Täältä löydät Ihmissuhteet ja seurustelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Ahdistaa parisuhde

Moi! Olen 16/06 tyttö. Kysymykseni on mitä teen jos parisuhde ahdistaa.

taustatietoa: olen ollut 3kk poikaystäväni kanssa joka on saman ikäinen. Olemme tunteneet 7kk. Alkuhuuma meni jo noin 3kk tuntemisen jälkeen. Tämä ahdistaa kun ei ole vuoristorataa vaan tasaista ja tylsää. Siksi olen alkanut ajattelemaan exää, tarkemmin sitä suhdetta. suhde oli hyvin riitaisa ja huono, ja vaikka tunteet olivat kielteisiä ne olivat vahvoja ja se oli vuoristorataa. (9kk erosta ennen en ole miettinyt häntä, ero on käsitelty ja ikävä tätä henkilöä ei ole)

Mitä ”vakavammaksi” (eli mitä enemmän luotan häneen, päästän hänet elämääni) sitä enemmän ahdistaa. Minua myös pelottaa sitoutuminen ja samaan aikaan jätetyksi tuleminen joten on ristiriitainen olo.
myös edellisessä suhteessa ahdisti menettäminen mutta nykyinen on niin ihana että en halua menettää niin ahdistaa vielä enemmän.

Onko normaalia yhtäkkiä miettiä edellistä suhdetta? Onko menettämisen ja sitoutumisen pelot normaaleja? Kannattaako suhdetta jatkaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi ja pahoittelen vastauksen viivästymistä. Kysyt viestissäsi parisuhteeseen liittyvistä ajatuksista ja tunteista: alkuhuuman loputtua suhde on tuntunut tasaiselta ja tylsältä, ja mieleesi on palannut edellinen parisuhde. Koet vakavamman parisuhteen myötä tulleen ahdistusta ja pelkoa sitoutumiseen sekä jätetyksi tulemiseen.

Tunteesi ovat täysin normaaleja ja on hienoa, että olet rohkeasti lähtenyt asiaa käsittelemään laittamalla viestiä. Meille jokaiselle parisuhde on uuden opettelua ja uuteen totuttelua: lähtökohtiamme pohjaa kokemuksemme, muista ihmissuhteista näkemämme mallit sekä opit. Tarvittaessa kannustan käymään keskustelemassa tuntemuksista esimerkiksi koulun terveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa. Tällöin saat käytyä vuorovaikutteista keskustelua aiheesta ja mahdollisesti vinkkejä ahdistuneisuuden tunteeseen.

On normaalia, että vanha parisuhde palaa mieleen ja tietynlaista vertailua ja ajatuksia vanhan sekä uuden suhteen välille muodostuu. Tämä ei tosiaan tarkoita, etteikö nykyinen suhde olisi hyvä. Se, oletko onnellinen nykyisessä suhteessasi määrittää sen kannattaako sitä jatkaa. Kerrot suhteen olevan hyvä, etkä toivoisi menettäväsi häntä. Voit pohtia suhdettanne kirjaamalla esimerkiksi ”plussat ja miinukset” listan, josta näet mitkä asiat ovat mieleisiä sinulle ja mahdollisesti asioita, joihin toivot muutosta.

Tasainen, vakaa parisuhde on omanlaisensa muutos arjessa. Muutoksiin tottuminen vie ihmisillä eri verran aikaa ja osalle se voi tuoda myös vaikeita tunteita, kuten ahdistusta sekä menetyksen pelkoa. Niitä on hyvä käsitellä esimerkiksi oman kumppanin, hyvän ystävän tai muun turvalliseksi kokemasi ihmisen kanssa – esimerkiksi sen terveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa. Keskustelu auttaa selkeyttämään omia ajatuksia ja myös ymmärtämään omaa arkea ja parisuhteen tuomia muutoksia siihen.

Ihanaa kevättä sinne!

Kaverin isosisko

Mun yhen kaverin isosisko on ihan sika hyvännäkönen (oon nähny sen alasti kerran vahingossa ku se vaihto vaatteita ku se oli just tullu suihkusta) ja mä haluun sitä aina ku oon niil käymässä. Mitä mun pitäs tehä ku en uskalla sanoo sille siitä ja jos sanoisin mun kaverille et "haluisin nussii sun isosiskoo" nii se tyyliin hakkais mut??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Kerrot että pidät kaverisi isosiskoa hyvännäköisenä ja koet hänet kiihottavana. Kiihottuminen on kehon tapa reagoida seksuaalisesti miellyttävään ja kiihottavaan asiaan. Se on tunne, joka menee ohi, eikä sen seurauksena tarvitse välttämättä tehdä mitään.

Nuorena tapahtuu seksuaalisen kiinnostuksen herääminen ja se on aivan normaalia. Murrosiässä lisääntyy hormonitoiminta, joka aiheuttaa erilaisia seksuaalisia impulsseja ja kiihottumista myös arjen tavanomaisissa tilanteissa. Omaa kiihottumista ja sen säätelyä voi opetella omassa rauhassa, kuten itsetyydyttäessä. On myös normaalia, että ihmisillä on erilaisia seksifantasioita. Ne mahdollistavat sellaisistakin asioista nauttimisen, jotka ovat muuten saavuttamattomissa ja itsetyydytyksessä on mahdollisuus käyttää niitä mielikuvia, joita itse haluaa.

Jos asia mietityttää sinua, suosittelen tutustumaan Väestöliiton Hyvä kysymys –palveluun.Sieltä löydät artikkeleita liittyen esimerkiksi seksuaalikehitykseen, kiihottumiseen ja seksifantasioihin.

Mukavaa lopputalvea sinulle!

Ystävällisin terveisin Marjo, Nuorten Elämä Espoo

Kaveri ja viestittely

Mulla on nettikaveri ja viestitellään säännöllisesti. Hän ei kuitenkaan aloita melkein koskaan viestittelyä itse vaan useimmiten se olen minä joka ne aloittaa. Vastaa kuitenkin ihan iloisen oloisesti, kyselee kuulumisia, kertoo omistakin asioista/kuulumisista. Ollaan oltu pitkään kuitenkin yhteydessä ja ei tämä ole mitenkään haitannut ystävyyttämme. Minä itse vain olen välillä asiaa pohtinut.

Joidenkin mielestä tämä saattaisi tarkoittaa sitä että toista ei kiinnosta tarpeeksi. Tiedän ne tapaukset joissa voi jo viestien perusteella sanoa jos toista ei kiinnosta. Mutta kun itse luen kaverini ja minun viestejä, niin niistä kyllä syntyy sellainen vaikutelma että molemmat ovat kiinnostuneita toistensa asioista.

Hän on joskus sanonut olevansa introvertti ja osin kiireinenkin. Voisiko esimerkiksi sillä olla vaikutusta asiaan? En ole itse ottanut asiaa puheeksi, koska en haluaisi olla liian tyrkkykään, jos toinen on enempi ujo. Kannattaako tällästa ottaa siis puheeksi vaan antaa vaan olla jos kerta ystävyys sujuu hyvin ja molemmat laittaa panostusta.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa Urheilija!

Kiitos viestistäsi. Kerrot, että sinulla on nettikaveri, jonka kanssa viestittelet säännöllisesti. Tuot viestissä esille, että sinä olet useimmiten aloitteellinen viestien lähettämisessä ja että ystäväsi vastailee niihin iloisen oloisesti ja kyselee myös sinun kuulumisiasi. Pohdit, että tilanne voisi jonkun toisen mielestä tarkoittaa sitä, ettei ystävääsi kiinnosta tarpeeksi, ja toisaalta sitä, että tunnistaisit kyllä, mikäli tilanne olisi sellainen. Ystäväsi on kertonut olevansa introvertti ja kiireinenkin, ja mietit, voisiko sillä olla vaikutusta asiaan. Kysyt, kannattaako asia ottaa puheeksi vai antaa vain olla, kun ystävyys sujuu hyvin ja molemmat siihen panostatte.

Tuot esille tärkeää pohdintaa vastavuoroisuudesta, joka on ystävyydessä ja yhteydenpidossa useimmille tärkeä asia. Vastavuoroisuus on läsnä kaikissa ihmissuhteissamme. Vastavuoroisuudessa on kyse tasapuolisuuteen pyrkimisestä, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, että esimerkiksi teidän kahden viestinnässänne aloitteellisuuden pitäisi mennä tasan. Mietit, kannattaako asia ottaa ystäväsi kanssa puheeksi vai vaan antaa olla. Voisitkohan tutkailla omia tunteitasi, toiveitasi ja tarpeitasi viestittelynne ja ystäväsi suhteen? Mikäli huomaat kokevasi esimerkiksi pettymyksen tunteita siitä, että useimmiten sinä olet viestien lähettäjä ja aloitteen tekijä, olisi hyvä kertoa kokemuksestasi myös ystävällesi. Toisaalta jos huomaat, että tilanne on sinulle aivan ok, voit hyvin jatkaa viestien lähettämistä entiseen tapaasi.

Aina omien tunteiden ja ajatusten tunnistaminen ei ole helppoa. Mitä hankalammasta tunteesta on kysymys, sitä vaikeampaa sen tunnistaminen ja nimeäminen voi olla. Myös omista tunteista kertominen toiselle ihmiselle voi tuntua hankalalta. Se on luonnollista ja ymmärrettävää. Jos huomaat ajattelevasi ja tuntevasi, että toivoisit esimerkiksi lisää vastavuoroisuutta ystävyyteenne ja viestittelyynne, sinun kannattaa kirjoittaa siitä ystävällesi. Kiva tapa on kertoa, miltä sinusta tuntuu ja esittää ystävälle konkreettinen pyyntö tai toive. Se voisi olla esimerkiksi toive siitä, että ystäväsi kirjoittelisi sinulle vähän useammin.  

Toivon sinulle mukavaa alkanutta uutta vuotta!

terkuin, Liisa Byströmin Ohjaamosta

Minusta ei pidetä

Hei! Olen aika hiljainen ja ujo, mutta kuitenkin puhun ihmisille. Olen koulussa kuullut, että jotkut vihaavat minua vaikken ole tehnyt mitään. Olen kuullut eniten eräältä pojalta kun on puhunut kavereidensa kanssa kaikkea vihaa minusta ilman syytä. No en itsekään hänestä oikein pidä,mutta en puhu hänestä mitään pahaa kenellekään. Itselleni tulee vähän pahamieli kun kuulee että joku sanoo jotain pahaa. Ja kuitenkin Olen hänelle kiltti, mutta hän vaikuttaa siltä ettei pystyisi tekemään minkäänlaista yhteistyötä kanssani. En kuitenkaan sano, että kaikkien täytyisi pitää kaikista, mutta se on jotenkin ikävää kuulla viha asioita itsestäni, kun en ole kuitenkaan mitään tehnyt.

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Jemina1!

Kiitos viestistäsi. Kerrot, kuinka olet kuullut joidenkin ihmisten vihaavan sinua koulussa. On todella ymmärrettävää, että sellaisesta tulee paha mieli – kuka tahansa tulee huonolle mielelle sellaisesta.

Ikävien puheiden levittäminen ei ole ollenkaan reilua. Kenestäkään ei pidä puhua pahaa selän takana eikä levittää perättömiä juttuja. Sinä et ole tehnyt mitään väärää – olet päinvastoin ollut kiltti esimerkiksi tälle pojalle, kenestä kerroit. Olet oikeassa, että kaikista ei voi pitää, mutta on silti tärkeää yrittää tulla toimeen ja kohdella toisia hyvin.

Kannustan sinua ottamaan asian puheeksi vanhempasi kanssa tai koulussa esimerkiksi koulunuorisotyöntekijän, ryhmänohjaajasi tai kuraattorin kanssa. Koulun aikuisten kanssa voit jutella luottamuksellisesti ja voitte vaikka yhdessä miettiä, miten tilanteeseen on järkevintä puuttua. Joka tapauksessa on aikuisten vastuulla varmistaa, että jokaisella oppilaalla on koulussa turvallista ja hyvä olla.

Tsemppiä ja halauksia sinne!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

En tiedä mitä tehdä

Olen tavannut snäpin kautta paljon 18+ miehiä ja he kaikki vaativat minulta paljastavia kuvia itsestäni en tiedä ikinä että pitäisikö minun sellaisia lähettää. Kerran muutamat heistä alkoivat lähettää paljastavia kuvia itsestään, joka ahdistaa. Minulla on vaikeus välillä olla suostumatta asioihin ja sen takia olen lähettänyt heidän tahdostaan paljastavempia kuvia, mutta se kuitenkin ahdistaa. Mietin että onko tämä hyväksikäyttöä jos vaatii alastomaa tai paljastavaa kuvaa jollekin ??

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Hyvä, kun olit yhteydessä. Ahdistavien kokemusten kanssa ei kannatakaan jäädä yksin.

Vuodenvaihteessa tuli voimaan seksuaalirikoslain uudistus, jonka myötä esimerkiksi seksuaalisen kuvallisen tai sanallisen viestin lähettäminen voi olla rikos. Alastonkuvien pyytäminen ja niiden lähettäminen alle 16-vuotiaalle on rikollista toimintaa. On väärin, että miehet ovat lähettäneet sinulle paljastavia kuvia itsestään. Väärin on myös se, että he ovat vaatineet sinulta paljastavia kuvia. Kukaan aikuinen ei saa kohdistaa minkäänlaisia seksuaalisia tekoja sinun ikäisiisi.

Ahdistelun kohteeksi joutuminen ei ole millään tavalla sinun syytäsi, vastuu on aina tekijällä. Sinulla on oikeus tehdä rikosilmoitus ja saada apua. Rikosilmoituksen voi tehdä verkossa tai poliisiasemalla. Tähän saat apua eri ammattilasilta. Kokemuksesi voivat ymmärrettävästikin tuntua todella ahdistavilta, minkä takia on tärkeää, että joka tapauksessa puhuisit asiasta jonkun kanssa, vaikka se aluksi tuntuisi vaikealta.

Kannustan ottamaan ahdistavat kokemuksesi puheeksi jonkun luotettavan aikuisen kanssa, kuten vanhempiesi, ystäväsi vanhemman, kuraattorin, opettajan, terkkarin tai paikkakuntasi etsivän nuorisotyöntekijän kanssa. Myös Sua varten somessa -tiimi on auttanut monia samassa tilanteessa olevia nuoria. Sua varten somessa -tiimin hyvät tyypit löydät eri somekanavista, esimerkiksi Snapchat: @suavarten_tiimi ja Instagram: @suavarten_official. Suavarten-tiimi koostuu somehäirintätilanteisiin erikoistuneista nuorisotyön ammattilaisista. Keskustelut heidän kanssaan ovat luottamuksellisia.

Voit myös soittaa Kriisipuhelimeen ja saada sitä kautta keskustelutukea ja helpotusta oloon. MIELI ry:n Kriisipuhelimessa (avautuu uuteen välilehteen) voit puhua anonyymisti numerossa 09 2525 0111. Rikosuhripäivystys RIKU (avautuu uuteen välilehteen) puolestaan auttaa esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisessä numerossa 116006. RIKUn sivuilta löytyy myös chat. RIKUn puhelimessa ja chatissa voit jutella anonyymisti.

Toivottavasti rohkaistut ottamaan yhteyttä johonkin edellä mainituista tahoista. Hyvinvointisi kannalta on tosi tärkeää, että pääset purkamaan ikäviä kokemuksiasi ja käsittelemään niiden aiheuttamia tunteita ja ajatuksia. Tsemppiä ja voimia sinulle! <3

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Voiko omaa seksuaalista suuntautumista muuttaa?

Olen aina ajatellut olevani hetero, mutta haluaisin kuulua lgbtqa+ yhteisöön. Nyt olenkin yhtäkkiä alkanut kiinnostua työistä enkä tiedä olenko onnistunut jotenkin huijaamaan itseni siihen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,
kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi.

Seksuaalinen suuntautuminen on synnynnäistä, joten sitä ei voi muuttaa. Esimerkiksi homoseksuaali ei voi muuttua heteroksi. Seksuaalisuus itsessään on kuitenkin moninaista ja muuntuvaa, sen voi kokea eri tavoin eri elämänvaiheissa.

Aina omaa seksuaalista suuntautumistaan ei automaattisesti tunnista syntymästään saakka, vaan se voi löytyä vasta myöhemmällä aikuisiällä. Usein ympäröivä kulttuuri, tavat ja normit määrittelevät ajatteluamme ja käyttäytymistämme niin paljon, että se saattaa haitata, tai jopa estää, oman seksuaalisen identiteetin tai - suuntautumisen löytymistä ja/tai toteuttamista.

Seksuaalinen identiteetti voi kuitenkin olla joustava ja voi muuttua ja vaihdella iän ja elämänkokemuksen myötä. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että aiemmin heteroseksuaalissa suhteissa ollut henkilö voi olla myös homoseksuaalisissa suhteissa. Iso osa ihmisistä ei ole ihan täysin hetero- tai homoseksuaali, vaan on vaihtelevasti jossain näiden välillä.

Fluid sexuality eli joustava seksuaalisuus tarkoittaa esimerkiksi, että seksuaalinen halu ja mielenkiinto kohdistuu tiettyyn henkilöön, ei sukupuoleen. Joustavan seksuaalisuuden ei tarvitse olla lukittuna tiettyyn seksuaaliseen suuntautumiseen tai seksuaali-identiteettiin. Seksuaalinen suuntautuminen on lopulta itsemäärittelykysymys, eikä sitä tarvitse välttämättä ollenkaan määritellä.

Sen sijaan, että olisit huijannut itsesi homoseksuaaliksi, voi kyseessä olla, että olet parhaimmillaan löytämässä omaa seksuaalista suuntautumistasi ja identiteettiäsi. Anna rauhassa itsellesi aikaa, vapautta ja rohkeutta löytää oma itsesi myös seksuaalisuuden saralla.

Voi lukea aiheesta lisää näistä linkeistä:
Seksuaalinen suuntautuminen (Seta.fi)
Seksuaalinen suuntautuminen (Nuortennetti.fi)
Heterokin voi rakastua omaa sukupuolta olevaan (Yle.fi)

Terveisin,
Mirjami, seksuaalineuvoja I Byströmin Ohjaamo, Oulu

Häpeää makuuhuoneessa

Hei. Olen lähiaikoina huomannut, että tyttöystäväni penis on pidempi kuin omani ja se aiheuttaa kamalaa häpeää. En enää uskalla edes yrittää tehdä aloitetta sillä seksuaaliset teot vain alkavat harmittaa ja vievät innon hetkessä pois. En ole lähes viikkoon voinut tavata tyttöystävääni häpeästä. Mitä kannattaa tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei TouhuTimo!

Kiitos kysymyksestäsi. Peniksen koko mietityttää monia muitakin nuoria. Kaikki penikset ovat yksilöllisiä ja myös erilaisia kooltaan ja ulkonäöltään. Jos suhteen osapuolet vertailevat peniksiään, väistämättä he huomaavat niissä eroja. Oli penis pidempi tai lyhyempi, se ei tee peniksestä tai henkilöstä yhtään parempaa tai huonompaa. Jokainen ihminen on yhtä arvokas riippumatta minkään kehonosan koosta.

Koko ei suoraan vaikuta myöskään peniksen toimintaan kuten virtsaamiseen ja lisääntymiseen eikä esimerkiksi seksissä onnistumiseen. Seksielämän nautinnollisuus ei ole kiinni peniksen koosta.

Peniksen kokoon ei voi vaikuttaa (millään turvallisella ja riskittömällä tavalla). Häpeään sen sijaan voi. Häpeä on tunne – tunteen voi antaa tulla, se on hyvä kohdata ja sitten sen voi antaa mennä. Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty. Kohtaamaton häpeä voi vaikuttaa esimerkiksi seksuaalisuuteen tukahduttaen ja jarruttaen oman kehon hyväksymistä ja nautintoa.

Tarkastele häpeää. Voit sanoittaa ja vaikkapa kirjoittaa, miltä häpeä tuntuu ja mikä häpeän on aiheuttanut. Myös vastauksen alussa kertomiini tietoihin palaaminen voi helpottaa. Lisää tietoa saat myös viestin lopussa olevista linkeistä. Voit myös keskustella asiasta tyttöystäväsi kanssa. Avoin keskustelu häpeän tunteesta usein auttaa häpeän käsittelyssä. Samalla myös tyttöystäväsi voi ymmärtää paremmin, miltä sinusta tuntuu ja mistä käytöksesi johtuu, kun sanoitat hänelle tunteita ja ajatuksiasi. Sitä kautta voit myös saada häneltä tukea, mikä taas voi helpottaa tunteen kanssa olemista ja sen kohtaamista.

Voit keskustella asiasta myös anonyymina esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa luottamuksellisessa chatissa, kuten seksuaalineuvontachatissa. Chatteja löytyy kootusti Netarista (avautuu uuteen välilehteen). Keskustelu voi auttaa jäsentämään omia ajatuksia ja helpottaa oloa. Chat-ohjaajalta voi myös saada uusia näkökulmia, tukea ja neuvoja tilanteeseen sekä lisää tietoa aiheesta.

Voit myös kokeilla, olisiko itsemyötätunnon harjoittelusta sinulle apua. Itsemyötätunnosta on monia hyötyjä arjessa ja elämän erilaisissa tilanteissa. Tutustu itsemyötätuntoon ja sen harjoitteluun Nyytin sivulla (avautuu uuteen välilehteen).

Lähteet:

Mikä on hyvä peniksen koko? – Hyvä kysymys -palvelu (avautuu uuteen välilehteen)

Häpeä – Nyyti ry (avautuu uuteen välilehteen)

Toivottavasti pääset näillä tiedoilla ja vinkeillä eteenpäin tilanteessasi. Mukavaa joulukuuta sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Miten saada tyttö kiinnostumaan minusta?

Hei, olen vaihtanut koulua ja päädyin samalle luokalle kuin yksi hyvän näköinen ja kiltti tyttö.
Nyt olen ihastunut häneen mutta en tiedä tykkääkö hän minusta, enkä uskalla sanoa hänelle mitään eikä hänkään koska on ujo. Mitä tehdä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Satu vastaa sinulle:

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Ihastuminen on ihana tunne ja saattaa saman aikaisesti tuntua jännittävältä, sydäntä riistävältä ja siltä että pomppii pilvilinnoissa. Ihastuksen kohteesta haaveillaan, fantasoidaan ja nähdään ehkä päiväunia yhteisistä hetkistä tulevaisuudessa. Ei ole aina täysin helppoa tulkita onko ihastuminen molemminpuolista.

Kerroit, että olet ihastunut mutta et tiedä pitääkö hän sinusta. Mainitsit myös, että ujous on esteenä kertoa tunteista suoraan. Suoraan tunteista puhuminen on varmasti yksi selvimmistä keinoista selvittää, onko ihastumisen tunteet molemminpuolista. Kasvotusten keskustelu ei kuitenkaan ole ainut tapa lähestyä ihastusta vaan tapoja on monia, voit esimerkiksi laittaa ihastukselle viestiä netissä tai puhelimitse, mikäli se tuntuu helpommalta keinolta. Voit myös koittaa seurata tilannetta ja puhua Ihastuksen kanssa ihan muista asioista esimerkiksi, kysyä kuulumisia tai antaa vaikka positiivisen kommentin, eli kehun ja katsoa miten hän käyttäytyy seurassasi ja miten hän reagoi siihen, että osoitat häntä kohtaan kiinnostusta. Tutustuminen voi mahdollisesti madaltaa kynnystä ottaa ihastuminen jossain vaiheessa puheeksi. Yhtä oikeaa vastausta ja tapaa ei ole olemassa. Voit miettiä, miten haluaisit sinua itseäsi lähestyttävän, jos tilanne olisi toisin päin?

Otsikossa pohdit sitä, miten saisit tytön kiinnostumaan sinusta. Vaikka toisessa huomio kiinnittyy usein ensin ulkoiseen olemukseen, painavat vaakakupissa usein enemmän aivan muut seikat. Kuten miten kantaa itseään, käyttäytyy tai kohtelee muita ihmisiä. On hyvä muistaa myös perusjutut eli peseytyä ja huolehtia hygieniasta varsinkin hampaidenpesusta aamuin illoin. Pukeudu itsellesi mielekkäällä tavalla, joka tuntuu sinusta hyvältä. Kun meillä on hyvä olo itsestämme, lisää se usein itseluottamusta ja -varmuutta. Itseluottamus ja -varmuus taas henkilön näyttämään kiinnostavammalta ja rohkaisee olemaan sosiaalisempi. Muista että, jokainen on omalla tavallaan viehättävä, joten ole rohkeasti oma itsesi. Monia pelottaa torjutuksi tuleminen, se ettei ihastus olekaan kiinnostunut, tai että hänen kiinnostuksen kohteensa on joku muu. Torjutuksi tulemisen pelossa ei kuitenkaan kannata jättää asioita tekemättä, sillä eihän muuten koskaan saisi tietää toisen tunteista. Tärkeintä on toimia kunnioittavasti ja asiallisesti sekä ottaa kaikkien tunteet huomioon.

On hyvä rohkaista mielensä ja muistaa, että on arvokas ja ihana juuri sellaisena kuin on, vaikka ihastus ei osoittaisikaan vastakaikua.

Tsemppiä!
Terveisin, Satu | Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Reimari, Vaasa

Itelle toimii jos käyttäytyy kiltisti ja vaikka hymyilee kun tulee käytäväl vastaan. Tytöt ei tykkää semmosest kauheesta esityksestä kavereiden kaa et ole vaan kypsä.


Nettitutun tapaaminen

Oon viestitellyt yhen kivan tyypin kaa jo noin vuoden ajan ja pikkuhiljaa on alkanut tulla mieleen, että voisi olla kiva nähdä ja jutella livenäkin.

Mua jännittää kysyä asiasta, sillä pelkään saavani kielteisen vastauksen. Meidän viestittelyt ovat sujuneet kuitenkin aina hyvin ja hänen kanssaan on mukavaa jutella, mutta faktana on kuitenkin se ettei kenestäkään ihmisestä voi olla sataprosenttisen varma. Jos hän ei jostain syystä haluakaan nähdä, pelkään että meidän ystävyys jotenkin haalistuu. Pienenä ongelmana on myös monen sadan kilometrin välimatka, mutta uskon että mikäli näemme, se varmasti jollain tavalla järjestyy.

Mikäli sitten näemme, kaipaisin vinkkejä, mistä ekalla tapaamiskerralla kannattaisi jutella tai mitä kannattaisi tehdä, jottei niitä hiljaisiakaan hetkiä tulisi liikaa. Opiskelusta ja harrastuksista olemme jo paljon puhuneet, muttei niistäkään keksi juttua loputtomasti.

Mua jännittää myös se, että mitä jos ekalla tapaamiskerralla punastun liikaa, sillä oon melko ujo välillä. Ja varsinkin jos se toinen huomaa, että punastun, niin se vaan pahenee. Voiko punastumista mitenkään estää vai pitääkö sen vaan antaa tulla ja antaa mennä ohi itsekseen?

Kiitos vastauksestanne jo etukäteen!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kerrot viestissäsi, että olet viestitellyt kivan tyypin kanssa nyt noin vuoden ajan ja voisi olla kiva nähdä ja jutella tämän henkilön kanssa myös kasvotusten. Ymmärrettävästi koet asian esille ottamisen jännittävänä ja pelkäät saavasi kielteisen vastauksen. Olette kertomasi mukaan jutelleet paljon monista asioista viesteissänne. Olisiko sinulla pienempi kynnys ehdottaa vaikkapa soittelua tai videopuhelua aluksi ennen tapaamisen ehdottamista? Se voisi madaltaa kynnystä tapaamiselle, kun olisitte kuulleet toistenne ääntä ja ehkä nähneet videolta kuvaakin, jolloin pääsette luomaan puheyhteyttä mahdollista kasvokkain kohtaamistakin ajatellen.

Toivot vinkkejä, mistä voisitte ekalla tapaamiskerralla jutella tai mitä teidän kannattaisi tehdä. Kerrot, että olette jutelleet paljon harrastuksista. Onko teillä jokin yhteinen mielenkiinnon kohde, jonka parissa voisitte tavata ensimmäisen kerran? Jos tapaatte aluksi jonkin tekemisen parissa, voi se vähentää paineita juttuaiheiden keksimiseltä ja toisaalta aktiivisen tekemisen jälkeen riittää juteltavaa vaikkapa ihan siitä juuri äsken yhdessä koetusta jutusta. Jos päädytte sopimaan kasvokkain tapaamisesta, voisitteko molemmat valmistautua tapaamiseen keksimällä kysymyksiä tai puheenaiheita jo etukäteen? On olemassa myös erilaisia tutustumis-korttipakkoja, joita voi ostaa, tulostaa tai askarrella itsekin. Googlettamalla "tutustumiskortit" löytyy valmiita vaihtoehtoja, myös maksuttomana. Yhdessä tekeminen voi olla vaikkapa keilaamista, sulkapallon pelaamista, museossa käymistä, lautapelin pelaamista kahvilassa, konsertissa käymistä, jollekin päiväkurssille osallistumista, elokuvissa tai teatterissa käymistä tai mitä tahansa muuta, mitä te molemmat haluatte tehdä yhdessä. Mikäli kumpaakin kiinnostavaa tekemistä on vaikea löytää, voitte vaikka sopia, että yhtenä päivänä tehdään toista kiinnostavaa tekemistä ja seuraavalla kerralla toinen saa valita yhteisen puuhan.

Kerrot viestissäsi myös jännittäväsi mahdollisen ensimmäisen tapaamiskerran osalta liiallista punastumista. Olet hienosti oivaltanut punastumisen suhteen hyvän keinon; voit ihan rauhassa hengitellä ja antaa sen vain tulla ja mennä ohi itsekseen. Se ei ole millään tavalla vaarallista, vaikka se voi tuntua itsestä epämiellyttävälle ja oma huomio siihen kovasti kiinnittyä. 

Toivotan sinulle rohkeutta ottaa tapaamisasia esille! Oikein ihania syyspäiviä sinulle!

terveisin,
Liisa Byströmin Ohjaamosta

 

Vanha kaverisuhde

Yksi mun hyvä ystävä, ollaan tunnettu jostain 2-vuotiaista meijän vanhempien kautta niin musta tuntuu että meijän suhde ei oo enää samanlainen, yhtä hyvä, tai se vaan jotenkin murenee vähitellen.
oon sitä vuoden vanhempi 14v tyttö, se on 13. Ikäero ei oo ikinä vaikuttanu meihin, mut nytte mulle on murrosikä tullu ja näytän ”naiselta” ja oon kasvanu pituuttaki tosi paljon. Hänelle ei viel oikee ollenkaa (on mua jotai 20 senttii lyhyempi ja muutenki näyttää ”lapselta” sen kehosta tai sillee). Mietin täs et voisko se olla osasyy ainaki meijän suhteen muuttumiseen?
Koska kyl meil on yhteisii asioita, esim tykätään käsitöistä ja retkeilystä ja taiteesta. Silti vaan tosi usein ei vaan keksitä puhuttavaa. Yritän aina tosissaa miettii ku tulee semmone hiljanen hetki mut se on vaikeeta keksii. Ei sitä voi loputtomiin harrastuksistaa yms puhuu. Miten vois keksii puhuttavaa, se on mulle tositosi tärkee ystävä ollu aina…
Sit viel et oon sitä pikkasen aina parempi esim koulussa, piirtämissä, about kaikessa… sit välil esitän etten osaa ettei sille tulis pahamieli…
Niin mitä mieltä että voiko noi olla syitä meijän kaverisuhteen muuttumiselle? Ja miten voisin pitää meijän suhteen elossa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei tyttönen!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että haluat pitää huolta sinulle tärkeästä ystävyyssuhteesta. Pohdit, voisivatko murrosiän tuomat muutokset ja se, että olet ystävääsi taitavampi erilaisissa asioissa, olla syitä suhteenne muuttumiselle. Tätä on hankala arvioida. Toki jos nämä asiat aiheuttavat ystävässäsi esimerkiksi kateutta tai huonommuuden tunnetta, voi se heijastua ystävyyssuhteeseenne ja näkyä väleissänne.

Ystävyyssuhdetta voi vahvistaa sanoilla ja teoilla. Voit kertoa kaverillesi, mitä hän sinulle merkitsee. Sen voi tehdä ihan kasvotusten tai kirjoittamalla vaikka kirjeen tai taiteilemalla kortin. Jos sopivalta tuntuu, voit ottaa hänen kanssaan puheeksi nämä havaintosi välienne muuttumisen suhteen ja kertoa, että et halua etääntyä sinulle tärkeästä ystävästä. Samalla voi selvitä, onko hän tehnyt samoja havaintoja ja mitä hän on tilanteesta mieltä. Halutessasi voit suoraan kysyä häneltä, onko teidän välillänne jokin muuttunut hänen mielestään ja jos kyllä, minkä hän ajattelee siihen olevan syynä. Voihan olla, että hänellä sattuisikin olemaan jotain mielen päällä, jota ei ole vain saanut sanotuksi.

Kerroit, että ette useinkaan keksi puhuttavaa nykyään. Kannustan keksimään jotain molempia kiinnostavaa tekemistä, jonka lomassa ”joutuu” puhumaan. Tekemisen lomassa voi saada yhteyden toiseen ja puhettakin syntyy sujuvasti, kun molemmat ovat saman tekemisen äärellä. Voitte esimerkiksi suunnitella jonkin yhteisen käsityöprojektin tai retken. Tekeminen voi myös olla vaikka joidenkin pelien pelaamista, kokkaamista tai leipomista, huvipuistossa päivän viettämistä tai hauskojen nettitestien tekemistä. Yhteyttä voi myös vahvistaa, jos uskoutuu toiselle jostakin omasta asiasta – Osoittaa, että luottaa toiseen ja että hän on se henkilö, kenen kanssa haluaa jakaa luottamukselliset jutut.

On tavallista, että ystävyyssuhteet muuttuvat ajan mittaan. Ystävyyssuhteessa saattaa olla esimerkiksi vaiheita, että yhteydenpito hiipuu ja ystävykset eivät ole yhtä paljon tekemisissä kuin ennen. Jossain kohtaa ystävyys saattaa jälleen syventyä. Mikään ystävyyssuhde ei kuitenkaan säily, jos siitä ei pidä huolta.

Lisää tietoa ja vinkkejä ystävyyssuhteen ylläpitämiseen löytyy Nyytin sivulta (avautuu uuteen välilehteen).

Toivottavasti pääset tämän vastauksen avulla eteenpäin tilanteessasi.

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut