Oma talous

“Julkaisemme Nuortenelämä.fi-palvelussa Suomi 100 -juhlavuoden aikana 100 vinkkiä elämään. Vinkkejä kokoavat nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset, eri nuorten elämään liittyvistä aiheista ja asioista.’
16.08.2017

OMA TALOUS

Seuraavat 10 vinkkiä kokosi Nuortenelämä.fi -palvelun viestintäharjoittelija Venla, joka tykkää säästämisestä mutta muistaa hyvin opiskeluaikojensa tiukimmat vaiheet, jolloin pennin venyttämisestä kehkeytyi varsinainen taitolaji.

1. Kirjaa ylös tulosi ja menosi. Kuulostaa ehkä liian yksinkertaiselta ollakseen totta, mutta kulutuskäyttäytymisensä tunteminen on taloudenhallinnan kannalta tärkein taito. Se voi myös olla hankalaa, ainakin aluksi. Voit tehdä tulo- ja menoarviosi joko käsin vihkoon tai voit ottaa käyttöösi jonkin internetistä löytyvän valmiin pohjan.

2. Pysy budjetissa. Arviota siitä, paljonko tuloja ja menoja kertyy, kutsutaan budjetiksi. Myös kotona asuvilla nuorilla voi olla sovittu viikko- tai kuukausiraha, jolla nuoren on maksettava omat menonsa. Omat menot kannattaa sopeuttaa saatuun rahaan. Joskus jostakin mieliteosta on luovuttava, jotta saa rahat riittämään. Tätä kutsutaan rahan budjetoinniksi: mihin tarvitsen rahaa oikeasti ja mikä ostos voi odottaa?

3. Tiedä, mistä voi säästää. Opettele vertailemaan hintoja sekä kilpailuttamaan sähkö-, puhelin-, netti-, ja vakuutusmaksusi. Näin toimimalla voi säästää huomattavan summan vuodessa.

4. Itse säästetyn rahan käyttäminen johonkin isompaan hankintaan on palkitsevaa! Jo 10 euroa kuussa tekee 120 euroa vuodessa. Mitäpä jos opettelisit laittamaan syrjään joka kuukausi edes pienen summan?

5. Mikäli säästäminen alkaa kiinnostaa enemmänkin, voit saada hyviä vinkkejä siihen omasta pankistasi. Jotkut nuoret aloittavat tavoitteellisen säästämisen omaa asuntoa varten, toiset kiinnostuvat rahastosäästämisestä. Puntaroi itsellesi sopivin tapa.

6. Maksa laskusi ajallaan. Välttämättömimmät laskut kannattaa maksaa ensin. Sellaisia ovat asumisen menot: vuokra, sähkö ja vesi. Myös puhelinlasku tulee huolehtia maksuun ajoissa. Laskujen maksamatta jättäminen voi hankaloittaa elämääsi monella tavalla, pahimmillaan se johtaa maksuhäiriömerkintään ja ulosottoon. Tilapäisissä maksuvaikeuksissa kannattaa ennalta olla yhteydessä laskun lähettäjään ja sopia eräpäivän siirrosta tai maksun jakamisesta eriin.

7. Tarkista, oletko oikeutettu saamaan tukia. Jos omat rahat eivät riitä kattamaan normaalielämän peruskuluja, kannattaa selvittää, onko oikeutettu saamaan tukea. Suomessa on mahdollista saada tukea esimerkiksi työttömyyden yllättäessä, opiskelijalle, lapsiperheelle tai vakavasti sairastuneelle.

8. Varovaisuutta luotonottoon. Kun maksaa luotolla, maksaa yleensä ylimääräisiä kuluja verrattuna käteisellä maksamiseen. Erilaisten luottovaihtoehtojen ja niiden kustannusten vertailu kannattaa. Kannattaa realistisesti ja tarkkaan arvioida pystyykö maksamaan luottonsa pois. Älä maksa velkaa uudella velalla, vaan etsi toinen ratkaisu velan hoitoon.

9. Pyydä apua ajoissa. Tuntuuko, että raha-asiat ovat päässet pahasti solmuun? Älä jää yksin asian kanssa, vaan puhu asiasta ystäville ja vanhemmillesi. Voit saada apua myös talous- ja velkaneuvonnasta. Talous- ja velkaneuvonta on lakisääteinen, asiakkaille maksuton palvelu.

10. Varakkuus ei määritä ihmistä: siinä ei ole mitään hävettävää, jos rahat ovat silloin tällöin tiukilla. Monet ovat samassa tilanteessa. Osa opiskelijoista voi työskentelemällä parantaa rahatilannettaan, mutta näin eivät suinkaan kaikki tee. Pitää muistaa, että työnteko opintojen ohella vaatii organisointikykyä, ja silti työskentely voi viivästyttää valmistumista.

Linkkejä talouden hallinnan avuksi:

Erilaisia kirjanpito- ja taloussuunnitelmapohjia löydät Marttojen nettisivuilta.

Pennon nettisivuilla voit kirjata jokapäiväiset menosi ja tulosi.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilta löydät selkokielisen rahankäytön oppaan

Kela neuvoo tukiasioissa, käy Kelan nettisivuilla hakemassa neuvoa omaan tilanteesi.

Työ- ja elinkeinotoimiston nettisivuilta voit etsiä avoimia työpaikkoja. Lue lisää työnhakemisesta Nuortenelämä.fi:n Työnhaku-osiosta.

Takuu-säätiön nettisivuilta voit hakea apua taloudenhallintaan jo ennen kuin on liian myöhäistä

Kuntien maksuttomista talous- ja velkaneuvojista saat lisätietoa Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilta.

 

Kaikki 100 vinkkiä kootaan Nuortenelämä.fi:n 100 vinkkiä elämään -sivulle.