Täältä löydät Ihmissuhteet ja seurustelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

esa kyselee

miksi en saisi olla peti puuhissa ala koululaisten kanssa

?

Tosiaan olen *kohta* 15vuotias tyttö.
Seurustelen yhden jätkän kanssa, ja olemme muutaman kerran harrastaneet seksiä.
Kumpikin on tykännyt ja juu..
Ei siinä mitään mutta no hän on 22vuotias.
En vaan pystyisi käsittämään, että hän tekisi minulle mitään pahaa.
Hän ei ikinä ole pakottanut, tai käyttäytynyt muutenkaan ilkeästi yms.

Mutta tiedän varsin hyvin että tämä ei ole sallittua. Olen mun muutamalle todella hyvälle kaverille tästä puhunut, ja niiden mielestä mun pitäis vaan unohtaa se jätkä.

Yleensä viikonloppuna menen hänen luokseen yöksi ja perus katsotaan jotain leffaa ja syödään herkkuja. Sit hän ostaa juomat täysiikäisenä.
En halua että kukaan saa tästä tietää, sillä rakastan sitä niin vitusti..

En toki tiedä jos olen vain liian sinisilmäinen tai jotain.
Mitä mun pitäis tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Hyvä, kun otit yhteyttä. On tärkeää saada puhua seurustelusta ja siihen liittyvistä asioista, kuten läheisyydestä. Jos tuntuu, että ystävillesi on vaikea puhua, niin on olemassa chatteja, joissa voit keskustella aiheesta. Esimerkiksi: https://www.nuortenelama.fi/kampanjat/nuortenel%C3%A4m%C3%A4fiss%C3%A4-c...
Tai
https://www.po1nt.fi/fi/laksytuki-chat/

Läheisyydestä poikaystävän kanssa on sinun hyvä puhua myös poikaystävän kanssa. Seksiin liittyy aina vastuu ja molempien tulee olla halukkaita ja suostuvaisia seksiin. Ehkäisyn huolehtiminen on tärkeää. Kondomi suojaa sukupuolitaudeilta ja ehkäisee raskaudelta Mieti myös, oletko valmis seksiin. Käy kurkkaamassa: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/seksi/mitaseksion/yhdynta/milloinolen...

Jos haluaisit puhua aiheesta jollekin muullekin, niin Kuopiossa tyttöjen talolla on ihmisiä, joille voi asiasta luottamuksella puhua. https://www.puijola.net/tyttojen-talo/ota-yhteytta/

Toinen kertomasi asia on viikonloppuna yhteisen ajan viettäminen. Alkoholin välittäminen alaikäiselle on lain mukaan kielletty. Alkoholi vaikuttaa aivojen ja keskushermoston toimintaan. Myös kokemattomana voi alkoholi aiheuttaa ylilyöntejä ja vastuutonta/holtitonta käyttäytymistä. Poikaystäväsi voi täysi-ikäisenä juoda alkoholia mutta sinä voit kieltäytyä juomisesta. Puhuit, että poikaystäväsi ei ole sellainen, joka painostaa, joten puhu rohkeasti hänelle tunteistasi.

Toivoisin, että voisit jutella jollekin aikuiselle aiheesta. Älä jää asian kanssa yksin.

Terveisin, Leena
Vamos Kuopio

Miksi mua ärsyttää parhaanystävän seurustelu näin paljon?!

Mun parasystävä on nyt hetken ollut parisuhteessa erään pojan kanssa ja jostain syystä mä en voi sietää sitä niitten parisuhdetta.
Kyse ei ole siitä etten pitäisi siitä pojasta, mun mielestä se on ihan mukava, mutta mä en vaan haluaisi että mun parasystävä seurustelee hänen kanssaan.
Parasystäväni ei ole ollut parisuhteessa tätä ennen, mutta treffeillä on pari kertaa. Mutta koskaan silloin mulle ei tullut näin paskaa fiilistä kun mä kuulin parhaanystäväni treffeistä tai jos mä näin ne yhdessä jossain koulun käytävällä. Mä olin jopa onnellinen ystäväni puolesta. Mutta nykyään vaikka mä yritän niin mä en vaan pysty olla ilonen sen parisuhteesta.
Koko ajan mietin että onkohan ystäväni taas tänään poikaystävänsä kanssa, missähän ne on ja mitä ne tekee. Yritän kans välillä saada parhaanystäväni mustasukkaiseksi olemalla vapaa-ajallani paljon muiden kanssa.
En oo tietenkään sanonut sille vielä mitään, en haluu vaikuttaa liian mustasukkaselta tai itsekkäältä... mutta eihän tää nyt voi olla normaalia!

Miks mä käyttäydyn näin? Miks mua satuttaa ja ärsyttää tää parisuhde? Mitä mä voin tehdä että tää tunne loppuu?

Rakastunut opettajaan

Hei! Olen lukion kakkosluokalla oleva 18 vuotias poika. Heti ensimmäisenä vuonna huomasin koulumme fysiikan opettajan olevan erittäin viehättävä. Katseemme ovat kohdanneet useasti ja luulen hänenkin olevan kiinnostunut minusta. Hän on vasta 23 vuotias, joten meillä on vain 5 vuoden ikäero. Tiedän, että hän ei seurustele kenenkään kanssa. Olen usein jäänyt tuntien jälkeen kysymään muka jotain tehtävää, mutta olen kumminkin jäänyt juttelemaan aivan muista asioista. Olemme keskustelleet melko paljon myös yksityisasioistamme. Haluaisin edetä hänen kanssaan pidemmälle, mitä minun pitäisi tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerrot sinun ja opettajasi väleistä ja haluaisit edetä hänen kanssaan pidemmälle. Nyt mietit, mitä sinun pitäisi tehdä.

Ihana kuulla, että olet ihastunut! Se tuntuu varmasti mukavalta. Itse teet ratkaisun, miten etenet, mutta toivottavasti vastauksestani on sinulle hyötyä valintoja tehdessäsi.

Et varmasti ole ainut, joka on joskus ihastunut opettajaansa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että opettajasi ei välttämättä voi muodostaa romanttista suhdetta oppilaaseen. Se ei toisaalta ole esim. lain vastaista, koska olet jo täysi-ikäinen. Koulun henkilökunnan keskuudessa voi kuitenkin olla hyvien tapojen ja ”käyttäytymissääntöjen” vastaista muodostaa romanttinen suhde oppilaaseen. Opettajat tahtovat yleensä pitää suhteensa oppilaisiin ammattimaisina. Opettaja-oppilas –suhde voi aiheuttaa paheksuntaa.

Edellä mainitut asiat eivät kuitenkaan estä sinua etenemästä opettajasi suhteen. Jos on ihastunut johonkuhun ja tahtoisi tutustua henkilöön paremmin, kannattaa se silloin tehdä, vai mitä? Ihmissuhteissa on aina riskinä pettymys, jos tunteet eivät kohtaakaan, mutta toisaalta mahdollisuutena on myös esimerkiksi ihanan parisuhteen muodostuminen!

Voit siis esimerkiksi tutustua häneen paremmin. Voit esim. ehdottaa hänelle, että tekisitte jotain mukavaa vapaa-ajallanne. Itse keksit, mitä se tekeminen on ja miten asiaa ehdotat, vai ehdotatko ollenkaan. Jos vastaus ehdotukseesi on myönteinen, on se jo selvä merkki siitä, että opettajasikin on halukas tutustumaan paremmin. Jos vastaus on kielteinen, tulitpahan ainakin yrittäneeksi ja voit olla itsestäsi ylpeä! Uusia ihastumisia kyllä varmasti tulee, vaikka opettajasi ei haluaisikaan edetä nykyistä tilannettanne pidemmälle.

Loppujen lopuksi itse päätät, miten toimit – Tee siis niin kuin sinusta tuntuu oikealta ja hyvältä!

Ihanaa loppuvuotta sinulle!

Tsemppiterkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Miten tehdään fritsu?

Oon 15v tyttö ja olin viikko sitten mun poikaystävän luona yötä. Se teki mulle fritsun ja se tuntu kyl tosi ihanalta ja halusinki sitä. Nyt se on tulossa mun luo yöks ja haluaisin tehä sille myös fritsun jos on hyvä tilaisuus. Mutta mulla ei oo aavistustakaan miten se kuuluu tehdä??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Tyttöystävä ja kiitos viestistäsi!

Kysyt, miten tehdään fritsu. Fritsu syntyy, kun ihoa imee suulla hetken melko voimakkaasti. Imemisen takia ohuet verisuonet rikkoutuvat, joka aiheuttaa iholle pienen mustelman – fritsun. Kannattaa huomioida, että jos fritsun tekee näkyvälle paikalle, se saattaa pysyä siinä jopa yli viikon kaikkien nähtävillä. (Hyvä huomioida etenkin, jos on tiedossa jokin juhla tai tilanne, jossa ei tahdo fritsun näkyvän.)

Voit myös kysyä poikaystävältäsi vinkkiä fritsun tekoon, jos tahdot. Ihoa voi hyväillä suutelemalla ja ihon imeminen voi tuntua hyvältä, niin kuin totesit! Ihoa voi imeä ja näykkiä lyhyemmän aikaa, jolloin se myös voi tuntua hyvältä, mutta se ei jätä jälkeä. Tästä Ylen jutusta  voit lukea hieman lisää fritsuista. 

Mukavia hetkiä poikaystäväsi kanssa! :)

Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Seksi

Hei, kun harrastan seksiä niin minulla tulee erittäin paljon hikeä vaikka niinsanotusti olisin alla etten joutuisi edes tekemään mitään "työtä"

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Petri!

Kerrot, että sinulla tulee erittäin paljon hikeä harrastaessasi seksiä. Koetko, että siitä on haittaa? Hikoiletko yhtä paljon missään muussa tilanteessa?

Et varmasti ole ainut, joka hikoilee paljon seksin aikana. Se ei kuitenkaan ole vaarallista, vaikka voikin ehkä tuntua epämiellyttävältä.

Hikoilu on normaalia ja ihmisen kuuluukin hikoilla. Hikoilun tarkoitus on jäähdyttää kehoa. Hiki siis viilentää.

Jos hikoilu tuntuu kuitenkin olevan liiallista ja haittaavan sinua, voit jutella siitä esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissa ja saada vastauksia sinua mahdollisesti mietityttäviin kysymyksiin. Chatit löydät täältä Netarin sivulta. Voit myös jutella asiasta esim. koulusi terveydenhoitajan (tai paikkakuntasi terveysaseman terkkarin) kanssa, jos asia mietityttää sinua.

Hyvää loppuvuotta sinulle! :)

Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi

Ehkäsykapseli

Tarviiko olla esim äidin lupa ehkäsykapselin ottamiseen!!????

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista.

Potilaslaissa sanotaan näin: ”Jos alaikäinen ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.

Jos alaikäinen ei kykene päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen huoltajansa tai muun laillisen edustajansa kanssa.

Eli jos alaikäinen kykenee ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden päättämään itse hoidostaan, hänellä on myös oikeus kieltää terveyteen ja esim. ehkäisyyn liittyvien asioidensa ja tietojensa antaminen huoltajalleen. Yleensä esim. 15-vuotias tulkitaan kykeneväksi päättämään itsenäisesti ehkäisystään.

Ehkäisykapselia varten tarvitset reseptin lääkäriltä. Voit varata ajan terveysasemaltasi tai paikkakuntasi ehkäisyneuvolasta jutellaksesi ehkäisyyn liittyvistä asioista ja saadaksesi reseptin.

Voit myös käydä juttelemassa ehkäisyasioista koulusi terveydenhoitajan kanssa. Keskustelut ovat luottamuksellisia, eikä terveydenhoitajan luona käynnistä ilmoiteta huoltajillesi. Voit jutella terkkarin kanssa, mikä ehkäisymenetelmä sopisi sinulle. Hän myös vastaa varmasti mielellään sinua mietityttäviin terveys- ja hyvinvointiaiheisiin kysymyksiin. :)

Ihanaa loppuvuotta sinulle!

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Miten saan tyttöystävän

Mä oon rakastunu yhtee tyttöön ja en tiiä onks se ees ihastunu muhun mul ei oo sen numeroo eikä me olla ikinä puhuttu enkä haluis nolaa itteeni MÄ HALUUN SEN!!!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki LololoL ja kiitos viestistäsi!

Mietit, miten saisit tyttöystävän. Olet rakastunut yhteen ihanaan tyttöön, mutta et oikein tiedä, mitä voisit tehdä. Sinua pelottaa, että nolaat itsesi.

Ihanaa, että olet rakastunut! Se tuntuu varmasti mukavalta. Kysymykseesi ei kuitenkaan ole varsinaisesti yhtä ainutta oikeaa vastausta, mutta toivottavasti viestistäni on sinulle hyötyä asiasi kanssa.

Moni muukin on kanssasi samanlaisessa tilanteessa. Täältä Decibel.fi-sivustolta voit lukea vinkkejä, että mistä voi päätellä, että joku on ihastunut. Se voi auttaa sinua havainnoimaan, onkohan tyttökin ihastunut sinuun. (Varmin keino asian selvittämiseksi on kuitenkin kysyminen henkilöltä itseltään suoraan.)

Sitten voit miettiä, oletko halukas ja valmis ottamaan tyttöön yhteyttä. Uskaltaisitko esimerkiksi mennä puhumaan hänelle kasvotusten, kun seuraavan kerran ”törmäät” häneen? Tai laittaa hänelle viestiä somessa? Myös kirjeen kirjoittaminen ihastukselle on yksi keino lähestyä häntä.  

Koska et tunne tyttöä, voisit aluksi koettaa tutustua häneen. Miltä tällainen kuulostaa? Tietysti toinen vaihtoehto on, että kerrot tunteistasi tytölle suoraan.

Voit esimerkiksi jutella tytön kanssa (ihan tavallisista asioista), jolloin toisen oppii pikkuhiljaa tuntemaan paremmin. Voit sitten, jos olet oikein rohkea, ehdottaa tytölle jotain molempia kiinnostavaa tekemistä, vaikkapa jotain liikuntaa, läksyjen tekemistä tai jonkin pelin pelaamista – mitä vain, mikä on molemmista mukavaa. Tekemisen lomassa toiseen yleensä tutustuu kuin huomaamatta. Tutustumisen aikana myös omat tunteennekin varmasti selkeytyvät itsellenne paremmin ja siten niistä voi olla myös helpompi jutella. Voit lukea lisää ihastumisesta ja aloitteen tekemisestä Väestöliiton nuorten sivuilta sekä MLL:n Nuortennetistä.

Kerroit pelkääväsi nolatuksi tulemista. Siinä, että on ihastunut tai rakastunut toiseen, ei ole mitään noloa. Torjutuksi tulemisen pelko on kuitenkin varsin luonnollista ja joskus voikin käydä niin, ettei saakaan vastakaikua tunteillensa. On silti mahdollista, että tyttö onkin ihastunut sinuun ja haluaa viettää kanssasi aikaa ja tutustua sinuun paremmin. Etukäteen ei oikein voi tietää, joten asiasta siis kannattaa rohkeasti ottaa selvää, eikö vain? :) 

Tsemppiä ja rohkeutta sinulle!

Lämpimin terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Mitä voin tehdä?

Moikka! Oon seurustellu nyt melkein viikon vasta mua vuotta nuoremman pojan kanssa. Meillä on muuten mennyt hyvin, mut melkein joka ilta se kysyy multa et voinko laittaa kuvaa stringeillä jne mut oon aina vastannu kieltävästi ja yrittäny väistää sitä asiaa, koska en haluis laittaa ku en oo tarpeeks itsevarma mun vartalosta enkä muutenkaa oo koskaan laittanu semmosii. Mut mua pelottaa et se ajattelee et oon nyt kauheen tylsä tai jotain ja et se jättää mut sentakii jos en laita tai jotain. Musta se ei oo oikee syy jättämiselle todellakaan mut eisiitä koskaan tiiä et mitä se ajattelee. Sit tulee vähän syyllinen olo ku aina ku en laita kuvaa ni se heti senjälkee sanoo et se tulee surulliseks ja sanoo et enkö haluis piristää sitä jne... ni entiiä mitä mun pitäis tehä. Meen myös sen luokse kotiin, eikä siel oo sen vanhempii kotona ni toivon et se ei ala painostaa mua mihinkää mihin en haluu. Mut kiitos jos osaisitte auttaa jotenkin!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ella ja kiitos viestistäsi!

Pahoittelut, että jouduit odottelemaan vastausta!

Kerrot, että sinulla menee muuten hyvin poikaystäväsi kanssa, mutta hän kysyy melkeinpä joka ilta, voisitko laittaa hänelle kuvan, jossa olet stringeissä jne. Olet aina vastannut kieltävästi ja yrittänyt väistää asiaa. Et tahdo lähettää sellaisia kuvia, mutta nyt pelkäät, että hän ajattelee sinun olevan tylsä tmv, ja sen takia jättää sinut. Olet myös menossa hänen luoksensa ilman, että siellä on hänen vanhempansa ja sinua pelottaa, että hän alkaisi painostaa sinua johonkin, mihin et ole valmis. Kysyt, mitä voit tehdä tilanteessasi.

Hienoa, että et ole tehnyt mitään sellaista, mitä et halua. On siis hyvä, että uskallat sanoa ei, kun poikaystäväsi ehdottaa, että laittaisit itsestäsi kuvan stringeissä. Itselle tulee yleensä vain paha olo, jos tekee jotain sellaista, mihin ei ole valmis tai mitä ei tahdo. Ei myöskään olisi reilua, että poikaystäväsi jättäisi sinut sen vuoksi, että et lähetä hänelle vähäpukeisia kuvia itsestäsi. Hyvä poikaystävä kyllä kunnioittaa tyttöystävänsä rajoja eikä painosta häntä.

Parisuhteessa molempien tuleekin kunnioittaa toisen rajoja. Sinun ei siis tarvitse tehdä mitään sellaista, mitä et tahdo! Ja poikaystäväsi tulee kunnioittaa sitä. Voit ottaa vielä puheeksi asian poikaystäväsi kanssa, jotta hän ymmärtäisi paremmin, että et todellakaan tahdo lähetellä hänelle sellaisia kuvia. Voitte myös muutoinkin jutella teidän parisuhteestanne ja siitä, mikä on ok ja mikä ei. Avoimesti juttelu kannattaa. Toiselle voi suoraan kertoa, että ei esimerkiksi ole vielä valmis seksiin. Jokainen kasvaa ja kehittyy omaan vauhtiinsa, eikä kovin moni ikäisesi (13-15v.) olekaan vielä seksuaaliselta kehitykseltään siinä vaiheessa, että olisi valmis seksiin.

On myös järkevää miettiä tarkkaan, lähettääkö itsestään paljastavia kuvia poikaystävälleen. Koskaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Voihan olla, että joskus käykin niin ikävästi, että eroatte ja poikaystävälläsi on yhä hallussa kuvia sinusta. Kuvia on nykyään helppo lähettää somessa ja muualla netissä eteenpäin, ja kuvat voivat levitä varsin nopeasti isollekin joukolle ihmisiä. Kannattaa siis pitää mielessä, että kun lähetät kuvia, ne saattavat levitä muillekin, kuin vain hänelle, kelle olet ne tarkoittanut.

Jos kuitenkin päätätte poikaystäväsi kanssa lähettää toisillenne sellaisia seksuaalissävytteisiä kuvia tai viestejä, kannattaa teidän ensin yhdessä sopia hieman yhteisiä sääntöjä. Siinä voitte käyttää apuna tätä Väestöliiton nuorten sivujen juttua turvallisuudesta ja seksiviesteistä: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/turvallisuus/media/seksiviestit/

Parisuhteesta ja sen yhteisistä ”säännöistä” on hyvä sopia ja jutella. Tämä voi tuntua joskus hyvinkin vaikealta, joten tässä teille hyviä sivustoja keskustelunne tueksi. Voitte halutessanne käydä sivuja joko yksin tai yhdessä läpi keskustellen.

-Justwearit.fi 

-Väestöliiton nuorten sivut

Voit tulla juttelemaan tilanteestasi myös Nuortenelämä.fin chatissa osoitteessa Nuortenelämä.fi. Chat on avoinna ma ja ti klo 14.00-16.00. Chatissa voit jutella anonyymisti ja kahden kesken luotettavan aikuisen kanssa.

Vielä lopuksi vinkki: Toimi niin kuin sinusta itsestä tuntuu hyvältä ja oikealta.

Ihanaa loppuvuotta sinulle! Muista, että olet arvokas ja hyvä juuri sellaisena kuin olet. :)

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Peniksen koko

Mistä tiedän että onko penikseni pieni ?epäilen ainakin että se on pieni miten saan varmuuden että se on edes keskiverto kokoinen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei.

Peniksiä on yhtä monenlaisia kuin poikiakin ja moni poika miettii, onko oma penis normaalin kokoinen. Useinkaan peniksen koko ei vaikuta sen toimintaan, kuten virtsaamiseen, seksissä onnistumiseen, tai nautinnollisuuteen. Jos peniksesi toiminta tai sen koko häiritsee tai rajoittaa elämääsi, sinun kannattaa käydä keskustelemassa asiasta terveysalan ammattilaisen kanssa. Jos olet opiskelija, voit asioida opiskelijaterveydenhuollossa ja muussa tapauksessa terveysasemalla.

Aikuisten miesten penisten kokoja on tutkittu ja valtaosalla aikuisista miehistä peniksen pituus levossa on 6 – 9 senttimetrin välillä. Erektiossa olevan peniksen pituus vaihtelee 9 – 17 cm välillä. Poikkeamia näistäkin mitoista on toki molempiin suuntiin. Penistä voidaan kuitenkin mitata eri tavoin, joka tulee ottaa huomioon penisten mittoja vertaillessa.

Voit lukea aiheesta vielä tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta.

Terveisin,

Hanna, Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi

Sivut