Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

En kestä olla vanha

Apteekissa kysyin apua kasvorasvan ostossa, myyjä esitteli minulle sopivaa rasvaa sanoin ”tämä sopii hyvin aikuiselle iholle ja ehkäisee juonteita”. Seuraavalla viikolla ruokapaikan jonossa edellä oleva sanoi lapsilleen minusta ”annetaan rouvan mennä edelle niin voidaan miettiä rauhassa”. En ole tajunnut että näytän vanhalta, minua puhutellaan kuin ainakin 40-vuotiasta. Olen jotenkin muuttunut yllättäen nuoresta ja neidistä aikuiseksi ja rouvaksi… En käytä meikkiä, en ole koskaan käyttänyt päihteitä tms vanhennusaineita, olen normaalivartaloinen, vaatteeni ovat nykyaikaisia tavan vaatteita, laukkuni eivät ole mummomallia, ja hiustyylinikin on täysin tavallinen jota on kaiken ikäisillä. Jotenkin tulee oksettava ja itsetuhoinen olo, koska henkisesti olen nipinnapin teini-ikää lopetteleva. En koe edes olevani nuori aikuinen vielä, ja nyt olenkin jo vanha. Muutaman vuoden päästä en enää pääse edes nuorten harrastusryhmiin, eli sitten elämässä ei ole mieltä. Alkaa tuntua että elämä on ohitse ja paras aikani meni huomaamatta enkä tajunnut nauttia siitä, nyt on vain rappiota jäljellä ja kohta tututkin kuolee vanhuuteen koska olen kotimaassa olevan suvun nuorin eikä uusia sukulaisia ole tulossa... Ahdistaa, miten hyväksyisin tilanteen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi, jossa kerrot pohdinnoistasi koskien ikääsi.

Kannustan keskustelemaan ja käsittelemään asiaa yhdessä jonkun ammattilaisen kanssa. Voit esimerkiksi varata maksuttoman vastaanottoajan paikkakuntasi Kriisikeskukseen. Voit varata ajan MIELI ry:n verkkosivuilta (avautuu uuteen välilehteen). Ammattilaisen tapaaminen on maksutonta ja voit valita, menetkö paikan päälle, asioitko Teamsin välityksellä vai varaatko puhelinajan.

Kerroit oksettavasta ja itsetuhoisesta olostasi. Kannustan puhumaan tästäkin Kriisikeskuksen ammattilaisen kanssa. Oman pahan olon kanssa ei ole hyvä jäädä yksin – apua on saatavilla. Työntekijän kanssa voitte suunnitella seuraavat askeleet, joita sinun on hyvä tilanteessasi ottaa. Lisäksi tälle sivulle on koottu tietoa ja neuvoja, joista voi olla sinulle apua itsetuhoisesta olosta pois pääsemisessä: MIELI ry – Eroon itsetuhoisista ajatuksista (avautuu uuteen välilehteen).

Monet muutkin kokevat ikään liittyvää ahdistusta. Samassa tilanteessa olevien vertaistuki usein auttaa käsittelemään asiaa ja yleensä on myös huojentavaa kuulla, ettei painiskele ihan yksin asian kanssa. Vertaistukea voi saada erilaisissa ryhmissä, keskustelualustoilla, somessa tai mahdollisissa omissa harrastus- tai kaveriporukoissa, kun ottaa asian puheeksi.

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin tilanteessasi. Kaikkea hyvää sinulle!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Erilaiset nälät

Mistä tietää, milloin kroppa tarvitsee energiapitoisemman välipalan ja milloin riittää pelkkä kevyt mahantäyte? Onko esim. mahan ontto tunne ja murahtelu erilaista jos kyseessä on todellinen energiantarve, kuin jos kyse on vain ruuansulatuselimistön tyhjyydestä? Vai onko nälkä aina merkki siitä että tarvitsee kunnolla ruokaa ettei ala laihtua vahingossa? Puhtaan mielihalun ainakin osaan erottaa, jos näen sattumalta ruokaa jossakin mutta ei ole mitään ruumiillisia tuntemuksia eikä viime ruokailustakaan ole kulunut pitkää aikaa niin silloin se lienee vaan herkkuhimoa jota en tottele joka kerralla. Olen niin kateellinen pikkulapsille jotka automaattisesti osaavat syödä sopivasti, jotenkin se taito hävisi minulta kasvaessa… En osaa kuunnella/tulkita kehoani enää.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei MM!

Kiitos viestistäsi. Nälän tunne on kehon viesti siitä, että elimistö tarvitsee lisää energiaa. Kerroit, ettet osaa enää kuunnella/tulkita kehoasi enää. Tämä on onneksi asia, jota voi harjoitella. On hyvä lähtökohta, että osaat tunnistaa mielihalun ja nälän eron. Tietoisen syömisen ja tietoisen läsnäolon harjoituksilla voi opetella eri tilanteissa tunnistamaan, mikä omaa syömistä ohjaa ja toisaalta mikä on kehon todellinen tarve energialle.

Suosittelen lukemaan Sydänliiton sivuilta tietoa nälän ja kylläisyyden tunteista (avautuu uuteen välilehteen). Sivulla kerrotaan, miten keho viestii nälästä ja kylläisyydestä ja opastetaan, miten tunnistaa nälkä.

Kannustan sinua tutustumaan myös Oivamieli.fi-verkkopalvelun Kehon hyvinvointi -osion Tietoinen syöminen -kokonaisuuteen (avautuu uuteen välilehteen). Kokonaisuudesta löydät erilaisia tietoisen syömisen harjoituksia, joiden tavoitteena on esimerkiksi nälän eri lajien tunnistaminen. Harjoitusten avulla voit oppia kuuntelemaan kehoasi sen kertoessa mitä, milloin ja miten paljon syödä. Harjoituksissa myös opetellaan suhtautumaan joustavasti syömiseen ja etsitään itselle sopiva syömisrytmi.

Lisäksi voit halutessasi käydä lainaamassa kirjastosta kirjoja tietoisesta syömisestä. Netistä löytyy lisäksi podcasteja aiheesta.

Pysähtymällä oman kehon, tuntemusten ja tunteiden äärelle sekä toistuvalla harjoittelulla opit varmasti taas kuuntelemaan kehoasi paremmin.

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

onko kuusamossa epillerit nyt ilmaisia???

onoko ne

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kuusamon neuvolan hoitajan mukaan Kuusamossa on mahdollista saada mikä tahansa ehkäisy maksuttomasti ensimmäisen puolen vuoden ajan. Eli jos e-pillerit valikoituvat sinulle sopivaksi ehkäisymenetelmäksi, saat ne ilmaiseksi kuuden kuukauden ajaksi.

Jos harkitset ehkäisyä, ole yhteydessä neuvolaan: p. 040 860 8633. Sinulle varataan aika, jolloin pääset juttelemaan ehkäisystä ja e-pillereiden hankkimisesta tarkemmin ammattilaisen kanssa. Voit varata ajan ehkäisyneuvolaan myös sähköisen ajanvarauksen kautta (avautuu uuteen välilehteen).

Mukavaa vuoden alkua sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Osastohoito ja Kelan päätöksenteko

Minulla menee hiukan huonosti, ja yksi hoitaja vihjasi ohimennen osastomahdollisuudesta. Minulla on kuitenkin Kelan käsittelyssä hakemus vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen jatkamista varten(psykoterapiana), ja ainakin kun hain sitä ekaa kertaa niin kriteerinä oli ettei muutamaan kuukauteen saa olla ollut sairaalahoidossa. Jos menisin osastolle, hylättäisiinkö terapiahakemukseni? Kannattaisiko odotella kunnes päätös tulee, ja vasta sitten harkita osastolle menoa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Pöh!

Kiitos viestistäsi. Kelan järjestämään vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen ei ole oikeutta, jos on julkisessa laitoshoidossa. Lisää tietoa kuntoutuksesta ja myöntämisperusteista saat Kelan sivulta (avautuu uuteen välilehteen). Kannustan keskustelemaan sinua hoitavan lääkärin kanssa juuri sinun tilanteeseesi parhaiten sopivista hoitoratkaisuista. Hän on terveydenhuollon ammattilainen ja tuntee tilanteesi sekä pystyy tarkastelemaan terveys- ja hoitotietojasi. Voit kysyä ja keskustella hänen kanssaan esimerkiksi siitä, miten hän arvioi osastomahdollisuuden sopivan sinulle.

Kaikkea hyvää sinulle!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

E-pillerien viimeinen käyttöpäivämäärä

Mulla on käytössä tällä hetkellä Diza -merkkiset yhdistelmäehkäisypillerit. Sain kyseistä valmistetta syksyllä kouluterveydenhoitajalta kuukautisien vuoksi, en siis itse ehkäisytarkoitukseen. Tänään päätin katsoa pakkaukseni viimeisen käyttöpäivämäärän ja huomasin sen olevan 3/2023. En ole kerennyt syömään siihen mennessä kaikkia laattoja, vaan minulla olisi vielä maaliskuun jäljellä noin 2 laattaa vielä käyttämättä. Onko päivämäärän noudattaminen ehdotonta, vai voinko syödä kyseiset laatat lävitse ilman huolia? Mietin kyllä kouluterveydenhuoltoon soittamista, mutta en ole täysin varma onko se tarpeellista, joten päätin kysyä ensin täällä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Mietityttävä asia!

Kiitos kysymyksestäsi. Hyvä, että satuit katsomaan viimeisen käyttöpäivämäärän. Pillereiden pakkausselosteessa sanotaan, että ”Älä käytä tätä lääkettä läpipainopakkauksessa ja kotelossa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, EXP. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.” (Lähde: Lääkeinfo.fi, avautuu uuteen välilehteen). 

Eli voit käyttää pillereitä maaliskuun loppuun asti, mutta jäljelle jääneet pitäisi hävittää. Apteekit ottavat vastaan vanhentuneita lääkevalmisteita, ja toimittavat ne eteenpäin hävitettäväksi tarkoituksenmukaisella tavalla, ympäristöä suojellen. Pillereitä ei siis saa heittää roskiin eikä viemäriin. Pillereiden vieminen apteekkiin on maksutonta.

Mukavaa alkuvuotta sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Vaikeus päästä hoitoon

Moi! Miten pitkään on normaalia odottaa lääkäriaikaa psykiatrian puolella? Entä kuinka kauan terveyskeskuksen fyysisten pulmien hoitaja-ajan saamiseen saa mennä, entä lääkäriajan? Jos saa lähetteen sairaalaan erikoislääkärille, kuinka pian pitää päästä sinne hoitoon? Millaiset vaivat on kiireellisiä, kun tuntuu että mikään ongelmani ei taida olla tarpeeksi vakava ammattilaisten mielestä? Tuntuu että nykyään kaikkialla on liikaa ruuhkaa ja minnekkään ei pääse, ja luvatut lähetteet ja lausunnot eivät tulekaan lähetetyiksi(joudun miltei aina itse kyselemään niiden perään viikkojen/kuukausien toiveikkaan&turhan odottelun jälkeen). Joskus minulle luvataan että lääkäri soittaa minulle pian, ja sitten odotan sitä turhaan yli viikon ja joudun soittelemaan että miksei minulle soiteta, ja siellä sanotaan että on ollut kiireitä ja piti lykätä aikaa, soittaa se lääkäri kyllä kun kerkiää… Terveyskeskus sanoo usein ettei koko viikolle ole aikoja vapaana ja ensi viikolle ei anneta aikoja vielä, ja käskevät menemään päivystykseen jos en kestä kipua tai vuodan liikaa verta tms, ja sitten päivystyksestä sanotaan sinne yrittäessäni että on katastrofitilanne, siellä ei ole juuri mitään resursseja, siellä ei voida hoitaa kuin tosi pahassa jamassa olevat, en pääse sinnekkään ja jään kotiin kitumaan. Onko tämä ihan normaalia? Voikohan jostakin saada maksusitoumusta yksityislääkärille että saisi hoitoa(olen köyhä ja pitäisi päästä ainakin kahden eri alan erikoislääkäreille)?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Odottelija!

Kiitos kysymyksistäsi. On valitettava tosiasia, että julkinen terveydenhuolto on kuormittunut. Tämä näkyy esimerkiksi siten, että hoitoon ei ikävä kyllä pääse silloin kuin olisi tarve. Olen pahoillani, että ruuhkat vaikuttavat myös sinun elämääsi kurjalla tavalla ja joudut esimerkiksi odottelemaan liian pitkään aikoja terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotolle. Näin ei pitäisi olla.

Hoitoon pääsystä säädetään terveydenhuoltolaissa. Hoitoon pääsylle on säädetty esimerkiksi tietyt enimmäisajat. Säädetyt enimmäisajat vaihtelevat esimerkiksi hoidon tarpeen mukaan. Sosiaali- ja terveysministeriön sivulla on kootusti tietoa hoitoon pääsystä ja enimmäisajoista, joita kysymyksissäsi pohdit: stm.fi/hoitotakuu (avautuu uuteen välilehteen).

Voit myös katsoa Valviran sivulta (avautuu uuteen välilehteen) ohjeet, mitä voi tehdä, kun on tyytymätön hoitoon. Lisäksi potilasasiamies auttaa, jos haluat lisää tietoa ja neuvontaa potilaan asemasta ja oikeuksista. Lue Valviran sivulta lisää, miten potilasasiamies voi auttaa (avautuu uuteen välilehteen).

Kannustan sinua käymään paikkakuntasi Ohjaamossa, jossa tilannettasi voidaan paremmin kartoittaa ja suunnitella sinulle selkeät askelmerkit, miten sinun on hyvä edetä terveysasioiden kanssa.

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Penis vääntyi.

Hei! Itsetyydytyksessä penikseni vääntyi hieman vasemmalle jonka jälkeen tuli pientä kipua ja hetken päästä vähän vihlontaa. Tilanteesta on nyt kulunut 2 päivää ja minkäänlaisia vaivoja ei ole tullut jälkeenpäin, penis näyttää normaalilta eikä ole kipuja. Asia on silti jäänyt vaivaamaan minua, kun luin että penis voi murtua itsetyydytyksessä.

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Koska tapauksen jälkeen ei ole ilmennyt mitään vaivoja ja peniksesi näyttää normaalilta eikä kipujakaan ole, on kaikki todennäköisesti täysin kunnossa.

Penismurtumassa peniksen paisuvaisen kuoreen tulee repeämä, penis turpoaa ja siihen tulee verenpurkauma. Lähde: Terveyskylä.fi (avautuu uuteen välilehteen)

Jos jotain oireita, kuten kipua, sattuisi ilmaantumaan, on siinä tapauksessa hyvä kysyä neuvoja terveydenhuollosta. Jos mitään poikkeavaa ei ilmene, ei sinun tarvitse tehdä asian suhteen mitään.

Terveyttä ja hyvinvointia sinulle vuoteen 2023!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

orgasmin kesto

Kuinka kauan orgasmi tavallisesti kestää tytöillä/pojilla?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei tytsy14!

Kiitos kysymyksestäsi. Orgasmin kokeminen on hyvin yksilöllistä sukupuolesta riippumatta. Seksuaalisen hyvinvoinnin edistäjän, Sexpon, mukaan orgasmin keskimääräinen kestoaika on noin 5–60 sekuntia. On tavallista, että orgasmien kesto vaihtelee. Orgasmi voi olla hetkellinen huipentuma ja laukeaminen, se voi olla vaimea ja lyhytkestoinen tai se voi olla voimakas ja kestää pidempään. Jotkut taas eivät ole koskaan kokeneet orgasmia.

Lisää tietoa orgasmeista saat Sexpon sivulta (avautuu uuteen välilehteen).

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Ehkäisy

Hei!! Mietin että minkälainen ehkäisy pitäisi olla ensimmäisellä kerralla. Ja jos tarvii e pillereitä niin saako niitä ilman, että vanhemmat saavat tietää ja niiden mahdollinen hinta? Kuinka usein niitä täytyy syödä? Ja myös se että mistä saa hankittua e pillereitä?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Bella07!

Kiitos yhteydenotostasi. Hienoa, että huolehdit ehkäisystä. Jos kyse on penis-emätinyhdynnästä, on ehkäisykeinona hyvä käyttää kondomia. Ohjeiden mukaan käytettynä kondomi suojaa niin seksitautien tarttumiselta kuin ei-toivotulta raskaudelta. Kondomin käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen. Ohjeita kondomin käyttöön löytyy esimerkiksi Kumitan sivuilta (avautuu uuteen välilehteen). E-pillerit eivät siis ole välttämättömyys. Kun käyttää kondomia yhdynnässä, on suositeltavaa käyttää myös liukuvoidetta, joka ehkäisee kondomin rikkoutumista ja voi myös lisätä seksin nautinnollisuutta. Jos pidempiaikaiselle ehkäisylle on tarve, voi miettiä myös muita ehkäisykeinoja.

E-pillerit eivät suojaa seksitautien tarttumiselta, mutta ne sopivat monille pidempiaikaiseen käyttöön ehkäisemään ei-toivottua raskautta. On myös olemassa muita ehkäisykeinoja. Sopivaa ehkäisykeinoa valittaessa on hyvä käydä keskustelemassa ehkäisyneuvolassa tai kouluterveydenhoitajan kanssa joko yksin tai yhdessä (seksi)kumppanin kanssa. E-pillereihin tarvitaan terveydenhuollosta resepti, jonka avulla pillereitä saa ostettua apteekista. Hinnat vaihtelevat valmisteen mukaan, mutta paikkakunnallasi ikäisesi saa e-pillerit vuodeksi ilmaiseksi. E-pillereiden hankinnasta ei tarvitse kertoa vanhemmille. Itse valitset, keille kerrot seksuaaliterveyteesi liittyvistä asioista.

E-pillereitä otetaan säännöllisesti, yksi pilleri päivässä. Joissakin valmisteissa pidetään viikon tauko pilleriliuskojen välissä. Joissakin valmisteissa tauon sijasta otetaan pilleriliuskassa olevia lumepillereitä, joissa ei ole vaikuttavaa ainetta. Jokaisen valmisteen mukana on pakkausseloste, josta löytyy tarkemmat käyttöohjeet. Myös terveydenhuollossa ja apteekissa opastetaan tarvittaessa valmisteen käytössä.

Lisää tietoa ehkäisykeinoista kannattaa kysyä kouluterkkarilta tai ehkäisyneuvolasta.

Etukäteen on myös hyvä pohtia omia rajoja eli sitä, millaiseen seksiin on valmis ja halukas ja millaiseen ei. (Seksi)kumppanin kanssa on hyvä keskustella siitä, mitä eka kerta kummallekin merkitsee ja mitä toiveita siihen liittyy. Ehkäisystä huolehtiminen on jokaisen seksin osapuolen vastuulla, joten siitäkin on hyvä keskustella yhteisesti ennen seksiä. Seksiä monenlaista, eikä eka kerta välttämättä tarkoita sellaista seksiä, jossa olisi seksitaudin tarttumisen tai raskauden alkamisen riski. Seksistä puhumisen checklist (avautuu uuteen välilehteen Hyvä kysymys -palveluun) voi olla hyvä apuväline keskustelun tueksi.

Mukavaa vuoden alkua sinulle!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Heikentynyt erektio

Hei! Tarvisin nopeasti apua. Minusta tuntuu, että penis vahingoittui itsetyydytyksessä. Itsetyydytyksessä peniksestä lopahti erektio ja siinä tuntui hieman kipua. Penikseen ei tullut turvotusta eikä värimuutoksia. Tapahtuneen jälkeen pystyn saamaan erektion, mutta se ei ole yhtä vahva kuin ennen. Tapahtuneesta on yksi päivä, penis näyttää ja vaikuttaa normaalilta. Peniksessä ei ole myöskään kipua, eikä muita oireita. Ongelma on, että peniksen erektio ei ole yhtä voimakas kuin ennen. Onko kyse jostain vakavasta ja miten minun tulisi toimia tässä tilanteessa?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Akuutti!

Kiitos kysymyksestäsi. Joskus pelkästään pelko tai huoli siitä, että erektio ei onnistu, voi vaikuttaa erektion saamiseen. Myös stressaantuneena voi erektion saaminen olla hankalaa. Koska kerrot peniksesi näyttävän ja vaikuttavan normaalilta, voit rauhallisin mielin nyt vain seurailla tilannetta jonkin aikaa.

Jos penikseen ilmaantuu jotain oiretta, kuten kipua, on silloin tärkeää kääntyä terveydenhuollon puoleen. Jos erektio ei tulevinakaan viikkoina onnistuisi samaan tapaan kuin ennen, voit siinäkin tapauksessa olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Voit asioida esimerkiksi opiskeluterveydenhuollossa (jos olet opiskelija) tai terveysasemalla. Voi kuitenkin hyvin olla, että erektio tulee pian taas yhtä voimakkaana, kuin ennenkin.

Rentouttavaa vuoden loppua sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut