Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Kysymyksiä käteen vetämisestä

Joo eli oon 14v ja oon alotellut käteen vetämisen. Kun vetelen noin 15sec käteen niin tulee sellanen outo olo että käteen vetäminen sattuu. Hetken päästä se sitten loppuu. Peniksen kärkeen tulee jotain nestettä kun runkkaan (ei spermaa). Spermaa ei millään tule vaikka vetelen kuinka kauan.

Mistä johtuu

Hei. Mun menkat on ollu monta vuotta jo säännölliset, mutta mun kierto on ollu aina tosi lyhyt, n. 20 päivää. Nyt mun menkat on ollu myöhässä jo ainaki kuukauden ja tätä ei oo tapahtunu ikinä ennen. Alotin muutama kk sitte gluteenittoman ruokavalion, ku mulla todettiin vehnäallergia. En tiiä voisko tää johtua tosta ruokavalion muutoksesta. Tää ahdistaa mua tosi paljo.

Emätin

onko normaalia että emättimeni on ns u:n muotoinen? etuseinämässä on sellainen kumpare, että kun laitan sormen sisään niin voin painaa sitä ja laittaa sormen sen ja emättimen seinän väliin sen kummaltakin puolelta ja se hieman sattuu. Mikä se on?

onko huolestumiseen aihetta??

moi oon 13/06 tyttö,mulla alko noin 10 pv sitte tokaa kertaa menkat ne kesti kaheksa päivä sitte oli parin pv tauko ja nyt alko sit vissii taas, en oo varma onko normaalia, unohin yks pv tamponin vhä pitkäks aikaa sit tuli oireita mut vissii perus flunssa oli vaa, mut voiko olla jotai vakvaa nytte, äitille kerroin tosta tamponi jutusta sano vaa että ei mittää hätää, ja huono olo sit parantu, nyt oon iskällä eikä hän ees tiiä et mulla on menkat alkanu???mitä teen

Onko eristäytymisellä haittaa?

Mä siis oon ennen ollu suht sosiaalinen mut nyt lomalla on alkanu tuntuu et en ees tarvis kavereita ja et voisin pärjätä ihan yksinkin. Mä oon syrjäytyny hiukan kavereista ja yritän välttää suuria kontakteja koulun ulkopuolella. Mulle ei tuu enää ees ikävä niin helposti muita ja en haluu valehdella siitä joten pelkään myös että pahoitan muiden mielen sillä. Mä vaan en myöskää haluu sanoo niille etten jaksa/halua olla niiden tai ylipäätänsä kenenkään kaa... Siks mä oonkin aina iloisimmillani nykyään jos pääsen omaan huoneeseen olemaan rauhassa ilman muita.
Mitä tehdä? Onko syytä huolestua?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Syrjäytyvä!

Kiitos kysymyksestäsi. Lomalla sinusta on alkanut tuntua, että et edes tarvitse kavereita. Viihdyt ja pärjäät yksinkin. Olet iloisimmillasi nykyään, jos pääset omaan huoneeseen olemaan omassa rauhassa yksin. Mietit, mitä tehdä ja onko syytä huolestua.

Hienoa, että viihdyt yksin, etkä koe oloasi kuitenkaan yksinäiseksi. :) On ihan sallittua ja ok olla yksin ja omissa oloissaan. Jotkut kaipaavat enemmän yksinoloa kuin toiset. Monelle käy niin, että lomalla ollaan vähän enemmän yksin kuin kouluaikana. On hyvä taito osata nauttia yksinolosta. Ystävä- ja perhesuhteet sekä mahdollisesti muut tärkeät ihmissuhteet ovat silti merkittäviä asioita elämässä. Nuoren ei tarvitse pärjätä yksin. Jatkuva yksinolo ja eristäytyminen eivät ole pidemmän päälle hyväksi. Nuori tarvitsee aikuiseksi kasvamiseen vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa. Lue Nuortennetistä lisää perheen ja läheisten merkityksestä.

Myös ystävät ovat tärkeitä. Lainaus Väestöliiton Hyvä kysymys –palvelusta:

  • Ystävyys on yksi arvokkaimmista asioista koko maailmassa. Ystävyyttä kannattaa arvostaa ja kunnioittaa kaikilla osaamillaan tavoilla. Ystävää tarvitaan jakamaan elämään liittyviä iloja ja suruja. Ystävä saattaa olla melkeinpä hengenpelastaja, kun tuntuu, että koko muu maailma on itseä vastaan.
  • Ystävyyssuhteissa opetellaan taitoja, jotka ovat tärkeitä myös muissa läheisissä ihmissuhteissa. Ystävien kanssa harjoitellaan luottamusta, yhdessä olemista, ristiriitojen ratkaisemista ja toisen huomioimista. Ystävyyssuhteista on myös pidettävä huolta. On tärkeää tehdä yhdessä asioita, keskustella ja pitää lupauksista kiinni.

Voit lukea ystävien merkityksestä myös 

Mieti, mitä itse ajattelet ystävien ja perheen merkityksestä. Millaisia ihmissuhteita sinulla on ja millaisia tahtoisit sinulla olevan? Mistä voisi johtua, että yrität välttää kontakteja koulun ulkopuolella? Mihin käytät aikasi, kun olet yksin?

Kannustan sinua juttelemaan ajatuksistasi jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Aikuinen voi olla esimerkiksi vanhempasi, nuorisotyötekijä tai vaikkapa ohjaaja/työntekijä/vapaaehtoinen jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Avoimia chatteja löytyy Netarista.

Tsemppiä ja mukavaa koulun alkua! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Lyhyt esinahka

Hei,

Olen 21-vuotias mies. Kun murrosikä koitti aikoinaan, penikseni luonnollisesti kehittyi ja kasvoi myös pituutta. Silloin myös peniksen pää alkoi vähitellen pilkottaa enemmän ja enemmän esinahan alta. Nyt asia on alkanut vaivaamaan vasta lähes 10 vuoden jälkeen. Onko vaarallista, että terska on ollut jo vuosia paljaana niin levossa kuin erektiossakin? Penikseni näyttää aikalailla kuin olisi ympärileikattu, vaikkei ole. Esinahkani ei vain riitä peniksen päähän asti. Sen saa kyllä ikään kuin vedettyä sinne, mutta se ei siellä pysy. Aiheuttaako tällainen tilanne tunnon menetyksiä tai tuntopuutoksia terskaan? Palautuuko kuivan terskan herkkyys mitenkään?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Topleon!

Kiitos kysymyksestäsi. Jokaisen esinahka on yksilöllinen. Joillakin miehillä esinahka peittää koko terskan, kun taas joillakin terska peittyy vain osittain. Joillakin terska on kokonaan ”paljaana”. Esimerkiksi ympärileikatuilla terska on aina paljaana – eikä se ole vaarallista.

Esinahan tarkoitus on suojata penistä ympäristön haitoilta, esimerkiksi kuivuudelta ja hankaukselta. Tavallisesti esimerkiksi ympärileikkauksen jälkeen, kun terska on paljaana ja alttiina hankaukselle, kehittää terska solukerroksen suojaamaan sitä hankaukselta ja muilta ympäristön haitoilta.

Lainaten Nuortenelämä.fin entistä terveydenhoitaja Miiaa: ”Hankautuessaan paljaan terskan pinta ikään kuin "kovettuu" joskaan ei sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta tästä saattaa olla, ei välttämättä kuitenkaan ole, se haitta, että terska ei ole niin kosketusherkkä kuin tilanteessa jolloin esinahka on terskan suojana.

Voit kokeilla käyttää intiimialueelle sopivaa perusvoidetta tai öljyä (esim. Aqualan oil -ihoöljy), jos hankautuminen aiheuttaa kuivuutta, ärsytystä tai hankaumia. Joskus kuivuus haittaa esinahan pysymistä terskan päällä, joten senkin vuoksi voit kokeilla voidetta/öljyä.

Jos asia askarruttaa sinua jatkossakin kannattaa sinun käydä juttelemassa asiasta terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Voit halutessasi lukea Sexpon asiantuntijoiden vastauksen samankaltaiseen kysymykseen/tilanteeseen täältä: https://sexpo.fi/kysymys/esinahka/.

Lisää tietoa aiheesta:

Mukavaa loppukesää sinulle! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kysymyksen otsikko *

Vedin esinahkaa taaksepäin jotta voisin pestä smegman. Nyt en saa enää esinahkaa terskan päälle. Voiko olla jotain haittaa? Ennen esinahkani peitti koko terskan.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Jussi!

Kyselit, että onko haittaa, kun et saa enää esinahkaa takaisin terskan päälle.

Meidän terveydenhoitajamme Elina vastasi sinulle seuraavaa:

Jos esinahka ei kunnolla työnny terskan päälle niin voisi kokeilla esim. CeraDerm tai Aqualan-öljyllä (saa apteekista). Esinahan kuuluu suojata terskaa ja jos esinahka on osittain terskan takana, se voi kipeytyä tai jopa tulehtua. Jos esinahkaa ei saa takaisin niin kannattaa käydä lääkärillä. 

Hyvää syksyn jatkoa!

 

Hypokondrian pelko

Moi ! Olen alannut epäillä että mulla olisi masennuksen lisäksi myös hypokondria. Mulla on tosi usein tapana lukea netistä jos mua vaivaa jokin ja luulen sairastavani jotain sairautta, esim mä epäilen että mulla olis pakko - oireinen häiriö. Mä en voi lähteä talosta ennemmin ennen kun mä oon tarkistanu hellan napit ja että kaikki on ok ja ovea pitää koittaa moneen kertaan että se on varmasti lukittu. Ja tossa viime syksynä kun mä jouduin osastolle masennuksen takia niin mä luulin että mulla on psykoosi ihan vaan netistä tehdyn " diagnoosin " perusteella, mutta mulla se on pakko etsiä netistä se on joku mun pakko - oire tai mä en saa mielenrauhaa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei elskumaaria! :)

Kiitos viestistäsi. Epäilet, että sinulla on masennuksen lisäksi hypokondria. Jos haluat selvittää asiaa tarkemmin, kannattaa sinun varata aika lääkärillesi. Kuvaile hänelle oireita ja kerro, miksi epäilet sinulla olevan hypokondria. Lääkäri on terveydenhuollon ammattilainen ja oikea henkilö tutkimaan asiaa ja tekemään tarvittaessa diagnoosin sekä tarjoamaan siihen sopivaa apua.

Terveyskirjaston sivulta tietoa hypokondrian oireiden lievittämisestä:

Säännöllinen elämänrytmi, fyysisestä kunnosta huolehtiminen ja erilaiset harrastukset voivat lievittää hypokondrista oireilua. Itsehoitokirjat voivat auttaa löytämään oireita lievittäviä harjoitteita. Osa hypokondriasta kärsivistä henkilöistä hyötyy merkittävästi psykoterapiasta. Jotkut hypokondriasta kärsivät henkilöt hyötyvät pakko-oireisessa häiriön hoidossa käytetyistä serotoninergisistä masennuslääkkeistä.

Lue lisää Terveyskirjaston sivulta ja keskustele lääkärin kanssa.

Mukavaa loppukesää! 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Auttakaa!

Eli mun menkat alko viime kuussa ja nyt mul on kolme pv tullu valkovuotoo joka on ruskeeta ja oon yrittäny googlailla et mitä tää vois olla mut sieltä tulee jtn raskaus juttuja ja en oo ollu sukupuoli yhdynnässä kenenkää kanssa ni onks se normaalia

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Huolestunut!

Et voi olla raskaana. Raskaaksi tulo vaatii miehen siittiösolun ja naisen munasolun kohtaamisen. Yleensä se tapahtuu silloin, kun miehen siemennestettä pääsee naisen emättimeen, tavallisimmin emätinyhdynnässä. Voit halutessasi lukea lisää raskauden alkamisesta ja ehkäisystä hyväkysymys.fi-palvelusta.

On normaalia, että valkovuoto on joskus rusehtavaa.  Monella naisella on pientä tiputteluvuotoa/välivuotoa/rusehtavaa valkovuotoa ennen varsinaisen kuukautisvuodon alkua tai heti kuukautisten jälkeen. Voi olla, että sinun tapauksessasikin on kyse tällaisesta, ja se on ihan normaalia. Myös munasolun irtoamisen aikaan joillakin naisilla esiintyy välivuotoa, ja sekään ei ole vaarallista.

Sexpon sivuilta poimittua tietoa valkovuodosta:

Valkovuodon ilmaantuminen enteilee, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Se kosteuttaa ja puhdistaa emätintä ja sen happamuus ehkäisee tulehduksia. Vuotoa kuuluu tulla emättimestä jonkin verran aina. Valkovuoto on emättimen limakalvojen erittämää nestettä, kohdunkaulan rauhasten erittämää limaa ja limakalvojen pinnasta irtoavia kuolleita soluja. Yleensä se on vaaleaa nestemäistä ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Se voi olla myös ruskehtavan sävyistä ennen kuukautisia ja niiden jälkeen. 

Lisäksi, on täysin normaalia, että kuukautiskierrot ovat epäsäännöllisiä noin 2-3 vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Vuoto voi olla joskus esim. poikkeavan runsasta tai niukkaa ja sekin on ihan normaalia. Aluksi kuukautisvuoto voi olla vaihtelevan väristä. Se voi olla rusehtavaa, vaaleanpunaista tai kirkkaanpunaista. Myös pienet hyytymät kuukautisvuodossa ovat normaaleja.

Voit lukea lisää kuukautisista ja valkovuodosta Sexpon sivuilta: https://sexpo.fi/kootusti-tietoa/kuukautiset-ja-valkovuoto/.

Mukavaa loppukesää! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

 

on normaalia,


Onko mahdollista tulla raskaaksi?

Kuinka helposti on mahdollista tulla raskaaks? Esim onko siitäki mahdollista tulla, jos spermaa on käsissä(joka on kuivunu jo) ja sit vaikka vaan (en nyt tiiä sanaa tälle) sormettaa, mutta kumminki silleen, ettei sormet mee kunnolla sisälle?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! Raskauden alkaminen vaatii toimintakykyisiä siittiösoluja ja munasolun. Raskaus alkaa, kun naisen munasolu hedelmöittyy tai hedelmöitetään miehen siittiösolulla. Usein niin tapahtuu emätinyhdynnässä, jos käytössä ei ole raskauden ehkäisymenetelmää. Kysyt, että voitko tulla raskaaksi sormettamalla silloin, kun sperma on kuivunut. Vastaus on ei, koska siittiöt pysyvät toimintakykyisinä ainoastaan sopivissa olosuhteissa. Sellaisia oloja ei ole kehon ulkopuolella. (Lähde: Väestöliitto https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/raskaus/)

TiinaP /nuorisotiedottaja reimari.info

Sivut