Täältä löydät Ihmissuhteet ja seurustelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Lesbo?

Moikka! Kysyisin sellaista että jos kiihotun lesboseksistä tarkoittaako se että olen lesbo/bi. Olen aina kuvitellut olevani hetero pitäisikö minun tämän takia alkaa kyseenalaistamaan asiaa. Olen 05/16

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Jenni! 

Kiitos kysymyksestäsi. Pohdit viestissäsi, voisitko mahdollisesti olla lesbo/bi, jos kiihotut lesboseksistäTämä on iso kysymys, joka varmasti mietityttää ja voi jopa aiheuttaa hämmennyksen tunteita.  

Kiihottuminen on kehon tapa reagoida seksuaalisesti miellyttävään ja kiihottavaan asiaan. Kiihottumisen tunne voi tulla esimerkiksi ajatusten ja mielikuvien seurauksena. Se voi herätä ihmisestä, asiasta, puheesta, kuvasta, tekstistä, kosketuksesta tai vaikka tuoksusta. Ihmisen seksuaalinen kehitys muuttuu ja muuntautuu läpi elämän. Myös seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua elämän aikana ja se on täysin normaalia. Seksuaalinen suuntautuminen nähdään ominaisuutena, joka kertoo siitä, kehen ihminen ihastuu, rakastuu, tuntee emotionaalista ja/tai eroottista vetovoimaa. 

Jokaisella on itsemäärittelyoikeus omaan seksuaaliseen suuntautumiseen eli sinulla itselläsi on oikeus määritellä mitä haluat olla ja millaisena oman seksuaalisen suuntautumisesi koet. Voi olla, että koet lesboseksin kiihottavana, vaikka määrittelisit itsesi täysin heteroksi. Jokainen reagoi yksilöllisesti siihen, mitkä asiat tuntuvat kiihottavilta ja aiheuttavat mielihyvän tunteita.  

Jos sinua pohdituttaa seksuaalisuuteen liittyvät asiat ja tahdot jutella niistä enemmän, voit olla yhteydessä Espoon Tyttöjen Talon seksuaalineuvontaan.

Myös Seta on koonnut sivuilleen kattavasti tietoa seksuaalisuuteen liittyen

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua :) 

Terveisin,
Nuorten Elämä Espoo

kyssäri

kun keskustelen ihmisten kaa tuntuu että muut ei huomaa että käsitän asioita laajemmin ja oon perehtynyt toiset huomas ja eräs huomasi että osaan eri näkökulmista katsoa asioita toisista mulla on suppea ajattelua ja tuntuu että mut huomataan eri tavoin oon kiinnostunut yhteiskuntatieteissä ja politiikasta oonkiinnostunut sotahistoriasta ja luen tieteenkuvalehtiä sekä historian lehtiä mulla ois autistisia piirteitä ja tuntuu että mut nähdään jakantuneesti kuulemma mulla oeri keskustelukulttuuri löydän kahesta aiheesta yhteyksiä onko tälle termiä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki oikeudenpuolustaja!  

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että osaat katsoa asioita eri näkökulmista. Varmasti mukavaa, että joku muukin on huomannut sen. Kiva myös kuulla, että olet kiinnostunut politiikasta ja yhteiskuntatieteistä.  

En valitettavasti osaa sanoa kuvailusi perusteella, mikä olisi mahdollinen termi kuvailemallesi asialleJos haluat miettiä asiaa lisää, voit käydä keskustelemassa esimerkiksi jossakin nuorten chatissa. Chat-ohjaaja voi auttaa sinua pohdinnoissasi eteenpäin. Chatteja löydät Netarista 

Mukavaa viikonloppua!  

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Ystävän suutelu

Viime viikonloppuna päädyin suutelemaan hyvän ystäväni kanssa. Hän ei halua enää halua puhua siitä, mutta minä haluaisin kysäistä häneltä mikä homma. Hän kuitenkin sanoi: ”Tästä ei sitten puhuta ikinä.”. En havittele mitään seurustelua hänen kanssaan, koska en näe häntä sillä tavalla (joskus aiemmin unelmoin hänen olevan tyttöystäväni). Haluaisin kuitenkin tietää, mitä se hetki tarkoitti!

Hän ei kuitenkaan suostu puhumaan siitä, joten miten voin selvittää sen hetken ”tarkoituksen”.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Moikka! 

Ikävää, että ystäväsi ei halua puhua asiasta. Tämmöiset olisi tärkeää selvittää, jotta kumpikin saisi tilanteesta oikean kuvan ja voisitte siirtyä asiasta eteenpäin. Ehkä voit koettaa kertoa hänelle mietteistäsi ja että mitä itse ajattelet tilanteesta. Voit myös kertoa, että haluaisit asiaan selvyyden, ettei se jää vaivaamaan. 

Toivottavasti onnistut juttelemaan ystäväsi kanssa.:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Vähän kiusallista, mutta pakko kysyä

Olen itse tyttö, ja seurustellut erään tytön kanssa nyt vuoden. Hänen kanssaan olemme puhuneet seksistä ihan avoimesti. Olisin itse valmis, hän kertoi olevansa myös itsekin. Vain mietin, että pitääkö seksiä varten sheivata alapää? Tämä kun mietityttää. En kehtaa kysyä sitä häneltä. Tuntemattomilta/tuntemattomalta on helpompi kysyä näin anonyyminä...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa: 

Moikka! 

Hieno juttu, että olette keskustelleet asiasta tyttöystäväsi kanssa ja koette kumpikin olevanne valmiita seksiin. Seksiä varten ei tarvitse sheivata alapäätä, jos ei itse halua. Voit lukea karvojen poistamisesta lisää Hyvä kysymys -sivustolta. 

Ennen seksiä on tärkeää puhua seksitaudeilta suojautumisesta ja sovittava millaista ehkäisyä käytätte, vaikka teidän tapauksessanne ei ole vaaraa ei-toivotusta raskaudesta. 

Mukavaa kevättä!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Muutama kaveri

Mitä tehdä jos tuntuu että koulussa mulla on vaan muutama kaveri, onko se Ok?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Moikka! 

Kuten jo nimimerkki heipähei kommentoikin, on täysin ok, että koulussa ei ole suurta kaveriporukkaa, vaan kavereita on vain pari. Jotkut meistä pitävät isommista porukoista, ja jotkut viihtyvät paremmin vain parin kaverin kanssa. Muutaman kaverin kanssa voi olla jopa helpompi päästä tutustumaan paremmin ja pysyä kavereina vielä pitkään koulujen päätyttyäkin. Ei siis tosiaan tarvitse olla huolissaan. 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Sinulla ei siis ole semmoista isoa porukkaa? Ei hätää, ei minullakaan ole ikinä ollut kuin muutama. Voi olla parempi että on muutama hyvää ystävää kuin iso jengi, missä ei kaikki ole niin läheisiä.


kyssäri

mistä on peräisin sanonta että kemiat ei kohtaa tai mistä se on tullut

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Hei! 

On hankala sanoa, mistä kyseinen sanonta juontaa juurensa. Ehkä sanonta on tullut kemiasta tieteenä ja sitä on sovellettu ihmissuhteisiin. Useinhan tällä tarkoitetaan, sitä tulevatko henkilöt juttuun toistensa kanssa hyvin vai huonosti. 

Kielenhuollon tiedotuslehden jutussa on mietitty eri sanontoja. Juuri tätä sanontaa jutusta ei löydy, mutta lue ihmeessä juttu, jos sanonnat muuten kiinnostavat. 

Mukavaa viikkoa sulle!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

yksinäisyys

Hei! Muutimme joku aika sitten eripuolelle paikkakuntaa ja vaihdoin koulua. Kaverini jäivät sinne vanhaan kouluun ja tuntuu että he ovat unohtaneet minut kokonaan. Yksi parhaista kavereistani sai uuden parhaankaverin, jonka kanssa viettää aikaa nykyään kokoajan. Uudesta koulusta olen saanut noin viisi kaveria, mutta kukaan ei kysy minulta esim. voinko olla vapaa-ajalla tai laita viestiä jossa kysyy kuulumisiani, itse teen sitä usein muille. Olen 24/7 kotona. Siskollani on paljon kavereita ja tulen yleensä surulliseksi siitä, koska minulla ei ole. Ahdistun sekä hermostun siitä ja mietin mikä minussa on vikana. Näen muiden sosiaalisessa mediassa kuvia missä on iso kaveriporukka ja kaikilla on kivaa, sekin ärsyttää minua. Koen olevani huono ihminen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! Sini vastaa:

Moikka! 

Kiitos kysymyksestäsi. Ikävä kuulla, että tilanteesi on hankala. Usein uusien kaverien saamiseen voi kulua aikaa, sillä jotkut tutustuvat nopeammin ja jotkut hieman hitaammin. Uskon kuitenkin, että ajan kanssa pääset yhä enemmän mukaan uusien koulukavereidesi juttuihin. Kannattaa olla kärsivällinen ja rohkeasti itse kysellä muiden kuulumisia ja suunnitella yhteistä tekemistä. 

Sinussa ei ole mitään vikaa, me kaikki olemme erilaisia. Kuten jo mainitsin, osa meistä saa kavereita helpostikin ja osalla se vaatii enemmän aikaa. On myös tärkeää muistaa, että se mitä näkee sosiaalisessa mediassa ei aina pidä paikkaansa ja usein somessa näytetään vain niin sanotusti valoisampi puoli elämästä. Vaikka somessa näyttäisi, että ollaan isolla kaveriporukalla ja kaikilla on kivaa, ei tämä kerro kaikkea. On esimerkiksi mahdollista, että näidenkin kuvien laittajat ovat yksinäisiä tai he tuntevat olevansa huonoja. 

Halutessasi voit käydä MLL:n Nuortennetistä lukemassa ihmissuhteista ja kavereista

Tsemppiä kevääseen!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Kaveri ei palauta lainatavaraa

Lainasin pari kuukautta sitten kaverilleni yhden oppikirjan. Hän ei ole useista kyselyistäni huolimatta palauttanut kirjaa. Tilaisuuksia on ollut, koska etäkoulusta huolimatta olemme pari kertaa pääseet pienin ryhmin kouluun. Hän asuu sen verran lähellä, että pystyisi tuomaan sen vapaa-ajallakin. Ehdotin itsekin, että voisin hakea. Kyseessä hyvin kallis alan oppikirja, jota tarvitsen opiskeluihin. Kaveri vastaa myös harvoin puheluihin tai viesteihin ja silloin kun vastaa niin yleensä töykeästi. Ajattelin, että pitäisikö kertoa jollekin opettajista, jos kirjaa ei ala kuulumaan. Tässä tapauksessa kaveri tulee tosin haukkumaan kantelijaksi yms. mutta omapahan olisi syynsä. Toinen vaihtoehto olisi soitella hänelle joka päivä niin kauan kunnes palauttaa mutta sitten hän varmaan estää minut.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Moikka! 

Oletpas joutunut ikävään tilanteeseen, jossa kaverisi toimii väärin sinua kohtaan. 

Kerrot, että kaverisi asuu lähellä, joten ehkä voit vain kävellä hänen luokseen ja pyytää kirjaa takaisin. Voit toki myös kertoa asiasta joko opettajille tai vaikka vanhemmillesi, he osaavat varmasti auttaa. Sinulla on oikeus vaatia kirjasi takaisin ja kun kaverisi ei ole palauttanut kirjaa lukuisista pyynnöistäsi huolimatta, voit mielestäni huoletta kertoa asiasta opettajille. Sinä et ole tehnyt mitään väärää. 

