Seurustelu

“Julkaisemme Nuortenelämä.fi-palvelussa Suomi 100 -juhlavuoden aikana 100 vinkkiä elämään. Vinkkejä kokoavat nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset, eri nuorten elämään liittyvistä aiheista ja asioista.’
29.06.2017

SEURUSTELU

Seuraavat 10 vinkkiä liittyvät seurusteluun. Vinkit kokosi Nuortenelämä.fi-palvelun Maija, joka myös ohjaa ja neuvoo nuoria chatissa sekä Kysyttävää-palstalla.

1. Tuntekaa itsenne hyvin. Jokainen on vastuussa omasta onnestaan, myös seurustelusuhteessa. Kumppani ei yksinomaan tee autuaaksi eikä kumppani voi olla se, joka korjaa kaikki ongelmat. Kun tuntee itsensä, tietää mistä pitää ja mitä ei siedä. Näiden tietojen pohjalta rakennetaan täysin ainutlaatuinen suhde.


2. Unohtakaa vertailu. Älkää vertailko suhdettanne muiden suhteisiin. Ihmisiä on erilaisia ja siksi jokaisen ihmisen muodostama seurustelusuhdekin on erilainen ja toimii eri tavalla.


3. Hellikää toisianne. Olipa kyse sitten halailusta, suukottelusta tai kainalossa löhöilystä, sitä tulisi päivittäin tapahtua yhtäjaksoisesti vähintään kahden minuutin ajan. Muutamankin minuutin kestävä helliminen vapauttaa mielihyvähormoneja, jotka vahvistavat kiintymystä ja luottamusta toista kohtaan.


4. Kirjoittakaa tunteenne ylös. Toista voi huomioida muutenkin kuin kosketuksen tai materian avulla. Mikäpä sen romanttisempaa kuin saada vanha kunnon rakkauskirje tai romanttinen viesti kumppanilta. Myös tunteiden tunnustaminen tai ajoittainen kehuminen on hyvä juttu. Ja mikä parasta − se on ilmaista!


5. Sopikaa suhteenne rajoista. Seurustella voi ilman seksiäkin; joillakin se kuuluu seurustelusuhteeseen, mutta mikään pakko ei ole seurustellessakaan harrastaa seksiä. On suhteen osapuolten päätettävissä, kuinka pitkälle suhde etenee. Suhde ilman seksiä voi myös olla syvä ja merkityksellinen.


6. Luottakaa toisiinne. Mustasukkaisuus ei kuulu seurustelusuhteeseen. Mustasukkaisuuden tunteista kannattaa puhua kumppanin kanssa heti, jotta tilanne ei pääse kärjistymään ja pilaamaan suhdetta. Luottamus kannattelee suhdetta.


7. Riidelkää rakentavasti. Mykkäkoulu, syytteleminen ja mollaaminen eivät kuulu rakentaviin riitelytapoihin. Sen sijaan kumppaneilla on oikeus kertoa oma näkökantansa asialliseen sävyyn. Mielipiteiden pohjalta voidaan miettiä erilaisia kompromisseja.


8. Muistakaa muutkin ihmissuhteenne. Viettäkää omaa aikaa ja aikaa ystävienne kanssa. Tämä on välillä toivottavaa, jopa suotavaa. Seurustelu on vain yksi elämän osa-alue ja kestävässä suhteessa osapuolten tulisi voida olla onnellisia niin erikseen kuin yhdessäkin.


9. Järjestäkää treffi-ilta. Hoitakaa suhdettanne ajoittain treffi-illan merkeissä, jolloin jätätte tietokoneen tai puhelimen tuijottamisen ja keskitytte vain toisiinne. Käykää syömässä, elokuvissa tai tehkää jotakin muuta, joka voi luoda romanttiset puitteet illallenne.


10. Arvostakaa toisianne. Toista ei tule pitää itsestäänselvyytenä. Kohdelkaa siis toisianne sekä toisen tunteita kunnioittavasti. "Kiitos", "Anteeksi" ja "Rakastan sinua" ovat tärkeimmät sanat, jotka tulisi muistaa seurustellessa.

Linkkejä seurusteluun liittyen:

Nuortenelämä.fi: Ihmissuhteet ja seurustelu 

Väestöliitto: Seurustelu 

Nuortennetti: Ihmissuhteet 

Nyyti ry: Seurustelu ja parisuhde 

Demi.fi: Suhteen pelisäännöt 

Yle Areena, Sex&Sånt -ohjelma: Kuinka riidellään oikein

YouTube: Sutinaa − Seurustelun kultaiset säännöt

Kaikki 100 vinkkiä kootaan Nuortenelämä.fi:n 100 vinkkiä elämään -sivulle.