Netti ja media

“Koordinaatin suunnittelija Sanni kokosi muutamia vinkkejä liittyen nettiin ja mediaan osana #100vinkkiäelämään-kampanjaamme.’
09.05.2017

NETTI JA MEDIA

1. Mediateksti on aina jonkun näkemys asiasta. Median avulla pyritään vaikuttamaan meihin. Etsi tietoa eri lähteistä ja tarkastele niitä kriittisesti. Tarkasta kuka tekstin on kirjoittanut ja milloin se on kirjoitettu.

2. Netti on täynnä tietoa. Löydät sieltä tietoa vapaa-aikaan, opiskeluun tai vaikka yhteiskunnallisiin asioihin. Parhaimmillaan netistä löytämäsi tieto voi olla erittäin opettavaista. Toisen tekstin lainaamista lähdettä mainitsematta kutsutaan plagioinniksi. Muista, että jos lainaat tietoa netistä, tulee lähteet merkitä.

3. Sosiaalinen media luo verkostoja, yhteisöjä ja sosiaalisuutta. Sosiaalisessa mediassa luodaan alakulttuureja. Ihmiset liittyvät yhteisöiksi, joilla on jokin yhteinen kiinnostuksen kohde. Kiinnostuksen kohde voi olla mikä tahansa. Sosiaalisesta mediasta voit löytää samanhenkisiä ihmisiä ja ystäviä. Suhtaudu kuitenkin kriittisesti myös eri yhteisöihin ja pohdi aina, mikä on ryhmän olemassaolon tarkoitus. Älä luota sokeasti kaikkiin ihmisiin. Kerro aina aikuiselle, jos aiot tavata nettitutun.

4. Suojaa salasanat ja vaihda niitä riittävän usein. Huolehdi siitä, että myös älypuhelimessasi on riittävä virustorjunta ja tietoturvaohjelma. Mieti huolellisesti, mitä tietoja annat itsestäsi netissä. Avoimissa wlan-verkoissa kuka tahansa voi seurata verkkoliikennettä, joten niiden välttäminen on järkevää. Älä tallenna pilvipalveluihin salasanojasi tai henkilökohtaisia tietojasi. Internetissä monet palvelut käyttävät evästeitä, joiden avulla seurataan nettisurffailua. Evästeet kannattaa poistaa selainasetuksista. Tarkista käyttämiesi sovellusten, esimerkiksi Instagramin, Facebookin ja Snapchatin yksityisyysasetukset.

5. Tykkäätkö valokuvaamisesta tai kirjoittamisesta? Media on hyvä harrastus! Jos sinä sytyt kirjoittamisesta, voi blogin kirjoittaminen olla hyvä tapa saada omille teksteille seuraajia. Pelaaminen on harrastus siinä missä muutkin harrastukset. Pelata voi esimerkiksi pelitaloilla, jotka ovat nuorille suunnattuja yhteisöllisiä paikkoja. Musiikin kuuntelu ja elokuvien katselu luetaan myös mediaharrastuksiksi. Videokuvaaminen on tänä päivänä helppoa ja hauskaa, sillä jo älypuhelimen kuvaus-, äänitys- ja videointiominaisuudet riittävät. Selvitä myös, että onko sinun kotikunnassasi nuorten toimitus.

6. Netti voi olla yksi kiusaamisen areena. Kiusaamista on esimerkiksi luvattomien kuvien ottaminen, perättömien juttujen levittäminen tai ryhmistä ulkopuolelle sulkeminen. Nettikiusaaminen on julkista ja pysyvää. Se aiheuttaa uhrille häpeää. Älä kiusaa ketään. Jos sinua kiusataan, tallenna viestit tai kuvat ja kerro asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle.

7. Pohdi aina julkaistessasi netissä, että ketkä kaikki julkaisusi näkevät. Kaikki netissä julkaisemasi tekstit, kuvat ja videot voivat näkyä koko maailmalle. On mahdollisuus, että esimerkiksi julkaisemasi kuvat leviävät sellaisille tahoille, joille et tarkoittanut kuvien leviävän. Mieti myös, millaisen kuvan haluat itsestäsi antaa.

8. Netissä on mahdollista kysyä anonyymisti arkaluontoisia asioita turvallisilta aikuisilta. Suomessa on lukuisia luotettavia kysy/vastaa-palstoja ja chattejä, jotka ovat nuorille suunnattuja.

9. Seksuaalista ahdistelua on, jos sinulle kerrotaan seksistä, sinun ulkonäöstäsi tai seksuaalisuudestasi huomautellaan asiattomasti, sinulle lähetetään linkkejä pornosivuille, sinulta pyydetään alastonkuvia tai sinua pyydetään riisuuntumaan ja koskettelemaan itseäsi tai joku toinen riisuuntuu ja koskettelee itseään sinun nähtesi. Sinun ei tarvitse suostua tällaiseen. Kerro aikuiselle, jos epäilet tulleesi ahdistelluksi tai häirityksi netissä.

10. Joskus on hyvä sulkea netti ja kaikki medialaitteet. Netti mahdollistaa virtuaalisen vuorovaikutuksen, mutta se ei korvaa kasvokkain tapaamista. On hyvä tehdä välillä muutakin, kuten tavata kavereiden kanssa, pelata lautapelejä tai käydä kävelyllä. Netin vaarana on, että se eristää aidoista vuorovaikutustilanteista. Pidä huolta, että sinulla on myös ystäviä, joiden kanssa voi tavata ja joiden puoleen voi kääntyä vaikeissa asioissa.

Linkkivinkkejä:

Netti ja media Nuortenelämä.fi:ssä
Laista ja mediasta MLL:n Nuortennetin sivuilla
Pidä ruutuaika aisoissa Liikuntavammojen Valtakunnallisen ehkäisyohjelma LIVEn sivuilla
Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje, jossa voi tehdä ilmoituksen netissä olevasta laittomasta aineistosta
Nuorten netiketti Väestöliiton nuorten sivuilla
Väestöliiton testi Surffailetko turvallisesti verkossa?
Väestöliiton testi Digipähkinä

Kaikki 100 vinkkiä kootaan Nuortenelämä.fi:n 100 vinkkiä elämään -sivulle.