Täältä löydät Ihmissuhteet ja seurustelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Anonyymia juttelua netissä

Moi! Minulla on autismin kirjon häiriö/Asperger, se diagnosoitiin juuri. Minulla ei ole kavereita, enkä halua tavata ihmisiä livenä. Haluaisin kuitenkin välillä jutella esim. erityismielenkiinnonkohteestani jonkun kanssa. Mutta tämän pitäisi olla anonyymisti ja netin välityksellä, joko chatissa tai muilla viesteillä. Ikäni on jo 28v. eli kovin monet nuorten jutut tuskin enää minulle käyvät. Olisi kiva jos olisi joku vaitiolovelvollinen jolle voisi innota oudosta kiinnostuksenkohteestani ilman että tarvitsee pelätä reaktioita, ja sosiaaliset mokailutkaan eivät haittaisi kun olisin anonyymi, ja jos joskus haluaisin lopettaa yhteydenpidon se onnistuisi vain asiasta ilmoittamalla eikä tyyppiä tarvitsisi sen jälkeen ikinä ”kohdata” uudestaan. Tai voisi se olla semmoinenkin palvelu jossa olisi joka kerta eri tyyppi, ei se haittaisi. Haluan vaan tavallaan jakaa elämääni jonkun kanssa, kivat jutut tuntuisi kivemmalta jos joku muukin tietäisi niistä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei

Viestisi ohjattiin vastattavaksi Autismiliiton Neuvontapalveluun.

Joko olet tutustunut Autismikirjon aikuisten yhdistykseen www.asy.fi? Heillä on tosi monipulista vertaistoimintaa eripuolilla Suomea sekä verkossa. Joihinkin heidän ryhmiinsä voi osallistua pelkällä nimimerkillä ja esim. Discord alustalla heillä on oma kanava. Sieltä varmasti löytyy sopiva keskustelualusta myös mielenkiinnon kohteille.

Meille voi myös Autismiliiton Neuvontapalveluun soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti. Olemme vielä ennen kesätaukoa auki ke 29. ja to 30.6 ja seuraavan kerran sitten taas elokuussa.

Toivottavasti pääset näillä tiedoilla eteenpäin?

Autismiliiton neuvontapalvelun puolesta

Järjestösuunnittelija

Katriina Siiskonen

Ystävät

Miks yhtäkkiä ihmiset on alkanu vetään välejä muhun, meinaan nyt siis 13-15vuotiaita. ensin oon niille paraskaveri mut sit kaikki vetää välit muhu (noin 10 tyyppiä) ja nyt toivoo että kuolen, puhuu että esitän mukamas vaikka en esitä ja puhuu musta paskaa ympäriinsä. en tehny niil mitää ja yhtäkkiä boom, kaikki muuttu

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki ”tuomittu”!

Kiitos viestistäsi. Olen pahoillani, että kaverisi ovat jostain syystä alkaneet pistää välejä poikki. Kuulostaa kyllä tosi epäreilulta ja ikävältä. On todella radikaalia, jos he toivovat sinun kuolevan. Sellaisen kuuleminen voi tuntua hyvinkin inhottavalta ja pelottavaltakin. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan kuvailemaasi kohtelua.

Se, miksi kaverisi ovat alkaneet käyttäytyä noin, selviää parhaiten, kun asian ottaa puheeksi heidän kanssaan. Ymmärrän kyllä, että se ei välttämättä ole helppoa – varsinkin, jos heihin on vaikea saada yhteyttä välien vetämisen vuoksi. Tällaiset asiat kuitenkin selviävät vain kommunikoimalla.

Kyseessä on siis noin 10 tyyppiä. Keihin heistä olisit mieluiten yhteydessä? Voit halutessasi kertoa heille avoimesti, miten sinä koet tilanteen ja miltä heidän käytöksensä sinusta tuntuu. Voit kysyä, miksi he kohtelevat sinua sillä tavoin. Voit myös halutessasi kertoa, mitä nämä kaverit sinulle merkitsevät, ja miten toivoisit tilanteen muuttuvan.

Jos tilanne vain jatkuu eikä muutosta parempaan näy, voi miettiä, ovatko sellaiset kaverit edes ystävyytesi arvoisia. Tosiystävät eivät puhu toisesta perättömiä juttuja eivätkä toivo toisen kuolemaa. Kannustan myös juttelemaan tilanteesta jonkun luottoaikuisen kanssa (esim. oma vanhempi tai muu sukulainen taikka nuorisotyöntekijä). Hänen kanssaan voitte miettiä, miten tilanteessa kannattaisi toimia. Toisaalta aikuisten vastuulla myös on huolehtia, että epäasiallinen käytös sinua kohtaan saadaan loppumaan.

Sinun ei siis tarvitse eikä kannata koettaa pärjätä tilanteessa yksiksesi. Epäasiallista kohtelua ja kiusaamista ei pidä missään tapauksessa hyväksyä.

Lisää tukea ja neuvoja saat esimerkiksi erilaisissa nuorten chateissa. Chatteja löydät verkkonuorisotalo Netarista (avautuu uuteen välilehteen).

Olet arvokas ja hyvinvointisi on tärkeä juttu. Ole rohkeasti yhteydessä auttaviin aikuisiin.

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin tilanteessasi.

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Epäonnistunut yritys ystävystyä

Tapasin toissa kesänä kuntoutuksessa naisen, josta pidin kovasti. Harmitti, etten rohjennut ehdottaa hänelle silloin yhteystietojen vaihtoa. Sitten pääsin yllättäen töihin samaan työpaikkaan, jossa tämän naisen äiti oli ollut ennen eläkkeelle jäämistä. Onnekkaan sattuman kautta sain työkaveriltani naisen äidin puhelinnumeron. Soitin tälle äidille, ja kerroin, että haluaisin saada yhteyden hänen tyttöönsä. Äiti ilahtui asiasta, ja lupasi kertoa tytölleen, että olin kysellyt. Odottelin yhteydenottoa pari kuukautta, kunnes soitin uudestaan äidille. Hän kehotti minua kirjoittamaan tytölle kirjeen. Kirjoitin viime vuoden aikana kaksi pitkää kirjettä, mutta en ole saanut niihin mitään vastausta. Asia on vaivannut minua suuresti, ja vaikuttanut voimakkaasti mielialaani. Toivoin kirjeissä, että voisimme olla ystäviä. Minulle se olisi erityisen tärkeää, koska minulla ei ole ollut ystäviä kouluaikojen jälkeen. Painotin eritoten, kuinka tärkeää minun olisi saada vastaus. En olisi voinut kuvitellakaan, ettei nainen vaivaudu vastaamaan. Eikö se kuulu vähintään hyviin tapoihin?
Kysyin naisen puh.numeroa tiedustelusta, mutta se on salainen. Kuukausi sitten läksin käymään kylässä naisen luona. Halusin saada selväksi, miksi juttu oli mennyt näin. Reissuni ei onnistunut. Kerroin naiselle, kuinka mieltäni painaa, kun en ole saanut kirjeisiini vastausta. Siinä vaiheessa naisen aviomies tuli jostakin peräkamarista, ja sanoi minulle, että minun olisi syytä lähteä heti pois. En ollut uskoa korviani, että voiko mies todella olla noin raukkamainen. Minun oli pakko lähteä, eikä asia selvinnyt. Mies sanoi kyseessä olevan poliisiasia, jos tulisin uudestaan. En ole sen jälkeen saanut nukuttua kunnolla. Oloni on surkea väsymyksen takia, mutta pahinta on, kuinka huono tuuri minulla oli, kun isäntä olikin kotona eikä töissä. Olen aika varma, että kirjeeni olivat päätyneet isännän käsiin.

Olen lievästi vammainen mies. En ole missään vaiheessa ajatellut tai halunnut naiselta mitään muuta kuin ystävyyttä, ja nyt lopuksi vain vastauksen muutamaan kysymykseeni. Olen tiennyt koko ajan, että naisella on oma perhe ja 3 lasta. Se ei minua häiritse.
Olen miettinyt, mitä tekisin. Lähdenkö sinne uudestaan kokeilemaan onneani. En todellakaan tiedä, mitä siitä seuraisi. Tulisinko pahoinpidellyksi tai ammutuksi. En kyllä edes välitä vaikka niin kävisi. Pahinta on, jos en saa asiaa selvitettyä. Eikö aikuisten ihmisten pitäisi saada helposti puhuttua tämä selväksi?
Minun ei ole helppoa tutustua eikä luottaa ihmisiin. Ymmärrän täysin, että tämä olisi lähes kaikille pikku juttu, mutta minulle tämä on valtavan iso. Elämän jatkon kannalta asia pitäisi selvittää. Olisin kiitollinen, jos yrittäisitte samaistua tilanteeseeni, ja keksiä siihen ratkaisua. Vieläpä mahdollisimman pian.

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi ja pahoittelut vastauksen viipymisestä. Arvostan yritystäsi ystävystyä kyseisen naisen kanssa. Olet tehnyt tilanteessa parhaasi, jotta voisit saada naisesta itsellesi ystävän. Olen pahoillani, että se ei tuottanut toivottua tulosta. Ymmärrän hyvin, että tapahtunut vaikuttaa mielialaasi.

Olet osoittanut selkeästi kiinnostuksesi olla naisen ystävä. Nainen ei ole tähän reagoinut, eikä osoittanut vastavuoroisesti kiinnostusta ystävystyä. Tämä on todennäköisesti merkki siitä, että nainen ei syystä tai toisesta valitettavasti halua ystävystyä. Ja koska naisen mies on ikävä kyllä kieltänyt tulemasta uudelleen heille, voi olla parempi noudattaa tätä. Jokaisella kun on oikeus päättää, keitä ottaa kylään omaan kotiin.

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että tällaiset asiat pitäisi pystyä selvittämään ihan asiallisesti. Valitettavasti näin ei aina kuitenkaan ole. Ihmissuhteisiin liittyvät asiat ovat välillä monimutkaisia ja tuntuvat hankalilta. Voisikohan oloasi helpottaa ja tilannetta selventää, jos juttelisit naisen äidin kanssa, jonka kanssa sinulla on ollut viestisi perusteella hyvä puheyhteys? Voisit kertoa tapahtuneesta ja kysyä, tietääkö hän, saavuttiko kirjeesi hänen tyttärensä. Hän todennäköisesti tuntee tyttärensä ja ehkä osaisi auttaa tilanteen selvittämisessä. Ehkä hän voisi kysyä tyttäreltään, olisiko hän halukas juttelemaan ja selvittämään asiaa kanssasi. Jos ei, niin hänen rajojaan tulee kunnioittaa ja sitten asia on valitettavasti selvitettävä ilman häntä.

Jos käy niin, että nainen ei halua jutella, on sinun mahdollista keskustella asiasta esimerkiksi nuorten chateissa. Chatteja löydät Netarista (avautuu uuteen välilehteen).

Yksi vaihtoehto on keskustella Mieli Tukisuhteessa. Voit keskustella yksityisesti, luottamuksellisesti ja halutessasi nimettömästi kriisityöntekijän tai koulutetun, vapaaehtoisen tukihenkilön kanssa. Keskustelutuki on tarkoitettu muutamien kuukausien - puolen vuoden mittaiseksi tukisuhteeksi elämässä eteen tulleissa ongelmatilanteissa. Lue lisää Mieli Tukisuhteesta (avautuu uuteen välilehteen).

Jos et edelleenkään saa nukuttua kunnolla ja tapahtunut painaa mieltäsi, on sinun hyvä kääntyä terveydenhuollon puoleen.

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin tilanteessasi. Kaikkea hyvää sinulle!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Luokkalaiset

Jos kaikki luokkalaiset syrjivät ja jättää ulkopuolelle ja joku niistä jopa poisti kavereista netissä niin kenenkanssa minun pitäs olla?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Olen pahoillani, että olet joutunut kokemaan syrjintää ja ulkopuolelle jättämistä. Sellainen ei ole reilua, eikä varmasti tunnu kenestäkään kivalta.

Onko sinulla koulussa muita kavereita, keiden kanssa voisit olla? Kavereita voi saada koulun lisäksi erilaisten harrastusten, kerhojen, tapahtumien, vapaaehtoistyön ja leirien kautta sekä esimerkiksi nuorisotiloilla ja netissä. Paikkakuntasi nuorisopalveluiden sivuilta (avautuu uuteen välilehteen) voit löytää itsellesi mielekästä tekemistä, jonka parista voi myös saada kavereita. Nuorisotyöntekijät ovat sinua varten ja voivat auttaa sinua kaverisuhteisiin liittyvissä asioissa luottamuksellisesti.

Kannustan sinua myös juttelemaan mahdollisimman pian koulun henkilökunnan kanssa kokemastasi syrjinnästä ja ulkopuolelle jättämisestä, jotta tilanne ei pahenisi ja jotta siihen puututtaisiin. Henkilökunnalla on velvollisuus puuttua tällaisiin tilanteisiin ja mahdollistaa jokaiselle turvallinen ja viihtyisä opiskeluympäristö. Voit jutella esimerkiksi opettajan/ryhmänohjaajan tai opiskeluhuollon kuraattorin kanssa.

Ulkopuolelle jättäminen ja syrjintä eivät ole hyväksyttävää toimintaa. Olet arvokas ja sinulla on oikeus tulla kohdelluksi kunnioittavasti ja muutoinkin hyvin. Ota kokemuksesi rohkeasti puheeksi viestissä mainittujen ammattilaisten kanssa. Myös oman huoltajan kanssa juttelu voi edistää asiaa. Hän voi olla tilanteessa tukenasi ja apunasi. Tsemppiä!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Nopea ihastuminen tapailukumppaniin

Uusin säätö/tapailukumppani sanoi mulle pitävänsä musta siksi että löytää musta piirteitä joistä hän pitää ja haluaisi itselleenkin. Onko tässä jotain mahdollisesti vaarallista minulle. Tuntuu että kyseinen ihminen on ihastunu muhun vahvasti kovin nopeasti, sekin on kai usein huono merkki?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Pohtija!

Kiitos kysymyksestäsi. On hyvä, että arvioit kriittisesti uuden säädön/tapailukumppanin toimintaa ja sanomisia. Kun toista ei vielä tunne, ei voi oikein tietää hänen todellisia tarkoitusperiään.

Se, että hän on sanonut pitävänsä sinusta siksi, että löytää sinusta piirteitä, joista hän pitää ja haluaisi itselleenkin, ei omaan korvaani kuulosta huolestuttavalta. Kommentin perusteella ei voida päätellä, onko henkilössä jotain vaarallista sinulle. Kommentti itsessään kuulostaa mukavalta ja kohteliaalta.

Ihastumisessa on eroja ihmisten välillä, eikä nopea ihastuminen ole välttämättä ollenkaan huono asia. Jotkut ihastuvat nopeammin ja jotkut pikkuhiljaa. Jotkut voivat ihastua palavasti lyhyessäkin ajassa, kun taas jotkut eivät koe ihastumisen tunteita ylipäätään yhtä voimakkaina. Jotkut myös ihastuvat useammin, jotkut taas harvemmin. Myös ihastumisen tunteiden osoittamisessa on eroja.

Kyseinen henkilö ei kuulosta kertomasi perusteella siis vaaralliselta. Jos sinulla itselläsi on kuitenkin epäilyksiä, ei niitä kannata suoriltaan sivuuttaa. Myös kavereilta voi saada tukea ja näkemyksiä, jos jokin arveluttaa tapailukumppanin käytöksessä. Häneltä itseltäänkin voi suoraan kysyä mistä on kyse, jos jotkut asiat aiheuttavat epäilyksiä.

Muista, että itse valitset tahdin, jonka mukaan haluat edetä ja tutustua tähän uuteen tyyppiin.

Parhain terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Läheisriippuvuusongelmia

Hei, mulla on vaikeaa tällä hetkellä enkä tiedä mitä tehdä. Harrastin seksiä uuden ihmisen kanssa (ollaan kavereita/tuttuja) muutama päivä sitten, mutta se sano ettei haluais kuitenkaan mun kaa parisuhdetta. En edes tunne ihastusta sitä kohtaan mut toi on saanu mun läheisriippuvuuden taas oireilee ja oon itkeny joka päivä ton jälkeen miten arvottomaks itteni tunnen kun en kelpaa ja samalla ikävä entistä vakavampaa tapailua kohtaan on palannu.
Mun on sitä eksää ihan kauhee ikävä ja tekis nii mieli laittaa viestii, tuntuu taas etten voi elää ilman sitä vaikka tässä välissä olin (ainaki luulin) ihan yli siitä.
Miten voin saada apua näihin sietämättömiin arvottomuuden ja ikävän tunteisiin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Hyvä, että laitoit viestiä.  Kertomasi mukaan intiimi hetki uuden ihmisen kanssa on saanut läheisriippuvuutesi oireilemaan. Niin kuin itse sanoitkin, et tunne ihastusta häntä kohtaan, kenen kanssa seksiä harrastit. Parisuhde tämän ihmisen kanssa ei rakentuisi suotuisalle pohjalle.  

Ikävää, että tapahtuman jälkeen sinusta on tuntunut arvottomalta. Kaikki kokemasi ja pintaan nousevat tunteesi tuossa tilanteessa ovat arvokkaita. Myötätunto itseäsi kohtaan on tärkeä taito, jota voit harjoittaa. Se on tuossa tilanteessa myös sitä, että uskallat ottaa vastaan kipeätkin tunteet ja olla itsesi puolella ja tunteidesi tukena. Annat kipeille tunteillesi arvon. Silloin niiden voima myös pikkuhiljaa hellittää, näin tunneaalto muuttaa muotoaan. 

Sinä olet arvokas ja hyvä juuri tuollaisena kuin olet. On myös hyvin luonnollista, että tunnekuohussa koet kaipuuta hyvää kohtaan eli entistä vakavampaa tapailua kohtaan. Mutta tuntiessasi erilaisia tunteita, niille kannattaa antaa tilaa ja keskittyä omaan itseensä ja pohtia mitä juuri sinä oikeasti tarvitset sekä haluat? 

Riippuvuus muista ihmisistä vie sinulta aikaa ja energiaa.  Se saattaa hankaloittaa sinua hahmottamasta sinun todellisia tarpeitasi. Suosittelisin sinun olosi helpottumiseksi, sitä että kävisit keskustelemassa luotettavan aikuisen kanssa sinun ajatuksistasi, tunteistasi sekä tilanteestasi. Esimerkiksi Espoon Tyttöjen Taloon pystyy varaamaan yksilötapaamisia Tyttöjen Talon työntekijän kanssa. Hänen kanssaan voit keskustella turvallisesti ja luottamuksellisesti mistä tahansa sinulle tärkeästä asiasta. Tyttöjen talolla on varattavissa myös seksuaalineuvontaan aikoja seksuaaliterveyden ammattilaiselta. Ison Omenan palvelutorilla on myös Mielenterveys- ja päihdepalveluiden piste, jossa voi mennä käymään ilman ajanvarausta. Siellä pääsisit keskustelemaan luotettavan ihmisen kanssa tunteistasi.  

 

Ystävällisin terveisin/ Malissa ja Marjo Nuorten Elämä Espoo 

Koskettamisesta tulevat tuntemukset

Kukaan ei ikinä kosketa minua tarkoituksella. Minulla ei ole kavereita eikä kumppania eivätkä sukulaisetkaan esim. halaa minua koskaan. Jos joku epämiellyttävä tai vieras ihminen hipaisee minua vahingossa esim. ohikulkiessaan, tai jos joudun kättelemään jotakuta joka ei ole kiva ja tuttu(onneksi korona-aikana sitä ei juuri tapahdu) minulle tulee pahoja väristyksiä kehooni ja outo paineen tunne kosketuskohtaan ja tuntuu kuin ötököitä juoksisi ihollani. Tunne voi kestää jopa kuusi tuntia. Jos joku kiva, vaikkapa äiti, hipaisee minua vahingossa, siitä tulee kiva kihelmöinti, vähän kuin pikkuruisia sähköiskuja jatkuvana sarjana kosketuskohdan iholle. Tämä ihana tunne voi kestää jopa tunnin. Kuuluuko kosketusten tuntua tuommoisilta vai liittyykö se ainoastaan autismiini vai onko kehossani joku tunto-ongelma vai olenko niin kosketusta kaipaava tai niin erityisherkkä että koen hipaisutkin noin voimakkaasti?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos viestistäsi. Autismiliiton ammattilaiset vastaavat:

Hei!

Jokainen ihminen kokee aistimukset hieman eri tavoin ja niiden vertailu on oikeastaan mahdotonta. Kokemuksesi kuulostaa siltä, että siinä voi olla jotakin erikoista, mutta tärkeintä on se, miten se elämääsi vaikuttaa.

Voisit ehkä löytää keinoja, joilla vähentää epämiellyttävien kokemusten voimakkuutta. Apuna voi käyttää esimerkiksi niin sanottuja coping-keinoja, jotka voivat olla esimerkiksi aistimusten sulkemista ulos (voisiko esimerkiksi tietynlaiset vaatteet auttaa), miellyttävien aistimusten lisääminen tilanteisiin joissa on epämieluisia aistimuksia tai niiden mahdollisuus, erilaiset rauhoittumiskeinot, huomion muualle kiinnittävät apuvälineet (vaikkapa jonkun ihanan asian hypistely) tai vaikka voimakas liike epämiellyttävän aistimuksen jälkeen (vaikkapa käsien ravistelu tai kosketetun kohdan hieronta).

Tutkimusten mukaan 75-90% autismikirjon ihmisistä on jonkinlaisia aistitiedon käsittelyn ja aistimusten kokemisen erityisyyksiä, joten et ole kokemustesi kanssa yksin! Voit myös osallistua johonkin vertaisryhmään ja kysellä muilta autismikirjon ihmisiltä, millaisia ratkaisuja he ovat kehittäneet. Esimerkiksi Suomen Autismikirjon Yhdistys ASY ry, www.asy.fi (avautuu uuteen välilehteen), järjestää paljon erilaista vertaistoimintaa.

Terveisin,
Autismiliiton neuvontapalvelu

Riita tilanteet

En siedä riita tilanteita. Aina kun eteen tulee tilanne, jossa joudun olemaan eri mieltä toisen kanssa, tai jos toinen korottaa ääntään, iskee paniikki ja alan vain itkeä. Yritän kovasti olla itkemättä, mutta en voi sille mitään. Tämä saa muut yleensä hämmentyneeksi, ja usein he kai luulevat että yritän hakea sääliä rupeamalla itkemään. Oikeasti olen jotenkin vaan aivan älyttömän peloissani pienissäkin riita tilanteissa. Tämän takia yleensä yritän sietää mahdollisimman paljon, enkä kerro jos jokin asia ärsyttää tai jos en ole samaa mieltä jostakin, koska pelkään että siitä syntyy riita.

Miten pystyisin vähentämään itkuisuutta riita tilanteissa? Olisi ihan kiva saada välillä asiani sanottua, eikä niin että minä vain itken ja toinen huutaa vieressä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos viestistäsi. Itku ei itsessään ole huono asia, jota tarvitsisi peitellä. Itku voi tulla monista syistä ja osa ihmisistä itkee herkemmin kuin osa. Ajattelen, että olennaista olisi aluksi tunnistaa, mitä itkureaktion taustalla on, jotta voisi ymmärtää itseään paremmin ja sitten mahdollisesti vaikuttaa asiaan. 

On oman hyvinvoinnin kannalta tärkeää, että itselle tärkeissä ihmissuhteissa pystyy puhumaan omista tunteista ja sanomaan äänen omia mielipiteitä. Jos näin ei ole, voi siihen olla erilaisia syitä. Oleellista olisi selvittää, mitä nuo syyt ovat, jotta tilanteeseen olisi helpompi saada positiivisia muutoksia aikaan.  

Konfliktien välttely ihmissuhteissa voi juontaa juurensa esimerkiksi aiemmista kokemuksista. Myös jo lapsuuden kiintymystyyli sekä sisäistetty malli maailmasta ja ihmissuhteista voi vaikuttaa aikuisuuden ihmissuhteissa käyttäytymiseen. Voit halutessasi lukea lisää Hyvä kysymys –palvelun sivulta (avautuu uuteen välilehteen).  

Myös se voi vaikuttaa asiaan, miten turvalliseksi olonsa tuntee kyseessä olevien ihmisten seurassa ja kyseisissä tilanteissa. Pystynkö luottamaan siihen, että tulen ymmärretyksi, jos kerron miltä minusta tuntuu? Tulenko kuulluksi, jos kerron omat mielipiteeni ääneen, vaikka ne eroaisivatkin muiden mielipiteestä? Tulenko hyväksytyksi omana itsenäni tunteistani ja mielipiteistäni riippumatta? 

Jotta pääset pohdinnoissasi vielä eteenpäin, kannustan juttelemaan asiasta esimerkiksi koulusi terveydenhoitajan, psykologin tai kuraattorin kanssa, jos olet opiskelija. Voit myös ottaa asian puheeksi ja saada neuvoja paikkakuntasi Ohjaamossa. Lisäksi voit jutella jossakin nuorten chatissa. Chatteja löytyy Netarista (avautuu uuteen välilehteen).  

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin.  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

mitä teen?

Olen kiinnostunut samasta sukupuolesta, mutta en uskalla kertoa siitä kenellekään. Mitä teen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, 

Kiitos viestistäsi. Mielessäsi pyörii tärkeitä kysymyksiä nuoren ihmisen elämään liittyen. On ymmärrettävää, että tunnet epävarmuutta asiasta muille kertomisesta. Muista, että sinulla ei ole mikään kiire kertoa asiasta, ennen kuin olet itse siihen valmis. Voit miettiä, onko sinulla joku luotettava ihminen, jolle haluaisit asiasta ensimmäisenä kertoa. Tai olisiko sinun helpompi puhua jollekin vaitiolovelvolliselle ensin, esimerkiksi koulun terveydenhoitajalle. 

Jos haluat jutella muun kuin koulussasi olevan luotettavan aikuisen kanssa asiasta ennen kuin kerrot omille läheisillesi, voit olla yhteydessä Poikien Talon seksuaalineuvontaan 

Helsinki Pride yhteisön Nuorten Pride-sivulle on koottu kattavasti tietoa, mitä erilaisia toimintoja on pääkaupunkiseudulla nuorille. Esimerkiksi Espoossa kokoontuu keskiviikkoiltaisin Nuorten Pride –kahvila Ohjaamotalolla. Helsingissä puolestaan Iris Helsingissä avoimet nuorten illat ovat maanantaisin ja keskiviikkoisin. Näissä voi tavata muita nuoria, jotka miettivät samanlaisia asioita kuin sinä ja siellä pääsee myös juttelemaan luotettavan aikuisen kanssa.  

Mieti kuitenkin rauhassa mitä haluat tehdä, ja mikä tuntuu sinusta parhaalta vaihtoehdolta. Muista että et ole ajatuksiesi kanssa yksin ja aina saa ja kannattaa pyytää tukea, jos sitä tarvitsee. 

Ystävällisin terveisin Marjo, Nuorten Elämä Espoo 

etäsuhde

Olen ihastunut yhteen eu:n ulkopuolella asuvaan ja hän minuun. Onko etäsuhde kannattava? Entä kuinka turvallista olisi tapaaminen? Jos puhun aiheesta kavereilleni he eivät ota sitä tosissaan, koska se on etäsuhde. Enkä uskalla vanhemmilleni kertoa, koska he todellakin alkavat epäillä ja miettimään kaikkea kauheaa tapaamisen liittyvää, enkä usko että he ymmärtäisivät että netissä voi ihastua. Olen jutellut kutos luokalta asti netissä monille enkä koskaan ihastunut kehenkään ja luulin enne itsekin että se on mahdotonta mutta muti sitten kävikin näin.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka,

etäsuhteet ja nettiystävyys ovat nykyään yleisiä ja verkossa voikin luoda ystävyyssuhteita ympäri maailman. Et maininnut viestissäsi, kuinka kauan olette toisenne tunteneet tai millä tavalla kommunikoitte. Oletteko kenties nähneet videon välityksellä? Ensin olisikin hyvä varmistua, että henkilö on sellainen kuin on kertonut olevansa. Verkon nimettömyys ja kasvottomuus voivat antaa mahdollisuuden vääränlaisen henkilöllisyyden luomiselle, henkilö jonka kanssa juttelet ei aina välttämättä ole sitä miltä vaikuttaa. Olisi hyvä tarkistaa millaisia julkaisuja hänellä on esimerkiksi sosiaalisen median kanavissaan ja millaisia kavereita / seuraajia hänellä on. Esimerkiksi nuortenexit.fi-sivustolle on listattu muutamia merkkejä joista epäluotettavan nettituttavuuden voi tunnistaa, tässä niistä muutamia:

Nettituttu haluaa tuttavuutenne olevan salaisuus.

Nettituttu ehdottaa, painostaa tai vaatii nudeja tai muita intiimikuvia.

Nettituttu johdattelee, painostaa tai vaatii keskustelemaan seksistä ja intiimeistä asioista.

Nettituttu puhuu kuin nuoret, mutta käyttää välillä aikuismaisia sanoja.

Nettituttu syyllistää, uhriutuu, uhkailee tai painostaa, jos et vastaa hänelle, ole häneen tarpeeksi usein yhteydessä, tai tapaa häntä.

Nettituttu jakaa yksityiskohtaista tietoa omasta vartalostaan, sukuelimistään tai seksikokemuksistaan.

Nettituttu ehdottaa tapaamista asunnollaan, hotellissa, mökillä, autossa tai muussa yksityisessä tilassa.

Nettituttu vaikuttaa vähän liiankin upealta ollakseen totta ja esimerkiksi kehuu ja ylistää ulkonäköä ja luonnetta jatkuvasti.

 

Olisi myös hyvä että kertoisit vanhemmillesi tilanteesta ja voisitte keskustella asiasta sekä ottaa aiheesta lisää selvää yhdessä. Nettitutut tulee aina tavata julkisella paikalla ja isommalla porukalla, ei koskaan yksin. Etukäteen olisi myös hyvä miettiä kuinka ikävästä tilanteesta olisi mahdollista poistua turvallisesti.

Jos sinulla heräsi kysmyksiä tai haluat lisää tietoa tai keskustella aiheesta, voit jutella Nuortenexitin työntekijöiden kanssa chatissa, tiistaisin klo 16–19 ja torstaisin klo 14–16. Chattiin pääset osoitteessa: https://nuortenexit.fi/. Löydät lisää tietoa aiheesta osoitteesta: https://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/ihmissuhteet-ja-seurustelu/nettiyst%C3%A4vyys-496 tai https://www.nuortennetti.fi/netti-ja-media/kavereita-netista/netissa-tutuksi-tulleen-tapaaminen-ensikertaa-kasvokkain/. Voit myös olla yhteydessä oman paikkakuntasi nuorisotyöntekijöihin.

 

Yst. terv.

Heidi

Etsivä nuorisotyöntekijä

Sivut