Haaveet ja unelmat

“Julkaisemme Nuortenelämä.fi-palvelussa Suomi 100 -juhlavuoden aikana 100 vinkkiä elämään. Vinkkejä kokoavat nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset, eri nuorten elämään liittyvistä aiheista ja asioista.’
01.12.2017

Haaveilla saa ja kannattaa. Aloita matka unelmiin näistä vinkeistä!

HAAVEET JA UNELMAT

1. Uskalla unelmoida!
Unelmat ovat asioita, joista haaveilemme. Haaveilulle voi varata ihan oman ajan tai haaveilla vaikka nukkumaan mennessä. Haaveilu voi olla myös hauskaa ajanvietettä esimerkiksi junamatkalla. Ajanvietteen lisäksi haaveilu voi olla tulevaisuuden suunnittelua. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa haaveilla. Haaveilulle ei tarvitse asettaa mitään rajoja, vaan haaveilla voi ihan mistä vaan. Asetu mukavaan asentoon, sulje silmät ja anna ajatuksen lentää!

2. Toiveajattelua?
Oletko kuullut sanottavan, että kannattaa varoa, mitä toivoo? Tai onko joku vähätellyt unelmiasi sanomalla niitä toiveajatteluksi? Haaveilua ja unelmointia ei kannata lopettaa, vaikka törmäisikin tällaisiin asenteisiin. Unelmalle astronautin urasta saatetaan tuhahdella, mutta kannattaa muistaa, että on olemassa ihmisiä, joille se on oikea ammatti. Jos he toteuttivat unelmansa, mikset sinäkin? Haaveilu vaatii rohkeutta varsinkin silloin, kun joutuu pettymään ja toteamaan, ettei jotakin unelmaansa välttämättä koskaan saavuta. Vaikka joistakin unelmistaan joutuisi luopumaan, voi asiaa ajatella niin, että vanhat unelmat vain tekevät tilaa uusille!

3. Haaveilu ei ole haihattelua.
Monen elämässään menestyneen kuulee kertovan, miten kaikki lähti liikkeelle unelmasta. Suuret ideat eivät useinkaan synny vain keskittymällä ja kovalla työllä, vaikka niitäkin tarvitaan. Aivoille kannattaa antaa aikaa ja tilaa synnyttää uutta ja ratkoa pulmia pakottamatta. Pidä tauko, kokeile jotain uutta tai tee mitä tahansa, mikä saa ajatukset irtoamaan uristaan. Haaveilu synnyttää uusia ideoita ja vie eteenpäin.

4. Unelmia on erilaisia.
Unelmat voivat olla isoja tai pieniä. Joku voi haaveilla omasta lemmikistä, kodista tai opiskelupaikasta. Toisen unelmissa taas voi siintää kahvikupillinen kesken kiireisen päivän. Unelmat voivat myös olla täysin utopistisia tai vallan arkipäiväisiä. Haaveissaan voi ratsastaa yksisarvisella tai löytää kadonneen kaupungin. Toisaalta haaveilla voi vaikka täydellisestä kenkäparista. Unelmat voivat olla myös vaikeammin määriteltäviä. Unelmoida voi esimerkiksi onnellisuudesta, rakkaudesta tai itsensä löytämisestä. Jokaisen unelmat ovat yhtä tärkeitä ja yhtä arvokkaita.

5. Mistä minä haaveilen?
Unelmat muuttuvat ajan ja iän myötä. Se, mistä haaveilit pienenä lapsena voi nyt tuntua ihan hassulta. Unelmiaan voi olla välillä vaikea hahmottaa. Se ei haittaa mitään, eikä aina tarvitse olla mitään haaveiltavaakaan. Unelmat voivat olla yksityisiä, omia salaisuuksia tai niistä voi kertoa koko maailmalle. Unelmistaan voi jutella ystävien kanssa. Voihan olla, että huomaakin haaveilevansa samoista asioista. Yhteisiä unelmia voi lähteä toteuttamaan yhdessä.

6. Piirrä, kirjoita tai kuvaa unelmasi.
Omia unelmiaan voi tarkastella eri tavoin. Unelmia voi kirjoittaa vaikkapa unelmavihkoon, niitä voi piirtää, leikata lehdistä valmiina kuvina tai kuvata itse. Oikeaa tai väärää tapaa ei ole ja jokaiselle löytyy mieluisa tapa. Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti. Kun näkee unelmansa muutenkin kuin mielessään, ne voivat näyttäytyä aivan uudessa valossa.

7. Tee aarrekartta unelmistasi.
Aarrekartta on yksi tapa käsitellä unelmiaan. Aarrekartan tekemiseen ei tarvitse mitään kalliita materiaaleja: kartonki, erilaiset lehdet, joissa on kuvia, kynät, sakset ja paperiliima riittävät. Lehdistä leikataan kuvia, jotka liimataan kartongille. Kuvissa tulee olla sellaisia asioita, jotka todella haluaa elämäänsä. On tärkeää pitää valmis aarrekartta sellaisessa paikassa, josta sen näkee päivittäin.

8. Muuta unelmat tavoitteiksi.
Joskus unelmista voi tulla tavoitteita. Jos huomaa haaveilevansa jostakin toistuvasti, voi olla, että unelmaansa kannattaa lähteä tavoittelemaan. Tavoitettaan kohti ei kuitenkaan kannata rynnätä suin päin, sillä huolellisella suunnittelulla pääsee varmemmin maaliin. Jos oman haaveen muuttaminen tavoitteeksi tuntuu vaikealta, kannattaa pyytää apua. Haaveiletko jostakin, minkä joku toinen on saavuttanut? Kysy rohkeasti neuvoa ja vinkkejä, miten hän on päässyt tavoitteeseensa. Lisäksi tavoitteet kannattaa jakaa osiin, pilkkoa pienemmiksi välitavoitteiksi.

9. Tee tavoitteista totta.
Esimerkiksi ennen maailmanympärysmatkaa joutuu varmasti säästämään rahaa ja tekemään tarkkoja suunnitelmia. Unelmiensa työtä kohti taas on hyvä lähteä ottamalla selvää, mikä koulutus vaaditaan, missä ja miten alaa opiskellaan ja miten opiskelupaikkaan haetaan. Itselleen voi laatia aikataulun ja edistymistään kannattaa myös seurata. Vaikka matkaan tulisikin mutkia, ei heti kannata luovuttaa. Tavoitteidensa saavuttamisesta voi ja saa tuntea ylpeyttä. Mitä enemmän tavoitteensa eteen on joutunut ponnistelemaan, sitä arvokkaammalta sen saavuttaminen tuntuu.

10. Luovu vanhasta, niin saat uutta.
Usein unelmiaan toteuttaessa joutuu luopumaan jostakin vanhasta, jotta voi saada uutta tilalle. Opiskelupaikan saaminen voi tarkoittaa muuttoa uudelle paikkakunnalle ja samalla luopumista tutuista ympyröistä. Uusien vaatteiden hankkimisen voi joutua rahoittamaan myymällä vanhoja vaatteitaan tai tavaroitaan. Kannattaakin miettiä, onko unelma uhrausten arvoinen. Jos on, niin antaa mennä vaan!

Lisää unelmista ja haaveilusta:
Stanfordin yliopiston psykologi Emma Seppälän englanninkielinen artikkeli haaveilusta The Washington Post –lehdessä. I Henkilökohtaiset unelmat parisuhteessa. - Väestöliitto I Ohjeita aarrekartan tekoon. - Yle I Haaveista todeksi – kapteenien vinkit lentäjäksi aikoville. - Finnair I Blogikirjoituksia unelmista ja niiden tavoittelusta. I Unelmointi kannattaa - Nuori.fi I Jaksa paremmin arjessasi - Nyyti ry I UNELMAgallup - Curly ry

Kaikki 100 vinkkiä kootaan Nuortenelämä.fi:n 100 vinkkiä elämään -sivulle.