Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Kannattaako menkkojen aikana mennä huvipuistoon?

Eli siis kannattaako menkkojen aikana mennä huvipuistoon? Voiko siteet liikkua hieman laitteessa ja tulla ohivuotoa? En voi huvipuistoreissua mitenkään siirtämäön.

Onko ensimmäisestä runkkaamisesta haittaa?

Hei. Olen 13v poika ja mietin että onko runkkaamisesta haittaa että jos teen kerran enkä enää sen jälkeen tee voiko siitä tulla jotain haittoja vai onko se ihan turvallista?

Kommentoi
Näytä vastaukset
Moikka,

Itsetyydytys ei vaikuta haitallisesti kehoon tai sukuelinten kehittymiseen. Itsetyydytys on todellista turvaseksiä, ja oman yksityisen nautinnon lisäksi se on loistava tapa tutustua omaan kehoon.

On siis täysin turvallista kokeilla runkkaamista, ja vaikka sinulle ensimmäisen kerran jälkeen tulee pitkä tauko, siitä ei ole sinulle mitään haittaa!

Itsetuhoisuus

Aina iltaisin ku kaikki perheenjäseneni käyvät nukkuu ja en saa itse unta. Minulla alkaa pyöriä itsetuhoisia ajatuksia mm. Haluun pois täällä ei oo kivaa tai toivottavasti en herää enää aamulla. Vaikka mulla o muute hyvä paitsi koulussa jossa minua kiusataan opettajille on kerrottu mut ei oo auttanu ku vähän. Minua vain pelottaa että kun ahdistun ja alan tuntemaan iltaisin itsetuhoisia ajatuksia että joskus toteutanki sen itsemurhan jota en oikeastaan halua.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos, että laitoit viestiä huolistasi. Kerrot, että et saa iltaisin unta ja sinulla alkaa pyöriä mielessä itsetuhoisia ajatuksia. Sinua pelottaa, että joskus toteutatkin itsemurhan, vaikka et sitä oikeastaan halua. Kerrot, että sinulla on muuten kaikki hyvin, mutta koulussa sinua kiusataan.

Ikävää, että itsetuhoiset ajatukset valtaavat mielesi iltaisin. Ei varmasti tunnu hyvältä. :/ Voi hyvinkin olla, että kiusaamisella on vaikutusta asiaan.

Hae apua

Kannustan sua ottamaan yhteyttä Dominoon. Sieltä saa maksutonta tukea esimerkiksi mielen hyvinvointiin ja pahaan oloon. Ota yhteyttä ja varaa aika tapaamiseen sähköpostilla [email protected] tai soittamalla ma–to klo 8.30–10.00 p. 050 383 6459. Dominossa voit keskustella luottamuksellisesti ja saada apua tilanteeseesi ja itsetuhoisiin ajatuksiin.

Kiusaaminen

On väärin, että sinua kiusataan. Muista, että kiusaaminen ei ole koskaan sinun syytäsi. Aikuisten tulee puuttua kiusaamiseen. Hyvä, että aikuisille kertomisesta on ollut sinulle edes vähän hyötyä. Se ei kuitenkaan riitä, kiusaaminen tulee saada loppumaan. Jos siis kiusaaminen jatkuu syksyllä, puhu siitä rohkeasti koulun aikuisille. Vaadi, että kiusaamiseen puututaan. Pyydä apua esimerkiksi vanhemmiltasi.

Kenenkään ei tarvitse sietää kiusaamista. Koulun tulee olla turvallinen ympäristö jokaiselle.

Voit lukea kiusaamisesta ja saada neuvoja tilanteeseesi täältä:

Voit myös jutella kahden kesken tilanteestasi RIKUchatissa ja saada neuvoa ja yhdessä chat-ohjaajan kanssa pohtia erilaisia vaihtoehtoja tilanteeseesi. RIKUchat on auki arkisin klo 9:00 - 15:00 ja lisäksi maanantai-iltaisin klo 17:00 - 19:00. 

Muita nuorille tarkoitettuja chatteja löytyy Netarista.

Voit jutella ystäviesi ja/tai perheesi kanssa kiusaamisesta ja siitä, miten he voisivat olla tukenasi ja auttaa sinua. Läheisten tuki on yleensä merkittävän tärkeää.

Tsemppiä hurjasti! Muista, että oot hyvä ja arvokas ihminen. <3

Haleja, Riina | Nuortenelämä.fi

Mielenterveys

Mistä voin hakea apua masennukseen ja ahdistukseen? Haluaisin niin, ettei ainakaan ekalla kerralla tarvis ottaa vanhempia mukaan..

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos, että uskalsit ottaa asian puheeksi ja kysyä neuvoa. Se on jo iso askel kohti avun saamista.

Voit varata ajan sosiaali- ja terveyspalveluista. Lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto: p. 06 2412 4553
ma-pe klo 8-15. Kerro nimesi ja että haluat varata ajan vastaanotolle masennuksen ja ahdistuksen vuoksi. Sinulta kysytään tarvittavat lisätiedot ajan varaamiseen. Sinun ei tarvitse ottaa vanhempiasi mukaan, kun menet vastaanotolle. Vastaanotolla voit yhdessä ammattilaisen kanssa miettiä, missä vaiheessa ja miten kertoisit vanhemmillesi tilanteestasi.

Tässä vielä tietoa sun oikeuksista Valviran sivulta:

Alaikäistä potilasta hoidettaessa hänen mielipiteensä on otettava huomioon hoitotoimenpiteestä päätettäessä silloin, kun se on hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden mahdollista. Jos alaikäinen ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Lääkäri tai muu hoitohenkilökuntaan kuuluva arvioi alaikäisen potilaan kehitystason. Jos alaikäinen kykenee päättämään hoidostaan, hänellä on oikeus kieltää terveydentilaansa ja hoitoaan koskevien tietojen antaminen huoltajalleen tai muulle lailliselle edustajalleen.

Voit lukea tietoa masennuksesta, ahdistuksesta ja niiden oireista ja hoidosta esimerkiksi masennusinfo.fi-sivustolta. Muista myös, että nuorille on olemassa erilaisia chatteja, joissa säkin voit halutessasi jutella tilanteestasi ja mieltä painavista asioista. Chatteja löytyy Netarista.

Tsemppiä, ja rohkeutta avun hakemiseen. <3

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Naapurin nainen

Hei.
Kesällä. Kun napourin nainen on bikineissä niin tykkään oman huoneen yläkerran ikkunasta vilkuilla sitä ja runkata sitten.
Yritän sillein ettei sille tule pahamieli ja ei näkisi mua.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Piipuu!

Kiitos viestistäsi. Et varsinaisesti kysy mitään, mutta ajattelen viestistäsi, että kaipaat ehkä mielipidettä toiminnallesi.

En usko, että nainen pitää siitä, että katselet häntä ja runkkaat. Toisaalta, mikään laki tai sääntö ei kiellä kotona runkkaamista ja ihmisten katselua omasta ikkunasta. Itsetyydytys toisen nähden ja esimerkiksi näyttäytyminen yllättäen alasti sen sijaan voi olla seksuaalista häirintää, joka ei ole hyväksyttävää.

Kotonasi omassa rauhassasi voit kuitenkin runkata. Sinulla on oikeus runkata ja päättää omasta kehostasi sekä nauttia seksuaalisuudestasi. Omien seksuaalioikeuksien toteuttamisessa jokaisella on velvollisuus kunnioittaa myös muiden oikeuksia. Lainaus ihmisoikeudet.fi-sivustolta seksuaalioikeuksista:

Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan yksilöiden oikeuksia päättää tietoisesti ja vastuullisesti omaan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Jokaisella on oikeus määrätä itse omasta kehostaan ja päättää, haluaako olla seksuaalisesti aktiivinen vai ei. Lisäksi seksuaalioikeudet takaavat oikeuden ilmaista ja toteuttaa oman seksuaalisen suuntautumisensa mukaista seksuaalisuutta samalla kunnioittaen muiden oikeuksia. Lue halutessasi lisää ihmisoikeudet.fi-sivustolta.

Kokeile halutessasi naapurisi katselun sijasta esimerkiksi eroottista kirjallisuutta kiihottumiseksi. Voit myös käyttää mielikuvitustasi ja fantasioida oman mielesi mukaan! Lisää kiihottumisesta ja fantasioista voit lukea Sexposta

Halutessasi lue myös tietoa seksuaalisesta häirinnästä Nuortennetistä ja seksuaalisesta kaltoinkohtelusta Exit ry:n sivuilta.

Jos tahdot puhua aiheesta, voit jutella siitä nimettömänä ja luottamuksellisesti nuorille tarkoitetussa chatissa. Chatteja löytyy Netarista.

Mukavaa kesää!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

kiusaaja kotona

mulla on 8v pikkuveli joka kiusaa mua eikä mun vanhemmat välitä. Isompaahan ei voi muka kiusata. Mä oon ihan avuton tässä tilanteessa koska se ei kuuntele edes kun pyytää kohteliaasti lopettamaan. se heittää mua ruualla ja laittaa musiikin täysille niin etten kuule mitään muuta. se sotkee paikkoja tahallaan ja mun odotetaan siivoavan. en jaksa enää. mua kohdellaan kuin sontaa. vanhempia ei kiinnosta. mä oon aina jostain syystä syyllinen vaikka saatan istua sohvalla lukemassa ja se tulee ja alkaa ärsyttämään

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Kerrot, että 8v pikkuveljesi kiusaa sinua ja vanhempasi eivät puutu asiaan. Koet, että sinua kohdellaan kuin sontaa.

Ikävää, että veljesi kiusaa sinua. Ei varmasti tunnu mukavalta. Kotona tulee olla viihtyisää ja hyvä olla. Kannustan sua vielä ottamaan kiusaamisen puheeksi vanhempiesi kanssa. Pyydä, että he varaisivat hyvin aikaa keskustelulle kanssasi, jotta asia saadaan kunnolla käsittelyyn. Kerro avoimesti, miltä kiusaaminen sinusta tuntuu. Syyllistämistä kannattaa välttää. Vaadi, että tilanteeseen tulee muutos. Mieti jo valmiiksi, miten toivot tilanteen muuttuvan. Voit ehdottaa, miten vanhempasi voisivat muuttaa toimintaansa, jotta kaikilla olisi hyvä olla kotona. Voitte myös yhdessä koko perheellä ideoida, mitä jokainen perheenjäsen voi tehdä yhteisen hyvän ilmapiirin ja viihtyvyyden luomiseksi.

Voitte vaikkapa luoda kodin yhteiset säännöt. Voitte jokainen ideoida ja miettiä, mitkä säännöt olisivat sellaisia, jotka edistävät tai tukevat hyvää ilmapiiriä ja perheen hyvinvointia. Säännöistä kannattaa keskustella avoimesti ja rakentavasti, ja kertoa omia mielipiteitä. Säännöistä tietenkin kannattaa tehdä järkeviä, ja välttää hyödyttömiä sääntöjä.

Tilanteessanne apuna voisi toimia myös huoneentaulumainen ohjeistus perheen riitatilanteiden ja erimielisyyksien ratkaisemiseksi. Se auttaa löytämään yhteisiä tavoitteita ja etsimään yhteisiä ratkaisuja. Lue Neuvottelupolku ristiriitojen ratkaisemiseksi ja halutessasi ehdota vanhemmillesi, että hyödynnätte sitä. Sitä voi käyttää verkkoversiona tai tulostettuna.

Jos kaipaat lisää neuvoa tai haluat keskustella asiasta, voit jutella nimettömänä ja luottamuksellisesti jossakin nuorille tarkoitetussa chatissa. Chatteja löytyy Netarista.

Tsemppiä kovasti ja rohkeutta tilanteen puheeksi ottoon!

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kireä esinahka

Miten ottaa aiheeksi vanhempien kesken kireä esinahka?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Kiitos hyvästä kysymyksestä. Kannustan ottamaan asian suoraan puheeksi sen vanhemman kanssa, jonka kanssa asia tuntuu helpoimmalta jutella. Lisäksi voit tehdä niin, että käyt jo etukäteen esimerkiksi terveysasemalla tai opiskeluterveydenhuollossa varaamassa aikaa lääkärille tilanteen arvioimiseksi ja kerrot joko suullisesti tai kirjeellä/viestillä vanhemmalle esimerkiksi näin: "Varasin ajan lääkärille, koska minulla on kireä esinahka." Vaikka asia on hankala ja vaikea ottaa puheeksi, se kuitenkin kannattaa hoitaa hyvissä ajoin kuntoon.

Paras menkka-sovellus?

Oon tsekannu aikaa montaa menkka-sovlelusta, ja oon yrittäny ettii netistä kuilta kokemuksia niistä. Nyt on tullu vaan mieleen, et kumpikohan parist näist sovelluksest on parempi koska en oo varma. En haluais kysyy vanhemmalt, et saanks ottaa sellasen yhe tai siis ladata. Mul on hyvät välit vanhempiin, mut tiiätte varmasti et menkat on nolo aihe aina niiku aluks tai mun ikäsil. Tai sillee... oon 14v, ja ollu menkat vähä yli 4v. Sinäsä mul on ollu jonku aikaa menkat, mut en tiiä saaks ilma vanhempien lupaa ladattua sellasen ja joutuuko siitä maksaa. Muutenki meil on köyhä perhe, joten vois olla jieluusti ilmane. Mut onks noi Clue ja moona oirepöiväkirja millasia? Ilmasii? Hyviä? Hyviä sekä huonoi juttui? Olis kiva ladata joku jonka kans seurata näit, et tietäis mis millonki täs mennää nii ois helpompaa. Sit ettei tarttis minkää kalenterin kans seinäl pelata aina.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Mietit, mikä olisi paras menkkasovellus. Pohdit, saatko ilman vanhempiesi lupaa ladattua menkkasovelluksen ja onko se maksullinen. Olet miettinyt, millaisia Clue- ja Moona-oirepäiväkirjat ovat, ja ovatko ne ilmaisia ja hyviä.

Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. Hyvä idea seurata omaa menkkakiertoa sovelluksen avulla! On olemassa useita maksuttomia menkkasovelluksia, jotka ovat ladattavissa puhelimeen vaikkapa App Storesta tai Google playsta. Onko sun puhelimessa jokin tällainen sovelluskauppa? Jos kyllä, voit selata sieltä eri sovelluksia vaikkapa hakusanalla kuukautiskalenteri. Jokaisen sovelluksen kohdalla lukee, onko ne maksullisia vai ei sekä muut tiedot sovelluksesta. Sovelluskaupasta voit halutessasi ladata jonkin maksuttoman menkkasovelluksen.

Mikäli sinulla ei ole sovelluskauppaa puhelimessasi: Esimerkiksi Google Playn käyttöön tarvitaan voimassa oleva Google-tili. Tarvitset Google Playn käyttöön ja ehtojen hyväksymiseen vanhempasi luvan. Juttele siis vanhempiesi kanssa palvelun käyttöön otosta.

Tietoa Clue-sovelluksesta:

Sovellus on maksuton. Sen avulla voi seurata omaa kuukautiskiertoa ja sitä, miten keho käyttäytyy kierron eri vaiheissa. Sovellukseen voi kirjata myös kuukautiskivut, oman vireystilan, mielialan vaihtelut, ihon kunnon, makeanhimot ja muut oireet. Helppokäyttöinen, mutta englanninkielinen.

Tietoa Moona Oirepäiväkirjasta:

Moona Oirepäiväkirja on suomenkielinen maksuton kuukautiskiertoon liittyvien oireiden seurantasovellus. Moona sopii erityisesti endometrioosia sairastaville tai sitä epäileville. Sovellus sopii myös heille, joilla ei ole kuukautisvuotoja.

Tietoa Kuukautiskalenteri & raskaus/ovulaatiolaskuri Flosta:

Flo on maksuton suomenkielinen kuukautiskalenteri, ovulaatiolaskuri ja raskauslaskuri, joka tekee tarkkoja ja luotettavia päätelmiä kuukautisista, ovulaatiosta ja hedelmällisistä päivistä. Sen avulla on helppo pitää kirjaa menkkakierrostasi.

Jos sinulla siis on vanhempiesi luvalla hankittu App Store tai Google play, voit ladata sieltä jonkin maksuttoman menkkasovelluksen. En usko, että vanhempasi pahastuvat, jos et kysy heiltä lupaa menkkasovelluksen lataamiseen. Menkat ovat kuitenkin luonnollinen ja normaali asia, eikä niissä ole mitään hävettävää. Voit siis rohkeasti mainita, että haluat ladata menkkakierron seurantaan tarkoitetun sovelluksen. Tutkimalla ja vertailemalla eri sovelluksia esittelytietojen perusteella, voit valita mielestäsi parhaan menkkasovelluksen ja ladata sen. Itse määrittelet, mitkä ominaisuudet ovat just sulle tärkeitä ja hyviä. :) Myös kokeilemalla selviää, onko sovellus sulle sopiva ja hyvä.

Ihanaa kesää sinulle! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Clue ja Eve on mun kaks lempparia. Cluessa vissii vähä vähemmän maksullista matskuu mut Evessä on semmonen community juttu ja palstoja jossa voi kysellä kaikenlaista. :)


Hengästyminen

Hei! Mietin että mistä johtuu, kun nykyään hengästyn paljon ja helpommin, vaikka urheilen paljon ja jopa ehkä enemmän kuin ennen. Pitkän kilpaurheilu taustan omistan enkä ole vähentäny. Juoksen myös kestävyyttä kehittäviä harjoituksia, mutta silti nyy muutaman kuukauden sisään olen alkanu hengästyä jopa tavallisissa portaissa. Mistä tämä voisi johtua, sillä kuntoni ei ole huonontunut?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kerrot viestissäsi, että sinulla on urheilutaustaa ja tälläkin hetkellä urheilet paljon, jopa aikaisempaa enemmän. Ensimmäinen ajatus, mikä mieleeni tuli, littyy palautumiseen. Annatko kehollesi aikaa palautua rasituksesta? Onko viikon aikana tarpeeksi lepopäiviä ja palauttavia harjoituksia? Muistatko myös syödä tarpeeksi, jotta keholla on tarpeeksi polttoainetta?

Liian kova harjoittelu voi johtaa ylikuntoon, jossa elimistö on ylirasittunut, eikä palaudu normaalitilaan rasituksen jälkeen. Ylikunnon oireet ovat niin fyysisiä kuin psyykkisiä; muun muassa suorituskyvyn heikkeneminen, kohonnut syke, unihäiriöt, hermostuneisuus ja ahdistuneisuus ovat ylikunnon oireita.

Suosittelen sinua kuitenkin varaamaan aikaa omalle terveysasemallesi, jotta asia tutkitaan huolella ja syy hengästymiselle selvitetään.

Vesipisaran tunne iholla

Onko normaalia saada välillä semmoisia hetkiä, jolloin tuntuu kuin jostain olisi tippunut vesipisara ihollesi???

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos viestistäsi!

On ymmärrettävää, että asia mietityttää sinua. En kuitenkaan usko, että kyse on mistää vakavasta. Löysin tällaista tietoa Terveyskirjaston sivulta:

Erilaiset harha-aistimukset ja illuusiot ovat suhteellisen tavallisia ilmiöitä etenkin stressin, traumaattisten kokemusten ja muistojen yhteydessä sekä unen ja valveen rajalla. Harha-aistimuksia voi ilmetä kaikkien aistien alueella, ja niiden luonne voi vaihdella hetkittäisestä kokemuksesta hyvin eläviin näkökokemuksiin ja vieraiden äänten käymään keskusteluun.

En kuitenkaan ole terveydenhuollon ammattilainen, enkä pysty sanomaan varmuudella, onko tapauksessasi kyse tällaisesta harha-aistimuksesta, enkä arvioimaan, mistä se johtuu.

Jos tällainen vesipisaran tunne iholla toistuu jatkossakin, kannattaa sinun käydä varmuuden vuoksi juttelemassa asiasta koulusi terveydenhoitajan kanssa tai soittaa terveysasemasi puhelinneuvontaan, jossa terveydenhuollon ammattilainen neuvoo sinua ja ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin. Näin saat myös mielenrauhan, kun selvität mistä on kyse. :)

Ihanaa kesää!

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut