Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Kesäsyömiset sekaisin

Minulle tuli semmoinen kesäsyömisongelma, että kun on kuuma, eli koko päivän ajan, ei tee mieli mitään ruokaa, ajatuskin ällöttää. Juon vaan reilusti etten pyörry, ja jätän syömisen tosi vähälle, esim. korvaan lounaan hedelmällä. Kun kämppä alkaa vähän viiletä eli joskus 20-21 aikaan, iskee hillitön ruuanhimo ja syön tunnin-parin aikana kuin robotti, jopa yli 1000kcal edestä kaikenlaista ruokaa(keittoa, pastaa, kiisseliä, jogurttia, vanukasta, hedelmiä, marjoja, herkkuja, ihan mitä vaan kaapeista löytyy). En pysty hallitsemaan sitä syömisvimmaa. Välillä ahmin tyyliin pelkkää makaronia ketsupilla, sillä kaupassa käyntikin on vaikeutunut. Kun menen kauppaan, on usein päällä se päivittäinen ruokainho-olo kuumuuden takia ja en saa ostettua juuri mitään ruokaa vaikka pitäisi, ostan vaan älyttömästi kivennäisvesiä ym juomisia. Ruokia harkitessa tulee aina olo että en halua tuota kun ei tee yhtään mieli... Vähän kuin vastakohta herkkuheräteostoksille. Miten saisin hommaan jotain järkeä ennen kuin terveys kärsii ja alan lihoa tai laihtua hallitsemattomasti?

Nivelrikkoko?

Olin ylipainoinen(pahimmillaan BMI 33), mutta olen laihtunut pikkuhiljaa BMI 26:een ja matka jatkuu alaspäin kohti tavoitetta BMI 20-22. Ylipainosta minulle ei tullut muuta oireilua kuin jaksamattomuus liikunnassa. Mutta nyt laihduttuani oikea nilkkani on välillä kipeytynyt kävelystä. Mietin voiko ylipaino tehdä jälkikäteen ilmenevän nivelrikon tai jotain? Millaista nivelrikkokipu on? Nilkkani kipeytyy kaupalta/kaupungilta kotiin kävellessä, jokainen askel alkaa jossain vaiheessa paluumatkaa tuntumaan jäykän kivuliaalta, yleensä tähän vaaditaan noin 3km kävely mutta joskus 1,5km riittää. Jalalle astuminen ja taivutus sattuu, ja se taipuu oudon jähmeästi, muttei varsinaisesti liikkumista rajoita kuitenkaan, pystyn kävelemään normaalinnäköisesti ja tavallisella vauhdilla vaikka se tuntuu aika epämukavalta. Kun lepään noin tunnin nilkka on taas normaali, tosin en uskalla rasittaa sitä enää sinä päivänä. Mutta joskus taas pystyn kävelemään yli 3km ilman oireita, en tajua mistä se riippuu. Olen testannut kaikki kenkäni, sekä jalkaystävälliset että halpikset, ja niillä ei ainakaan ole merkitystä lenkin lopputuloksen kannalta. Onkohan syytä kysyä ammattilaisen mielipidettä näin pikkuasian kanssa? Voiko nivelrikko edes tulla näin nuorelle(28v)? Mietin jo että kuvittelenko vaan koko jutun, kun se kipu aina kuitenkin häviää levolla ja sitten se taas ilmestyy ja joskus kun sen odottaa kaiken järjen mukaan iskevän se ei tulekkaan ollenkaan, tunnen itseni vähän hulluksi, pelkään että minun ajateltaisiin kuvitelleen koko kivun kun siinä ei ole oikein järkevää logiikkaa…

Kommentoi
Näytä vastaukset

Unohdin mainita että nilkkaa pyörittäessä on rutinan tunnetta ja naksahduksia. Reväytin nilkan pahasti 16 vuotta sitten, luulin että oudot äänet/tuntemukset on normaali juttu mutta nyt aloin miettiä että ehkä se onkin oire jostain vammasta lähtöisin olevasta nivelrikon alusta, kun vammathan voi altistaa sille. Ehjä nilkkani on ihan kunnossa ja tämä oikeakin oli oireeton yli 15 vuotta. Pelottaa vaan mennä ammattilaiselle, kun niin monesti olen valitellut vaikka mitä vaivoja ja aina sanotaan että ”mitään diagnoosia ei löydy, ei voida auttaa” ja todetaan että ehkä kaikki johtuu vaan psyyken sairauksista…


Koen ilmastoahdistusta - Mikä avuksi?

Hei, olen tilanteessa, jossa en näe minkäänlaisia positiivisia merkkejä siitä, että ilmastoasiat kehittyisivät parempaan suuntaan. Olen selvästi ahdistunut ja minusta tuntuu, että päättäjät maailmalla eivät välitä maapallostamme ja etenemme pikkuhiljaa kohti erilaisia katastrofeja, kuten laajoja tulvia tai muita luonnonilmiöihin liittyviä ongelmia. Omat vanhemmat eivät niinkään usko ilmastonmuutokseen, joten en heidän kanssaan voi asiasta keskustella oikeastaan millään tasolla... En tiedä mitä pitäisi tehdä, mikä auttaisi tähän tilanteeseen.

näppylät, mustapäät, finnit.... ja liikunta

mulla on aika paljon kaiken näkösiä näppylöitä(,finnejä, mustapäitä..) kasvoissa. ja oon ostanu sellasen ceraven. ja se on auttanut mun kasvoja vähän ja niitä näppylöitä ei oo niin tullut, mutta sitten välillä niitä sit tulee kun en oo puhistanu kasvoja tai oon syöny jotain sellasta joka vaikuttaa et tulee näppylöitä. haluisin tietää et mikä kaikki vaikuttaa siihen et tulee niitä "näppylöitä" ja miten niitä saa hoidettua. ja miten saisin ihohuokoset ja noi avattua.

sitten seuraavaan asiaan. minkälaista liikuntaa mun pitäis "harrastaa" ihan ympärivuoden. mulla ei oo mahkua ottaa ihan mitään harrastusta mutta kun mulla on vapaa-aikaa niin mitä voisin tehdä. käyn salilla mutta sen lisäksi. ja pitäisikö sen liikunnan jälkeen puhdistaa kasvot ja näin?

Kyynärpään kipu

Tänään kaupassa vahingossa löin kyynärpään kovaa hyllyyn. Pystyn taittamaan kättä enintään 90 astetta ja kädelle nojaaminen sattuu myös, sekä osuman saaneen kohdan koskeminen. Luuletteko että kipu menisi parissa päivässä ohi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Apua!

Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti näin verkkoneuvonnan välityksellä ja ilman, että terveydenhuollon ammattilainen tutkii kyynärpäätä, on mahdoton arvioida, meneekö kipu ohi parissa päivässä.

Jos kyynärpää on jo parempana, voit vielä seurailla tilannetta. Jos kyynärpää on edelleen yhtä kipeä eikä sitä pysty koukistamaan normaalisti, kannattaa kyynärpään tilanne käydä tutkituttamassa terveydenhuollossa. Hyvä kysymys -palvelun sivulta saat neuvoja, miten varata aika (avautuu uuteen välilehteen). Voit myös kysyä esimerkiksi huoltajaltasi tukea.

Mukavaa kesän jatkoa sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Toivon omaisuuteni tuhoutumista

Minulla on outo tapa fantasioida innoissani siitä että kodissani syttyisi yllättäen iso tulipalo, tai että kotitaloni romahtaisi huomaamatta jääneen rakennusvirheen takia, tai että toisen maailmansodan aikainen talon alle rakennettaessa unohtunut pommi posauttaisi sen tuusannuuskaksi, tai vastaavaa, ja täten menettäisin käytännössä kaiken. Jotenkin ajatus siitä että saisin aloittaa kaiken puhtaalta pöydältä on ihana. Pääsisin eroon kaikesta turhasta ja epämieluisasta tavarasta ja kalusteista ja kaikista ahdistavista materiaalisista taakoista. Saisin valita uudet tavarat sen mukaan mistä todella pidän ja mitä todella tarvitsen, ostaisin mahdollisimman vähän tavaraa ja uusi asuntoni olisi ihanan väljä ja yksinkertainen ja siisti. Fantasioin myös kirjoittamalla ja muokkaamalla listaa siitä mitä eri tavaroita hankkisin seuraavaan kotiini, etsin kivoja juttuja netistä ja laitan muistiin mistä nettikaupasta/kaupasta mitäkin löytyy. Tuntuu että tämä ei ole ihan tavallinen fantasia, miksiköhän mietin tällaisia? Kun tuommoisista onnettomuuksista seuraisi ongelmia muillekin kuin minulle, joten ei ne oikeasti edes varmaan tuntuisi niin huippukivalta, pahimmassa tapauksessa joku saattaisi kuolla ja sitten riemuitsemisestani tulisi syyllinen olo. Usein nukkumaan mennessäni rauhoitan itseni käymällä läpi suunnitelman hätätilanteen varalta, mietin mielessäni missä kohtaa asuntoa kolme tärkeintä tavaraani ovat ja mitä reittiä menen ulos ja sitten fantasioin nukahtamiseen asti uusista täydellisistä tavaroista joita ostan tuhon jälkeen, kuvittelen kuinka rakennan elämäni uudelleen. Pitäisikö minun yrittää lopettaa tämmöiset mietteet, onko tämä epätervettä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka, kiitos viestistäsi!

En valitettavasti osaa sanoa, mistä kuvailemasi fantasiat voivat johtua. Fantasiat ovat yleisesti ottaen tavallista mielen toimintaa, ja periaatteessa mistä tahansa on mahdollista fantasioida. Ajatukset ovat ihan sallittuja, nehän eivät satuta ketään. Voi myös olla hankala lopettaa tiettyjen mietteiden ajattelu pelkällä ajatuksen voimalla.

Kannustaisin tarkastelemaan lähemmin noita fantasioita ja pohtimaan, mistä ne viestivät ja mitä niiden taustalla voisi olla. Voit edetä asiassa ja pohdinnoissasi keskustelemalla ajatuksistasi jonkun kanssa.

Voit myös käydä tavarasi järjestelmällisesti läpi ja esimerkiksi myydä eteenpäin sellaiset tavarat, joista olet halukas luopumaan. Jos tuhoisien fantasioiden toteuttaminen alkaa kiinnostaa, on siinä tapauksessa tärkeää hakea pikaisesti apua ja kääntyä terveydenhuollon puoleen.

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin asiassasi.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

moi! mä teen samaa mut lopetin kun en pysty ees tekemään suunnitelmaa. ite toivon välillä samaa et kaikki mun omaisuus katois ja et ois puhdas pöytä josta alottaa. ja musta toi ei oo mitenkään epäterveellistä. se on ihan normaalia.

kannattaa miettiä mitä teet ylimääräiselle kamalle. ja mitä tavaraa sä tarviit ja mistä pidät.

mä ite en ees osaa tehä suunnitelmaa kun se tuntuu vaikeelta.

mut on hienoo et sä osaat tehä suunnitelman ja varmasti toteutat sen vielä pian:)


Sain koronan, apua

Minulle tuli korona, oireet alkoivat tänään. Miten pitkään pitäisi olla eristyksissä, esim. onko oltava joku tietty määrä oireettomia päiviä ennen kuin pääsee ruokakauppaan ym? Taisi mennä juhannus pilalle… Ärsyttää niin paljon, kun ainoa sisarukseni, ainoa ikäiseni ihmiskontakti, tuli kerrankin Suomeen(käy kerran tai kahdesti vuodessa) ja nyt en pääse viettämään aikaa yhdessä… On myös todella syyllinen olo, altistuin pahasti koronalle muutama päivä sitten ja unohdin sen. Kävin tänään sairaalan psykiatriatalossa tapaamisessa enkä kehdannut enää käyttää maskia kun kukaan muukaan noin paristakymmenestä ohikulkevasta asiakkaasta ei käyttänyt, edes kaikki ammattilaiset eivät käyttäneet maskia, jos olisin tajunnut/muistanut altistuksen olisin kyllä käyttänyt. Ties kuinka monta viatonta ihmistä tartutin tänään! Koska olin mitä todennäköisimmin todella tartuttava, oireet alkoivat alle pari tuntia tapaamisen jälkeen… Kaduttaa ja nolottaa ja tuntuu pahalta, entä jos aiheutin jonkun kuoleman tyhmyydelläni? Olen ehkä murhaaja! Miten pääsen yli tästä tukahduttavasta syyllisyydestä? Tahtoisin raadella käsivarsiani, vihaan itseäni, tämä on kamalaa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Keijun varjo -työntekijä Sanni vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi! Hienoa, että sulla oli rohkeutta ottaa yhteyttä. Kuulostaa siltä, että sulla on hätä.
Onpa ikävä juttu, että sairastuit koronaan ja ettet pääse tapaamaan sisarustasi ja että sairastuminen vaikutti myös sun juhannussuunnitelmiin.

Unohduksia ja vahinkoja sattuu kaikille. Nyt on tärkeätä, että otat heti yhteyttä sairaalaan, jossa kävit ja kerrot sairastumistumisestasi, jotta
he voivat ilmoittaa mahdollisille altistuneille. Ilmoittamalla sairaalaan voit minimoida mahdolliset tartunnat. Uskon, että ilmoittaminen voi myös helpottaa omaatuntoasi.

Tapahtunut on selkeästi vaikuttanut sun mielialaasi. On kuitenkin tärkeätä, ettet vahingoita itseäsi, vaikka tunnet syyllisyyttä ja syyllisyyden tunne voi olla tosi voimakas.
Mieti, mikä yleensä helpottaa vaikeita tunteitasi. Onko se esimerkiksi kylmä suihku, läheiselle soittaminen tai pieni kävely ulkona, jos vointisi sen sallii?
Mikäli vaikea olo jatkuu ja sinun tekee mieli satuttaa itseäsi, ota yhteyttä mahdolliseen hoitokontaktiisi tai terveyskeskukseen avun saamiseksi.
On tosi tärkeätä, ettet jää yksin vaikeiden tunteiden kanssa.
Lisää vinkkejä erilaisista tunnesäätelykeinoista löydät esimerkiksi Keijun varjo -instagram-tililtä. Voit myös tulla juttelemaan Keijun varjo -chattiin torstaina klo 14-16, osoitteessa naisenvakivalta.fi/keijunvarjoTarjoamme maksutonta tukea 15-28-vuotiaille nuorille naisille tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymyksiin.

On tärkeätä, että noudatat nyt viranomaisten antamia ohjeita ja pidät itsestäsi hyvää huolta! Lisää ohjeita karanteenin pituudesta voit kysyä omasta terveyskeskuksestasi/terveysasemaltasi.

Pikaista paranemista!

Aurinkorasvaus

Mihin kaikkialle kasvojen aurinkovoidetta kuuluu laittaa? Naamaan tietty ainakin ja otsaan, mutta entä esim. korvanlehdet, niska, dekoltee ja kaula, onko niihin parempi laittaa kasvojen vai tavallista aurinkovoidetta? Ja kuuluuko silmäluomiin laittaa kasvojen aurinkovoidetta, palavatko nekin räpytellessä? Mikä ero oikeastaan on tavallisella ja kasvojen aurinkorasvalla? Onko aurinkohuulirasvan suojakertoimeksi 30 riittävä jos sitä lisää usein? Muissa aurinkorasvoissani suojakerroin on 50 mutta huulirasvassa otin vahingossa vain 30 ja mietin että pitäisikö se heittää menemään ja ostaa tehokkaampi tilalle?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Sunny!

Kiitos kysymyksistäsi.

Kaikki auringon UV-säteilylle altistuva iho kannattaa suojata joko väljillä vaatteilla, varjossa pysyttelemällä tai aurinkovoiteella. Vaate suojaa UV-säteilyltä yleensä paremmin kuin voide. Huomioitavaa on, että nämäkään keinot eivät silti suojaa 100-prosenttisesti UV-säteilyltä.

Silmäluomet on tärkeää suojata auringolta. Aurinkolasit suojaavat niin silmiä kuin silmäluomia auringon UV-säteilyiltä. Yleensä kasvoille tarkoitetut aurinkorasvat sopivat silmänympärysiholle. Jos ei käytä aurinkolaseja suojaamaan silmiä, kannattaa aurinkovoidetta laittaa myös silmäluomiin. Myös esimerkiksi lierihattu suojaa kasvoja, korvia ja kaulaa.

Aurinkovoiteen suojakerroin 30 riittää, kun sitä käyttää ohjeistusten mukaisesti. Eli sinun ei kannata heittää menemään huulirasvaasi.

Kasvojen iho on herkempi kuin kehon muu iho. Kasvoille tarkoitetut aurinkovoiteet ärsyttävät ihoa vähemmän kuin tavalliset aurinkovoiteet. Myös korvien, dekolteen ja kaulan iho on herkempää kuin esimerkiksi käsivarsien iho, joten niihin voi hyvin käyttää kasvoille tarkoitettua aurinkovoidetta. Ihotyyppien ja voiteiden välillä on kuitenkin eroja. Tutustumalla eri tuotteisiin ja kokeilemalla niitä löytää itselle sopivimmat voiteet. Esimerkiksi apteekin henkilökunnalta voi kysyä apua omalle ihotyypille ja omaan käyttöön sopivien voiteiden valintaan.

Lisää tietoa auringolta suojautumisesta saat Syöpäjärjestöjen Fressis.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Ihanaa kesää sinulle!

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kylmän aterian koostamispulma

Moi! Kuumalla ilmalla ei yleensä tee yhtään mieli lämmintä ruokaa, ajatuskin inhottaa varsinkin lounasaikaan, en juuri koskaan saa lämmintä lounasta syödyksi. Miten koostaisin terveellisen ”välipalamaisen” kylmän lounaan? Esim. olisiko margariinilla, kevytjuustolla, kinkulla ja kasviksilla täytetty ruispala hyvä, ja mitä sen lisäksi? Onko jossain olemassa lautasmallia/ohjetta kylmille aterioille? Olisi kiva saada vinkkiä erilaisista yhdistelmistä. Salaatit eivät valitettavasti sovi minulle koska en siedä salaatinlehvien rakennetta, en myöskään tykkää kylmistä keitoista. Mieluisia ruokia ovat esim. leipä/hapankorppu päällisineen, hedelmät, marjat, lusikoitavat maitotuotteet/vegemaitotuotteet, vispipuuro maidolla, maissinaksut(ne taaperoille sopivat missä pelkkää maissia, ei suolaa/rasvaa tms) kevytkermaviiliin tehdyllä dipillä, porkkana- ja kurkkutikut kevytkermaviiiin tehdyllä dipillä, kiisselit, vauvojen hedelmä- ja marjasoseet. Jos jostain tämmöisistä koostaisi aterian niin mitä ja miten paljon olisi hyvä? Kalorit voisi olla suurinpiirtein 550kcal sillä päivittäinen tarpeeni on nykyliikkumisellani noin 1800kcal ja tykkään syödä aamupalan(300kcal), lounaan(550kcal), välipalan(100kcal), päivällisen(550kcal) sekä iltapalan(300kcal). Jos kaloreita tulisi hiukan liian vähän, se ei olisi katastrofi koska BMIni on vähän reilu 25. Pääasia etten liho lisää. Yritin kysyä neuvoa nuorten eri nettipalvelusta mutta ne sanoivat vaan että ota yhteyttä ammattilaiseen. Yritin kyllä saada ravitsemusterapia-aikaa jo kuukausia sitten useampaan pikku ongelmaan, ja sainkin ajan lopulta, mutta viikkoa ennen aikaa se peruttiin eikä uutta ole tulossa, pulmani eivät olleet vielä tarpeeksi pahoja että niille kannattaisi uhrata aikaa. Joten jos te keksisitte ateriankoostamisideoita noista antamistani suosikkiruuista? Voin kyllä itsekin laskea määrät/kalorit, sen osaan, en vaan ole kartalla että mitä eri ruokia listaltani kannattaisi olla samalla kerralla aterian osana että tulisi monipuolisesti ravintoaineita ym.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Leivänheitto!

Kiitos viestistäsi. Pyytämiäsi tarkkoja ravitsemuksellisia neuvoja on mahdollista saada alan ammattilaiselta, kun hän on tutustunut sinuun ja tilanteeseesi kokonaisvaltaisemmin. Tällä tavoin verkkoneuvonnan välityksellä pystytään tarjoamaan tietoa yleisistä ravitsemusta koskevista suosituksista. Henkilökohtaista ravitsemusneuvontaa emme pysty tarjoamaan, koska palvelussa asioiminen on anonyymia, ja koska en itse esimerkiksi ole ravitsemuksen asiantuntija.

Yksityiskohtaisempaa, henkilökohtaista ravitsemusneuvontaa saa ravitsemusterapian lisäksi esimerkiksi ravitsemusneuvonnasta. Siellä ammattilaisen on mahdollista tutustua sinuun, arvoihisi, toiveisiisi ja tilanteeseesi tarkemmin, jonka perusteella ja koulutuksensa tuomalla osaamisella hän sitten osaa tarjota sinulle haluamaasi yksilöllistä neuvontaa.

Ruokaviraston sivulta löydät lautasmallit, joita voi hyödyntää sekä kylmien että lämpimien aterioiden koostamisessa. Katso lautasmallit Ruokaviraston sivulta (avautuu uuteen välilehteen). Suosittelen tsekkaamaan myös sivulta löytyvistä linkeistä esitteen kuvat sekä ateriaesimerkit kuva-arkistosta. Tämän linkin takaa näet aikuisen lautasmallin (avautuu uuteen välilehteen). Siitä näet aterian osat suhteessa toisiinsa.

Jos haluat, voit tutustua laajemminkin ravitsemussuosituksiin, jotka toimivat suomalaisten ravitsemuksen "punaisena lankana". Tästä pääset ravitsemussuosituksiin (avautuu uuteen välilehteen).

Mukavaa kesää sinulle!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Pikaruokaa liikunnalla vai kotiruokaa liikkumatta?

Jos viikolla syö suht terveellisesti mutta liikkuu tosi vähän(tyyliin muutama kilsa keskiviikoisin), onko lauantaisin parempi tehdä niin että kävelee 3,5km lenkin jonka varrella syö lounaaksi 400kcal minikanahampurilaisen ja kevytcolan, vai että ei liiku lauantainakaan ollenkaan ja syö lounaaksi 400kcal edestä tavan ruokaa kotona kuten muinakin päivinä? Mietin vaan että jos kalorit ovat samat kuin kotiruuassa, niin kumoaako liikunnan hyöty&henkinen virkistys pikaruuan olemattomat ravintoarvot? Kun kyseessä kuitenkin vai yksi ateria viikossa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Liikuntasuoritus ei korvaa terveellistä ateriaa ja siitä saatavia ravintoaineita. Liikunnasta kun ei esimerkiksi voi saada vitamiineja, joita saa ruuasta. Toisaalta terveellinen ruokavalio ei myöskään korvaa liikuntaa ja sen hyvinvointivaikutuksia. Voit lukea liikunnan vaikutuksista UKK-instituutin sivuilta (avautuu uuteen välilehteen). Liikunta ja terveellinen ruoka ovat molemmat tärkeitä. Niitä molempia tarvitaan.

Niin kuin totesit itsekin, kyseessä on kuitenkin vain yksi ateria viikossa. Terveyttä edistävä ruokavalio on kokonaisuus, joka muodostuu monesta asiasta. Siihen kuuluu myös sallivuus ja joustavuus. Yleispätevä ohjeistus on, että kun ruokavaliosta 80 % on terveyttä edistävää ruokaa, niin loppu 20 % (eli viidesosa) voi olla melkein mitä vain. Lähde: Fressis (avautuu uuteen välilehteen). Siihen 20 % voi sisältyä esimerkiksi juuri pikaruokaa, jos itse niin haluaa. Olennaista on siis kokonaisuus, ei niinkään yksittäiset ateriat.

Liikkumisen suositusten mukaan sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista suositellaan ikäisillesi tehtäväksi noin 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Samat terveyshyödyt saa myös lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi, jolloin liikkumisen määrä on 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista pitäisi suositusten mukaan tehdä joka päivä. Lue halutessasi lisää liikkumisen suosituksista UKK-instituutin sivulta (avautuu uuteen välilehteen).

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Mukavaa kesää!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut