Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Viiltely

Lupasin vuosi sitten itselleni etten viiltele. Jotenkin tänään vain kävi niin että mulla teki jotenkin mieli ottaa sakset ja vähän viiltää. Mutta mun kädestä ja reisistä alkoi vuotaa verta. Mitä teen. Tämä oli ensimmäinen kerta kun viiltelen. Muut luokkalaiset hengaavat eivätkä halua minua tai parasta ystävääni mukaan. olen kuitenkin yhden heistä kaveri joka haluaisi minut ja parhaan kaverini mukaan. Tilanne on monimutkainen. Kotona menee hyvin. Muut siis eivät kiusaa ja ovat koulussa ystävällisiä mutta näen aina snäpistä että he hengaavat koulun jälkeen joka päivä. Minulla ja parhaalla kaverillani on erittäin paha mieli.

Kommentoi
Näytä vastaukset

moi kirjotin tämän ja haluaisin vielä kysyä miten voisin peittää jäljet. Koska on yli 20 astetta lämmintä. Kauanko niiden lähtö kestää kesälomani alkaa alle viikon päästä. Ne ovat aika pinnalla tuli aika vähän verta.


Ystävä harkitsee itsemurhaa

Hei!
Mun yks ystävä sairastaa masennusta, ja se on kesäkuun alussa menossa osastolle. Kuulin yheltä meijän yhteiseltä kaverilta, että hän on sanonut tekevänsä itselleen jotakin ennen kuin joutuu osastolle. En tiedä tarkoittiko hän itsemurhan yrittämistä, koska hän on sanonut ettei haluaisi jättää ystäviään, mutta huoli on silti kova.
Pitäisikö mun kertoa sen vanhemmille? Tai pitäiskö jopa soittaa hätänumeroon? Vai annanko asian toistaiseksi vain olla, kun sehän kohta pääsee osastolle, jossa toivottavasti saa apua?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Hyvä, kun laitoit viestiä. Hienoa, että välität ystävästäsi ja haluat auttaa häntä. Kiitos, että olet hyvä ystävä hänelle. <3 

Ystävän tukeminen 

On hienoa, että ystäväsi pääsee osastolle. Siellä hän saa alan ammattilaisten asiantuntevaa apua. Sitä ennen voitte hänen ystävinään olla hänen tukenaan. Kuunnella, antaa hänelle aikaanne ja osoittaa välittävänne hänestä. Silläkin voi olla suuri merkitys. 

Voit kysyä ja keskustella hänen kanssaan, mitä hänelle kuuluu, ja onko hänellä aikeita satuttaa itseään. Itsemurha-ajatuksista voi kysyä ystävältä suoraan. Voi myös kysyä, mitkä asiat auttavat häntä jatkamaan elämää ja miten esimerkiksi  voisit olla hänen tukenaan elämänhalun löytämisessä.  

Kriisipuhelin apunasi 

Kannustan sinua soittamaan rohkeesti valtakunnalliseen kriisipuhelimeen vaikka heti, saadaksesi keskusteluapua ja tukea tilanteeseen. Voitte yhdessä päivystäjän kanssa keskustella, miten voisit ystävänä olla avuksi parhaiten ja miten tilanteessa kannattaa toimia. Kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111Siihen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Päivystäjä auttaa soittajaa pohtimaan keinoja tilanteen helpottamiseksi, omien voimavarojen löytämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi. 

Hätänumerosta apua akuuttiin hätään 

Hätänumeroon 112 kannattaa soittaa silloin, jos on akuutti hätä, eli esimerkiksi jos tiedät tai epäilet ystäväsi satuttavan itseään juuri nyt tai olisi aikeissa satuttaa itseään.  

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin tilanteessa. Tsemppiä. <3  

T. Riina | Nuortenelämä.fi  

Rintojen kehityksestä

Hei. Mulle on ilmestynyt patit nännien taakse. Ne ovat nyt laajentuneet ja tuntuvat kireiltä ja arilta. Googletin asiaa ja on kuulemma normaalia. Milloinkohan rinnat alkavat kasvaa näiden pattien ilmestymisen jälkeen? On varmaan yksilöllistä, mutta onko mitään keskiarvoa?

Apua

Moi! Oon sama joka laittoi tuon estonia kysymyksen ja äsken äiti sano et heti kun päästään niin mennään laivalle. Minulla on aina ollut hyökyaalto ja laiva pelko. Se ei siis johdu esim. Estoniasta josta kirjoitin. Mutta sanoin että en halua tulla mutta äiti ei usko. En ole käynyt laivalla pitkään aikaan eli ainakaan 5 vuoteen. Sen takia olen kertonut vain hyökyaalto pelosta. Hän ei usko oikeasti että pelkään laivoja. Nytkin tärisen koska pelkään jo tulevaa matkaa vaikka se voi olla vasta 2 vuoden päästä kun korona on ohi.

Pelko raskaudesta

Hei. Minulla on käytössä yasmin-pillerit ja otan ne joka aamu melko samaan aikaan(3 tunnin sisällä tietystä ajasta). Harrastan seksiä 3-6 kerraa kuukaudessa ja pelottaa että voinko tulla raskaaksi e-pillereiden läpi

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka,

Kiitos kysymyksestäsi! Kun käyttää e-pillereitä säännöllisesti, kuten olet käyttänytkin, raskauden alkaminen on hyvin epätodennäköistä. E-pillereiden ehkäisyteho on varsin luotettava. Lue halutessasi lisää ehkäisymenetelmien tehokkuudesta Ehkäisynetistä.

Mikäli on unohtanut ottaa pillereitä säännöllisesti, pillereiden ehkäisyteho heikentyy. E-pilleripakettien valmisteselosteissa on ohjeet pillerin unohtamisen varalle. Mikäli on unohtanut ottaa pillerin, ohjeistus on ottaa unohtunut pilleri heti, jatkaa pillerien käyttöä normaalisti ja käyttää kondomia viikon ajan.

Raskautta kannattaa epäillä silloin, jos kuukautiset eivät ala ajallaan. Apteekista saa ostettua kotona tehtäviä raskaustestejä. Raskauden alkuoireita voivat olla alavatsatuntemukset, rintojen turvotus sekä kipu ja pahoinvointia. Alkuraskaudessa ei välttämättä kuitenkaan ole mitään oireita. Sen takia testin tekeminen on aina tärkeää, jos epäilee raskautta.

Kannustan sinua siis tekemään raskaustestin, mikäli epäilet olevasi raskaana. Testin voi siis tehdä heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Näin saat mielenrauhan, eikä sinun tarvitse turhaan asiasta stressata.

Aurinkoista alkavaa kesää!

Terveisin,
Pauliina / Nuortenelämä.fi

Esinahka kiinni tersan päässä

On ongelma joka häiritsee minua ja haluaisin tietää miten siitä päästä eroon. Esinahka on ns kiinni terskan päässä. Voiko sen itse jotenkin ns katkaista vai pitääkö käydä lääkärissä hoitamassa asia

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Nimetön! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että kysyt neuvoa tilanteeseesi, etkä jää huolesi kanssa yksin.  

Sexpon sivulta poimittua tietoa ja neuvoja tilanteeseesi:  

Esinahka on lapsen syntyessä kiinnittynyt penikseen kiinnikkeillä, jotka irtoavat itsestään ajan myötä. Joillakin kiinnikkeet irtoilevat vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä, toisilla aiemmin. Esinahkaa ei saa vetää väkisin terskan yli, sillä seurauksena voi olla kipua ja verenvuotoa sekä kudosvaurio. 

On hyvin yleistä, että esinahka on ahdas. Tilanne on kuitenkin lähes aina hoidettavissa omin käsin. Esinahan tiukkuutta on mahdollista helpottaa varovaisilla venyttelyillä, joissa on hyvä käyttää apuna perusvoidetta, liukastetta tai hajusteetonta öljyä. Sitä voi venytellä myös suihkussa. Aika sekä säännöllinen ja kärsivällinen venyttely riittävät useimmiten tuomaan esinahkaan väljyyttä. Myös itsetyydytyksen yhteydessä tapahtuva esinahan liikuttelu on eduksi. Tärkeää on, ettei käsittele esinahkaa liian kovakouraisesti. Kannattaa pitää taukoa, jos tuntuu kipua. 

Yksi kireyttä ylläpitävä tekijä voi myös olla lyhyt frenulum, joka kiinnittää esinahan terskaan. Lyhyt frenulum estää esinahan vapaan rullautumisen. Frenulumille voi tehdä päiväkirurgiassa pidennysleikkauksen (frenuloplastia), jossa sen sijaintia muutetaan poistamatta ihoa.

Voit siis kokeilla Sexpon ohjeita avuksi ennen lääkärille hakeutumista, mikäli esinahka on kiinni terskan päällä eikä liiku kunnolla. Muista olla varovainen.  

Jos esinahka liukuu muuten hyvin terskan päällä, mutta ongelmana on nimenomaan frenulum, joka kiristää häiritsevästi ja estää esinahan vapaan liikkumisen, kannattaa sinun siinä tapauksessa suoraan varata aika lääkärille. Missään tapauksessa sinun ei kannata itse koettaa katkaista sitä. Terveydenhuollossa kyllä neuvotaan ja autetaan sinua. :)

Mukavaa kesää sinulle!  

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Jos et tiiä mitä voit tehdä, mene lääkäriin.


kyssäri

miten omena vaikuttaa dementtiaan syön hirveesti omenoita

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Ruokien vaikutusta dementtiaan on tutkittu enemmikseen vain ehkäiseviä vaikutuksia. Niissä on todettu monipuolisen ruokavalion ehkäisevän muistisairauksia. Liiallinen omenien syönti ei vaikuta dementtiaan. Kuitenkin kannattaa muistaa kaikessa syömisessä kohtuus, vaikka ruoka itsessään olisi terveellinen. 

terveisin 
Sanni- Po1nt.fi

Painon nousu

Moi.
Oon 13 v. Ja mun paino on noussut 5kg kuukauden aikana. Olin aiemmin ihan normaalin painoinen mutten tiedä enää. Oon siis 157cm ja painan nykyään 54kg. Mä pelkään että mun poikaystävä alkaa jotenkin vihata mua nyt kun oon tällänen läski. Oon liikkunut ja syönyt melko normaalisti viimeaikoina. Vai oonko mä vaan huomaanattani syöny liikaa. Ahdistaa !!
Ja sitten vielä toinen kysymys. Onko normaalia/sallittua että oon harrastanut seksiä samanikäisen poikaystäväni kanssa?
Tiiän oon outo, mutta kysyin kuitenkin.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, 

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, ettet jäänyt yksin askarruttavien asioiden kanssa, vaan laitoit tänne viestiä. Sinua pelottaa, että poikaystäväsi alkaa vihata sua, kun painosi on noussut. Painonnousu ahdistaa sinua. Lisäksi kysyt, onko normaalia/sallittua, että oot harrastanut seksiä ikäisesi poikaystäväsi kanssa. 

Paino 

Erityisesti kasvuiässä on normaalia, että paino muuttuu. Painosi on normaali, eikä sinulla ole syytä huoleen sen puolesta. Et ole läski. Ikävää, että ajattelet itsestäsi sillä tavalla. Lohdutukseksi voin sanoa, että monella muullakin ikäiselläsi on murheita omaan painoon tai kehonkuvaan liittyen. Olet joka tapauksessa aivan yhtä hyvä ja arvokas kuin 5kg kevyempänä tai 5kg painavampana. <3  

Luulenpa, että poikaystäväsi pitää sinusta sinun ainutlaatuisen oman itsesi vuoksi, eikä painollasi ole siihen niinkään vaikutusta. Juttelu avoimesti poikaystävän kanssa asiasta voi helpottaa ahdistusta. Voihan olla, ettei hän ole edes huomannut koko asiaa ja vaikka olisikin, en millään usko, että hän voisi vihata sinua sen takia. Vihaisitko sinä jotakuta sen takia, että hänen painonsa on noussut?  

Jos syöminen, liikkuminen ja paino aiheuttaa jatkossakin huolta, voit tsekkaa tervekoululainen.fi:stä perustietoa ja ohjeita normaaliin, tasapainoiseen elämäänSaat sieltä tietoa muun muassa ravinnosta, liikkumisesta, unen merkityksestä sekä murrosiästä. Näistä asioista voi jutella halutessa myös kouluterkkarin kanssa. 

Seksi 

On normaalia ja sallittua, että on harrastanut oman saman ikäisen poikaystävän kanssa seksiä. Seksi on sallittua, kunhan sen osapuolet ovat mukana omasta vapaasta tahdosta, eikä siihen liity painostamista tai pakottamista. Seksiin toisen kanssa voi alkaa tutustua sitä mukaa, kun kokee olevansa siihen itse oikeasti valmis ja halukas. Jos jokin asia seksissä pelottaa, arveluttaa tai tuntuu pahalta tai epämiellyttävältä, pitää sanoa ei. Yleisesti ottaen 13-vuotias on vielä todella nuori harrastamaan seksiä toisen kanssa. (Suomessa seksi aloitetaan toisen kanssa keskimäärin noin 17-vuotiaana, mutta oikeaa ikää seksin aloittamiselle ei ole. Lähde: Fressis.) 

Jokainen nuori kasvaa ja kehittyy fyysisesti ja seksuaalisesti omaan tahtiinsa. Jotkut ovat valmiita seksiin aiemmin kuin toiset. On hyvä yhdessä kumppanin kanssa miettiä, ovatko molempien keho ja mieli valmiita tutustumaan yhdessä seksiin ja jos kyllä, niin minkälaiseen seksiin. Molempien osapuolten on tärkeää olla tietoisia seksiin liittyvistä vastuista, esimerkiksi raskauden ja seksitautien ehkäisystäEhkäisys on hyvä pystyä puhumaan, sopimaan ja huolehtimaan yhdessä. 

Seksi on ihana juttu, mutta sen pariin ei ole kuitenkaan kiire. Kannattaa miettiä, missä omat rajat menee eli mihin on valmis ja halukas, ja mihin taas ei. Tästä on hyvä keskustella puolin ja toisin kumppanin kanssa. On hyvä myös tiedostaa, että mitä kaikkea seksi voikaan ollaOmaan kehoon on aluksi hyvä tutustua itse ihan omassa rauhassa.  

Lue lisää seksistä Sexpon sivulta tai Fressiksestä tai Hyvä kysymys –palvelusta 

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. 

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Abortti

Täytyykö abortin tekemisestä kertoa vanhemmille??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Tiksu 

Kiitos kysymyksestäsi. Abortin tekemisestä ei ole pakko kertoa vanhemmille eikä siihen tarvita vanhemman lupaa. Yleensä kuitenkin keskustelua vanhempien kanssa suositellaanKun ei tarvitse salailla omilta vanhemmilta niin isoa asiaa, voi olokin tuntua paremmaltaLisäksi, vanhemmilta voi saada keskusteluapua ja –tukea. Heille kertominen voi aluksi jännittää, kun ei esimerkiksi tiedä miten he suhtautuvat asiaan. Yleensä vanhemmat kuitenkin tahtovat lapselleen parasta ja haluavat olla tukena vaikeissakin asioissa. Jos raskaudesta ja abortista kertominen vanhemmille tuntuu vaikealta, siihen voi pyytää apua terveydenhuollon henkilökunnalta.  

Positiivisen raskaustestin jälkeen kannustetaan olemaan mahdollisimman pian yhteydessä terveysasemalle, jotta saa tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa hyvissä ajoin raskauteen liittyen. Terveydenhuollon ammattilaisen kanssa voi keskustella eri vaihtoehdoista (abortti, lapsen synnyttäminen ja vanhemmuus, lapsen synnyttäminen ja luovuttaminen adoptoitavaksi) ja mitä kustakin vaihtoehdosta seuraa. Ammattilaiselle tällaiset keskustelut ovat arkipäivää. Hän osaa siis vastata parhaiten kysymyksiin abortistakin.  

Abortti on iso asia pohdittavaksi yksin. Usein siihen liittyvien päätösten tekeminen ei ole helppoa. Siksi omista ajatuksista voi olla hyvä keskustella jonkun läheisen, lapsen isäja terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, vaikka päätöksen raskauden jatkosta tekee raskaana oleva henkilö itse. 

Keskustelutukea aborttiin liittyen ja muihin askarruttaviin asioihin voi saada esimerkiksi erilaisissa nuorten chateissaChatteja löytyy Netarista. 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Kyllä siitä kannattaa kertoa. Mä kertoisin.


Onko normaalia?

Moikka,
Olen siis tosiaan 13/06 ikäinen tyttö ja mietin onko normaalia että ensimmäisissä kuukautisissa tulee vain ruskeaa vuotoa? Ruskeaa vuotoa ilmenee epäsäännöllisin väliajoin (yli kuukausi) noin 5-7 päivän ajan kerrallaan. Verta näkyy vain jos esim. vessassa pyyhkii sieltä alhaalta niin paperiin jää yleensä vähän verta. Mulla nyt käynnissä 4. kuukautiset ja edelleen ruskeaa vuotoa... Onko siis normaalia? Ja voiko hoitamaton keliakia vaikuttaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! 

Kiitos viestistäsi. Ruskea vuoto (ja kuukautisten epäsäännöllisyys) on täysin normaalia erityisesti ensimmäisten kuukautisten kohdalla. Ruskea värikin on kyllä verta, mutta vanhempaa kuin punainen veri. Jos kuukautiset ovat niukat, eli vuotoa tulee vähän, silloin on tyypillistä, että vuoto voi olla ruskeaa. Myös myöhemmällä iällä, ruskeaa vuotoa voi tulla erityisesti kuukautisten alussa ja/tai lopussa. 

En valitettavasti osaa sanoa, voiko ruskea vuoto liittyä hoitamattomaan keliakiaan. Keliakialiiton sivuilta kuitenkin löytyy tieto, että hoitamattomana keliakia saattaa aiheuttaa erilaisia kuukautishäiriöitä.  

Voit käydä juttelemassa asiasta koulusi terkkarin kanssa. Hän on terveydenhuollon ammattilainen ja auttaa sinua varmasti kuukautisiin liittyvissä asioissa ja osaa vastata muihinkin sinua mahdollisesti askarruttaviin kuukautisaiheisiin kysymyksiin. Jos epäilet sinulla olevan keliakia, siitä kannattaa ilman muuta jutella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Terkkarin kanssa juttelu voi myös keventää mieltä ja helpottaa oloa. Keskustelut terkkarin kanssa ovat luottamuksellisia ja teidän kahden välisiä.  

Aurinkoista kevättä! 

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Sivut