Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kesätyöt

Kesätyöpaikan etsintä kannattaa aloittaa ajoissa. Monet paikat viedään jo vuodenvaihteessa, mutta vielä kevään aikanakin kannattaa paikkoja etsiä aktiivisesti. On mahdollista hakea kesätöitä myös ulkomailta.

Kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Avoinna olevia kesätyöpaikkoja voi etsiä netistä, lehdistä, työvoimatoimistosta ja ilmoitustauluilta. Varsinkin suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Kesätyöpaikkoja voi myös kysellä tuttavien kautta - tai mennä suoraan esittäytymään lähialueen yrityksille: reippaasta asenteesta on etua työnhaussa.

Useilla kaupungeilla on käytössä niin sanottu kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. Voit tiedustella lisätietoa kesätyösetelistä esimerkiksi oman kuntasi nuorisopalveluista tai työ- ja elinkeinotoimistosta.

Kesätöiden hakemisessa kannattaa panostaa työhakemuksen tekemiseen täyttämällä kaikki vaaditut kohdat huolella. Hakemuksen lähettämisen jälkeen voi olla hyvä vielä soittaa työnantajalle ja esittäytyä, ellei työpaikkailmoituksessa ole kielletty soittamasta. Työhakemuksia kannattaa tehdä kerralla moneen eri paikkaan. Vaikka se kaikista mieluisin paikka jäisikin saamatta, kannattaa muistaa, että kaikenlaisesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä. Toisinaan kesätyöt poikivat lisätöitä. Hyvä työntekijä erottuu joukosta ja hänelle saatetaan tarjota töitä seuraavanakin kesänä tai myös talven aikana esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Ennen töiden alkamista kannattaa laatia kirjallinen työsopimus työnantajan kanssa. Tällä ehkäistään mahdollisia ongelmia työsuhteen aikana. Myös suullinen sopimus on sopimus, mutta kirjallisen sopimuksen avulla on helpompi palata tarkastelemaan sovittuja ehtoja, jos erimielisyyksiä ilmenee.

Muista pyytää kesätöiden päätyttyä työtodistus, josta ilmenee töiden kesto ja tekemäsi työtehtävät.

Kesätöitä varten tarvitaan verokortti. 16 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille verokortti tulee automaattisesti kotiin vuoden alussa. Opiskelijoille ja koululaisille, joiden tulot ovat aikaisemmin olleet vähäiset, lähetetään portaikkoverokortti, jossa veroprosentti kasvaa sitä mukaa kun tuloja kertyy. Veroprosentti on 0, jos tulot ovat korkeintaan 1210 euroa vuodessa. Sen yli menevästä tienestistä maksetaan veroja.

Tutustu työelämää ja tienaa -kesätyöharjoittelu eli TTT on kahden viikon mittainen (kymmenen työpäivää) kesätyökokemus nuorille. Se on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta. Lue lisää TTT:stä Kun koulu loppuu -sivustolta. Löydät sivustolta myös avoimia kesätyöpaikkoja, vinkkejä työnhakuun, kokemuksia kesätöistä ja paljon muuta.

Kesaduuni.org-sivustolta löydät nuorille suunnattuja laadukkaita kesätyöpaikkoja.

Kesäksi töihin? Apua ja vinkkejä kesätyönhakuun saat TE-palveluista.

Jos suunnitelmissasi on lähteä ulkomaille töihin, harjoitteluun tai opiskelemaan, käy tsekkaamassa TE-palveluiden Ulkomaat -osio!

Mitä verot ovat? Mihin ne käytetään? Verotietoa nuorille löytyy Veronmaksajien nettisivuilta.

JoBitti on maksuton verkkopalvelu nuorille, jotka haluavat parantaa työnhakutaitojaan. Käy kurkkaamassa joBitin nettisivut.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 7.5.2020.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 06/30/2020 - 12:51
Hei!
Haluan vinkata että yli 14- vuotiaat nuoret voivat löytää kesätöitä Babysitsin kautta!
Lastenhoitajille on nyt suuri tarve. Lapsenvahdin työ on vastuullista, mutta hauskaa. Babysitsin kautta on helppo löytää juuri sinulle sopiva perhe joka tarvitsee lastenhoitoapua. Päätät itse työaikasi ja palkkasi!

Myös etätyö virtuaalisena lastenhoitajana on mahdollista uuden toiminnan ansiosta!
Babysits on maailmanlaajuinen lastenhoitoportaali joka yhdistää vanhemmat ja lastenhoitajat turvallisesti, luotettavasti ja nopeasti. Lisäksi yhteisöstämme löytyy vinkkejä, ajankohtaisia uutisia, reseptejä, askarteluja ja muuta mukavaa tukemaan sekä lastenhoitajia että vanhempia.

Luo ilmainen profiili Babysitsissä, ja ota yhteyttä vanhempiin jo tänään!

https://www.babysits.fi
Ma, 06/15/2020 - 15:05
Hei.
Ole 15 vuotias tyttö Lahdesta. Tarvitsen kesätyön. Voin tehdä mitä vaan töitä.
Pe, 06/26/2020 - 16:50
Hei! Kiitos kommentistasi. Emme valitettavasti välitä työpaikkoja, mutta toivottavasti ylläolevasta jutusta ja linkkivinkeistä on sinulle hyötyä. :)

Kesätyökausi on jo käynnissä ja suurin osa kesätyöpaikoista on jo täytetty. Sinun on kuitenkin mahdollista vielä saada töitä! Töiden haku ensi kesää varten kannattaa kuitenkin aloittaa jo vuoden vaihteessa. :)

Kannustan sinua olemaan yhteydessä Ohjaamo Lahteen: http://ohjaamolahti.fi/. Saat sieltä apua kesätyönhakuun.

Tsemppiä työnhakuun!
T. Riina
Su, 05/31/2020 - 16:32
Hei!
Olen * 15 vuotias, juuri päättänyt 9-luokan, haluaisin löytää kesätöitä Heinolasta, jossa palkka tulisi olemaan 400€+

*kommentista poistettu henkilötietoja turvallisuussyistä. -moderaattori
Ma, 06/08/2020 - 08:28
Moikka! Hienoa, että etsit itsellesi kesätöitä. Kesätyökausi on jo käynnissä ja monet kesätyöpaikat on jo täytetty. Esimerkiksi Heinolan kaupunki tarjoaa 15–17-vuotiaille nuorille kesätöitä eri aloilta, mutta kesätyöpaikkojen haku on ollut jo helmikuussa ja paikat on jo täytetty. Ensi kesän töitä kannattaa siis metsästää jo hyvissä ajoin alkuvuonna 2021.
Sinun voi olla silti mahdollista löytää itsellesi kesälle töitä. Kannattaa olla aktiivinen ja hakea töitä monista eri paikoista. Palkka riippuu työpaikasta, työn määrästä ja työsuhteen kestosta. Yli 400€ tienaaminen kesän aikana on mahdollista.

Jos kaipaat lisää vinkkejä työnhakuun, saat niitä esimerkiksi tästä Töitä 15-vuotiaalle -osiosta: www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle

Tsemppiä työnhakuun! T. Riina
Ti, 05/26/2020 - 14:31
Moi olen 14 vuotias poika helsingistä ja tarvitsen kesätyön
Pe, 05/29/2020 - 11:27
Moikka! Kiva, että etsit itsellesi kesäksi töitä. Kesätyökausi on jo käynnissä ja monet kesätyöpaikat on jo täytetty. Sinun on kuitenkin mahdollista löytää itsellesi kesäksi töitä. Kannattaa olla aktiivinen ja hakea töitä monista eri paikoista. Toivottavasti yllä olevasta artikkelista on sulle hyötyä. Kesätöitä kannattaa etsiä erityisesti osoitteessa https://pikaduuni.fi/ sekä https://kesaduuni.org/. Niistä löytyy nuorille tarkoitettuja töitä kesäksi. Lisäksi yllä esitelty TTT-kesätyöharjoittelu sopii ikäisellesi.

Jos kaipaat neuvontaa työnhakuun, voit jutella tilanteestasi esimerkiksi nuorten chatissa. Chatteja löydät Netarista: www.netari.fi/avoimet-chatit. Jos paikkakunnallasi on nuorten tieto- ja neuvontapalvelu, neuvoja saat sieltäkin. Ihmiset ja osoitteet -osiosta voit löytää paikkakuntasi sinua auttavan palvelun: www.nuortenelama.fi/ihmiset-ja-osoitteet.

Tsemppiä kesätyönhakuun! T. Riina | Nuortenelämä.fi
To, 04/30/2020 - 22:53
Hei olen Asen Asenov 15v olen kiinostunut tehdä töita ihan mitä vaan
Ma, 05/04/2020 - 08:00
Heippa! Kiva kuulla, että olet avoin kaikenlaiselle työlle. Siitä asenteesta on varmasti hyötyä työnhaussa. Jos kaipaat vinkkejä työnhakuun, kannattaa lukea yllä oleva artikkeli sekä Töitä 15-vuotiaalle -artikkeli: https://www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle. Myös Töitä 14-vuotiaalle -artikkelista saat käyttökelpoisia vinkkejä, miten ja millaisia töitä voisit hakea: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.

Jos kaipaat neuvontaa tarkemmin, löydät paikkakuntasi sinua auttavat palvelut Ihmiset ja osoitteet -osiosta valitsemalla valikosta ensin paikkakuntasi: https://www.nuortenelama.fi/ihmiset-ja-osoitteet. Halutessasi voit myös kirjoittaa kysymyksen Kysyttävää-palstalle. Kysymykseesi vastataan viiden arkipäivän kuluessa: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Tsemppiä työnhakuun!
T. Riina
Ma, 04/06/2020 - 05:34
Hei olen 13 vuotias poika ilman pankki korttia ja tarvitsen 1200€ uuteen koneeseen
Jos on töitä antaa niin kiitän paljon

Sivut