Toivottavasti asia selviää ja saat kirjasi pian takaisin!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Oon lesbo

Eli siis tykkään yhestä tytöstä ja musta tuntuu että olen lesbo. Yks kaveri tietää jo että tykkään tytöstä,mutta suvusta en tiiä miten ne suhtautuu. Lähetään pian reissuun joten pitäskö vaikka siskolle kertoo sillon? Ja miten kertoisin sille tytölle? Jos se onkin hetero? Mut se vaikuttaa sille että se on kiinnosttunut musta. Voisin alottaa vaikka puhumalla sille ja pyytämällä se meille. Jos voitte auttaa niin kiitos<3

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Seksuaalinen suuntautuminen on asia minkä kanssa ihminen syntyy, emme voi vaikuttaa itse siihen kehen ihastumme tai rakastumme. Se voi myös kehittyä iän myötä ja osa valitseekin olla määrittelemättä seksuaalisuuttaan. Voi olla vaikeaa kertoa vanhemmille omaa suuntausta, jos se on jotain kuin mitä perinteisesti odotetaan, mutta sitä ei kannata pelätä. Vanhempien tulisi ymmärtää ja tukea lastaan seksuaalisesta suuntauksesta riippumatta. Joskus asian käsittely saattaa vaatia vanhemmilta hieman aikaa tai vanhemmat saattavat ajatella kyseessä olevan vain nuoruuden vaihe. Suurin osa vanhemmista kyllä hyväksyy oman lapsensa sellaisena kuin hän on.

Mainitsit, että mietit siskollesi kertomista ja kannustan siihen, voi tuntua että piilottelee asiaa, jos sen pitää vain itsellään ja varmasti tuntuisi myös helpommalta puhua avoimesti ihastuksista. Usein kannattaakin aloittaa kertominen niistä henkilöistä, joille se tuntuu kaikista helpoimmalta. Kun on saanut kerrottua yhdelle perheenjäsenelle ensiksi, voi sen jälkeen olla helpompi kertoa myös muille. Siskosi varmasti voi tukea sinua myös kertomaan vanhemmille tai sukulaisille. Sinun ei kuitenkaan tarvitse ottaa paineita kertomisesta, vaan teet sen sitten, kun sinusta itsestäsi tuntuu hyvältä. Kaikille läheisille ei tarvitse kertoa samaan aikaan. On tosi hienoa, että olet saanut kerrottua asiasta jo ystävällesi!

Pohdit, josko kutsuisit ihastuksen teille kylään ja puhuisit hänelle. Se kuulostaa hyvältä idealta. Jos tunnet jo ihastuksesi sen verran hyvin, että seksuaalisesta suuntautumisesta puhuminen tuntuu luontevalta, voit kertoa ihastukselle, että sinusta tuntuu, että olet lesbo. Tämän jälkeen voit kuulostella mitä ihastus tähän sanoo. Varsinkin nuorena näistä aiheista jutustelu voi tuntua toisesta osapuolesta hämmentävältä tai vaikealta ja he saattavat jopa säikähtää, vaikka asia olisikin heille täysin okei. Jos ihastuksesi kuitenkin pitää myös tytöistä, hän saattaa ehkä uskaltaa kertoa asiasta, kun olet itse kertonut ensin. Voit myös kysyä ihastukselta, onko hän itse miettinyt mistä sukupuolesta viehättyy. Ei kannata kuitenkaan painostaa tai pakottaa häntä vastaamaan, jos hän ei ole varma asiasta.

Jos rohkaistut kertomaan ihastukselle tunteistasi, kannattaa pohtia etukäteen hänen mahdollista reagointiaan. On tosi ihana tunne, kun toinen osapuoli tuntee samalla tavoin! Aina ihastuksen tunteet eivät kuitenkaan kohtaa ja se voi tuntua pahalta. Emme voi saada väkisin ketään tuntemaan haluamallamme tavalla. Muista kuitenkin, että sinussa ei ole mitään vikaa, vaikkei toinen tuntisikaan samoin sinua kohtaan.

Olet arvokas ja hyvä juuri sellaisena kuin olet.

 

terveisin 
Kaija- DigitaaliSex hanke ja Sanni- Ohjaamo Kuopio

paljon seksikumppaneita

Hei. Olen 17,5 vuotias tyttö. Minulla on ollut aika paljon seksikumppaneita. Olin ekan kerran pojan kanssa jo 13-vuotiaana, ja olen ollut jo lähes kahdenkymmenen pojan kanssa seksikontaktissa. Minusta se on jännittävää ja rentouttavaa. Onko siinä silti jotakin paheksuttavaa? Onko tytön sopimatonta käyttäytyä näin? Kyse on ollut aina vain pelkästä seksistä ja nautinnosta vailla tunteita. Pidän siitä, kun pojat hyväilevät minua ja ottavat vaatteeni pois. On kiihottavaa nähdä, kun heillä alkaa seisoa saman tien ja he haluavat minua. Olen ollut monelle pojalle ensimmäinen seksikumppani. Olen antanut suuseksiä ilman kondomia, mutta yhdynnässä sitä on totta kai käytetty. Usein pojat ovat myös nuolleet minua. Siinä ei ole suojia käytetty. Mitään seksitautien oireita ei ole ollut. Haluan jatkaa niin, että saan kokemusta aina uusista kumppaneista. Onko jotenkin erikoista, että ikäiseni tyttö ajattelee näin, ja kaipaa seksiä usein ja useiden eri poikien kanssa? Pitäisikö ottaa jotakin erityistä huomioon, kun aion lähiaikoina olla samaan aikaan kahden tai jopa kolmen pojan kanssa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Moi! Sinulla on oikeus tehdä juuri niin kuin haluat, eikä seksielämäsi kuulu muille. Varsinkin aikaisemmin ajateltiin, että kun miehellä on paljon seksikumppaneita, on hän miehekäs ja onnistunut yms, naisille vastaava tilanne kuitenkin ajateltiin negatiiviseksi. Nykyään on kuitenkin tässäkin asiassa enemmän tasa-arvoa, ja ehkä asiaa pidetään enemmänkin yksityisasiana.  

Jokainen ihminen on erilainen ja niin on myös jokaisen seksihalu. 

Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettet satuta itseäsi, sillä seksi on intiimeimpiä tapoja, jolla olemme yhteydessä toiseen ihmiseen. Suosittelen myös olemaan varovainen toisten tunteiden kanssa. Sinulle kyse voi olla pelkästä seksistä ja nautinnosta, niin kuin sanoit, mutta toiselle osapuolelle kyse voi olla isommasta asiasta. 

On hyvä juttu, että pidät ehkäisystä huolta yhdynnässä. Ehkäisystä on tärkeää huolehtia myös suuseksissä. Seksitaudit voivat siis tarttua suusta sukuelimiin tai sukuelimistä suuhun. Suuseksissä seksitautien tarttumista voi ehkäistä käyttämällä kondomia peniksen päällä tai suuseksisuojaa emättimen tai peräaukon päällä. Suuri osa seksitautitartunnoista on oireettomia. Jos on ollut suojaamatonta (suu)seksiä, on hyvä käydä seksitautitesteissä. Näin voidaan esimerkiksi varmistaa, että mahdollinen seksitauti ei pääse tarttumaan seuraaviin seksikumppaneihin, kun seksitauti todetaan ja hoidetaan mahdollisimman pian. Lue lisää seksitautien tarttumisesta ja seksitautitesteihin hakeutumisesta

Suunnittelet seksiä useamman pojan kanssa samanaikaisesti. Tässä on tärkeää, että kaikki suostuvat ja ovat ok asian kanssa. Myös tässä on muistettava huolehtia ehkäisystä. Kun etenette yhteisymmärryksessä, asiat sujunevat hyvin. 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Sivut