Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Anoreksia ja punnitseminen

Onko ok antaa anoreksiaa sairastavan punnita itseään?? Mun kaverilla ei itellään ole vaakaa, joten aina kun se tulee mulle niin se punnitsee ittesä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki blue 

Hienoa, kun laitoit viestiä. Jokainen anoreksiaa sairastava kokee sairauden eri tavoin. Usein yhtenä oireena on painon tarkkailu ja itsensä punnitseminen tiheään. Oireilu on aina yksilöllistä. 

Anoreksia ja muut syömishäiriöt eivät kuitenkaan ole painokysymyksiä eikä liiallisuuksiin vietyä laihduttamista. Syömishäiriön oireilla on sairastuneelle jokin tarkoitus: syömisen kontrolli tai kontrolloimattomuus tuo hallinnan tunnetta tai pakokeinon esimerkiksi ahdistavien tunteiden tai elämän muutostilanteiden aiheuttaman mielen kaaokseen. (Lähde: SYLI ry)

Kysymykseesi ei ole yksiselitteistä vastausta. Jotkut saattavat ahdistua entisestään, kun näkevät puntarin luvun. Jokaisella on kuitenkin oikeus päättää itse siitä, käykö puntarilla vai ei. Toki puntari on sinun, ja voit puolestasi päättää, kuka sitä käyttää ja kuka ei. Kaverisi voisi todennäköisesti punnita itsensä myös muualla niin halutessaan. Voitkohan kysyä ja jutella asiasta kaverisi kanssa suoraan? Mitä hän itse on mieltä asiasta? Rakentava keskustelu yleensä tuo ratkaisuja.

Se, mitä sinä ainakin voit tehdä on, että olet sairastuneen kaverisi tukena: voit kertoa hänelle, että kuuntelet ja olet tukena. Sillä voi olla isokin merkitys kaverillesi. Lisäksi, jos hän ei vielä ole saanut apua ammattilaisilta, voit kannustaa häntä hakemaan apua ja olla siinä hänen tukenaan.

Lue lisää tietoa tilanteeseen Syömishäiriöliitto - SYLI ry:n sivuilta

SYLI tarjoaa tietoa ja neuvontaa syömishäiriöstä kärsiville ja heidän läheisilleen. Voit siis halutessasi olla heihin yhteydessä tarkemman neuvonnan saamiseksi. Tsekkaa yhteydenottotavat tältä sivulta 

Mukavaa viikonloppua ja tsemppiä sinne!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

itsetyydytyksen vähentämisestä vielä...

Pidin melkein 2 viikkoa penislukkoa jotta itsetyydytys vähenisi. Nyt on tullut masturboitua paljon. Halusin pidentää masturbointitaukoa joten teimme ystäväni kanssa kirjallisen sopimuksen ja hän pitää avaimia vähintään 3 viikkoa.
Halusin itse että hän saa hallita masturbointiani. Kannattaako näin tehdä, ja voinko peruuttaa tätä koska meillä on kirjallinen sopimus??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Timo!

Kiitos kysymyksestäsi. Itsetyydytyksestä pidättäytymisestä ja penislukon käytöstä ei ole haittaa terveydelle. Penislukkoa voi myös käyttää seksifantasioiden toteuttamiseen. Joitakin kiehtoo ajatus siitä, että joku toinen hallitsee omaa masturbointia. Se on täysin ok, jos ajatus lähtee omasta itsestä ja sen toteuttaminen tuntuu molemmista hyvältä idealta.  

Jokaisella on myös oikeus kieltäytyä asioista, jotka eivät tunnu itsestä hyvältä. Vaikka olettekin tehneet sopimuksen, on joka tapauksessa kyse sinun kehostasi. Sinulla on oikeus päättää omaan kehoosi liittyvistä asioista. Kaikki seksuaaliset teot ja kokeilut on lupa keskeyttää missä kohtaa tahansa. Voit siis hyvin sanoa kaverillesi, jos haluatkin avaimet itsellesi.  

Itsetyydytyksestä saat halutessasi tietoa Hyvä kysymys –palvelusta.  

Mukavaa kevättä!  

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

sosiaalinen ahdistus

Moi!
Olen 15 vuotias tyttö, ja minua on jo jonkin aikaa vaivannut ahdistuminen vieraiden ihmisten seurassa. Ahdistuksen takia en esimerkiksi pysty kulkemaan bussilla kouluun, sillä pelkään että joudun istumaan vieraan ihmisen viereen. Lisäksi pelkään kouluruokailua, mikäli en istu ruokalassa läheisimpien ystävieni kanssa. Minulla on vain kaksi ystävää, joiden seurassa en koe juuri lainkaan ahdistusta. Haluaisin tutustua uusiin ihmisiin, mutta en uskalla tehdä aloitetta keskusteluun tai laittaa heille snapchattiä, koska pelkään mitä he ajattelevat minusta. Tämän takia pystyn rentoutumaan ainoastaan perheeni ja näiden kahden ystäväni kanssa, koska tiedän, mitä he ajattelevat minusta, vaatteistani, käyttäytymisestäni ja muusta. Silti näidenkään ihmisten seurassa en koe pystyväni olla silti täysin oma itseni.

Se, mitä muut ajattelevat minusta, menee ajatuksissani aina omieni mielipiteideni ja ajatuksieni edelle. Esimerkiksi kotona perheeni kanssa ollessanikin mietin usein, mitä muut perheenjäseneni ajattelevat, jos pidän samoja housuja kahta päivää peräkkäin. Tai mitä he ylipäätään ajattelevat housuistani (jotka muuten ovat ihan normaalit harmaat collegehousut).

Tällä hetkellä suurin pelkoni on se, että olen hakenut kesätöitä, ja pelkään että kesätyöpaikasta soitetaan minulle. Tiedän, että en pysty vastaamaan tuohon puheluun, koska en uskalla soittaa edes omille isovanhemmilleni. Pelkään, että menetän kesätyöpaikkani tämän takia.

Heräsin omaan tilanteeseeni vasta, kun ahdistukseni alkoi vaikuttaa jo parhaan kaverini elämään ja valintoihin. Paras kaverini ei voi mennä koulun ruokalassa istumaan omien kavereidensa kanssa, koska pelkään heitä. En myöskään pysty menemään yksin syömään, koska minusta tuntuu että nämä ystäväni kaverit vaan tuojottavat minua ja ajattelevat ”ei tolla varmaan oo yhtään kaveria kun istuu tuolla yksin”. Tämä ahdistaa minua todella paljon.

Kävin pari kuukautta sitten kaverini pyynnöstä juttelemassa tilanteestani koulumme kuraattorin kanssa. Koen, että hän ei ymmärtänyt minua, ja hän käsitti paljon asioita väärin. Koin tämän käynnin myös hyvin pelottavaksi ja ahdistavaksi, koska koin kuraattorin päällekäyvänä. Hän myös oletti paljon vääriä asioita tilanteestani, joita en tietenkään ruvennut korjaamaan, koska tilanne ahdisti minua niin paljon. Lisäksi hän sanoi, ettei tilanteeni ole vakava tai minkäänlaista hoitoa vaativa, mikäli pystyn käymään koulussa. Uusi aika minulla on joskus tässä kuussa, ja se ahdistaa minua.

Ahdistuksen takia peruin omat rippijuhlani tulevalta kesältä, vaikka äiti olisi kovasti ne halunnut pitää. Pelkään monia sukulaisiani ja perhetuttuja, joten koen että en pysty olemaan ”päivän keskipisteenä” heidän kanssaan. Muutenkin yksi suurimmista peloistani on huomion keskipisteenä oleminen, joten kaikenlainen esitelmien pito koulussa on hyvin ahdistavaa ja pelottavaa. Pelko itsensä nolaamisesta on myös hyvin vahva.

En tiedä miten etenisin asian kanssa, vai etenenkö ollenkaan. Asiasta tietää vain kaksi kaveriani ja kuraattori. Minua kuitenkin ahdistaa, koska kaverini ovat ahdistuneet tilanteestani. Tämän vuoksi en enää uskalla jutella heille, koska en halua että he ovat huolissaan minusta.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki ahdistunut! 

Hyvä, kun laitoit viestiä ja haet neuvoja tilanteeseesi. Ahdistuksen kanssa ei tarvitse eikä kannatakaan jäädä yksin.  

Hienoa, että olet käynyt kuraattorin juttusilla. Olen pahoillani, että ensimmäinen kerta ei ollutkaan positiivinen kokemus, vaan koit käynnin pelottavaksi ja ahdistavaksi. Kannustan kuitenkin vielä olemaan avoin avulle, vaikka ymmärrettävää onkin, että tuollainen huono kokemus saattaa lannistaa. Seuraavaa käyntiä varten voit esimerkiksi kirjoittaa jo valmiiksi tilanteestasi, ajatuksistasi ja tunteistasi, ja näyttää/lukea kirjoituksesi sitten kuraattorille. Näin sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että muistatkohan tai pystytköhän kertomaan tapaamisessa kaiken haluamasiNäin sinun ei myöskään ehkä tarvitse ruveta korjaamaan kuraattorin mahdollisia oletuksia, kun tuot kirjoituksessasi esiin omat kokemuksesi ja ajatuksesi tilanteestasi 

Kun kuraattori kuulee vielä lisää tilanteestasi ja kokemuksistasi ja saa kokonaiskuvan, voi hän ymmärtää tilanteen paremmin ja tarjota sinulle sopivaa apua, tukea ja neuvoja. Jos jostain syystä toinenkin käynti kuraattorilla on sinulle huono kokemus, kannustan sinua kääntymään jonkun toisen ammattilaisen puoleen. Kaikki ihmiset ovat erilaisia ja voi hyvin olla, että joku eri ammattilainen on niin sanotusti samalla aaltopituudella kanssasi ja ymmärrätte toisianne paremmin. Sinua auttaa esimerkiksi kouluterveydenhoitaja tai nuoriso-ohjaajat. Tältä sivulta näet sinua auttavien nuoriso-ohjaajien yhteystiedot. Ole rohkeasti yhteyksissä. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Usein myös oma vanhempi on hyvä kuuntelija ja tuki. Vanhemmat yleensä myös haluavat olla lapsensa apuna elämän haasteissa. Pystyisitkö sinä juttelemaan omalle vanhemmallesi ahdistuksestasi?

Sinua voisi auttaa Chillaa-sovellus, jonka tarkoituksena on vähentää stressiä, jännittämistä, ahdistusta ja helpottaa sosiaalisten tilanteiden kohtaamista. Lue lisää ja lataa sovellus 

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin tilanteessasi. Tsemppiä ja jaksamista sinulle!  

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Mitä tähän pitäis laittaa

Miten kertoa vanhemmille henkilökohtaisista asioista??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

On usein vaikeaa ottaa esiin arkoja tai henkilökohtaisia asioita kenen tahansa kanssa esille. Kuitenkin on tärkeää myös puhua niistä vanhemmille. Kannattaakin valita keskustelulle aikaa ja vaikka sanoa vanhemmalle/vanhemmille, että "voisimmeko puhua illalla", näin vanhempi saa jo alustavaa viestiä että haluat puhua asiasta vakavasti.
Kuitenkin jos vanhempaa on vaikea saada paikalleen juttelemaan, voi asian ottaa esille esimerkiksi viestin kautta (esimerkiksi, tekstiviestin tai sähköpostin), että saa kirjoitetua kaiken ylös ja kertomaan asian kokonaan, siten kuten haluaisi. Kuitenkin se voi toisille tuntua oudolta ja etäiseltä. 
Jos vanhemmalle kertominen tuntuu vaikealta sen takia, että pelkää vanhemman reaktiota, voit ottaa asian esiin koulun terveydenhoitajan tai psykologin kanssa. Voit pyytää heitä ottamaan asian esille vanhemmillesi tai yhdessä vanhemppiesi kanssa. Sama pätee myös, jos sinulla on sisaruksia tai muita läheisiä perheenjäseniä. Jos asia on helpompi ottaa esille yhden kanssa, voi olla helpompaa kertoa siitä yhdessä tämän henkilön kanssa. 

terveisin, 
Sanni/ Ohjaamo

Kuukuppi

Mietin, että kokeilisin kuukuppia. Tähän asti käyttänyt tamponia tai siteitä. Onko kuukuppi helppo käyttää tai onko se hyvä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi! 

Kerroit viestissäsi, että olet pohtinut kuukupin käytön aloittamista. Kuukautiskuppi eli kuukuppi on lääketieteellisestä silikonista valmistettu uudelleenkäytettävä kuukautissuoja. Kuukupin käyttö poikkeaa hieman perinteisistä kuukautissuojista, kuten siteistä ja tamponeista, joten sen käyttö vaatii aluksi hieman harjoittelua, mutta käytön opittuasi tulee kuukupista huomaamaton ja tehokas suoja kuukautisten ajaksi.  

Suomalainen kuukuppeja valmistava yritys Lunette on koonnut sivuilleen paljon tietoa kuukupin käytöstä ja esimerkiksi siitä, kuinka valitset juuri itsellesi sopivan kupin. Tästä pääset nettisivuille lukemaan infoa. 

Toivottavasti tästä oli sinulle apua! 

Terveisin, 
Nuorten Elämä Espoo 

mitä gynekologilla tehdään/tapahtuu?

Joo siis, ekaa kertaa gynellä ja mietin, että mitä siellä tehdään/tapahtuu?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Kiitos viestistäsi. Sini vastaa:

Moikka! 

Ennen tutkimusta potilas haastatellaan. Haastattelun jälkeen tehdään yleensä vatsan tunnustelu ja sisätutkimus. Hyvä kysymys -sivustolla on kerrottu vielä tarkemmin, mitä gynekologin tarkastuksessa tapahtuu. Voit myös katsoa YouTubesta videon, jossa Tubeäiti juttelee Väestöliiton nuorisolääkärin kanssa aiheesta ja kertoo, mitä gynekologilla tehdään. 

Jos asia jännittää, kannattaa siitä mainita heti alussa.:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Onko tämä ihan normaalia?

Olen 16 ja minulla on normaalia ikäisiäni isommat tissit. ”Normaali” kuppi ikäisilleni on joku a-d, mutta minulla on f-g. Ympärysmitta kuitenkin 60. Olen aina ollut hoikka tyttö, mutta yläasteen (7-8. luokalla) aikana tissit kasvoivat koko ajan. Onko normaalia, että minulla on luonnostaan noin isot rinnat?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. Kiitos kysymyksestäsi. Sini Vastaa:

Heippa! 

Meistä jokainen on erilainen ja kaikki kehittyvät omaan tahtiinsa. Ei siis oikeastaan voi sanoa, minkä kokoiset rinnat sinun ikäiselläsi pitäisi olla. Rintojen kokoon vaikuttavat perintötekijät, sekä isän, että äidin puolelta. On siis täysin luonnollista, että joillakin rinnat ovat isot ja joillakin taas pienet. Hyväkysymys -sivustolta voit lukea lisää rinnoista. 

Kannattaa siis muistaa, että olemme kaikki yksilöitä, eikä itseään kannata vertailla muihin. Olet juuri hyvä sellaisena kuin olet! 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Olenko lihava

Olenko lihava jos olen 15v 2kk 165cm pitkä ja painan 68 kg, penkistä lähtee 45kg ja jalkaprässissä nousee 260kg olenko lihaksikas vai lihava, en ulkoapäin näytä lihavalta sillö minulla on leveät hartiat

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos viestistäsi. Sini vastaa:

Hei! 

Et ole lihava. Meistä jokainen on erilainen ja jokaisen vartalo on oman mallisensa. Ei kannata vertailla itseään toisiin. Kuulostaa siltä, että harrastat liikuntaa ja jos pidät terveydestäsi huolta muutenkin, olet varmasti juuri oikean kokoinen. Kannattaa myös muistaa, että murrosiässä keho voi muuttua paljonkin. 

Kivaa kevättä sulle!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Mä oon 13v, pituutta on noin 158 ja painoo on n. 61... Mä liikun ja syön suht normisti mutta vuos sit ei ollu yhtä tasapainoinen rytmi... Mä oon yrittäny vaan tottua tilanteeseen :/


Mitä terveystarkastuksessa tehdään?

Hei!

Oon nyt juuri täyttänyt 13 vuotta. Oon kutosluokalla. Mulla on tulossa terveystarkastus, ja haluaisin tietää, että mitä siellä tehdään.
Mua jännittää se vähän. Mua pelottaa, että siellä tehdään jotain sellaista, mikä sattuu. Haluaisin tietää kaiken, mitä siellä tehdään.

Terveisin
Ninni :)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, Ninni ja kiitos kysymyksestäsi.

On ihan luonnollista, että tarkastus jännittää, jos ei ole tarkkaan tietoa, mitä tuleman pitää. Voit kuitenkin olla rennolla mielellä. Tarkastus ei ole epämukava tai kivulias.

Päätavoitteena terveydenhoitajalla on saada jutella sinun kanssa edessä olevasta yläasteelle siirtymisestä sekä sinun kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi koulussa ja vapaa-ajalla. Tarkastuksen aikana terkkari mittaa sinulta todennäköisesti pituuden ja painon ja ehkä myös hemoglobiinin. Tämä saattaa tuntua hieman epämukavala, mutta toimenpide on nopea ja jos sinua pistäminen jännittää, voit kertoa siitä etukäteen, jolloin terkkari osaa ottaa asian huomioon ja helpottaa oloasi. Voitte jutella kaikista asioista, joita sinullakin on mielessä, joten käytä tilaisuus hyväksesi. :)

Jos sinulla jäi vielä muuta mietittävää, voit kirjoittaa uuden kysymyksen. Toivottavasti sait tästä hieman rohkaisua, pärjäät varmasti hyvin!

Aurinkoista kevään jatkoa!

Jenni, nuoriso-ohjaaja / Nuortenelämä Lappi

Haavauma klitoriksessa

Kun heräsin aamulla huomasin että alapää oli kipeä, en sitten heti tarkistanut vaan huomasin vasta suihkussa että klitoriksen toinen puoli on aivan tummana ja turvoksissa. Tapahtumasta on nyt kaks päivää ja se tummuus on lähteny mutta tilalle tuli aivan jäätävä haavauma joka vähän vuotaa verta. Olen pessyt alapään huolella tuon jälkeen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, Sini vastaa:

Moikka! 

Kiitos kysymyksestäsi. Alapäätä kannattaa pestä varovasti. On hyvä välttää vahvojen pesuaineiden käyttöä. Kerrot, että tummuus on lähtenyt parissa päivässä. Voi olla, että haavaumakin paranee samalla tavalla. Jos haavauma on kuitenkin kipeä, eikä verenvuoto lopu, kannattaa sinun olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan tai käydä lääkärin vastaanotolla. He ovat terveydenalan ammattilaisia ja auttamassa sinua. 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Terveydenhoitaja Tessin lisäys: 

Vältä kokonaan pesuaineen käyttöä alapäässä ja pese pelkällä vedellä. Yritä olla ilman alushousuja öisin jotta alapää saisi ”raitista ilmaa”, ja mikäli olet harrastanut seksiä kannattaa käydä testeissä, ja muutenkin ottaa yhteyttä lääkäriin mikäli kipua vielä tuntuu tänään.

Terveisin, Tessi

Sivut