Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Terska

Esinahka peittää vähän reilu puolet terskasta löysänä. Ja erektiossa esinahka ei pysy terskan päällä ollenkaan. Ennen esinahka pysyi ihan hyvin terskan päällä osittain. Mutta nyt jonkin aikaa esinahka on itsestään lipsahtanut terskan taakse vaikka penis on löysänä. Vedän esinahan aina takaisin terskan päälle kun mahdollista, mutta se lipsahtelee silti pois terskan päältä aika usein.

Onko tähän asiaan voinut vaikuttaa se, että masturboidessa olen venyttänyt esinahkaa reilusti taakse? Sekä seksiä harrastaessa esinahka on myös hyvinkin venyneenä taakse. (Kipuja ei ole)

Nyt tuntuu inhottavalle kun löysänä housuissa olevan peniksen terska paljastuu kokonaan ja paljas terska hankautuu. Kannataisiko vain totutella pitämään terskaa koko ajan paljaana? Vai olisiko joitain keinoja joilla saisi esinahan pysymään edes osittain terskan päällä?

Milloin

Minkä ikäisenä on hyvä aloittaa seksi kokemukset? Mua haluttaa ja jännittää samaan aikaan kun mietin aloitusta kun se on kohta edessä. Onko paras aloittaa tutustumaan vaikka suuseksillä eikä välttämättä heti yhdynnällä? Peniksessä on muuttunut erektiot kun se on kovempi ja siemensyöksyt kun ne on nyt paljon voimakkaampii kuin ennen. Mistä se johtuu?

Esinahka todella kireä

Pitäisikö huolestua, kun esinahan pää on niin kireä ja pään "reikä" pieni ettei terska pääse ollenkaan tulemaan esiin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Huolestunut!

Kiitos kysymyksestäsi. 

On ihan normaalia, että 13-15-vuotiaan esinahka ei ole vielä kunnolla irronnut terskan pinnasta siten, että esinahan saisi vedettyä kokonaan taakse terskan päältä.

Sexpon sivulta poimittua tietoa:

Esinahka on lapsen syntyessä kiinnittynyt penikseen kiinnikkeillä, jotka irtoavat itsestään ajan myötä. Joillakin kiinnikkeet irtoilevat vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä, toisilla aiemmin. Esinahkaa ei saa vetää väkisin terskan yli, sillä seurauksena voi olla kipua ja verenvuotoa sekä kudosvaurio.

On hyvin yleistä, että esinahka on ahdas. Tilanne on kuitenkin lähes aina hoidettavissa omin käsin. Esinahan tiukkuutta on mahdollista helpottaa varovaisilla venyttelyillä, joissa on hyvä käyttää apuna perusvoidetta, liukastetta tai hajusteetonta öljyä. Sitä voi venytellä myös suihkussa. Aika sekä säännöllinen ja kärsivällinen venyttely riittävät useimmiten tuomaan esinahkaan väljyyttä. Myös itsetyydytyksen yhteydessä tapahtuva esinahan liikuttelu on eduksi. Tärkeää on, ettei käsittele esinahkaa liian kovakouraisesti. Kannattaa pitää taukoa, jos tuntuu kipua.

Tilanteesi kuulostaa siis normaalilta. Olet vielä murrosiässä, joten esinahka voi hyvinkin vielä löystyä ja irrota terskan pinnasta.

HUOM. jos asiasta kuitenkin aiheutuu sinulle jotain haittaa kuten kipuja/vaikeuksia esimerkiksi virtsatessa tai itsetyydytyksessä, silloin kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä koulusi terveydenhoitajaan tai terveysaseman lääkäriin mahdollisimman pian.

Vinkki: Poikien Puhelimen Pakko kysyä –verkkojulkaisusta saat paljon tietoa esimerkiksi poikien murrosikään, kehoon ja kehitykseen liittyvistä jutuista. Kannattaa tsekata!

Kivaa joulun aikaa! :) 

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

runkkaaminen yöllä

Kuuluuko normaaliin seksuaalisuuteen jos yöllä herää, ja alkaa runkata? Vaikka olisi runkannut jo illalla. Olen tehnyt näin pari kertaa viikossa viime aikoina.

Seksitauti?

Oli virhe harrastaa kännissä suojaamatonta seksiä juuri tapaamani pojan kanssa (me olemme molemmat 17v) kanssa kuukausi sitten, (1.11). En ole hänen kanssaan enää tekemisissä ja nyt huolettaa, että mitä jos minulla on sukupuolitauti. Raskaana en onneksi ole, sillä menkat alkoivat normaalisti. Mitään oireita sukupuolitaudeista ei ole ollut, mutta eivätkö ne usein olekin oireettomia? Tämän jälkeen minulla ei ole ollut seksikumppaneita.
Olen harkinnut meneväni lukioni terveydenhoitajan avustuksella sukupuolitautitesteihin, jotka ovat kunnassani luultavasti minulle maksuttomia, mutta epäröin, koska en tiedä kuinka vaitiolovelvollinen koko prosessi on. En halua missään nimessä vanhempieni saavan tietää, sillä heidän reaktionsa alkoholinkäyttööni sekä seksin harrastamiseen alaikäisenä ei olisi hyvä ja masentaisi mieltäni entisestään. Kysymykseni siis on, että voiko testit ja mahdollisen hoidon hoitaa kokonaan niin, että vanhempani eivät saisi tietää? Jääkö käynnistäni merkintä johonkin? Haluaisin vain mielenrauhan ja lapsia tulevaisuudessa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! Hienoa, että lähdit selvittämään asiaa. Olet oikeassa, että seksitaudit ovat usein oireettomia. Ja kyllä vain, seksitautitestit ovat kunnallisissa hoitopaikoissa maksuttomia. Klamydia ja tippuri voidaan testata 1-2 viikkoa suojaamattoman seksikontaktin jälkeen. Hiv voidaan testata 1-3 kuukauden kuluttua suojaamattomasta seksistä. Kuppa-testiin voi hakeutua 3-8 viikkoa suojaamattoman seksikontaktin jälkeen. Lisää tietoa saat Just Wear It -palvelusta. Tässä Tiinan vastaus kysymykseesi: 

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! On hienoa, että kannat vastuuta terveydestäsi! Voit aloittaa hoidon ja lääkityksen siten, että siitä ei tule ilmoitusta huoltajallesi. Omakantaa he eivät pääse lukemaan, koska olet jo 17-vuotias, ja apteekissa voit myös asioida ilman, että huoltaja asiasta saa ilmoitusta! Eli nyt vain nopeasti testeihin ja jos on niin, että tarvitset hoitoa, niin aloita se. Useimmiten käypähoitona on antibioottikuuri.

Tiina P / Nuorisotiedottaja Reimari.info

apua

oon tässä ihmetelly ny vähä että onko mormaalia että mulla on iha hirveesti valkovuotoja jo ollu jonku reilun 1 ja puol vuotta? ja täytän siis parin kuukauden päästä 14

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi!

Murrosiässä kropan muutokset ovat yksilöllisiä ja niinpä sitä, mikä on normaali valkovuodon määrä, on vaikea arvioida. Joka tapauksessa emättimessä kuuluukin olla valkovuotoa, koska se puhdistaa ja kosteuttaa emätintä sekä ehkäisee happamuutensa ansiosta tulehduksia.

Valkovuodon ilmaantuminen enteilee, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. On siis normaalia, että sinulla on ollut reilu 1 ja puol vuotta valkovuotoja. Kuukautisten alettua valkovuodot yhä jatkuvat. Valkovuodon määrä voi vaihdella kuukautiskierron vaiheen mukaan.

Joskus valkovuoto voi kuitenkin muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto muuttuu pahanhajuiseksi, kokkareiseksi tai aikaisempaa runsaammaksi, voi kyse olla emätintulehduksesta. Myös valkovuodon värissä tapahtuvat muutokset, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen voivat olla merkkejä tulehduksesta. Tällaisessa tilanteessa tulee hakeutua aina lääkärin vastaanotolle, oikeanlaisen hoidon saamiseksi. Mikäli valkovuoto tai kuukautiset huolestuttavat sinua jatkossa, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Hän keskustelee kanssasi varmasti mielellään ja ohjaa tarvittaessa lääkärille.

Lue halutessasi lisää valkovuodosta (ja kuukautisista) Sexpon sivuilta. Sivulta löytyy esimerkiksi vinkkejä, kuinka pitää alapää hyvinvoivana.

Hyvää talven jatkoa!
Marja-Leena & Riina | Nuortenelämä.fi

 

Ongelmaa

Hei. Mikä auttaisi kun ekoilla kerroilla erektio ei pysy kovana kokoajan ja joskus laukeaminen tulee melkein heti? Joskus tuntuu kipuakin, ei onneksi aina.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi!

Seksuaalielämän alkuvaiheilla on ihan normaalia, että tulee erilaisia vaihteluita ja erektio ei pysy tasaisena, tai siemensyöksyn nopeus vaihtelee.

Lieväänkin erektiohäiriöön liittyy erittäin helposti suorituspainetta ja epäonnistumisen pelkoa, joiden tuloksena yhdyntä herkästi epäonnistuu. Hermostuessa nimittäin ns. sympaattinen hermosto aktivoituu aiheuttaen ääreisverisuonten, myös peniksen verisuonten, supistumisen.

Siemensyöksyn nopeus voi luonnollisesti ja yksilöllisesti vaihdella, mutta koska mainitsit vielä, että tunnet toisinaan kipua, sinun kannattaisi kaiken varalta hakeutua lääkärin vastaanotolle, jossa voidaan tutkia ja selvittää taustalla vaikuttavat syyt paremmin. 

Lisätietoa ja seksuaalineuvontaa voit saada myös Väestöliiton seksuaalineuvontapalvelusta, jossa voit käydä keskustelua omasta tilanteesta, etsiä tietoa ja pyytää neuvoa palvelukanavan kautta.

Lisäksi voit etsiä neuvoa ja tietoa Sexpon sivuilta, joilla on maksutonta neuvontaa esimerkiksi puhelimitse tai netin kautta. 

Hyvää talven jatkoa!
Marja-Leena

Alasuoja

Tykkään pitää alasuojaa vapaa-ajalla, mutta olen alkanut miettimään voiko siitä olla jotain haittaa? Voiko alasuojaa käyttää liikaa ja näkevätkö muut jos käytän esim. koulussa alasuojaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Jokapäiväisen alasuojan käytöstä ei ole mitään haittaa, kunhan ne ovat sopivan kokoiset. Liian ahtaat suojat eivät ole hyvä asia, koska kivespussi on puristuksissa, eikä veri kierrä kunnolla. Samoin lämpötila kiveksissä nousee helposti liian korkeaksi, ja tämä voi vaikuttaa siemennesteen laatuun pitkällä tähtäimellä.

Hygienia on äärimmäisen tärkeää, ja koko suojus pitää pestä päivittäin. En osaa sanoa näkyykö suojus, mutta voithan miettiä siihen varalta selityksen, mitä varten sitä käytät. Jokainen saa pukeutua ja käyttää sellaisia vaatteita tai suojia kuin haluaa.

Hyvää talvea sulle!

Marja-Leena | Nuortenelämä.fi

Ekat kuukautiset?!

Luulen että mulla alkoi mun ekat menkat? Menin normaalisti kouluun ja huomasin sit kotona että mulla oli tullu alushousuihin pieni punainen veriläikkä. Sit seuraavana päivänä kävin wc nii oli tullu ihan kunnolla rusehtavaa/punaista vuotoa, mut nyt tänä aamuna on vaan vähäsen ruskeaa! Onko nää nyt sitten kuukautiset vai jokin muu merkkasin kalenteriin kummiskin!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka. Kertomasi perusteella kuukautisesi ovat alkaneet. Yleensä ensimmäiset kuukautiset on juurikin tuollaista kuvailemaasi ruskeaa vuotoa, joka saattaa kestää vain päivän tai kaksi. Seuraavia menkkoja saat mahdollisesti odotella parikin kuukautta. Kuukautisten alkamisen jälkeen saattaa kestää 2-3 vuotta, että kuukautiskierto tasoittuu. Sitä ennen menkat saattavat olla todella epäsäännölliset niin ajankohdaltaan kuin vuodoiltaankin. Kerroit, että merkkasit kuukautiset kalenteriisi, mikä onkin tosi hyvä juttu. Seuraamalla omaa kuukautiskiertoa, vuodon määrää ja omia fiiliksiä saa paljon tietoa siitä, miten oma kroppa toimii kuukautiskierron aikana. Talvista marraskuun alkua!

Karoliina, tietopalveluohjaaja Oulusta

Housujen kastelu

Mä oon jotenkin aina tykännyt märistä vaatteista mun iholla. Oon koko nuoruuteni pissannut joskus tahallani housuun, en mitenkään usein, tyyliin pari kertaa vuodessa. Tiedän ettei siinä oo mitään järkeä, mutta jotenkin siitä tulee jännä ja vapautunut olo. Oon myös joskus kokeillut pikkusiskoni vaippoja ja kastellut ne.Tuntuu ettei mikään poista stressiä niin hyvin kuin housuihin tai vaippaan pissaaminen.

Tiedän ettei tää varmaan ole mikään maailman yleisin harrastus. Haluisin tietää, onko tästä mitään haittaa ja onko mun pakko yrittää lopettaa tätä? Voiko olla esim. jotain terveydellistä haittaa jos antaa välillä tarkoituksella tulla housuun?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi! Tässä Marja-Leenan vastaus sinulle:

Moikka!

Me ollaan kaikki erilaisia ja meillä on jokaisella omia juttuja, mistä me tykätään ja saadaan hyvän olon tunnetta tai kuten kuvasit hyvin, mitkä poistaa stressiä. Varsinaisesti housuun pissaamisesta ei ole haittaa, mutta tosi tärkeää on huolehtia hyvästä hygieniasta eli pestä itsesi ja märät vaatteet hyvin. Virtsa sisältää bakteereja, jotka voivat ärsyttää ja kuivattaa ihoa. Lisäksi on riski pissatulehdukseen. Jos vaatteita ei pese, niihin voi jäädä ammoniakin hajua ja bakteerit myös lisääntyvät ja kuluttavat kangasta. Jos ei heti kerkeä pesemään märkää vaatetta, sen voi huuhdella ja laittaa ulos tuulettumaan. Vaate kannattaa myöhemmin silti pestä kuumassa, jotta bakteerit kuolevat.

Kannattaa myös miettiä, missä tilanteessa housuun pissaamista tekee, koska märät vaatteet näkyvät hyvin ja virtsan haju voi olla voimakas, vaikka siihen itse olisi tottunutkin.

Jos pitää märän vaatteen tunteesta iholla, mutta haluaa välttää tulehdusriskin, olisiko hyvä kokeilla esimerkiksi suihkussa käymistä niin, että olisi osa vaatteista päällä? 

Hyvää talven jatkoa sinulle!
Marja-Leena

Sivut