Täältä löydät Ihmissuhteet ja seurustelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Vaatteet päällä raskaaksi?

Hei! Olen 18-vuotias nuori nainen ja aivan järkyttävä stressaaja. Olin viikonloppuna poikaystävällä mitään kuivaseksiä enempää ei tapahtunut, kuitenkin hirveä stressi että voiko siitä tulla raskaaksi? Poikaystävällä oli siis koko ajan bokserit ja itselläni pikkuhousut. Mitään ei mennyt vulvaan eikä hän sinne kosketellutkaan paljain käsin. Tämän jälkeen kuitenkin pikkuhousut olivat hieman märät mutta luulen sen johtuvan ihan itsestäni vaan. Nyt stressaan hirveästi että voiko tuolla tulla raskaaksi. Mahassa kiertää kun ajattelen asiaa. Kiitos etukäteen vastauksesta!

Miestenpuku ylioppilasjuhliin

Hei! Olen tälläinen omaa sukupuolta pohtiva nuori aikuinen, joka kokee ehkä enemmän olevansa mies kun nainen.
Minulla on suuri haave saada ensimmäinen miestenpuku ensi kevään ylioppilasjuhliin, mutta mua pelottaa miten muut suhtautuis siihen. Vaikka mun vanhemmat on sanonu että ei oo erikseen tyttöjen tai poikien juttuja ja kaikki saa tehä sellasii juttui mistä tykkää. Mut silti pelottaa että jos ne ei hyväksykään ja jää ne juhlat sen takia juhlimatta. Ja sinne tulee myös muitaki sukulaisia, joten sit pelottaa että jotku saattas ihmetellä ja kyseenalaistaa.

Vaikka oonkin aikuinen ja saan pukeutua miten itse haluan, mutta jännittää silti, koska onhan puketuminen iso osa juhlaa.

Apua seksuaalisen suuntautumisen kanssa

Olen siis 14-vuotias tyttö ja mua on siis jo pitkään mietityttänyt seksuaalinen suuntautumiseni. Mulla on ollut noin päälle kymmenen ihastusta elämän aikana, ja heistä kaksi on ollut tyttöjä, loput poikia (osa pojista ennemminkin kiinnostuksia).Ja lisäksi monia julkkisihastuksia, poikia. Katson vain poikia romanttisessa mielessä, mutta en koskaan puhu pojille. Olen aina sanonut itseäni heteroksi, koska se on tuntunut helpommalla ja sopivammalta, mutta en voi lakata ajattelemasta, että entä jos olenkin bi. Ihastun pojissa yleensä vain ulkonäköön ja välillä luonteeseen, mutta en ole kiinnostunut pojista seksuaalisesti. En ole kiinnostunut myöskään tytöistä sillä tavalla, mutta tyttöjen keho kiinnostaa kuitenkin enemmän, miesten kehoja en halua katsella. Ongelmani on siis se, että en halua olla hetero. Melkein kaikki kaverini ovat biseksuaaleja tai homoja ja pelkään, että he pitävät minua jotenkin huonompana, koska en kuulu lqbtg+ - yhteisöön. Rakastan lgbtq:ta ja haluaisin todella, että minut nähtäisiin osana sitä. Mutta pelkään, että tunteeni tyttöihin ovat olleet feikkejä, ja ne ovat johtuneet siitä, etten halua olla hetero. Tunsin toisen kohdalla kateutta, kun hänellä oli toinen ihastus ja olin aina viivana avaamassa hänen viestiään. Toinen käy samoissa treeneissä ja yritän päästä hänen parikseen, saada katsekontaktin ja olen tosi kateellinen, kun joku puhuu hänelle. Ovatko nuo todellisia tunteita? Ja voinko olla biseksuaali, vaikka pidän pojista enemmän? Tiedän, että olen itsekäs kun haluan olla biseksuaali tuosta syystä. Ja tiedän, että jokaisella on itsemäärittelyoikeus, mutta mä todella haluan apua ja tarkan määritelmän sille, mikä mä olen. Kiitos jos autat!

Mitä mun pitäs tehä?

Mitä mun pitäs oikein tehä? Mulla on yks kaveri joka on alkanut vältellä mua. Ollaan tunnet joku 14 vuotta, mä en tajua. Oonkohan mä tehnyt jotain? Se ei enää puhu mulle ja koulussa samoilla tunneilla hän ei suostu edes tekemään paritöitä, vaikka opettaja määräisikin parit. Oon yrittänyt puhua sille muttei se suostu kuuntelemaan. Mun kysymys tosiaan on: Mitä mun pitäs tehä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki sirkku! 

Kiitos kysymyksestäsi. Ikävä kuulla, että pitkäaikainen kaverisi on alkanut vältellä sinua.. Hienoa kuitenkin, että yrität korjata asiaa ja olet yrittänyt puhua hänelle.  

Toisen ajatuksista ei oikein voi varmuudella tietää, jos hän ei niistä itse kerro. Kannustan siis vielä kokeilemaan, saisitko häneen puheyhteyden. Toinen vaihtoehto on, että laitat hänelle viestiä ja kysyt suoraan, mistä muutokset hänen käyttäytymisessään johtuu. Joillekin voi olla helpompi kirjoittaa kuin puhua omista ajatuksista ja tunteista. Voit halutessasi samalla kertoa hänelle, mitä hän sinulle merkitsee ja että et halua ystävyytenne päättyvän.  

Asiasta kannattaa puhua oman kokemuksen kautta ja välttää syyttelemistä, jotta keskustelu sujuisi mukavammin. Kaverisuhteissa tulee välillä vastaan hankalia tilanteita ja riitojakin, mutta niistä kyllä selvitään. Parhaimmillaan vastoinkäymiset vahvistavat kaverisuhdetta, kunhan ne käsitellään hyvin. Ongelmatilanteissa on hyvä keskustella yhdessä, mistä tilanne sai alkunsa, mitä sille on tehtävissä ja kuinka tästä eteenpäin. 

Tukea tilanteen selvittämiseen voit saada Hyvä kysymys –palvelun tietoartikkelista. 

Toivottavasti saatte keskusteltua asian halki ja välinne palaa normaaliksi. 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Yksin oleminen = yksinäisyys ?

Mun vanhemmat valittaa mulle tosi usein siitä, etten usein hengaa mun kavereitten kaa missää. Suurin osa mun kavereista on menny opiskelee ja asuu kaukana, osa tulee vaa viikonloppuisin takas tänne jos silloinkaa. En harrasta mitään missä voisin tutustuu mun ikäsiin ihmisiin, työkaverit on usein mua vanhempia eikä niistä tuu mun kaa ystäviä, ja en siis ite käy mitään koulua tällä hetkellä.

Mua itteäni ei kuitenkaa usein haittaa, etten oikee näe ihmisiä ja oo kavereitten kaa. Tykkään viettää aikaa yksin ja keskittyy tekemään asioita mistä tykkään. Mulle riittää ett nään kavereita kerran viikossa, jos sitäkää. Oon ollu tällanen jo monta vuotta, mutta silloin kävin viel kouluu ja näin ihmisii lähes joka päivä.

Oon kyll huomannu, että vaikka mä en oo itteni mielestä kauheen yksinäinen tai surullinen, nii ainaki koen kateellisuutta monii mun kavereita kohtaan. Ne on opiskelemassa uudessa paikassa, tapaa uusia ihmisiä ja alottaa uuden luvun niitten elämässä. Sillä välin mä oon samassa paikassa, kotona, enkä pysty missään tapaa uusii ihmisii. Must välil tuntuu, etten viitti ees kysyy niiltä jos ne haluis tavata joku päivä, ku niillä on nyt uusia kavereita, ei ne mua tarvii. Oon muutenki yleensä ollu se, joka keksii jotain tekemistä ja kysyy muilta jos ne haluis hengaa jossain, enkä aina ite jaksais olla se henkilö.

Onko huono asia, etten näe tarpeelliseks kauheesti viettää aikaa mun kavereitten kaa, ku tykkään olla yksin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!  

Kiitos kysymyksestäsi. Jokainen meistä on ainutlaatuinen ja jokaisella on yksilölliset tarpeet sen suhteen, kuinka paljon viettää aikaa kavereiden ja muiden ihmisten kanssa. Toiset viihtyvät paremmin omissa oloissaan, toiset kaipaavat enemmän seuraa. Jokaisella meillä on oma lähipiiri - joillakin siihen kuuluu paljon kavereita, joillakin yksi tai muutama hyvä ystävä, toisilla taas eri kaveriporukoita.  

Ihmissuhteet ovat merkittäviä asioita elämässä. Tärkeää on tunnistaa millaiset ihmissuhteet tukevat ja lisäävät omaa hyvinvointia. Jos olet itse tyytyväinen omiin kaverisuhteisiisi tällä hetkellä, ei sinun tarvitse alkaa nähdä kavereitasi useammin tai hankkia uusia kavereita siksi, että joku muu niin suosittelee. Itselle tärkeitä kaverisuhteita on tietysti tärkeää vaalia ja ylläpitää - hyvät kaverit ovat ennen kaikkea rikkaus. 

Kavereiden kanssa vietetty aika yleensä vaihtelee elämän eri tilanteiden ja vaiheiden mukaan. Sekin on ok. Yksinäisyys ei ole sama asia kuin yksin oleminen. Voi viihtyä pitkiäkin aikoja yksin, vaikkei tuntisi yksinäisyyttä. On oikeastaan hieno asia ja taito, että viihtyy myös itsekseen. Yksinäisyyttä voi puolestaan kokea, vaikka olisi jatkuvasti ihmisten ympäröimänä. Jos kokee useinkin yksinäisyyttä, on silloin tärkeää hakea tilanteeseen positiivista muutosta. Hyvä askel on, että ottaa asian puheeksi jonkun kanssa. 

Itse loppujen lopuksi päätät, keiden kanssa vietät aikaa ja missä määrin ja että millaisia ihmissuhteita ylläpidät. 

Lisää tukea pohdintoihisi: 

Tietoa yksin olemisesta ja yksinäisyydestä: Mielenterveyden keskusliitto – Eroon yksinäisyydestä 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

puutteita seksissä

Hei! Olemme seurustelleet avopuolisoni kanssa kolmisen vuotta, mutta puolisoni ei ole vielä kertaakaan nuollut minua. Eikä hän oikein halua koskettaakaan alapäätäni. Seksi sujuu ihan hyvin, ja minä otan kyllä suihin mieheltäni ja koskettelen paljonkin ja hän tykkää siitä, mutta minulla ärsyttää, että hän ei halua koskea eikä varsinkaan nuolla minua alapäästä, eikä hän pysty puhumaan siitä minun kanssa. Miten voisin ottaa asian puheeksi hänen kanssaan?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että kysyt neuvoja sinua askarruttavaan tilanteeseen. Kerrot, että miehesi ei pysty puhumaan asiasta kanssasi. Se ymmärrettävästi tekee asiasta keskustelemisesta haastavaaLähestymistapoja on kuitenkin monenlaisia. 

Kun teillä on yhteistä aikaa ja rento fiilis, voit ottaa asian suoraan puheeksi esimerkiksi kysymällä “Voitaisiinko jutella meidän seksielämästä?”. Valitse sanat, jotka itsestäsi tuntuu luontevimmilta. Voit kertoa toiveistasi ja kysyä, onko hänellä puolestaan jotain toiveita seksiin liittyen. Hienoa, jos kumpikin pystyy kertomaan toiveita ja ehdotuksia yhteiseen seksielämään. Voi myös olla hyvä jakaa yhdessä ajatuksia, mihin asioihin olette tällä hetkellä tyytyväisiä seksielämässänne 

Jos miehesi pystyisi kertomaan, miksi hän ei halua koskea tai nuolla alapäätäsi, voisitte silloin yhdessä miettiä, voisiko asialle tehdä jotakin. Joskus syynä voi olla hygieniasyyt, tähän voisi auttaa peseytyminen juuri ennen seksiä ja vaikkapa suuseksisuojan käyttäminen suuseksissä (suuseksisuojaa on tärkeää käyttää muutenkin suuseksissä, mikäli ei ole varmuutta, onko kumppanilla seksitauti). Joskus syynä voi olla pelko siitä, että ei tiedä miten alapäätä tulisi koskettaa ja nuolla. Tähän taas auttaa kommunikointi kumppanin kanssa ja vaikkapa vinkkien lukeminen tietosivuilta. Taustalla voi olla jotain muutakin.  

Toisen kehon koskemista ja siitä keskustelemista voi “treenata” vaikkapa Sexpon hellyysharjoituksen avulla. Voit kysyä mieheltäsi, kokeilisitteko tätä harjoitusta. Voitte vaihtaa harjoitusta tehdessänne ajatuksia, miltä koskettaminen tuntuu siitä, joka koskettaa ja siitä, jota kosketetaan. Toista voi myös opastaa, jos jokin ei tunnu hyvältä, että millainen kosketus tuntuisi itsestä paremmalta. Tähän harjoitukseen ei liity seksuaalista koskettamista, joten tästä voi olla helpompi lähteä liikkeelle, kun opetellaan toisen mieltymyksiä ja niistä puhumista.  

Toisen alapäätä voi hyväillä myös seksivälineellä, jos nuoleminen ja käsin koskeminen ei ole vaihtoehto. Alapäätä voi myös koskettaa ja hyväillä housujen päältäVoit ehdottaa miehellesi, että lukisitte tätä Klitoris ja klitorisseksi -artikkelia yhdessä, ja kysyä häneltä, haluaisiko hän kokeilla jotain artikkelissa mainittua. Tai voit itse kertoa, jos jokin artikkelissa mainittu kuulostaa sinusta siltä, että saattaisit pitää siitä. Vaihtoehtoisesti voit myös linkata artikkelin hänelle viestillä ja käydä keskustelua viestitse, jos puhuminen asiasta on hänelle vaikeaa.  

Keskusteluissa tärkeää on turvallinen ilmapiiri ja molemminpuolinen kunnioitus. On tärkeää välttää syyllistämistä ja painostamista. Seksin tulee olla ihana ja nautintoa tuottava juttu molemmille, eikä haittaa vaikka siinä olisi leikkimielisyyttäkin mukana.  

Lisää tietoa ja tukea saat Hyvä kysymys –palvelun Miten puhua seksistä kumppanin kanssa? -artikkelista.  

Tsemppiä ja sujuvia juttuhetkiä!  

Toivottelee, Riina | Nuortenelämä.fi  

MItä pitäisi tehdä?

Oon 13v tyttö ja ihastuin koulussa tyttöön ja meistä tuli kavereita. Ollaan juteltu paljon ja aika henkilökohtaisista asioista, oon aika varma että se on hetero. Itsekkin kuulin olevani mutta minulla on ollu kaksi naispuolista ihastusta ennen tätä, luulen siis olevani bi tai pan(kukaan ei tiedä sitä). En vaan saa ajatuksiani hänestä pois ja on niin ihana tunne, mutta mitä jos mokaan jotain. Miten kannattaisi lähestyä ja kannattaako edes? Meneekö kaveruus pilalle silloin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka kiva kun laitoit viestiä!
Ihastuminen on sekä ihana että hirvittävä tunne, kun ei ole mitään takeita, että toinen tuntisi samoin sinua kohtaan. Se yleensä tuntuu kuumottavalta kertoa ihastumisesta ja varsinkin, kun on kyseessä ystävä, on ymmärrettävää, että jännityksen määrä on entistä suurempi.
Kuulostaa, että sulla ja sun ystävällä on hyvä yhteys, kun pystytte jutella myöskin henkilökohtaisista asioista. Koetko, että sinun helppoa ja luontevaa keskustella kaikesta hänen kanssaan ilman, että pelkäisit hänen tuomitsevan sinua? Mikäli koet turvalliseksi käydä tuon keskustelun voit tuoda asian esiin niin, että sä et todellakaan oleta, että sen tulisi tuntea samoin sua kohtaan, mutta sun mielestä ystävyyteen kuuluu rehellisyys ja sä halusit olla rehellinen tän asian suhteen, mutta viimeinen asia mitä haluut on, että tää vaikuttais negatiivisesti teidän ystävyyteen.
Mihin piirteisiin ihastuit kaverissasi? monesti sitä päätyy ihastumaan henkilöihin, joita jollakin tapaa ihailee. Mikäli kokisit turvalliseksi kertoa tunteistasi ystävälle etkä saisi siihen vastakaikua voit kuitenkin alkaa kehittää niitä samoja piirteitä itsessäsi joita siinä toisessa arvostat / ihailet :)

Ihastus

Moi! Mietin tässä että tykkääköhän ihastukseni minusta ja miten voin puhua hänelle. Olemme snäpänneet jo monta viikkoa ja snäppäämme eniten toisillemme (siinä näkyy merkki jos molemmat snäppää eniten toisilleen). Välillä hän aloittaa randomisti keskustelun mutta usein laittaa vain naamakuvia. kyseinen poika on luokallamme joten en voi kertoa suoraan tunteistani sillä juttu voi levitä kouluumme. Mitä teen? Olen 07/14

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Pinja! 

Kiitos viestistäsi. Toisen tunteiden selvittäminen onnistuu varmimmin kysymällä niistä suoraan henkilöltä itseltään. Jos et kuitenkaan näe tätä tilanteeseen sopivana vaihtoehtona, voit esimerkiksi koettaa tutustua poikaan entistä paremmin ja katsoa, onko hänelläkin siihen kiinnostusta.  

Toiselle voi ehdottaa vaikkapa iltakävelyä tai nuorisotilalla hengailua tai pelailua. Jotain sellaista yhteistä tekemistä, mikä voisi olla molemmista mukavaa. Jos poika on halukas tutustumaan sinuun paremmin ja tapaamaan sinua, on se merkki siitä, että seurasi kiinnostaa häntä. Sitten voitte sopia taas uutta tapaamista ja katsoa, miten hyvin tulette juttuun ja haluatteko jatkossakin viettää yhdessä aikaa. 

Jos jossakin kohtaa kerrot tunteistasi pojalle, voit olla tyytyväinen itseesi, kun olit rohkea ja uskalsit tehdä niin, oli pojan vastaus siihen millainen hyvänsä. Ihmiset kyllä yleensä pitävät siitä, kun heille kerrotaan, että heistä tykätään – vaikka omat tunteet eivät olisikaan samanlaisia. Tietysti siinä on mahdollista käydä niinkin, että hänellä on samanlaisia tunteita sinua kohtaan. Sehän olisi ihanaa, vai mitä!  

Ihanaa syksyä sinulle! 

Tsemppiterkuin, Riina – Nuortenelämä.fi 

Seurustelukumppanin löytäminen?

Onko alaikäisille olemassa deitti-sovellusta, mistä voisi löytää tyttöystävän joka olisi samaa ikäluokkaa?

Tuntuu, että tyttönä on hyvin vaikea löytää tyttöystävää.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. En löytänyt yhtään alaikäisille tarkoitettudeittisovellusta. Kun täytät kohta 18 vuotta, on sinun sitten mahdollista käyttää monia eri deittisovelluksia. 

Mukavaa syksyä sinulle!  

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Exän kanssa yhteenpaluu

Heippa! Minulla on tällä hetkellä menossa aika sekava tilanne ihastumisen suhteen.

Joskus viime syksynä tutustuin netissä yhteen nuoreen mieheen ja aloimme seurustella tutustumisen jälkeen. Ehittiin seurustella joku 2kk kunnes sain tietää, että hän on transmies eikä niin että olisi syntynyt oikeaksi pojaksi. No erottiin monistakin eri syistä. Emme siis ehtineet seurustella livenä vaan se meidän seurustelu oli pelkkää viestittelyä.

No sitten nähtiin kesälomalla ekaa kertaa ihan ystävyysmerkeissä ja kun vietimme aikaa, tajusin kuinka ihana tyyppi hän lopulta on ja aloin katua eroa hiukan, koska se fyysinen seurustelu jäi kokematta aikaisemmin kokonaan ja se on melko tärkeä osa seurustelussa. Ilmassa oli ihastumista vähän ja tapaamisen jälkeen molemmilla alkoi olla haluja yrittää uudelleen nyt kun olemme ekan kerran tavanneet.

Helppoa se ei ole, koska ensinnäkin hän asuu kaukana, itse pohdin omaa seksuaalista suuntautumista ja pelko siitä, miten vanhemmat ottavat asian vastaan. Vaikka olenkin täysi-ikäinen ja saan seurustella kenen kanssa tahansa, haluaisin esitellä kuitenkin kumppanini vanhemmille ja kutsua hänet vaikka kylään.

Olen tosi jumissa, kun en ole varma, jatkaakko vai eikö?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei A,
kiitos kysymyksestäsi. Pohdit jatkaako seurustelua tai tutustumista ihmisen kanssa, joka sinua kiinnostaa ja viehättää. Kirjoitit, että tavattuanne fyysisesti, ilmassa oli ihastumista ja molemmilla syntyi halu yrittää uudelleen. Seurustelun alku usein herättää pelkoa ja jännitystäkin, miten asiat etenevät ja onnistuuko suhde. Varmaa vastausta siihen ei koskaan ole. Tärkeänä tekijänä on avoin ja rohkea vuorovaikutus. Ei ole olemassa yhtä tapaa seurustella tai tapailla, suhteen muodosta voi sopia ihan itse. Jokaiselle löytyy varmasti sopiva seurustelumuoto.

Pohdit myös vanhempiesi suhtautumista seksuaaliseen suuntautumiseen ja miten he suhtautuvat kun esittelet heille kumppanisi. Helpottaisiko, jos etenisit vaihe kerrallaan. Jos ihastuksesi kohteen kanssa keskustelisitte ja pohditte, jatkatteko seurustelua ja sitten miettisit, miten kerrot vanhemmillesi. Mahdollisesti kumppanisi voi olla tukenasi tässä asiassa.

Terveisin,

Sanna, seksuaalineuvoja, Byströmin Ohjaamo

Sivut