Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Miten autan anorektikkoa?

Mun ystävällä on jo aika kauan ollut anoreksia ja mä haluaisin kovasti auttaa sitä ja saada sen iloseks. Mutta mä en oikeen tiiä että miten mä voin auttaa. Oon lukenu paljon sellasia artikkeleja että ”älä sano näitä asioita anoreksiaa sairastavalle” jne, mutta mitä sitten pitäisi sanoa ja tehdä?

onko normaalia

onko normaalia että erektioni osoittaa vasemmalle erittäin jyrkästi

Esinahka ei mene taakse

Esinahka ei mene taakse vain terskan puoli väliin pitäisikö sen jo 14v mennä taakse vai mitä pitäisi tehdä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Huolestunut14v ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. Tilanteessasi ei mielestäni ole syytä huoleen eikä sinun tarvitse tehdä asialle mitään. Esinahka kiinnittyy terskaan ihopoimun eli frenulumin avulla. Jos frenulum kiristää, mutta sinulle ei aiheudu kipua tai muuta haittaa, asialle ei tarvitse tehdä mitään. Kasvun myötä sekä penis että esinahka kasvavat ja usein esinahka alkaa liikkumaan helpommin iän myötä. 

Sexpon sivuilta poimittua:

”Esinahka on lapsen syntyessä kiinnittynyt penikseen kiinnikkeillä, jotka irtoavat itsestään ajan myötä. Joillakin kiinnikkeet irtoilevat vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä, toisilla aiemmin. Esinahkaa ei saa vetää väkisin terskan yli, sillä seurauksena voi olla kipua ja verenvuotoa sekä kudosvaurio.”

Mikäli kireys ei ajan myötä (esim. muutaman vuoden kuluessa) helpotu, voit käydä juttelemassa asiasta esim. terkkarille tai varata ajan lääkärille. Toki jos asia sinua vielä nytkin huolettaa, koulusi terkkari juttelee kanssasi ja kertoo asiasta sinulle varmasti mielellään. Hän on terveydenhuollon ammattilainen ja keskustelut hänen kanssaan ovat luottamuksellisia ja teidän kahden välisiä.

Kivaa loppuvuotta sinulle! 
Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Esinahka ei pysy päällä

Hei,
Sellainen asia mietityttää kun esinahka ei enää nykyään pysy kunnolla terskan päällä, vaan vetäytyy vähäisestäkin itsekseen taakse ja jää sinne kunnes sen käsin siirtää takaisin eteen.
Aina yön aikana menee taakse ja etenkin aamuisin se on vaikea saada pysymään terskan päällä. Ei siihen satu eikä mitään sellaista. Aluksi tuntui vähän epämukavalta kun hankasi ja kuivui mutta ei enää kuivu ja hankaukseen on ehkä jo vähän tottunut.
Tällä hetkellä eniten häiritsee ja hävettää jos esinahka vaikkapa saunassa menee taakse muiden nähden. Ja tietenkin siitä on jollain tavalla itse kokoajan "tietoinen" kun terska on paljaana.

Onkohan asialle mitään tehtävissä vai onko järkevintä vaan yrittää totutella?
Siksi vähän epävarma tuon totuttelun suhteen kun muutamista paikoista olen lukenut että esinahkaa ei saisi jättää terskan taakse.

Esinahan terskan päällä pysymättömyys alkoi sen jälkeen kun lopetin tupakanpolton, kerkesin polttaa kolme vuotta ennenkuin lopetin. Ehkä vähän kaukaa haettua, mutta voiko tämä johtua tupakoinnista?

ehkäiay

voiko harrastaa seksiä ilman kondomia jos on ehkäisylaastari käytössä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos tärkeästä kysymyksestäsi!

Kondomi on ainut ehkäisyväline, joka suojaa sekä ei-toivotulta raskaudelta että seksitaudilta. Ehkäisylaastari ehkäisee vain raskaudelta, ei seksitaudilta. Kondomia ei siis kannata jättää pois, vaikka käyttäisi ehkäisylaastaria. 

Tuplaehkäisy onkin tehokkain ehkäisy. Tuplaehkäisy siis tarkoittaa, että käyttää kahta ehkäisyvälinettä samaan aikaan, eli tapauksessasi kondomi+ehkäisylaastari. 

Erityisesti uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa kannattaa käyttää kondomia, vaikka olisikin käytössä ehkäisylaastari.

Vakituisen kumppanin kanssa kannattaa jutella yhdessä, mikä ehkäisykeino olisi teille sopivin. Kumpikin seksin osapuoli on vastuussa ehkäisystä. Jos suunnittelette kondomista luopumista, kannattaa sitä ennen käydä seksitautitesteissä (jos teillä on aiempia seksikokemuksia ja seksitauti on mahdollinen). Jos kummallakaan ei ole seksitautia, voi kondomista luopua, jos käytössänne on muu ehkäisy (kuten mainitsemasi ehkäisylaastari) ei-toivotun raskauden ehkäisyyn. Ehkäisyvälineen käyttöohjeita tulee noudattaa, jotta ehkäisyteho olisi mahdollisimman hyvä. 

Oikein käytettynä ehkäisylaastarin teho on sama kuin muilla hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla.

Voit lukea lisää ehkäisystä täältä Ehkäisynetistä  ja erityisesti kondomin käytöstä ja seksistä täältä justwearit.fi-sivustolta

Huomioi myös, että seksi on muutakin kuin yhdyntää! Seksiä on monenlaista -sivulta voi lukea seksin eri tapoja, joissa kaikissa ei edes tarvita ehkäisyvälinettä! 

Mukavaa loppuvuotta! :)

Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi 

Esinahka

Miten pitäisi toimia kun erektiossa esinahka ei mene terskan yli vaan siinä on sellain vähän niinkuin ihopoimu esinahan alla joka estää esinahan liikkumisen kunnolla.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Yeet ja kiitos viestistäsi!

En usko, että tilanteessasi tarvitsee tehdä mitään. Esinahka kiinnittyy terskaan ihopoimun eli frenulumin avulla. Jos frenulum kiristää, mutta siihen ei liity kipua tai muuta haittaa, sille ei tarvitse tehdä mitään. Kasvun myötä sekä penis että esinahka kasvavat ja usein esinahka alkaa liikkumaan helpommin iän myötä. 16-vuotiailla kertomasi kaltainen tilanne ei ole harvinainen.  

Sexpon sivuilta poimittua:

”Esinahka on lapsen syntyessä kiinnittynyt penikseen kiinnikkeillä, jotka irtoavat itsestään ajan myötä. Joillakin kiinnikkeet irtoilevat vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä, toisilla aiemmin. Esinahkaa ei saa vetää väkisin terskan yli, sillä seurauksena voi olla kipua ja verenvuotoa sekä kudosvaurio.”

Jos asia ei kuitenkaan ajan myötäkään helpotu tai asia muuten vaivaa sinua, voit lukea vinkkejä tilanteeseesi täältä Sexpon sivulta.

Mukavaa loppuvuotta sinulle!
Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Mul oli kans tolleen, ku olin joku joku 13 vuotias, mut sit se alko pikkuhiljaa se ihopoimu irtoamaan ja löystymään ja lopulta esinahka pääs liikkumaan kokonaan taakse. Mut en tiiä oisko sul pitäny jo kans löystyy se.


Sperman koostumus

Hei! Olen miettinyt onko sperman koostumuksella jotain merkitystä. Omani on erittäin löysää ja vetistä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Huolestunut!

Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista! :)

Moni muukin miettii samanlaisia asioita kuin sinä ja onkin luonnollista olla kiinnostunut ja pitää huolta omasta kehosta. Tässä Väestöliiton nuorten sivuilta lainattu teksti, joka vastaa kysymykseesi:

"Siemennesteen koostumus vaihtelee paljon. Se voi olla vesimäisen juoksevaa tai paksumpaa, kermamaista nestettä. Väriltään se on yleensä vaaleaa, kellertävää, tai värissä voi näkyä myös harmaan sävyjä. Sperman maku ja tuoksu ovat yksilöllisiä, yleensä ne ovat hyvin mietoja. Spermaa erittyy siemensyöksyssä korkeintaan ruokalusikallisen verran (2 - 15 ml). Jos siemenneste alkaa haista pahalta tai se muuttuu väriltään poikkeavaksi, voivat nämä olla merkkejä tulehduksesta. Tällöin tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle."

Eli kuvailemasi löysä ja vetinen sperma on täysin normaalia. :)

Hauskaa loppuvuotta sinulle! 

Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi 

Menkat myöhässä

Hei! Olen 16-vuotias tyttö joka on huolestunut. Aloin ajattelemaan yksi päivä että minun menkkani ovat pahasti myöhässä, koska en edes muista millon viime kuukautiset oli! Siitä on ainaki kuukausi jo. Pelkään,että nyt on jotain vialla. Seksiä en ole harrastanut, joten olisi epätodennäköistä olla raskaana. Olen kyllä masturboinut yhdessä poikaystäväni kanssa. En usko menkkojen olevan myöhässä stressinkään takia koska koeviikkoon on vielä aikaa. Mitä tehdä?!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hyvä huolestunut

Hyvä, kun kysyit asiasta joka sinua huolettaa.  Kuukautiset voivat periaatteessa olla kolmisenkin kuukautta "myöhässä" ennenkuin tarvitsee suuresti huolestua. Näin varsinkin siksi kun olet vielä noin nuori. Toki en tiedä milloin sinulla on alunperin kuukautiset alkaneet, jotta voisin sanoa pitäisivätkö ne olla jo täysin säännölliset.

Joskus kuukautiset voivat myöhästyä jonkin tulehduksen vuoksi, mutta se on harvinaista, ja silloin sinulla olisi todennäköisesti joitakin muitakin oireita. 

Kerroit että olet masturboinut poikaystäväsi kanssa.  Masturbaation aikana saattaa siemennestettä tulla jonkin verran, ja teoriassa esim. käsien kautta siirtyminen  on mahdollista, mutta melko epäuskottavaa.

Jotta sinun ei tarvitsisi huolestua asiasta enempää,  käy hakemassa omalta terkkariltasi raskaustesti, ( tai osta kaupasta ) niin voit sen jälkeen olla huoleti.

Ystävällisin terveisin,
terveydenhoitaja 
Sari Kola

Terska lähes paljaana

Ennen esinahka peitti lähes koko terskan, mutta nyt lähiaikoina esinahka on vetäytynyt melkeen kokonaan terskan päältä. Usein käy niin, että esinahka rullautuu kokonaan terskan päältä pois ja terska on tämän jälkeen paljaana. Tämä aiheuttaa hieman kipua ja puoliseisokkeja. Onkohan esinahka jotenki löystynyt ja sen takia ei oikein pysy terskan päällä?

Saan esinahan vedettyä helposti takaisin terskan päälle ja se pysyykin siinä jonkin aikaa. Mutta jossain vaiheessa tuntuu, että esinahka alkaa rullautumaan pois. Joka kerta se ei rullaannu täysin pois ja silloin ei tunnu kipua yms. Mutta useimmiten kuitenki rullaantuu täysin pois ja terska jää paljaaksi.

Olen lukenut, että jotkut miehet ovat totutelleet pitämään esinahkaa koko ajan takana. Oliskohan tähän minunkin ”ongelmaan” tämä hyvä ratkaisu? Eli totuttelisin pitämään esinahkaa kokoajan takana?

Terveys

Miksi on tärkeä huolehtia terveydestä nuorena

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Sasha ja kiitos kysymyksestäsi. :)
Hienoa, että sinua kiinnostaa terveydestä huolehtiminen. Muutkin miettivät samankaltaisia asioita kuin sinä ja kysymyksesi löytyykin Kysyttävää-palstan Kysytyimmät-osiosta. Tässä Kouvolan Ohjaamon vastaus kysymykseen:
”Terveyteen kannattaa sijoittaa eli harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti. On myös monia muita keinoja harrastaa terveellistä elämää. Terveelliset elämäntavat nuorena vähentävät sairauksia vanhana.

Liikunta
Kun liikkuu nuorena tarpeeksi ja pysyy normaalipainoisena, hyödyt näkyvät vielä vanhanakin. Liikunnalla saa ehkäistyä monia sairauksia. Sen avulla voi ehkäistä erilaisia kansansairauksia esimerkiksi sepelvaltimotautia, korkeaa verenpainetta, diabetesta ja osteoporoosia. Liikunnasta saa myös hyvän mielen ja se ehkäisee mielenterveysongelmia.

Muut elintavat
Kun syö terveellisesti ja pitää kiinni säännöllisistä ruoka-ajoista niin nekin vaikuttavat hyvin paljon terveyteen. Usein se näkyy vasta vuosien päästä, kun esimerkiksi kolesteroliarvot tai verenpaine ovat koholla huonojen rasvojen ja suolaisen ruuan syömisestä. Epäterveellisen ravinnon aiheuttamat haitat syntyvät hitaasti jopa vuosien ja vuosikymmenien kuluessa. Siksi on tärkeää huolehtia niistä jo nuorena.
Kaikki tietävät, että tupakointi, alkoholi ja huumeet ovat terveydelle haitallisia. Ne myös vanhentavat ja kukapa haluaisi näyttää vanhana vieläkin vanhemmalta kuin on. Kannattaa muistaa, että tupakointi on passiivisenakin vaarallista hengittää.
Nukkuakin voi liikaa tai liian vähän. Kumpikin näistä ovat yhteydessä suurempaan sepelvaltimotautien ja aivohalvauksen riskiin tulevaisuudessa. Ne aiheuttavat myös aikuisiän diabetesta ja liika lihavuutta. Sydän- ja verisuonitaudit ovat myös yhteydessä riittämättömiin tai liian pitkiin yöuniin. Unenlaatua voi parantaa ostamalla hyvän patjan ja niskaa kunnolla tukevan tyynyn. Kun saa nukuttua hyvin, niin todennäköisesti tulee nukuttua juuri sopiva määrä.

Terve suu terveessä ruumiissa
Hampaiden oikeanlainen pesu ja suun terveydestä huolehtiminen on myös tärkeää terveyden kannalta. Hammaslääkärissä kannattaa käydä säännöllisesti. Tällä tavalla saa ehkäistyä tulevaisuudessa muuan muassa hampaiden reikiintymistä, ientulehduksia, hammaskipuja sekä suun limakalvo-ongelmia. Huonosti hoidettu suu on riski myös yleisterveydelle ja voi aiheuttaa jopa sydän- ja verisuonitauteja. Jos suu on tulehtunut, sen epäillään lisäävän jopa aivoinfarktin, aivoverenkiertohäiriöiden ja aivoverenvuodon riskiä.
Koulusta sekä Ohjaamosta löydät myös terveydenhoitajan palvelut, mikäli sinulla tulee muita kysymyksiä terveyteen liittyen.”

Voit myös jutella terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista erilaisissa nuorille suunnatuissa chateissa nimettömänä luotettavan aikuisen kanssa. Avoimet chatit löydät täältä Netarin sivuilta.

Halutessasi lue lisää terveellisen elämän eri osa-alueista täältä tervekoululainen.fi-sivustolta.

Mukavaa loppuvuotta sinulle! :)
Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Sivut