Täältä löydät Ihmissuhteet ja seurustelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

kyssäri pulmaani

mistä tunnistaa et ei kemiat kohtaa eräällä tutulle on eri keskustelukulttuuri hän ei pidä tavastani ja jotkut asiat hänessä häiritsee mua miten voin videolla avata tätä sulle

miten kertoa kaverille että on syömishäiriö

en tiedä miten keroa kaverille että mulla syömishäiriö ? en jaksa enään valehdella kaverilleni että olen kyllä syönyt vaikka en ole syönyt .

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki nurmikko!  

Kiitos viestistäsi. Voit kertoa syömishäiriöstäsi kaverillesi juuri sillä tavoin ja siinä vaiheessa, kun sinusta itsestä tuntuu sopivalta. Usein syömishäiriöstä paranemisessa kavereiden tai muiden läheisten tuki onkin tosi merkittävä juttu.  

Kaverille voi sanoa ihan suoraan, että “minulla on syömishäiriö” tai “sairastan syömishäiriötä”. Se todennäköisesti aiheuttaa kysymyksiä kaverissasi ja johtaa keskusteluun aiheesta. Voit kertoa tilanteestasi niin paljon tai vähän kuin haluat. Rauhallinen tilanne ja paikka voivat helpottaa kertomista.

Jos kasvokkain kertominen ei tunnu hyvältä vaihtoehdolta, on ihan ok kertoa syömishäiriöstä myös puhelimessa tai vaikka viestillä. Halutessasi voit samalla kertoa kaverillesi, miten toivot hänen suhtautuvan asiaan, erityisesti jos hänen reaktionsa jännittää 

Voi olla, että kaveri ei välttämättä ymmärrä, mistä syömishäiriöissä on kyse, jos aihe ei ole hänelle tuttu. Voit vaikkapa linkata hänelle Syömishäiriöliitto SYLIn sivut, joilla kerrotaan tietoa syömishäiriöstä. Näin kaverisi voi ymmärtää sairautta paremmin ja olla tukenasi. Siirry tästä SYLIn tietosivulle 

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä.  

Tsemppiä ja mukavaa kesää!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Seurustelu

Tartteeko aina sanoa vanhemmille että seurustelee tai ihastuu Mitä esim sanoisin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Venlq45! 

Kiitos kysymyksestäsi. Sinun ei tarvitse kertoa ihastumisesta kenellekään, edes vanhemmillesi, jos et halua. Lähtökohtaisesti seurusteluun ei tarvita vanhempien lupaa, joten siitäkään ei ole pakko kertoa vanhemmille, jos ei halua. Vanhempiesi vastuulla on silti edelleen huolehtia turvallisuudestasi ja hyvinvoinnistasi – siksi heidän olisi hyvä olla kartalla siitä, keiden kanssa vietät aikaa. Jos vanhemmillasi vaikkapa herää huoli seurasta, jossa liikut, voivat he ottaa asian puheeksi kanssasi 

Vanhemmat yleensä kuulevat mielellään lapsensa ihastumisesta ja seurustelusta ja ovat otettuja siitä luottamuksen osoituksestakun oma lapsi ottaa nämä asiat puheeksi. Nuoren seurustelu tai ihastuminen saattaa herättää vanhemmissa monia tunteita kuten iloa ja onnellisuutta, mutta myös huolta ja hämmennystä. Vanhemmat kuitenkin yleensä haluavat lapsensa olevan onnellinen ja suhtautuvat seurusteluun myötämielisesti. Kun vanhempien kanssa keskustelee avoimesti seurusteluun liittyvistä jutuista ja muista sinulle ajankohtaisista asioista, vanhempasi voivat olla tarpeen tullen tukenasi ja heiltä voi saada hyviä neuvoja. 

Jos vanhemmille kertoo seurustelusta tai ihastumisesta, voi sen tehdä itselle luontevalla tavalla. Asiasta voi kertoa kasvotusten tai vaikka viestillä. Voi sanoa ihan suoraan, että on alkanut seurustella ja/tai on ihastunut. Tämä todennäköisesti johtaa vanhempien kysymyksiin ihastuksestasi tai seurustelukumppanistasi. Voit kertoa sen verran kuin itse haluat. Vanhemmille seurustelusta tai ihastumisesta kertominen jännittää varmasti monia. Usein jännitys helpottaa, kun saa kerrottua ja näkee vanhempien suhtautumisen asiaan. 

Tsemppiä ja ihanaa kesää sinulle!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

En uskalla tutustua uusiin ihmisiin vaikka haluaisin

Hellou! Mulla on vähän tällänen erikoinen ongelma, joka tuntuu rajoittavan mua välillä aika paljonkin.

Haluaisin tutustua uusiin ihmisiin, mutta kun en uskalla. Siihen on monia syitä, ja kaikki johtuvat aikaisemmista kokemuksista.

Joku about vuosi sitten kesällä tapahtu jotain sellasta mikä alensi mun itsetuntoa. Mulla oli sellanen vähän niinku feikkikaveri, joka ei oikeesti ees halunnu tyylii olla mun kanssa yhtään vaikka mun seurassa esitti ystävällistä yms. Sit yhtenä iltana se lopetti muhun kaiken yhteydenpidon, eikä enää vastannu mun viesteihin. Yritin kysyy, että "Miks teet noin?" niin se esti mut ja sen jälkeen siitä ei oo enää sanaakaan kuulunut. Menin ihan rikki tosta ja masennuin. Pääsin siitä lopulta yli, mutta traumat jäi. Eikä me edes koskaan riidelty.

Lisäksi pienenä mua on vähän kiusattu joskus.

Tämä inhottaa minua, sillä mulla on joku "tutustumisen kammo" sillä mun on hankalaa tutustua ihmisiin, sillä pelkään että he jättävät minut yksin, valehtelevat ja esittävät vain olevani kavereita.

Alan vaan aina kelaamaan, että oonko jotenkin huono ihminen, ja masennun siitä entisestään.

Voiko tälläisestä edes päästä eroon? Harmittaa ihan hirveästi:( Kannattaisko mun vaan tutustua ihmisiin, vaikka riskinsä ois siinäkin? En haluis olla yksinäinen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,
hyvä kun laitoit viestiä. Olen pahoillani, että olet joutunut kokemaan tuollaisen ikävän kokemuksen viime kesänä ja kiusaamista pienenä. Nuo kokemukset varmasti voivat vaikuttaa, mutta niitä käsitellessä niiden vaikutus muuttuu. Kerrotkin, että tällä hetkellä vaikutus on ”tutustumisen kammo” ja mietit voiko siitä päästä eroon. Kyllä voi. Ensimmäisen askeleesi olet jo ottanut, kun olet pysähtynyt pohtimaan asiaa. Olet rohkea. 

Toinen askel voisi olla se, että sisäistät itsellesi sen, että sinä et ole huono ihminen, vaan olet ihminen, joka on joutunut kohtaamaan todella huonoa käytöstä. Olet arvokas ja hyvä tyyppi juuri tuollaisena kuin olet. Itseen kannattaa tutustua ja ystävystyä, vaikka se tuntuisi aika ajoin hölmöltä, sitä se ei ole. Tämä askel, tutustua ja ystävystyä itsensä kanssa, on usein sellainen elämänmittainen matka, mutta onkin oiva hetki aloittaa se jo nuorena. Tämän askeleen rinnalla voi ottaa kolmannen askeleen.

Usein voi olla, että oman kaverin tai kaveripiirin löytää vasta vähän myöhemmin, kun on päässyt itselle mieluisten asioiden ja mielenkiinnon kohteiden äärelle esim. harrastuksen tai koulupaikan kautta. Kolmas askel liittyy kysymykseen: oletko miettinyt, mitkä asiat saavat sinut innostumaan, tai ainakin vähän kiinnostumaan? Voisiko sen aiheen tiimoilta löytyä mieleistä harrastusta? Tai voisiko alueesi nuorisotalolla olla jotain toimintaa siihen liittyen? Jos ei, niin nuorisotyöntekijät ottavat todella mielellään ehdotuksia ja ideoita vastaan uusista toiminnoista. Ja voihan olla, että muulta kuin lähialueesi nuokkarilta löytyy sellaista toimintaa. Harrastusten tai mukavan tekemisen lomassa voi olla rento luoda kaverisuhteita.

Uuteen ihmiseen on pelottavaa tutustua, mutta se kyllä kannattaa, sillä sieltä voi paljastua loistotyyppi. Sinun luottamuksen arvoisia kavereita, ystäviä, on jo tuolla, ette vain vielä ole kohdanneet. Muistathan, että älä jää yksin pohtimaan näitä asioita, vaan kannattaa jutella esim. nuorisotyntekijän, kouluterveydenhoitajan tai huoltajan kanssa. NuortenOulu-chat on myös auki ma-la klo 18-20. Chatissa voi jutella nimettömänä kahden kesken nuorisoalan ammattilaisen kanssa.Täältä pääset chattiin. (NuortenOulu-chat jää kesätauolle juhannuksena, to 24.6. vielä chat normaalisti). Täältä löytyy muita chatteja. Eli älä jää yksin, sillä et ole yksin. 

Toivottavasti tästä vastauksesta saat rohkeutta tutustumiseen ja muistutusta siihen, että olet kaiken hyvän arvoinen! Mukavaa kesää sinulle!

Lämpimin terkuin Jemina 

Miten aloittaa seurustelu?

Vaikka olenkin aromantikko, olen silti kiinnostunut deittailusta ja läheisimmistä ihmissuhteista. Olen tässä keväällä ollutkin muutamassa deittisovelluksessa, mutta epävarmuus painaa päälle. 19 on samaan aikaan niin nuori sekä jotenkin myöhäinen ikä aloittaa seurustelu. Minulla on masennus ja lievästi sosiaalisen ahdistuksen tapaisa oireita, ja tuntuu siltä ettei kukaan kuitenkaan pitäisi minusta. Olen aika huono keskustelemaan ja olemaan muiden ihmisten kanssa - minulla kun ei oikein ole sosiaalista historiaa, ikinä ei oikein ole ollut mitään parasta kaveria ja peruskouluaikoina olin todella yksinäinen. Tietysti oma suuntautuminenkin heittää jotain kapuloita rattaisiin. Kun ei pysty tuntemaan sitä "kipinää" ihmisten löytäminen vaatii itseltä vähän enemmän työtä.
Onko mitään peruslaatuisia vinkkejä nettideittailun aloittamiseen ja siihen liittyvän itseluottamuksen parantamiseen? Tai ohjeita siihen miten luovia seurustelu-maailmaa jatkuvan ahdistuksen kanssa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Varis!  

Kiitos viestistäsi. Ei ole olemassa oikeaa ikää tai tapaa aloittaa seurustelua. Jokainen etenee näissä asioissa omaan tahtiinsa ja tapaansa. On olemassa paljon ihmisiä, jotka eivät iässäsi ole vielä seurustelleet. Moni myös kokee deittailun vaikeaksi ja kohtaa erilaisia haasteita “seurustelumaailmassa” 

Jokainen on hyvä ja arvokas sellaisena kuin on, vaikka herkästi syitä etsitäänkin itsestä, jos seurustelukumppania ei tunnu yrityksistä huolimatta löytyvän. On hyvä olla armollinen myötätuntoinen itseä kohtaan. Useinkaan itselle sopivan kumppanin löytäminen ei ole helppoa. 

Seurustelusuhteen muodostumista auttaa vuorovaikutustaidotDeittailun aloittaminen vaatii itsensä laittamista sellaisiin tilanteisiin, joissa voi tavata kiinnostavia ihmisiä: niin kuin rohkeasti olet tekemässä, kun aloittelet nettideittailuaYleensä tarvitaan myös puhdasta sattumaa. Asiaa edistää myös se, että on oma itsensä.  

Kerrot olevasi huono keskustelemaan ja olemaan ihmisten kanssa. Näitä taitoja voi onneksi harjoitella – se vaatii työtä ja aikaa. Kuka vain voi kehittää vuorovaikutustaitojaanVoisiko näistä olla sinulle apua: 

Mielenterveysongelmiin apua kannattaa hakea terveydenhuollon ammattilaisilta terveysasemalta, opiskeluterveydenhuollosta tai työterveyshuollosta. Milenterveyden ongelmiin on saatavilla tehokastakin apua.

Seurusteluun ja nettideittailuun löytyy tietoa ja neuvoja eri sivustoilta. Olisiko näistä sinulle hyötyä:  

Myös itsetuntoa voi kehittää - sekin vaatii työtä ja aikaa. Hyvä itsetunto tuottaa riittävän vahvan omakuvan niin, että omien haasteiden ja puutteiden havaitseminen ei romuta itseluottamusta, eikä tuota voittamatonta ahdistusta. Lue lisää MIELI ry:n sivulta ja katso, miten itsetuntoa voi kehittää 

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin ja linkeistä on sinulle hyötyä.  

Mukavaa kesää sinulle!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

pulma

yhellä työvalmetajalla ja mulla ei oo yhteisiä mielenkinnonkohteita sekä eri tapa keskustella puheaiheesta riippumatta mua ärsyttää tuo hänen rönsyily kortti ja keskustelun jälkeen oon hänestä hermostunut kun yritän perustella ja kertoa esimerkin hän väittää että rönsyilen osa huomas että meillä on kitkaa ja hänen kaa käydyn keskustelun jälkeen hermostuttaa puheenaiheaiheesta riippumatta sekä ärsyttää tuo rönsyily väite

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa!  

Kiitos viestistäsi. Sinua siis ärsyttää työvalmentajasi kommentti siitä, että rönsyilet keskustelussa. Sinua myös hermostuttaa hänen kanssaan käytyjen keskustelujen jälkeen.  

Kannustan sinua keskustelemaan asiasta työvalmentajasi kanssa. Voit kertoa tunteistasi ja ajatuksistasi. Kerro esimerkiksi, mikä keskusteluissanne saa sinut hermostuneeksi. Kannattaa kertoa omasta kokemuksestasi ja välttää toisen syyttelyä. Voit kertoa hänelle ystävällisesti, mitä toivoisit häneltä keskusteluissanne, jotta välttyisit ärsyyntymiseltä ja hermostumiselta. Voitte ehkä miettiä sitä myös yhdessä.  

Ihmissuhteen pulmatilanteesta keskusteleminen yhdessä yleensä lisää molemminpuolista ymmärrystä ja auttaa vastaavilta pulmilta välttymisessä tulevaisuudessa.  

Vapputerveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Voiko elää hyvän elämän ilman kavereita?

Minulla ei ole ollut kaveria yli kymmeneen vuoteen, eikä minulla ole kiinnostusta hankkiakkaan semmoista. Kyläilen viikottain vanhemmillani, ja näen vanhempani sisarusta ja toisia isovanhempiani ehkä 5-10krt vuodessa. Siinä on sosiaalinen piirini. Onko tämmöisestä tilanteesta haittaa pidemmän päälle vai onko se ihan ok? Tarvitseeko ihminen omanikäistään seuraa tai vertaisen/kaverin läsnäoloa? Kun tykkään olla yksin, mutten tiedä onko se ok.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa nimimerkki Ji 

Kiitos viestistäsi. Jokaisella on oma lähipiiri - joillakin siihen kuuluu paljon kavereita, joillakin vähemmän, toisilla ei yhtäänJotkut kaipaavat enemmän yksinoloa kuin toiset. On ihan ok, että viihdyt yksin. Ooikeastaan myös hyvä taito osata nauttia yksinolosta.  

Läheiset ihmissuhteet ovat merkittäviä asioita elämässä. Jatkuva yksinolo ei pidemmän päälle välttämättä ole hyväksi, mutta eniten tähän vaikuttaa se, miten ihminen itse kokee asian. Ja jos esimerkiksi sinä olet itse tyytyväinen omiin ihmissuhteisiisi, eikä sinua kiinnosta hankkia kavereita etkä koe itseäsi yksinäiseksiei tilanteessa ole ongelmaa. Itse päätät, keihin tutustut tai et tutustu, ja että millaisia ihmissuhteita ylläpidät. 

Ystävyyssuhteista voi kuitenkin saada paljon lisävoimaa ja sisältöä elämään. Sanotaankin, että jaettu ilo on kaksinkertainen ilo ja että jaettu suru on helpompi kantaa. Ystävyyssuhteet yleensä lisäävät hyvinvointia monella tapaaToisilta ihmisiltä saatu sosiaalinen tuki voi myös auttaa selviytymään vaikeista ajoista ja kokemuksistaLainaus Väestöliiton Hyvä kysymys –palvelusta 

Ystävyys on yksi arvokkaimmista asioista koko maailmassa. Ystävyyttä kannattaa arvostaa ja kunnioittaa kaikilla osaamillaan tavoilla. Ystävää tarvitaan jakamaan elämään liittyviä iloja ja suruja. Ystävä saattaa olla melkeinpä hengenpelastaja, kun tuntuu, että koko muu maailma on itseä vastaanYstävyyssuhteissa opetellaan taitoja, jotka ovat tärkeitä myös muissa läheisissä ihmissuhteissa.

Voit lukea ystävien merkityksestä myös Nyytin sivulta. 

On jokaisen määriteltävissä, millainen itseasiassa on hyvä elämä. Siihen löytyy varmasti paljon erilaisia vastauksia. Kannustankin pohtimaan, millainen on hyvä elämä juuri sinun mielestäsi. Mitä hyvään elämään kuuluu? Koetko eläväsi tällä hetkellä hyvää elämää? Mitä itse ajattelet, mikä on ihmissuhteiden merkitys elämässä? Millaiseksi koet elämän ilman ystävyyssuhteita?

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin pohdinnoissasi.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Fetissi

Olen alaikäinen ja minulla on fetissi jossa kiihotun siitä kun näen naisen pidättelevän suurta vessahätää (ei väliä mikä hätä) tai vessassa asioimassa. Tyttöystävää minulla ei ole mutta on niin suuri halu päästä jotenkin tyydyttämään tätä. Mistä voin löytää tytöstä/naisesta hetkellistä seuraa toteuttamaan tätä fetissiä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Jdid 

Kiitos viestistäsi. Seksuaalisten mieltymysten maailma on rajaton. Jokaisella on omanlaisensa mieltymykset ja melkeinpä mistä vain voi kiihottua. Seksuaalisia fetissejä on monenlaisia, niin kuin ihmisiäkin. 

Fetissisi toteuttamisesta kiinnostuneen tytön/naisen voit tavata siellä, missä tyttöjä/naisia liikkuu: Esimerkiksi erilaisissa harrastuksissa, kaupungilla, koulussa, nuorisotiloilla, tapahtumissa tai somessa ja muualla netissä (kannattaa harkita tarkoin, millaisilla sivustoilla liikkuu ja arvioida onko kohtaamasi henkilö varmasti se, joksi itseään sanoo). 

Kaikki eivät ole halukkaita toteuttamaan toisen tai edes omia fetissejä. Omia ja toisen rajoja tulee tietysti kunnioittaa.  

Kun tapaat tyttöjä/naisia, kannattaa miettiä, miten lähestyt heitä ehdotuksellasiKannattaako ensin esimerkiksi jutella muista jutuista ja tutustua hiukan, ennen kuin ehdottaa fetissin toteuttamistaJoka tapauksessa kun otat asian esiinon hyvä tuoda ilmi, että haet hetkellistä seuraa, jotta ei tule väärinkäsityksiä. 

Tsemppiä sopivan seuran löytämiseen! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Lesbo?

Moikka! Kysyisin sellaista että jos kiihotun lesboseksistä tarkoittaako se että olen lesbo/bi. Olen aina kuvitellut olevani hetero pitäisikö minun tämän takia alkaa kyseenalaistamaan asiaa. Olen 05/16

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Jenni! 

Kiitos kysymyksestäsi. Pohdit viestissäsi, voisitko mahdollisesti olla lesbo/bi, jos kiihotut lesboseksistäTämä on iso kysymys, joka varmasti mietityttää ja voi jopa aiheuttaa hämmennyksen tunteita.  

Kiihottuminen on kehon tapa reagoida seksuaalisesti miellyttävään ja kiihottavaan asiaan. Kiihottumisen tunne voi tulla esimerkiksi ajatusten ja mielikuvien seurauksena. Se voi herätä ihmisestä, asiasta, puheesta, kuvasta, tekstistä, kosketuksesta tai vaikka tuoksusta. Ihmisen seksuaalinen kehitys muuttuu ja muuntautuu läpi elämän. Myös seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua elämän aikana ja se on täysin normaalia. Seksuaalinen suuntautuminen nähdään ominaisuutena, joka kertoo siitä, kehen ihminen ihastuu, rakastuu, tuntee emotionaalista ja/tai eroottista vetovoimaa. 

Jokaisella on itsemäärittelyoikeus omaan seksuaaliseen suuntautumiseen eli sinulla itselläsi on oikeus määritellä mitä haluat olla ja millaisena oman seksuaalisen suuntautumisesi koet. Voi olla, että koet lesboseksin kiihottavana, vaikka määrittelisit itsesi täysin heteroksi. Jokainen reagoi yksilöllisesti siihen, mitkä asiat tuntuvat kiihottavilta ja aiheuttavat mielihyvän tunteita.  

Jos sinua pohdituttaa seksuaalisuuteen liittyvät asiat ja tahdot jutella niistä enemmän, voit olla yhteydessä Espoon Tyttöjen Talon seksuaalineuvontaan.

Myös Seta on koonnut sivuilleen kattavasti tietoa seksuaalisuuteen liittyen

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua :) 

Terveisin,
Nuorten Elämä Espoo

kyssäri

kun keskustelen ihmisten kaa tuntuu että muut ei huomaa että käsitän asioita laajemmin ja oon perehtynyt toiset huomas ja eräs huomasi että osaan eri näkökulmista katsoa asioita toisista mulla on suppea ajattelua ja tuntuu että mut huomataan eri tavoin oon kiinnostunut yhteiskuntatieteissä ja politiikasta oonkiinnostunut sotahistoriasta ja luen tieteenkuvalehtiä sekä historian lehtiä mulla ois autistisia piirteitä ja tuntuu että mut nähdään jakantuneesti kuulemma mulla oeri keskustelukulttuuri löydän kahesta aiheesta yhteyksiä onko tälle termiä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki oikeudenpuolustaja!  

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että osaat katsoa asioita eri näkökulmista. Varmasti mukavaa, että joku muukin on huomannut sen. Kiva myös kuulla, että olet kiinnostunut politiikasta ja yhteiskuntatieteistä.  

En valitettavasti osaa sanoa kuvailusi perusteella, mikä olisi mahdollinen termi kuvailemallesi asialleJos haluat miettiä asiaa lisää, voit käydä keskustelemassa esimerkiksi jossakin nuorten chatissa. Chat-ohjaaja voi auttaa sinua pohdinnoissasi eteenpäin. Chatteja löydät Netarista 

Mukavaa viikonloppua!  

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Sivut