Täältä löydät Ihmissuhteet ja seurustelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Epätoivoisesti ihastunut

Olen ihastunut epätoivoisesti erääseen nuoreen urheilijaan. En tunne häntä vielä edes kunnolla ja nyt jo päätä pahkaa ihastunut. Ns.rakkautta ensi silmäyksellä, mutta en usko siihen ajatukseen. Olen ollut jo aikaisemmin ihastunut urheilijoihin ja on käynyt aina huonosti Hän kuitenkin vaikuttaa ihanalta ja haluaisin tutustua häneen paremmin. Mitä siis teen? En haluaisi olla ihastunut ja hajoon tähän oloon.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki ‘paniikissa’ ja kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot viestissäsi, että olet epätoivoisen ihastunut nuoreen urheilijaan, jota et tunne vielä kunnolla, mutta hän vaikuttaa ihanalta ja sinua kiinnostaisi tutustua häneen. Luonnehdit tilannetta niin sanotusti ”rakkautta ensisilmäyksellä” tyyppiseksi ja kerrot samalla, ettet usko tällaiseen ajatukseen. Vastaavissa tilanteissa ei aiemmin ole aina käynyt hyvin. Et haluaisi olla ihastunut ja tunne hajottaa.

Hienoa, että olet kirjoittanut tilanteestasi rohkeasti. Ihastuminen on yleensä ihana tunne, mutta on ymmärrettävää, jos se tuntuu myös ahdistavalta - etenkin jos aiemmin on ollut huonoja kokemuksia tai on epäselvää, onko ihastuksen kohteella vastaavia tunteita sinua kohtaan. Siitä huolimatta sinulla on oikeus myös nauttia ihastumisen tuomista hyvistä fiiliksistä, vaikka kohde ei olekaan tietoinen tunteistasi tai et lopulta päätyisi kertomaan hänelle tunteistasi ollenkaan.

Tekstisi perusteella vaikuttaa siltä, että ihastuksesi on syttynyt melko nopeasti ja varoittamatta. Ei ihme, jos tilanne luonut sinulle ristiriitaisen olon, kun nuo mainitsemasi huonot kokemukset ovat vielä muistissa, mutta ihastuminen tapahtui silti. Ei kuitenkaan kannata murehtia liikaa menneitä, sillä jokainen ihmissuhde on erilainen eivätkä aiemmat kerrat suoraan ennusta tulevaa.

Omien tunteidesi selvittämistä voisi auttaa, jos koitat tutustua tähän nuoreen urheilijaan hieman paremmin. Sinun ei tarvitse vielä kertoa hänelle mitään ihastumisestasi, vaan voit lähestyä häntä ihan neutraalisti, ikäänkuin kaveripohjalta. 
Joskushan käy niin, että ihastuksen kohde ei todellisuudessa vastaakaan sitä mielikuvaa, johon on ihastunut, jolloin tunteet katoavat itsestään. Jos taas ihastuminen voimistuu paremman tutustumisen myötä, on varmasti hyvä kertoa omista tunteistaan ja selvittää, onko hänellä sinua kohtaan vastaavia tunteita. Ainahan tunne ei ole molemminpuolinen, mutta se ei onneksi ole maailmanloppu tai tee sinusta yhtään huonompaa ihmistä! :)
Tutustuminen voi siis parhaimmillaan johtaa seurusteluun tai se voi olla muunlaisen ystävyyden alku. Vaikka teistä ei tulisikaan paria tai ystävyksiä, niin olet silti taas yhden mielenkiintoisen kokemuksen rikkaampi ja saanut tutustua uuteen ihmiseen.

Ihastumisen takia ei myöskään ole pakko toimia heti mitenkään, jos sinusta tuntuu paremmalta odottaa hetki ja kuulostella muuttuvatko tunteesi ajan kanssa. Yleensä myös asiasta puhuminen luotettavan ystävän tai muun läheisen kanssa auttaa.

Vaikutat hyvin itsesi tuntevalta nuorelta naiselta, joten uskon, että osaat tehdä asiassa omalta kannaltasi parhaan ratkaisun. Toivotan sinulle hurjasti tsemppiä ja rohkeutta tilanteen ratkaisemiseen!

Terveisin,
Rita / Nuorten Jyväskylä

Touhutuppa

Olen lukenut netistä kaikkialta ja toiset mummot ja naiset väittävät touhutipasta tulevan raskaaksi mutta muut kieltävät sen perustein. Mutta entä kun jo itsetyydyttänyt 4 vuotta ja touhutipan pitöisi ilmestyä tekemään liukkaammaksi mutta itsetyydytyksessä ei kertaakaan ole tullut. Mutta tuskin nyt vehe myöskää tunnistaa milloin se on kolon sisällä?

Omituiset halut

Minusta tuntuu, että haluan koko ajan harrastaa seksiä muiden naisten/tyttöjen kanssa, vaikka olen onnellisesti parisuhteessa. Haluan näistä ajatuksista eroon nopeasti, koska en halua pilata ihanaa suhdettani sillä, että teen jotain typerää. Kuinka pääsen näistä ajatuksista eroon?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Ksks!

Kiitos kysymyksestäsi. Mukava kuulla, että olet onnellisesti parisuhteessa. Hienoa, että et myöskään halua tehdä mitään typerää, mikä pilaisi suhteenne. Kysyt, miten pääset eroon ajatuksistasi, joissa haluat harrastaa seksiä muiden naisten/tyttöjen kanssa.

Pystytkö pitämään ajatuksesi pelkästään fantasioina?

Sexpon sivuilta poimittua: Fantasioiden, mieltymysten ja fetissien maailma on rajaton. Ihminen voi kiihottua monenlaisista asioista. Mieltymysten kohteet eivät ole valintakysymyksiä, eivätkä kenenkään ulkopuolisen määriteltävissä. Jokaisen seksuaalisuus on omanlaisensa ja mistä tahansa on lupa kiihottua.

Jokainen voi kuitenkin vapaasti mielikuvissaan harrastaa seksiä täysin omien mieltymystensä mukaan. Ajatukset eivät satuta ketään. Fantasioiminen on monelle vapauttava tapa tutustua omaan seksuaalisuuteen.

Onko tilanteessasi kyse fantasioimisesta? Vai tuntuuko sinusta siltä, että sinun on vaikea hillitä itseäsi ja olla harrastamatta seksiä muiden tyttöjen/naisten kanssa? Jos jälkimmäinen, kannattaa sinun jutella siitä alan ammattilaisen kanssa esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa tai vaihtoehtoisesti Just Wear Itin seksuaalineuvonta-chatissa.

Voit keskustella kumppanisi kanssa suhteestanne ja siitä, mihin olette tyytyväisiä ja mitä haluatte/toivotte. Tukea keskusteluun ja vinkkejä parisuhteeseen saatte esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelun ihmissuhteita, seksiä ja rakkautta käsittelevistä artikkeleista.

Voit miettiä itse valmiiksi jotain vaihtoehtoista tekemistä sen varalle, kun halut seksiin muiden kanssa iskevät. Eli vie ajatukset seksistä johonkin muuhun aktiviteettiin. Se voi olla esimerkiksi jotain liikuntaa, koska sekin tuottaa mielihyvää. Tekeminen voi olla mitä vain, mistä itse pidät, esimerkiksi jokin harrastus. Voisiko vaikkapa juoksulenkki auttaa? Mikä on susta mukavaa tekemistä?

Jos seksi muiden naisten kanssa kiinnostaa, voi ratkaisuna joillekin toimia roolileikit oman kumppanin kanssa.

Lue lisää Sexpon sivuilta.

Mukavaa loppukesää! :)

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Nalepuh

Voisi nalepuh teddyni olla ns kaverini? :)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Nallepuh!

Kiitos kysymyksestäsi. Kyllä Nalle Puh –teddysi voi olla ns. kaverisi. Nallekaverit eivät kuitenkaan korvaa oikeita ihmiskavereita. Lue halutessasi tietoa ja vinkkejä ystävyyteen Nuortenelämä.fi-palvelun Ystävyys-osiosta. :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Vaikea exä

Heippa! Mulla oli yhen pojan kans säätöä pitkän aikaa ja se oli aika vakavaa, mutta meidän välit meni poikki n. vuosi sitte. Siinä ei tullu mitään draamaa ja jatkettii kavereina. Mut sit yhtäkkiä se rupes puhumaan musta tosi paljon paskaa eikä ne kaikki asiat ollu ees totta. Siitä asti meidän välit on ollu sellaset, että hän ei pysty istua mun kans esim. edes samassa pöydässä koulussa ja hän päättää sillon vaihtaa paikkaa/ hän ei vastaa jos sanon tai kysyn jotain. Liikutaan samoissa porukoissa, joten tää on tosi kurja tilanne. Vaikka meidän välien sotkeutumisesta on jo vuosi, tätä vaan jatkuu ja en tiiä miten pystyisin mennä juttelemaan hänelle, koska ei olla missään yhteydessä sosiaalisessa mediassakaan ja en usko, että hän pystyis puhua asioista livenä. Haluaisin vaa, et pystyttäis olla normaalisti toistemme seurassa, koska meillä on myös yhteisiä kavereita. En tiiä, että eikö hän ole sitte vieläkään päässyt yli musta vai mikä mättää.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! Ihmissuhteet voivat olla joskus kovinkin kimurantteja ja varsinkin silloin jos esim. suhde on loppunut. Ihannetilannehan olisi, että molemmat voisivat olla ystäviä suhteen jälkeen ja kaikki olisi hyvin. On hienoa, että haluat selvittää välisi exään ja toivot, että voitte toimia samoissa kaveripiireissä ilman, että tilanne tuntuu kurjalta teistä. Voit yrittää jutella hänen kanssaan ja tuoda ilmi oma toiveesi teidän nykyisestä suhteesta, tai voit myös lähettää hänelle kirjeen tai meilin jossa kerrot omista tuntemuksistasi. Loppujen lopuksi exäsi valitsee itse, miten suhtautuu asioihin ja toivon mukaan hän on kypsä käsittelemään teidän välisiä asioita asiallisesti. Tsemppiä sinulle syksyyn ja vielä on kesää onneksi jäljellä, toivottavasti saatte välinne kuntoon.

TiinaP / nuorisotiedottaja /Reimari.info

lääkäri vaimoksi

voiko isona tulla lääkärin kumppaniksi, koska olen narkoleptikko?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Narkolepsia ei vaikuta siihen, millaisen kumppanin kanssa voit seurustella ja mennä naimisiin. On siis mahdollista, että tuleva kumppanisi ja vaimosi on lääkäri. Kenenkään kumppaniksi ei tietenkään automaattisesti tulla, vaan se vaatii esimerkiksi molemminpuolista kiinnostusta toista kohtaan, tutustumista, halua sitoutua toiseen ja rakastaa toista.

Voit lukea lisää seurustelusta, avioliitosta, rakkaudesta ja sitoutumisesta esimerkiksi Seteken sivuilta. Myös Väestöliiton Hyvä kysymys –palvelusta löytyy paljon tietoa aiheesta Tunteet & ihmissuhteet -otsikon alta.

Jos jokin vielä mietityttää, jätä uusi kysymys Kysyttävää-palstalle.

Mukavaa viikkoa! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Hei

Jätin poikaystäväni joku aika sitten koska tuntui että ahdistaa enkä ollut varma tunteistani. Olin hänelle tärkeintä maailmassa ja hän rakasti minua.Nyt mietin tuota ihanaa aikaa ja yhdessä oloa, ja tavallaan jo kadun että jätin hänet. Voisiko tuota kaikkea saada vielä takaisin,mitä mun pitäisi tehdä? Erosta on vasta vähän aikaa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Mitätehdä!

Kiitos kysymyksestäsi. Sinua siis ahdisti, etkä ollut varma tunteistasi, joten jätit poikaystäväsi. Nyt muistelet ihania aikoja hänen kanssaan ja tavallaan kadut, että jätit hänet. Kysyt, voisiko tuota kaikkea saada takaisin ja mitä tehdä.

Omat tunteet ja ajatukset voivat olla joskus monimutkaisia – niin kuin olet ehkä huomannutkin. Aina ei oikein osaa tunnistaa omia tunteita tai tiedä, mitä haluaa. Näitä kannattaakin tietoisesti pohtia ja vaikkapa keskustella asiasta jonkun kanssa.

Parisuhteen vaiheet ja rakkaus

Ajattelin, että pohdintojasi voisi auttaa tieto parisuhteen vaiheista ja rakkaudesta. Suhde nimittäin muuttuu sen edetessä. Väestöliitto kuvaa sivuillaan rakastumisen 3 vaihetta: rakastumisen vaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Ensin on ihana rakastumisen alkuhuuma, jolloin kumppani nähdään ennen muuta positiivisessa valossa - melkeinpä täydellisenä ihannekumppanina. Usein alkuhuumassa kumppanukset ovat kuin toisiinsa kiedottuja. Monissa lähteissä arvioidaan alkuhuuman kestävän maksimissaan 2 vuotta. Alkuhuuman jälkeen tulee itsenäistymisvaihe, jossa haetaan sopivaa läheisyyden ja etäisyyden tasapainoa.

Sitten kumppanukset alkavat nähdä toisensa realistisemmin ja huomaavat, että kumppani ei olekaan täydellinen – niin kuin ei kukaan meistä olekaan. Tässä kohtaa pysähdytään miettimään, haluanko sitoutua kumppaniin ja rakastaa häntä sellaisena kuin hän on – hyvine ja huonoine puoline. On päätettävä, haluanko rakastaa juuri tätä ihmistä ja elää hänen kanssaan. Parhaimmillaan kumppanukset voivat saada aivan uuden, syvemmän yhteyden parisuhteessaan. Väestöliiton sivuilta voit lukea lisää parisuhteen vaiheista.

Väestöliiton hyväkysymys.fi-palvelussa kerrotaan, että rakkauden voisi ajatella koostuvan mm. seuraavista elementeistä:

  • Intiimiys: psyykkinen läheisyys, tunneyhteys ja jakaminen
  • Intohimo: fyysinen läheisyys, romanttisuus – vahvoja romanttisia ja seksuaalisia tunteita
  • Sitoutuminen: omien tunteiden ymmärtäminen sekä halu ja päätös sitoutua suhteeseen riippumatta siitä, mitä vaikeuksia suhteessa voikaan esiin nousta
  • Inhimillistä kasvua edistävä rakkaus

Mitä tehdä?

Mieti, mitä juuri sinä haluat tehdä tilanteessasi. Sinä itse olet oikea henkilö vastaamaan siihen. Voit koettaa ajatella asiaa niin järjen kuin tunteiden kautta. Mieti, mitä toivot ja millaisena näet tulevaisuutesi. Haluatko vielä seurustella entisen poikaystäväsi kanssa? Voit vaikkapa kirjoittaa paperille omia ajatuksiasi ja koettaa tunnistaa ja sanoittaa tunteesi. Se voi auttaa jäsentämään niitä sekä selkeyttämään tilannetta. Se voi helpottaa myös keskustelun aloittamista entisen poikaystäväsi kanssa. Voit myös jutella tilanteestasi vaikkapa kaverin kanssa tai nimettömänä kahden kesken jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Chatteja löytyy Netarista.

Voit jutella entisen poikaystäväsi kanssa ajatuksistasi ihan avoimesti. Kerro hänelle, miltä sinusta tuntuu ja että kaipaat yhteisiä ihania aikoja. Jos tahdot palata takaisin yhteen hänen kanssaan, kerro hänelle siitäkin. Keskustelu hänen kanssaan on varmin keino selvittää, mitä hän ajattelee ja tuntee. Voihan olla, että hänkin haluaa vielä seurustella kanssasi – kerroithan hänen rakastaneen sinua.

Tsemppiä hurjasti ja ihanaa kesän jatkoa! <3

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Milloin on aika luovuttaa ihmissuhteen kanssa? Miten päästää irti lopullisesti?

Helou!
Tapasin viime kesänä pojan jonka kanssa koin oloni todella mukavaksi. Ongelmia kumminkin oli aika paljon verrattuna siihen, että siihen aikaan pitäisi vielä olla alkuhuumassa. Yritimme muutaman kerran saada juttumme toimimaan, mutta tuloksetta. Päätin lopulta lopettaa juttumme ja poistin hänen yhteystietonsa. Siitä on nyt 3kk kun poistin ne ja luulin jo päässeeni elämässäni eteenpäin. Nyt kuitenkin alitajuntani teki kepposen ja toi hänet uniini. Näin unta siitä millaista elämä olisi voinut olla jos asiat olisivat menneet eri tavalla.
Nyt tuntuu, että olen taas lähtö ruudussa. Haluaisin edelleen olla yhteyksissä häneen, mutta en usko meillä olevan mitää yhteistä tulevaisuutta. Onko nyt vain annettava asian olla? Kuinka pääsisin elämässäni eteenpäin ilman, että mietin millaista meillä olisi voinut olla?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Parisuhteeseen liittyvät ongelmat eivät usein ole helppoja, eikä niihin aina löydy yhtä selkeää ratkaisua.

Ystävien ja perheen näkeminen voi auttaa sinua saamaan ajatukset muualle ja heille asiasta puhuminen voisi helpottaa. Mutta muista, että vain sinä voit tehdä päätöksen siinä, miten etenet. Muiden näkökulmat voivat auttaa selvittämään päätä, mutta älä anna heidän tehdä päätöstä puolestasi.

Voisit miettiä jotakin uutta mukavaa harrastusta tai ajanvietettä, joka saisi ajatuksesi muualle ja voisi auttaa sinua pääsemään yli entisestä poikaystävästäsi. Oloa voi helpottaa, kun saa muuta tekemistä ja ajateltavaa.

Ero ei ole helppo asia ja on luonnollista, että eroprosessissa vanhat tunteet nousevat pintaan. Tunteita olisikin hyvä tarkastella ja pohtia, miksi ne tulevat nyt. Onko sinulla todella ikävä entistä poikaystävää, vai voiko sinulla olla menossa tavallista rankempi ajanjakso, joka saa sinut etsimään ratkaisua olon helpottamiseksi nojautumalla entiseen kumppaniisi? Muista siis pitää huolta itsestäsi, ja laittaa oma hyvinvointisi etusijalle, jotta voit tehdä järkeviä päätöksiä oman elämäsi suhteen.

Kuulostaa myös siltä, että osaat tarkastella asiaa todella kypsästi, koska tunnistat myös yhteisen tulevaisuutenne haasteet. On hyvä, ettet anna kaipuun sokaista sinua tosiasioilta. Jos suhteella ei todella voi olla tulevaisuutta, kannattaa miettiä onko siihen järkevää palata.

Tsemppiä ja mukavaa kesän jatkoa! :)

Nuortenelämä Espoo

Ehkäisykapseli

Hei. Olen 16-vuotias tyttö ja kysyisin ehkäisykapselista. Aloitin juuri seksielämäni ja toivoisin tietoa tästä kapselista. Saavatki vanhempani tietää jos käyn kyseisen ottamassa? En halua heidän tietävän asiasta. Käynkö vain terkkarilla kysymässä, että saan sen? Sattuuko se kun se laitetaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Ihminen!

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että huolehdit ehkäisystä. Kysyt, saavatko vanhempasi tietää, jos käyt ottamassa ehkäisykapselin. Kysyt, sattuuko se, kun se laitetaan. Mietit, käytkö vain terkkarilla kysymässä, että saisit ehkäisykapselin.

Valviran sivuilta poimittua alaikäisen oikeuksista terveydenhuollossa:

”Jos alaikäinen ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Jos alaikäinen kykenee päättämään hoidostaan, hänellä on oikeus kieltää terveydentilaansa ja hoitoaan koskevien tietojen antaminen huoltajalleen tai muulle lailliselle edustajalleen. Lääkäri tai muut ammattihenkilöt arvioivat hoitokysymyksissä lapsen tai nuoren kehittyneisyyden.”

Yleisen tulkinnan mukaan 15-vuotias ja sitä vanhemmat ovat kykeneviä päättämään itsenäisesti ehkäisystään. Kerro siis terveydenhuollossa, että et halua vanhempiesi tietävän asiasta, jolloin heille ei ilmoiteta asiasta.

Ehkäisykapseli asennetaan paikallispuudutuksessa käsivarren sisäpuolelle. Siinä siis syntyy pieni haava, mutta puudutuksen ansiosta sitä ei tunne. Itse puudutuksen laittaminen aiheuttaa pienen piston, joka voi hetkellisesti vähän kirpaista. Kapselin laitto on kaiken kaikkiaan hyvin pieni toimenpide.

Sinun kannattaa mennä juttelemaan ehkäisystä terkkarin kanssa, niin kuin pohditkin. (Opiskelijaterveydenhoitajan luo tai vaihtoehtoisesti paikkakuntasi ehkäisyneuvolaan). Vastaanotolla jutellaan eri ehkäisyvaihtoehdoista ja terkkari auttaa valitsemaan juuri sinulle sopivaa ehkäisymenetelmää. Kerro, että haluaisit ehkäisykapselin. Voit myös kysyä häneltä siihen liittyviä kysymyksiä, jos jokin mietityttää. Terkkari puolestaan kyselee taustatietojasi, jotka mahdollisesti vaikuttavat ehkäisymenetelmän valintaan (tupakointi, terveydentila, sairaudet tai niiden riskitekijät, ikä, elämäntilanne..). 

Terkkari osaa myös kertoa, tarjoaako paikkakuntasi ilmaisen ehkäisyn ikäisillesi. Tieto tästä löytyy mahdollisesti myös paikkakuntasi verkkosivuilta.

Eri ehkäisymenetelmistä voitte lukea kumppanisi kanssa lisää esimerkiksi Ehkäisynetistä. Ehkäisynetin sivuilta löytyy myös lisää tietoa, miten toimia, kun haluaa aloittaa ehkäisyn.

Mukavaa kesän jatkoa! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Asperger-miehen arvo

Minulla oli täällä pari viikkoa sitten jo kysymys samasta aiheesta. Mutta vaikka vastauksessa kerrontaankin, että asperger-miehet olisivat nenttien kanssa saman arvoisia, niin eihän se pidä mitenkään paikkaansa. Ihmettelen muutenkin paljon tätä nyky-yhteiskunnan "suvaitsevaisuutta", vaikka todellisuudessa vähänkin erilaiset ihmiset otetaan joka paikassa silmätikuiksi. Koulussakin jopa opettajat välillä kiusasivat minun erilaisuudestani. Tarkoitan tässä nyt kiusaamisella toimintaa, mikä aiheuttaa pahaa mieltä se tarkoituksenaan. Ja asiasta ei oikein voinut kannellakaan, kun se katsottiin koulussa jotenkin pahana toimintana, ja varsinkin jostakin kiusaajaporukasta kantelu vain pahensi tilannetta ja sai kaikenlaisia juttuja liikkeelle, mihin ei voinut lainkaan enää puuttua. Ihmettelen, miten edes jaksoin käydä koulussa silloin, kun ainoa asia mitä sieltä sain oli ahdistus. Kiusaamisesta kun ei saa edes kertoa. Työpaikallakaan ei epäkohdista saa lainkaan puhua, vaan pitää käyttäytyä kuin mitään ongelmia ei olisikaan. Se on kai sitä "suvaitsevaisuutta", ihmettelen vain miten nyky-yhteiskunta enää pysyy edes kasassa, kun ongelmistakaan ei saa puhua. Aina sanotaan, että pitäisi olla oma itsensä, mutta eihän se ole ollenkaan mahdollista. Nyky-yhteiskunta on nimittäin täyttä valetta. Yhtenä esimerkkinä on juurikin se, että tytöt pitävät mukavista pojista, minkä itseasiassa huomasin valeeksi jo aika varhain. Yksi aperger-ihmisten ja etenkin miesten alemmasta arvosta kielivä asia on myös se, että kukaan ei halua ottaa heita huomioon missään, paitsi tietenkin kiusaamismielessä. Kaikki nämä asiat tekevät nyky-yhteiskunnasta erittäin ahdistavan. Kun poliitikot puhuvat tasa-arvosta, tuntuu siltä, etteivät he ole epätasa-arvoa koskaan nähneetkään.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Et varsinaisesti esitä viestissäsi mitään kysymyksiä. Ymmärrän, että sinulla on paha mieli, koska sinua on kiusattu ja kohdeltu huonosti. :/ Kiusaaminen on aina väärin. Opettajasi ja sinua kiusanneet oppilaat ovat kohdelleet sinua epäoikeudenmukaisesti. Hienoa, että jaksoit kiusaamisesta huolimatta käydä koulua. Koulun henkilökunnan olisi kuitenkin pitänyt puuttua kiusaamiseen. Toivottavasti et joudu enää viettämään aikaa noiden kiusaajien kanssa.

Ikävää, että ajattelet, ettei työpaikalla saa lainkaan puhua epäkohdista. Tarkoitatko tällä sinun työpaikkaasi vai yleisesti työpaikkoja? Onko sinua kielletty puuttumasta epäkohtiin tai puhumasta niistä? Häirintä tai muu epäasiallinen kohtelu työpaikalla on kielletty lailla. Epäasiallista kohtelua ei tarvitse hyväksyä ja siitä saa puhua. On sinun oikeutesi puuttua tilanteeseen, jos koet, että sinua tai jotakin toista työyhteisön jäsentä kohdellaan epäasiallisesti. Työterveyslaitoksen sivulle on koottu kattavasti neuvoja, kuinka toimia, jos koet, että sinua kohdellaan epäasiallisesti työpaikalla. Myös Työsuojelun sivulta saat lisää ohjeita ja tietoa epäasiallisesta kohtelusta työpaikalla.

Sinusta tuntuu, ettei Asperger-miestä haluta ottaa huomioon missään muussa kuin kiusaamistilanteessa. Ikävää, ettei sinua ole otettu huomioon positiivisessa mielessä missään vaan olet joutunut silmätikuksi tai kiusatuksi. Tässä tietoa Nuortenlinkin sivulta:

Kiusaamisesta ajatellaan usein harhaanjohtavasti, että kiusaaminen olisi kiusatun erilaisuuden syy. Kiusatuksi voi joutua kuka tahansa tavallinen lapsi tai nuori. Ryhmässä kenelle tahansa voidaan tuottaa erilaisuus, joka nimetään kiusaamisen syyksi. Kiusaaminen ei ole missään tapauksessa syytäsi. Lue lisää kiusaamisesta Nuortenlinkin jutusta.

Olen varma, että useimmat tytöt kyllä pitävät mukavista pojista. Ja kukapa ei haluaisi mukavaa kumppania? :) Uskon, että joku ihana tyttö vielä ihastuu sinuun ja arvostaa sitä, että olet mukava.

Olet hyvä ja arvokas juuri sellaisena kuin olet – ikävää, ettei sinusta aina tunnu siltä. :/ Eri lait pyrkivät takaamaan ja edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta yhteiskunnassamme. Lisäksi, esimerkiksi Autismi- ja Aspergerliiton tavoitteena on edistää ja valvoa autismikirjon henkilöiden ja heidän läheistensä etujen, osallisuuden ja ihmisoikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Liitto tekee töitä autismikirjon ihmisten oikeuksien takaamiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Jos sinua kiinnostaa vaikuttamistyö, tutustu liiton sivuihin ja lähde mukaan vaikuttamaan. :)

Asperger tuo varmasti omat haasteensa yhteiskunnassamme, ja uskon, että sinua helpottaisi, jos saisit jakaa kokemuksiasi ja ajatuksiasi enemmänkin jonkun kanssa. Yleensä myös vertaistuella on positiivinen vaikutus. Suomessa on arviolta yli 55 000 autismikirjon ihmistä, joten vertaistukea varmasti löytyy. Lue halutessasi muiden Asperger-henkilöiden kokemuksia ja tarinoita Autismi- ja Aspergerliiton sivulta. Tarinat voivat antaa sinulle uusia näkökulmia ja toivoa. Kannustan sinua myös tutustumaan Autismiliiton järjestämiin chatteihin, jotka alkavat ensi kuussa. Chatissa voit keskustella muiden autismikirjon ihmisten kanssa, jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea.

On myös olemassa muita nuorille tarkoitettuja chatteja, joihin voit tutustua Netarissa. Chateissa voit jutella ja pohtia sinua mietityttäviä asioita yhdessä luotettavan aikuisen kanssa luottamuksellisesti.

Mukavaa kesän jatkoa sinulle!

Tsemppiterveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut