Pukeutuminen

“Julkaisemme Nuortenelämä.fi-palvelussa Suomi 100 -juhlavuoden aikana 100 vinkkiä elämään. Vinkkejä kokoavat nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset, eri nuorten elämään liittyvistä aiheista ja asioista.’’
08.11.2017

Seuraavat 10 vinkkiä liittyvät pukeutumiseen, muotiin, vaatteisiin ja niiden kuluttamiseen. Pukeutumisella moni ilmaiseen itseään ja tuo persoonaansa, arvojaan tai aatteitaan esille. Pukeutuminen voi myös olla hauska harrastus. Vinkit kokosi Koordinaatissa työskentelevä Tuula, joka tykkää itse pukeutua mukaviin ja säänmukaisiin vaatteisiin.

PUKEUTUMINEN

1.    Löydä oma tyylisi.
Mietitkö aamulla pitkään, mitä pukisit päällesi vai heitätkö niskaan ensimmäisenä käteen osuvat vaatteet? Jokaisen oma tyyli on oma asia. Toisten mielipiteitä ei tarvitse ottaa turhan vakavasti, eikä toisia kannata arvostella pukeutumisen perusteella. Tyyliään voi vaihdella, eikä yhteen ja samaan tyyliin tarvitse jäädä jumiin. Persoonallisin tyyli syntyy useimmiten yhdistelemällä eri juttuja. Tärkeitä on, että itse pitää vaatteistaan ja niissä viihtyy.

2.    Pukeutumista voit myös harrastaa.
Omien vaatteiden, laukkujen ja korujen suunnittelu ja valmistaminen ovat varma tapa hankkia persoonallista päälle pantavaa. Omia taitojaan voi kehittää esimerkiksi opistojen kursseilla. Yksi pukeutumiseen liittyvä harrastus on cosplay (costume play), jossa harrastajat pukeutuvat useimmiten anime tai manga hahmoiksi, mutta hahmojen esikuvat voivat löytyä myös esimerkiksi peleistä tai elokuvista. Asuja voi tehdä itse tai ostaa valmiina ja niihin liittyy vaatteiden lisäksi usein myös asua täydentävät peruukit ja meikit. Cosplayn harrastajat järjestävät erilaisia tapahtumia, messuja ja kilpailuja.

3.    Tunne muoti-ilmiöt.
Muodin seuraaminen voi olla harrastus tai intohimo, vaikka ei itse aina viimeisimmän trendin mukaan pukeutuisikaan. Tieto ja inspiraatiota voi etsiä esimerkiksi muotilehdistä tai netin muotiblogeista ja -vlogeista. Televisiossa pyörii paljon muotiin liittyviä sarjoja ja muotinäytöksiä voi mennä katsomaan paikan päälle tai nettiin.

4.    Huomioi pukeutumisesi ympäristövaikutukset.
Useat vaateliikkeet ovat ottaneet valikoimiinsa ekologisempia vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja löytyy uudesta luomupuuvillasta aina kierrätysmateriaaleihin. Kannattaa myös huomata, että mitä kauempaa vaate on tuotu, sitä enemmän sen kuljettamisesta on aiheutunut päästöjä ilmakehään. Jos haluat tehdä vaateostoksilla ekologisesti kestävämpiä valintoja, kannattaa asiaan perehtyä huolella. Koulutetut myyjät osaavat myös kertoa tuotteen valmistusmateriaaleista ja -menetelmistä.

5.    Kolua kirppareita, korjaa ja kierrätä.
Kirpputoreilta voi tehdä kaikenlaisia löytöjä, usein edulliseen hintaan. Jos oman kylän tai kaupungin kirpparitarjonta ei riitä, niin netistä löytyy lisää vaihtoehtoja. Osa kirpputoreista on erikoistunut esimerkiksi merkkivaatteisiin tai myytävien tuotteiden kotimaisuuteen. Itselle tarpeettomat, hyväkuntoiset vaatteet voi myydä kirpparilla, vaihtaa kaverin kanssa tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Rikkinäiset vaatteet kannattaa korjata ja korjauskelvottomat toimittaa kierrätykseen. Kaatopaikalle vaatteita ei saa viedä, joten roskiin niitä ei voi laittaa. Useat vaateliikkeet ottavat kierrätysvaatteita vastaan.

6.    Valitse sydämellä.
Vaatteiden, kenkien ja asusteiden alkuperän eettisyyden varmistaminen ei välttämättä ole helppoa. Valmistusmaa voi antaa vinkkiä vaateteollisuuden työntekijöiden mahdollisista työoloista. Esimerkiksi pohjoismaissa valmistetuista vaatteista ja kengistä voi olla melko varma, että työntekijöiden työoloista ja -ehdoista on huolehdittu. Vaatteiden valmistuksella on vaikutuksensa ihmisten lisäksi myös eläinten hyvinvointiin. Kuluttajan voi olla mahdoton selvittää esimerkiksi nahan, villan tai untuvan alkuperää ja tuotantotapaa.

7.    Valitse viisaasti.
Muoti tulee ja menee ja usein kiertää, joten kannattaakin miettiä, lähteäkö mukaan jokaiseen muotivillitykseen. Valintoja tehdessään on hyvä myös pysähtyä miettimään, tarvitsenko todella tämän vai pärjäisinkö vielä vanhalla. Halu ja todellinen tarve eivät aina kohtaa. Viisain valinta on eettisesti ja ekologisesti tuotettu vaate, joka kestää käyttöä ja kulutusta. Hinta ei aina kerro vaatteen ominaisuuksista ja siksi kallis merkkivaate ei ole useinkaan se paras valinta.

8.    Mitä päälle serkun häihin?
Juhlapukeutumisessa on kautta aikojen ollut omat sääntönsä. Voidaan puhua pukukoodista tai etiketistä. Nykyään ollaan rennompia, mutta hyviä tapoja on syytä noudattaa. Esimerkiksi toisten häihin ei ole sopivaa pukeutua kokovalkoiseen, eikä iltajuhlaan mennä farkuissa. Jos osallistut toiselle merkittävään juhlaan, varmin tapa varmistaa pukukoodi on kysyä siitä järjestäjältä. Esimerkiksi kaverin synttärit tai kotibileet ovat rentoja juhlia, eikä niihin yleensä ole mitään pukukoodia.

9.    Töihin työvaatteissa.
Työvaatteet voivat olla samat vaatteet, mitä pidät vapaa-ajalla. Työpaikalla voi toisaalta olla hyvinkin tarkat säännöt pukeutumiseen tai erilliset työvaatteet, ikään kuin uniformu. Joistakin turvallisuuteen liittyvistä vaatteista ja varusteista on säädetty työturvalaissa, eikä niistä voi kieltäytyä. Työntekijä edustaa töissä ollessaan ensisijaisesti työnantajaansa, ja voi olla, että omasta tyylistään joutuu tinkimään. Jos et ole varma, miten työpaikalle pitää pukeutua, kannattaa kysyä työnantajalta tai esimieheltä.

10.    Pukeudu sään mukaan.
Suomessa sää ja sen vaihtelut vaikuttaa pukeutumiseen enemmän, kuin lämpimämmässä ilmastossa. Kesällä voi välttää liikaa hikoilua pukeutumalla kevyisiin, väljiin vaatteisiin. Yöt ovat kuitenkin usein viileitä, joten lämmin paita tai takki kannattaa ottaa illalla mukaan. Talvella kerrospukeutuminen on paras vaihtoehto. Kerroksia voi lisätä ja poistaa sään vaihtelun mukaan ja sisätiloihin mennessä. Lämmintä pukeutumista ei kannata laiminlyödä tyylin tai muodin takia, sillä esimerkiksi korvien tai varpaiden paleltuminen voi olla kivuliasta ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa pysyviäkin vammoja.

Linkkejä pukeutumiseen:
Linkkejä suomalaisille cosplay-sivustoille. I Suomalaisia muoti- ja life style -blogeja kootusti yhdellä sivustolla. I Blogikirjoitus vaateteollisuuden eettisyydestä ja ekologisuudesta. I Vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntijan sivusto. Artikkeleista, haastatteluja ja Vihreät vaatteet – opas vastuullisen tyylin maailmaan. I Eläinten oikeuksia edistävän kansalais- ja asiantuntijajärjestö Animalian artikkeli eläinperäisten materiaalien tuotannosta. I Vinkkejä kerrospukeutumiseen. - Metsähallitus I Mikä on paleltuma?  - Terveyskirjasto.

Kaikki 100 vinkkiä kootaan Nuortenelämä.fi:n 100 vinkkiä elämään -sivulle.