Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Hygienia

Hygienialla tarkoitetaan omasta puhtaudesta huolehtimista. Puhdas ihminen on miellyttävämpää seuraa myös muille ja hyvä hygienia ylläpitää terveyttä. Itsestä huolehtiminen on jokapäiväistä toimintaa.

Hyviin peseytymistapoihin kuuluvat suun hyvinvoinnista huolehtiminen, säännöllinen peseytyminen ja ihosta huolehtiminen. Alentunut hygieniataso aiheuttaa esimerkiksi pahaa makua ja hajua suussa, häiritseviä hajuja vaatteissa ja iholla, kutinaa ja hiusten rasvoittumista tai hilseilyä.

Tärkeä tapa ylläpitää hygieniaa on käsien pesu vedellä ja saippualla. Kädet olisi hyvä pestä aina ulkoa tultaessa ja ennen syömistä. Paitsi puhtautta, tällä ylläpidetään myös terveyttä: pesemättömät kädet levittävät viruksia ja bakteereja ympäristöön. Joskus on tarpeen käyttää käsidesiä. Se on erityisen hyödyllinen silloin, kun olosuhteet eivät mahdollista käsien huolellista pesemistä. Festareille kannattaa siis aina varata mukaan pieni pullo käsidesiä kaiken varalta.

Murrosikä voi tuoda tullessaan hikoilun. Se voi kihahtaa pintaan paitsi liikuntatunnilla, myös punastumisen myötä. Hikoilun määrä ja haju ovat yksilöllisiä ja niitä voidaan ehkäistä sopivilla deodoranteilla. Niitä levitetään tai suihkutetaan kainaloon peseytymisen jälkeen ennen vaatteiden pukemista. Tarjolla on valtava valikoima erilaisia deodorantteja aina hajuttomista allergikoille sopivista voimakkaan tuoksuisiin tuotteisiin.

Jos peseytymisestä ei huolehdita, hiki tarttuu myös vaatteisiin ja alkaa pikkuhiljaa haista. Vaatteiden ja vuodevaatteiden vaihto riittävän usein ehkäisee hajuja. Rankoissa jääkiekkotreeneissä käytetty paita ei ole enää seuraavana päivänä sopivaa päälle pantavaa kouluun.

Murrosiän myötä myös iho muuttuu. Ennen niin siloinen iho alkaakin rasvoittua ja siihen saattaa tulla näppylöitä. Ihoa kannattaa opetella hoitamaan oikeilla aineilla. Vain harva onnistuu välttämään finnit kokonaan. Ihon kuntoon vaikuttavat elämäntavat, psyykkiset tekijät, uni, ruokavalio ja ihonhoito.

Intiimihygienia tarkoittaa sukuelinten alueen puhtaudesta huolehtimista eli alapesua. Se on osa jokaista suihkukertaa ja tarvittaessa useamminkin. Päivittäiseen pesuun riittää pelkkä vesi, sillä saippua saattaa kuivattaa ja ärsyttää herkkiä limakalvoja.

Lisätietoa hygieniasta saat Nuortennetistä.

Hyväkysymys.fi-sivustolta saat tietoa, kuinka alapää pidetään puhtaana. 

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

 

Sivu päivitetty viimeksi 25.03.2021.

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 01/19/2023 - 21:28
:)