Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Arbete och företagsamhet. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

lääkäreiden oppiarvot

Kuinka suuri osuus Suomessa toimivista lääkäreistä on lääketieteen tohtoreita? Ja mikä on lääketieteen lisensiaattien ja lääketieteen kandidaattien osuus?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Työpaikka

Miten vain englantia puhuva nuori 15 ja puolivuotta (Suomen kansalainen)voisi löytää töita Tampereelta. Juuri muuttanut Tampereelle.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Maria!

Kiitos kysymyksestäsi. Englanninkielinen 15,5-vuotias nuori voi löytää töitä periaatteessa samoin tavoin (eri kielellä viestimällä vain) kuin suomeakin puhuva sen ikäinen eli esimerkiksi näin:

  • etsimällä avoimia työpaikkoja erilaisten työnhakukoneiden ja vuokratyöfirmojen kautta
  • etsimällä avoimia työpaikkoja itseä kiinnostavien organisaatioiden verkkosivuilta ja somesta
  • olemalla yhteydessä suoraan itseä kiinnostavaan työpaikkaan ja tiedustelemalla työmahdollisuuksista ja lähettämällä avoimia hakemuksia
  • tekemällä työnhakuilmoituksia itsestään esimerkiksi sosiaalisen median ryhmiin ja/tai Hiljainenrekry.fi-sivustolle
  • hyödyntämällä työnhakusovelluksia (kuten Workpilots.fi)
  • käymällä 4H-yhdistyksen kursseja, jotka valmistavat työntekoon 4H:n kautta. Myös yrittäjyys onnistuu 4H:n kautta matalalla kynnyksellä. Tämä linkki avautuu uuteen välilehteen Tampereen 4H-yhdistyksen sivuille, joilta löytyy lisää tietoa eri mahdollisuuksista.

Jotkut nuorta kiinnostavat työpaikkailmoitukset saattavat olla pelkästään suomeksi, joten nuori voisi hyötyä netistä löytyvien kääntäjien lisäksi esimerkiksi Tampereen Ohjaamon palveluista. Joka tapauksessa nuori saa Ohjaamosta henkilökohtaista neuvontaa ja tukea työnhakuun maksuttomasti.

Vaikka joissakin työpaikoissa vaaditaan suomen kielen osaamista, voi toisaalta englannin osaamisesta olla paljon hyötyä työnhaussa – riippuen millaista työtä hakee ja mistä paikoista.

Lisää tietoa työnhausta ja edellä mainituista mahdollisuuksista löytyy Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueen Työ ja yrittäjyys -kategorian eri artikkeleista. Artikkeleista löytyy muun muassa listattuna erilaisia työhakukoneita ja nuorille sopivia työtehtäviä.

Toivottavasti vastauksesta on apua. Mukavaa kesän jatkoa! :)

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Nuorelle yritys (kesän ajaksi)

Kannattaako nuoren perustaa ennemmin kevytyritys (esim. Ukko.fi) vai 4H-yritys, jos haluaa kesän ajan työllistää itsensä? Yritystoiminta saattaa jatkua myöhemmin lukio opintojen ohella, jos kiinnostusta löytyy. Työ liittyy tietokoneella tehtäviin hommiin, joka löytyy jo valmiina. Kuluja ei siis tule lähes yhtään.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! Jennan vastaus sinulle:

Hei nimimerkki Kinuski!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että olet kiinnostunut yritystoiminnasta – voit saada siitä tärkeää kokemusta tulevaisuuttasi ajatellen. Molemmat mainitsemasi tavat itsensä työllistämiseen nuorena ovat hyviä vaihtoehtoja, eikä olekaan täysin suoraa vastausta siihen, kumpi on parempi. Oletkin ehkä jo ehtinyt vertailemaan näitä keskenään, mutta alla kerron ehkäpä tärkeimmistä seikoista, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon valintaa tehdessäsi.

Suoraan laskutuspalvelun (esimerkiksi mainitsemasi Ukko.fi) kautta kevytyrittäjäksi ryhtyminen on nopeaa: yleensä se vaatii vain rekisteröitymisen ja voit aloittaa toiminnan heti. Laskutuspalvelu hoitaa paperityöt, esimerkiksi asiakkaidesi laskutuksen, jota kautta saat palkkasi. Laskutuspalvelu ottaa itselleen aina tästä summasta palvelumaksun, jonka määrä vaihtelee laskutuspalvelusta riippuen. Suoraan laskutuspalvelun kautta toimit kevytyrittäjänä täysin itsenäisesti.

4H-yrittäjänä saat mahdollisuuden käydä heti alkuun suositellun 4H-yrityskoulutuksen, jossa saat kattavasti tietoa aiheesta. 4H-yrittäjänä saat myös opintopisteistä, joista voi olla hyötyä tulevaisuudessa, sekä eväitä yrittäjyyteen esimerkiksi sitäkin varten, jos tulevaisuudessa täysipäiväinen yrittäjyys alkaa kiinnostaa sinua. 4H-yrittäjänä hankit itsellesi yritysohjaajan, joka on tukenasi yrityksen pyörittämiseen liittyvissä asioissa, sekä teet muun muassa kirjallisen suunnitelman yrityksesi toiminnasta. 4H-yhdistys on apunasi, jos yrityksen kanssa tulee pulmia.

Tiivistetysti: suoraan laskutuspalvelun kautta kevytyrittäjäksi ryhtyminen on nopeaa, mutta itsenäistä. Laskutuspalvelun käyttäminen on maksullista, maksat palvelumaksua laskutuksista. Laskutuspalvelu hoitaa paperityöt puolestasi. 4H-yrittäjän polku koulutuksesta yritystoiminnan aloittamiseen on hitaampi, mutta saat koulutuksen, eväitä tulevaisuuteen sekä apua ja tukea aina tarvittaessa. Kesää on jäljellä tosiaan enää melko vähän, jos vielä tänä kesänä aiot työllistää itsesi.

Täältä löydät tietoa 4H-yrittäjyydestä. Kannustaisin sinua ottamaan yhteyttä alueesi 4H-yhdistykseen: siellä sinua osataan neuvoa yksityiskohtaisemmin 4H-yrittäjyyteen liittyen, esimerkiksi siinä, kuinka kauan 4H-yrityksen perustamisen menee aikaa. Alueesi toiminnanjohtajan yhteystiedot löydät täältä. Sivuilta löytyy myös ”ota yhteyttä” -osiosta yhteydenottolomake, jota voit käyttää.

Kevytyrittäjyydestä löydät paljon hyödyllistä tietoa, artikkeleita ja neuvoja tältä sivustolta: https://kevytyrittajaksi.com/ . Sivustolta löytyy myös eri laskutuspalveluiden vertailutaulukko, jossa voit vertailla palvelumaksuja ja tarjottuja palveluita.

Ohjaamo Lappeenranta neuvoo nuoria muun muassa työllistymiseen liittyvissä asioissa. Jos haluat neuvoja esimerkiksi kevytyrittäjyyteen liittyen, voit halutessasi ottaa Ohjaamoon yhteyttä tai mennä aukioloaikana käymään ilman ajanvarausta.

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin. Tsemppiä yritystoiminnan aloittamiseen!

Terveisin:

Jenna, Nuortenelämä.fi

Hyvin palkatty duuni

mo.oon kohta 16v poika Stadista,.,.en saanut työpaikkaa vaikka hain ainmakin 20.een.. sit kekkasin mistä saan rahaa..myyn itteeni miehille ja pyydän 150--300e...joten tienaan todella hyvin...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki viihde!

Seksin ostaminen alaikäiseltä on rikos. Myös työn tekeminen ns. pimeänä on laitonta.

Vaikka et ole yrityksistä huolimatta vielä saanut työpaikkaa, on se kuitenkin edelleen mahdollista. Kaikin puolin laillisen työn saamisessa sinua auttaa stadin etsivät nuorisotyöntekijät. Katso tältä sivulta, miten saat etsiviin yhteyden (avautuu uuteen välilehteen).

Jos sinulla on jotain kysyttävää tilanteeseesi liittyen, voit kirjoittaa kysymyksesi alapuolella olevaan kommenttikenttään tai uuden viestin Kysyttävää-palstalle.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Löysin vihdoin alan mistä tykkään mutta perhe ei kannusta

Heii eli olen siis jostain 15 vuotiaasta asti yrittänyt löytää itselle sopivaa alaa ja ollut monissa kouluissa mutta aina lopettanut ne kesken koska ne ei ole tuntuneet omalta jutulta. Nyt 19 vuotiaana olen löytänyt vihdoin itselleni sopivan ammatin eli tatuoijan ja olen harjoitellut jo paljon ja tehnyt itselleni ja kavereilleni tatuointeja. Mutta perheeni ja sukuni mielestä en voi menestyä tatuoijana ja tuhlaan muka vain aikaani ja rahaani :( Tuntuu hirveeltä kun mun lähimmät ihmiset ei kannusta mua ja en tiedä miten saisin heidät tajuamaan, että tää on mun unelma ammatti ja haluan tehdä tätä. Mitä mun pitäis tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei BGC!

Kiitos kysymyksestäsi. Mahtavaa, että olet löytänyt itsellesi sopivan ammatin! Ikävä kuulla, että lähimmät ihmisesi eivät tunnu hyväksyvän ammatinvalintaasi. Sinulla on kuitenkin oikeus tehdä itse elämääsi ja työuraasi koskevat päätökset.

Kannustan sinua vielä keskustelemaan aiheesta lähimmäistesi kanssa. Voit kertoa heille, miltä heidän suhtautumisensa ja sanansa ammatinvalintaasi kohtaan sinusta tuntuu. Voit myös kertoa, miten toivoisit heidän sinua kannustavan ja tukevan. Joskus epäilyksiä ja ennakkoluuloja aiheuttaa tiedon puute kyseessä olevasta asiasta. Saattaisikin auttaa, jos kertoisit heille tarkemmin tatuoijan ammatista sekä tavoitteistasi työn suhteen. Rakentava keskustelu yleensä edistää molemminpuolista ymmärrystä.

Hedelmällistä keskustelua toivotellen,

Riina | Nuortenelämä.fi

Alkaako täysikäisyys syntymäpäivästä vai vuoden alusta?

Jos esim. kesätyöpaikka vaatii täysikäisyyden ja täytän tänä vuonna 18 voinko hakea kyseiseen paikkaan jo nyt vai vasta täytettyäni 18?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kiitos hyvästä ja tärkeästä kysymyksestä.

Täysi-ikäisyydestä on säädetty laissa ja se alkaa siitä päivästä, jolloin täytät 18 vuotta.

On totta, että monet työpaikat, myös kesätyöpaikat edellyttävät täysi-ikäisyyttä. Alle 18 -vuotiasta työntekijää koskee laissa määriteltyjä erityissäännöksiä, joiden tarkoituksena on suojella alaikäistä työntekijää – nämä liittyvät esimerkiksi työaikaan sekä määrään tai työn kuormittavuuteen. Täysi-ikäisyyden, eli 18-vuoden iän edellyttäminen liittyy usein myös työtehtävien suorittamiseen sekä niiden vastuukysymyksiin.

 

Alle 18-vuotiaille on kuitenkin tarjolla tänä päivänä yhä enemmän sopivia kesätyöpaikkoja.

Monet kaupungit ja kunnat tarjoavat kesätyöpaikkoja myös alle 18-vuotialle nuorille, niistä löydät lisätietoja kaupunkien nettisivuilta. Laajemmin vinkkejä työpaikoista löydät myös esimerkiksi Kesätyö 2022 alle 18-vuotiaille - Duunitori https://duunitori.fi/kesatyo/alle-18-vuotiaat

Oletko tutustunut Ohjaamo-palveluun? Sieltä saat tarvittaessa henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa töiden hakemiseen tai vaikka opintoihin liittyen. Lähimmän Ohjaamosi voit tarkistaa osoitteesta https://ohjaamot.fi/

 

Ja aina voi tarkemmin tiedustella työnantajalta lisätietoja ja mahdollisuuksia työllistyä, vaikka täysi-ikäisyyden raja ei vielä täyttyisi – sinulla se on kuitenkin niin lähellä.

 

Tsemppiä työnhakuun!

Terveisin, Ronja

Voit hakea työhön jos ehdit töiden alkua ennen täyttää 18.


Kesätyö

Onko samana kalenterivuonna 14-vuotta täyttävän mahdollista saada kesätyötä pieneltä paikkakunnalta?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Anonyymi! 

Kiitos kysymyksestäsi. Kyllä, samana kalenterivuonna 14 vuotta täyttävän on mahdollista saada kesätöitä pieneltäkin paikkakunnalta.  

Sen ikäiselle sopii esimerkiksi palkallinen Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelu (TTT-kesätyöharjoittelu). Voit lukea TTT-kesätyöharjoittelusta lisää Kun koulu loppuu –sivustolta (linkki avautuu uuteen välilehteen). Sivulla on vielä edellisvuoden päivämääriä, mutta tiedot yleensä päivitetään alkuvuoden aikana. 

Paikkakunnallasi toimii myös 4H-yhdistys, jonne voit olla yhteydessä ja tiedustella kesätöistä. 4H työllistää siis erityisesti nuoria.  

Voit halutessasi kysyä vaikkapa paikkakuntasi nuoriso-ohjaajalta lisää kesätöistä ja saada tukea kesätöiden hakemiseen. Joskus myös omat vanhemmat osaavat auttaa kesätyönhaussa.  

Intoa ja menestystä kesätyönhakuun!  

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Miten tienata rahaa helposti?

Haluaisin tietää, miten voin saada nopeasti rahaa nuorena.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Sanna Nuorten Turusta vastaa sinulle:

Kiitos kysymyksestäsi.

On olemassa monia erilaisia tapoja kerätä rahaa. Siihen, saako rahaa nopeasti, on vaikea antaa varmaa vastausta.

Voit aina kysyä sukulaisilta ja tuttavilta, olisiko heillä jotakin tekemistä, josta voisi saada vähän taskurahaa. Esimerkiksi piha- tai puuhommat, lastenhoito tai marjojen poimiminen voivat pidemmällä mittakaavalla tuottaa jo jonkin verran taskun pohjalle. Toki voit myös kerätä pulloja ja tölkkejä tai myydä vaatteita huoltajan luvalla kirppiksellä.

Onko sinulla jokin intohimo tai juttu, jota tykkäät tehdä? Voisiko se olla musiikki, käsityöt tai jotakin ihan muuta? Silloin kannattaa käyttää hyödyksi kaikki verkostot, joiden kautta pääsisit näkyville oman juttusi kanssa. Sosiaalinen media on myös potentiaalinen paikka päästä myymään tai markkinoimaan omaa juttuaan. Omalla blogilla tai vlogilla voi saada rahaa mainostuloista ja myöhemmin yhteistyöprojekteista. Vaikka some on tämän päivän kauppapaikka, kannattaa olla silti varovainen ja käyttää omaa harkintaa siinä, mitä siellä haluaa jakaa. Somesta tehtävästä bisneksestä on myös järkevää keskustella vanhempien kanssa.

13-28-vuotias voi perustaa myös oman 4H-yrityksen. Tällainen yrittäjyys on pienimuotoista ja sivutoimista, jossa voit kokeilla yrittäjänä toimimista ja saada rahaa. 4H-yrittäjänä saat kokemusta ja osaamista, joista voi olla hyötyä jatkossakin. Voit lukea lisää 4H-yrittäjyydestä 4H:n verkkosivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Jos sinua mietityttää jokin työhön liittyvä tai haluat jutella mahdollisista tienausvaihtoehtoista jonkun kanssa, voit tulla käymään meillä Nuorten Turussa. Meidät löytää Taide- ja toimintatalo Vimmasta osoitteesta Aurakatu 16. Lisää infoa saat Nuorten Turun sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Tsemppiä työkuvioihin!

Sanna / tietopalveluohjaaja

Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Nuorten Turku

Mihin pääsen töihin?

Moi! Mä oon 14v ja haluisin alkaa käymää koulun lisäks töissä. Mietin vaa et pääsiskö vaik koulun jälkee tai viikonloppusin esim.s-markettii hyllyttämää tuotteita. ja ku mul on koulus 5h kouluu nii sit menisin vaik 2-3h töihin

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Tarviin apuu! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hyvä idea hakea hyllyttäjäksi! Hyllyttäminen onkin sellaista työtä, mikä yleensä sopii 14-vuotiaalle. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 h päivässä. Vapaapäivinäsi (esimerkiksi viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 h päivässä.  

Voit siis hyvinkin päästä kauppaan hyllyttämäänTyön saamiseen vaikuttaa esimerkiksi niiden kauppojen työntekijätarve, joihin haet. Mitä useampaan kauppaan haet, sitä todennäköisemmin töitä jostakin tärppää. Lisäksi, 14-vuotiaana tarvitset työntekoon huoltajan luvan.  

Intoa ja reipasta asennetta työnhakuun! :)

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Mitä töitä voin tehdä syksyllä samalla kun käyn koulua?

otsikko

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei bl4d33, kiitos viestistäsi! 

Työn saamiseen vaikuttaa paljon ikäsi. Ilmoitit iäksesi 13–15 vuotta, joten tässä tietoa sekä 13-, 14- että 15-vuotiaalle mahdollisista töistä.  

Työnteko 13-vuotiaana 

Jos olet alle 14-vuotias, sinua ei voida vielä ottaa varsinaisiin palkkatöihin. 13-vuotias voi silti esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla. 

13-vuotias voi tienata hieman rahaa ilman varsinaista työpaikkaa. Hyviä keinoja tähän ovat esimerkiksi pullojen kerääminen sekä nyt syksyllä marjojen ja sienien poiminta ja myynti. Voit myös kysyä vanhemmiltasi ja muulta lähipiiriltä, olisiko heillä sinulle jotain pientä työtä, josta he maksaisivat hieman. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi siivoaminen, lastenhoito, kauppa-apuna oleminen, koiran ulkoiluttaminen tai muu lemmikinhoito, erilaiset pihatyöt kuten haravointi. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Nuortenelämä.fi-verkkopalvelun Elävää elämää –tietoalueelta.   

Työnteko 14- ja 15-vuotiaana 

Jos täytät tänä vuonna 14 vuotta, voit päästä palkkatöihin. 14–15-vuotiaalle sopivia töitä voit lukea Elävää elämää –alueen Töitä 14-vuotiaalle -osiosta. 

Töitä 15-vuotiaalle -osiosta voi olla sinulle hyötyä, jos olet 15-vuotias ja käynyt jo peruskoulun. 

4H työllistää nuoria 

Yksi mahdollisuus työntekoon on 13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys. Voit tutustua siihen 4H:n verkkosivuilla4h palkkaa nuoria paljon myös vaikkapa kerhonohjaajaksi. Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät linkin takaa valitsemalla oman paikkakuntasi.  

Lisää neuvoja 

Voit kysyä lisää neuvoja töihin liittyen esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissaChatteja löytyy Netarin sivultaMyös läheiset aikuisesi ja paikkakuntasi nuorisotyöntekijät auttavat sinua varmasti. 

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Sivut