Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Menkat meitityttää

Hei, mulla on ollut menkat vähän alle vuoden, mutta noin 5 säännölliset. Kesällö siirsin niitä ja sen jälkeen tuli elokuussa menkat, mutta sen jälkeen ei oo näkyny. 2 kerta on tullut viikon verran sellasta ruskeeta limaa. Nyt näyttää taas alkavan uudestaan. Eli pitäiskö tästä huolestua? Mulla on kyllä viime aikoina ollu aika paljon stressiä, niin vlis periaatteessa johtua siitä, mutta entäs toi ruskea vuoto? Ja tosiaan ei sitä hirveesti tuu, ehkä valkovuodon verran.

Niukentuneet kuukautiset

Hei, mistä voisi johtua että muutamat viime kuukautiseni ovat olleet paljon normaalia niukemmat? Syömisessä ei ole tapahtunut muutoksia. Olen kyllä liikkunut normaalia vähemmän viimeksi kuluneiden kuiden aikana. Kuukautiset ovat kyllä säännölliset mutta tämä yhtäkkinen muutos mietityttää. missä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että seurailet omia kuukautisia ja teet niihin liittyen havaintoja. 

Kuukautisissa tapahtuvat muutokset voivat johtua monenlaisista syistä. Esimerkiksi stressi voi aiheuttaa tavallista niukemmat kuukautiset. Muutokset kuukautiskierrossa ja –vuodoissa voivat myös johtua esimerkiksi hoitamattomasta seksitaudistaMyös esimerkiksi kilpirauhaseen liittyvät ongelmat (kuten kilpirauhasen vajaatoiminta) voivat oireilla niukentuneina kuukautisvuotoina. Lisäksi hormonaalisten ehkäisypillereiden käytön aloittaminen usein niukentaa kuukautisia. Syitä voi olla monia muitakin. Toisaalta, on myös normaalia, että joskus kuukautisvuodot ovat vähän tavallisesta poikkeavat ilman suurempaa syytä.  

Voit olla yhteydessä terveydenhuoltoon ja kysyä neuvontaa tilanteeseesi. Esimerkiksi terveysaseman terveysneuvonnassa sinua neuvotaan, onko tarvetta varata aikaa terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle vai riittääkö toistaiseksi kuukautisten seurailu. Myös opiskelijaterveydenhuolto auttaa, jos olet opiskelija.  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Spitback Man?

Alko pelottaa, kun yks frendi kerto et sputbak man tulee tannE ku se sano sillee tai jtn, Ja sittwn joku zen kuski kans. Lukitsin oovenki ku ne on vissii aika vaarallisii henkilöit ja sit tarviin myös filips mankka kajari akuutti nippii 15 min tori säätöö ni peruin sen tilauksenki. Mut otin kahvinkeitti,mest töpselin irti ettei ne kuuntele mua tai sillee. Mite saan apua? Kontulan heporotat tukee mua täs asias. Mut meen syömää mun australialaist pekonii nyt et vastatka ku kerkeette. -Musta Jori

Kommentoi
Näytä vastaukset

Moi Jori.

Kiva, kun laitoit viestiä. Kuulostaa kyllä siltä, että sulla on nyt aika monta asiaa, jotka kaipais työstämistä. Ootko muuten työelämässä tai opiskeletko? Ja millaiset tukiverkostot sulla muuten on? Minkälaista apua / neuvontaa / tukea sä erityisesti toivoisit? Me Vantaan etsivässä nuorisotyössä tarjotaan tukea 16-28 vuotiaille työn ja koulutuksen ulkopuolelle oleville vantaalaisille. Meidät saa myös kiinni tästä numerosta, jos haluut soitella ja miettiä yhdessä eri vaihtoehtoja: 050 312 4372 

 

https://www.vantaa.fi/vapaa-aika/nuoret/tukea_neuvoa_ja_apua/etsiva_nuorisotyo

Anteeks, en ymmärtänyt.


Siis joo tää on pyöriny tää juttu jo kauan spitbackmanista. Tosi iso uhka yhteiskunnalle. Aika epäalffa jätkä mut kummiski semi ilkee ja koskettelee pelkkii tummii. Meissi on nyt tapellu spitbakmanin kaa vuodest ysiviis ja en oo vieläkää saanu tapettuu. Vetää vissii aina enne tappeluu jotai akuuttii nippii en sit tiiä.


Menkkakipujen loppuminen?

Hei! Mulla on ollut menkat nyt noin viisi vuotta, ja ne on aina tulleet aika säännöllisinä. Kipuja mulla on tavallisesti ollut aina ensimmäisenä päivänä sen verran, että tarvii muutaman särkylääkkeen ottaa.

Nyt kuitenkin keväällä mulla oli yhdet todella kipeät menkat. Mikään särkylääke ei auttanu ja kipujen lisäksi oli tosi heikko olo ja oksensinkin muutaman kerran. Silloin toi olo kesti useammankin päivän, vaikka aina aikasemmin mulla on toisena päivänä ollut täysin normaali olo.

Pelkäsin, että noi kivut tulis toistumaan sitten aina tulevina menkkoina. Mut sit kun alkoi seuraavat menkat, niin mulle ei tullutkaan yhtään mitään kipuja eikä heikkoa oloa. Koskaan aikasemmin mulla ei ollu ollut kokonaan kivuttomia menkkoja, niin se tuntu jotenki hämmentävälle, mut ajattelin, et kai se oli vaan joku outo yksittäinen tapaus.

Nyt sit kuitenkin ton jälkeen viimmeiset neljät menkat on kanssa olleet täysin kivuttomat. Onhan se toki tosi mukavaa olla ilman kipuja, mut mua vaan mietityttää, että onko toi ihan normaalia.

Voiko menkkakipujen tuleminen loppua tollain ihan seinään vai onko se jotenkin epätavallista?
Voiko tolle olla joku syy, josta pitäis huolestua?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Menkkoihin liittyvät kivut ovat jokaisella tytöllä ja naisella yksilöllisiä. Monet eri asiat voivat vaikuttaa kipujen ilmenemiseen. Kivuista ei kuitenkaan kenenkään tarvitse kärsiä, vaan niitä voi alkuun hoitaa liikunnalla, terveellisellä ruokavaliolla sekä tarvittaessa tulehduskipulääkkeellä. Jos menkkojen aikana esiintyy jatkuvasti kovia kipuja, kipujen syytä kannattaa käydä selvittämässä lääkärin vastaanotolla.
Sinun tilanteessasi kivut ovat jääneet pois, mikä on hyvä asia. Et kerro viestissäsi, onko elämäntilanteessasi ollut muutoksia, jotka saattaisivat vaikuttaa kuukautiskipujen ilmenemiseen. Esimerkiksi muutokset liikunta- ja ruokailutottumuksissa, tai ehkäisyvalmisteen käyttö voisivat olla tällaisia. Koska kipujen pois jääminen sinua huolettaa, voisit varmuuden vuoksi käydä selvittämässä asiaa terveydenhoitajan vastaanotolla. Hän voi tarvittaessa ohjata sinut tarkempiin tutkimuksiin. Voit varata ajan Oulun omahoidon kautta (ouka.fi). Näin saisit varmuuden, että kaikki kunnossa, eikä sinun tarvitsisi olla huolissaan asiasta.

Terveisin: Mira, Byströmin nuorten tieto- ja neuvontapalvelut

Kuukautiset myöhässä

Moi! Oon 13-vuotias tyttö ja mulla alko kuukautiset yli vuosi sitten. Ne alkoivat jo tasaantumaan, tuli aina kolmen - neljän viikon välein mutta nyt edellisistä on pari kuukautta eli kahdeksan viikkoa. Onko tämä normaalia

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Apuaa! 

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. On täysin normaalia, että kuukautiskierrot ovat epäsäännöllisiä noin 2-3 vuoden ajan kuukautisten alkamisesta.  

Lisäksi kuukautiskierto häiriintyy herkästi, joten kyse voi olla tästäkin. Onko elämässäsi tapahtunut jotain poikkeavaa viime aikoina? Mitättömiltäkin tuntuvat muutokset saattavat vaikuttaa kuukautiskiertoon. Väestöliitto on koonnut Hyvä kysymys –palvelun sivulle asioita, jotka voivat olla syynä kuukautisten myöhästymiseen. Voit katsoa sivulta, huomaatko omassa elämässäsi jotain näistä asioista.  

Voit rauhassa seurailla tilannetta ja jos kuukautisia ei pian tule, on sinun hyvä olla yhteydessä lääkäriin tai koulusi terveydenhoitajaan. Hän selvittää tilannetta kyselemällä, ja tarvittaessa sinut ohjataan verikokeisiin. Yleisimmin kuukautisten myöhästymisen taustalla ei ole mitään vaarallista. 

Ihanaa syksyä sinulle!  

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi 

Kasvohoito korona-aikana

Minulla on tulossa tärkeät juhlat, ja haluan käydä poistattamassa mustapäät ym inhottavuudet joitakin viikkoja ennen sitä. Mutta voiko korona-aikana ollenkaan mennä kasvohoitoon kun siellä ei voi pitää maskia? Onko se turvallista vai kannattaako mieluummin kärsiä näpyistä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Suoraa vastausta kysymykseesi ei ole, mutta toivottavasti vastaukseni auttaa sinua päätöksenteossa. 

Koronatilanne on maakunnassasi tällä hetkellä epidemian kiihtymisvaiheessa. (Vaiheita on kaikkiaan kolme: 1. perustaso, 2. kiihtymisvaihe ja 3. leviämisvaihe.) Viime aikoina tilanne on kuitenkin mennyt maakunnassa parempaan päin. Esimerkiksi viime viikon aikana koko maakunnan alueella uusia tartuntoja todettiin yhteensä 19 tapausta. Lue tästä lisää maakuntasi koronatilanteesta. 

Suosittelen katsomaan haluamasi palveluntarjoajan verkkosivuilta tietoa siitä, kuinka koronatilanne on otettu heillä huomioon. Jos tietoa ei löydy, kannattaa palveluntarjoajaan olla yhteydessä vaikkapa soittamalla tai s-postitse ja tiedustella, miten turvallista heillä on asioida. Kannattaa selvittää ainakin, käyttääkö kosmetologi maskia hoidon aikana, miten käsihygienia on huomioitu ja onko muihin asiakkaisiin mahdollisuus pitää turvavälit ennen ja jälkeen hoidon. Voit myös vertailla eri palveluntarjoajia. 

Sen jälkeen sinun on varmasti jo helpompi valita, käytkö kasvohoidossa vai et. Tietysti kannattaa myös seurata oman alueen koronatilannetta ja –suosituksia H-hetken lähestyessä.  

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Tekeekö yksi paha persoona pahaksi?

Jos ihmisellä on dissosiatiivinen identiteettihäiriö, ja yksi persoona on kiltti aikuinen, ja muutamat viattomia eri-ikäisiä lapsia, mutta yksi on joskus ilkeä/töykeä tai mielihaluiltaan aggressiivinen aikuinen/peto(siksi että se yrittää suojella muita osia havaitsemiltaan ”uhilta”, esim. jos kuka vaan mies koskettaa, vahingossakin, niin se osa aktivoituu ja mielessään se tyyliin hyökkää miehen kimppuun kuin eläin ja puraisee siltä käden irti tai pahempaakin vaikka oikeasti se ei kuitenkaan tee muuta kuin värähtää näyttävästi inhosta ja pakenee paikalta suihkuun) niin luokitellaanko ihminen silloin pahaksi vai hyväksi tyypiksi? Onko tähän joku moraalinen tai vaikkapa uskonnollinen kanta olemassa(esim. pääsisikö tämmöinen tyyppi evlut.kirkon mukaan taivaaseen vai pidettäisiinkö sitä tyyliin demonin riivaamana ja suunta olisi automaattisesti helvetti?)? Että jos ihmisen yksi osa on paha, niin onko kokonaisuus automaattisesti paha ja ”saastunut”? Vai saako se paha osa anteeksi pahuutensa koska se tekee/ajattelee jutut lapsiosien suojelutarkoituksessa eikä kuitenkaan ikinä edes satuta ketään oikeasti vaan ainoastaan saattaa joskus loukata sanoen asiansa töykeästi, fantasioiden raatelua ja murhaa joita ei iki kuuna päivänä oikeasti toteuttaisi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos viestistäsi ja pohdinnoistasiJos ihmisellä on dissosiatiivinen identiteettihäiriö, on silloin kyse mielen sairaudesta. Ei siis siitä, että ihminen olisi pahaVarmasti tosi moni hyvä tyyppi kärsii mielenterveyden ongelmista. Mielenterveys tai sen ongelmat eivät siis määrittele sitä, onko henkilö paha vai hyvä tyyppi.  

Ev.lut. kirkon mukaan suunta ei tällaisen kuvailemasi kaltaisen henkilön kohdalla olisi automaattisesti helvetti. Olennaisinta taivaaseen pääsemisessä on usko Jeesukseen. Jos haluat pohtia asiaa tarkemmin uskonnollisesta näkökulmasta, kannustan olemaan yhteydessä esimerkiksi Kirkon keskusteluapuun tai paikkakuntasi seurakuntaan.  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Erikoinen kuukautissuoja?

Tuota, semmoinen superällönolo juttu että en halua käyttää tamponia/kuukuppia koska en tahdo mitään sisälleni, ja siteet eivät toimi koska olen päivän ja yön aikana niin erilaisissa asennoissa(päivälläkin olen välillä makuulla ja vaikka miten). Olen kokeillut kauppojen kaikki isoimmat siivekkeelliset yösiteet ja tosi usein menee paikat sotkuun kun jostain suunnasta menee ohi. Ja en halua kuukautisalushousuja koska niitä ei tietääkseni ole kertakäyttöisinä enkä kykenisi pesemään/käyttämään niitä uudestaan hygieniapakko-oireiden takia. Voisikohan kuukautisten aikana käyttää suojana aikuisten inkontinenssiin tarkoitettuja alushousumaisia vaippoja? Imevätkö ne verta ollenkaan vai onko siteet jotenkin eri tavalla tehtyjä? Kuukautiseni ovat määrältään normaalit. Erottuvatko vaipat pahasti vaatteiden läpi, jos on vaikkapa väljä mekko tai collegehousut? Luulisi että niissä ei tulisi ohivuotoja kun joka suunnassa on suojaa. Varsinkin yöllä se olisi kiva, lakananvaihto ja pyykkäys on ärsyttävää. Jos käyttäisin semmoista suojana, niin kuinka usein sitä pitäisi vaihtaa? Kun minulla iso osa verestä ym mönjästä jää häpyhuulien väliin ja hyvin runsaisiin karvoihin ja lähtee vessassa ravatessa(käyn tosi usein pissalla erään vaivan takia), vain pieni osa menee siteelle tai sen ohi joten vaippa ei kyllä ikinä tulisi täyteen. Ja vaippahan ei kai edes ole suorassa ihokosketuksessa kun karvat on esteenä ja vaipat on kai myös vähän kauempana ihosta kuin siteet? Vai onko ne tiukasti kiinni ihossa? Vauvoilla ainakin ne näyttää vähän roikkuvan? Kuuluuko niistä kahinaa/ripinää kävellessä vai onko aikuisten vaipat hiljaisia? Sori näin omituinen kysymys, tai no, aika montakin kysymystä, en ole varma osaatteko edes vastata tämmöisiin mutta ajattelin kuitenkin kokeilla, jos vaikka saatte selvitettyä jotakin kautta tai tiedätte jonkun toisen paikan joka tietää…

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi! 

Hienoa, että kartoitat sinulle sopivia kuukautissuojavaihtoehtoja. Kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja löytyy varmasti sinulle sopiva suoja. Kannustan kokeilemaan myös noita mainitsemiasi inkontinenssiin tarkoitettuja alushousumallisia suojia, joista puhutaan myös nimellä inkohousut.  

Kysyin asiantuntevaa neuvontaa tilanteeseesi Tenalta, joka suunnittelee ja valmistaa inkontinenssituotteita.  

Inkohousut on suunniteltu virtsan imemiseen ja niissä on huomattavasti tehokkaampi imukyky kuin tavallisissa kuukautissuojissaTenalta kerrottiin, että veri kyllä imeytyy inkohousuihin, mutta imeytymiseen vaikuttaa esimerkiksi kuukautisvuodon paksuus. Paksu vuoto imeytyy heikommin kuin “vetisempi” vuoto. Pakkauksessa ja netissä tuotteen esittelyssä on kerrottu, kuinka imukykyinen suoja on kyseessä 

Inkohousut tuskin erottuvat väljien vaatteiden läpi. Se toki riippuu vaatteestakin. Tiukempien vaatteiden kanssa ne voivat erottua. Inkohousut eivät kahise/ripise. Inkohousut ovat napakammat ja enemmän kiinni ihossa kuin kuukautissuojat. Vulvaalueelta ne eivät kuitenkaan ole aivan iholla. 

Inkohousut on hyvä vaihtaa aamulla, jos vuotoa on yön aikana tullut. Inkohousuja kannattaa vaihtaa vuodon määrän mukaan. Käytössä sen varmasti huomaa, mikä on itselle sopiva vaihtoaika. Mitään tiettyjä vaihtoaikoja ei ole.  

Eri tuotemerkeiltä on tilattavissa nettisivujen kautta maksutta tuotenäytteitä. Eli kun etsit itsellesi sopivaa suojaa, voit hyödyntää tätä mahdollisuutta. Inkohousuja löytyy myös tavallisista marketeista. Voit kysyä halutessasi lisää neuvoja suoraan suojia myyviltä yrityksiltä. 

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Matala verenpaine ja pyörtymisen pelko

Minulla on käsittääkseni aika matala verenpaine(yläpaine n.95, alapaine n.65) ja usein seistessä pyörryttää ja välillä oikeasti taju meinaa lähteä(näkökenttä kapenee ja mustuu pois, äänet muuttuu kaukaisiksi, meinaa jalat lähteä alta jos ei ehdi istumaan/makaamaan, jne), tänäänkin niin kävi kolme kertaa töissä. Ja se on aika paljolti seisomatyötä. Pyörrytys myös vaikeuttaa ajattelua, tuntuu kuin ajatuksetkin olisivat sekaisin eikä voi keskittyä kunnolla ja kaikki toimii vähän ”hidastetusti”. Olen alkanut stressata vähän kaikkea missä täytyy seisoa, kuten juuri tuo työ ja esim. kauppareissut, kaikenlaiset jutut missä ei voi helposti päästä istumaan/makuulle. Miten voisin oppia uskomaan ettei julkisesti pyörtyminen ole maailmanloppu, että se ei ole maailman noloin asia eikä siinä välttämättä edes tule kovin pahoja vammoja, ja stressaamaan vähemmän? En pysty nauttimaan asioista normaalisti tämän takia kun stressaan ja pelkään ja odotan että milloin taas meinaa taju lähteä. Kysyin joskus lääkäriltä voiko matalalle verenpaineelle tehdä jotakin ja hän sanoi että se on vain terveellistä eikä sitä kannata yrittää nostaa esim. liialla suolan syönnillä. Mutta kun tämä häiritsee minua! Mitä teen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Valotpois! 

Kiitos viestistäsi. Koska pyörrytys häiritsee ja vaikeuttaa normaalia elämääsi, suosittelen sinua hakeutumaan terveydenhuoltoon. Siellä alan ammattilaiset pystyvät tutkimaan asiaa tarkemmin. Tämän jälkeen sinulle voidaan tarjota sopivaa apuaOta siis rohkeasti yhteyttä terveydenhuoltoon. 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Valkovuoto

Onko normaalia että valkovuotoa tulee joka päivä? Tätä on jatkunut jo yli vuoden.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Alisa! 

Kiitos kysymyksestäsi. On normaalia, että valkovuotoa tulee joka päivä. Ei siis huolta! 

Emättimessä onkin aina jonkin verran valkovuotoa. Valkovuodon määrä on yksilöllinen juttu. Määrä voi myös vaihdella hormonien vaikutuksesta kuukautiskierron eri vaiheissa. 

Valkovuoto kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon happamuus ehkäisee tulehduksia. 

Mukavaa syksyä sinulle! 

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Sivut