Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Menkat myöhässä

Moi eli siis musta tuntuu että mun menkat on myöhässä ku mun menkat alkaa täs loppu kuukaudesta ja musta tuntuu et menkat on myöhässä ja sit valko vuoto on lisääntynyt mutta menkat ei ole alkaneet en oo ollu missään mistä voisi tulla raskaaksi en todellakaan esim missään yhdynnässä mutta joo mitä siis tapahtuu

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Huolestunut!

Menkat voivat olla epäsäännölliset 2-3 vuoden ajan niiden alkamisesta ja näin ollen siis menkat voivat tulla joskus hieman aiemmin tai myöhemmin kuin odottaisi.

Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään, vaikka normaalisti olisikin säännölliset menkat. Se ei ole vaarallista. Menkkojen myöhästymiseen voi olla syynä esimerkiksi stressi tai jännittäminen taikka erilaiset huolet, surut ja murheet. Muita mahdollisia syitä ovat painon nopea nousu tai lasku sekä liiallinen liikunta ja laihduttaminen. Menkat voivat myös jäädä pois, jos on sairastellut.

Koulusi terveydenhoitaja osaa auttaa ja neuvoa sinua menkkoihin liittyvissä asioissa, joten ole rohkeasti häneen yhteydessä, mikäli menkkasi eivät tule vielä seuraavaan kuukauteen tai vaikka ne tulisivat, mutta asia kuitenkin mietityttää sinua. Keskustelut hänen kanssaan ovat luottamuksellisia. :)

Lisää tietoa menkkojen myöhästymisestä saat Hyvä kysymys -palvelusta.

Hyvää viikonloppua!

Terkuin, Riina | Nuortenlämä.fi

Penikseni koko

Onko normaalia jos siittimeni koko on erekstiossa 2,6cm?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Peniksen koko mietityttää monia muitakin nuoria. Kaikki penikset ovat yksilöllisiä ja myös erilaisia kooltaan ja ulkonäöltään. Peniksen normaalia kokoa on hankala määrittää ja se on usein myös tarpeetonta. Koko ei tavallisesti vaikuta peniksen toimintaan kuten virtsaamiseen, lisääntymiseen, seksissä onnistumiseen tai nautinnollisuuteen. Niin sanotusta mikropeniksestä puhutaan, kun peniksen lepopituus on alle 5 cm ja erektiopituus on alle 8,5 cm. 

Jos peniksesi koko tai sen toiminta kuitenkin häiritsevät sinua, kannattaa asiasta mennä juttelemaan esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa paikkakuntasi terveysasemalle, tai jos käyt jotakin koulua, niin opiskeluterveydenhuoltoon. Voit myös lukea lisää peniksestä ja sen koosta Hyvä kysymys -palvelusta.

Vastauksessa hyödynnetty Hyvä kysymys -palvelun tietosivuja. 

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Tamppooni

Voiko tamppooni aiheuttaa kuukautisten tukkeutumisen? Tarkoitan että jos se veri onnistuu vaikka hyytymään sinne sisälle niin voiko tukkeutua tjsp?
Käytin eilen yöllä tamppoonia ja vaihdoin keskellä yötä uuteen, huomasin että siinä ei ollut paljoakaan verta vaikka on tosi runsaat kuukautiset ja vasta aluillaan, eikä pönttöönkään tullut yhtään verta. Pistin uuden tamppoonin ja aamulla ei taaskaan ollut paljoakaan verta, eikä sitä tule pöntöllä ollessa yhtään ja alavatsaan sattuu. Onko kaikki hyvin? Homma kerkeää selvitä ennenkuin tähän vastataan mutta olisi kiva tietää tulevaisuutta varten:)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi.

Tamponi ei voi aiheuttaa kuukautisten "tukkeutumista".

Tamponi on ohjeiden mukaan käytettynä yleisesti ottaen hyvä ja turvallinen kuukautissuoja. Kuukautisten aikaan on hyvä huolehtia tarkoin hygieniasta eli esimerkiksi vaihtaa riittävän usein tamponia.

Hyvä kysymys -palvelusta poimittua tietoa:

”Tamponin vaihtoväli riippuu kuukautisvuodon määrästä. Usein ensimmäisten päivien aikana vuoto on runsaampaa, jolloin vaihtoväli voi olla 2-5 tunnin välein. Yhtä tamponia ei suositella käytettävän 8 tuntia pidempään. Jos kokeilet nykäistä tamponia ja se liikkuu kevyesti, voit vaihtaa sen. Jos tamponi ei liiku, tamponin vaihtamista ei todennäköisesti tarvitse tehdä.”

Alavatsakivut voivat olla normaaleja kuukautiskipuja, jolloin syytä huoleen ei ole. Jos kivut ovat epätavallisen voimakkaita tai jatkuvat vielä kuukautisten jälkeen, on hyvä käydä terveydenhuollossa (esim. kouluterkkarilla tai omalla terveysasemalla) selvittämässä, mistä on kyse.

Lisää tietoa saat Hyvä kysymys -palvelun sivulta.

Ihanaa kevättä!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Onko mun penis normaali?

Kun runkkailin tossa yks ilta ja mun muna nytkähti sillee oudosti ja vetäyty sisään eikä suostu tuleen ulos. oon kokeillu houkutella herkkupaloilla ja laulaa sille, ja kun se ei toiminut yritin putkipihdeillä vetää mutta siinä repes vaan esinahka. onko kellekkään käynyt samaa? jos on mitä teitte?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Herkkupalat ja laulaminen eivät auta, niin kuin olet huomannut. Putkipihdit on tarkoitettu muunlaiseen käyttöön, ja niiden käyttö tilanteessasi on turvallisuusriski. 

Suosittelen sinua varaamaan ajan paikkakuntasi terveysasemalta, jotta saat terveydenhuollon ammattilaisen avun. 

Terkuin, Riina 

Terveelliset elämäntavat.

minkä laisia ovat terveelliset elämäntavat?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Morjes Kasperi!

Hyvä kysymys! Terveelliseen elämäntapaan löytyy varmasti yhtä monenlaista ohjetta, kuin meitä vastaajiakin. Tärkeimpinä juttuina kuitenkin on riittävä uni, ravinto, liikunta ja ihmissuhteet. 

Terveellisistä elämäntavoista löytyy kattavasti tietoa netistä, mm. täälläkin nuortennetissä on kattava infopläjäys terveellisiin elintapoihin: https://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/hyvinvointi-ja-terveys/terveelliset-el%C3%A4m%C3%A4ntavat-489

 

etsivä nuorisotyöntekijä Sonja

 

Mietityttää

Mitä pitkällä ajalla voi seurata siitä kun esinahka on kaikki yöt takana?
en sitä itse sinne laita tietenkään vaan minulla jo noin puolen vuoden ajan esinahka mennyt öisin taakse joka yö ja herään joka aamu terska kokonaan paljaana.
Sellaisen tuntomuutoksen olen itse huomannut että en enää kokeilematta tai katsomatta aina tiedä onko esinahka takana vai edessä eli luulen että tunto on muuttunut heikommaksi. Kaikesta huolimatta terska ei kuitenkaan onneksi tunnu ollenkaan kuivalta eikä ole mistään kohtaa kipeä. Huonontuuko tunto vielä jatkossakin näin tai palautuuko tunto takaisin jos saan jollakin tavalla pidettyä esinahan terskan päällä myös öisin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Kiitos yhteydenotostasi. Sanoit, että sinua mietityttää esinahkan takana olo toistuvasti öisin. Kysyit, että mitä pitkällä ajalla voi seurata siitä kun esinahka on kaikki yöt takana. Toinen kysymyksesi liittyi tuntoaistiin ja siihen huonontuuko se vielä jatkossakin ja palautuuko tunto takaisin, jos esinahka pysyy terskan päällä öisin.

Kysyin asiaa seksuaaliterveysneuvojalta ja hän ohjasi sinua kääntymään ihan lääkärin puoleen. Asia on hyvin henkilökohtainen ja varmasti kynnys ottaa yhteys lääkäriin on suuri, mutta lääkärille asia on ihan työtä ja osaa kertoa terveyteen liittyvistä asioista paremmin. Terveyskeskuslääkärille ajan saa soittamalla. Yhteystiedot löytyy: https://www.kuopio.fi/yhteydenottoajat-hoitotiimeihin

Älä jää huolesi kanssa yksin. 

Terveisin, 

Leena Vamokselta

Hampaat

Olen lähiaikoina ruennut ajattelemaan, vaikuttaako kielen asento suussa hampaiden asentoon? Tai siis voiko hampaat mennä entistä vinommaksi kun kieli painaa ylähampaita vasten?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi!

Kiitos kysymyksestäsi. Kielen paikka on vasten yläkitalakea silloin, kun ollaan levossa, eikä esimerkiksi puhuta tai syödä. Hampaiden asentoon vaikuttaa monet asiat, kuten perinnöllisyys sekä huulten ja kielen asennot.

Jos sinusta tuntuu, että kielesi painaa ylähampaita, on sinun hyvä keskustella siitä hammaslääkärikäynnillä, jotta saat tarvittaessa apua/ohjeita. Hammashoitaja ja -lääkäri ovat alan ammattilaisia ja osaavat myös sanoa tarkemmin, millainen vaikutus kielen painautumisella ylähampaita vasten on.

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Aataminomena kaulassa?

Moi. Oon 13-vuotias tyttö ja mulla on ikäsiäni poikia isompi patti kaulassa. En oo varma mikä se on, mutta haluaisin tietää, sillä se häiritsee paljon, ja muut huomauttelee. Oon ajatellut, että se on aataminomena, mutta en oo varma. En haluis mennä lääkärillekkääm, sillä se kaula on niin arka, eikä muut siihen voi koskea, kun minä. Ja kaikki paidankauluksetkin häiritsee paljon.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Apua tarvitseva!

Kiitos kysymyksestäsi. Koska patti on arka, ja se häiritsee sinua, suosittelen sinua käymään terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla. Hän on sopiva henkilö tutkimaan, mistä on kyse, ja tarvittaessa tarjoamaan siihen apua. Hän osaa varmimmin vastata kysymyksiisi siitä.

Koulusi terveydenhoitaja on terveydenhuollon ammattilainen ja koulussa kaikkia teitä oppilaita varten. Kävisitkö juttelemassa asiasta hänen kanssaan? Kerro, että patti on arka, ja siihen sattuu, jos sitä koskee. Näin terkkari varmasti ymmärtää olla erityisen varovainen.

Halutessasi voit ottaa tueksesi vaikkapa kaverin tai vanhempasi mukaan terkkarin luo.

Toinen vaihtoehto on, että varaat ajan lääkärille, paikkakuntasi terveysasemalta. Sinnekin voi ottaa mukaan jonkun läheisen tueksi.

Tsemppiä sinulle ja ihanaa kevättä!

Terkuin, Riina

Ekat menkat

Mulla on nyt ehkä ekat menkat, mutta tuleeko siis sitä vuotoa koko ajan? Koska mulla on tullut sitä verta nyt parin päivän ajan, mutta ei koko ajan. Yhessä kohtaa ei tullu 12 tuntiin, ja sitten tuli aika paljon verta. Vai kuuluuko sitä verta tulla koko ajan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Huolissaan oleva!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että tarkkailet itseäsi ja menkkojasi ja otat selvää sinua mietityttävistä asioista.

Menkkojen aikana vuotoa ei tule koko ajan. Kerrot menkoistasi ja ne kuulostavat täysin normaaleilta, ei siis syytä huoleen.

Menkat on hyvin yksilöllinen juttu. Menkat ovat yleensä ensimmäisten vuosien ajan epäsäännölliset. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisien päivien välillä. Lisäksi joillakin menkat ovat aina niukat, joillakin runsaat, ja jollakin jotain siltä väliltä.

Myös pienet hyytymät vuodossa ovat normaaleja. Monella naisella on myös pientä tiputteluvuotoa yhden tai kahden päivän ajan ennen varsinaisen kuukautisvuodon alkua, tai heti menkkojen jälkeen. Sekin on normaalia.

Lisää tietoa menkoista saat esimerkiksi Hyvä kysymys -palvelusta.

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Näppyjä peniksessä

Mulla on tullut tosi paljon näppyjä kiveksiin ja peniksen varteen. Peniksen varsi on aivan täynnä noita valkoisia pieniä näppyjä. Karvat näyttävät kasvavan noista näppylöistä. En ole harrastanut seksiä joten ei varmaan mikään sukupuolitauti? Mua ärsyttää että mulla on noita näppyjä ja olen huomannut että stressaan todella paljon niistä. Mitä ne on ja miten saisin ne pois??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kysyt, mitä näpyt peniksessäsi ja kiveksissäsi ovat ja miten saisit ne pois. Koska sinulla ei ole ollut seksiä, ei kyse ole seksitaudista, niin kuin epäilitkin.

Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta poimittua tietoa näppylöistä:

Peniksessä kuuluu olla esimerkiksi niin kutsuttuja nystermiä / helmipapuloita – eli pieniä tuntonystyjä ja talirauhasia. Niitä on eteenkin terskan reunassa ja niitä voi olla peniksen varressa ja kivespussinkin ihossa.

Talinäppylät peniksessä ovat tavallisia ja vaarattomia. Niitä muodostuu erityisesti murrosiässä. Vaikkeivät talinäppylät johdukaan epäpuhtaudesta, on tärkeää huolehtia erityisen hyvin henkilökohtaisesta hygieniasta. Hyvä hygienia estää talinäppylöitä tulehtumasta.

Tulehdusriskin vuoksi näppylöiden on myös paras antaa olla rauhassa, eikä niitä kannata puristella. Mitään muuta erityistä keinoa niiden poistamiseksi ei ole kuin aika.

Vaikuttaa siltä, että kyse on näistä normaaleista tuntonystyistä ja talirauhasista. Voit siis olla huoletta, vaikka näppylät eivät varmasti mukavia olekaan – vaarattomia kuitenkin.

Huom. Jos peniksessä ilmenee kipua, turvotusta tai muuta poikkeavaa, kannattaa sinun silloin varata aika lääkärille tai koulusi terkkarille.

Vinkki: Poikien Puhelimen Pakko kysyä –verkkojulkaisusta saat paljon tietoa esimerkiksi poikien murrosikään, kehoon ja kehitykseen liittyvistä jutuista. Kannattaa tsekata!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut