Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Kertooko terveydenhoitaja/psykologi viiltelystä vanhemmille?

Kertooko terveydenhoitaja/psykologi vanhemmille viiltelystä? Voiko kertos ilman lupaani?

Eli olen 17v. Alle vuoden päästä 18v.

Milloin menee vaitiolovelvollisuusen raja?

Epäsäännölliset kuukautiset ja ruskea vuoto

hei, minulla tulee useasti tummanruskeaa vuotoa joka on aika runsasta. kuukautiseni alkoivat kun olin noin 12-vuotias ja siitä lähtien ne ovat aina olleet todella epäsäännölliset kerran oli tosi pitkä väli kuukautisista noin 6kk ei ollut kuukautisia.ja muutoinkin on ollut pitkiä välejä 2-3kk välejä. haluaisin niistä säännöllisemmät ja tuon ruskean vuodon loppumaan. mistä ruskeassa vuodossa voisi olla kyse? minun valkovuotonikin on yleensä todella runsasta ja paksua

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Huolestunut!

Kiitos kysymyksestäsi. Kuukautiskierron pituus on aina yksilöllinen ja tavallisesti n. 23-35 päivää. Kierron pituus lasketaan kuukautisten alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkamispäivään. Kuukautiset voivat kuitenkin olla epäsäännölliset 2-3 vuoden ajan niiden alkamisesta. Vuoto voi olla välillä runsasta ja vuodot voivat joskus pitkittyä. Vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein ja kuukautiskierron pituus voi vaihdella. Tällaiset asiat siis ovat ihan normaaleja, vaikka voivatkin tuntua joskus harmillisilta ja turhauttavilta.

Monella naisella on pientä tiputteluvuotoa/välivuotoa/rusehtavaa valkovuotoa ennen varsinaisen kuukautisvuodon alkua tai heti kuukautisten jälkeen. Voi olla, että sinun tapauksessasikin on kyse tällaisesta. Se on ihan normaalia. Myös munasolun irtoamisen aikaan joillakin naisilla esiintyy tällaista välivuotoa, ja sekään ei ole vaarallista. Koska kerroit ruskean vuodon olevan sinulla aika runsasta, kannattaa sinun kysyä asiasta vielä terveydenhuollon ammattilaiselta, eli esimerkiksi koulusi terveydenhoitajalta.

Sexpon sivuilta poimittua tietoa valkovuodosta:

Valkovuodon ilmaantuminen enteilee, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Se kosteuttaa ja puhdistaa emätintä ja sen happamuus ehkäisee tulehduksia. Vuotoa kuuluu tulla emättimestä jonkin verran aina. Valkovuoto on emättimen limakalvojen erittämää nestettä, kohdunkaulan rauhasten erittämää limaa ja limakalvojen pinnasta irtoavia kuolleita soluja. Yleensä se on vaaleaa nestemäistä ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Se voi olla myös ruskehtavan sävyistä ennen kuukautisia ja niiden jälkeen. 

Koska haluat kuukautisista säännöllisemmät, kannattaa sun käydä juttelemassa asiasta koulusi terveydenhoitajan kanssa. Erilaisiin kuukautisvaivoihin on olemassa toimivia apukeinoja. Epäsäännöllisiin kuukautisiin käytetään joskus apuna esimerkiksi e-pillereitä eli ehkäisyvalmisteita. Lisää tietoa saat terkkarilta.

Lisää kuukautisista voit lukea esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

Ihanaa syksyä sinulle,

toivottaa Riina | Nuortenelämä.fi

vatsa sekaisin ja ääntelee

Mulla on tosi useesti vatsa sekaisin ja ääntelee tosi paljon olen laktoosi-intolerantikko ja kaikki tuotteet joita syön ovat laktoosittomia. Nyt parin vuoden aikana tämä on ollut vaiva, ennen sitä ei ole ollut tällaista. En tiedä mistä vatsan sekaisuus ja ääntely johtuu, pitäisikö käydä lääkärissä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Ff!

Kiitos kysymyksestäsi. Vatsasi on siis tosi usein sekaisin ja ääntelee. Kysyt, pitäisikö käydä lääkärissä.

Sinun kannattaa tehdä niin kuin itsekin pohdit, eli käydä lääkärissä. Voit edetä siten, että käyt ensin koulusi terveydenhoitajan luona juttelemassa vaivoistasi ja hän sitten ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin lääkäriin. Jos et ole opiskelija, voit varata ajan suoraan paikkakuntasi terveysasemalta.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuotenelämä.fi

Onko terapia vapaa?

Jos minä haluisin löytää terapeutin, maksaako se?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Roselain!
Kiitos kysymyksestäsi. Mitä terapiaa tarkoitat? Terapioita on moneen eri tarpeeseen. Mihin tarpeeseen sinä mahdollisesti haluaisit löytää terapeutin?

Mielenterveysseuran mukaan esimerkiksi psykoterapiaan voi hakeutua

Voit käydä esimerkiksi terveysasemalla tai opiskeluterveydenhuollossa (jos olet opiskelija) juttelemassa tilanteestasi, niin saat tarkempaa tietoa ja ohjausta just sun tilanteeseen. Opiskeluterveydenhuolto on sinulle maksutonta.

Tsemppiä ja mukavaa syksyä!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Raskaustesti

Heippa!

Otin jälkiehkäisypillerin noin tunti tapahtuneen vahingon jälkeen (tapahtuneesta 5 viikkoa) ja tein kaksi raskaustestiä kolme viikkoa pillerin oton jälkeen ja molemmat näytti negatiivista. Teinkö raskaustestit liian aikaisin vai voiko ne näyttää oikean tuloksen? Menkat ovat nyt viikon myöhässä. Onko jälkiehkäisy ja stressi siirtänyt niitä vaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki tyttövaan!

Kiitos viestistäsi. Jälkiehkäisy kannattaa ottaa mahdollisimman pian seksin jälkeen – niin kuin olet tehnytkin. Mitä nopeammin lääkkeen ottaa, sitä parempi ehkäisyteho sillä on. Terveyskirjaston mukaan raskaus on mahdollinen 1–5 %:lla jälkiehkäisypillerin käyttäjistä.

Väestöliitto suosittelee tekemään raskaustestin 3 viikkoa jälkiehkäisyn ottamisen jälkeen. Tällä tavoin saadaan varmistus, että jälkiehkäisy on toiminut, eikä raskaus ole alkanut. Oletkin toiminut näin ja raskaustestit ovat näyttäneet negatiivista, jonka perusteella et ole raskaana.

Jälkiehkäisypilleri voi sekoittaa kuukautiskiertoa ja stressikin voi häiritä normaalia kuukautiskiertoa, niin kuin pohdit. Kuukautiskierto on yleensäkin melko herkkä häiriintymään.

Lisää tietoa jälkiehkäisystä saat Väestöliiton Hyvä kysymys –palvelusta.

Ihanaa syksyä sinulle! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Jälkiehkäisypilleri

Moi!

Olen 18 vuotias tyttö. Otin jälkiehkäisypillerin 5 viikkoa sitten elokuussa ja nyt stressaa, että onko se toiminut. Menkkojen olisi pitänyt alkaa nyt viikko sitten. Onko mahdollista että jälkiehkäisypilleri on siirtänyt menkkojen alkua ja kun olen stressannut asiaa niin sekin myös vaikutus asiaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei apuatarvitsevatyttö!

Kiitos viestistäsi. Olet pohdinnoissasi aivan oikeassa. Jälkiehkäisypilleri voi aiheuttaa sivuvaikutuksia sekä sekoittaa kuukautiskiertoa. Lisäksi stressi voi vaikuttaa normaaliin kuukautiskiertoon - kuukautiskierto kun on melko herkkä häiriintymään. Ei voida kuitenkaan varmuudella sulkea raskauden mahdollisuutta pois.

Sinun kannattaa nyt siis tehdä kaiken varalta raskaustesti, jotta saat varmistuksen, onko jälkiehkäisy toiminut.

Lisää tietoa jälkiehkäisystä saat Väestöliiton Hyvä kysymys –palvelusta.

Tsemppiä ja mukavaa syksyä! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Immenklavon repeäminen

Moi!
En tiedä missä tätä olisi voinut kysyä niin kysyn nyt täällä.
Itsetyydyttäessäni aloin vuotaa verta. Verta tuli sisältäni aika paljon vaikka missään vaiheessa en tuntenut kipua. Oon myös ollut yhdynnässä monta kertaa aiemmin eikä verta ole tullut. Voiko immenkalvo säilyä ehjänä monien yhdyntöjen jälkeen ja tuliko veri siis immenkalvon rikkoontumisen takia?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Välitimme kysymyksesi seksuaalineuvoja Merville, joka vastasi kysymykseesi näin;

Immenkalvo on sisempien häpyhuulten välissä, hiukan emättimen aukon sisäpuolella oleva joustava, rengasmainen ihopoimu. Tämä ihokudosrengas on jokaisella erimuotoinen ja –paksuinen, joustava poimu, joka säilyy osana emätintä läpi elämän. Rengasmaisessa immenkalvossa on aukko, josta kuukautisveri pääsee ulos ja jonka kautta esimerkiksi penis tai tamponi menee sisään emättimeen. Immenkalvon aukko voi olla ahdas, jos ei ole koskaan harrastanut yhdyntöjä, käyttänyt tamponia tai työntänyt sormia emättimen sisään, mutta se venyy ajan kanssa. Joskus ensimmäisten yhdyntöjen yhteydessä voi immenkalvo venyttyä niin, että siitä vuotaa hiukan verta. Joillakin immenkalvon venyminen ei satu lainkaan, toisilla se voi tuntua kivuliaalta. Täältä voit lukea lisää immenkalvosta https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/immenkalvo/

Emättimen limakalvot ovat myös muualta ohuet ja herkät, ja saattavat hankautua rikki. Limakalvojen kuivuus voi herkistää niiden rikkoontumiselle itsetyydytyksen tai yhdynnän yhteydessä, ja silloin suositellaan emättimen limakalvojen kosteustasapainosta huolehtimista perusvoiteilla, tai apteekista saatavilla intiimialueiden hoitoon tarkoitetuilla tuotteilla. Infektiot tai muutokset emättimen bakteeritasapainossa voivat myös altistaa verenvuodolle. Silloin voi olla myös muita oireita, kuten kutinaa, kirvelyä tai kipua. Aina emättimen verenvuotojen syy ei selviä. Kuvailusi perusteella en osaa sanoa, onko veri tullut immenkalvon alueelta vai muualta emättimestä. Jos verenvuotoja toistuu, niin suosittelen käymään lääkärissä, jolloin hän voi tehdä tarkemman tutkimuksen.

//Tietopalveluohjaaja Karoliina, Byströmin Ohjaamo Ystävälle kehittymässä syömishäiriö?

Sain pari päivää sitten kuulla että yksi ystäväni haluisi laihduttaa 25 kiloa. Hän ei mielestäni ole mitenkään suuresti ylipainoinen, 25 kiloa olisi ihan liikaa mun mielestä. Hän pitää kirjaa kaikesta mitä hän syö, ja yleensä tälläinen käytös johtaa syömishäiriöön.

Onko mahdollista että hänellä on alkamassa jokin syömishäiriö, vai onko tää vaa ihan normaali mielentila joka ei voi johtaa mihinkään suurempaan sairauteen? Pitäiskö mun kertoo mun huolesta jo nyt jollekkin esim koulun terveydenhoitajalle?

Hänellä on jo masennus eikä hän pidä omasta ulkonäöstään, joten mua pelottaa että tää kaikki saa sen sairastumaan viel syömishäiriöönki.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Pokimon!

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että huolehdit ystäväsi hyvinvoinnista. On vaikea sanoa, onko kyse alkavasta syömishäiriöstä. Sinulla kuitenkin on selvästi huoli ystävästäsi, joten kannattaa tehdä juuri niin kuin pohditkin, että kerrot huolestasi jollekin.

Voit jutella ystäväsi kanssa ja kertoa hänelle, että olet huolissasi hänen hyvinvoinnistaan. Voit kysellä ja jutella, mitä hänelle kuuluu ja miten hän omasta mielestään voi. Voit kertoa hänelle, että hän voi käydä juttelemassa terveydenhoitajan kanssa, mikäli kokee kaipaavansa apua tai tukea. Hän saa terkkarilta halutessaan myös terveelliset ja turvalliset ohjeet siihen, kuinka hänen kannattaa painoa pudottaa, mikäli se on tarpeen. Jos haluatte, voit myös mennä kaverisi tueksi terkkarin vastaanotolle.

Yksi vaihtoehto tosiaan on, että sinä menet yksin terkkarin juttusille ja kerrot hänelle, että olet huolissasi ystävästäsi. Voitte yhdessä jutella, miten voisitte auttaa ja olla mahdollisimman hyvin ystäväsi tukena.

Teet oikein, kun autat ystävääsi. Olet hyvä ystävä. :)

Tietoa, apua ja tukea syömishäiriöstä kärsiville ja heidän läheisille löytyy Syömishäiriöliiton sivuilta.

Tsemppiä ja mukavaa syksyä!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Masturbointi

Onko normaalia jos masturboinnin aikana tekee mieli omaa spermaa? Sitten kun laukeaa niin se himo lähtee pois. Voisiko sitä toteuttaa mitenkään? Vaikuttaako runsas veden juonti siemennesteen määrään. Olen myös ajatellut pakastaa spermaa. Kauan se säilyisi pakastimessa tai jääkaapissa? Tykkään myös työnnellä vibraa peräaukkoon. Ja eihän peräaukon stimulointi ole pahasta? Onko normaalia jos pidän pyykkipoikia nänneissä ja kiveksissä? Joskus myös imen imurilla kiveksiä, nännejä ja kullia (imurin tehoa voi säätää) Onko normaalia että kun on lähellä laukeamista niin terska on todella punainen, märkä ja se turpoaa, kivekset nousevat ylös ja myös vähän suurenevat? Se tuntuu todella hyvältä yleensä pitkitän sitä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Seksuaaliset mieltymykset on hyvin yksilöllisiä. On luonnollista haluta maistaa omaa spermaansa, etenkin kiihottuneena. Halutessasi voit toki maistaa omaa spermaasi, siitä ei ole mitään haittaa.

Siemennesteen määrä on yksilöllinen ja määrään on vaikea vaikuttaa itse. Määrään voivat vaikuttaa osin elintavat, ja kuinka pitkä aika edellisestä siemensyöksystä on kulunut. Jos esim. on harrastanut juuri itsetyydytystä, voi tämä vaikuttaa siemenenesteen määrään. Voit toki myös kokeilla veden juomista keinona.

Peräaukko on hyvin erogeeninen alue. Se on hermotukseltaan sukuelinten kaltainen ja peräaukkoa ympäröivät lihakset ovat yhteydessä sukuelimiin. Moni nauttii peppuseksistä. Anaaliseksiä harrastettaessa on tärkeää varata runsaasti aikaa kiihottumiselle. Peräaukon alueella ei ole lainkaan luonnollista liukastetta, joten liukuvoiteen käyttö on ehdottoman tärkeää. Voit lukea enemmän anaaliseksistä täältä https://sexpo.fi/kootusti-tietoa/anaaliseksi/.

Kuten sanottua, seksuaaliset mieltymykset on yksilöllisiä: sinua kiihottaa pyykkipojat nänneissä ja kiveksissä sekä imurin käyttö. Muistathan kuitenkin seurata kehoasi, ettet aiheuta vaurioita kehollesi.

Tuntemuksesi ennen laukeamista ovat normaaleja, voit lukea lisää erektiosta täältä: https://sexpo.fi/kootusti-tietoa/2114/.

Terveisin Nuortenelämä.fi Espoo

Haluaisin tietää

Hei!
Olen miettinyt tätä jo pitkään, ja mistään ei tunnu saavan vastausta. Voiko lapsuusiän ja teinivuosien lihavuus vaikuttaa testosteronin tuotantoon niin että aikuisiällä ei kaikki kasva täyteen mittaansa mihin olisi mahdollista? Esim Peniksen pituus, luiden paksuus ja kämmenien ja jalkaterien koko. Ja jos niin on voiko sitä enää korjata kun on jo 21 vuotias? esim laihduttamalla, nostelemalla painavia painoja, syömällä terveellisesti ja saamalla hyvää unta.
Kiitos vastauksesta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei KY ja kiitos viestistäsi!

En löydä mistään tietoa, joka vahvistaisi, että lapsuuden ja teinivuosien lihavuus vaikuttaisi testosteronin tuotantoon niin, että aikuisiällä kaikki ei kasva täyteen mittaansa (lihavuus voi kuitenkin aiheuttaa testosteronivajetta myöhemmällä iällä.) En ole terveysalan ammattilainen, joten en pysty vastaamaan kysymykseesi. Varmimman ja asiantuntevimman vastauksen saat terveydenhuollon ammattilaiselta, kun soitat paikkakuntasi terveysaseman terveysneuvontapuhelimeen tai käyt työ- tai opiskelijaterveydenhuollossa juttelemassa asiasta terveydenhoitajan kanssa.

En usko, että jalkaterien, kämmenien ja peniksen kokoon voi itse vaikuttaa. Luustoon voi vaikuttaa varmistamalla, että saa tarpeeksi kalsiumia ja D-vitamiinia, joita tarvitaan elimistössä päivittäin luun muodostukseen. Luun määrään vaikuttaa myös perintötekijät, sukupuoli, sairaudet ja elintavat.

Kivaa loppuviikkoa!

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut