Täältä löydät Hyvinvointi ja terveys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Tiukkuus

Onko normaalia että emättimeni on niin ahdas tai tiukka että saan välillä juuri ja juuri vain yhden sormen sisään? Tamponikin tekee liian tiukkaa

Itsetuhoinen seksi

Muutettuani kotoa 18v olin pahasti masentunut ja harrastin todella paljon irtoseksiä itsetuntoni kohottamiseksi. Tämän jäljiltä emättimessäni on gynekologin mukaan arpeumaa ja limakalvon ohentumista. Kuinka pääsen yli näistä kehollisista traumoista ja inhosta kehoani ja seksiä kohtaan? Pelkään, että olen peruuttamattomasti rikki.

Lääkärikäynnin maksaminen

Minun pitäisi mennä omalääkärille alentuneen mielialan vuoksi, mutta rupesin miettimään että tuleeko sieltä lasku postissa kotiin? Onko sitä mahdollsta maksaa muulla tavalla, kun en haluaisi vanhempieni tietävän tästä..

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Jos aiot asioida terveyskeskuksen omalääkärin vastaanotolla, lasku toimitetaan jälkikäteen postitse kotiin. Yksityislääkäreillä käytäntö voi olla erilainen, useimmiten lasku maksetaan aulassa heti käynnin jälkeen.

Masennuslääkkeet

Hei. Olen 16 vuotias tyttö ja minulla olisi kysyttävää. Aloitin masennuslääkityksen vajaa viikko sitten. Lääkitys on escitalopram orion 10mg. Minulle diagnisoitiin vaikea masennjs pari viikkoa sitten. Psykiatrille lähete on tulossa, kuinkakohan kauan siinä kestää että se tulee? Haluaisin puhua asiasta jollekin ammattilaiselle joka osaisi auttaa minua. Entiedä johtuuko se lääkkeistä, mutta haluaisin työntää kaikki ihmiset pois ja olla yksin. En pysty keskittymään koulussa tai lukea kokeisiin tällä hetkellä. Otin sen takia sairaslomaa lukiosta loppuviikoksi. Olen aika väsynyt sitten kun lääke alkaa vaikuttamaan. En saa orgasmia eikä oikein halutakaan. Olen turta eikä mikään huvita tällä hetkellä. Kysynkin, että onko sivuvaikutukset pysyviä? Luin netistä että joillakin seksi haluttomuus on pysynyt sen viikon tai parinkin jälkeen ja he eivät saa orgasmia. Jotkut ovat sanoneet että lääke tekee heistä tunnottomia eivätkä he pysty esimerkiksi itkemään. Minua pelottaa ja ahdistaa, että minulle koituu samanlainen tulevaisuus ja tekisi mieli lopettaa lääkitys heti.. Minulla on myös aiemmin ollut ajatuksia (silloin kun alakuloisuus alkoi eli about 2kk) että haluaisin ehkä erota poikaystävästäni. En ole varma johtuuki se lääkkeistä ja masennuksesta, sillä olen ollut siihen asti todella onnellinen hänen kanssaan vai onko se kun olemme olleeet 1.5v yhdessä jo. Mieltäni kalvavat nämä kysymykset ja ajattelin kysyä täältä koska en ole päässyt psykiatrille vielä. Kiitos jo valmiiksi..

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Apea!

Kiitos viestistäsi. Kysyt, onko masennuslääkkeiden sivuvaikutukset pysyviä. Olet lukenut ihmisten kokemuksia masennuslääkkeiden sivuvaikutuksista ja ne tuntuvat ahdistavan sinua. Sinulla on myös ollut ajatuksia, että tahtoisit erota poikaystävästäsi ja mietit, johtuuko se vain masennuksesta tai lääkityksestä. Tahtoisit jutella jollekin ammattilaiselle tilanteestasi.

Hienoa, että olet hakenut apua masennukseen. Muista, että ikinä ei tarvitsekaan jäädä tai pärjätä yksin, apua on aina saatavilla! En valitettavasti osaa sanoa, kauan kestää, että saat ajan psykiatrille. Toivotaan, että se tulee pian!

Kaikki lääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Masennuslääkkeiden vakavat haittavaikutukset ovat kuitenkin harvinaisia. Kertomasi väsymys, seksuaalinen haluttomuus ja orgasmikyvyttömyys ovat lääkkeestä johtuvia yleisiä haittavaikutuksia. Ne eivät onneksi ole kuitenkaan pysyviä. (Myös masennus voi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta ja väsymystä.) Hyvin yleisiä haittavaikutuksia ovat lisäksi pahoinvointi ja päänsärky. Voit lukea lisää mahdollisista haittavaikutuksista lääkkeesi tuoteselosteesta. Siellä lukee myös ohjeet, missä tilanteissa tulee ottaa yhteys lääkäriin. Tuoteseloste löytyy myös täältä lääkeinfon sivulta.

Hoidon ja paranemisesi kannalta on kuitenkin tärkeää, että otat lääkettä lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti, haittavaikutuksista huolimatta. Toivottavasti olet kärsivällinen, vaikka tilanteessasi ei varmasti helppoa olekaan. Voit lukea lääkehoidon merkityksestä masennusinfon-sivulta.

Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, mistä mahdollinen halusi erota poikaystävästäsi johtuu. Masennus voi hyvinkin vaikuttaa siihen. Väestöliiton sivulta poimittua:

Masennus vaikuttaa usein parin elämään sitä kautta, että sairastuneen osallistuminen ja kiinnittyminen suhteeseen vähenee. Masentunut ei välttämättä jaksa tehdä asioita yhdessä eikä näytä nauttivan kumppanistaan samalla tavalla kuin aikaisemmin. Masennus saattaa tulla näkyviin myös tavallista voimakkaampana ärtymyksenä, vihamielisyytenä tai kiukun purkauksina. Tällöin pari voi olla vaarassa ajautua kielteisen vuorovaikutuksen kehälle. Myös vetäytyminen ja apaattisuus voi hankaloittaa parisuhdetta.

Voit lukea masennuksesta, sen oireista ja hoidosta sekä toipumisesta ja toisten kokemuksista täältä Masennusinfon sivuilta. Ne voivat auttaa sinua ymmärtämään tilannettasi paremmin sekä antamaan voimaa ja vertaistukea tilanteeseesi.

Kannustan sinua myös puhumaan tilanteestasi jollekin luottohenkilöllesi sillä välin, kun odotat aikaa psykiatrille. Läheisten tuen on todettu olevan tärkeää masennuksesta paranemisessa.

Toivoit voivasi jutella jonkun ammattilaisen kanssa sillä välin, kun odotat aikaa psykiatrille. Voit jutella lukiosi kuraattorin ja terveydenhoitajan kanssa. Ole rohkeasti heihin yhteydessä. Yksi vaihtoehto myös on jutella jossakin nuorille tarkoitetussa chatissa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Löydät erilaisia chatteja täältä Netarin sivulta. Esimerkiksi Sekasin-chat voisi olla sinulle avuksi. Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä.

Paljon tsemppiä ja jaksamista sinulle! On jo hurjan iso askel kohti paranemista, että olet hakeutunut avun piiriin. Oot rohkee! Jos jokin asia hoitoon tai masennukseen liittyen mietityttää, älä epäröi kysyä sitä sinua auttavilta terveydenhuollon ammattilaisilta.

Mukavaa ystävänpäivää sinulle!<3

Haleja, Riina | Nuortenelämä.fi

Runkkaus

Moi! Tää on vähä outo asia mut mä haluisin saada ekan siemensyöksyn mutta ainakun katon vain jotain ni sit runkkaan mut en voi kauheest runkkaa ku rupee kutittaa ja tuntuu herkält ja oudolt

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Sim00!

Kiitos viestistäsi. Tahtoisit saada ekan siemensyöksyn. Kun runkkaat, se kuitenkin vain kutittaa ja tuntuu herkältä ja oudolta.

Väestöliiton nuorten sivuilta poimittua:

Siemensyöksyjen alkaminen on hieno asia ja tärkeä vaihe mieheksi kasvamisessa. Se ei ole nolo tai hävettävä seikka. Olisi hyvä, jos jokainen poika voisi olla asiasta ylpeä. Siemensyöksyt alkavat murrosiän alkupuolella, noin 12 - 14-vuotiaana. Usein siemensyöksyt pääsevät vähän yllättämään, kun ne alkavat yöllä, unen aikaisina siemensyöksyinä. Osa saa ensimmäisen siemensyöksyn itsetyydytyksellä.

Ei siis syytä huoleen! Tutustu rauhassa omaan kehoosi ja opettele tuntemaan, millaisesta kosketuksesta pidät. Runkkaamisen tapoja on monia. Voit halutessasi kokeilla runkata eri tavalla kuin tavallisesti, jolloin se voi tuntuakin eriltä. Voit halutessasi myös kokeilla runkkaamisessa liukuvoidetta. Lue runkkaamisesta ja sen eri tavoista esimerkiksi täältä Sexpon sivulta.

Jos asia jää vielä vaivaamaan sinua, voit jutella siitä koulusi terveydenhoitajan kanssa tai vaikkapa nimettömänä Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa tai JustWearItin Seksuaalineuvonta-chatissa.

Nautinnollisia hetkiä ja ihanaa ystävänpäivää sinulle!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

en saa orgasmia

En ole koskaan itsetyydytyksen tai muun avulla saanut orgasmia, eikä minulla ole (tai ainakaan pitäisi olla) mitään sairautta tai vammaa joka sen estäisi. Missä voisi olla vika?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hyvä, että kysyit! Ensinnäkin, sinussa ei ole mitään vikaa. Orgasmin kokeminen on hyvin yksilöllinen juttu. Jotkut eivät ole kokeneet sitä ikinä, jotkut kokevat sen hyvin helpostikin.

Sexpon sivulta poimittua: Orgasmikyvyttömyys on harvoin seurausta jostakin fyysisestä seikasta esimerkiksi tuntopuutoksista. Useimmiten orgasmikyvyttömyys johtuu siitä, ettei tunne omaa kehoa, sen toimintaa, reaktioita ja puuttuu uskallusta heittäytyä nauttimaan, orgasmin vietäväksi. 

Kaikilla on kuitenkin kyky ja mahdollisuus oppia heittäytymään tuohon hekumalliseen nautintoon.

Sexpon sivuilta voit lukea lisää orgasmista sekä vinkit siihen, kuinka saada orgasmi ja tietoa esimerkiksi itsetyydytyksestä. Tästä pääset tiedon äärelle: https://www.sexpo.fi/neuvonta/nettineuvonta/orgasmi.html.

Kokeile rohkeasti Sexpon vinkkejä! :)

Mukavaa viikonloppua,

Riina | Nuortenelämä.fi  

Esinahka

Hei! Olen tänä vuonna 16v täyttävä poika, eikä esinahkani mene taakse edes lepotilassa. Haluaisin kokeilla seksiä tyttöystäväni kanssa, mutta tämän vaivan takia en sitä uskalla kysyä. Apua?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerrot ettei esinahkasi mene taakse edes lepotilassa. Haluaisit kokeilla seksiä tyttöystäväsi kanssa, mutta vaivan takia et uskalla sitä kysyä. Kysyt apua tilanteeseesi.

En usko, että tilanteessasi on syytä huoleen. Esinahka kiinnittyy terskaan ihopoimun eli frenulumin avulla. Jos frenulum kiristää, mutta siihen ei liity kipua tai muuta haittaa, sille ei tarvitse tehdä mitään. Kasvun myötä sekä penis että esinahka kasvavat ja usein esinahka alkaa liikkua helpommin iän myötä. Ikäisilläsi kertomasi kaltainen tilanne ei ole harvinainen, eikä siinä ole mitään hävettävää.

Sexpon sivuilta poimittua:

Esinahka on lapsen syntyessä kiinnittynyt penikseen kiinnikkeillä, jotka irtoavat itsestään ajan myötä. Joillakin kiinnikkeet irtoilevat vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä, toisilla aiemmin. Esinahkaa ei saa vetää väkisin terskan yli, sillä seurauksena voi olla kipua ja verenvuotoa sekä kudosvaurio.

Jos asia ei kuitenkaan ajan myötäkään helpotu tai asia muuten vaivaa sinua, voit lukea vinkkejä tilanteeseesi täältä Sexpon sivulta: https://www.sexpo.fi/neuvonta/nettineuvonta/esinahka-2.html

Sexpo: Kireä esinahka ei sellaisenaan estä yhdyntää, mutta saattaa hankaloittaa sitä, jos kireys aiheuttaa kipua tai vaikeuttaa kondomin laittoa. Jos haluat silti ryhtyä yhdyntään, kondomin voi vetää myös kokonaan esinahan päälle yhdynnän ajaksi. 

Eli se, että esinahka ei mene sinulla taakse, ei ole este yhdynnälle. On hyvä huomioida, että seksi on kuitenkin paljon muutakin kuin yhdyntää. Seksiin ja toisen kehoon voi tutustua yhdessä kumppanin kanssa turvallisesti esim. hyväilyseksin avulla. Lue hyväilyseksistä täältä Väestöliiton sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/seksi/mitaseksion/petting ja erilaisista muista seksin tavoista vaikkapa täältä JustWearItin sivuilta: https://justwearit.fi/mita-on-seksi/seksia-on-monenlaista/

Se, ettei seksistä pysty puhumaan tyttöystävän kanssa, voi olla yksi merkki siitä, ettei itse ole vielä täysin valmis seksiin. Seksin suhteen ei tarvitsekaan kiirehtiä. Mitä olet itse mieltä tästä? Mieti vielä, miltä sinusta tuntuu ja mitä ajatuksia sinulla on seksistä. Väestöliiton nuorten sivuille on koottu lista, mistä tietää, onko valmis seksiin. Suosittelen lukemaan ja miettimään omalle kohdalle noita asioita. Sivulle pääset tästä: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/seksi/mitaseksion/yhdynta/milloinolenvalmis/.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä.

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Terska

Esinahkani on löysä ja terska ei pysy paljaana. Haluaisin että terska olisi koko ajan paljaana joten auttaako tähän vain esinahan poisto?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei poika,

kiitos viestistäsi!

Kerrot esinahkasi olevan löysä ja että terskasi ei pysy paljaana. Haluaisit kuitenkin, että terskasi olisi koko ajan paljaana. Kysyt, auttaako asiaan vain esinahan poisto.

En usko, että löysälle esinahalle voi itse tehdä mitään, jos se ei pysy poissa terskan päältä. Onko löysästä esinahasta ollut sinulle jotain haittaa? Kannustan sinua juttelemaan asiasta lääkärin kanssa, jos asia mietityttää sinua ja pohdit leikkausta. Hän on terveydenhuollon ammattilainen ja osaa kertoa sinulle, onko leikkaus tilanteessasi mahdollinen/tarpeellinen.

Vielä tiedoksesi hieman esinahan hyötyjä. Sexpon sivulta poimittua: Esinahka on rakenteeltaan tuppimainen ja kaksikerroksinen, minkä ansiosta terska sen alla pysyy kosteana ja tuntoherkkänä. Esinahka peittää kokonaan tai osittain peniksen kärjen ja suojelee sitä lämpötilojen vaihteluilta, kuivuudelta ja hankaukselta sekä tarjoaa immunologista suojaa bakteereita ja viruksia vastaan.

Antoisaa vuotta 2019 sinulle! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

akne

Heii! Mulla alko iho ongelmat oikeestaa heti ku teini ikä alko eli siinä n.13 vuoden iässä. Mutta viimevuonna asia alko oikee kunnolla vaivaan mua. Mun akne ei oo mistään pahimmasta päästä mitä löytää netistä mutta voisin sanoo et pahin tilanne koko koulussa on mulla :D Mulla on oikeestaan joka puolella naamaa finnejä ja arpia, eniten otsassa, leuassa ja suun lähistöllä.. Heti ku tuntuu että jes! pari finniä vähemmän ku normaalisti nii mulla alkaaki menkat jonka vuoksi naama on iha paskana ja suklaanhimo ei auta asiaa ollenkaan...
joskus tuli kokeiltuu kaverin suosituksesta kookosrasvaa mutta se ei oikee tehonnu ja käytän sitä vaan meikkien pois saamiseen iltasin... muuten oon käyttäny apteekista saatavia Sebamedin puhdistusvaahtoa ja voidetta.ja joskus käytän kasvomaskeja. Jos en niitä käyttäs nii varmaan ois vielä pahempi iho mutta ei noilla akne parane...
Kaveri ehotteli myös et kävisin terkkarilla kyseleen e-pillereitä akneen ja olin syksyllä jo menossa sinne mut terkkari ei ollu paikalla joten asia on vaa jääny tekemättä...
Lähteekö näin paha akne iän myötä pois, voiko tietää millon se menee vai pitääkö vaan toivoo parasta? pitäskö kokeilla e-pillereitä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos viestistäsi! Kerrot iho-ongelmistasi ja mietit, meneekö akne iän myötä pois vai voiko sitä tietää, milloin se menee. Kysyt myös, pitäisikö sinun kokeilla e-pillereitä, niin kuin ystäväsi oli sinua neuvonut tekemään.

Tuollaiset iho-ongelmat ovat varsin tavallisia vaivoja iässäsi, niin kuin taisitkin tietää. Tytöillä aknea on tavallisesti 14–17-vuotiaana. Joillakin oireet jatkuvat vielä aikuisena, joillakin ne loppuvat iän myötä. Väestöliiton nuorten sivuilla sanotaan näin:

Yksittäisiä finnejä voi tulla mihin tahansa kohtaan kehoa, myös aikuiselle. Aknesta eli finnitaudista on kyse, kun finnejä on paljon. Tavallisimmin aknea on poskissa, otsassa ja hartioissa. Finnit voivat olla kivuliaita. Niistä saattaa jäädä myös arpia parantuessaan. Akne on tavallisin nuoruusiässä, mutta sitä esiintyy myös aikuisilla. Noin 50 %:lla suomalaisista on aknea murrosiän loppupuolella. Lisää finnien hoitamisesta.

Jos finnien itsehoito ei tuota tulosta ja finnit aiheuttavat paljon mielipahaa, niin kannattaa hakeutua lääkäriin. Lääkäri voi määrätä aknen hoitoon erilaisia antibioottikuureja, jotka ovat yleensä pitkiä hoitoja. E-pillereitä käytetään aknen hoitoon tytöillä. Myös valohoidot ovat mahdollisia.

Eli akneen on olemassa monenlaisia hoitokeinoja. Voit hyvin käydä juttelemassa koulusi terveydenhoitajan kanssa siitä, mikä olisi juuri sinulle sopiva apu akneen – voit jo etukäteen miettiä valmiiksi, mitä kaikkea tahtoisit kysyä häneltä. Hän vastaa sinulle varmasti mielellään. :)

Vielä YTHS:n sivulta tietoa aiheesta:

Sopivan valmisteen löydyttyä akne saadaan ylivoimaisesti suurimmalla osalla potilaista hyvin rauhoittumaan. Akneen kannattaa lähteä hakemaan lääkäriltä apua silloin, kun oireet ovat itseään kiusaavia ja häiritsevät arkipäiväistä elämää - jo ennen kuin ne vaikuttavat itsetuntoon ja ihmissuhteisiin.

Suurimmalla osalla akne parantuu viimeistään nuorella aikuisiällä, mutta muutamalla prosentilla ihmisistä aknea esiintyy vielä 40 vuoden iässä.

Älä siis murehdi, aknesi voi hyvinkin mennä iän myötä pois. Ja terkkarilla käynti varmasti huojentaa oloa, kun saat terveydenhuollon ammattilaisen näkemyksen asiaan. :)

Ihania hetkiä vuoteen 2019!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Apua

onko mahdollista saada enterobiaasi vaikka pesee kädet jatkuvasti eikä ikinä koske ovenkahvoihin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Enterobiaasi eli kihomatotauti voi tarttua hyvästä hygieniasta huolimatta. Terveyskirjastossa sanotaan näin:

"Kihomatotartunnoilla ei ole yhteyttä huonoon hygieniaan tai huonoon hoivaan. Infektio saadaan, kun madonmunia niellään. Yksikin muna voi aloittaa infektion. Munat ovat niin pieniä, ettei niitä voi silmin nähdä. Ne säilyvät ympäristössä useita päiviä tartuttavina. Madon yhdessä ihmisessä munimat munat voivat joutua toisen henkilön suuhun suoran käsikosketuksen kautta tai lelujen ja todennäköisesti myös vaatteiden ja vuodevaatteiden koskettelun välityksellä. Munan nielemisestä oireiden alkamiseen kuluu kuutisen viikkoa. Kihomato ei aiheuta muita sairauksia, eikä se ole vaarallinen."

Enterobiaasin hoitona käytetään sekä itsehoitovalmisteita että reseptilääkkeitä. Voit lukea lisää aiheesta Terveyskirjastosta ja THL:n sivulta

Hauskaa viikonloppua sinulle! 

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

 

 

Sivut