Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Skola och utbildning. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

Sosionomi vai rikosseuraamusalan sosionomi

Mikä on sosionomin ja rikosseuraamusalan sosionomin ero? Millaisille aloille sosionomiksi ja rikosseuraamusalan sosionomiksi kouluttautuneet pääsevät?? Pystynkö kouluttautua rikosseuraamusalalle jos kouluttaudun ensin sosionomiksi, vai olisiko parempi vain suoraan mennä opiskelemaan rikosseuraamusta???

Oon miettiny että menisin nyt syksyllä opiskelee sosionomiksi Kotkaan, Lahteen tai Lappeenrantaan, mutta jos sosionomit keskittyy enemmän lasten hoitoon, niin se ei kyllä oikeen kiinnosta... Mietin että pitäiskö vaan odottaa uutta hakuaikaa ja hakee rikosseuraamusalan sosionomiksi...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki red 

Kiitos viestistäsi. Sosionomin ja rikosseuraamusalan sosionomin koulutusten opetussuunnitelmat eroavat toisistaan. Voit kouluttautua rikosseuraamusalan sosionomiksi, vaikka kävisit ensin sosionomin tutkinnon. Hyväksiluvut katsotaan opintojen alussa jokaisen opiskelijan kohdalla erikseen.  

Sosionomi 

Sosionomilla on laaja-alaiset mahdollisuudet työskennellä eri asiakasryhmien parissa. Eli asiakasryhmänä ei ole pelkästään lapset. Sosionomin tehtävänä on edistää ihmisten hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä ja huono-osaisuutta. Työ on asiakastyötä, ryhmien ja yhteisöjen ohjaamista ja/tai johtamis- ja kehittämistyötä. Sosionomi voi myös työskennellä projektitehtävissä ja yrittäjänä. Sosionomin tyypillisiä työkenttiä: 

  • lasten ja perheiden parissa tehtävä työ 
  • vanhustyö 
  • vammaistyö 
  • mielenterveystyö 
  • aikuissosiaalityö 
  • päihde- ja kriminaalityö 
  • maahanmuuttajatyö. 

Rikosseuraamusalan sosionomi 

Rikosseuraamusalan sosionomin työpaikkoja ovat esimerkiksi rikosseuraamuslaitoksen yksiköt, kuten vankilat ja yhdyskuntaseuraamustoimistot sekä kolmannen sektorin ja kunnan toimipaikat.  

Rikosseuraamusalan sosionomin tavoitteena on vaikuttaa uusintarikollisuuden vähentämiseen ja rikollisuutta ylläpitävän ‎syrjäytymiskehityksen katkaisemiseen. Tavoitteena on hyvinvoinnin, osallisuuden ja ‎toimintakykyisyyden tukeminen. Myös rikoksettoman elämäntavan ja yhteiskuntaan ‎kiinnittymisen edistäminen ovat osa työtä. 

Koulutuksessa opitaan esimerkiksi rangaistusjärjestelmät sekä rikosseuraamusalan lainsäädäntö. Tutkinnon sisältö on laaja-alainen, mikä mahdollistaa työllistymisen monipuolisiin työtehtäviin sosiaali- ja rikosseuraamusalalle 

Ammattikorkeakoulu Laurea on Suomessa ainoa korkeakoulu, joka tarjoaa tätä koulutusta. Heidän sivuiltaan saat koulutuksesta ja alalle työllistymisestä lisää tietoa. Siirry Laurean sivuille. 

Tukea Ohjaamosta

Kannustan sinua hyödyntämään paikkakuntasi Ohjaamon palveluja. Ohjaamon työntekijät auttavat sinua pohdinnoissasi koulutusvalintaan liittyen. He kertovat tarvittaessa koulutuksista lisää tietoa ja selkiyttävät vaihtoehtojasi, jotta voit tehdä sinulle sopivimman valinnan. Palvelu on maksutonta. Katso lisätiedot Ohjaamon sivulta. 

Tsemppiterveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

?

En päässyt yo-todistuksella minnekkään haluamaani paikkaan opiskelemaan, ja sellaisetkin mihin en oikeen haluaisi niin on liian hankalia mulle mun pisteillä. Uusimaan en mene kun en usko että se hirveästi auttaisi, pääsykokeetkaan ei houkuttele, kun tiedän etten tule pärjäämään yhtä hyvin kuin muut.

Mitä siis voin tehdä?? Enkö voi opiskella missään??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!  

Kiitos kysymyksestäsi. Ikävä kuulla, ettet päässyt mihinkään haluamaasi paikkaan opiskelemaan. Onneksi sinulla on silti vaihtoehtoja tilanteessasi.  

Avoin korkeakoulu 

Voit opiskella avoimessa yliopistossa tai avoimessa ammattikorkeakoulussa. Avoimessa korkeakoulussa suoritetut opinnot voi suoraan hyväksilukea osaksi tutkintoa, jos myöhemmin hakeudut tutkinto-opiskelijaksi. 

Korkeakoulujen lisähaut 

Voit hakea opiskelupaikkaa lisähaussa. Korkeakoulut järjestävät lisähakuja kesä-elokuussa. Näissä hauissa haetaan yhteishauissa täyttämättä jääneitä paikkoja. 

Kesäyliopistot 

Voit opiskella kesäyliopistojen kautta. Kesäyliopistot järjestävät sekä avointa yliopisto-opetusta että avointa ammattikorkeakouluopetusta.  

Ammatillinen koulutus 

Voit hakeutua ammatilliseen koulutukseen. Korkeakoulu ei ole ainoa tie työhön. Sekä ammatillisessa koulutuksessa että korkeakoulussa voi nykyään rakentaa oman opintopolkunsa yhdistelemällä tutkintoonsa opintoja myös lähialoilta sekä muiden oppilaitosten ja korkeakoulujen koulutuksista. 

Kansanopistot 

Voit hakea opiskelemaan kansanopistoon. Kansanopistot ovat sisäoppilaitoksia, joissa opiskellaan yleensä elokuusta kevääseen. Kansanopistoissa järjestetään esimerkiksi pitkiä opintolinjoja – kuten viestintää, käsityö- ja taideaineita, liikuntaa, yhteiskunnallisia aineita ja eri kieliä. 

Opiskelu ulkomailla 

Voit lähteä ulkomaille. Ulkomaille on mahdollista lähteä monin eri tavoin ja eri mittaisille jaksoille. Tutustu vaihtoehtoihin Opetushallituksen Maailmalle.net-palvelussa. Sivustolta löydät tietoa opiskelusta, työharjoittelusta, vapaaehtoistyöstä ja nuorisovaihdoista ulkomailla. 

Lisää tietoa ja neuvontaa

Ohjausta ja neuvontaa tilanteeseesi saat maksutta OhjaamostaOhjaamossa voit pohtia vaihtoehtojasi ja suunnitella tulevaisuuttasi ja saada ammattilaiselta tilanteeseen tietoa ja tukea.  

Tsemppiä valintojen tekemiseen ja mukavaa kesää!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

merkonomiksi opiskelu

Onko mahdollista kouluttautua merkonomiksi niin, ettei opiskeluun sisälly lainkaan englannin eikä minkään muunkaan vieraan kielen opiskelua?

 

Kysymys tullut vastattavaksi Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. 

Opetushallituksen sivuilla sanotaan näin: Ammatillisiin perustutkintoihin sisältyy yhteisiä tutkinnon osia. Niillä vahvistetaan työssä ja elämässä tarvittavia perustaitoja sekä valmiuksia jatko-opintoihin ja elinikäiseen oppimiseen. Yhteisten tutkinnon osien laajuus on 35 osaamispistettä (osp). 

Noihin 35 osaamispisteeseen kuuluu osp viestin ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä ja 3 osp viestin ja vuorovaikutus vieraalla kielellä 

Voit halutessasi olla yhteydessä siihen oppilaitokseen, jossa mahdollisesti haluaisit opiskella merkonomiksi, ja tiedustella sieltä tarkemmin kieliopinnoista.  

Opiskelijalla on aina oikeus saada tarvitsemaansa tukea ja ohjausta opintoihinsa, joten kieliopintojenkin suorittamiseen on mahdollista saada tukea.  

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Amiksesta lukioon

Olen nyt opiskellut ammattikoulua melkein kokonaisen vuoden, ja tuntuu ettei enää ole yhtään kiinnostusta tai motivaatiota tänne, eikä kavereitakaan koulussa ole. Onko mahdollista vielä vaihtaa lukioon, jossa tiedän olevan kavereita ja jonne keskiarvoni riittää. Lukio on kiinnostanut jo kauan, mutta nyt vihdoin tuntuu siltä etten pitemmälle jaksa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Sinun kannattaa ihan ensimmäiseksi mennä juttelemaan asiasta oman opinto-ohjaajasi kanssa. Hän voi auttaa sinua selvittelemään, onko toivomassasi lukiossa avoimia opiskelupaikkoja ja ottaako lukio opiskelijoita yhteishaun ulkopuolelta. Jos näin ei ole, jää sinulle vaihtoehdoksi hakea lukioon seuraavassa yhteishaussa. Silloin sinun pitää miettiä, mitä haluat tehdä nykyisten opintojesi suhteen. Voit jutella eri vaihtoehdoista oposi kanssa. Älä irtisano nykyistä opiskelupaikkaasi ennen kuin olet jutellut asiasta oposi kanssa!

Yhtä tärkeää, kuin oman alan löytäminen, on oivaltaa se, mikä ei ole oma juttu. Jos opiskelemasi ala ei tunnu omalta, eikä kiinnosta sinua enää, voi olla ihan hyvä ajatus jättää opinnot. Muistele, mikä sai sinut vuosi sitten hakemaan tähän koulutukseen ja onko ala edelleen kiinnostava. Voiko olla, että motivaation puute johtuukin jostain muusta, kuin väärästä alavalinnasta? Lukio on yleissivistävä koulutus, joka antaa aikaa omien tulevaisuuden suunnitelmien hahmottamiseen ja jatkokoulutus polkujen miettimiseen. Tosin nykyään kuulee jo lukiolaistenkin kokevan paineita alanvalinnasta heti opintojen alussa.

Kerrot, että sinulla ei ole kavereita koulussa. Kaverit ovatkin tärkeä asia koulussa jaksamisen ja opiskelumotivaation kannalta. Pelkästään kaverisuhteisiin ei kuitenkaan kannata opiskeluvalintojaan perustaa. Kannattaa kuunnella itseä ja miettiä, mitkä ovat ne omat mielenkiinnonkohteet ja mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Huomaathan myös, että jos siirryt lukio-opintoihin, aloitat ja mahdollisesti myös valmistut vuoden kavereittesi perässä. Kavereita voi nähdä vapaa-ajalla ja aina saattaa löytää uusi kavereita opiskelupiireistä.

Toivottavasti pääset haluamaasi kouluun, ja mukavaa alkavaa kesää!

Tuula, Byströmin nuorten tieto- ja neuvontapalvelu

Miten saa itsestään ”niskasta kiinni”?

Ei ole oikein koulujutut maistunut ja niiden teko yhtäkkiä on tuntunut hieman raskaalta... Olen hieman hämmentynyt, koska aiemmin olen tehnyt koulujutut parissa päivässä hyvillä arvosanoilla: nyt myöhässä tai juuri minuuttia ennen deadlinea (suurin osa) huonoilla arvosanoilla.

Tässä vain pohdin, että miten saisin itseäni taas niskasta kiinni? En oikein saa enää mitään aikaseksi.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!  

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että haet neuvoja muuttuneeseen tilanteeseen.  

Lohdutukseksi todettakoon, että valitettavan monella opiskelijalla on ollut haasteita niin opiskelumotivaation löytämisen kuin opinnoissa jaksamisen kanssa. Tämä johtuu monen kohdalla nykyisistä poikkeuksellisista ajoista ja olosuhteista. Monet kokevat etäopiskelun raskaaksi.

Viestistäsi havaitsen, että et oikein tunnista, mistä muutos omassa opiskelussasi johtuu. Se ei aina olekaan helppoa. Kannustan sinua selvittämään asiaa keskustelemalla asiasta esimerkiksi koulusi kuraattorin kanssa. Kuraattori on juuri sopiva ammattilainen auttamaan sinua tilanteessasiHäneltä voit sitten myös saada tukea ja vinkkejä opinnoissa jaksamiseen ja motivaation vahvistamiseen. 

Jokainen on erilainen ihmisenä ja opiskelijana, eikä kaikille toimi kaikki keinot motivaation vahvistamiseksi ja jaksamisen edistämiseksi. Siksikin kannustan juttelemaan tarkemmin kuraattorin kanssa, jotta löytäisit juuri sinulle sopivia keinoja. Myös esimerkiksi opettajasi ja opinto-ohjaajasi ovat henkilöitä, joiden puoleen voit kääntyä. 

Sinulle voi olla hyötyä myös näistä opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävän Nyyti ry:n jutuista: 

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin tilanteessasi.

Tsemppiä ja jaksamista kevääseen! 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Miksi?

Miksi lukiossa kokeet arvostellaan ”rankemmin” kuin yläasteella? Yläasteella ope laittoi läpipääsy prosentiksi jonkun 20-30, nyt 40-50.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, 

Kiitos kysymyksestäsi. Lukiolaissa sanotaan, että arvioinnin toteuttamisesta ja siihen kuuluvasta palautteen antamisesta päätetään opetussuunnitelmassa. Opetushallitus määrittelee kaikkia kuntia koskevat oppimisen arvioinnin linjaukset opetussuunnitelman perusteissa. Arviointi sekä yläkouluissa että lukioissa perustuu tähän.  

Opiskelijalla on oikeus saada tietoa arvioinnissa käytettävistä arviointiperusteista. Kannustan sinua siis juttelemaan opettajan kanssa arvioinnista tarkemmin. Hän osaa perustella sinulle arviointia ja esimerkiksi kokeiden läpipääsyprosenttia tarkemmin.  

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Huonot arvosanat

Lukion aikana muutama hylätty ja nyt uusi varmaan tulossa. Ikinä aiemmin näin huonosti koulu ei ole mennyt, otan aina koulun ehkä liiankin vakavasti. Yleensä en ole luovuttaja vaan taistelen loppuun saakka. Nyt kuitenkin kävi niin, että olen epäonnistunut täysin enkä enää kehtaa mennä uusintoihin saati uusia kokonaista kurssia!

Niin monta alamäkeä on tullut eikä jarruja löydy. Onko tähän mitään lääkettä? Haluan tunteesta eroon, mutta en vain pysty...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa! 

 

Kysymyksessäsi mietit, kuinka pääsisi irti tunteesta, joka on vaikuttanut sinuun sekä koulunkäyntiisi negatiivisesti.  Kerrot myös, että otat koulun ehkä liiankin vakavasti. Oletko keskustellut asiasta lukiosi kuraattorin tai opinto-ohjaajan kanssa? Koulukuraattorit ovat yleensä helposti lähestyttäviä ja auttavat saamaan kouluasiat järjestykseen. Lisäksi kuraattorilta voit saada hyvää keskusteluapua sekä tukea opintoihin liittyen. 

Opinto-ohjaaja voisi varmasti auttaa sinua helpottamaan opintojasi ja miettimään yhdessä sinun kanssasi ratkaisuja opintojesi etenemisen suhteen 

Suosittelen myös ottamaan yhteyttä koulupsykologiin, jonka vastaanotolle voit hakeutua täysin luottamuksellisesti. Koulupsykologit ovat erikoistuneet nuorten psyykkiseen hyvinvointiin sekä oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyviin kysymyksiin. Koulupsykologin tiedot löydät oman lukiosi nettisivuilta. 

Voit ottaa koulusi opinto-ohjaajaan sekä kuraattoriin yhteyttä myös esimerkiksi Wilma -viestillä tai sähköpostilla. Mikäli yhteydenottaminen tuntuu vaikealta, voit pyytää myös huoltajaasi olemaan heihin yhteydessä. Näistä asioista on tärkeä puhua! 

Koulun lisäksi Espoosta löytyy matalan kynnyksen paikkoja, jotka tarjoavat apua mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä. Esimerkiksi Isossa Omenassa sijaitsevasta Palvelutorilta löytyy sairaanhoitajan vastaanotto ilman ajanvarausta ma-to klo 8-18 sekä pe klo 8-16.  Mikäli tahdot lisätietoa sekä apua näihin palveluihin liittyen, voit olla yhteydessä Espoon Ohjaamotaloon lähettämällä meille sähköpostia osoitteeseen ohjaamotalo@espoo.fi tai soittamalla numeroon 040 126 7513. 

Toivottavasti tästä oli sinulle apua. Tsemppiä kevääseen! 

 

Kysymykseen vastasi Ida, Nuorten Elämää Espoo 

Kokeesta hylätty

Moi, tosiaan kokeesta sain hylätyn mistä yllätyin, koska olen hyvä kyseisessä aineessa. Tuntiaktiivisuus ei voi nostaa numeroa, ehkä tuo lopputyö kun ope ne arvostelee. Kuitenkin etänä opiskelu on hyvin vaikeaa ja raskasta minulle.

Nyt tuntuu kuin millään ei olisi enää väliä ja koko koulu-ura on mennyt hukkaan... En tiedä miten osaan selvitä asiasta. Tiedän kuulostaa typerältä aiheelta... Äitini lohduttaa, että laitetaan se sairauteni piikkiin, kuitenkin näen äidin silmissä ison pettymyksen.

Miten tästä ikinä selviää? Otan koulun liian vakavasti varmaan.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi!  

Kiitos viestistäsi. Olen pahoillani, että hylätty arvosana ja etäopiskelu ovat lannistaneet sinua kovin. :/ Yksi hylätty arvosana ei kuitenkaan kumoa tähänastista koulu-uraasi. Ja niin kuin sanoit, olet hyvä kyseisessä aineessa. Et vain sattunut saamaan niin hyvää arvosanaa juuri tästä kokeesta. Se ei poista osaamistasi ja tietämystäsi kyseisessä aineessa.

Vertaistukea

Mainittakoon, että valitettavan moni muukin nuori kokee, ettei etäopiskelu ole itselle sopiva tapa oppia.. Et siis ole yksin. Olemme kaikki erilaisia oppijoita. Joillekin etäopiskelu sopii paremmin kuin toisille. Vertaistuesta voisi olla sinulle hyötyä. Voit osallistua esimerkiksi Nyytin ryhmächatteihin ja webinaariin: JAXUHALEISTA KONKRETIAAN – WEBINAARI KORONA-AJAN VÄSYTTÄMILLE OPISKELIJOILLE.

Tukea ammattilaisilta 

Koska huolesi liittyy vahvasti opintoihin ja etäopiskeluun, kannustan kääntymään koulusi opinto-ohjaajan puoleen. Hänen kanssaan voitte keskustella tarkemmin asiasta. Hänellä voi olla ideoita ja keinoja, miten opintojasi ja etänä opiskelua voisi helpottaa. Keskustelut hänen kanssaan ovat luottamuksellisia. Samoin myös koulusi kuraattorilta voit saada keskusteluapua ja tukea jaksamiseen etäopinnoissa.

Armollisuutta itseä kohtaan

Kannustan sinua myös olemaan armollinen itsellesi. Se riittää, että tekee parhaansa. Jokainen kokee elämässään epäonnistumisia - pieniä ja isompia. Ne kuuluvat elämään. Olet hyvä ja arvokas sellaisena kuin olet – et sen mukaisesti, miten esimerkiksi suoriudut koulussa. 

Tämä Itsemyötätunto-sivu voi auttaa sinua etenemään sen kanssa, miten olla itselle armollisempi 

Tsemppiä ja jaksamista opintoihin! :) 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Pakollisesta yo-kokeesta i, mitä haittaa?

Onko siitä jotain haittaa, jos saan i:n yhdestä pakollisesta ylioppilaskirjoituksesta? Pystyn luultavasti kompensoimaan sen, eli en kysy nyt valmistumisen kannalta, vaan onko mun vaikeempi päästä yliopistoihin jos mulla se yks pakollinen on i?? Ilmeisesti kompensoitu i myös näkyy sitte todistuksessa tai jossain, onko siitä jotain haittaa?? Tähän asti kolmesta kokeesta alustavaksi tullu E, ja yks koe on B, haittaako se paljon kun siellä seassa on vielä yksi i??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Huolestunut i:n kirjoittaja! 

Kiitos kysymyksestäsi. Suurin osa yliopistojen opiskelijoista valitaan ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. YO-kokeiden arvosanoilla on siis merkitystä. Loput opiskelupaikat täytetään valintakokeen tai todistuksen ja valintakokeen perusteella. Yliopistot päättävät itse valintaperusteista, ja ne saattavat vaihdella paljonkin eri yliopistojen ja koulutusten välillä. 

Voit tutustua eri ylioppilastutkintoihin Opintopolku.fi:ssä. Näet jokaisen kohteen valintaperusteet, joissa kerrotaan esimerkiksi mahdolliset todistusvalintaan liittyvät rajoitteet. 

Kannustan sinua käymään koulusi opinto-ohjaajan luona keskustelemassa kirjoituksiin ja jatko-opintoihin liittyvistä asioista. Hän osaa auttaa ja neuvoa sinua tilanteessasi tarkemmin.  

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Hei, se epäonnistuminen ei haittaa. Ehkä sinulle aine oli vaikea tai huono päivä? Kuitenkin käy tuo i uusimassa, niitä voi nykyään uusia niin monta kertaa kuin lystää! Älä huoli, monia muitakin samassa salissa kirjoittaneet varmasti saanut i:n.


Kysy kuitenkin lisätietoa opolta, hän varmasti auttaa sinua jatko-opintoihin.


Liikaa vaihtoehtoja

Miten päätän suuntaa elämälleni? Opiskelu vaihtoehtoja on monia ja ulkomaillakin opiskelu kiinnostaa. Aloista ainakin 20 eri alaa kiinnostaa ja en osaa tehdä minkäänlaista päätöstä. Mitä jos teenkin väärän päätöksen? Entä jos haluan testaa kaikki tiet elämässä, mutta siihen ei riitä aika? Avoimia ovia on liikaa ja mikään ei ole antanut vinkkiä mistä ovesta astua sisään...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Joskus voi olla varmasti hankala päättää mitä elämässä seuraavaksi tekisi varsinkin jos on useita eri vaihtoehtoja. Onko sinulla ollut jokin vaihtoehto eniten mielessä? Olet vielä nuori ja sinulla on todennäköisesti aikaa ja mahdollisuuksia kokeilla muiden ovien avaamista, jos et koe, että ensimmäisen oven aukaiseminen tekee sinut onnelliseksi. Oletko kokeillut tehdä ammatinvalintatestiä? Siitä voisi myös olla apua valitsemaan itselle sopivan alan.

 

https://asiointi.mol.fi/avo/responsive/self-evaluation.xhtml  tästä pääset tekemään ammatinvalinnantestin halutessasi. Voit myös tarvittaessa olla yhteydessä Vantaan Ohjaamon palveluihin. He osaavat auttaa sinua opiskeluun ja työntekoon liittyvissä asioissa. https://ohjaamot.fi/web/ohjaamo-vantaa/ota-yhteytt%C3%A4

 

Mikäli haluat keskustella etsivän nuorisotyöntekijän kanssa tästä tai jostain muusta aiheesta voit olla minuun yhteydessä whatsappin välityksellä numeroon 040 183 3142 tai esimerkiksi instagramin kautta @mirovantaaetsiva

 

Terveisin Miro Teittinen Vantaan etsivästä nuorisotyöstä.

Sivut