Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Onko aikuisuus tylsää

Moi! Haluan yksinkertaisesti tietää onko 25+ Ikäisillä ihmisillä tylsää maksaa laskuja. Olen itse 16 vuotias eli vielä ei tarvitse siitä huolehtia.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Teini!

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Jokaisella on asiaan varmasti oma mielipiteensä. Itse ajattelen, että aikuisuus ei ole tylsää – päinvastoin. Kerron muutamia näkökulmia ja esimerkkejä siihen liittyen. Lisää saat niitä varmasti, jos otat asian puheeksi jonkun aikuisen kanssa. :)

Aikuisena yleensä tehdään töitä, ja siitä saa rahaa. Rahaa pitää toki käyttää pakollisiin menoihin, kuten asumisen kustannuksiin (esim. vuokraan ja sähköön), ruokaan, vaatteisiin, hygieniatuotteisiin ja vakuutuksiin. Mainitsemasi laskujen maksaminen on kyllä minusta aika tylsää, mutta toisaalta se vie todella vähän aikaa – varsinkin kun ne voi hoitaa näppärästi tietokoneella tai vaikka puhelimella.

Rahaa voi sitten pakollisten maksujen jälkeen käyttää kaikenlaiseen muuhun. Sellaisiin mukaviin asioihin, joihin itse haluaa. Voi säästää vaikkapa unelmien taloa tai ihanaa lomareissua varten, voi käydä ulkona kavereiden tai perheen kanssa syömässä, käydä mieluisissa harrastuksissa, hankkia lemmikin tai jotain ihan muuta. Aikuisuus antaa vapauden päättää itse asioistaan vapaammin. Esimerkiksi asuinpaikka, arjen rytmi, rutiinit ja viikonlopun vietto määräytyy pitkälti sen mukaan, miten itse haluaa (esim. työt voi tietysti tähän vaikuttaa). Esimerkiksi tällaisia hyviä puolia aikuisuudessa on.

Aikuisenakaan ei aina ole silti helppoa – jokaisella on omat vastoinkäymisensä ja haasteensa. Aikuisuus tuo mukanaan paljon vastuuta, mutta myös vapauksia. Aikuisilla on itsellään paljon vaikutusvaltaa siihen, millaista oma elämä on – jos elämä tuntuu tylsältä, yleensä siihen on keinoja saada elämästä mielekkäämpää tai toiminnantäyteisempää. Aina kaikki ei kuitenkaan ole omassa päätäntävallassa. Jokaisen elämä on omanlaisensa.

Loppujen lopuksi ei ole olemassa yleispätevää vastausta siihen, onko aikuisuus tylsää vai ei. Voit tulla jatkamaan pohdintoja esimerkiksi Nuortenelämä.fi-chattiin. Se on avoinna tällä sivustolla aina maanantaisin ja tiistaisin klo 14-16. Tervetuloa! :)

Lämpimin terveisin, Riina

Viiltely

Hei,
Eilen illalla kun olin tekemässä perus iltatoimia vessassa aloin yhtäkkiä vain itkeä (varmaan koska oli jotenkin tosi ahdistunut olo ollut koko päivän ajan). Huomasin sheivaus jutskasen siinä plydällä ja viilsin sillä pari viiltoa omaan sääreeni.
En oikein itsekkään tiedä miksi tein sen. Olin pari vuotta sitten todella surullinen ja ajattelin muutaman kerran itsetuhoisesti mutten tehnyt kumminkaan mitään. Pääsin kumminkin surullisuudestani yli kunnes se tuli tänä vuonna aina välillä takaisin. Pari viikkoa sitten kun olin kävelyllä rannalla jäin seisomaan laiturille ja katsoin vettä ja melkein hyppäsin sinne jää kylmään veteen. En tiedä silloinkaan miksi edes ajattelin sillä tavalla.
Nyt tänä iltana otin sen sheivaus jutskasen taas ja viilsin pari viiltoa vanhojen viereen. En vieläkään ymmärrä miksi teen sitä vaikka se sattuu. Mä en haluis enään tehdä niin ja kadun nyt jälkeen päin et oon satuttanu itteeni.
Pejantaina mun kakd kaveria pitäis tulla yöks ja mä tiiän et me mennään suihkuun ja saunaan, jolloin mun viiltely jäljet näkyis tosi selvästi. Jos en suostu menemään nii ne alkaa kyselee ja oon surkee valehtelee nii ne sais selville.
Mä en enään koskaan aijjo viillellä, mut en vaan haluu et mun kaverit saa sen selville. Miten mä pystyisin peittää ne silleen ettei ne nää? Tai miten haavat saa nopeasti paranemaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Ykstyttö!

Kiitos viestistäsi. Viiltelyhaavoja on tärkeää hoitaa hyvin, jotta ne eivät tulehdu ja jotta ne paranisivat nopeammin. Lue Terveyskylän ohjeet haavojen hoitoon.

Viiltelyhaavojen paranemisen nopeus riippuu esimerkiksi haavan syvyydestä. Siihen, millainen jälki haavoista jää, vaikuttaa niiden koko, muoto, paikka ja henkilön ikä, ravitsemustila ja perintötekijät. Niin haavojen kuin arpienkin hoitamiseen on olemassa erilaisia apteekista saatavia hoitotuotteita. Voit halutessasi käydä tutkimassa niitä apteekissa ja kysyä työntekijältä neuvoja sopivien tuotteiden valitsemiseen.

Isompien viiltelyhaavojen paranemisessa kestää aikaa ja arven kehitys voi jatkua vuosia. Ajan kanssa jäljet kuitenkin vähintäänkin vaalenevat. Joillakin arvet jäävät pysyvästi näkyviin, joillakin ne muuttuvat lähes huomaamattomiksi. Jos viiltelyhaavat ovat pienempiä, paranevat ne nopeammin.

Niin kuin Tiksu on kommentoinut, viiltelyhaavoja ei oikein voi peittää huomaamattomasti suihkun ja saunan ajaksi. Tietysti voit peittää ne vedenkestävillä laastareilla tai siteellä, mutta nekin silti näkyisivät kavereillesi.

Viiltely yleensä kertoo pahasta olosta - siinä ei ole hävettävää. Viiltelyn avulla yleensä puretaan ahdistusta – viiltely on kuitenkin hyvin vahingollinen keino siihen. Mukava kuulla, että et aio enää viillellä. Viestisi perusteella sinun voisi kuitenkin olla hyvä jutella jonkun auttavan aikuisen kanssa olostasi ja hyvinvoinnistasi. Pahaan oloon ja erilaisiin mielenterveydellisiin haasteisiin on saatavilla apua – ihan niin kuin Tiksukin kommentoi. Apua voi lähteä hakemaan esimerkiksi juttelemalla vanhempien, opiskeluterveydenhoitajan, kuraattorin tai vaikka jossakin nuorten chatissa ohjaajan kanssa. Chatteja löytyy Netarista.

Mukavaa alkuvuotta sinulle. :)

Tsemppiterveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Niitä viiltelyn jälkiä ei oikein voi peittää millään, etenkään jos aiot käydä suihkussa. Saattaa myös olla, että sun ihoon jää ikuisesti sellaiset valkeat viivat. Sun ei pitäis hävetä sitä että teit sen, vois olla tosi hyvä että puhuisit sun kahden kaverin kanssa siitä että viiltelit. Tällöin saisit lievitettyä omia huoliasi ja ystäväsit saisivat tietää, että sinulla on hieman vaikeaa juuri nyt.


Olis tosiaan hyvä jos hakisit jostain apua, tai puhuisit vaan jollekin, esim perheenjäsenelle, ystävälle, koulun terveydenhoitajalle... Oot kuiteski sen verran ahdistunut tai stressaantunut että aloit viiltelemään, ja vaikka sanoit ettet aio enää tehdä niin, nii se voi alkaa jossain vaiheessa vaivaamaan sua paljon. Apua on aina saatavilla!


Alkoholimyrkytys

Onko kännissä oksentaminen ja kauhean paha olo aina alkoholimyrkytys?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki ”ihmettelen”!

Kiitos kysymyksestäsi. Kauhean paha olo ja oksentaminen kännissä ovat yleensä aina merkkejä alkoholimyrkytyksestä. Alkoholi on lähtökohtaisestikin haitallinen aine elimistölle – erityisen haitallinen se on nuoren elimistölle. Erikoislääkäri Maria Kaistan (HUS Akuutti, Myrkytystietokeskus ja Ensihoito) mukaan jo nousuhumala voidaan katsoa lieväksi myrkytystilaksi. Oksentaminen ja kauhean paha olo kertoo yleensä jo vakavammasta myrkytystilasta.

Lue Marian kirjoittama juttu kokonaisuudessaan tästä.

Artikkelista löytyy myös ohjeet, miten toimia alkoholimyrkytystä epäillessä.

Mukavaa viikonloppua sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Menkat myöhässä

Hei!
Olen 18-vuotias ja käytän e-pillereitä säännöllisesti. Pillereissä on 7 päivän taukoviikko, jolloin menkat yleensä alkaa noin kahden sokeripillerin jälkeen. Ensimmäinen epäaktiivinen päivä oli 23.12 keskiviikkona ja menkkoja ei ole vieläkään tullut. (Nyt on 29.12). Ovat siis 6 päivää myöhässä ja uskon, että menkat jäävät nyt kokonaan pois. Harrastin seksiä tässä kuussa yhden kerran ilman muuta suojausta. Mies ei lauennut sisälleni. Voiko pois jäänet menkat siis aiheutua jostain muustakin kuin raskaudesta?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä Tiinan vastaus:

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. E-pillerit ovat oiva ja varma ehkäisymuoto. On kuitenkin huomioitava, että E-pillereissä on päivittäinen annostelu, minkä vuoksi se täytyy muistaa ottaa joka päivä, jotta ehkäisyteho ei heikkene. Kysymykseesi, voiko menkkojen poisjäänti aiheutua muustakin kuin raskaudesta, on vastaus kyllä. Kannattaa selvittää ensimmäiseksi raskaustestillä, oletko raskaana. Jos et ole raskaana, niin voit hyvin kysyä neuvoa omalta terveysasemaltasi tai olla yhteydessä perhesuunnitteluneuvontaan. Terveydenhuollon asiantuntijat osaavat varmasti neuvoa sinua!

Hyvää vuoden alkua sinulle !

Nuorisotiedottaja Tiina /reimari.info

Apua

Moi! Elikkä siis mua on alkanu huolettamaan ku musta tuntuu että nykyään hengästyn paljon helpommin ku ennen ja en esim jaksa seistä paikallaan yhtään, kävely helpompaa ja tuntuu että syke nousee helpommin ku ennen. Oon muuten ihan perusterve ja harrastan liikuntaa. Mietityttää nyt vaan että mistä vois johtua.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Apua!

Kiitos kysymyksestäsi. Mainitsemasi oireet voivat johtua monestakin syystä. Verkkoneuvonnan välityksellä ei pystytä selvittämään, mistä ne juuri sinun tilanteessasi johtuvat. Suosittelen sinua hakeutumaan terveydenhuoltoon, jossa alan ammattilaiset pystyvät tutkimaan, mistä tavallista herkempi hengästyminen ja sykkeen nouseminen tilanteessasi johtuu. Tämän jälkeen voidaan sinulle tarjota sopivaa apua.

Tästä Hyvä kysymys -palvelun jutusta voit lukea, miten voit hakeutua terveydenhuoltoon.

Tsemppiä ja mukavaa alkanutta vuotta sinulle. :)

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kuivaseksi?

Onko täysin varmaa, että siittiöt eivät pääse vaatteiden läpi eli, että EI VOI tulla raskaaksi? Jos harrastaa kuivaseksiä (mutta paljasta pintaa ei missään vaiheessa ole ollut) Mutta intiimialueet ovat kosketuksessa ja siemennestettä tulee tytön housuille ja vielä ihan pojan alapään läheisyydessä.. Eli voiko tälläisessä seksissä tulla raskaaksi tai saada sukupuolitaudin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Mietiskelijä!

Kiitos viestistäsi. Olet aivan oikeassa –  siittiöt eivät pääse kankaan läpi. Jos intiimialueet ovat kosketuksissa vaatteet päällä ja siittiöitä tulee housuille, ei se riitä raskauden alkamiseksi.

Raskaus voi alkaa, jos tuoretta siemennestettä pääsee emättimeen. Raskauden mahdollisuus kuivaseksissä riippuu siis siitä, onko siinä päässyt tuoretta siemennestettä emättimeen. Raskauden alkamiseksi siittiöiden pitäisi kulkeutua emättimeen heti tuoreeltaan, sillä ne eivät pysy toimintakykyisinä kauaa elimistön ulkopuolella.

Hyvä kysymys –palvelusta voit lukea, miten raskaus voi alkaa, ja miten ei.

Jos raskauden mahdollisuus painaa mieltä, kannattaa varmistaa raskaustestillä, onko raskaana vai ei. Raskaustesti kannattaa tehdä siinä vaiheessa, jos kuukautiset eivät tule silloin kuin pitäisi. Raskaustestejä saa apteekeista ja marketeista. Kouluterkkariltakin voi kysyä, saisiko testin hänen kauttaan.

Jos siemennestettä pääsee tavalla tai toisella emättimen limakalvoille, voi seksitauti tarttua. Jos siis kuvailemassasi tilanteessa siemennestettä on päässyt emättimen limakalvoille, on seksitauti saattanut tarttua. Viestistäsi en kuitenkaan saa täysin selville, onko siemennestettä päässyt emättimen limakalvoille. Jos pojalla ei ole ollut suojaamatonta seksiä aiemmin kenenkään kanssa, ei hänellä ole seksitautia, eikä tytön ole mahdollista saada seksitautia häneltä. 

Lue lisää seksitautien tarttumisesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivulta. Sivulta löytyy myös tietoa, miten hakeutua tarvittaessa seksitautitesteihin.

Mukavaa viikonloppua!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sukupuolitautiko?

Minulla on ollut niin kauan kuin muistan ylisuuret häpyhuulet ja ne ovat aiheuttaneet itselle häpeää. Kun niitä venyttää ja katsoo tarkemmin ne ovat paljon normi ihoani tummemmat ja lisäksi niissä kulkee ihon alla siis vaaleampia ryynimäisiä kohoumia. En ole siis yhden seksikerran (olin tuolloin 16, nyt 23.kondomi oli käytössä) jälkeen seksiä harrastanut tajuttuani että olen aseksuaali, ja se on ok. Mistä tiedän onko mulla sukupuolitautia, tai voiko Suomessa hakeutua ulkoisten synnyttimien korjausleikkaukseen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestä. Sukupuolitauti eli seksitauti voi tarttua suojaamattomassa seksissä. Koska sinulla on ollut seksissä kondomi käytössä, on hyvin epätodennäköistä, että sinulla olisi seksitauti. Oikein käytettynä kondomi on tehokas ja luotettava ehkäisykeino.

Seksitautitesteillä voidaan selvittää, onko henkilöllä seksitauti vai ei. Jotkut seksitaudit todetaan terveydenhuollossa oireiden perusteella. Lisää tietoa seksitaudeista saat Hivpointin sivuilta.

Jos epäilet seksitautia tai haluat vaikkapa keskustella asiasta terveydenalan ammattilaisen kanssa, ole yhteydessä alueesi terveyspalveluihin. Katso tarkemmat ohjeet alueesi sivuilta.

Suomessa voi hakeutua häpyhuulten korjausleikkaukseen. Leikkaukseen voi hakeutua esimerkiksi silloin, jos häpyhuuliin aiheutuu ikäviä oireita, kuten kipua tai arkuutta vaikkapa urheillessa tai seksissä. Leikkaukseen voi hakeutua myös ulkonäön vuoksi.

Jokaisen häpyhuulet ovat omanlaisensa niin kooltaan, muodoltaan kuin väriltäänkin. On täysin normaalia, että häpyhuulet ovat tavallista ihoa paljon tummemmat. Kuvailemasi kohoumatkin kuulostavat ihan normaaleilta. Häpyhuulesi ovat hyvät ja normaalit. :)

Hyvä kysymys -palvelussa kerrotaan näin: ”Ulompien häpyhuulten iho ei ole tasaista ja sileää, vaan se saattaa olla poimuista ja ryppyistä, epätasaisen tuntuista. Sisemmät häpyhuulet ovat taas limakalvon peittämät. Molempien häpyhuulten väri voi vaihdella yksilöllisesti hyvin vaaleasta tumman ruskeaan.”

Lue lisää häpyhuulista Hyvä kysymys -palvelusta.

Mukavaa joulunaikaa sinulle,

lämpimin terveisin Riina | Nuortenelämä.fi

Kyolema

Moikka, minua on alkanut ahdistamaan kauheasti kuolema ja se mitä tapahtuu sen jälkeen. Kauhea ajatus vain maata haudassa tiedostamatta sitä itse.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka,
Kerroit, että sinua on alkanut ahdistamaan kuolema ja mitä sen jälkeen tapahtuu. Ajoittaiset ahdistuksen tai pelon tunteet ovat normaaliin nuoren elämään kuuluvia tuntemuksia. Olisi tärkeää, että puhut asiasta jonkun kanssa, sillä se voi helpottaa oloasi. Siihen mitä kuoleman jälkeen tapahtuu, on vastauksia maailma täynnä. Voit halutessasi perehtyä asiaan. Ajatukset ovat kuitenkin vain ajatuksia, ei niistä kannata ahdistua kauheasti. Juttelemalla ahdistuksestasi esimerkiksi vanhempiesi kanssa, voit saada uusia näkökulmia, jolloin ahdistus voi vähentyä. Voit ottaa ahdistuksen esille myös esimerkiksi koulussa opettajan tai terkkarin kanssa. Tsemppiä ja mukavaa joulun odotusta sinulle!
Terkuin Anni

Viiltelyn jäljistä eroon

Voiko viiltelyn jäljistä jotenkin päästä eroon?? Siitä on nyt muutama kuukaus kun viimeksi viiltelin, eikä ne ollu syviä joten ne parani melko nopeesti, mutta mun kädessä näkyy yhä semmoset vaaleet viivat sen jäljiltä. Katoaako ne pikkuhiljaa kokonaan vai ei???

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Puff!

Kiitos kysymyksestäsi.

Arven muodostuminen on yksilöllistä. Etukäteen ei voida sanoa, jääkö haavasta arpi ja jos jää, niin millainen. Yleensä pienistä haavoista ei jää arpia. Isompien viiltelyhaavojen paranemisessa kestää oma aikansa ja arven kehitys voi jatkua vuosia. Ajan kanssa arvet kuitenkin vähintäänkin vaalenevat. Joillakin arvet jäävät pysyvästi näkyviin, joillakin ne muuttuvat lähes huomaamattomiksi.

Haavoja on tärkeää hoitaa, jotta ne eivät tulehdu ja jotta ne paranisivat nopeammin. Myös arpien hoitamiseen on olemassa erilaisia apteekista saatavia hoitotuotteita. Jos sellaiset kiinnostavat sinua, voit käydä tutkimassa niitä apteekissa ja kysyä työntekijältä neuvoja sopivan tuotteen valitsemiseen. Viiltelyhaavojen paranemisen ja arpien kehittymisen nopeus riippuu esimerkiksi haavan syvyydestä.

Siihen, millaiseksi arpi jää, vaikuttaa

  • haavan koko, muoto ja paikka 
  • henkilön ikä, ravitsemustila ja perintötekijät.

Viiltely yleensä kertoo pahasta olosta. Viiltelyn avulla puretaan ahdistusta – viiltely on kuitenkin hyvin vahingollinen keino siihen. Viiltely ei ole pidemmän päälle toimiva ratkaisu. Pahaan oloon ja erilaisiin mielenterveydellisiin haasteisiin on saatavilla tehokastakin apua. Apua voi lähteä hakemaan esimerkiksi juttelemalla vanhempien, opiskeluterveydenhoitajan, kuraattorin tai vaikka jossakin nuorten chatissa ohjaajan kanssa. Chatteja löytyy Netarista.

Viiltelyn lopettamiseen voi saada tietoa ja tukea Nuorten mielenterveystalon sivuilta.

Mukavaa joulunaikaa sinulle. <3

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Gynekologinen sisätutkimus.

Hei! Mietin tässä, että tarkoittavatko yhdyntä ja kuivaseksi samaa asiaa? Vai poikeeaako kuivaseksi yhdynnästä? Ja mitä tarkoittaa immenkalvo, tarkoittaako se, että on neitsyt jos ei ei ole puhki vai miten? Ja sattuuko gynekologinen sisätutkimus?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Pohdiskelija.

Kiitos kysymyksistäsi. Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista.

Yhdyntä ja kuivaseksi

Yhdyntä ja kuivaseksi eivät tarkoita samaa asiaa. Kuivaseksillä tarkoitetaan yleensä seksiä vaatteet päällä. Kuivaseksiin voi kuulua esimerkiksi toisen kehon hyväilyä käsin, hellittelyä, halailua ja kehojen hieromista toisiaan vasten. Tässä seksitavassa seksitaudit eivät tartu. Se on turvallinen tapa tutustua toisen kehoon ja siihen, millaisesta kosketuksesta osapuolet pitävät ja millaisesta ei. Usein puhutaan myös hyväilyseksistä. Lue lisää hyväilyseksistä.

Yhdyntä tarkoittaa peniksen (tai seksivälineen) liikuttamista emättimessä tai peräaukossa. Yhdyntä on yksi seksin monista tavoista. Seksitaudit voivat tässä seksitavassa tarttua. Yhdynnässä on myös raskauden alkamisen mahdollisuus. Siksi yhdynnässä on tärkeää huolehtia ehkäisystä. Yhdynnästä voi lukea lisää Hyvä kysymys -palvelussa.

Immenkalvo

Sexpo kertoo immenkalvosta näin:

”Immenkalvoksi kutsutaan joustavaa, rengasmaista ihopoimua, joka sijaitsee noin sentin syvyydessä emättimen suuaukon sisäpuolella ja ympärillä, sisempien häpyhuulien välissä. Sen tarkoitus on suojata emätintä. Kaikissa emättimissä on immenkalvo koko elämän ajan, niin nuorena kuin aikuisenakin. Tämä ihokudosrengas on jokaisella myös erimuotoinen ja -paksuinen. Immenkalvo on kuin sormenpäähän pyöritetty kuminauha: se venyy ja muotoutuu esimerkiksi sormen tai tamponin ympärillä. Venymisestä huolimatta immenkalvo ei katoa minnekään esimerkiksi ensimmäisen yhdyntäkerran aikana tai ratsastustunnilla, vaan säilyy aina osana emätintä.

Rengasmaisessa immenkalvossa on aukko, josta kuukautisveri pääsee ulos ja jonka kautta esimerkiksi penis tai tamponi menee sisään emättimeen. Immenkalvon aukko voi olla ahdas, jos ei ole koskaan harrastanut yhdyntöjä, käyttänyt tamponia tai työntänyt sormia emättimen sisään, mutta se venyy ajan kanssa. Joskus kuulee puhuttavan immenkalvon puhkeamisesta tai repeämisestä. Tällainen puhe harhaanjohtavaa, sillä nimestään huolimatta immenkalvo ei ole minkäänlainen kalvo, jonka olisi tarkoitus puhjeta.”

Neitsyys

Neitsyydestä ei ole virallista määritelmää, mutta usein sitä sanaa käytetään henkilöstä, joka ei ole kokenut yhdyntää. Ekoihin seksikertoihin ei läheskään aina silti kuulu yhdyntä. Joillakin ihmisillä ei ole koskaan yhdyntää, vaikka heillä olisi muunlaista seksiä.

Neitsyys-sana ei ole aivan yksinkertainen. Siitä on kirjoitettu mielenkiintoinen juttu, jonka voit lukea Ylen sivulla.

Gynekologinen sisätutkimus

Tutkimuksessa tunnustellaan kohdun koko, asento ja rakenne sekä munasarjojen koko ja aristus, kerrotaan Terveyskirjaston sivulla. Tutkimuksen ei pitäisi olla kivulias. Joistakin ihmisistä tutkimus tuntuu epämukavalta. Jokaisen kokemus tutkimuksesta on omanlaisensa. Jotkut saattavat tuntea sen aikana kipua. Tällöin kivusta on tärkeää kertoa gynekologille.

Mukavaa joulun aikaa sinulle!

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut