Maailmalle

“Julkaisemme Nuortenelämä.fi-palvelussa Suomi 100 -juhlavuoden aikana 100 vinkkiä elämään. Vinkkejä kokoavat nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset, eri nuorten elämään liittyvistä aiheista ja asioista.’
29.08.2017

MAAILMALLE

Seuraavat 10 vinkkiä maailmalle kokosi viestintäharjoittelijamme Venla. Hän on kokenut maailmanmatkaaja, tupla-au pair ja entinen EVS-vapaaehtoinen. Ulkomailta kerrytetyt elämänkokemukset peittoavat kaiken lähtemiseen liittyvän vaivannäon moninkertaisesti.

1. Kielikursseilta saa varmuutta vieraan kielen käyttöön! Kielikurssit sopivat sinulle, joka haluat olla ulkomailla kenties lyhyemmän ajan sekä sisällyttää oleskeluusi oikeita oppitunteja pienissä ryhmissä. Kielikurssien kesto vaihtelee: useimmin ne kuitenkin kestävät kahdesta kolmeen viikkoa. Kielikursseilla jää opinnoista huolimatta aikaa myös eri maista tulevien opiskelijoiden keskinäiselle tutustumiselle sekä vapaa-ajalle. Kielikurssit ovat maksullisia, joten hintavertailu kannattaa.

2. Vaihto-oppilasvuosi lukiossa on erinomainen tapa kansainvälistyä. Pitkässä vaihdossa oppii kieltä ja kohdemaan kulttuuria syvällisesti. Tyypillisesti nuorella on oma isäntäperheensä ja hän käy koulua yhdessä paikallisten nuorten kanssa. Vaikka usein lähdetään koko vuodeksi, muitakin mahdollisuuksia on, kuten kesälukukauden mittainen vaihto. Monet koulut järjestävät myös parin viikon mittaisia vierailuja tai kansainvälisiä projekteja, joihin voi osallistua vaihtoehtona pitkälle oppilasvaihdolle. Kansainvälinen työskentely projektissa avartaa myös maailmankatsomusta, opettaa vuorovaikutustaitoja ja on paljon edullisempi tapa kansainvälistymiseen kuin vaihto-oppilasvuosi.

3. Ammatillinen koulutus avaa ovia maailmaan esimerkiksi työssäoppimisen kautta, mutta myös opiskeluvaihto voi koulusta riippuen olla mahdollista. Jos olet vastikään valmistunut, niin Allianssin nuorisovaihdon koordinoima Erasmus-tuettu Ready for Life -ohjelma tarjoaa ammattiin valmistuneille tuettuja harjoittelumahdollisuuksia ulkomailla. Harjoittelupaikkoja on Espanjassa, Italiassa, Irlannissa, Kreikassa, Portugalissa ja Saksassa.

4. Korkeakouluopiskelijalle tarjoutuu yhtä lailla useita vaihtoehtoja kansainvälistymiseen. Voit joko suorittaa koko tutkinnon ulkomailla, lähteä opiskelijavaihtoon, harjoitteluun tai osallistua korkeakoulusi kansainvälisiin projekteihin. Ulkomailla opiskelu on helpointa tehdä osallistumalla korkeakoulusi vaihto-ohjelmaan, joista tunnetuimpia ovat Erasmus+ ja Nordplus. Vaihdon aikana kimppa-asuminen eri maista tulevien nuorten kanssa on suosittua ja se syventää kulttuurista pääomaa sekä luo parhaimmillaan elinikäisiä ystävyyssuhteita.

5. Jos puolestaan valitset tehdä korkeakouluharjoittelusi ulkomailla, kannattaa kääntyä esimerkiksi Opetushallituksen puoleen. Heidän EDUFI-harjoitteluun on haku kaksi kertaa vuodessa, ja harjoitteluun saa apurahan. Korkeakouluopiskelijat voivat hakea myös Erasmus+ -ohjelman apurahaa harjoitteluun ulkomailla. Harjoittelutukea haetaan aina omasta korkeakoulusta. Harjoittelupaikka etsitään useimmiten itse, mutta tukea ja neuvoa voit pyytää omasta oppilaitoksestasi.

6. Ulkomaille voi suunnata kesätöihin ja perusduunin äärellä oppii kätevästi vierasta kieltäkin. EURES on eurooppalainen työnvälitysverkosto. EURES-verkosto palvelee työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä EU- tai ETA-alueella tai Sveitsissä. Jos työt ulkomailla kiinnostavat, voit siis olla yhteydessä paikalliseen TE-toimistoon. Toinen tapa bongata työpaikka on sosiaalinen media, esimerkiksi ulkosuomalaisten ylläpitämissä FB-ryhmissä saa tietoa työskentelystä kyseisessä maassa.

7. Vapaaehtoistyön tekemiseen ulkomailla on monenkirjavia vaihtoehtoja. Lyhytkestoisilla kansainvälisillä vapaaehtoisleireillä ryhmä vapaaehtoisia eri maista työskentelee yhdessä 2–3 viikkoa. Työtä tehdään paikallisen yleishyödyllisen tahon hyväksi. Työstä ei saa rahallista korvausta, mutta työpanostaan vastaan vapaaehtoiset saavat majoituksen ja ruoan. Lisäksi leireillä tutustuu ihmisiin eri puolilta maailmaa sekä saa hyödyllistä työkokemusta ja hyvää harjoitusta kielitaidolle.

8. Kiinnostaako pitkäkestoisempi vapaaehtoisuus? Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu (Euroopean Voluntary Service EVS) on täysi-ikäisille suunnattu ohjelma, jossa tehdään vapaaehtoistyötä jossakin Euroopan tai lähialueen maassa yleensä 6–12 kuukautta. Eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun tarkoituksena on antaa nuorille elämänkokemuksia, jotka auttavat heitä itsenäistymään ja vahvistumaan. Ohjelmaan osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden kartuttaa kokemuksia kansainvälisyydestä ja tutustua toisen eurooppalaisen maan kulttuuriin ja siellä asuviin ihmisiin.

9. Mikäli tulet toimeen lasten kanssa, yksi mahdollisuus ulkomaankokemukselle on lähteminen au pairiksi. Au pair asuu isäntäperheessä, hoitaa perheen lapsia sekä osallistuu kotitöihin. Au pair saa tyypillisesti myös pientä palkkaa. Lastenhoitajana työskentelyn käytännöt ovat vaihtelevia: paikka voi löytyä tuttavien kautta, yksityishenkilön ilmoituksen kautta tai lähettävän järjestön ohjelman kautta.

10. Matkustaa voi muutenkin, sehän on selvä! Tuhansista seuramatkoista voi valita mieleisensä, kukkaronsa kestävyyden mukaan. Valmismatkoihin kuuluva majoitus ja matkaoppaan tuki lisäävät matkustamiseen tiettyä helppoutta. Jos haluat itse olla omien retkiesi matkaopas, niin internetistä löytää kosolti vinkkejä itsenäiseen matkusteluun. Tarjoushintaisia lentoja kannattaa ainakin pitää silmällä, ja muutenkin matkustaminen sesonkien ulkopuolella tulee edullisemmaksi. Myös lähimatkailussa on oma vetovoimansa. Naapurimaissammekin on paljon koettavaa, edullisesti ja helposti. Maailma on avoin ja seikkailut odottavat!

Linkkivinkkimme maailmalle:

Nuortenelämä.fi- palvelun nettisivuilta tietoa maailmalle.

Kielikursseista kootusti tietoa Nuortenelämä.fi:ssä.

Vaihto-opiskelun mahdollisuuksista löytyy tietoa Maailmalle.net-palvelusta.

Maailmalle.net-palvelusta saat myös tietoa liittyen ulkomailla opiskeluun ja työharjoitteluun.

Allianssin nuorisovaihdon nettisivuilta kattavasti tietoa mm. vapaaehtoistyöstä.

Koottua tietoa au pair -asioista Nuortenelämä.fi:ssä.

Opetushallituksen harjoittelupaikoista tietoa loytyy täältä.

Vinkkejä budjettimatkailuun OP Median nettisivuilta.

 

Kaikki 100 vinkkiä kootaan Nuortenelämä.fi:n 100 vinkkiä elämään -sivulle.