Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Skola och utbildning. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

olenko huono

Hei
minulla ei mene opiskelussa hyvin ja tunnen olevani yksinäinen en haluaisi puhua koulun henkilökunnan kassa koska siitä ei tule mitään. haluaisin vaan luovuttaa kaikissa tilanteissa, mulla ei ole mitään väliä :(

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kysymyksessäsi mietit, oletko huono, koska opiskelu ei suju hyvin ja tunnet olevasi yksinäinen. Kerrot myös, ettei koulun henkilökunnan kanssa puhuminen oikein onnistu. Onko koulussasi ketään, jolle olisi helpompi puhua? Yleensä koulukuraattorit ovat helposti lähestyttäviä ja saavat asiat rullaamaan.

Jos puhuminen kasvotusten tuntuu vaikealta, kirjoita viesti, esimerkiksi Wilmassa, sähköpostilla tai käsin. Voit Wilma-viestillä pyytää apua opiskelujesi järjestämiseen ja järkevöintiin esim. opolta tai kuraattorilta. Koulun henkilökunta on koulussa töissä teitä oppilaita varten, ja auttavat, jos apua pyytää.

Opo osaa auttaa opiskelujen helpottamisessa ja tehtävien järjestämisessä. Kuraattorin kanssa voisit keskustella jaksamattomuudestasi ja siitä, että koet, ettei sinulla ole väliä. Kaikilla on väliä, ja kaikki ovat yhtä tärkeitä. Näistä asioista on tärkeää puhua, vaikka sitten kirjoittamalla! 

Jos et itse pysty olemaan yhteydessä koulun henkilökuntaan helpottaaksesi tilannetta, voit myös pyytää huoltajaa olemaan yhteydessä kouluun sinun puolestasi, mikäli huoltajallesi on helpompi selittää vaikeudet, joita koet.

 

Jaksamista koulunkäyntiin toivottaa Lotta, Nuoriso-ohjaaja 

Opiskelun perässä muuttaminen

Olen ysiluokkalainen, jonka olisi tarkoitus muuttaa opiskelujen (lukio) perässä noin 150km päähän omasta kodista (ajomatkaa melkein 2h yhteen suuntaan, joten bussilla kulkeminen mahdotonta.)

Olen tosiaan vasta 16-vuotias, kun opiskelut toivonmukaan alkavat, enkä tiedä mitä tukia minun on mahdollista saada, jotta voisin muuttaa ja maksaa opiskelija-asunnosta.

Mihin tukiin minun olisi hyvä tutustua?

Terv. Tuleva opiskelija

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Sini vastaa:

Heippa!

Kiitos viestistäsi! Hienoa, että haluat selvittää, miten pärjäät, kun muutat opiskelemaan toiselle paikkakunnalle. Lukio-opintoihin voi saada opintotukea, oppimateriaalilisää ja opintolainan. Jos saat opintotukea, saatat myös saada yleistä asumistukea. Sinun kannattaa siis tutustua Kelan sivuilla opintotukeen ja yleiseen asumistukeen.

Kelan sivuilta löytyy myös tukilaskuri, jonka avulla voit selvittää, voitko saada opintotukea ja jos kyllä, niin minkä verran.

Tsemppiä tukien tutkimiseen ja kevään opintoihin!:)

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

kyssäri

kysyin että mun pitäs yhteiskuntaopista kuten hän neuvoi mitä hän tarkotti sitten voin siirtyä yhteiskuntatieteisiin mitä hän tarkotti mulla ois autismin pirteitä ja hän puhui että mun aivot muotoutuu

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei politicsman!

Kuka sinua neuvoi? En osaa sanoa hänen puolestaan, että mitä hän tarkoitti. Olen pahoillani.

Voitko kysyä häneltä, mitä hän tarkoitti? 

Kysymällä häneltä itseltään asiaa, saat varmimman vastauksen.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Jaksamusta kouluun

Käyn lukiossa abi-vuotta, enkä enää yhtään jaksa keskittyä opiskeluun. Mulla ei enää edes ole mitään ainetta mikä olisi tosi kiinnostava, enkä tiedä mitä olen tekemässä lukion jälkeen, joten jotenkin tuntuu turhalta olla kirjoittamassa ja opiskelemassa. Musta tuntuu myös että mulla on ihan kauheesti koulutöitä enkä mitenkään selviydy niistä, vaikka oon aikasemmin selviytyny ihan hyvin suuremmastakin määrästä. Mun numerot on laskussa, syksyn kirjoituksien tulokset oli vähän pettymys, kaikki esseet jää joko tekemättä tai sitten niistä tulee tosi huonoja... En jaksa enää keskittyä edes tunneilla ja pikkuhiljaa on tullu semmonen olo että voisin vaan skipata tunteja tai koko koulupäiviä.
Mikä mussa on vikana, ja mistä saattaa johtuu etten enää oo niin keskittyny kouluun? Miten pystyisin taas jaksaa tehdä jotain koulun eteen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa sinulle: 

Moikka ja hienoa kun laitoit viestiä!

Motivaation puute ja keskittymisvaikeudet voivat johtua monesta syystä, eikä sinussa välttämättä ole mikään vikana. Motivaatiota opiskeluun voit koettaa löytää kokeilemalla erilaisia opiskelutapoja ja opiskelupaikkoja.

Voisi kuitenkin olla hyvä, ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai koulukuraattoriin. Heidän kanssaan voit jutella jaksamattomuudesta ja kiinnostuksen puutteesta, sekä suunnitelmista lukion jälkeen. Kannattaa puhua fiiliksistäsi myös läheisillesi, sillä jo puhuminen saattaa auttaa ja näin myös läheisesi voivat olla apuna ja tukena.

Tsemppiä ja jaksamista sulle!:)

Ystävällisin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

Toisen asteen tutkinto

Oon myt 15 vuotias tyttö ja 9 luokalla. Mietin että voiko toisenasteen tutkinnon suorittaa kokonaan ulkomailla. Itsellä ei olisi rahaa maksaa koulua. Normaalisti vaihtoon lähteminen järjestön kautta ei ole vaihtoehto:(

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Heippa!

Toisen asteen tutkinnon suorittaminen ulkomailla on mahdollista, joskin hyvin harvinaista. Yleensä opetus toteutetaan kyseisen maan valtakielellä. IB-linjoilla opetusta on tarjolla englanniksi, mutta myös joissakin yksityisissä kouluissa tai muissa erityisoppilaitoksessa opetus voi olla englanniksi. Nämä voivat kuitenkin olla maksullisia koulutuksia.

Yhtenä vaihtoehtona voit harkita United World College -kouluja, joissa voi opiskella IB-tutkinnon. IB-tutkinto tarkoittaa kansainvälistä ylioppilastutkintoa. Voit hakea United World Collegeen Suomen UWC Finland:n kautta, mistä voit myös hakea kouluun liittyvää apurahaa.

Kannattaa lukea tämä Maailmalle.net:in artikkeli, josta löydät vielä lisää tietoa. Myös Opintopolku-palvelusta löydät tietoa ulkomailla opiskelusta ja muista vaihtoehdoista ulkomaille lähtemiseen.

Lisäksi suosittelen juttelemaan koulusi opinto-ohjaajalle. Hän osaa varmasti auttaa ja neuvoa sinua.

Mukavaa syksyä sulle!:)

Ystävällisin terveisin, Sini – Nuortenelämä.fi

Helppoja tapoja päästä kauppikseen

Joo siis tosiaan mua kiinnostaa tosi paljon kauppatieteet ja haluaisin kauppikseen lukion jälkeen opiskeleen. Voiko sinne päästä vaikka ei kirjoittaisi L:iä paljoa ja kirjoittaisi itseä kiinnostavia aineita, joista saa vähemmän pisteitä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi! Sini vastaa:

Moikka!

Koulutukseen voi päästä joko todistusvalinnan tai valintakoevalinnan kautta. Todistusvalinnan kautta valittavien osuus on 60 % hakijoista, ja loput 40 % valitaan valintakoevalinnan kautta. Todistusvalinnassa kynnysehtona on hyväksytysti suoritettu matematiikan koe (pitkä tai lyhyt). 

Pisteitä todistusvalinnassa hakija voi saada viidestä aineesta:

  • Äidinkieli
  • Matematiikka (pitkä tai lyhyt)
  • Hakijalle parhaat pisteet tuottava kieli
  • Kaksi hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta

Voit katsoa pisteytyksestä saatavat pisteet tarkemmin Opintopolusta. (Vuoden 2021 valintatiedot tulevat sivulle myöhemmin.)

Jos et pääse opiskelemaan todistusvalinnan kautta, voit silti saada opiskelupaikan valintakokeiden kautta. Lisää tietoa valintakokeesta ja sen pisteytyksestä löydät täältä.

Lisäksi kannattaa tutkia Opintopolusta lisää valintaperusteista ja koulutuksesta muutoinkin. 

Jos opiskelupaikkakunnalla ei ole väliä, voit selvittää olisiko johonkin kaupunkiin helpompi päästä, jos esimerkiksi hakijoita on vähemmän tai opiskelijakiintiöt ovat isommat.

Onnea kirjoituksiin ja hakemiseen!:)

Ystävällisin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

Rangaistus

Jos salakuvaa koulussa toista niin saako siitä minkä rangaistuksen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Tässä Petrin vastaus: 

Hei. Ikävä tilanne ja voi aiheuttaa varmasti ahdistusta. Mikäli olet joutunut salakuvatuksi, oletko pyytänyt kuvaajia lopettamaan kuvaamisen?

Tässä suoraan opetushallituksen ohjeistusta asiasta:

Oppilas saa ottaa valokuvan tai videon oppitunnilla, jos opettaja on antanut siihen luvan. Opetukseen liittymätön kuvaaminen ja videoiminen voidaan järjestyssäännöissä kieltää opetusta ja oppimista häiritsevänä.

Jos oppitunnilla kuvataan, on tärkeää sopia erikseen, mihin kuvia voidaan käyttää ja saako niitä julkaista ja jakaa muille. Koulu ja koti voivat tukea lapsen hyvää mobiililaitteen käyttöä ja opettaa laitteen käytön pelisääntöjä – esimerkiksi, että kenestäkään otettua kuvaa tai videota ei pidä julkaista ilman lupaa.

Koulu on julkinen paikka ja valokuvaamista, videointia ja nauhoittamista ei voida opetuksettomana aikana kokonaan kieltää. Mutta hyviin tapoihin kuuluu, että henkilö kysyy luvan toiselta henkilöltä ennen kuvan tai videon ottamista.

Pukuhuone-, wc- ja muissa vastaavissa tiloissa kuvaaminen loukkaa yksityisyyttä. Rikoslaissa on säädetty rangaistavaksi kuvaaminen näissä tiloissa.

Välitunneilla mobiililaitteen käyttöä ei voida kokonaan kieltää, mutta silloinkin kiusaamiseen sekä häiritsevään tai muuhun epäasialliseen käyttöön koulun tulee puuttua.

Jos oppilas kokee joutuneensa epäasiallisen käyttäytymisen tai kiusaamisen kohteeksi sosiaalisessa mediassa, hänen kannattaa kertoa asiasta luotettavalle aikuiselle, kuten huoltajalleen, opettajalle, rehtorille, koulunkäyntiavustajalle, koulukuraattorille, psykologille tai terveydenhoitajalle.

Mikäli oppilas tai hänen huoltajansa epäilee oppilaaseen kohdistuvan epäasiallisen käyttäytymisen tai kiusaamisen täyttävän rikoksen tunnusmerkistön, asiasta on syytä olla yhteydessä poliisiin ja kysyä neuvoa poliisilta. Oppilaan huoltajan on hyvä tiedottaa asiasta myös koulua, jos epäasiallinen käyttäytyminen liittyy kouluaikana tapahtuneeseen.

(lähde: oph.fi)

Jos häiritsevä käytös tai kuvaaminen jatkuu, kerro asiasta opettajalle tai avustajalle. Heidän tehtävänään on pyytää kuvaajaa lopettamaan.

Toivottavasti tämä vastaus selvensi asiaa.

t. Petri

Tekoälyn opiskelu: Yliopisto vs. AMK

Hei,

Minua kiinnostaisi tietää, kuinka tekoälyn opiskelu poikkeaa AMK.ssa ja yliopistossa.
Ymmärrän toki, että yo:ssa opiskelu on usein teoreettisempaa ja AMK:ssa taas käytännön läheisempää. Mutta yksityiskohdat kiinnostavat.

Tarkennan nyt vielä, mitä opinnoiltani eniten haluaisin:
- Oppia tekemään mahdollisimman monimutkaisia tekoälypainotteisia ohjelmistoja.
- Saada mahdollisuus myös opiskella robotiikkaa, psykologiaa ja mahd. filosofiaa pääaineen ohella.
- Käyttää aikaa mahd. vähän kursseihin ja aihealueisiin, joiden oppiminen ei edes auta tekoälyn ymmärtämistä.

Juuri nyt suoritan Tekniikan väyläopintoja Aallossa.

Kiitos kaikista vastauksista.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Tässä Sinin vastaus sinulle:

Hei!

Tekoälyä voi opiskella osana tietojenkäsittelytieteen opintoja, sekä data-analytiikan osana. Esimerkiksi Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa voi opiskella tekoälyn ja data-analytiikan asiantuntijaksi ja Helsingin Yliopistossa on mahdollista opiskella tietojenkäsittelytiedettä.

Kuten itsekin jo mainitsit, painottuu yliopistossa opiskelu huomattavasti enemmän teoriaan, kun taas ammattikorkeakoulussa opiskeluissa painoa on enemmän käytännönläheisyydessä. Ammattikorkeakoulussa opintojen suorittamisen ohjeaika on 3,5-4,5 vuotta ja yliopistossa opinnot kestävät yleensä 5 vuotta (kandi 3v + maisteri 2v). Yliopistossa on jossain määrin enemmän vapautta valita kurssisisältöjä kuin AMK:ssa. AMK:ssa yksi pakollinen osa on harjoittelu, mutta myös yliopisto-opintoihin on mahdollista sisällyttää harjoittelu. 

Yliopiston puolella opinnoissa korostetaan analyyttista ja kriittistä ajattelua, sekä ongelmanratkaisutaitoja. Opintopolku-sivulta löytyy hyvin tietoa erilaisista koulutuksista. Koulutuksia tutkimalla voit saada lisää käsitystä, miten koulutukset eroavat toisistaan. Voit myös kurkata töissä.fi-sivuilta näiltä aloilta valmistuneiden kokemuksia.

Tältä sivulta voit lukea, mitä tietojenkäsittelytieteen opiskelijat ja opettajat ovat koulutuksesta kertoneet.

Täältä löydät erilaisia etäkoulutuksia, jotka painottuvat tekoälyyn (kyseessä on yksityinen koulutusorganisaatio, jonka koulutukset ovat maksullisia).

Ystävällisin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

Yo-kokeet huonosti

Jos en pääse jostakin yo-kokeesta läpi, onko mahdollista vain lopettaa lukion käynti siihen? Ja jos saan kaikista kirjoituksista A tai B, onko siitä edes mitään hyötyä että kirjoitin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä Sinin vastaus sinulle:

Hei ja kiitos viestistäsi!

Jos jostakin ylioppilaskokeesta ei pääse läpi, ei silti kannata lopettaa lukiota siihen, vaikka se mahdollista onkin. Hylätty tulos on mahdollista kompensoida, jolloin voi päästä ylioppilaaksi. Jotta hylätty koe saadaan kompensoitua, on oppilaan suoritettava muista yo-kokeista riittävät arvosanat. Peda.netin sivuilta voit tutkia, miten kompensointi toimii. 

Lisäksi, hylätty koe on mahdollista uusia. 

Tässä myös linkki Ylen juttuun, jossa on vinkkejä kirjoituksista selviämiseen.

Ylioppilaaksi kirjoittaminen tuo hakukelpoisuuden jatkokoulutuksiin, kuten yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Varsinkin jos haluat yliopistoon, on sinulla suuremmat mahdollisuudet päästä sisään, jos olet suorittanut kirjoitukset hyväksytysti.

Kannattaa jutella tilanteestasi ja suunnitelmistasi koulusi opinto-ohjaajan kanssa. Opo osaa neuvoa ja kertoa millaisia vaihtoehtoja sinulla on. Hänen kanssaan voitte keskustella, mitkä voisivat olla sinulle sopivimmat ja parhaat ratkaisut tilanteeseesi ja tulevaisuuden suunnitelmiisi nähden.

Onnea ja menestystä kirjoituksiin!

Ystävällisin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

Yo-kokeisiin opiskelu

Hei!
Mulla alkaa ensi viikolla yo-kokeet (ensimmäisenä terveystieto), ja oon aika pahasti yrittäny vaan lykätä niihin lukemista. Miten saisin luettua niihin?? Tai että osaisitteko sanoa, mitkä alueet ehkä olisi tärkeimmät esim siinä terveystiedossa?? Pitäiskö mun keskittyä harjottelemaan käsitteitä vai yrittää vaan nopeesti lukee kaikki kirjat läpi vai.. ??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Lola!

Kannattaa aloittaa lukeminen tekemällä lukusuunnitelma. Lukusuunnitelman tekemiseen löydät ohjeita esimerkiksi Laudatur.net:istä.

Jotta voit kunnolla keskittyä lukemiseen, etsi itsellesi hyvä lukupaikka, missä pystyt keskittymään opiskeluun kunnolla. Muistiinpanojen tekeminen voi auttaa muistamaan asioita. Jos tiedät jo millainen opiskelutekniikka on sinulle sopivin kannattaa hyödyntää sitä.

Vanhoja YO-kokeita (ja niiden oikeat vastaukset) löytyy Ylen Abitreenit sivustolta, missä kannattaa tutustua aikaisempien vuosien kokeisiin ja niiden pohjalta miettiä millaisia kysymyksiä voi kokeessa olla.

Nyytin sivuilta voit tsekata vinkkejä muun muassa ajanhallinnasta

Voit saada lisää vinkkejä ja tukea tilanteeseesi Nyytin tämän viikon ryhmächateissa. Chattien ajankohdat ja teemat:

ti 15.9. Kun opinnot ei motivoi
to 17.9. Miten keskittymiskykyä voisi parantaa?

Tästä pääset Nyytin chatteihin.

Onnea lukemiseen ja menestystä kirjoituksiin!:)

Ystävällsin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

Sivut