Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Epillerin unohtaminen

Moi! Oon 17 vuotias tyttö. Käytän Daylette yhdistelmäpillereitä ja tällä hetkellä syön valkoisia pillereitä laatasta. Minulla alkoi menkat normaalisti lume(?)pillereiden aikana. Unohdin tänään ottaa valkoisen pillerin, voinko huomenna ottaa normaalisti aamulla valkoisen pillerin?? Help!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki kyselenpävain!

Suosittelen sinua lukemaan ohjeet pillereidesi pakkauksen mukana olevasta pakkausselosteesta. Ohjeessa lukee, kuinka toimia, jos on unohtanut pillerin. Ohjeet löytyvät myös netistä, osoitteesta lääkeinfo.fi. Etsi pillerisi pakkausseloste valmisteen nimen mukaan. Pakkausselosteeosio “Jos unohdat ottaa Daylette-tabletteja" auttaa sinua tilanteessasi. Tästä pääset suoraan Dayletten pakkausselosteeseen. 

Ota tänä aamuna unohtunut valkoinen pilleri heti tänäänmahdollisimman pianJatka huomenna aamulla valkoisten pillereiden ottamista sinulle normaaliin aikaan. Katso pakkausselosteesta tarkemmat tiedot ja ohjeet erilaisiin tilanteisiin. (Ohjeet vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, monesko pilleririvi sinulla on meneillään.)  

Kaikille sattuu unohduksia joskus. Jotkut käyttävät pillereiden muistamista helpottamaan hälytystä esimerkiksi puhelimessa tai urheilukellossa/aktiivisuusrannekkeessa. Myös Apple Storesta ja Google Play Kaupasta löytyy puhelimeen ladattavia sovelluksia, jotka muistuttavat pillerin ottamisesta haluttuun aikaan. Sinäkin voit halutessasi ottaa jonkun tällaisen muistutustavan käyttöösi unohdusten ennaltaehkäisemiseksi. :)

Kivaa loppukesää! 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Runsas valkovuoto

Hei. Olen huomannut että valkovuotoni on runsastunut ja muuttunut ehkä hieman vetisemmäksi kuin aiemmin sen jälkeen kun aloitin pillerit n. 6kk sitten. Lisäksi olen huomannut muutoksen vuodon hajussa. Nyt viimeisintä tyhjennysvuotoa ei tullut ollenkaan, ja olen aiemmin keväällä/kesällä tehnyt 2 raskaustestiä jotka olivat negatiivisia. Yhdyntä oli viimeksi tammikuussa, käytimme kuitenkin myös kondomia, joten sukupuolitautikaan ei ole välttämättä todennäköinen (hakeudun kuitenkin varmuudeksi vielä testeihinkin). Mistä valkovuodon runsastuminen voi johtua ja mitä sille voisi tehdä?

Miten saada näppylät pois?

Moikka!

Aloitin meikkaamaan juuri ennen kesälomaa, etäopetusjakson jälkeen. En ole laittanut paljoa meikkiä, vaan peittänyt tummat silmänaluset ja vähän ripsaria. Mun ihon kunto on lähtenyt ryminällä alaspäin, just nyt kesällä. Puhdistan kasvojani aamuin illoin puhdistusmaidolla, kasvovedellä ja lopuksi vielä kasvovoidetta päälle. Käytän apteekin ACO-merkkisiä tuotteita, joita minulle suositeltiin. Näppylät eivät ole kuitenkaan lähteneet mihinkään. Joskus saatan ärsytyksestä puristaa ne, mutta en kauhean usein. Näppylöitä ilmaantuu otsaan, kulmakarvojen väliin ja nenän ympärille. En ymmärrä mikä tässä on, mutta ihoni ei vaan lakkaa kukkimasta. Näppylät eivät näytä aknelta, eikä meidän suvussa ole sitä kuulemma kenelläkään esiintynytkään. Otsassa on ihonvärisiä näppyjä, joista muutamat ovat punaisia. Olisin tosi kiitollinen jos olisi mitään vinkkejä millä saisin ihoni parempaan kuntoon. Kiitos!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Ootko miettiny e-pillerien tai antibioottien hankintaa?? Ne ainaki mulla toimi hyvin. Antibiootit ei kyll muuten ehkä oo se paras vaihtoehto, ku ite ainaki sain sivuoireiks parin vuoden vatsakivut.


kissa

Mitähän varten kissa nykii usein selkänahkaansa? Oikein jutristelee sitä maatessaan pää etukäpäliensä päällä.

Ympärileikkaus?

Onko suomalaisilla yleistä? Tuntuu että muita ei ole ollenkaan. Ainakaan täällä päin. Uimahalleissa ei kehtaa käydä.

Menkat kestäny yli viikon?

Oon 13.v tyttö. Mul alko menkat jo 10 päivää sitte, ja ne jatkuu vielki. Onko asia huolestuttava?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Sara! 

Kiitos kysymyksestäsi, hienoa että laitoit meille viestin sinua askarruttavasta asiasta.  

Menkat alkavat suomalaisilla työtöillä 10-16-vuotiaana. Normaali vuodon kesto on 2–8 päivää, keskimäärin 5 päivää. Alkuvaiheessa (2-3 vuoden ajan) kuukautiskierrot saattavat olla epäsäännöllisiä ja vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein. Vuoto voi välillä olla poikkeavan runsasta tai vuoto voi kestää tavallista useamman päivän. Tämä kaikki on siis normaalia.  

Olet kirjoittanut viestisi perjantaina, joten vuoto on voinutkin jo loppua. Jos vuoto jatkuu yhä, on sinun hyvä olla yhteydessä alueesi terveysasemalle ja kysyä tilanteeseesi neuvoja. Täältä löydät oman alueesi terveysaseman ja sen yhteystiedot 

Jos vuoto on loppunut, ei sinun tarvitse tehdä mitään. Seuraile menkkojasi jatkossakin ja tarkkaile vuodon kestoa. Kuukautiset kannattaa merkata kalenteriin. Kuukautisten seurantaan on olemassa myös esimerkiksi puhelimeen ladattavia sovelluksia.  

Lue lisää menkoista Väestöliiton sivuilta: 

Ihanaa loppukesää sinulle!  

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

koulu

Tiedän että en pysty menemään kouluun sitten kun ne alkaa taas, ahdistuksen ja masennuksen vuoksi. En tiedä mitä pitäisi tehdä asialle kun kumminkin koulu on pakollista.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että kirjoitit meille huolestasi. 

Masennukseen ja ahdistukseen on saatavilla tehokasta hoitoa. Kannustan sinua varaamaan ajan paikkakuntasi terveysasemalta terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle. Mitä aiemmin apua hakee, sen parempi. Tästä löydät alueesi terveysaseman yhteystiedot.  

Toinen vaihtoehto on hakea apua kouluterveydenhoitajan kautta. Koulusi verkkosivuilta löydät hänen yhteystietonsa ja ohjeet ajan varaamiseen. 

Keskustelut terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ovat luottamuksellisia. 

Voit pyytää vanhemmaltasi tai muulta luottoaikuiseltasi apua esimerkiksi ajan varaamiseen.  

Voit lisäksi keskustella opettajasi kanssa tilanteestasi (myös vanhempasi voi olla yhteydessä opettajaasi). Voitte miettiä yhdessä, millä tavoin juuri sinun olisi mahdollista aloittaa koulunkäynti ja mitä olisi tärkeää huomioida koulussa jaksamisesi kannalta. 

Olet arvokas. On tärkeää, että saat apua. 

Tsemppiä ja rohkeutta avun hakemiseen. 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Hanki ammattilaista apua. Riippuen tietty siitä kuinka vakava sun tilanne on, et välttämättä joudu jäämään pois koulusta. Ja vaikka esim osastolle päästessä et kouluun pystyisi mennä, joutuisit varmaan silti opiskella sitten omalla ajallasi. Joka tapauksessa, avun hankkiminen joltakin ammattilaiselta, esim koulun terveydenhuoltajalta, on musta ainakin se paras vaihtoehto.


Runkkaaminen

Onko siitä haittaa terveydelle, jos juon lähes joka päivä litran vettä ennen runkkaamista, jotta minulla olisi kusihätä runkkaamisen jälkeen. Kusemalla saisin siis sperman pois virtsaputkesta. Niin että haittaako se veden juonti terveyttä, jos juon lähes kerralla litran joka päivä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Rami! 

Kiitos kysymyksestäsi. Paras juoma onkin vesi. Veden juomisen tarve on yksilöllinen. Yleisohje kuitenkin on: juo 2 litraa päivässä sekä 1 litra liikuttua tuntia kohti tasaisesti pitkin päivää. (Lähde, josta voit myös lukea lisää tietoa ja ohjeita: UKK-instituutti - Terve koululainen). Suurien määrien juominen kerralla voi olla haitaksi terveydelle.  

Olisi parempi, että vettä juo tasaisesti pitkin päivää pienempinä kerta-annoksina, kuin että sitä joisi kerralla litran. En siis suosittele sinua juomaan kerralla ihan niin isoa määrää vettä.  

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Seksitön elämä normaalia?

Hei!
Minulla on ollut monta vuotta niin, että en ole kokenut tarvitsevani seksiä toisen ihmisen kanssa. Tämä pätee naisiin sekä miehiin. Olen 26v nainen ja olen vuosia kokenut olevani aseksuaali, silti tunnen todella voimakasta vetoa naisiin mutta en halua kenenkään kanssa sänkyyn (koen myös että penikset ällöttää, muttei tuntuisi pahalta seurustella aseksuaalin miehen kanssa, ihastun helposti ulkonäköön ja ihmiseen. Aseksuaaleja miehiä on vain todella harvassa).

Kaikesta huolimatta joskus "tekee mieli" tai "panettaa", saatan kiihottua esim jostakin elokuvasta mutta hoidan kaikesta huolimatta omat asiani yksin ja se vie minulta vain hetken, en tarvitse enempää itsetyydytykseen. Onko tämä normaalia? Ajatukseni eivät ole muuttuneet vuosien varrella mihinkään siitä, etten halua seksiä toisen kanssa. Tärkeämpää minulle on aina ollut pussailu, halailu ja itse seurustelu. Onko normaalia, ettei se tunne välttämättä koskaan muutu? Ei ole tullut sellaista tunnetta. Ennemmin on tullut tunne, etten tunne oloani mukavaksi jos joku koskettelee, enkä siksi ole ollut siinä tilanteessa, että joku toinen koskettelisi minua alapäästä tai muuta vastaavaa. Haittaako se, jos tämä tunne ei ikinä muutu ja olisin neitsyt, vaikka minulla olisikin lapsi? Katsooko ihmiset pahasti, lukeeko jossakin kiveen kirjoitettuna, että on pakko harrastaa seksiä eikä kukaan voi olla neitsyt, oli miten vanha tahansa ja oli lapsi tai ei)?? Tekeekö ssksitön elämä hallaa keholleni? Ajatus minun seksittömyydestäni tuntuu ylitsepääsemättömältä asialta muutamalle muulle ihmisille. En tiedä muuttuuko se asia koskaan, voi olla jos löytää jonkun kumppanin, jonka kanssa säätää yhdessä. En tähän asti ole kokenut mitenkään erityisemmin "tarvitsevani" seksiä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Aseksuaali nainen! 

Kiitos kysymyksestäsi. Seksitön elämä on normaalia. 

Aseksuaalisuus siis tarkoittaa, että kokee hyvin vähän tai ei ollenkaan seksuaalista vetovoimaa toisia ihmisiä kohtaan. Aseksuaali henkilö voi kokea esimerkiksi emotionaalista ja romanttista vetovoimaa toisiin ihmisiinLisäksi seksuaalinen vietti on jokaisen, myös aseksuaalien, kohdalla hyvin yksilöllinen. On siis normaalia, että “tekee mieli” tai “panettaa”, vaikka ei kokisi seksuaalista vetovoimaa muihin ihmisiin. Niin kuin kaikkien, myös aseksuaalien kohdalla itsetyydytys on yksilöllistä - joidenkin elämään se kuuluu, joidenkin taas ei. Kertomasi kuulostaa normaalilta. :) 

Aseksuaalisuutesi on tosi ok ja normaali juttu – samoin kuin se, ettei asia koskaan muuttuisi. Jokaisen seksuaalisuus voi kuitenkin elämän mittaan muovautua, sekin on normaalia.  

Kenenkään ei tarvitse harrastaa seksiä, jos ei halua. Jokaisella on seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Jokaisella on oikeus määrätä omasta kehosta ja omista rajoistaOnkin tärkeää tiedostaa omat rajat (esim. millaista kosketusta ei halua) ja pitää niistä kiinni. Kenelläkään ei ole oikeutta ylittää rajojasi. On jokaisen oma valinta, kuuluuko seksi omaan elämään vai ei. On täysin ok, jos haluaa olla koko elämänsä harrastamatta seksiä toisen ihmisen kanssa. Ei siis myöskään haittaa, vaikka olisit neitsyt ja sinulla olisi lapsi. Se, ettei sinulla ole seksiä kenenkään kanssa, ei tee millään tavalla hallaa kehollesi. 

Ikävää, että jotkut ihmiset kokevat seksittömyytesi ylitsepääsemättömäksi asiaksi. Muista kuitenkin, että sinun elämääsi ei tarvitse kuulua seksi toisen ihmisen kanssa, jos et itse sitä halua. Seksiin toisen ihmisen kanssa tulee ryhtyä vain siinä tapauksessa, jos molemmat osapuolet sitä haluavat. 

Mukavaa kesän jatkoa ja kaikkea hyvää sinulle. 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Oma keho

Hei! Huomasin joku aika sitten, että toinen sieraimeni on huomattavasti isompi kuin toinen. Asia häiritsee todella paljon enkä tiedä mitä tekisin, jotta nenästäni saisi mahdollisesti taas symmetrisen. Paineet ulkonäöstä ovat suuret, en edes tiedä mitä nenälleni on tapahtunut. Mitä teen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Nenän ja sierainten kokoon ei itse voi vaikuttaa (ilman kirurgiaa). Varsinkin nuoruudessa ulkonäköpaineet voivat olla kovat ja omaan kehoon ollaan varsin helposti tyytymättömiä. Se saattaa luoda esimerkiksi ahdistusta, epävarmuutta ja pahaa oloa. Usein itse suhtautuu omaan ulkonäköön kaikista kriittisimmin – muut ihmiset eivät välttämättä edes huomaa niitä kohtia, joihin oma huomio kiinnittyy kaikista eniten. Itse saattaakin keskittyä herkästi vain sellaisiin kohtiin, joista ei pidä, ja voi nähdä itsensä vain niiden kautta. Kaikki oman kehon kauneus ja ainutlaatuisuus jää silloin huomiotta. Jokaisessa on kuitenkin hyviä puolia ja viehättäviä ominaisuuksia. Olisi mahtavaa, jos suhdetta omaan ulkonäköön onnistuisi kehittämään niin, että pystyisi olemaan tyytyväinen siihen hyvine ja huonoine puolineen ja viihtyisi omassa, ainutlaatuisessa kehossa. 

Silloin, kun ei ole tyytyväinen omaan kehoon, voi itsetuntokin olla heikko. Ehdotan, että tietoisesti keskittyisit välillä omiin hyviin puoliin ja siihen, mistä itse pidät itsessäsi ja omassa ulkonäössäsi. Mieti piirteitä ja asioita, joihin olet itsessäsi tyytyväinen. Voit lisäksi miettiä, mistä asioista olet joskus saanut muilta kehuja. Kehut ja positiivinen palaute voivat sekä vahvistaa itsetuntoa että saada huomaamaan itsessään jotain aivan uutta ja hyvää. Voit miettiä, mitkä asiat vahvistaisivat itsetuntoasi ja mitkä asiat saavat sinut hyvälle tuulelle. 

Itsetuntoon vaikuttaa positiivisesti hyvä itsetuntemus. Itsetuntoa voi itse kohentaa. Täältä Nyyti ry:n sivulta löydät siihen vinkkejä. Kannustan myös kokeilemaan sivulta löytyviä itsetuntoon liittyviä harjoituksia. Myös tästä Tunteet, itsetuntemus ja itsetunto –osiosta löytyy konkreettisia vinkkejä, kuinka kohottaa itsetuntoa. Itsetunnon kohottaminen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, joten annathan itsellesi aikaa.  

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Sivut