Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Onko tää normaalia?

Mä haluun siis Aidsin. Oon halunnu jo pari viikkoo. Mä oon tällä hetkellä Queen fani ja Freddie siis kuoli Aidsiin. En siis sen takii haluu sitä. Oon siis 11 vuotias (liian nuori) tyttö, ja mua on kiusattu joskus. Tää ei liity mitenkään mun elämään, enkä ees oo kauheen utelias. Mä vaan haluun Aidsin ilman syytä. Haluun myös kuolla siihen. Vaikka mulla on haaveita nii silti ne tuntuu vaa mahdottomilta, on lähes mahdotonta olla astronautti. Mut mä vaa haluun sen Aidsin ilman mitää syytä. Onko tää normaalia?

Esinahka ei tuu itekseen takas

Mun esinahka kyllä menee helposti taakse joko vetämällä taakse ja itsestäänkin se liikkuu taakse.
Mut onko jotain vialla kun se ei itsestään sieltä takaa tule pois vaikka se olis sinne itsestään mennytkin vaan se pitää sieltä käsin vetää takas eteen?
Ja sit se on vaikea saada ihan kokonaan sieltä eteen kun aina meinää jäädä sitä terskan kärkeä ihan vähän näkyviin ja pääsee ikävästi hankautumaan.

poikien murrosikä

Mitkä piirteet ovat yleisimpiä poikien murrosiässä

Outo pissa

Onko se normaalia, että joka kerta kun käyn pissalla, saan orgasmin?
Mitä pitäisi tehdä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Sepoika!

Kiitos kysymyksestäsi. Orgasmeja voi kokea yllättävissäkin tilanteissa. En kuitenkaan osaa sanoa, kuinka yleistä tai normaalia on saada orgasmi pissalla käydessä. Et varmasti ole ainut, joka on kokenut orgasmin pissalla käydessään. Orgasmeista ei ole tavallisesti mitään haittaa. Häiritseekö asia kuitenkin sinua? Jos asiasta on sinulle haittaa tai muuten haluat jutella asiasta tarkemmin, sinun kannattaa käydä koulusi terveydenhoitajan juttusilla. Hän on terveydenhuollon ammattilainen ja keskustelut hänen kanssaan ovat luottamuksellisia.

Halutessasi saat lisää tietoa orgasmeista Sexpon sivulta.

Voit myös jutella asiasta vaikkapa jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Chatteja löytyy Netarista.

Ihanaa kevättä sinulle! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Pissaaminen

Hei. Olen 13,5 vuotias poika. Ongelmani on se, että kun pissaan niin pissa ei mene oikeaan suuntaan. Aluksi se menee oikealle ja kun pissaaminen nopeutuu niin se vaihtaa suuntaa vasemmalle. Kun vedän esinahkaa taakse päin, niin pissa menee suoraan mutta hieman ylöspäin. Kuitenkin niin ylös että sattuu kun käännän pippeliäni alaspäin. Olen siis aina kun en ole kotona pissannut pönttöön seisten. istuminen on vaikeaa kun on erektio ja pippeliä on hankalaa saada osoittamaan alas pönttöön. En ole uskaltanut mennä pisuaarille, koska pelkään olevani liian nuori vaikka on siellä nuorempiakin pissaamassa. Mikä auttaisi tähän pissaamiseen ja pisuaarille menemiseen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Kiitos kysymyksestäsi.

Kun siis vedät esinahkaa taakse päin, pissa menee suoraan. Tämä kuitenkin aiheuttaa sen, että pissa menee hieman ylöspäin ja sinua sattuu, kun käännät pippeliäsi alaspäin. Tapahtuuko näin siis silloin, kun sinulla on erektio? Onko sinulla kipuja muulloin? Voit käydä juttelemassa asiasta koulusi terveydenhoitajan kanssa, sillä hän on terveydenhuollon ammattilainen. Hän osaa sanoa, mikä olisi sinulle avuksi pissaamisen helpottamiseksi. Keskustelut hänen kanssaan ovat luottamuksellisia. Jos puhuminen tuntuu aluksi vaikealta, voit näyttää hänelle sen sijaan tämän meille kirjoittamasi viestin, tai kirjoittaa hänelle lapulle ongelmastasi.

Kannustan sinua olemaan rohkea ja menemään pisuaarille, jos haluat. Voit käydä myös pöntöllä, jos se tuntuu sinusta mukavammalta vaihtoehdolta. On oma valintasi, seisotko vai istutko pissatessasi.

Mukavaa kevättä!

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Asdfgjk

Hei ole 14v poika ja mulla on vasemman rinnan alla kananlihamaista ihoa mitä tää on? On ollu jo jonkin aikaa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos viestistäsi! En osaa sanoa, mistä on kyse. En kuitenkaan usko, että se olisi mitään vakavaa. Sinun kannattaa silti käydä juttelemassa asiasta koulusi terveydenhoitajan kanssa, jotta saat asiaan varmuuden ja kysymykseesi vastauksen. Terveydenhoitaja on terveydenhuollon ammattilainen ja nähtyään ihottuman hän osaa arvioida, mistä on mahdollisesti kyse. Hän voi myös antaa sinulle ohjeita ihon hoitoon. Tarvittaessa hän ohjaa sinut eteenpäin lääkärille.

Hyvää pääsiäistä!

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Miehellä vaipat.

Moi! Olisin kysynyt että mistä voi ostaa aikuisten paksuja vaippoja? Minä tykkään pissata julkisilla paikoilla Housuun, niin että joku näkee, minua kiihottaa se, olenko jotenkin sairas? Haluaisin että joku vanhempi nainen vaihtaisi minulle vaipat, minulla on aika kookas penis.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Aikuisten vaippoja eli inkontinenssisuojia voi ostaa tavallisista ruokakaupoista, apteekeista tai tilata internetistä niin että ne tulevat kotiin. Voit etsiä verkkokauppoja vaikka googlesta kun laitat hakusanaksi inkontinenssisuoja.

Muuten kannattaa opetella käymään vessassa ja yrittää julkisilla paikoilla olla pissaamatta housuun. Jos haluat saada apua kannattaa käydä oman paikkakunnan terveysasemalla puhumassa tästä ja miettiä mikä auttaisi.

Jokaisen kiihottuminen on yksilöllistä ja ihmisiä kiihottaa erilaiset asiat. Jos sinua mietityttää oma seksuaalisuus tai siihen liittyvät asiat, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi poikien talon seksuaalineuvontaan, josta voit lukea lisää tästä. Myös Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä. Neuvontaa on saatavilla netissä, puhelimitse, Skypen välityksellä ja kasvokkain. Sexpon palvelut ovat luottamuksellisia ja yhteyttä voi ottaa myös nimettömästi.

Toivottavasti näistä vastauksista on sinulle hyötyä.

Nuortenelämä Espoo

Joo eli vaippoja voi ostaa monista liikkeistä, parhaita tuloksia löydät kun haet vain netistä myös naispuolinen vaipanvaihtaja on yleensä normaali periaate. Löydät avustajankin luultavasti joko tuttavapiiristä tai netistä hakemalla.

Ystävällisin terveisin, Kaija Nopola


En saa vedettyä esinahkaa taakse

Eli en saa vedettyä esinahkaa lähes yhtään terskan yli peniksen pituus kyllä vasta 5 cm. Karvotusta kyllä on jo jonkin verran. Mutta olen lukenut, että useimmiten ikäiselläni se onnistuu.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Poika 13 v!

Kiitos kysymyksestäsi, hienoa että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. :)

Ei ole lainkaan epätavallista, että ikäisesi ei vielä saa vedettyä esinahkaa terskan yli. Ei siis syytä huoleen! Tässä vielä hieman tietoa aiheesta.

Väestöliiton nuorten sivuilta poimittua:

Osalla miehistä esinahka peittää koko terskan, toisilla se peittää sen osittain. Osalla terska on kokonaan näkyvillä. Esinahka yhdistyy terskaan, peniksen alapinnalla olevalla ihopoimulla, frenulumilla.

Usein viimeistään murrosiässä, peniksen kasvaessa, esinahka löystyy ja irtoaa terskan pinnasta. Tällöin esinahka on vedettävissä taaksepäin niin, että terska paljastuu.

Esinahka voi olla myös kireä ja ahdas. Se tarkoittaa, ettei sitä ei saa vedettyä taaksepäin. Kireälle esinahalle ei tarvitse tehdään mitään, ellei siitä aiheudu jotain haittaa tai vaivoja, kuten toistuvia tulehduksia. Joskus ahdas esinahka voi aiheuttaa kipua peniksen jäykistyessä ja seksitilanteissa, kuten itsetyydytyksessä. Jos ahdas esinahka aiheuttaa huolta ja vaivoja, on syytä varata aika lääkärille. Lääkäri arvioi tarvitseeko asialle tehdä jotain.

Tässä tietoa esinahasta Sexpon sivulta:

Esinahka on lapsen syntyessä kiinnittynyt penikseen kiinnikkeillä, jotka irtoavat itsestään ajan myötä. Joillakin kiinnikkeet irtoilevat vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä, toisilla aiemmin. Esinahkaa ei saa vetää väkisin terskan yli, sillä seurauksena voi olla kipua ja verenvuotoa sekä kudosvaurio.

On hyvin yleistä, että esinahka on ahdas. Tilanne on kuitenkin lähes aina hoidettavissa omin käsin. Esinahan tiukkuutta on mahdollista helpottaa varovaisilla venyttelyillä, joissa on hyvä käyttää apuna perusvoidetta, liukastetta tai hajusteetonta öljyä. Sitä voi venytellä myös suihkussa. Aika sekä säännöllinen ja kärsivällinen venyttely riittävät useimmiten tuomaan esinahkaan väljyyttä. Myös itsetyydytyksen yhteydessä tapahtuva esinahan liikuttelu on eduksi. Tärkeää on, ettei käsittele esinahkaa liian kovakouraisesti. Kannattaa pitää taukoa, jos tuntuu kipua.

Tilanteessasi ei siis tarvitse tehdä mitään. On ihan ok ja normaalia, että et vielä saa vedettyä esinahkaa terskan yli. Olet vielä murrosiässä, joten esinahka voi vielä löystyä ja irrota terskan pinnasta.

Jos asiasta kuitenkin aiheutuu sinulle jotain haittaa kuten kipuja/vaikeuksia esimerkiksi itsetyydytyksessä, silloin kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä koulusi terveydenhoitajaan tai terveysaseman lääkäriin.

Ihanaa kevättä sinulle! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

penikseni

Hei!
olen 18-vuotias onko penikseni normaalin kokoinen se on 1cm pitkä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. Penis on normaali silloin, kun se toimii normaalisti. Normaaliin toimintaa kuuluu virtsaaminen ja kyky saada erektio. Jos peniksesi siis toimii normaalisti, sinulla ei ole syytä huoleen. Jos asia sinua kovasti mietityttää, voit käydä juttelemassa terveydenhoitajan kanssa.

Voit lukea lisätietoa peniksen kokoon liittyen Väestöliiton nuorten sivuilta.

Hanna, Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi

Täysin normaalia jokaisen siitin kasvaa omaa tahtiaan


Tarviiko huolestua?

Hei! Entiedä onko tää mitenkään vakavaa, mutta oon huomannut, että mun keho on alkanu ahdistaa mua kokoajan vaan entistä enemmän. Muut sanoo että oon normaalipainonen ja tiiän itekki etten ihan mikään liika lihava ole, mutta pidän itseäni silti vähän lihavana ja mun mielestä 10kg olis kyllä varaa vielä tiputtaa. Oon siis n. 170cm ja painan tällä hetkellä n.65kg.Yhtenä aamuna, en pystynyt mennä edes kouluun, kun omasta mielestä näytin niin inhottavalle, että masennuin ja aloin itkemään. Mun kaverit käy salilla ja niillä on täydellinen vartalo ja se saa mun olon vieläkin huonommaksi. Haluisin itekkin alkaa käymään salilla, mutta en edes kehtais mennä sinne, joten siks oon yrittäny treenata kotona, mut eisiitäkään oikein mitään tuu, turhaudun siihen aina tosi nopeesti. Normaalisti kun syön, se ei ahdista eikä siitä tuu mitään negatiivisia tunteita, mut mulla on tosi huono itsekuri ja sit joskus jos yritän olla pidempään syömättä nii sit illalla tulee kova nälkä ja ahmin kauheesti kerralla ruokaa ja tiiän, että se lihottaa vaan enemmän mut sit sen jälkeen ku oon ahminu, tulee kauhee olo ja tekis mieli vaan oksentaa kaikki ruoka ja oon joskus yrittänykki mut se ei oo onnistunu. Joskus on päiviä et näytän omasta mielestä hyvältä, mikä on aika erikoista kun sit taas suurimmaks osaks ajasta ajattelen ihan toisinpäin. Mietin vaan että voiko tää mun käytös olla merkki jostain alkavasta syömishäiriöstä? tää ei ainakaan tunnu kauheen normaalilta enään. Kiitos jos osaatte auttaa!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Venla. 

Hyvä että otit yhteyttä ja haluat apua ja neuvoja. Samassa tilanteessa kanssasi on moni nuori nainen. Miettivät omaa kehoaan ja vertaavat muihin. Murrosiässä keho muuttuu ja muokkautuu ja tuntuu siltä että se voi näyttää joka päivä erilaiselta. Olet varmasti hyvä juuri sellaisena kuin olet.  

Omaa painoa ja kehoa ei kannata verrata kavereihin, koska kaikki ovat yksilöitä ja saman verran painavat voivat näyttää aivan erilaisilta. Painoon vaikuttavat luuston, lihaksiston ja sisäelinten suhteellinen paino.  

Monipuolinen ravinto ja säännöllinen ruokailurytmi ovat tärkeitä murrosiässä. Kasvava ja kehittyvä keho tarvitsee riittävästi energiaa. Noin 3-4 tunnin välein tapahtuvilla ruokailuilla, monipuolisella ruualla ja arkiliikunnalla on suuri vaikutus kehoon. Kun ruokaa tulee säännöllisesti, keho saa viestin, ettei ole hätää. Mikäli alkaa jättämään ruokailuja välistä, keho joutuu ikään kuin “taistele ja pakene”- tilaan ja alkaa käymään säästöliekillä. Terveelliset elämäntavat ovat hyvä, positiivinen juttu.  

Halutessasi juttele koulusi terveydenhoitajan kanssa painostasi, jos se sinua mietityttää. Hän on terveydenhuollon ammattilainen ja antaa sinulle asiantuntevia vastauksia esimerkiksi painoon ja terveellisiin elämäntapoihin liittyviin kysymyksiin. 

Myös muille luotettaville aikuisille kannattaa kertoa asiasta, he voivat ja osaavat auttaa sinua. 

Voit lukea lisää esimerkiksi MLL:n nuortennetistä, ja terve koululainen sivustolta.  

Myös Sekaisin chatistä saa keskustelua apua tilanteeseen. Pääset chattiin tästä. 

Omalta paikkakunnaltasi löytyy myös Tyttöjen talo, jonka toiminta on tarkoitettu 13-29-vuotiaille nuorille naisille. Kannattaa kurkata heidän Facebook-sivunsa tästä 

Jos syömishäiriö mietityttää tai kaipaat muuten tukea mielen hyvinvointiin, voit olla myös yhteydessä kuntasi nuorisopoliklinikkaan, jossa on mahdollisuus ajanvarauksettomaan vastaanottoon maanantaista torstaihin klo 16-17.30. Tästä linkistä lisätietoa.

/Nuortenelämä Espoo

 

Sivut