Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Webben och media. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

tulilahti

missäpäin heinävedelle sijaitsee tulilahti niminen paikka

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! Kiitos kysymyksestäsi, tässä Sinin vastaus sinulle:

Hei nimimerkki mik!

Tulilahti sijaitsee Heinävedeltä noin 5 kilometrin päässä kaakkoon tietä 476. Tästä löydät Tulilahden kartalta.

Mukavaa syksyä!:)

Ystävällisin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

Miksi en pysty laittamaan yksityisesti ylläpidollenne viestiä?

Aina kun painan nappia lähetä, niin muka tapahtui joku virhe ja pyytää kokeilemaan uudestaan myöhemmin. Tällee normisti, jos en yksityistä vastausta halua niin ssan lähetettyä normaalisti.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi!

Hyvä, kun laitoit asiasta viestiä. Testailin tuota palstan tekniikkaa ja minulla se toimii normaalisti, ja antaa lähettää yksityisenkin viestin ihan oikein. Voisitkohan kokeilla vielä uudelleen? Tässä joitakin huomioita:

  • Kaikki *-merkityt kentät tulee täyttää.
  • Kannattaa kirjoittaa oma sähköpostiosoite huolellisesti, jotta se tulee varmasti oikein.
  • Jos kysymyskenttään on liittänyt jotain sisältöä jostakin, on hyvä kokeilla kirjoittaa sisältö itse, ilman liittämistä, jotta muotoilut poistuvat. 

Kertomasi kaltainen virheilmoitus tulee esimerkiksi siinä tapauksessa, jos kysymyskenttään on lisännyt emojin. Eli kannattaa sekin tsekkaa, että kysymyksessä ei ole emojeita. Perinteisen hymiöt se kyllä hyväksyy, mutta valitettavasti ei emojeita. 

Voit myös kokeilla laittaa viestiä eri laitteella tai eri selaimella, josko sellainen auttaisi.

Toivottavasti näillä ohjeilla kysymyksen lisääminen onnistuu. :)

Voit olla uudestaan yhteydessä tai kommentoida tätä, jos viestin lähettäminen ei edelleenkään onnistu.

Pahoittelut vaivannäöstä! 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Ei mulla ole mahdollisuutta vaihtaa selainta tai mitään.

Eikä siinä ees ollu emojeita. Vituttaa ihan suuresti kun olin nähny yli 3 kertaa vaivaa kirjoittaa teille, mut sitte lähettämisessä on ongelma kun ei muka pysty lähettää kun siinä tapahtuu jokin virhe tm. Ihan saatanan kiva, ku mul ois tosi tosi arkaa ja yksityistä asiaa ja olisin halunnut selittäö sen asian niinku se on enkä kaunistella. Se ois liittynyt yhtee meidän tuttuun, jolla on "todella erinomainen kuvio" meneillään tässö kohta pati kuukautta.


Moi, kiitos paljon vastauksestasi. Testailin palstaa uudelleen, ja onnistuin lähettämään normaalisti yksityisen kysymyksen sekä puhelimella että tietokoneella. En siis valitettavasti paikanna ongelmaa itse. Jotta ongelmaan voidaan tarttua ja ratkaista se, tarvitsemme seuraavat tiedot: 

  • Mitä selainta käytät?
  • Mikä laite ja malli sinulla on käytössäsi? 
  • Minä ajankohtina olet yrittänyt viestiä lähettää?
  • Kuvankaappaus virheilmoituksesta, joka tulee, kun yrität lähettää yksityistä viestiä. 

Voit lähettää tiedot ja kuvankaappauksen meille sähköpostilla osoitteeseen nutikoordinaatio@ouka.fi.

Tiedot saatuamme voimme selvittää palvelun teknisen ylläpitäjän kanssa, missä ongelma on ja miten se voidaan ratkaista. 

Pahoittelen edelleen kaikesta vaivannäöstä. 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

huonosta hoidosta kertominen

Olen saanut huonoa hoitoa ja kaikin puolin epäasiallista kohtelua eräältä yksityiseltä terveydenhoitohenkilöltä. Teenkö väärin, jos kirjoitan jollekin nettikeskustelupalstalle, mitä olen joutunut kokemaan? Julkistaisin siinä kyseisen henkilön nimen, ja kertoisin yksityiskohtaisesti mitä on tapahtunut. Tämän tekisin sen takia, että mielestäni kaikilla on oikeus saada tietää, millaisia menetelmiä tämä ihminen ja hänen edustamansa yritys käyttävät. En haluaisi, että kukaan joutuu kestämään tällaista kuin minä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Olen pahoillani, että olet saanut huonoa hoitoa ja epäasiallista kohtelua terveydenhoitohenkilöltä. Sinulla oikeus hyvään, asialliseen kohteluun sekä tarvettasi vastaavaan, asiantuntevaan hoitoon.

Mikään laki ei kiellä kertomasta julkisesti epäasiallisen kohtelun ja huonon hoidon kohteeksi joutumisesta terveydenhuollossa. Laki ei kiellä kertomasta terveydenhuollon ammattilaisen tai kyseessä olevan yrityksen nimeä omien kokemusten jakamisen yhteydessä. Eli lain näkökulmasta et tekisi väärin.

On hyvä huomioida, että nettiin kirjoitettu sisältö voi levitä laajalle joukolle ihmisiä nopeastikinsekä säilyä ikuisesti. Jos arvostelee julkisesti terveydenhuollon palveluja tuottavaa yritystä ja/tai sen ammattilaiselta saatua hoitoa, kannattaakin miettiä tarkoin, miten sen tekee.

Skannattaa tietysti tehdä asiallisesti ja totuudenmukaisesti. On hyvä kertoa asiasta oman kokemuksen kautta ja kohdistaa arvostelu nimenomaan saamaansa kohteluun, hoitoon ja ammattihenkilön toimintaan - sen sijaan, että arvostelisi esimerkiksi kyseessä olevan ammattihenkilön ominaisuuksia. Lisäksi haukkuminen ja muu vihapuhe on väärin ja sellainen on syytä jättää keskustelupalstoilta pois. Myös valheellisen tiedon levittäminen henkilöstä on väärin. Sellainen voi täyttää kunnianloukkauksen kriteerit.

Terveydenhuoltoa ja saamaansa hoitoa kuitenkin siis saa arvostella julkisesti.

Toinen tapa vaikuttaa asiaan ja puolustaa omia oikeuksia on, että selvittelet asiaa potilasasiamiehen kanssa hoitopaikassasi. Potilasasiamies auttaa sinua tarvittaessa myös muistutuksen tai kantelun tekemisessä saamastasi huonosta hoidosta ja epäasiallisesta kohtelusta. Potilasasiamiehen yhteystiedot saat hoitopaikastasi ja sen verkkosivuilta.

Lisätietoja saat näistä Valviran sivuille vievistä linkeistä:

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

Kun sivun jättää auki chrome vakoilee onko tää totta isä varoitti?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kyseliä! 

Kiitos kysymyksestäsi. Millä tavoin isäsi kertoi Chromen vakoilevan?  

Chrome on siis Googlen palvelu. Se kyllä kerää tietoja käyttäjistään. Google kuitenkin vakuuttaa, että tietosi ovat turvassa ja sinun hallinnassasi. Voit itse päivittää, ladata, hallinnoida ja poistaa noita tietoja. Voit itse säätää tietosuoja-asetuksia Chromessa ja valita, mitä tietoja sinusta kerätään ja miten niitä tietoja käytetään. 

Tietosuojakäytännöistä voit lukea lisää tältä Googlen sivulta. Sivulle on koottu tietoa siitä, mitä tietoja sinusta kerätään, miten ja miksi ja miten voit hallinnoida tietoja. 

Jos kaipaat lisää vastauksia Googlen tietosuojakäytännöistä, suosittelen sinua olemaan suoraan yhteydessä Googleen. Tietoa ja ohjeita saat Googlen tietosuojan ohjekeskuksesta. 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

hän sanoi että jos jätän facebook tilin auki enkä kirjaudu ulos selaimeni vakoilee sitä


Hei. Google tosiaan kerää tietojasi. Voit itse päivittää, ladata, hallinnoida ja poistaa noita tietoja. Voit itse säätää tietosuoja-asetuksia Chromessa ja valita, mitä tietoja sinusta kerätään ja miten niitä tietoja käytetään. 

Tietosuojakäytännöistä voit lukea lisää tältä Googlen sivulta. Sivulle on koottu tietoa siitä, mitä tietoja sinusta kerätään, miten ja miksi ja miten voit hallinnoida tietoja. 

Luulen, että isäsi tarkoitti vakoilulla tätä tietojen keräämistä sinusta. Voit varmistaa asian vielä kysymällä ja keskustelemalla isäsi kanssa.

T. Riina 

Moviestarplanet

Moi oon 12v tyttö joka säästää vippiin Moviestarplanet pelissä ja sen vipin hinta on 75€ ja nyt mulla on kasassa 20€ ja haluisin kerätä nopeasti rahaa siihen, ja en saa yleensä mitään viikko rahaa :( Mä saan aika yleensä jouluna ja syntymäpäivänä rahaa ja synttärit meni keväällä ja jouluun on vielä niin pitkä aika niin oisko kellään mitään vinkkejä miten voisi kerätä rahaa nopeasti? Ite ajattelin myydä marjoja ja vanhoja tavaroita esim vaatteita ja sellasta. Mut antakaa vinkkejä. (en mee mihikää sit töihi)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Tässä Annin vastaus kysymykseesi:

Moi! Olet selvästi kysymyksesi perusteella motivoitunut säästämään, hienoa! Marjoja keräämällä ja myymällä, sekä vaatteiden myynnillä voit hyvinkin tienata tarvitsemasi summan. Ja sehän on myös omanlaistaan työtä! Mitäs jos työllistäisit itse itsesi? Esimerkiksi tarjoaisit lastenhoitoapua mahdollisille tuttavaperheille, tai nurmikon leikkausta tms. pihanhoitoa, josta sinulle maksettaisiin palkkaa.

Mukavaa kesää! :)

Estonia

Moi! Mulla on tapana tutkia asioita jos saan jotain päähäni ja haluaisin tietää mitä tapahtui Mats Finnangerille. Hän siis oli 12-vuotias kun selvisi Estonialta ja hän on norjalainen. Haluaisin tietää missä hän on nyt. Olen etsinyt netistä kaiken tiedon mutta en ole löytänyt tietoa onko hän elossa ja kunnossa. Ja siis tiedän että hän selvisi estonialta mutta entä nyt. Jos en löydä hänestä mitään niin en vain pysty antaa asian olla. Inhoan tietämättömyyttä. Miten siitä pääsee eroon. Ja jos tiedätte jotain kertokaa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Tässä Pauliinan vastaus sinulle. :) 

Moi Laura,

Hieno juttu, että olet kiinnostunut asioista ja haluat ottaa niistä selvää. Kyseinen Mats oli tapahtuma-aikaan 12-vuotias, eli nykyään hän on n. 36-vuotias. Valitettavasti minäkään en löytänyt tietoa siitä, mitä kyseiselle henkilölle nykyään kuuluu.

Kerroit, että inhoat tietämättömyyttäsi ja kysyitkin, miten päästä siitä eroon. Luulen, että tässä tilanteessa on parempi vain hyväksyä, ettei  tästä henkilöstä löydä tämän enempää tietoa. Kyseessä on yksityishenkilö, joka ei ilmeisesti julkisuudessa esiinny ja siksi hänestä ei muuta tietoa löydy.

Voit siis hyvillä mielin jättää tämän asian selvittämisen, koska tiedät siitä jo niin paljon kuin on mahdollista tietää.

Rentouttavaa kesää!

Terveisin,

Pauliina / Nuortenelämä.fi

Decire

Moi! Mietin vaan että kuinka vanhana voi fanittaa harry potteria ja hankkii fani kamaa yms. Koska siis pidän henkilöstä Draco malfoy mutta pian hän on elokuvissa jo minua nuorempi niin tuntuu että olen jo liian vanha kun en olisi tylypahkassa edes ikäni takia.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Decire! 

Kiva kun laitoit viestiä tänne Kysyttävää-palstalle. Mietit siis, kuinka vanhana voi fanittaa Harry Potteria ja hankkia fanikamaa ynnä muuta sellaista.  

Voit olla ihan huoletta, sillä fanittamiselle ei ole ikärajaa. Aikuisiälläkin voi fanittaa. Harry Potter –faneja löytyy varmasti monesta ikäluokasta. Fanittaminen on tyypillistä juuri nuoruudessa, mutta fanittaminen voi jatkua tai alkaa aikuisuudessakin. 

Fanittamisen voidaan ajatella olevan ikään kuin harrastus. Harrastukset tuo iloa ja antaa voimaa, jokaisella olisikin hyvä olla jokin harrastus. Parhaimmillaan fanitukseen liittyy jokin yhteisö, jossa voi tuntea yhteenkuuluvuutta ja saada kavereita saman kiinnostuksen kohteen ääreltä. Fanisuhde voi myös muuttua ajan kuluessa.  

Ihan vasta julkaistiin uusi englanninkielinen Harry Potter –sivusto Potter-faneille. Jos sellainen kiinnostaa, lue lisää sivustosta Koululainen-lehdestä netissä. 

Ihanaa kevättä sinulle! 

Toivottelee Riina | Nuortenelämä.fi  

kyssäri

missä facebook ryhmissä voin mainostaa mun adresseja

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Adressi kannattaa julkaista sellaisessa ryhmässä, mitä adressin aihe koskee. Esimerkiksi eläinoikeuksia koskeva adressi kannattaisi julkaista lemmikki tai eläinoikeuksia puollustavien ryhmässä. Tai jos adressin sisältö koskee vaikka tiettyä kaupunkia tai kuntaa, varmasti niillä on luotuja omia puskaradio ryhmiä. Kuitenkin koska facebook ryhmät ovat usein ihmisten vapaa-ajalla luomia, ei se tarkoita että jokaiselle asialle tai paikalle olisi omansa. 

Kannattaakin miettiä mitä asiaa adressi koskee erityisesti ja hakea sillä nimellä facebookista ryhmää. Kannattaa myös kysyä facebook ryhmän ylläpitäjältä, käyhän heille että julkaiset adressin ryhmässä. 

terveisin 
Sanni- Po1nt.fi

tein hirveästi kunta aloitteita koska ne käsitellään miksi niistä ei puhuta uutisissa ainakin mun aloitteiden kohalla


Heippa! Sanni on vastannut tähän jatkokysymykseesi erikseen esittämässäsi kysymyksessä Kysyttävää-palstalla. Löydät kysymyksen vastauksineen sivulta: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa/Kansalaisena. Otsikkona on "kyssäri" ja päivämäärä on 1.5.2020. 

Terkuin, Riina 

Pornon katselu

Näkeekö mun vanhemmat mun puhelinlaskusta jos katson pornoa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Lol, 

Kiitos kysymksestäsi! Miltä operaattorilta sinulla on puhelinliittymä? Onko katsomasi porno maksullista vai ei? 

Puhelinlaskussa ei näy sivut, joilla käyttäjä on vieraillut. Eli vanhempasi eivät sitä kautta pääse katsomaan, millä sivustoilla olet vieraillut. Kaikki maksut ja maksunsaajat/maksullisen palvelun tarjoajat näkyvät kuitenkin maksuerittelyssäJos porno on siis maksullista, näkyy maksu maksuerittelyssä. Suosittelen sinua katsomaan oman operaattorisi sivuilta (esim. DNA, Telia..), mitä tietoja puhelinlaskussa ja maksuerittelyssä näkyy. Voit vaikkapa tsekata tästä, mitä tietoja DNA:n laskuissa näkyy 

Mukavaa vappua! 

Terveisin, Riina  

Netissä ahdistelu

Kaverini ulkomaalainen ex-nettipoikaystävä ahdistelee häntä ja hänen kavereitaan jatkuvasti. Ystäväni on todella ahdistunut, sillä tämä kyseinen exä uhkaa levittää ystävästäni henkilökohtaisia videoita ja tietoa nettiin muille jos ystäväni ei vastaa hänen viesteihinsä. Kun tämä exä suuttuu, niin hän saattaa tehdä todella hätiköityjä päätöksiä ja olla todella agressiivinen. Hän on myös pyytänyt muita stalkkaamaan ystävääni netissä, kertomaan hänelle tietoja ystävästäni ja hänen asioistaan ja hän on tehnyt useita feikkitilejä stalkatakseen ystävääni. Yritämme parhaillaan soittaa nettipoliisille, mutta sieltä ei vastata. Mitä mun tai kaverini pitäisi tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki mmmm ja kiitos kysymyksestäsi!

Ikävä kuulla, että ystäväsi ja hänen kaverinsakin ovat joutuneet netissä häirinnän ja ahdistelun kohteeksi ex-nettipoikaystävän toimesta. On kuitenkin todella hienoa, että olet ollut ystäväsi tukena - olet kullanarvoinen ystävä hänelle!

Olette toimineet aivan oikein ottaessanne yhteyttä nettipoliisiin, sillä kysymyksessäsi kuvailtu kiristys ja uhkailu pitääkin ottaa vakavasti. Tilanteesta voisi olla hyvä kertoa myös vanhemmille tai muulle luotettavalle aikuiselle. Ymmärrän, että se voi tuntua vaikealta, kun kuviossa on mukana henkilökohtaisia videoita ystävästäsi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ahdistelun ja uhkailun kohteeksi joutuminen ei ole uhrin vika, vaan tässä tilanteessa ex-nettipoikaystävä on se, joka toimii väärin!

Koska en tiedä, saitteko jo yhteyden poliisiin, niin välitän vielä tämän vastauksen yhteydessä terveiset meillä Jyväskylän nuorisopalveluilla työskentelevältä erityisnuorisotyöntekijältä, Jussilta. Hän tekee työtä Ankkuri-tiimissä, jossa hänen lisäkseen asiantuntijat poliisista ja Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalveluista tekevät työtä nuorten hyvinvoinnin eteen ja rikosten ennaltaehkäisyyn:

”Moi! Ahdisteluun ja uhkailuun pitää puuttua. Kenenkään ei tarvitse kärsiä sellaisesta. Ota rohkeasti yhteyttä poliisiin ja kerro mitä on tapahtunut.

Jyväskylässä voit ottaa yhteyttä suoraan Ankkuri-poliisiin.

Jyväskylän Ankkuritoimijoiden yhteystiedot:
Poliisi p. 0295 447 947 / 0295 415 000
Sosiaalityöntekijä p. 014 266 3559 / 050 354 9033
Psykiatrinen sairaanhoitaja p. 014 266 5078 / 050 576 8293
Erityisnuorisotyöntekijä p. 014 266 8858 / 050 534 562”

Toivottavasti olette jo saaneet yhteyden nettipoliisiin tai saatte nopeasti yhteyden Ankkuri-tiimin poliisiin. Myös muihin Ankkuri-tiimin ammattilaisiin voitte olla yhteydessä, jos poliisin tavoittaminen on hankalaa.

Toivon sinulle ja kaverillesi paljon voimia tähän hankalaan tilanteeseen!

Terveisin,
Rita / Nuorten Jyväskylä

Käske lopettaa keskustelut, ja ei kannata ryhtyä ylipäätään väkisin jatkaa tollasta. Se toinen vaan tietää, että miten kiristellään ja tietää, että ystäväsi hyppii kuitenkin hänen mukaan. Odottakaa vastausta, ja jos ei tule niin soittakaa poliisin valtakunnalliseen numeroon. Kertokaa koko asia, ja samalla että nettipoliisille tehtyyn ilmoitukseen ei ole vastattu. Huomatkaa kuitenkin, että vastauksen kestämiseen voi liittyä tämä korona jonka takia ihmisiä on paljon etätöissä yms, ja nyt ilmoituksia voi sadella heille liikaakin tälläisellä ajalla eikä sen takia heti pysty kaikille vastaamaan ja auttamaan.


Sivut