edes itse tajunnut. 

 

Valitettavasti kaapista ulos tulemiseen ei ole olemassa mitään "käsikirjaa" vaan jokainen tulee ulos omalla tavallaan, omalla ajallaan. Kaapista ulostulosta löytyy kylläkin kirja nimeltään Ulos Kaapista( https://like.fi/kirjat/ulos-kaapista/) jossa on tarinoita henkilöiltä omista kokemuksistaan.

Voit tulla mukaan Jyväskylän Setan nuorten ryhmä Pinkon toimintaan syyskaudella, jos koronatilanne pysyy aisoissa ja voimme turvallisesti kokoontua. Siellä voit keskustella ohjaajan ja muiden nuorten kanssa moninaisuuteen liittyvistä asioista luottamuksellisesti. 

Toivottavasti tämä edes hiukan helpotti ahdistustasi, auttaen jaksamaan tässä haastavasssa tilanteessa? 

Voit myös soitella Jyväskylän Setan puhelinpäivystykseen keskiviikkoisin, numeron löydät jklseta.fi/puhelinpäivystys.

Mukavaa Pride kuukauden jatkoa sinulle.

T. Petri

 

 

 

Sukupuolitauti

Jos saa positiivisen tuloksen seksitauti testistä pitääkö siitä kertoa tai ilmoitetaanko siitä vanhemmille/ihmisille kenen kanssa asuu.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksistäsi.  

Hyvä, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. Seksitautitestien tuloksista ei ilmoiteta vanhemmille, eikä muillekaan ihmiselle, keiden kanssa asuu. Siitä ei myöskään tarvitse itsellä kertoa heille.  

Positiivisesta seksitautitestistä on kerrottava ainoastaan seksikumppanille/seksikumppaneille, jolta sen on voinut saada ja joihin se on voinut sinusta tarttua. Voit itse ilmoittaa kumppaneillesi tartunnasta tai jos et itse tavoita heitä tai et halua olla heihin yhteydessä, sen tekee puolestasi lääkäri. Lue halutessasi lisää Käypä hoito -suosituksista. 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi   

Mistä löytää puhelinnumero

Haluaisin taas pitkästä aikaa saada yhteyden vanhaan ystävääni. Hänellä ei kuitenkaan ole mitään sosiaalista mediaa, joten puhelinnumeron saaminen taitaa olla ainoa vaihtoehto. Mistä siis saisin tietää hänen numeronsa??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Etsijä! 

Kiitos kysymyksestäsi. Ompa mukavaa, että yrität tavoittaa vanhaa ystävääsi. :)

Jos vanha ystäväsi ei ole määrittänyt numeroaan salatuksi ja jos hänellä ei ole prepaid-liittymä, hänen numeronsa on mahdollista saada erilaisten numeropalveluiden/numerotiedusteluiden kautta. Huomioitavaa on, että palvelu on maksullista. Jos siis kokeilet tätä vaihtoehtoa, on hyvä ensin ottaa selvää paljonko numeron tiedustelu maksaa, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä puhelinlaskuun. Erilaisia numeropalveluita löydät esimerkiksi googlettamalla “numeropalvelu”. Esimerkiksi Fonectan numeropalvelun 020202 hinta- ja muut tiedot löydät tämän linkin takaa.  

Yksi vaihtoehto on tavoitella vanhaa ystävääsi yhteisten tuttujen kautta. Olisiko teillä jotain yhteisiä tuttuja, joilta voisit mahdollisesti tiedustella tämän vanhan ystäväsi puhelinnumeroa? Tai löydätkö somesta jonkun hänen läheisen, jolta ehkä voisit kysyä vanhan ystäväsi numeroa tai toisin päin, eli pyytää tätä hänen läheistä välittämään yhteystietosi vanhalle ystävällesi? Lähestymistapaa ja viestin muotoilua on hyvä miettiä hyvin, ennen kuin lähtee kyselemään jonkun henkilön yhteystietoja.  

Mukavaa viikonloppua! 

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Apua?

Minulla on pieni ongelma: olen tötoimintaryhmässä kotikaupungissani, ja entisen työtoimintaryhmäni ohjaaja pyysi minua auttamaan omaa ryhmäänsä ja nyt saan kuulla että tämä olisi väärin. Iten niin kun mua pyydettiin?

Tuntuu etten osaa selittää asiaa kunnolla.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Napsuliini.

Hyvä että otit yhteyttä ja yrität selvittää sinulle tullutta ongelmaa. On tosiaan vähän hankalaa saada selville että mitä tarkoitat. Olisitko siis menossa vertaisohjaajaksi vai ohjaajan avuksi niin että saisit palkkaa? Suosittelen sinua joka tapaukessa olemaan yhteydessä nykyisen työtoimintaryhmän ohjaajaan sekä entiseen ohjaajaan.

He kyllä osaavat auttaa ja selvittää sinulle mistä on kyse ja voitko olla ryhmässä auttamassa. 

Toivottavasti asia selviää!

Terveisin,

Nuorten Elämä Espoo

Voiko “tuntemattomaan” rakastua?

Voiko ihmistä jota ei koskaan oikein tuntenut, rakastaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka, esität kiperän kysymyksen.

Rakastuminen on ilmiönä vaikea tutkia tai selittää. Jotain sen mekanismeista kuitenkin tiedetään. Rakastumisen taustalta on erotettavissa biologisia lainalaisuuksia ja kemiallisia kaavoja. Näistä voit lukea enemmän täältä. Toiset rakastuvat tulisemmin, toiset maltillisemmin. Toiset rakastuvat monta kertaa, toiset eivät lainkaan.

Rakastumme sattumalta. Tavallista on, että rakastumme vieraaseen, ennalta tuntemattomaan, mikä lisää paitsi viehätystä myös stressiä. Tunteiden kohteessa on jotain sellaista, joka viehättää. Tämä viehätys tuottaa hormonien ja välittäjäaineiden vyöryn, jota kutsutaan yleensä rakastumiseksi tai ihastumiseksi. Viehätys voi syntyä ulkoisesta viehätyksestä tai jostain miellyttävästä luonteenpiirteestä. Rakastuminen on tietoisen toiminnanohjauksemme ulottumattomissa ja inhimillisesti itseohjautuvaa. Psykologisesta näkökulmasta tunteiden kohteeseen heijastetaan hullaantumisvaiheessa omia toiveita ja tarpeita. Tavallaan rakastumme siis omiin fantasioihimme.

Rakastumista ei tarvitse analysoida tieteen keinoin tai selittää millään. Tunteesta voi aina halutessaan pelkästään nauttia.

Lähde: https://www.duodecimlehti.fi/duo12868

Ystävällisin terveisin Nuorten Elämä Espoo

 

Kaverit

Eli siis viime aikoina ku kaverit on pyytänyt johonki nii en oo menny nii oo halunnu mennä ja sitä on jo jatkuu jonku aikaa. Mua vaa alkaa hirveesti ahdistamaan ku ajattelen et menisin kavereiden kanssa johonki. Mulla on kyllä lievä ADD nii voisko sillä olla jotain vaikutusta tohon? Haluun vaa tietää mistä toi johtuu.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Sad 

Kiitos, että kerroit huolestasi. Kommenteissa vielä tarkennat, että sinusta tuntuu välillä, että et haluaisi olla kavereidesi kanssa ja että pelkäät, etteivät kaverisi tahtoisi olla sun kanssa.  

Valitettavasti minulla ei ole suoraa vastausta siihen, mistä johtuu, että sua alkaa ahdistaa, kun ajattelet meneväsi kavereiden kanssa johonkin. On yksilöllistä, mistä sellainen ahdistus johtuu, ja siihen voi olla useitakin syitä. Joillekin esimerkiksi tämä vallitseva koronatilanne voi aiheuttaa sen, että kavereiden näkeminen ahdistaa. Kavereihin voi onneksi pitää yhteyttä myös etänä, jos kasvokkain tapaaminen ei tunnu itsestä hyvältä.  

Niin kuin viestiäsi kommentoinut henkilö muistuttaa, kavereita ei ole pakko tavata joka kerta, kun he kutsuvat sinut mukaan. On ihan ok kieltäytyä, eikä se tee sinusta millään lailla huonoa kaveria. Näinä aikoina suositellaankin välttämään lähikontakteja muihin ihmisiin koronan leviämisen hidastamiseksi. 

Tuntuuko sinusta, että tahdot kuitenkin yhä olla heidän kaverinsa? Osaatko sanoa, mikä saa sinut ajattelemaan, että kaverisi eivät ehkä haluaisi olla kanssasi? Se että he kutsuvat sinut mukaan jonnekin, voisi kertoa siitä, että he nimenomaan haluavat viettää aikaa kanssasi. Ehdotan, että juttelet kavereidesi kanssa tilanteesta. Kysymällä ja keskustelemalla tällaiset asiat useimmiten selviävät parhaiten.  

Voisit myös jutella jonkun luotettavan aikuisen kanssa tarkemmin, mitä voisi olla sen taustalla, että kavereiden tapaaminen ahdistaa. Esimerkiksi koulusi kuraattori ja terveydenhoitaja ovat tällaisia luotettavia aikuisia sinua varten. Heillä voi myös olla kokemusta tällaisista asioista ja saattavat hyvinkin olla avuksi. 

Yksi mahdollisuutesi on, että juttelet asiasta jossakin nuorten chatissa luottamuksellisesti ja nimettömänäLöydät chatteja Netarista 

Tsemppiä ja mukavaa kesää!  

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Onks sull mitää syytä mikset haluu mennä? Ett etkö vaan jaksa, pelkääks ett ne ei oikeest haluis olla sun kanssa, etkö haluu olla julkisis paikois??


Siis must tuntuu välil etten haluis olla niiden kaa ja kans vähä pelkään ettei ne haluu olla mun kanssa


Hmmmm.

No, oon varma että kyllä nekin haluu olla sun kaa ja arvostaa sua ystävänä. Nehän pyytää sua mukaan niiden kanssa ja vaikkei pyytäiskään, ei se heti tarkottais ettei ne haluu olla sun kanssa. Sun ei tarvii olla jatkuvasti niiden kaa jos et haluu, mutta älä rupee eristäytymään täysin. Liika yksinään olo ei oo hyväksi kenellekään. Voisit puhua tästä heidänkin kanssa tai edes jonkun ystäväsi kanssa, voisit siis kertoa heille että välillä pelkäät etteivät he halua olla kanssasi. Ehkä hekin pelkäävät sitä, ettet sinä halua olla enää heidän kanssaan. Eli siis keskustele heidän kanssa, toivottavasti tää sun ongelma ratkenee pian. :)


Mikä on liian suuri ikäero?

Hei, olen tällä hetkellä tilanteessa pojan kanssa joka on minua melkein 2 vuotta nuorempi. Hän on siis juuri täyttänyt 16 ja itse olen vielä 17 mutta täytän 18 muutaman kuukauden päästä. Olemme molemmat kiinnostuneita toisistamme myös muuten kuin kavereina mutta mietityttää vain onko ikäero liikaa? Yleensä tytöt haluavat aina itseään vanhemman miehen, itse en ole ikinä ajatellut näin vaan olen enemmänkin pitäytynyt omanikäisissäni tai vuoden vanhemmissa. Poika on fiksun oloinen ikäisekseen enkä tiedä itsekään haluanko mitään parisuhdetta, mutta silti poika kiinnostaa. Pelottaa vain onko tässä iässä ikäero ihan liikaa ja mitä mieltä kaikki muut ovat. Poikaa ei tunnu haittaavan mutta itse pohdin asiaa kovasti, poika kuitenkin tuntuu oikealta ja hänen lähellään on mukava olla, mutta en uskalla antaa hänelle mitään takaisin koska pelkään että minussa on jotain vikana kun olen kiinnostunut itseäni nuoremmasta. En ole ikinä aiemmin ollut kiinnostunut nuoremmasta tai edes etsinyt tarkoituksella nuorempaa, hän nyt sattui vain olemaan paikalla oikeaan aikaan. Onko tämä ihan ok?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi, jossa pohdit, onko ihan ok olla kiinnostunut itseään kaksi vuotta nuoremmasta ja voisitteko olla muutakin kuin kavereita. Vastaus tähän on, että se on oikein ok ja mikäli teistä molemmista siltä tuntuu, voitte olla muutakin kuin kavereita ja katsoa, mihin teidän suhde voi johtaa.

Mikään laki ei teidän suhdettanne tuomitse, vaikka siihen astuisi seksikin mukaan, sillä olette molemmat 16 vuotta täyttäneitä eli suojaikärajan ylittäneitä. Kerrot itse, että poika on fiksun oloinen ikäisekseen, joten ei myöskään kuulosta siltä, että teillä olisi erityisen suurta eroa kehitysvaiheissa, vaan että suhde olisi kahden tasaveroisen nuoren suhde. Kerrot myös, että et ole tarkoituksella etsinyt nuorempaa, vaan hän vain sattui olemaan paikalla oikeaan aikaan. Kaiken tämän kertomasi perusteella minulla ei herää minkäänlaista huolta siitä, että sinulla olisi pedofilisiä mieltymyksiä, joihin nimimerkissäsi viittaat.

Kerrot, että käsityksesi mukaan tytöt haluavat yleensä itseään vanhemman miehen. Mitä ajattelet, jos ikäeronne olisi toisin päin eli poika olisi sinua kaksi vuotta vanhempi, olisitko huolissasi siitä, että hänessä täytyy olla jotain vikaa, kun hän on kiinnostunut itseään kaksi vuotta nuoremmasta? Meillä yhteiskunnassa elää edelleen ns. kaksoisstandardeja, jotka kohtelevat eri sukupuolia eri tavoin, ja yksi niistä on juuri tuo ikäero suhteessa. Mutta kun asiaa oikein miettii, ikäero on kaksi vuotta, oli se mihin suuntaan tahansa, eikä niin että toiseen suuntaan se olisi ok tai jopa toivottavaa ja toiseen suuntaan jotenkin väärin.

Usein käy niin, ettei ihastuksen kohde ole juuri sellainen mitä on luullut etsivänsä, vaan kun oikea tyyppi osuu kohdalle oikealla hetkellä, hän on yleensä jollain tavalla erilainen kuin millaista on ajatellut etsivänsä: nuorempi, vanhempi, eri näköinen, erilaisesta taustasta tms. Kerrot, että olette molemmat kiinnostuneita toisistanne, poika tuntuu oikealta ja hänen lähellään on hyvä olla. Teillä molemmilla on kaikki oikeus tuntea näin ja kokeilla rauhassa mitä kaikkea teidän välillänne voi olla.

Mikäli tämä tai joku muu asia jäi pohdituttamaan, voit tulla keskustelemaan lisää Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachattiin.

Ystävällisin terveisin,
seksuaalineuvoja Mikaela | Väestöliitto
www.hyvakysymys.fi/nuortenvaestoliitto

Seksuaalisuus

Tarvitseeko vanhemmille kertoa olevansa bi? Tai tarvitseeko seurustelusta kertoa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!
Kiitos tosi tärkeistä kysymyksistäsi. Koska en tiedä tarkemmin taustoja sille, miksi pohdit näitä kysymyksiä, vastaan niihin yleisellä tasolla. Halutessasi voit kuitenkin tulla keskustelemaan näistä tai muista asioista lisää Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin.

Jokaisella on oikeus päättää itse, kertooko omasta seksuaalisesta suuntautumisesta tai seksuaali-identiteetistä, kenelle siitä kertoo, millä tavalla sen tekee ja milloin. Jos vanhempien suhtautuminen asiaan pelottaa, tai jos se ei tunnu turvalliselta ajatukselta, niin missään tapauksessa sitä ei tarvitse vanhemmille kertoa.

Koska meistä jokainen elää erilaisissa olosuhteissa, niin jokainen voi myös kertoa henkilökohtaisista asioista itselle sopivalla tavalla. Ei ole siis oikeaa tai väärää tapaa, on vain erilaisia tapoja. Kertominen voi olla kuitenkin turvallista aloittaa henkilöstä, johon voit luottaa ja jonka kokee läheiseksi. Voit lukea Väestöliiton artikkelista lisää siitä, kuka voisi olla luotettava aikuinen?

Turvalliseksi kokemasi läheisen kanssa voi miettiä, kenelle asiasta voisi seuraavaksi kertoa, jos niin haluaa tehdä. Suuri osa seksuaalivähemmistöön kuuluvista henkilöistä tarvitsee aikaa ja rauhaa kypsytellä omaa identiteettiään ja ajatuksiaan. Myös osalle vanhemmista lapsen seksuaali-identiteetti tulee yllätyksenä, ja hekin voivat tarvita aikaa asian käsittelyyn. Tässä vastauksessa on käytetty apuna Pirkanmaan Setan Turvallista ulostulon opasta, johon suosittelen myös tutustumaan (PDF).

Kysyit myös, tarvitseeko seurustelusta kertoa (vanhemmille)? Siihen päätee samat näkökulmat, joista edellä kerroin. Useimmista vanhemmista on mukava tietää, mitä oman nuoren elämään kuuluu ja he ymmärtävät lapsensa kehityskulkua. Kuulumisten kertominen voi myös lisätä luottamusta vanhempien ja nuorten välille. Kuitenkin perhetilanteet ovat erilaisia ja aina näin ei ole.

Toki nuorella voi olla muitakin syitä kuin turvattomuus sille, ettei halua kertoa esimerkiksi seurustelustaan vanhemmille. Tilanteita on monenlaisia, jonka vuoksi myös ohjeet seurustelusta kertomiseen voivat vaihdella niiden mukaan. Joskus voi olla nimenomaan nuoren edun mukaista, että vanhemmat saavat kuulla seurustelusta ja voivat siten auttaa nuorta esimerkiksi suhteeseen liittyvissä kiemuroissa.

Aika usein murrosikäisestä nuoresta tuntuu, että omat vanhemmat ovat noloja ja viimeisiä ihmisiä maan päällä, joille haluaisi kertoa omista asioistaan yhtään mitään. Se on tavallista ja liittyy kasvamiseen. Sen sijaan, jos oma perhetilanne tuntuu turvattomalta tai ahdistavalta, niin jokaisella nuorella on oikeus saada tilanteeseen apua ja tukea. Jos omista läheisistä ei löydy henkilöä, jonka kanssa perhetilanteesta tuntuisi hyvältä puhua, niin asian voi ottaa puheeksi kouluterveydenhoitajan, -kuraattorin tai -nuorisotyöntekijän kanssa. Yhteyttä voi ottaa myös oman asuinkunnan sosiaalipalveluihin ja lastensuojeluun. Myös nuorisotaloilla olevat aikuiset voivat auttaa asiassa eteenpäin.

Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua ja palaat tarvittaessa asiaan! Mukavaa loppukevättä.

Ystävällisin terveisin,
seksuaalineuvoja Mimmu | Väestöliitto
www.hyvakysymys.fi/nuortenvaestoliitto

Sivut