Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Huijarisyndrooma sairauksista

Voiko huijarisyndrooma olla muustakin aiheesta kuin koulu- tai työmenestyksestä? Kun minusta tuntuu että olen sairauksien osalta huijarisyndroomainen. Minulla on pahasti elämää haittaavia oireita ja monia diagnooseja ja silti tuntuu että olen saanut diagnoosit vahingossa ja en ansaitse hoitoa koska en ole oikeasti tarpeeksi sairas, olen vain outo ja vahingossa huijannut lääkäreitä tms. Miten saisin itseni ymmärtämään että diagnoosit ovat oikeita, että lääkärit eivät voi antaa niitä vahingossa, ja että oikeasti ansaitsen tuen ja hoidon ja saan ottaa niitä vastaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos viestistäsi. Huijarisyndrooma on siis psykologinen ilmiö ja ajatusvääristymä, jossa tunne oman osaamisen riittämättömyydessä ja sen “paljastumisesta” häiritsee, ahdistaa tai stressaa jatkuvasti. Omiin kykyihin ei uskota, vaikka niistä olisikin selviä todisteita. Tämä voi siis liittyä muuhunkin, kuin kouluun tai työhön. En kuitenkaan osaa sanoa, liittyykö tämä sinun kokemuksesi huijarisyndroomaan. Huomaan itsekin, että samoja piirteitä niissä on havaittavissa. 

Lääkärin tekemät diagnoosit perustuvat lääketieteelliseen tietoon, ja diagnoosin antamiseen onkin aina oltava perustelutViestisi perusteella tilanteessa on se hyvä puoli, että tunnistat elämääsi haittaavat oireet ja tiedostat diagnoosien olevan oikeita. 

Kerrot, että sinusta silti tuntuu, että et ansaitse hoitoa, koska et ole oikeasti tarpeeksi sairas. Tällainen ajattelutapa ei valitettavasti ole kovin harvinainen. Ajattelutavan taustalla voi olla esimerkiksi heikko itsetunto. Se saa joskus ajattelemaan, että oma elämä ei ole yhtä arvokas kuin muiden. Tämä voi johtaa ajatuksiin, että ei ole riittävän arvokas myöskään saamaan apua. Toisten tarpeiden ajatellaan olevan tärkeämpiä ja näin ne menevät omien tarpeiden edelle. 

Todellisuudessa kaikki ovat yhtä arvokkaita ja kaikilla on yhtäläinen oikeus apuun ja hyvään kohteluun. Apua voi ja kannattaa ottaa vastaan oli avuntarve pieni tai iso tai jotain siltä väliltä. 

Voit muistuttaa itseäsi tästä silloin, kun sinulla taas herää kriittisiä ajatuksia itseäsi, saamiasi diagnooseja tai sinulle tarjottua apua kohtaan. Muistuta itseäsi, että ne ovat vain sinun ajatuksiasi, eivätkä totuus.  

Hyvä itsetunto auttaa kokemaan oman elämän arvokkaana ja ainutkertaisena. Tällöin on helpompi ajatella, että ansaitsee hyvää kohtelua ja tarvittaessa apua. Itsetunnon vahvistaminen on ajatustyötä ja omaan itseen tutustumista ajan kanssa. Itsetuntoa voi vahvistaa kaikissa elämän vaiheissa. 

Seuraavan kerran, kun käyt lääkärillä, voit halutessasi ottaa pohdintasi puheeksi, jolloin lääkäri voi esim. tarjota sinulle lisää tietoa diagnooseistasi ja hoidosta, jotta saat vahvistusta sille, että kyseessä on ihan oikeat diagnoosit ja että sinulle tarjotaan tukea ja hoitoa ihan syystä.  

Myös puhuminen asiasta läheisten kanssa voi auttaa, kun saa muilta ehkä uusia näkökulmia, tukea tai kenties vertaistukea.  

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin tilanteessasi.  

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Painajaisista eroon

Miten painajaisista pääsee eroon? Näen vähän väliä unia joissa teen jotain hommaa ja se menee pieleen ja pitää aloittaa alusta ja aika kuluu ja muut odottaa ja on vihaisia. Viime yön unessa olin buffetissa jossa oli vain erilaisia leipiä ja en löytänyt lautasia, kun lopulta löysin en löytänyt niitä leipiä vaan muita tunnistamattoman outoja ruokia ilmestyi vateihin, ihmisiä vain tunki viereeni lisää ja lisää ja ajauduin niiden mukana kauemmas ruuista, sitten sain napattua yhden puolen metrin pituisen leipäpalan mutta se hajosi murusiksi, voita ei löytynyt mistään ja otin vahingossa jotain oranssia mysteerimönjää kun oli huono valaistus, ja sitten kadotin lautaseni jolla ne murut oli ja piti taas etsiä uutta, jne uudelleen ja uudelleen, ja koko ajan perhe söi jo pöydässä ja kokit mulkoili toikkarointiani vihaisesti. Aamulla unien jälkeen olen ihan uupunut kun käyn ylikierroksilla superstressissä koko yön. Haluaisin nukkua rennosti niin että mielikin lepää. Päiväsaikaan absurdit unet lähinnä naurattaa mutta itse unessa ne stressaa ihan liikaa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Sleepy ja kiitos viestistäsi! 

Terveyskirjaston mukaan painajaisessa unennäkijän turvallisuus, selviytyminen tai itsetunto on ahdistavalla tavalla uhattuna. Esimerkiksi mielenterveyden ongelmiin liittyy monesti painajaisunien näkeminen toistuvasti. Myös stressi, traumaattiset kokemukset, pelottavat elokuvat tai kirjat sekä kuumeinen sairaus voivat aiheuttaa painajaisia. Runsas ruokailu juuri ennen nukahtamista tai alkoholin käyttö voi lisätä painajaisunen näkemistä. Lähde: Terveyskirjasto – Painajaisunet (linkki avautuu uuteen välilehteen).  

Näin ollen konkreettisia keinoja, mitä itse voi kokeilla on, että välttää runsasta ruokailua sekä pelottavien sisältöjen lukemista, kuuntelemista ja katsomista ennen nukkumaanmenoa, välttää alkoholinkäyttöä ja jos on stressaantunut, yrittää löytää itselle sopivia keinoja stressin lievitykseen. Terveellistä unta tukee myös hyvä unihygienia. Kannattaa siis esimerkiksi pitää kiinni iltarutiineista, pitää makuuhuone siistinä ja sopivan viileänä sekä riittävän pimeänä öisin, tuulettaa ennen nukkumaanmenoanukkua mukavalta tuntuvissa lakanoissa ja pestä niitä riittävän usein, sekä pitää unirytmi säännöllisenä. 

Jos epäilee omien painajaisten liittyvän johonkin traumaattiseen kokemukseen tai mielenterveyden haasteisiin ja/tai painajaisunia näkee jatkuvasti ja ne ahdistavat, on hyvä jutella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa esimerkiksi terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai opiskeluterveydenhuollossa.  

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Korvafinni?

Minne kaikkialle finnejä voi tulla? Voiko niitä tulla jopa korvan sisälle, siihen aukon suulle? Kun minulla on monta kertaa kasvanut sinne noin puolikkaan herneen kokoinen, kosketusarka, kova patti ja sitten se parin viikon sisään häviää itsekseen, eikä sitä saa puristettua pois. Useimmin se tulee vasempaan korvaan, mutta on muistaakseni ollut oikeassakin. Ihmetyttää.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka! 

Kiitos kysymyksestä. Iholla ja limakalvolla on paljon ihorauhasia, esimerkiksi talirauhasia. Tällainen rauhanen voi mennä tukkoon, jolloin siitä tulee kova. Finni on siis tällainen tukkeutunut ihohuokonen. Eli finnejä voi tulla minne puolille tahansa kehoa, missä on ihoa tai limakalvoja, myös korvaan. Finnit onkin hyvä jättää puristamatta, koska puristaminen voi lisätä finnin ärtymistä. 

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Onko mulla imusolmukesyöpä??

Oon niin ahdistunu tästä asiasta että en tiedä enää mitä tehä.
Huomasin ehkä n. 6-7 vuotta sitte mun nivusissa pienet patit. Vähän ennen tätä huomasin pienet kovat patit korvien takana. Ne ei oo kipeät ellei niitä kovaa paina, korvien patteihin ei satu ollenkaan. Samoihin aikoihin huomasin muljuvan patin mun leuan sivulla. Sekään ei ole kipeä. Nyt joulukuun ainana huomasin pikkuisen muljuvan leuan alla ihan leuan kärjen alapuolella. Kipeä ei ole sekään. Nämä aikasemmat patit ovat olleet jo vuosia, eivätkä ole siitä mihinkään lähteneet tai kasvaneet. Voiko tää olla imusolmukesyöpää?? Oon ihan hermoissani, oon muutenki tosi sairauspelkonen ja diagnosoin ittelleni lukuisat kuolemantaudit joka viikko. Lääkäriin mun on tosi vaikea päästä. Mitään muita oireita ei oo, oon aina ollu ihan terve. Ei kai tämä voi syöpää olla??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos viestistäsi. Verkkoneuvonnan välityksellä ei voida selvittää, onko jollakulla syöpä vai ei. 

Syövän toteaminen vaatii aina tarkkoja tutkimuksia. Alan ammattilainen, lääkäri tekee tutkimuksen. Sen jälkeen potilasta voidaan kuvata eri menetelmin ja hän voi saada laboratoriokokeisiin lähetteen. Lopullinen syöpädiagnoosi perustuu patologin antamaan lausuntoon kasvaimesta otetusta kudosnäytteestä. Lähde: Syöpäjärjestöt - Syövän toteaminen ja tutkimukset (linkki avautuu uuteen välilehteen). 

Imusolmukkeita on ihmisessä satoja. Osa niistä on tunnusteltavissa ihon läpi. On siis normaalia, että itse pystyy havaitsemaan esimerkiksi nivusten tai kaulan alueella imusolmukkeita. Tämän takia tutkimuksiin ei tarvitse hakeutua. Yleisohjeena voidaan pitää, että jos imusolmuke on suurentunut, eikä se palaudu normaaliksi kahden viikon kuluessa, kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Lähde: YTHS Imusolmukkeiden suurentuminen (linkki avautuu uuteen välilehteen).  

Koska kerroit olevasi tosi sairauspelkoinen, voi sinun olla hyvä jutella siitä esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa koulussa, lähimmässä Ohjaamossa tai terveysasemalla. Elämä käy raskaaksi, jos joutuu jatkuvasti murehtimaan ja pelkäämään jotakin sairautta. Ota asia rohkeasti puheeksi, jotta saat neuvoja jatkuvan sairaudenpelon lievittämiseksi.

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Suklaavälipalan järkevä koko

Jos välipalaksi ottaa joskus(tyyliin max.kerran viikossa) smoothien/leivän/tms sijaan pelkkää Pandan tai Fazerin tummaa suklaata kalorittoman juoman kanssa, niin kuinka monta palaa tai riviä olisi suunnilleen kohtuullinen määrä suklaata? Tiedän kokemuksesta ettei kannata ainakaan vetää koko levyä samantien koska siitä jos mistä tulee öklö olo... Onkohan suklaantekijät tarkoittaneet että niitä syödään rivi per kerta, vähän kuin suklaapatukoina, vai pala per kerta, vähän kuten konvehdit, vai mitenköhän olisi viisainta? Painoni on ollut vahingossa laskussa joten liikakaloreista ei tarvitse juuri piitata.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Choco! 

Kiitos kysymyksestäsi. Olet varmasti oikeassa, että kokonaisen levyn syöminen kerralla ei kannata. 

Monien suklaalevyjen pakkauksessa on takana merkintä, joka kertoo suklaan viitteellisen annoskoon. (Eli kuinka monta grammaa suurin piirtein yhden annoksen ajatellaan olevan). 

Esimerkiksi Fazer kertoo sivuillaan, että heidän tuotteidensa viitteelliset annoskoot on sovittu yhdessä elintarviketeollisuuden toimijoiden ja järjestöjen kesken, ja että ruuanvalmistajat käyttävät samoja annoskokoja koko Euroopassa. Näiden merkintöjen tarkoitus on helpottaa hahmottamaan sitä, minkäkokoinen on yksi annos sellaisissa tuotteissa, joissa pakkaus sisältää useita annoksia. Lähde: Fazer - Annoskokomerkinnät kannustavat tasapainoiseen ruokavalioon (linkki avautuu uuteen välilehteen). 

Helppo esimerkki annoskoosta löytyy samalta sivulta: suklaalevyissä yksi annos on noin yksi rivi eli noin 15–30 grammaa. 

Tarkkoja “oikeita” määriä suklaan syömiseen kerralla ei kuitenkaan ole. Jokainen herkuttelee omalla tavallaan. Esimerkiksi: toinen suklaan ystävä tykkää syödä palan kerrallaan vaikka kahvin kanssa muutaman kerran viikossa, toinen taas rivillisen viikossa.  

Kohtuullinen herkuttelu ei ole terveydelle haitallista. Terveyden kannalta oleellista on syödä pääsääntöisesti monipuolisesti ja säännöllisesti terveellisiä ruokia. Sallivuus ja joustavuus kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. 

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Hevosenkenkämunuainen

Minulla oli jokin aika sitten vatsan ultraääni. Tyyppi ei meinannut millään löytää kaikkia elimiä, ihmetteli että munuaista ei näy missään. Sitten hän laajensi etsintäaluettaan ja oli että kappas tuli sattumalöydös, tässähän onkin hevosenkenkämunuainen vähän eri paikassa kuin normaali munuainen olisi. Lääkäri ei myöhemmin kommentoinut asiaa, ilmeisesti koska ongelmani ei koskenut munuaisia, ja itse unohdin kokonaan kysyä. Mihin kaikkeen hevosenkenkämunuaiseni vaikuttaa? Toimiiko se eri tavalla kuin normaali? Täytyykö minun välttää jotain liikuntalajeja tai jotain ruokia/juomia tai alkoholia tms? Pitäisikö ruokavaliota muuttaa jotenkin, esim vähärasvaiseen tai -suolaiseen? Vaikuttaako hevosenkenkämunuainen elinikääni? Altistaako se joillekin sairauksille/ongelmille? Onko se periytyvää, kannattaako minun ikinä harkita perheen perustamista biologisesti? Voinko luovuttaa munuaisen vai onko hevosenkenkämunuainen kelvoton siihen? Pitäisikö minun pitää elinluovutuskorttiin kiinnitettynä lippua jossa lukee että minulla on hevosenkenkämunuainen? Kaikki tieto olisi plussaa! Kiitos.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Horseshoe! 

Kiitos yhteydenotostasi. Kannustan sinua kysymään näitä pohtimiasi asioita terveyspalveluista, jotta saat yksilöllistä neuvontaa terveysalan ammattilaiselta. Hän pääsee tarvittaessa katsomaan terveystietojasi ja osaa huomioida ne neuvontaa tarjotessaan.  

Voit pitää meille kirjoittamasi viestin tallessa terveyspalveluihin yhteyttä ottamista varten  olet kirjannut viestiin selkeästi kysymykset, jotka sinua mietityttävät. 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Voiko tulla ”suolamyrkytys”?

Miten paljon suolaa pitäisi syödä kerralla että keho pettäisi tai tulisi haittoja? Jos syö/juo vaikkapa litran kattilallisen puolivalmiskeittoa jossa on enintään 1% suolaa, onko se pahasta jos sen tekee tosi harvoin? Toistuvasti tehtynä tietenkin tulisi sydän- ja verisuonitauteja yms mutta jos vain muutaman kerran vuodessa? Rasittuuko jotkut elimet liiasta suolasta? Jos muuten on ihan perusruokavalio jossa oikeastaan mihinkään ruokaan ei lisätä suolaa(esim. suolattomat puurot, makaronit, riisit ja pastakastikkeet) vaan suunnilleen kaikki tulee piilosuolana(leivät, juustot, ym kaupasta ostetut jutut). Joskus tekisi mieli ostaa puolivalmiskeittoja mutta minulla on ongelmana se että jos teen ruokaa, syön koko annoksen kerralla, en saa jätettyä säilöön yhtään enkä heitä roskiinkaan. Tavallaan robottimaisesti tyhjennän kattilat kunnes tajuan että ei, tein sen taas, ja sitten kaduttaa… Normaalisti kokatessa teen yhden hengen annoksia kerrallaan jotten liho tai yrjöä(söin ajat sitten neljän hengen annoksen pastaa, en suosittele, se sai siirtymään yhden hengen annoksiin…). Mutta mietin että jos tietoisesti sallisi itselleen lempparikeittokattilallisen tosi harvoin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Soup! 

Kiitos kysymyksestäsi. Ei ole terveydelle pahaksi, jos syö/juo tosi harvoinlitran kattilallisen keittoa, jossa on enintään 1% suolaa. Terveyden kannalta oleellista on ruokavalio kokonaisuudessaan, ei yksittäiset ateriat 

En tiedä, minkä suuruinen kerta-annos suolaa tarkalleen aiheuttaisi kehon pettämisen, en löytänyt siihen liittyvää tutkimusta.Ison suolamäärän saaminen ruuasta yhdellä ateriallavoi aiheuttaa lieviähaittoja, kuten epämukavaa turvotusta (liika suola sitoo kehoon nestettä ja aiheuttaa turvotusta.) Säännöllinen liiallinen suolan saanti rasittaa sydäntä, verisuonia ja munuaisia ja on haitallista aivoterveydelle.  

Aikuisella suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa (vajaa 1 tl) päivässä. Jos noudattaa tätä pääsääntöisesti, ei satunnaiset hieman runsaammin suolaa sisältävät ateriat/herkut ole haitaksi. Sallivuus ja joustavuus kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. On ok välillä herkutella.  

Oleellista on syödä pääasiassa säännöllisesti ja monipuolisesti terveellisiä ruokia, joissa on suolaa vain kohtuudella. Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat suosituksiin nähden liikaa suolaa. Käytännössä lisättyä suolaa ihminen ei tarvitse ollenkaan. Lue lisää aiheesta Ruokaviraston sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).  

Jos syömisen kanssa on ongelmia ja jos pohtii, onko oma suhde ruokaan kunnossa, voi asian tiimoilta olla yhteydessä SYLI ry:n tukipuhelimeen tai chattiin ja saada tukea ja neuvontaa. Voit lukea lisää tukipalveluista SYLI ry:n sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen). 

Parhain terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Masennus ilman kunnon alakuloisuutta?

Minulla on ahdistava ja elottoman voimaton olo, mikään ei tunnu oikein miltään, en nauti enää harrastuksistakaan, ja vähän kaikki asiat ja ihmiset ärsyttää. Pää on tyhjä tai jos mielessä sattuu pyörimään jotain, on se kaikki negatiivinen: maailman huono tilanne, muiden ongelmat, nolot jutut ja virheet pikkulapsesta asti, missatut tilaisuudet, jne. En jaksa muuta kuin suorittaa pakolliset jutut. En saa nukuttuakaan kunnolla, joko pyörin myöhään valveilla tai herään monta tuntia liian aikaisin, sitten väsyttää päivällä ja on pakko ottaa päikkärit. Voiko minulla olla jälleen kerran masennus tms ongelma vaikkei tällä kertaa ole kunnolla alakuloinen olo, tunnelma on pikemminkin ankean tyhjä? Vai enkö vaan itse huomaa että olen masentunut, onko se kalvavan kuollut olo kuitenkin jonkinlaista alakuloisuutta? Vai mikä minua vaivaa? Ja miten voin hoitaa itseäni lääkkeettömästi? Olen jo kokeillut käytännössä kaikki psyykenlääkkeet ja luovutettiin kun mikään ei tehnyt muuta kuin haittavaikutuksia.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Empty! 

Kiitos, kun laitoit meille viestiä. Masennus voi aiheuttaa kuvailemiasi oireita. Verkkoneuvonnan välityksellä ei kuitenkaan pystytä vastaamaan kysymykseesi, mikä sinua vaivaa. Asian selvittämiseksi ja sopivan avun saamiseksi suosittelen sinua hakeutumaan terveydenhuoltoon, jossa sinua auttavat alan ammattilaiset. Ammattilaisen kanssa voit keskustella, millaisia lääkkeettömiä apukeinoja on tilanteessasi vaihtoehtoina 

Mielenterveyden häiriöihin on saatavilla tehokasta hoitoa. Kaikki hoitomuodot eivät sovi kaikille, ja sopiva hoitomuoto löytyy yleensä kokeilemalla. Lääkehoidon lisäksi tavallinen mielenterveyden häiriöiden hoitomuoto on keskusteluun ja vuorovaikutukseen perustuva psykoterapia. Jotkut hyötyvät myös Mielenterveystalon omahoito-ohjelmista (linkki avautuu uuteen välilehteen). Katso sivulta esim. masennuksen omahoito. Toipumisessa monelle on tueksi myös vertaistoiminta (esim. vertaisryhmä masennukseen sairastuneille). 

Tässä vielä listattuna tyypillisimpiä masennuksen oireita (masennusinfo.fi-sivustolta): 

  • Masentunut mieliala: Tunnetila on suurimman osan aikaa syvästi alakuloinen, ja huomiota on vaikea kohdistaa muihin asioihin. 
  • Mielihyvän menetys: Asiat, joista aiemmin on saanut mielihyvää, eivät enää tuota nautintoa. Oire jatkuu päivästä toiseen ja esiintyy suurimman osan aikaa. 
  • Uupumus: Olotila on jatkuvasti väsynyt ja jaksamaton. Pienikin teko, kuten lievä fyysinen ponnistus, tuntuu raskaalta ja vaatii voimia. 
  • Itseluottamuksen tai itsearvostuksen menetys: Luottamus omaan kykyyn selviytyä elämässä on selvästi heikentynyt, eikä masentunut arvosta itseään. 
  • Kohtuuton itsekritiikki ja syyllisyydentunne: Ajatukset keskittyvät jatkuvasti omaan persoonaan. Omia tekemisiä väheksytään ilman erityisiä perusteita. 
  • Toistuvat kuolemaan liittyvät ajatukset tai itsetuhoinen käytös: Ajatukset kohdistuvat vahvasti kuoleman ympärille, ja mielessä pyörii itsensä vahingoittaminen. 
  • Päättämättömyyden ja keskittymiskyvyttömyyden tunne: Masentunut on epävarma tehdessään arkisia päätöksiä, joista hän on aikaisemmin selvinnyt helposti. Hänellä on vaikeuksia keskittyä esimerkiksi lukemiseen tai muuhun tarkkaavaisuutta vaativaan toimintaan. 
  • Psykomotorinen hidastuminen tai kiihtyneisyys: Liikkeet voivat hidastua ja kasvot voivat vaikuttaa ilmeettömiltä. Toisaalta voi esiintyä kiihtyneisyyttä, joka ilmenee esimerkiksi raajojen tarkoituksettomina liikkeinä, pakonomaisena kävelynä tai tuskaisena huokailuna. 
  • Unihäiriö: Unihäiriö voi ilmetä nukahtamisvaikeutena, unen pinnallisuutena ja katkonaisuutena sekä liian varhaisena heräämisenä. Joillakin masennus voi oireilla myös liiallisena nukkumisena. 
  • Ruokahalun ja painon muutos: Masentunut voi menettää ruokahalunsa ja ruoka voi tuntua vastenmieliseltä. Tämä johtaa selvään painon laskuun. Joillakin paino voi nousta. 

Masennus ei kuitenkaan aina aiheuta kaikkia näitä oireita. Oirekuva on aina yksilöllinenMasennus alkaa yleensä lievistä oireista ja pahenee pikkuhiljaa. Avun hakeminen ja hoitoon pääseminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa edistävät huomattavasti toipumista.  

Voit halutessasi lukea lisää esimerkiksi näistä lähteistä: 

Ole rohkeasti yhteydessä terveydenhuoltoon, sinulla on oikeus apuun. Olet arvokas ja mielenterveydestäsi on tärkeää pitää huolta. Voimia ja jaksamista sinulle.  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Vajaaravitsemus ylipainoisella

Kuulemma ylipainoisetkin voivat olla vajaaravittuja. Olen ylipainoinen(BMI miltei 30) ja ruokavalioni on yksipuolinen ja olo aika hutera, viime aikoina painokin on alkanut vahingossa pudota. Mistä tiedän olenko vajaaravittu, mitä kaikkia oireita voi tulla jos saa liian vähän esim. proteiinia ja kasviksia? Ja jos olen vajaaravitsemuksesta kärsivä niin kenen puoleen kääntyä? Ja tehtäisiinkö silloin esim. verikokeita vai miten sitä tutkittaisiin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Yksipuolinen ruokavalio voi aiheuttaa aliravitsemusta. Oireena voi olla mainitsemasi hutera olo ja painonlasku. Muita seurauksia/oireita puutteelliselle ravitsemukselle voivat olla esimerkiksi vastustuskyvyn heikentyminen, sairastelu, lihas- ja rasvakudoksen menetys, voimien heikkeneminen, väsymys, heikentynyt unenlaatu, yleinen jaksamattomuus sekä hiusten ja kynsien haurastuminen. 

Terveyskylän mukaan tahaton painonlasku on aina merkki ravitsemuksen riittämättömyydestä. Voit lukea aiheesta lisää Terveyskylän “Onko ravitsemustilani heikentynyt?” -sivulta (linkki avautuu uuteen välilehteen). 

Terveyteen liittyvissä huolissa voi kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen. Lääkäri voi arvioida ravitsemustilaa keskustelemalla potilaan kanssa tämän ravinnonsaannista ja oireista sekä mittaamalla kehon koostumuksen. Lisäksi verikokeilla voidaan selvittää esimerkiksi erilaisia puutostiloja, joita heikko ravitsemus yleensä aiheuttaa.  

Vajaaravitsemusta voi ehkäistä ja hoitaa tehokkaalla omahoidolla, jossa käytetään erilaisia ravitsemuksen tehostamiskeinoja. Omaa ravitsemusta voi tarvittaessa tehostaa esimerkiksi Terveyskylän ohjeilla (linkki avautuu uuteen välilehteen). 

Jos oma ruokavalio on yksipuolinen ja on huolissaan omasta ravitsemuksen tilasta, on silloin hyvä monipuolistaa ruokavaliota ja kiinnittää huomiota riittävään ravinnon saantiin. Oleellista on syödä säännöllisesti ja monipuolisesti terveellisiä ruokia. Yleis ravitsemussuosituksia voi käyttää terveellisen ruokavalion koostamisen tukenaTutustu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin Ruokaviraston sivulla (linkki avautuu uuteen välilehteen). 

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Mukavaa uuttavuotta! 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Kuvia oikein kasatuista aterioista

Onko olemassa jotain nettisivuja(suomen, englannin tai ruotsinkielistä) jolta löytyisi paljon valokuvia erilaisista, oikein kasatuista, normaalikokoisista aterioista ja välipaloista? Haluaisin nähdä paljon erilaisia esimerkkejä joita voisin koettaa matkia. Minun on sangen hankalaa täyttää lautasta ilman kuvallista mallia, tulee usein kukkuratäyteen tai muuten menee pieleen ja olen painoindeksin mukaan jo 10kg ylipainoinen. Ravitsemusterapiaan ei pääse joten haluaisin kokeilla auttaa itseäni muuten. Voitteko antaa vinkkiä mistä etsiä tietoja terveempään elämään? Nimenomaan ruokailuun, koska liikkumaan en pysty juuri lainkaan sairauksien takia.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Ihmisten energiantarve on yksilöllinen. Siihen, kuinka paljon energiaa tarvitsee, ja minkä verran aterioilla on hyvä syödä, vaikuttaa moni asiaEsimerkiksi vähän liikkuva tarvitsee luonnollisesti vähemmän energiaa (=vähemmän ruokaa) kuin paljon liikkuva.  

Esimerkiksi juuri energiantarpeen yksilöllisyyden takia ei ole olemassa kaikille sopivia tarkkoja, oikeita määriä, kuinka paljon mitäkin ruokaa lautaselle kuuluu milläkin aterialla ottaa. Siksi netistä ei välttämättä kannata suoraan kopioida jonkun toisen kokoamia annoksia sellaisenaan oman ruokavalion perustaksi. Huomioitavaa myös on, että samojen ruokalajien energiapitoisuudet voivat vaihdella paljonkin, jos ruoat on tehty eri reseptillä, vaikka kyseessä olisikin käytännössä sama ruokalaji.  

Voit arvioida Syötkö sopivasti? – Tutustu ruokatottumuksiisi –omahoito-ohjelman avulla, syötkö terveytesi kannalta sopivasti ja jos et, niin mitä muutoksia olisi hyvä tehdä. Tutustu omahoito-ohjelmaan Terveyskylässä (linkki avautuu uuteen välilehteen). 

Terveyttä edistävä ruokavalio on kokonaisuus, joka muodostuu monesta asiasta. Siihen kuuluu myös sallivuus ja joustavuus. Terveyden kannalta ei ole tarpeellistakaan osata ottaa joka aterialla lautaselle täsmälleen omaa energiantarvetta vastaava määrä ruokaa - ruokavalion kokonaisuus ratkaiseeTerveyden (ja painonhallinnan) kannalta oleellista on syödä säännöllisesti ja monipuolisesti terveellisiä ruokia. Tätä varten on onneksi olemassa yleiset ravitsemussuositukset. 

Ravitsemussuositusten mukaisen terveellisen ruokavalion voi koostaa usealla eri tavalla. Ruokakolmiossa havainnollistetaan terveyttä edistävän ruokavalion kokonaisuus. Lautasmalli puolestaan auttaa hahmottamaan ruokavalion kokonaisuutta yksittäisellä aterialla. Näihin yleisiin suosituksiin voi tutustua tarkemmin Ruokaviraston sivuilla: 

Tietoa terveellisestä ruokailusta saat myös esimerkiksi Frressiksen tietopankista. Siirry Fressiksen tietopankkiin tästä (linkki avautuu uuteen välilehteen) 

Halutessasi voit ottaa asian puheeksi myös Ohjaamossa, jossa on mahdollista saada apua erilaisiin arjen asioihin. Etsi lähin Ohjaamosi ohjaamot.fissä (linkki avautuu uuteen välilehteen) 

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Mukavaa uutta vuotta!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Vielä semmoinen tarkennus että tarvitsisin nimenomaan kuvia joissa on normaali aikuisen annoskoko, ei pelkästään malli siitä miten iso osa mitäkin ruokalajia pitää olla. Esim jos tietty osa lautasesta on lihapullia, niin kuvassa pitäisi olla laitettu myös oikea kappalemäärä niitä eikä vaan randomisti joku läjä joka täyttää tietyn osan lautasta. Myös jonkinlainen lista jossa lukee esim montako nakkia tai lihapullaa tai pinaattilettua kuuluu ottaa voisi toimia. Kiitos.


Sivut