Täältä löydät Ihmissuhteet ja seurustelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Häpeää makuuhuoneessa

Hei. Olen lähiaikoina huomannut, että tyttöystäväni penis on pidempi kuin omani ja se aiheuttaa kamalaa häpeää. En enää uskalla edes yrittää tehdä aloitetta sillä seksuaaliset teot vain alkavat harmittaa ja vievät innon hetkessä pois. En ole lähes viikkoon voinut tavata tyttöystävääni häpeästä. Mitä kannattaa tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei TouhuTimo!

Kiitos kysymyksestäsi. Peniksen koko mietityttää monia muitakin nuoria. Kaikki penikset ovat yksilöllisiä ja myös erilaisia kooltaan ja ulkonäöltään. Jos suhteen osapuolet vertailevat peniksiään, väistämättä he huomaavat niissä eroja. Oli penis pidempi tai lyhyempi, se ei tee peniksestä tai henkilöstä yhtään parempaa tai huonompaa. Jokainen ihminen on yhtä arvokas riippumatta minkään kehonosan koosta.

Koko ei suoraan vaikuta myöskään peniksen toimintaan kuten virtsaamiseen ja lisääntymiseen eikä esimerkiksi seksissä onnistumiseen. Seksielämän nautinnollisuus ei ole kiinni peniksen koosta.

Peniksen kokoon ei voi vaikuttaa (millään turvallisella ja riskittömällä tavalla). Häpeään sen sijaan voi. Häpeä on tunne – tunteen voi antaa tulla, se on hyvä kohdata ja sitten sen voi antaa mennä. Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty. Kohtaamaton häpeä voi vaikuttaa esimerkiksi seksuaalisuuteen tukahduttaen ja jarruttaen oman kehon hyväksymistä ja nautintoa.

Tarkastele häpeää. Voit sanoittaa ja vaikkapa kirjoittaa, miltä häpeä tuntuu ja mikä häpeän on aiheuttanut. Myös vastauksen alussa kertomiini tietoihin palaaminen voi helpottaa. Lisää tietoa saat myös viestin lopussa olevista linkeistä. Voit myös keskustella asiasta tyttöystäväsi kanssa. Avoin keskustelu häpeän tunteesta usein auttaa häpeän käsittelyssä. Samalla myös tyttöystäväsi voi ymmärtää paremmin, miltä sinusta tuntuu ja mistä käytöksesi johtuu, kun sanoitat hänelle tunteita ja ajatuksiasi. Sitä kautta voit myös saada häneltä tukea, mikä taas voi helpottaa tunteen kanssa olemista ja sen kohtaamista.

Voit keskustella asiasta myös anonyymina esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa luottamuksellisessa chatissa, kuten seksuaalineuvontachatissa. Chatteja löytyy kootusti Netarista (avautuu uuteen välilehteen). Keskustelu voi auttaa jäsentämään omia ajatuksia ja helpottaa oloa. Chat-ohjaajalta voi myös saada uusia näkökulmia, tukea ja neuvoja tilanteeseen sekä lisää tietoa aiheesta.

Voit myös kokeilla, olisiko itsemyötätunnon harjoittelusta sinulle apua. Itsemyötätunnosta on monia hyötyjä arjessa ja elämän erilaisissa tilanteissa. Tutustu itsemyötätuntoon ja sen harjoitteluun Nyytin sivulla (avautuu uuteen välilehteen).

Lähteet:

Mikä on hyvä peniksen koko? – Hyvä kysymys -palvelu (avautuu uuteen välilehteen)

Häpeä – Nyyti ry (avautuu uuteen välilehteen)

Toivottavasti pääset näillä tiedoilla ja vinkeillä eteenpäin tilanteessasi. Mukavaa joulukuuta sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Miten saada tyttö kiinnostumaan minusta?

Hei, olen vaihtanut koulua ja päädyin samalle luokalle kuin yksi hyvän näköinen ja kiltti tyttö.
Nyt olen ihastunut häneen mutta en tiedä tykkääkö hän minusta, enkä uskalla sanoa hänelle mitään eikä hänkään koska on ujo. Mitä tehdä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Satu vastaa sinulle:

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Ihastuminen on ihana tunne ja saattaa saman aikaisesti tuntua jännittävältä, sydäntä riistävältä ja siltä että pomppii pilvilinnoissa. Ihastuksen kohteesta haaveillaan, fantasoidaan ja nähdään ehkä päiväunia yhteisistä hetkistä tulevaisuudessa. Ei ole aina täysin helppoa tulkita onko ihastuminen molemminpuolista.

Kerroit, että olet ihastunut mutta et tiedä pitääkö hän sinusta. Mainitsit myös, että ujous on esteenä kertoa tunteista suoraan. Suoraan tunteista puhuminen on varmasti yksi selvimmistä keinoista selvittää, onko ihastumisen tunteet molemminpuolista. Kasvotusten keskustelu ei kuitenkaan ole ainut tapa lähestyä ihastusta vaan tapoja on monia, voit esimerkiksi laittaa ihastukselle viestiä netissä tai puhelimitse, mikäli se tuntuu helpommalta keinolta. Voit myös koittaa seurata tilannetta ja puhua Ihastuksen kanssa ihan muista asioista esimerkiksi, kysyä kuulumisia tai antaa vaikka positiivisen kommentin, eli kehun ja katsoa miten hän käyttäytyy seurassasi ja miten hän reagoi siihen, että osoitat häntä kohtaan kiinnostusta. Tutustuminen voi mahdollisesti madaltaa kynnystä ottaa ihastuminen jossain vaiheessa puheeksi. Yhtä oikeaa vastausta ja tapaa ei ole olemassa. Voit miettiä, miten haluaisit sinua itseäsi lähestyttävän, jos tilanne olisi toisin päin?

Otsikossa pohdit sitä, miten saisit tytön kiinnostumaan sinusta. Vaikka toisessa huomio kiinnittyy usein ensin ulkoiseen olemukseen, painavat vaakakupissa usein enemmän aivan muut seikat. Kuten miten kantaa itseään, käyttäytyy tai kohtelee muita ihmisiä. On hyvä muistaa myös perusjutut eli peseytyä ja huolehtia hygieniasta varsinkin hampaidenpesusta aamuin illoin. Pukeudu itsellesi mielekkäällä tavalla, joka tuntuu sinusta hyvältä. Kun meillä on hyvä olo itsestämme, lisää se usein itseluottamusta ja -varmuutta. Itseluottamus ja -varmuus taas henkilön näyttämään kiinnostavammalta ja rohkaisee olemaan sosiaalisempi. Muista että, jokainen on omalla tavallaan viehättävä, joten ole rohkeasti oma itsesi. Monia pelottaa torjutuksi tuleminen, se ettei ihastus olekaan kiinnostunut, tai että hänen kiinnostuksen kohteensa on joku muu. Torjutuksi tulemisen pelossa ei kuitenkaan kannata jättää asioita tekemättä, sillä eihän muuten koskaan saisi tietää toisen tunteista. Tärkeintä on toimia kunnioittavasti ja asiallisesti sekä ottaa kaikkien tunteet huomioon.

On hyvä rohkaista mielensä ja muistaa, että on arvokas ja ihana juuri sellaisena kuin on, vaikka ihastus ei osoittaisikaan vastakaikua.

Tsemppiä!
Terveisin, Satu | Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Reimari, Vaasa

Itelle toimii jos käyttäytyy kiltisti ja vaikka hymyilee kun tulee käytäväl vastaan. Tytöt ei tykkää semmosest kauheesta esityksestä kavereiden kaa et ole vaan kypsä.


Nettitutun tapaaminen

Oon viestitellyt yhen kivan tyypin kaa jo noin vuoden ajan ja pikkuhiljaa on alkanut tulla mieleen, että voisi olla kiva nähdä ja jutella livenäkin.

Mua jännittää kysyä asiasta, sillä pelkään saavani kielteisen vastauksen. Meidän viestittelyt ovat sujuneet kuitenkin aina hyvin ja hänen kanssaan on mukavaa jutella, mutta faktana on kuitenkin se ettei kenestäkään ihmisestä voi olla sataprosenttisen varma. Jos hän ei jostain syystä haluakaan nähdä, pelkään että meidän ystävyys jotenkin haalistuu. Pienenä ongelmana on myös monen sadan kilometrin välimatka, mutta uskon että mikäli näemme, se varmasti jollain tavalla järjestyy.

Mikäli sitten näemme, kaipaisin vinkkejä, mistä ekalla tapaamiskerralla kannattaisi jutella tai mitä kannattaisi tehdä, jottei niitä hiljaisiakaan hetkiä tulisi liikaa. Opiskelusta ja harrastuksista olemme jo paljon puhuneet, muttei niistäkään keksi juttua loputtomasti.

Mua jännittää myös se, että mitä jos ekalla tapaamiskerralla punastun liikaa, sillä oon melko ujo välillä. Ja varsinkin jos se toinen huomaa, että punastun, niin se vaan pahenee. Voiko punastumista mitenkään estää vai pitääkö sen vaan antaa tulla ja antaa mennä ohi itsekseen?

Kiitos vastauksestanne jo etukäteen!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kerrot viestissäsi, että olet viestitellyt kivan tyypin kanssa nyt noin vuoden ajan ja voisi olla kiva nähdä ja jutella tämän henkilön kanssa myös kasvotusten. Ymmärrettävästi koet asian esille ottamisen jännittävänä ja pelkäät saavasi kielteisen vastauksen. Olette kertomasi mukaan jutelleet paljon monista asioista viesteissänne. Olisiko sinulla pienempi kynnys ehdottaa vaikkapa soittelua tai videopuhelua aluksi ennen tapaamisen ehdottamista? Se voisi madaltaa kynnystä tapaamiselle, kun olisitte kuulleet toistenne ääntä ja ehkä nähneet videolta kuvaakin, jolloin pääsette luomaan puheyhteyttä mahdollista kasvokkain kohtaamistakin ajatellen.

Toivot vinkkejä, mistä voisitte ekalla tapaamiskerralla jutella tai mitä teidän kannattaisi tehdä. Kerrot, että olette jutelleet paljon harrastuksista. Onko teillä jokin yhteinen mielenkiinnon kohde, jonka parissa voisitte tavata ensimmäisen kerran? Jos tapaatte aluksi jonkin tekemisen parissa, voi se vähentää paineita juttuaiheiden keksimiseltä ja toisaalta aktiivisen tekemisen jälkeen riittää juteltavaa vaikkapa ihan siitä juuri äsken yhdessä koetusta jutusta. Jos päädytte sopimaan kasvokkain tapaamisesta, voisitteko molemmat valmistautua tapaamiseen keksimällä kysymyksiä tai puheenaiheita jo etukäteen? On olemassa myös erilaisia tutustumis-korttipakkoja, joita voi ostaa, tulostaa tai askarrella itsekin. Googlettamalla "tutustumiskortit" löytyy valmiita vaihtoehtoja, myös maksuttomana. Yhdessä tekeminen voi olla vaikkapa keilaamista, sulkapallon pelaamista, museossa käymistä, lautapelin pelaamista kahvilassa, konsertissa käymistä, jollekin päiväkurssille osallistumista, elokuvissa tai teatterissa käymistä tai mitä tahansa muuta, mitä te molemmat haluatte tehdä yhdessä. Mikäli kumpaakin kiinnostavaa tekemistä on vaikea löytää, voitte vaikka sopia, että yhtenä päivänä tehdään toista kiinnostavaa tekemistä ja seuraavalla kerralla toinen saa valita yhteisen puuhan.

Kerrot viestissäsi myös jännittäväsi mahdollisen ensimmäisen tapaamiskerran osalta liiallista punastumista. Olet hienosti oivaltanut punastumisen suhteen hyvän keinon; voit ihan rauhassa hengitellä ja antaa sen vain tulla ja mennä ohi itsekseen. Se ei ole millään tavalla vaarallista, vaikka se voi tuntua itsestä epämiellyttävälle ja oma huomio siihen kovasti kiinnittyä. 

Toivotan sinulle rohkeutta ottaa tapaamisasia esille! Oikein ihania syyspäiviä sinulle!

terveisin,
Liisa Byströmin Ohjaamosta

 

Vanha kaverisuhde

Yksi mun hyvä ystävä, ollaan tunnettu jostain 2-vuotiaista meijän vanhempien kautta niin musta tuntuu että meijän suhde ei oo enää samanlainen, yhtä hyvä, tai se vaan jotenkin murenee vähitellen.
oon sitä vuoden vanhempi 14v tyttö, se on 13. Ikäero ei oo ikinä vaikuttanu meihin, mut nytte mulle on murrosikä tullu ja näytän ”naiselta” ja oon kasvanu pituuttaki tosi paljon. Hänelle ei viel oikee ollenkaa (on mua jotai 20 senttii lyhyempi ja muutenki näyttää ”lapselta” sen kehosta tai sillee). Mietin täs et voisko se olla osasyy ainaki meijän suhteen muuttumiseen?
Koska kyl meil on yhteisii asioita, esim tykätään käsitöistä ja retkeilystä ja taiteesta. Silti vaan tosi usein ei vaan keksitä puhuttavaa. Yritän aina tosissaa miettii ku tulee semmone hiljanen hetki mut se on vaikeeta keksii. Ei sitä voi loputtomiin harrastuksistaa yms puhuu. Miten vois keksii puhuttavaa, se on mulle tositosi tärkee ystävä ollu aina…
Sit viel et oon sitä pikkasen aina parempi esim koulussa, piirtämissä, about kaikessa… sit välil esitän etten osaa ettei sille tulis pahamieli…
Niin mitä mieltä että voiko noi olla syitä meijän kaverisuhteen muuttumiselle? Ja miten voisin pitää meijän suhteen elossa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei tyttönen!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että haluat pitää huolta sinulle tärkeästä ystävyyssuhteesta. Pohdit, voisivatko murrosiän tuomat muutokset ja se, että olet ystävääsi taitavampi erilaisissa asioissa, olla syitä suhteenne muuttumiselle. Tätä on hankala arvioida. Toki jos nämä asiat aiheuttavat ystävässäsi esimerkiksi kateutta tai huonommuuden tunnetta, voi se heijastua ystävyyssuhteeseenne ja näkyä väleissänne.

Ystävyyssuhdetta voi vahvistaa sanoilla ja teoilla. Voit kertoa kaverillesi, mitä hän sinulle merkitsee. Sen voi tehdä ihan kasvotusten tai kirjoittamalla vaikka kirjeen tai taiteilemalla kortin. Jos sopivalta tuntuu, voit ottaa hänen kanssaan puheeksi nämä havaintosi välienne muuttumisen suhteen ja kertoa, että et halua etääntyä sinulle tärkeästä ystävästä. Samalla voi selvitä, onko hän tehnyt samoja havaintoja ja mitä hän on tilanteesta mieltä. Halutessasi voit suoraan kysyä häneltä, onko teidän välillänne jokin muuttunut hänen mielestään ja jos kyllä, minkä hän ajattelee siihen olevan syynä. Voihan olla, että hänellä sattuisikin olemaan jotain mielen päällä, jota ei ole vain saanut sanotuksi.

Kerroit, että ette useinkaan keksi puhuttavaa nykyään. Kannustan keksimään jotain molempia kiinnostavaa tekemistä, jonka lomassa ”joutuu” puhumaan. Tekemisen lomassa voi saada yhteyden toiseen ja puhettakin syntyy sujuvasti, kun molemmat ovat saman tekemisen äärellä. Voitte esimerkiksi suunnitella jonkin yhteisen käsityöprojektin tai retken. Tekeminen voi myös olla vaikka joidenkin pelien pelaamista, kokkaamista tai leipomista, huvipuistossa päivän viettämistä tai hauskojen nettitestien tekemistä. Yhteyttä voi myös vahvistaa, jos uskoutuu toiselle jostakin omasta asiasta – Osoittaa, että luottaa toiseen ja että hän on se henkilö, kenen kanssa haluaa jakaa luottamukselliset jutut.

On tavallista, että ystävyyssuhteet muuttuvat ajan mittaan. Ystävyyssuhteessa saattaa olla esimerkiksi vaiheita, että yhteydenpito hiipuu ja ystävykset eivät ole yhtä paljon tekemisissä kuin ennen. Jossain kohtaa ystävyys saattaa jälleen syventyä. Mikään ystävyyssuhde ei kuitenkaan säily, jos siitä ei pidä huolta.

Lisää tietoa ja vinkkejä ystävyyssuhteen ylläpitämiseen löytyy Nyytin sivulta (avautuu uuteen välilehteen).

Toivottavasti pääset tämän vastauksen avulla eteenpäin tilanteessasi.

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

seurustelu

Siiis oon 14v tyttö ja eka kysymys et voinko jo seurustella ”tosissaan”. Eli siis ilman niinku seksii mut kunnon suudelmil ja esim alastomuutta saa olla :,).
Toka kysymys et MITEN voin löytää itelleni kumppanin, kaikki sukupuolet käy (oon panseksuaali). Mä vaa haluuuun jonku mun ikäsen joka rakastaa mua ja jonka kaa voin olla yhes ja pussailla yms DX. En oo ikin siis seurustellu…..

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki tyttö!

Kiitos kysymyksestäsi. Ei ole olemassa mitään tiettyä ikää seurustelun aloittamiseen. Eri ihmiset ovat halukkaita ja valmiita seurustelemaan eri ikäisinä. Jokainen myös kehittyy omaan tahtiinsa. Tunnekehitys voi eri ihmisillä olla eri vaiheessa, vaikka ikää olisi täysin saman verran.

Seurustelu on erilaista eri ikäisenä. Nuoruuden seurustelusuhteita ei pidä kuitenkaan vähätellä, vaikka ne eivät johtaisikaan vakaviin, pitkiin suhteisiin. Joka tapauksessa seurustelu on aina todellista seurustelusuhteessa oleville osapuolille, iästä ja suhteen kestosta riippumatta. 14-vuotiaanakin voi seurustella tosissaan.

Seurustelun osapuolet päättävät heidän suhteensa yhteiset säännöt, jotka perustuvat siihen, mitä he suhteelta haluavat. Seurustelua voi siis olla todella monenlaista. ”Tosissaan” seurustelu voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Kannattaakin sanoittaa omia ajatuksia ja toiveita toiselle mahdollisimman selkeästi, kun keskustelee seurustelun aloittamisesta ja yhteisistä säännöistä. Myös omia rajoja kannattaa pohtia ja sanoittaa niitäkin. Omia ja muiden rajoja täytyy tietysti kunnioittaa.

Miten löytää kumppani?

Tähän ei ole olemassa mitään yhtä ainutta oikeaa tapaa. Tulevan seurustelukumppanin voi tavata yllättäenkin. Kannattaa olla avoin ja kohdata rohkeasti uusia ihmisiä. Vain toiseen tutustumalla saa tietää, millainen henkilö todella on ja kiinnostaako hän sinua enemmänkin. Tutustuminen voi tapahtua ihan kaverimielessäkin. Tutustuessa voi rauhassa miettiä omia tunteita ja ajatuksia suhteessa toiseen. Kiinnostavalta tuntuvaa henkilöä voi pyytää myös mukaan johonkin tekemiseen, vaikkapa nuorisotilalle pelailemaan jotain. Tekemisen lomassa toiseen tutustuu yleensä luontevasti.

Kumppani voi löytyä harrastusten tai vapaaehtoistoiminnan kautta tai muun sellaisen toiminnan parista, jossa itsekin viihtyy. Esimerkiksi kerhoissa, tapahtumissa ja leireillä voi tavata tulevan kumppanin. Myös somemaailma ja pelialustat ovat paikkoja, joissa voi tutustua uusiin ihmisiin. Näissä toki kannattaa olla erityisen varovainen, koska netissä on valitettavan helppo huijata ja esittää jotakuta muuta, kuin oikeasti on. Myös järjestöjen, nuorisopalveluiden tai seurakunnan järjestämissä toiminnoissa yleensä kohtaa uusia ihmisiä ja sen myötä voi tutustua mahdolliseen tulevaan kumppaniin. Voit selvittää vaikkapa netistä tai paikkakuntasi nuorisotyöntekijöiltä, mitä kaikkea toimintaa paikkakunnallasi järjestetään sinun ikäisillesi.

Lisää tietoa:

Toivottavasti vastauksesta on hyötyä. Ihanaa syksyä sinulle!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

säätö joka loppui mutta tykkää hänestä silti

Ollaan oltu kavereita pian vuosi ja tykkään hänestä en vain kauneudesta vaan silmistä ja luonteesta kesän alussa säädettiin ja oltiin snäpis koko ajan snäpää mutta kesä loppui ei enää oltu niin läheisiä ja rupesit taas jutteleen mutta tuntuu että mun vanha paraskaveri tykkää siitä ja se siitä mutta en oo varma ja vietän se tytön kaa paljon aikaa juttelen jne jne

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi nimimerkki se yks!

Kiitos viestistäsi. Tykkäät siis tytöstä, jonka kanssa olette olleet kavereita jo hyvän aikaa. Vietätte paljon aikaa yhdessä ja juttelette. Sinusta tuntuu, että hän kuitenkin tykkää toisesta ja tämä toinen hänestä.

Et varsinaisesti kysy mitään, mutta jos päättelen oikein, ehkä kaipaat jonkinlaisia neuvoja, mitä tehdä. (Voit tarvittaessa korjata tai tarkentaa asiaa kommenttikentässä.)

Ihastumisen tunteista voi hyvillä mielin nautiskella itsekseenkin, jos ei halua edetä asian suhteen juuri nyt mitenkään.

Jos taas haluaa selvittää, onko tytöllä tunteita sinua kohtaan, selviää se parhaiten kysymällä suoraan. Toisen tunteista ei voi varmuudella tietää, jos hän ei niistä itse kerro. Jos kerrot ensin omista tunteistasi, voi se kannustaa tyttöä kertomaan puolestaan hänen tunteistaan.

Yksi vaihtoehto on, että ehdotatkin tytölle vielä nykyistä enemmän yhteistä ajanviettoa ja samalla havainnoit, miten kiinnostunut tyttö on. (Voit vaikka ehdottaa erilaisia kumpaakin kiinnostavia aktiviteetteja tai ihan vain hengailua). Jos sattuisi olemaan, ettei tyttö itsekään oikein ole varma tunteistaan sinua kohtaan, saa hän tällä tavoin myös aikaa tunteisiinsa tutustumiseen. Samalla tutustutte toisiinnekin entistä paremmin ja näette, miten hyvin teillä synkkaa. Sen perusteella voitte sitten sopivassa kohtaa ottaa puheeksi tunteenne ja toiveenne jatkon suhteen.

Tältä Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueen Miten lähestyä ihastusta -sivulta saat lisää vinkkejä.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä.

Mukavaa syksyä! Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Miten voin kertoa omat tuntee vanhemmille

Minä en uskalla sanoa omille vanhemmille että haluan tietää enemmän omasta ympäristöstä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Halusit tietää, miten voisit jutella vanhempien kanssa omista tunteistasi.

 

Tunteista puhuminen ei ole aina helppo asia, mutta monesti tunteiden jakaminen toisen ihmisen kanssa auttaa omaan oloon.

Tunteella tarkoitetaan, että kehossa ja mielessä tuntuu joltakin. Tunteet saavat meidät usein toimimaan ja tekemään jotakin. Tunteet ovat yksilöllisiä: ihmiset voivat kokea samoissa tilanteissa hyvinkin erilaisia tunteita eli se tilanne mikä jotain toista ihmistä voi suututtaa, ei välttämättä suututa sinua lainkaan. Ihminen voi tuntea satoja erilaisia tunteita ja tunnevivahteita, ja aina niiden tunnistaminen ei ole helppoa.

Tunteiden eräs tärkeimmistä tehtävistä on kertoa, mikä on hyvinvointimme kannalta tärkeää. Tunteet saavat meidät hakeutumaan hyvinvointia tukevien asioiden äärelle, kuten mukavien ihmisten seuraan. Toisaalta tunteet voivat saada meidät välttelemään asioita, jotka ovat vahingollisia.

Tunteita tarvitaan uusien ihmissuhteiden luomiseen ja vanhojen ja tärkeiden ihmissuhteiden ylläpitämiseen. Tunteet ovat mukana, kun teemme päätöksiä ja ratkaisemme ongelmia. 

Voit lukea lisää tunteista täältä.

 

 

Tunteiden ilmaisuun tarvitaan tunnetaitoja. Tunnetaidoilla tarkoitetaan muun muassa tunteiden tunnistamista, sanoittamista ja ilmaisemista. Nämä ovat yksi tärkeimmistä mielenterveystaidoista ja vaikuttavat niin omaan olotilaan kuin vuorovaikutukseen muiden kanssa. Itseään ja omaa toimintaansa voi ymmärtää paremmin, jos omia tunteitaan osaa ja uskaltaa kuunnella tarkemmin. Omien tunteiden tunnistamisen kautta on helpompi ymmärtää myös toisia ja heidän tunteitaan, eli kokea empatiaa.

Voit lukea lisää tunnetaidoista täällä.

 

Miten tunteista voi puhua toisen kanssa?

Että voit puhua toisen ihmisen kanssa omista tunteistasi ja toiveista, olisi sinun hyvä itse tietää, mikä tunne on kyseessä ja miksi. Onko tunne iloa, vihaa, ahdistusta tai turhautumista? Kun tunnistat tarkemmin tunteen mitä tunnet, on se helpompi sanoittaa ja kertoa myös toisille.

Tunteista puhuminen toiselle ihmiselle voi tuntua vaikealta erityisesti silloin, jos ei ole itsekään täysin varma, mitä omat tunteet yrittävät sillä hetkellä viestittää. Joskus toisen ihmisen reaktio saattaa pelottaa tai vasta itsekin harjoittelet tunteista puhumista, jolloin voit kokea epävarmuutta toisen kanssa jutellessa. Kerroit, että et uskalla kertoa vanhemmillesi, että haluaisit tietää enemmän omasta ympäristöstäsi. 

Asioista puhuminen voi tuntua vaikealta, jos et tiedä miten toinen siihen reagoi. Tärkeintä olisi kuitenkin luoda avoin ja luottamuksellinen hetki keskustelulle, jossa kerrot omista tunteistasi ja ajatuksistasi vanhemmillesi suoraan. Voit vaikka kertoa, että sinua mietityttää jokin asia, ja haluaisit puhua siitä. Tällöin toinen henkilö ymmärtää, että on kyse sinulle tärkeästä asiasta, ja toivot toisen huomioivan sen ja ottavan hetken aikaa ja tilaa teidän yhteiselle keskustelulle. Voit myös suoraan ehdottaa, että "voidaanko jutella hetki?".

Kun puhut toiselle ihmiselle omista tunteista, voit käyttää apuna sanoja "minusta tuntuu". Tämä kertoo toiselle ihmiselle heti, että puhut sinun omasta tunteestasi ja toisen ihmisen on helpompi ymmärtää sinua.

Voit siis hetken miettiä, mistä asiosita haluat keskustella esim. vanhempiesi kanssa. Jos toivot, että jokin asia tehtäisiin toisin, voit miettiä miten ehdottaisit vaihtoehtoista asiaa vanhemmallesi. Jos esim. haluaisit nähdä enemmän ystäviä vapaa-ajallasi, voit esimerkiksi sanoa, että "toivoisin, että voisin nähdä ystäviä enemmän, koska ystävien kanssa on aina mukavaa ja ystävät auttavat jaksamaan paremmin koulussa".

Jos pystyt kertomaan tarkemmin tunteestasi ja perustelemaan, miksi toivoisit asioiden olevan erilailla, toinen ihminen ymmärtää paremmin millaisia tunteita ja toiveita sinulla on. Kun toinen ihminen ymmärtää sinua paremmin, he yleensä myös lähtevät keskustelemaan asiasta aktiivisemmin ja miettimään erilaisia vaihtoehtoja toimia.

Omia tunteita ei siis kannata piilottaa, vaan kertoa avoimesti, millaisia asioita tunnet ja mitä asioita mielessäsi liikkuu. Alkuun keskustelu ja omien asioiden jakaminen toiselle voi tuntua vaikealta, mutta se helpottuu mitä enemmän toisen kanssa juttelee!

Jos puhuminen tuntuu vaikealta, voit esimerkiksi kirjoittaa vanhemmillesi lapulle tai viestitse, mitä haluat sanoa. Kun ensimmäiset sanat ovat paperilla, ei sinun tarvitse heti alkuun miettiä, miten tilannetta lähdetään juttelemaan auki, vaan voit odottaa toisen ihmisen vastausta viestiisi.

On myös hyvä muistaa, että kaikki vanhemmat ovat itsekin joskus olleet nuoria, ja kokeneet ehkä samantyyppisiä asioita ja tunteita kuin mitä itse käyt läpi! Voit myös kysyä vanhempiesi tunteista tai kysyä mihin säännöt teidän kotona perustuvat.

Tunteita voi ilmaista monin eri tavoin. Niistä löydät lisää tietoa täältä.

Tsemppiä jutteluun!

Po1nt / Asta

 

Penikseni

Haluaisin mennä kavereitten kanssa saunaa, mutta minulla on pieni penis. Tiedän, että siitä tulee sanomista ja kun he ovat kehuskelleet heidän munallaan (en ole nähnyt) vaikka heillä ei ole edes alkanut äänenmurrosta eikä kyllä minullakaan. Ja tiedän että tosiystäviä ei pitäisi kiinnosta se, mutta tilanne on tosi monimutkainen. Minulla on kivekset jo 3cm, mutta penikseni on lepotilassa 4cm ja 8-9cm kovana. Olen 13 vuotias.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ihminen!

Kiva, kun laitoit viestiä. Monia muitakin ikäisiäsi poikia mietityttää peniksen koko. Kaikki penikset ovat omalaisiaan ja erilaisia myös kooltaan ja ulkonäöltään. Peniksen kasvukin on yksilöllistä jokainen nuori kasvaa ja kehittyy omaan tahtiinsa. On tavallista, että 13-vuotiaan pojan peniksen kasvu on vielä kesken. Joidenkin kohdalla murrosikä ei ole vielä edennyt 13-vuotiaana siihen asti, että penis olisi edes alkanut kasvaa – mikä on ihan tavallista. Eli samanikäisten kaverusten penikset ovat joka tapauksessa hiukan eri näköisiä ja eri kokoisiakin. Ja tämä on täysin normaalia.

Peniksen kokoon ei pysty itse vaikuttamaan. Kehuskelu peniksen koosta ei siis ainakaan perustu siihen, että olisi itse saavuttanut jotain omalla toiminnallaan. Peniksen kokoon vaikuttaa esimerkiksi geenit ja murrosiän vaihe. Kehuskelu saattaa myös olla perätöntä tai liioittelua. Lisäksi penistä voi mitata hyvin eri tavoin, mikä tarkoittaa myös sitä, että mittaustulos voi vaihdella. Toisaalta näillä asioilla ei pitäisi olla merkitystä, koska jokainen ihminen on omine ominaisuuksineen yhtä arvokas. Penikset eivät ole toistaan parempia tai huonompia, olivatpa ne minkä kokoisia hyvänsä.

Olet oikeassa siinä, että peniksen koolla ei pitäisi olla kavereille merkitystä. Toki murrosiässä on tavallista, että toisten, erityisesti omanikäisten, keho kiinnostaa, koska omassa kehossa tapahtuu muutoksia. Halutaan tavallaan peilata, onko oma keho ”normaali” ja senkin vuoksi itseään saatetaan herkästi vertailla muihin. Mikään ei silti oikeuta penikseen liittyvään pilkkaamiseen tai muuhun ikävään kommentointiin tai käytökseen. Jos joutuisit sellaista kohtaamaan, tekevät ystäväsi siinä väärin sinua kohtaan. Kehosi on hyvä juuri sellaisena kuin se on, eikä mitään kehon osaa tarvitse hävetä. Kehoja on yhtä monta erilaista, kuin on ihmistäkin.

Jos asia pohdituttaa edelleen, voit tulla juttelemaan Nuortenelämä.fi-chattiin (avoinna parittomien viikkojen maanantaina klo 14–16). Myös Poikien Puhelimen hyvät tyypit juttelee kanssasi varmasti mielellään aiheesta joko puhelimessa tai chatissa. Lue lisää Poikien Puhelimesta (avautuu uuteen välilehteen).

Toivottavasti saat vastauksesta rohkaisua saunoa ystäviesi kanssa kevein mielin. Oikein mukavaa syksyä sinulle!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Miten olla epäilemättä liikaa toisia?

Moikka.
Mulla on kehittynyt sellainen tapa, että epäilen ihan turha asioita läheisistäni ja vieraista ihmisistä...siis ihan kaikista. Tämä on inhottavaa, mutta en osaa tehdä asialle mitään. Olen kuitenkin optimisti ja löydän helposti ihmisistä kaikkea hyvää, mutta pahat epäilyt vellovat kuitenkin aina taustalla. Tapa on varmaan ns. "trauma response": Elin pienempänä lapsena sellaisen AIKUISEN ihmisen kanssa, joka varasti omilta perheenjäseniltä, valehteli ja manipuloi muita jatkuvasti. En pääse eroon siitä, että epäilen salaa kaikista jotain pahaa. Se ei tunnu hyvältä ja saa mut häpeämään itseäni, koska ei ole reilua olettaa toisesta sitä pahinta. :(

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Tässä Nuorten Turun ammattilaisilta vastaus sinulle: 

Hei Epäileväinen!

Kiitos kysymyksestäsi. Käsitimme viestistäsi, että tarkoitat epäilyllä sitä, ettet luota ihmisiin. Traumaperäisen luottamuspulan kanssa suosittelemme olemaan yhteydessä mielenterveyspalveluihin. Jos olet opiskelija, niin voit kysyä lisää kouluterveydenhoitajaltasi. Myös Ohjaamoon voi varata maksuttoman ajan psykiatriselle sairaanhoitajalle. Jos tuntuu vaikealta olla itse yhteydessä, voit tulla meille Nuorten Turkuun, niin autamme yhteydenotossa.

Ohjaamo:

Käsityöläiskatu 10
040 724 5449
ohjaamo@turku.fi

Nuorten Turku:

Kauppatorin Monitori,
Aurakatu 8
040 183 3562
nuortenturku@turku.fi

Neitsyys

Moi, olen 18v ja neitsyt ja mua nolottaa se tosi paljon, koska kukaan nainen ei halua mua ja himoitsen seksiä aina. Kaverini kutsuvat minua luuseriksi ja se saa mut huonolle fiilikselle. Olen 160 cm ja minulla on akne ja pieni muna. En tiedä mitä tekisin. Miten menetän neitsyyden?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei karim k!

Kiitos viestistäsi. Ikävä kuulla, että kaverisi haukkuvat sinua luuseriksi. Se on huonoa käytöstä heiltä. On ihan ymmärrettävää, että siitä tulee sinulle huono fiilis. Kavereiden pitäisi kohdella toisiaan ystävällisesti ja muutenkin hyvin nimittelyn sijasta.

Siinä ei ole mitään häpeällistä, ettei ole koskaan ollut seksiä. Ensimmäinen seksikerta ei muuta ihmistä yhtään paremmaksi tai huonommaksi. Ensimmäinen seksikerta tulee jokaisen kohdalla omaan aikaansa ja siihen vaikuttaa moni asia. Joillakin ei ole seksiä toisen ihmisen kanssa ikinä. Jotkut haluavat seksiä vasta seurustelusuhteessa, kun taas jotkut tuntemattomien kanssa. Jotkut eivät harrasta seksiä ennen avioliittoa. Ihmisiä on haluineen ja arvoineen monenlaisia. Jokainen on yhtä arvokas ja hyvä sellaisenaan. Tärkeää on, että tekee sellaisia valintoja ja tekoja, jotka tuntuvat itsestä hyviltä ja oikeilta – riippumatta siitä, mitä joku ulkopuolinen asiasta ajattelee.

Mainitsemasi pituus, akne ja peniksen koko eivät estä seksikumppanin tapaamista, jos sitä murehdit. Noin puolella suomalaisista on aknea murrosiän loppupuolella eli se on todella tavallista. Kaikki penikset ovat yksilöllisiä ja myös erilaisia kooltaan ja ulkonäöltään. Koko ei tavallisesti vaikuta peniksen toimintaan kuten virtsaamiseen, lisääntymiseen, seksissä onnistumiseen tai seksin nautinnollisuuteen.

Nykyään puhutaan koko ajan vähemmän neitsyyden menettämisestä. Ilmaisu kun esimerkiksi viittaa siihen, että kun on seksiä ekan kerran, henkilö menettää siinä jotain. Lue lisää Sexpon sivulta (avautuu uuteen välilehteen). Kannustan pohtimaan, mitä seksi ja neitsyyden menettäminen juuri sinulle merkitsevät. Voit myös jutella aiheesta seksuaalineuvontachatissa tai muissa nuorten chateissa: Chatteja löytyy Netarista (avautuu uuteen välilehteen). Keskustelu voi auttaa jäsentämään omia ajatuksia ja ammattilaiselta voi myös saada uusia näkökulmia ja tukea.

Mieti, mitä haluat

Kysyit, miten menetät neitsyyden. Ensi alkuun voit miettiä, millaisen henkilön kanssa haluat seksiä. Haluatko seurustella vai et? Haluatko tutustua mahdolliseen seksikumppaniisi ensin vai et? Mikä on sinulle tärkeää? Voit myös miettiä, millaista seksiä haluat ja mihin et ainakaan ole valmis.

Jokaisen olisi hyvä hahmottaa omat rajansa, ja ilmaista ne kumppanille, koska ne suojaavat esim. loukatuksi tulemiselta ja pitävät turvassa. Myös toisen rajoja on kunnioitettava. Lisää tietoa omista rajoista saat Hyvä kysymys -palvelusta (avautuu uuteen välilehteen).

Seksikumppanin löytäminen

Missä paikoissa sinun olisi mahdollista törmätä uusiin ihmisiin ja sitä kautta kenties tavata tuleva seksikumppanisi? Mietinnässä apunasi toimii Nyytin vinkkikoonti, jota voi soveltaa seksikumppanin löytämiseen: Tsekkaa Nyytin vinkit (avautuu uuteen välilehteen). Potentiaalisen seksikumppanin voi tavata erilaisten fyysisten paikkojen lisäksi somessa ja muualla netissä. Nykyään on paljon seuranhakusovelluksia. Niiden avulla voit löytää ihmisen, jonka kanssa haluaisit seksiä ja joka haluaisi sinun kanssasi seksiä. Kannattaa tuoda toiselle sopivassa kohtaa selkeästi ilmi, millaista seuraa hakee, jotta ei tule väärinkäsityksiä ja kukaan ei loukkaantuisi (ihmisillä on usein oletuksia, jotka saattavat osoittautua vääriksi).

Eli kun sitten on kohdannut henkilön, jonka kanssa haluaisi seksiä, on hyvä olla hienotunteinen henkilöä lähestyessä ja seksiä ehdottaessa. Sexpo on koonnut seksin ehdottamiseen vinkkejä, kannustan kurkkaamaan: Tutustu Sexpon vinkkeihin (avautuu uuteen välilehteen).

Ehkäisy

Monet seksitavat sisältävät seksitaudin tarttumisen riskin. Kondomi on ainut ehkäisykeino, jolla voidaan suojautua sekä seksitaudeilta että ei-toivotulta raskaudelta. Kondomin käyttöä on hyvä harjoitella jo ennen seksikokemuksia, jotta sen käyttö sujuu sitten seksitilanteessa oikein. Lue kondominkäytöstä Kumitan sivulta (avautuu uuteen välilehteen). Sivulta löydät ohjeet myös suuseksisuojaan.

Kannustan tutustumaan ajan kanssa vastauksen lisätietolinkkeihin. Toivottavasti vinkeistä on sinulle apua. Mukavia loppukesän päiviä! :)

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut