Oma talous

“Tuntuuko siltä, että raha valuu hukkaan eikä riitä pakollisiin menoihin? Haluaisitko säästää, mutta rahaa ei jää sivuun? Tsekkaa vinkit ja hallitse talouttasi!’
11.09.2015
Ovatko rahat taas loppu ja kuun loppuun on vielä aikaa? Tuliko ruokarahat tuhlattua vaatekaupoilla? Pitikö ostaa uusia koulukirjoja, mutta tuhlasitkin rahat leffaan? Ikinä ei ole liian myöhäistä pistää omaa taloutta kuntoon! Oman talouden hallinta on pitkäjänteistä, mutta palkitsevaa puuhaa. Hyvin suunniteltu ja toteutettu rahankäyttö varmistaa sen, että rahat eivät kuun aikana lopu.

Mistä saat rahaa? Mihin sitä menee? Jos et tiedä, listaa esimeriksi viikon ajan kaikki menosi. Tuloja ja menoja seuraamalla selviää, mihin rahat todellisesti kuluvat. Pääset nopeasti kartalle tilanteestasi ja voit pohtia esimeriksi sitä rahamäärää, joka viikoittain uppoaa ”ei mihinkään” eli pieniin kauppaostoksiin, kuten karkkiin ja limppariin. Pienet ostokset saattavat kuukauden aikana kasvaa aika isoiksi. Talouden hallinta ei ole pelkkää matikkaa, eikä huonolla matikkapäällä voi perustella talouden päästämistä retuperälle.

Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää Oma talous –osio opastaa sinua taloudenhallinnassa. Sisältöjen pohjalta voit pohtia muun muassa omaa talouttasi, rahan lainaamista sekä säästämistä. Saat vinkkejä siihen, mitä tehdä, jos on ajanut itsensä taloudelliseen umpikujaan.

Lue lisää: http://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/oma-talous
Rahat tiukilla?: http://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/oma-talous/rahat-tiukilla-527
Vinkkejä säästämiseen: http://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/oma-talous/vinkkeja-saastamiseen