Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Itsetuhoisuus

Mikä auttaa siihen että on usein itsetuhoisia ajatuksia en halua puhua tästä vanhemmilleni, mikä vois auttaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Hienoa, että laitoit viestiä tänne Kysyttävää-palstalle. Teet oikein, kun haet itsellesi apua. Itsetuhoisista ajatuksista on tärkeää kertoa mahdollisimman aikaisin jollekin auttavalle aikuiselle, jotta omaan tilanteeseen ja oloon saa helpotusta, eikä asiat pahene.

Vanhemmillesi sinun ei tarvitse puhua asiasta, mikäli et ole siihen vielä valmis. Luulenpa, että he kuitenkin haluaisivat olla tukenasi huoliesi kanssa. Toivon, että keskustelet ajatuksistasi kuitenkin jonkun kanssa:

Yksi vaihtoehto avun saamiseen on jutella itsetuhoisista ajatuksistasi koulusi terveydenhoitajan kanssa. Hän on alan ammattilainen ja osaa auttaa ja olla tukenasi. Voitte yhdessä jutella, mikä auttaisi just sua itsetuhoisten ajatusten kanssa. Ihmiset ovat erilaisia, ja kaikki keinot eivät sovi jokaiselle.

Vaihtoehtoisesti voit olla yhteydessä paikkakuntasi terveyspalveluihin. Voit ottaa yhteyttä verkossa, täyttämällä lyhyt yhteydenottolomake Palveluluukussa. Sinuun ollaan sitten pian yhteydessä. Löydät lisätiedot ja lomakkeen Sosterin sivulta.

Kannustan sua tutustumaan näihin Nuorten itsetuhoisuus -sivuihin. Sieltä saat tietoa, joka voi auttaa ymmärtämään tilannettasi paremmin. Katso erityisesti sivun osio ”Mistä apua?”, ja hyödynnä neuvoja.

Nuorille on myös olemassa erilaisia maksuttomia chatteja, joissa säkin voit halutessasi jutella huolistasi ja ajatuksistasi nimettömänä ja saada tukea. Chatteja löytyy Netarista.

Tsemppiä, ja rohkeutta avun hakemiseen. <3

Halein, Riina | Nuortenelämä.fi

Kuukautiset ja raskaus?

Hei, minulla on aina ollut todella säännölliset kuukautiset, mutta nyt ne ovat jo 4 päivää myöhässä, mitä ei siis ole ikinä aiemmin tapahtunut. Muutaman päivän ajan on ollut menkkamaista tylppää kipua alavatsassa mutta vuotoa ei ole. Emme ole poikaystäväni kanssa harrastaneet yhdyntää mutta olemme hyväilleet sormin toistemme sukupuolielimiä ja tyydyttäneet toisiamme siihen pisteeseen että poikaystävä laukeaa. Tietääkseni siittiöt kuolevat sormista kun sperma kuivuu, eli en uskoisi raskauden olevan mahdollista ellei sitten spermaa ole jotenkin epähuomiossa päässyt emättimeeni. En ole tehnyt raskaustestiä, se pelottaa minua suunnattomasti, sillä jos sielä olisikin positiivinen. Olemme puhuneet poikaystäväni kanssa asiasta ja hän on yrittänyt rauhoitella minua mutta stressaan menkkojeni myöhästymistä ja sitä jos olisinkin jotenkin ihmeen kaupalla raskaana. Kuinka herkästi oikeasti voi tulla raskaaksi sormien välityksellä? Ja mistä aina niin säännöllisten menkkojen myöhästyminen/väliinjääminen voisi johtua jos kyse ei ole raskaudesta? Olen ihan perusterve, eikä elämässäni ole ollut suurempia muutoksia, hieman ehkä normaalia enemmän stressiä, mutta stressi ei ole aiemminkaan vaikuttanut kuukautiskiertooni. Aion tehdä varmuuden vuoksi raskaustestin, mutta miten pitäisi toimia jos näyttää negatiivista eikä menkkoja silti kuulu? Kuinka luotettavia testit ovat ja täytyykö testejä tehdä useampia? Kiitos jos vastaatte kysymyksiini!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,
Jos kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet, sinun kannattaa tehdä raskaustesti. Toimi testin mukana tulevien käyttöohjeiden mukaisesti, niin saat luotettavan tuloksen testistä. Sinun ei tarvitse tehdä useampaa testiä, jos noudatat testin mukana tulevia ohjeita. Jos tulos on negatiivinen, sinun ei oikeastaan tarvitse tehdä mitään. Yritä parhaasi mukaan olla stressaamatta kuukautisten viivästymisestä. Aina kuukautisten viivästymiselle ei löydy mitään selvää syytä, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Jos kuukautisia ei kuulu, eivätkä seuraavatkaan kuukautiset tule ajallaan, sinun kannattaa käydä selvittämässä asiaa sairaanhoitajan vastaanotolla. Voit asioida käyttämässäsi terveydenhoitopalvelussa, opiskelijaterveydenhuollossa tai terveysasemalla. Voit halutessasi laittaa jo aiemminkin viestiä sairaanhoitajalle Oulun omahoidon kautta.

 Raskaaksi tuleminen ns. käsien välityksellä on mahdollista, mutta ei kovin todennäköistä. Jatkossa teidän kannattaa huolehtia käsien pesusta ja tarvittaessa myös ehkäisyn käytöstä. Jutelkaa poikaystävänne kanssa jatkossakin asiasta ja suunnitelkaa ehkäisyn käyttöä yhdessä. Ehkäisypillerit ovat ohjeiden mukaan käytettyinä luotettava ehkäisykeino. Lisätietoa eri ehkäisykeinoista voit lukea Väestöliiton nuorten sivuilta.

 Jos raskaustesti näyttää positiivista, teidän täytyy jutella asiasta poikaystäväsi kanssa. Raskauden voi halutessanne keskeyttää ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Jos päädytte siihen, voit ottaa yhteyttä käyttämääsi terveydenhoitopalveluun. Voit lukea lisää raskauden keskeytyksestä Väestöliiton Hyvä kysymys-sivuilta.

Terveisin

Hanna, Byströmin nuorten tieto- ja neuvontapalvelu

Tyttöystäväni pilaa orgasmini.

Tyttöystäväni runkkaa minua siihen asti että olen tulossa ja juuri ennen ottaa vain kätösensä pois pippeliltäni ja tuntuu ikävältä laueta kun hän ei mitään kullilleni tee :( Mitä voin tehdä kun runkatessakin tulee aina huono mieli kun ajattelen tätä mitä tyttöystäväni aina tekee. Ja vaikuttaako pippelini koko sperman määrään? Voiko tyttöystäväni tulla raskaaksi nielaisemalla mällini?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Seurustelusuhteessa olisi kumppanin kanssa erittäin tärkeää puhua asioista, jotka mietityttävät itseä. Seksuaalisiin tekoihin, kuten toisen hyväilyyn tai suuseksiin, liittyvissä asioissa on ensiarvoisen tärkeää juttelu kumppanin kanssa siitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä taikka sopivalta juuri minulle. Tämä liittyy luvan antamiseen toiselle. Jos jokin asia hyväilyssä tuntuu sinusta pahalta, on reilua sanoa se toiselle ääneen. Tällöin seurustelukumppanisi tietää missä mennään ja voi näin ollen muuttaa toimintaansa. Masturbointiin liittyvä mielikuva on voinut jäädä muistiisi ikävänä tunteena tyttöystäväsi kanssa koetusta huonosta kokemuksesta, juuri siksi olisi hyvä jutella asia selväksi. Peniksen koko ei millään tavalla vaikuta siemennesteen määrään eikä siemennesteen nielaisemisesta voi myöskään tulla raskaaksi.

Vastauksessa on käytetty avuksi  Poikien talon seksuaalineuvojien asiantuntemusta.

Tarviin nopee apuu

Elikkäs mun poikaystävällä on agiina. Mun kysymys koskee sitä et et kun poikaystävä antaa mulle suuseksiä kun sillä on agiina nii voiko se tarttuu mun pilluu jotenkin?

En keksi otsikkoa

Olen 17-vuotias tyttö ja haluan tietää, mitä siitä seuraisi jos ottaisin hatkat kotoa. 17-vuotiastahan ei voi pakottaa enää palaamaan kotiin. Voivatko vanhemmat vain hakea ja riuhtoa minut pois esim. kaverin luota? Se olisi fyysistä väkivaltaa sekä vapaudenriistoa.. Olisin kuitenkin valmis asumaan omillani sekä pärjäämään, mutta vanhemmat eivät päästä. Haluaisin vain pois kotoa jo..

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kuukuu!

Kiitos kysymyksestäsi. Mietit, mitkä seuraisi, jos ottaisit hatkat pois kotoa.

Vanhemmillasi on oikeus ja velvollisuus huolehtia sinusta. Heillä on oikeus päättää esimerkiksi kasvatuksestasi ja asuinpaikastasi. Asunnon vuokraamiseenkin alaikäinen tarvitsee huoltajan kirjallisen suostumuksen. Teoriassa et siis voi lähteä kotoa, mikäli et saa siihen vanhempiesi lupaa.

Käytännössä kotoa lähteminen tietty onnistuu, mutta sillä on seuraksensa. Vanhempasi voivat tulla hakemaan sinut takaisin kotiin. Olet oikeassa, että väkivalloin he eivät sitä voi tehdä. Vanhemmat eivät saa käyttää ruumiillista kuritusta ja kaikenlainen lapseen kohdistuva väkivalta on rikos.

Jos karkaat kotoa, etkä suostu tulemaan takaisin kotiin, vanhemmat voivat pyytää apua sosiaaliviranomaisilta ja poliisilta. Vanhemmat voivat tehdä katoamisilmoituksen, jos karkaat tietämättömille teille. Poliisin mukaan piilossa pysytteleminen on kuitenkin hankalaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Jos lähtisitkin pois kotoa, miten kävisi sinun ja vanhempiesi välien? Missä asuisit? Miten kustantaisit asumisesi ja elämisesi omillaan? Miten kävisi mahdollisten opintojesi tai töittesi kanssa?

Mitkä ovat ne syyt, miksi haluat pois kotoa? Onko sinun mahdollista vielä keskustella asiasta vanhempiesi kanssa ja tehdä yhdessä suunnitelma, milloin muutat, minne päin ja miten tulet toimeen omillaan asuessasi? Siinäkin tapauksessa, vaikka se tapahtuisi vasta 18 vuotta täytettyäsi. Vanhempien tuki omilleen muuttamisessa ja itsenäistymisessä voi olla merkittävä.

Kerroit, että olet valmis asumaan omillasi ja pärjäämään. Miten voisit osoittaa sen vanhemmillesi? Kun osoitat heille kotona asuessasi, että osaat huolehtia itsestäsi ja olet vastuullinen itsenäistyvä nuori, he voivat heltyä muuttokeskusteluun kanssasi. Mitä olet mieltä?

Voit tulla juttelemaan tilanteestasi myös Nuortenelämä.fi-chattiin. Avoinna seuraavan kerran tiistaina 7. tammikuuta klo 14-16.

Tsemppiä ja antoisaa vuotta 2020!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Herkkä terska, kireä esinahka

Terska on todella herkkä.
Esinahka on ihan hetki sitten ruvennut liikkumaan, mutta se "kiinnike" on vielä kiinni terskassa.
Joten miten voi estää terskan herkkyyttä ja miten saada löysempi esinahka?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Terskan herkkyys on hyvin yksilöllistä. Herkkyys kyllä helpottuu ajan myötä.

On normaalia, että ikäisesi esinahka ei vielä liiku terskan yli. Ei siis syytä huoleen! Alla hieman tietoa aiheesta.

Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta poimittua tietoa:

Osalla penisten esinahka peittää koko terskan, toisilla se peittää sen osittain. Osalla terska on kokonaan näkyvillä. Esinahka on vastasyntyneillä kiinni terskan pinnassa ja peittää terskan kokonaan. Usein viimeistään murrosiässä, peniksen kasvaessa, esinahka löystyy ja irtoaa terskan pinnasta. Tällöin esinahka on vedettävissä taaksepäin niin, että terska paljastuu. Esinahka yhdistyy terskaan, peniksen alapinnalla olevalla ihopoimulla, frenulumilla. 

Sexpon sivulta poimittua tietoa:

Esinahka on lapsen syntyessä kiinnittynyt penikseen kiinnikkeillä, jotka irtoavat itsestään ajan myötä. Joillakin kiinnikkeet irtoilevat vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä, toisilla aiemmin. Esinahkaa ei saa vetää väkisin terskan yli, sillä seurauksena voi olla kipua ja verenvuotoa sekä kudosvaurio.

On hyvin yleistä, että esinahka on ahdas. Tilanne on kuitenkin lähes aina hoidettavissa omin käsin. Esinahan tiukkuutta on mahdollista helpottaa varovaisilla venyttelyillä, joissa on hyvä käyttää apuna perusvoidetta, liukastetta tai hajusteetonta öljyä. Sitä voi venytellä myös suihkussa. Aika sekä säännöllinen ja kärsivällinen venyttely riittävät useimmiten tuomaan esinahkaan väljyyttä. Myös itsetyydytyksen yhteydessä tapahtuva esinahan liikuttelu on eduksi. Tärkeää on, ettei käsittele esinahkaa liian kovakouraisesti. Kannattaa pitää taukoa, jos tuntuu kipua.

Olet vielä murrosiässä, joten esinahka varmasti vielä löystyy ja irtoilee terskan pinnasta.

Jos asiasta kuitenkin aiheutuu sinulle jotain haittaa kuten kipuja/vaikeuksia esimerkiksi itsetyydytyksessä, silloin kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä koulusi terveydenhoitajaan tai terveysaseman lääkäriin.

Mukavaa loppuvuotta!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Syömis häiriö

Miten saan apua jos minulla on lievä anoreksia tai syömishäiriön alkeis vaiheita?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. 

Kiitos viestistäsi ja hyvä että otit yhteyttä. 

Sinua pohdituttaa lievä anoreksia ja syömishäiriön alkeisvaiheet? Hyvä että haet apua ja neuvoja tilanteeseesi. Syömishäiriö on sairaus, johon täytyy hakea apua ja josta voi parantua. 

Apua saa ottamalla yhteyttä omaan kouluterveydenhoitajaan tai omalle terveysasemalle. Tukea avun hakemiseen voi saada kertomalla ajatuksista ja asioista ensin jollekin luotettavalle, turvalliselle aikuiselle tai ystävälle. Avun hakeminen voi tuntua pelottavalle, mutta siksi olisi hyvä, että puhuisit turvalliselle ihmiselle, joka pystyy sinua auttamaan avun hakemisessa ja saamisessa.  

Älä jää yksin! 

Tietoa, apua ja tukea syömishäiriöstä kärsiville ja heidän läheisille löytyy https://syomishairioliitto.fi/ 

Tsemppiä ja hyvää Joulua! 

Terveisin,  

Nuorten Elämä Espoo 

Bulimia?

Oon huomannu että yks mun anoreksiasta kärsivä ystävä menee vessaan aina syömisen jälkeen, ja oon miettiny et oksentaakoha se salaa kaiken sen ruuan pois silloin. Anorektikothan taitaa yleensä sairastaa kans bulimiaa. Miten voin varmistuu siitä että oksentaako se oikeesti?? Kerronko tästä jollekki??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiva, että huolehdit ystävästäsi! Olet oikeassa siinä, että anoreksialla ja bulimialla on yhteys ja kummassakin voi olla päällepäin hyvin samankaltaisia oireita. 

Olisiko sulla mahdollista jutella ystäväsi kanssa ja kysyä asiasta häneltä suoraan sekä kannustaa häntä käymään lääkärissä? Läheisten ja ystävien tuki on tosi tärkeää syömishäiriön hoidossa.

Jos susta kuitenkin tuntuu, että asiaa on vaikea ottaa puheeksi, niin voisit kertoa asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle, tai muulle aikuiselle. 

Lisätietoa löydät Nuorten mielenterveystalon Syömishäiriöt-verkkosivulta. 

Hyvää talven jatkoa!
Marja-Leena

Terska

Esinahka peittää vähän reilu puolet terskasta löysänä. Ja erektiossa esinahka ei pysy terskan päällä ollenkaan. Ennen esinahka pysyi ihan hyvin terskan päällä osittain. Mutta nyt jonkin aikaa esinahka on itsestään lipsahtanut terskan taakse vaikka penis on löysänä. Vedän esinahan aina takaisin terskan päälle kun mahdollista, mutta se lipsahtelee silti pois terskan päältä aika usein.

Onko tähän asiaan voinut vaikuttaa se, että masturboidessa olen venyttänyt esinahkaa reilusti taakse? Sekä seksiä harrastaessa esinahka on myös hyvinkin venyneenä taakse. (Kipuja ei ole)

Nyt tuntuu inhottavalle kun löysänä housuissa olevan peniksen terska paljastuu kokonaan ja paljas terska hankautuu. Kannataisiko vain totutella pitämään terskaa koko ajan paljaana? Vai olisiko joitain keinoja joilla saisi esinahan pysymään edes osittain terskan päällä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Kerrot, että esinahkasi on löystynyt niin, ettei se pysy terskan päällä kunnolla. Mietit, olisiko asiaan voinut vaikuttaa se, että masturboidessasi ja seksiä harrastaessasi olet venyttänyt esinahkaa reilusti taakse. Kysyt, pitäisikö totutella pitämään terskaa koko ajan paljaana vai olisiko keinoja, joilla esinahan saisi pysymään edes osittain terskan päällä.

Erektiossa esinahka usein menee terskan taakse ja erektion poistuttua esinahan voi siirtää takaisin suojaamaan terskaa. Jokaisen esinahka on kuitenkin yksilöllinen. Joillakin miehillä esinahka peittää koko terskan, kun taas joillakin terska peittyy vain osittain. Joillakin terska on kokonaan ”paljaana”. Esimerkiksi ympärileikatuilla terska on aina paljaana.

En usko, että masturbointi tai muu seksi voisi löystyttää esinahkaa jotenkin haitallisen paljon. Sexpon asiantuntijoiden mukaan tavallisin syy sille, että esinahka ei liiku vaivattomasti terskan päälle, on terskan ihon kuivuminen. Sen taustalla on usein liiallinen pesu tai vahvojen pesuaineiden käyttö ja omalle iholle riittämätön kosteutus. 

Voit kokeilla käyttää intiimialueelle sopivaa perusvoidetta tai hajusteetonta ihoöljyä, jos sinulla ilmenee kuivuutta, ärsytystä tai hankaumia terskassa.

Yksi vaihtoehto on kokeilla erimallisia alushousuja. Toisenlaiset alushousut saattavat pitää esinahan paremmin paikallaan terskan suojana.

Tsekkaa alan asiantuntijoiden tarkemmat ohjeet ja vastaus samankaltaiseen kysymykseen Sexpon sivulta.  

Jos asia askarruttaa sinua jatkossa, voit olla asian kanssa yhteydessä terveydenhuoltoon (opiskeluterveydenhuoltoon/työterveyshuoltoon/kaupunkisi terveysasemalle) ja tiedustella sieltä tarkemmin, onko tarvetta esimerkiksi lääkärillä käyntiin.

Mukavaa loppuvuotta! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Milloin

Minkä ikäisenä on hyvä aloittaa seksi kokemukset? Mua haluttaa ja jännittää samaan aikaan kun mietin aloitusta kun se on kohta edessä. Onko paras aloittaa tutustumaan vaikka suuseksillä eikä välttämättä heti yhdynnällä? Peniksessä on muuttunut erektiot kun se on kovempi ja siemensyöksyt kun ne on nyt paljon voimakkaampii kuin ennen. Mistä se johtuu?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Seksikokemukset kannattaa aloittaa ihan omaan ja kumppanin tahtiin. Väestöliiton Milloin olen valmis seksiin? -jutun avulla voit pohtia sun omaa valmiuttasi seksiin. Kannattaa kuulostella itseään ja miettiä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä taas ei tunnu hyvältä.

Hyvä, että mietit seksiä laajempana käsitteenä. Seksi on muutakin kuin yhdyntää, joten esimerkiksi suuseksi ja hyväily ovat hyvä tapa aloittaa.

Kannattaa myös muistaa, että ehkäisystä huolimatta, yhdynnässä on aina raskaaksi tulon riski. Lisätietoa voit saada esimerkiksi Just Wear Itin Seksiä on monenlaista -nettisivulta.

Murrosiässä pojan kroppa muuttuu ja vahvistuu. Verisuonet myös vahvistuvat ja penishän kovenee siten, että siihen pakkautuu verta. Penis on kovempi kuin aiemmin ja siemensyöksyt myös voimistuvat, koska kroppa on kehittyneempi, kuin aiemmin. Lisätietoa voit saada Väestöliiton nuorten nettipalvelusta.

Hyvää talven jatkoa!
Marja-Leena

Sivut