Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kesätyöt

Kesätyöpaikan etsintä kannattaa aloittaa ajoissa. Monet paikat viedään jo vuodenvaihteessa, mutta vielä kevään aikanakin kannattaa paikkoja etsiä aktiivisesti. On mahdollista hakea kesätöitä myös ulkomailta.

Kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Avoinna olevia kesätyöpaikkoja voi etsiä netistä, somesta, lehdistä, TE-toimistosta, Ohjaamoista ja ilmoitustauluilta. Varsinkin suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Kesätyöpaikkoja voi myös kysellä tuttavien kautta – tai mennä suoraan esittäytymään lähialueen yrityksille. Reippaasta asenteesta on etua työnhaussa.

Useilla kaupungeilla on käytössä kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. Voit tiedustella lisätietoja kesätyösetelistä esimerkiksi oman kuntasi nuorisopalveluista tai TE-toimistosta.

Panosta työhakemukseen ja hae eri paikkoihin

Kesätöiden hakemisessa kannattaa panostaa työhakemukseen täyttämällä kaikki vaaditut kohdat huolella. Hakemuksen lähettämisen jälkeen voi olla hyvä vielä soittaa työnantajalle ja esittäytyä, ellei työpaikkailmoituksessa ole kielletty soittamasta. Työhakemuksia kannattaa tehdä moneen eri paikkaan. Vaikka se kaikista mieluisin paikka jäisikin saamatta, kaikenlaisesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä. Toisinaan kesätyöt poikivat lisätöitä. Hyvä työntekijä erottuu joukosta ja hänelle saatetaan tarjota töitä seuraavanakin kesänä tai vaikka talven aikana esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Tee kirjallinen työsopimus ja pyydä työtodistus töiden päätyttyä

Ennen töiden alkamista kannattaa laatia kirjallinen työsopimus työnantajan kanssa. Tällä ehkäistään mahdollisia ongelmia työsuhteen aikana. Myös suullinen sopimus on pätevä, mutta kirjallisen sopimuksen avulla on helpompi palata tarkastelemaan sovittuja ehtoja, jos erimielisyyksiä ilmenee.

Muista pyytää kesätöiden päätyttyä työtodistus, josta ilmenee töiden kesto ja tekemäsi työtehtävät.

Kesätöitä varten tarvitset verokortin

16 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille verokortti tulee automaattisesti kotiin vuoden alussa. Verokortin saa myös Verohallinnon sähköisestä Omavero-palvelusta. Sieltä voit tulostaa verokortin tai näyttää sitä vaikkapa puhelimen näytöltä työnantajallesi. Jos verokorttia ei ole näyttänyt työnantajalle, hän tekee palkasta 60 prosentin ennakonpidätyksen. Verokortti kannattaakin toimittaa työnantajalle hyvissä ajoin ennen palkanmaksua. 

Talous ja nuoret TAT tarjoaa sinulle tietoa ja työkaluja kesätyönhakuun

Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelu eli TTT on kymmenen työpäivän (2 vk) kesätyökokemus nuorille. Se on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, jos täyttää samana vuonna 14 vuotta. Lue lisää TTT:stä Talous ja nuoret TATin tat.fi-sivustolta. Löydät sivustolta myös vinkkejä työnhakuun ja muiden nuorten kokemuksia kesätöistä. TATin Duunikoutsi-sovellus auttaa sinua työnhaussa ja työelämätaitojen harjoittamisessa. Duunikoutsin CV-koneen avulla voit ladata itsellesi valmiiksi täytetyn osaamispohjaisen CV:n, jota voit käyttää kesätyönhaussa. Lue lisää Duunikoutista tat.fi-sivustolta

Lisätietoa ja vinkkejä kesätöistä:

Kesaduuni.org-sivustolta löydät nuorille suunnattuja kesätyöpaikkoja.

Voit työllistyä kesäksi myös Pikaduuni-kampanjan kautta. Tutustu Pikaduuni-kampanjaan osoitteessa pikaduuni.fi.

Apua ja vinkkejä kesätyönhakuun saat TE-palveluista.

Jos suunnitelmissasi on lähteä ulkomaille töihin, harjoitteluun tai opiskelemaan, tsekkaa TE-palveluiden Ulkomaat -osio!

Mitä verot ovat? Mihin ne käytetään? Lue verotietoa Veronmaksajien nettisivuilta.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 22.2.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 03/13/2023 - 19:11
moi olen 15 vuotias poika ja täytän tänä vuonna 16 etsin kesätöitä turun kaupoista,ravintoloista
To, 03/16/2023 - 07:45
Hei! Kiva kuulla, että olet kiinnostunut kesätöistä! :)

Voit kysyä töitä suoraan jostakin tuntemastasi liikkeestä tai etsiä vapaita paikkoja esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta:
Avointyöpaikka.fi
Indeed.fi
Työmarkkinatori.fi
Oikotie.fi
Monster.fi
Duunitori.fi

Nuorten Turku päivittää viikoittain kesätyökansiota, josta löytyy nuorille sopivia kesätyöpaikkoja. Linkin löydät alta:

https://issuu.com/turunviestinta/docs/kesatyokansio

Lisäksi yksi vaihtoehto voisi olla tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu, joka on kahden viikon harjoittelujakso. Se on tarkoitettu 15–17-vuotiaille peruskoululaisille, TUVA- ja TELMA-koulutuksiin osallistuville ja lukiolaisille.

Voit ottaa helposti yhteyttä Nuorten tieto- ja neuvontapalveluun, varata ajan kesätyökansion läpikäymiseen, cv:n tekemiseen ja kesätyöpaikkojen hakemiseen. Yhteystiedot löytyvät alla olevan linkin kautta:

https://www.turku.fi/nuortenturku

Tsemppiä kesätyönhakuun,
Henna/Nuorten Turku
Ma, 03/13/2023 - 18:17
I am 14 looking for kesatyo my main languages are English but I know Finnish well and also can speak swedish, Spanish and hebrew
Ti, 01/10/2023 - 13:00
olen 13 haluaisin kesätöitä king kebabbiin ja haluaisin 700 euroa radioohjattavaan leluvauvvaan. minulla ei ole tilitietoja taikka lompakkoa missä olisi rahaa. käviskö pliis.
To, 01/12/2023 - 13:50
Heippa! Jos täytät tänä vuonna 14 vuotta, voit päästä kesätöihin. Ravintoloissa 14-vuotiaat voivat tehdä erilaisia avustavia töitä. King Kebabiin töihin pääseminen riippuu varmasti siitä, onko heillä tarvetta kesätyöntekijälle, ottavatko he ikäisiäsi töihin ja oletko heille sopiva työntekijä. Kannustan olemaan heihin suoraan yhteydessä. Voit lähestyä heitä esimerkiksi käymällä paikan päällä, soittamalla tai somen kautta.

Voit suunnitella yhteydenottoa tarkemmin esimerkiksi kotiväkesi kanssa. Lisäksi Duunikoutsi-sovellus (maksuton) auttaa sinua valmistautumaan työnhakuun. Lue halutessasi lisää Duunikoutsista Talous ja nuoret TATin sivuilta: tat.fi/palvelu/duunikoutsi

Tsemppiä ja iloista mieltä työnhakuun!
Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 01/06/2023 - 00:21
Moi olen 13v halua kesätyö
Ma, 01/09/2023 - 10:30
Moikka! Mukava kuulla, että haluat kesätyön. Nyt onkin sopiva aika alkaa etsiä itselle kesäksi töitä! Toivottavasti tämän sivun tiedoista on sinulle hyötyä. Voit myös tutustua muihinkin Elävää elämää -tietoalueen työaiheisiin artikkeleihin, kuten Töitä 14-vuotiaalle -artikkeliin: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Jos sinulla on jotain kysyttävää kesätöihin tai työnhakuun liittyen, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Viesteihin vastataan viidessä arkipäivässä.

Tsemppiä kesätyönhakuun! :)
Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
To, 04/07/2022 - 17:49
Hei olen neljätoista vuotias täytän 15 etsin kesätyöpaikaa
Pe, 04/08/2022 - 11:56
Hei! Kiva kuulla, että olet innokas menemään kesällä töihin. Toivottavasti tällä sivulla olevista vinkeistä ja tiedoista on sinulle apua kesätöihin pääsemisessä. Voit myös lukea sinun ikäisillesi sopivista työtehtävistä tältä sivulta: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Jos sinulla on jotain kysyttävää kesätöihin tai työnhakuun liittyen, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Viesteihin vastataan viidessä arkipäivässä.

Tsemppiä työnhakuun ja mukavaa kevättä!
Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
To, 02/24/2022 - 16:47
Oon 14 ja mun äidinkieli on Farsi osaan Englantia, turkkia ja suomea myös

Etsin kesätöitä kesäksi 2022

Sivut