Ystävyys

“Julkaisemme Nuortenelämä.fi-palvelussa Suomi 100 -juhlavuoden aikana 100 vinkkiä elämään. Vinkkejä kokoavat nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset, eri nuorten elämään liittyvistä aiheista ja asioista. ’
29.09.2017

Seuraavat 10 vinkkiä käsittelevät ystävyyttä, joka epäilemättä on yksi ihmiselämän ihanin asia, eikä kenenkään tulisi jäädä kokonaan sitä ilman. Vinkit kokosi Nuortenelämän viestinnästä vastaava Venla.

1. Anna, niin saat. Tämä ikiaikainen viisaus pätee myös ystävyyteen.

2. Pidä yhteyttä yllä, kysy kuulumisia, huomioi. Hyvä ystävä osaa tunnistaa toisen tarpeet, kuuntelee ja tsemppaa. Halua ystävälle hyvää hänen itsensä vuoksi.

3. Ystävyyttä ei voi ostaa rahalla. Ystävyys syntyy omaehtoisesti: joskus yhteinen sävel jonkun kanssa syttyy heti, ja toisen kanssa suhde kypsyy hitaammin. Juuri ystävyyden omaehtoisuus tekee siitä erityisen. Ystävyyteen ei ole yhtä kaavaa, vaan useita erilaisia polkuja. Ystävyyssuhteillasi on kaikilla oma tarinansa.

4. Ystävyyssuhde poikkeaa muista ihmissuhteista, mutta siinäkin luottamusta pitää kaikkien osapuolten rakentaa ja vaalia. Teoilla on enemmän merkitystä kuin sanoilla.

5. Ystävyyttä on ollut niin kauan kuin ihmisiäkin. Kyseessä on ihmisen perustarve, jota ilman elämä on hankalampaa. Tärkeä oivallus kuitenkin, että ystävien määrä ei korvaa laatua. Joskus yksi ainoa luottoystävä on vaan parempi kuin kymmenet pinnalliset hyvänpäiväntutut.

6. Ystävyyssuhteissa, niin kuin muissakin suhteissa, itsetuntemus on tärkeää. Ystävälle pitää joskus voida sanoa ”EI”, ilman että ystävyys sen vuoksi katkeaa. Kaikkeen ei tarvitse ryhtyä ystävyydenkään nimissä. Joskus ystävät kasvavat erilleen, se kuuluu elämään ja se pitää hyväksyä, vaikka luopuminen voi olla raskasta.

7. Ystävyys on terveellistä. Se pidentää ikää kuten muutkin sosiaalisesti merkitykselliset suhteemme. Älä omasta tahdostasi jää siitä paitsi. Pidäthän huolen ystävyyssuhteista silloinkin, kun olet kiireinen tai kun aloitat seurustelun?

8. Ystävyys on taito, jossa on tilaa opettelulle. Riitoja tulee joskus ystävienkin kesken. Tärkeintä on halu sovittaa, kyky pyytää ja antaa anteeksi sekä halu oppia virheistä, jotta samoja virheitä ei tulisi toistettua.

9. Hädässä ystävä tunnetaan, näin kertoo vanha sananlaskukin. Muista aina kuitenkin, että ystävä ei ole sama kuin terapeutti tai aina palveleva avun automaatti. Ystävät auttavat kyllä toinen toistaan pahimman yli, mutta vastavuoroisuus tässäkin kunniaan. Muistathan ystävää myös, kun sinulla menee hyvin?

10. Eikö ystävää ole? Mistä sellaisen sitten löytää? Kaikki verkot veteen: ystävän voi löytää koulusta, työpaikalta, uuden harrastuksen parista, netin keskustelupalstoilta, sosiaalisen median avulla tai jopa ystäväpalvelun kautta. Yleensäkin kannattaa hakeutua ihmisten pariin, sillä ihmisten joukossa ne ystävyyssuhteetkin saavat alkunsa.

Lisäluettavaa ystävyydestä:

Demi-lehti kertoo, miten ystäviä voi saada netissä.

Tietoa ystävyydestä Väestöliiton sivuilla.

Nuori nuorelle -ystävätoiminnasta tietoa Punaisen ristin sivuilta.

Minkälainen ystävä olet? Testi Ylen nettisivuilla.

Ystävyyden terveysvaikutuksista artikkeli Tiede-lehdessä.

Ystävyydestä Nyyti ry:n sivuilla.

Ihmissuhteista laajasti myös MLL:n Nuortennetin sivuilla.

Kaikki 100 vinkkiä kootaan Nuortenelämä.fi:n 100 vinkkiä elämään -sivulle.