Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kesätyöt

Kesätyöpaikan etsintä kannattaa aloittaa ajoissa. Monet paikat viedään jo vuodenvaihteessa, mutta vielä kevään aikanakin kannattaa paikkoja etsiä aktiivisesti. On mahdollista hakea kesätöitä myös ulkomailta.

Kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Avoinna olevia kesätyöpaikkoja voi etsiä netistä, somesta, lehdistä, TE-toimistosta, Ohjaamoista ja ilmoitustauluilta. Varsinkin suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Kesätyöpaikkoja voi myös kysellä tuttavien kautta – tai mennä suoraan esittäytymään lähialueen yrityksille. Reippaasta asenteesta on etua työnhaussa.

Useilla kaupungeilla on käytössä niin sanottu kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. Voit tiedustella lisätietoja kesätyösetelistä esimerkiksi oman kuntasi nuorisopalveluista tai TE-toimistosta.

Kesätöiden hakemisessa kannattaa panostaa työhakemuksen tekemiseen täyttämällä kaikki vaaditut kohdat huolella. Hakemuksen lähettämisen jälkeen voi olla hyvä vielä soittaa työnantajalle ja esittäytyä, ellei työpaikkailmoituksessa ole kielletty soittamasta. Työhakemuksia kannattaa tehdä moneen eri paikkaan. Vaikka se kaikista mieluisin paikka jäisikin saamatta, kannattaa muistaa, että kaikenlaisesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä. Toisinaan kesätyöt poikivat lisätöitä. Hyvä työntekijä erottuu joukosta ja hänelle saatetaan tarjota töitä seuraavanakin kesänä tai vaikka talven aikana esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Ennen töiden alkamista kannattaa laatia kirjallinen työsopimus työnantajan kanssa. Tällä ehkäistään mahdollisia ongelmia työsuhteen aikana. Myös suullinen sopimus on sopimus, mutta kirjallisen sopimuksen avulla on helpompi palata tarkastelemaan sovittuja ehtoja, jos erimielisyyksiä ilmenee.

Muista pyytää kesätöiden päätyttyä työtodistus, josta ilmenee töiden kesto ja tekemäsi työtehtävät.

Kesätöitä varten tarvitaan verokortti. 16 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille verokortti tulee automaattisesti kotiin vuoden alussa. Verokortin saa myös Verohallinnon sähköisestä Omavero-palvelusta. Sieltä voit tulostaa verokortin tai näyttää sitä vaikkapa puhelimen näytöltä työnantajallesi. Jos verokorttia ei ole näyttänyt työnantajalle, hän tekee palkasta 60 prosentin ennakonpidätyksen. Verokortti kannattaakin toimittaa työnantajalle hyvissä ajoin ennen palkanmaksua. 

Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelu eli TTT on kahden viikon mittainen (kymmenen työpäivää) kesätyökokemus nuorille. Se on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, jos täyttää samana vuonna 14 vuotta. Lue lisää TTT:stä Kun koulu loppuu -sivustolta. Löydät sivustolta myös esimerkiksi avoimia kesätyöpaikkoja, vinkkejä työnhakuun ja muiden nuorten kokemuksia kesätöistä.

Kesaduuni.org-sivustolta löydät nuorille suunnattuja laadukkaita kesätyöpaikkoja.

Kesäksi töihin? Apua ja vinkkejä kesätyönhakuun saat TE-palveluista.

Talous ja nuoret TATin Duunikoutsi-sovellus auttaa sinua työnhaussa ja työelämätaitojen harjoittamisessa. Duunikoutsin CV-koneen avulla voit ladata itsellesi valmiiksi täytetyn osaamispohjaisen CV:n, jota voit käyttää kesätyönhaussa. Lue lisää Duunikoutista Kunkoululoppuu.fi-sivustolta

Jos suunnitelmissasi on lähteä ulkomaille töihin, harjoitteluun tai opiskelemaan, käy tsekkaamassa TE-palveluiden Ulkomaat -osio!

Mitä verot ovat? Mihin ne käytetään? Lue verotietoa Veronmaksajien nettisivuilta.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 01/07/2022 - 16:40
Moi ettisin töitä kesälomaksi
Olen 15v
Mun äidinkieli on Viro
Osaan hyvin Suomea ja Englantia
Ma, 01/10/2022 - 12:02
Hei! Kiva kuulla, että etsit kesätöitä. Kielitaidostasi on varmasti etua sinulle työnhaussa. :)

Jos sinulla on jotain kysyttävää kesätöihin liittyen, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Viesteihin vastataan viidessä arkipäivässä.

Tsemppiä kesätyönhakuun!
terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 11/03/2021 - 19:35
Haluaisin töitä olen 12v
To, 11/04/2021 - 08:39
Hei, kiitos kommentistasi. 12-vuotiasta ei lain mukaan voi palkata töihin. Voit saada palkkatöitä sinä vuonna, kun täytät 14 vuotta. Lisää tietoa siitä saat tästä osoitteesta: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Jos haluat kuitenkin tienata omaa rahaa jo ilman varsinaista työpaikkaa, suosittelen kurkkaamaan siihen vinkkejä tältä sivulta: www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa

Mukavaa marraskuuta! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 04/26/2021 - 12:26
Hei! Olen 13-vuotias ja täytän pian 14. Haluaisin saada jonkinlaisen kesätyön, mutta en tiedä mistä saisin. Osaatteko auttaa?
To, 04/29/2021 - 09:34
Hei Ada! Voit hakea kesätöitä esimerkiksi osoitteissa:
-pikaduuni.fi
-kesaduuni.org
-kesatyot.fi

Voit löytää kesäksi töitä myös:
-Work Pilotsin kautta: workpilots.fi/loyda-keikka
-BabySits-sivuston kautta: babysits.fi
-Jakajaksi-sivuston kautta: jakajaksi.fi.
-4H-yhdistykseltä: 4h.fi

Tsemppiä kesätyönhakuun! :) Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi
Ke, 01/27/2021 - 15:54
Hei
Mun nimi on Aila.
Olen 14v
Mun Äidinkieli on Arabia ja osan puhun hyvin suomea. Ja etsin kesätöitä
Ma, 03/08/2021 - 16:05
Hei Aila!

Kiva juttu kun etsit kesätöitä! Kannattaa tutkia läpi eri työnhakukoneet, kuten oikotie.fi ja avointyöpaikka.fi. Myös esimerkiksi babysits.fi sekä jakajaksi.fi -sivuilta voi löytää kesätöitä.
Tsemppiä työnhakuun!:)

T. Sini – Nuortenelämä.fi
Ma, 01/25/2021 - 12:02
Haluaisin kesätöihin, olen 14-vuotias.
Ma, 03/08/2021 - 13:42
Moi Viola!
Hienoa, että haluat kesätöihin. Töitä voit hakea esimerkiksi TE-palveluiden, monster.fi:n tai duunitori.fi:n kautta.
Kivaa kevättä!:)

T. Sini – Nuortenelämä.fi

Sivut