Festarit

“Julkaisemme Nuortenelämä.fi-palvelussa Suomi 100 -juhlavuoden aikana 100 vinkkiä elämään. Vinkkejä kokoavat nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset, eri nuorten elämään liittyvistä aiheista ja asioista.’
11.04.2017

10 vinkkiä festareille on koonnut Koordinaatissa työskentelevä Heidi, joka on kokenut festarikävijä.

FESTARIT

  1. Kaveria ei jätetä. Festareilla on hauskinta porukalla, joten älä lähde yksin vaan kokoa kaverit mukaan hauskanpitoon. Pitäkää huoli toisistanne ja sopikaa jokin vakiotapaamispaikka, missä kokoonnutte, mikäli eksytte toisistanne. Et välttämättä saa kavereitasi kiinni puhelimella, sillä isoissa yleisötapahtumissa kännykkäverkot helposti tukkeutuvat. Jos kännykän laturi unohtuu kotiin, useimmilla festarialueilla on tarjolla latauspisteitä.
  2. Majoitu mukavasti. Jos festarit eivät ole kotipaikkakunnallasi, tarjolla on yleensä useita majoitusvaihtoehtoja maksua vastaan. Perinteinen telttailu leirintäalueella on yksi edullinen vaihtoehto. Telttaillessa varmista, että saat omaisuutesi johonkin lukkojen taakse silloin, kun et itse ole paikalla. Ja muista lämpimät vaatteet sekä makuupussi, yöt voivat olla kylmiä. Tarjolla on yleensä myös esimerkiksi koulu- ja hotellimajoitusta mukavuutta arvostaville. Joissakin tapahtumissa myös yksityishenkilöt vuokraavat kotejaan festarivieraiden käyttöön.
  3. Vaatetus on kaiken a ja o. Suomen kesäsää on arvaamaton, joten varaudu myös lämpimillä vaatteilla. Lapaset ja pipo saattavat olla kullanarvoiset varusteet kylmänä kesäyönä. Kumikengät ovat oivat festarijalkineet, sillä hiekkakentät muuttuvat usein sateen sattuessa mutavelliksi. Kertakäyttösadetakki menee pieneen tilaan ja suojaa hyvin sateelta. Sateenvarjot ovat yleensä kiellettyjä festarialueella.
  4. Pidä huoli tavaroistasi. Festareilla on pääasiassa leppoisaa väkeä ja rento tunnelma, mutta sekaan mahtuu myös taskuvarkaita. Pidä tärkein omaisuutesi esimerkiksi olkalaukussa, joka kulkee mukanasi koko ajan. Älä jätä tavaroitasi vartioimatta. Älä kuljeta mukanasi tarpeettomasti arvotavaraa tai isoja rahasummia siltä varalta, että rosvo pääsee yllättämään.
  5. Pelkkä hengenravinto ei riitä. Muista syödä, ja juoda riittävästi nestettä, erityisesti jos on hellepäivä. Useimmille festareille saat viedä mukanasi joko tyhjän vesipullon tai avaamattoman vesi- tai limsapullon. Myös omien ruokien vieminen on yleensä sallittua. Alueella on myyntipisteitä, joista voit ostaa ruokaa ja juotavaa. Festareilla on vesipisteitä, joissa voit käydä täyttämässä vesipullosi maksutta. Kuumana päivänä varaudu jonottamaan muiden janoisten kanssa.
  6. Suojaa kuulosi, sen voi menettää vain kerran. Desibelilukemat voivat nousta vaarallisen korkeiksi bändien soittaessa, joten on tärkeää käyttää kuulosuojaimia. Jos unohdat ottaa mukaan korvatulpat, useimmilla festareilla niitä on saatavilla joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.
  7. Pää kylmänä väenpaljoudessa. Festareilla on yhtä aikaa tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä samassa paikassa. Varaudu ruuhkiin ja jonottamiseen. Kun menet katsomaan bändejä, ei kannata rynnätä eturiviin. Siellä on suurimmat ihmismassat ja olo voi käydä todella tukalaksi. Taaempana on yleensä väljempää ja tilaa vaikka tanssimiselle. Musiikin kuulee paremmin ja bändinkin näkee hyvin.
  8. Tee ekotekoja. Festareiden viihtyvyys ja siisteys on paitsi järjestäjien, myös jokaisen kävijän vastuulla. Laita roskat ja ruuantähteet roskiin. Useimmilla festareilla on hyvin opastetut roskien lajittelupisteet.
  9. Lue tapahtuman omat ohjeet nettisivuilta. Jokaisella tapahtumalla on omat sääntönsä ja toimintaohjeensa, joten perehdy niihin etukäteen. Sivuilla on hyviä infopaketteja, joista löydät vastauksen todennäköisesti lähes kaikkiin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta, ota yhteyttä tapahtuman järjestäjiin nettisivuilta löytyvien yhteystietojen tai keskustelupalstan kautta, tai vaikka tapahtuman Facebook-sivun kautta.
  10. Pidä hauskaa! Festareilla tapaat uusia ihmisiä ja kerrytät kokemuksia, joita on mukava muistella vuosikymmenten kuluttua kiikkustuolissa. Maalaisjärjellä ja hyvällä asenteella pääsee pitkälle. Kysy, jos et tiedä ja pyydä apua ongelmatilanteissa festarin henkilökunnalta. Nauti hyvästä musiikista, seurasta ja kesästä!

Kaikki 100 vinkkiä kootaan Nuortenelämä.fi:n 100 vinkkiä elämään -sivulle.