Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Skola och utbildning. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

Jäin ilman opiskelupaikkaa

Hain ammattikorkeakouluun ja en saanut sieltä opiskelupaikkaa, en tiedä mitä nyt kannattaisi tehdä.

Takaisin peruskouluun

Hei!

Olen 21- vuotias erityistä tukea tarvitseva tyttö Vantaalta. Minulla on nyt suuri ongelma johon tarvitsisin apua.
Käyn tällä hetkellä merkonomikoululinjaa erityisammattikoulussa. Koen edelleenkin etten ole valmis tuohon koulutukseen. Koulu on osoittautunut aika rankaksi ja siellä ei oikeastaan ole aikaa arjen taitojen opetteluun joita minun pitäisi opetella.
Tämän takia olen miettinyt paluuta peruskouluun. Olen hieman kehityksestäni jäljessä joten voisin olla koulussa jopa varhaisnuorten parissa (5.-6.-lk). Yläkoulun kasiluokkakin käy.
Onko paluu peruskouluun mahdollinen? Onko sinne minkäänlaista paluun mahdollisuutta jos on saanut jo hyvän peruskoulun päättötodistuksen? Olisi hyvä jos voisitte vastata tähän kysymykseen lähiaikoina koska kolmanteen merkonomikouluvuoteen on tämän viikon jälkeen enää kaksi viikkoa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, 

Kiitos kysymyksestäsi.  

Koska olet jo suorittanut peruskoulun ja saanut päättötodistuksen, paluu peruskouluun ei ole mahdollista. Sinulla on kuitenkin muita vaihtoehtoja. Tilanteeseesi on myös mahdollista saada apua ja tukea - yksin tällaisia suuria asioita ei tarvitse pohdiskella. :)

Kerrot, ettet koe olevasi valmis nykyisiin opintoihisi. Ajattelen, että nuorten työpaja voisi kohdallasi olla yksi vaihtoehto: “Pajajakson aikana nuori saa tukea ja ohjausta elämänhallintaan, koulutukseen ja työelämään. Tavoitteita jaksolla voivat olla esimerkiksi omien voimavarojen vahvistaminen, tulevaisuuden selkeyttäminen, opiskelu- ja työelämävalmiuksien edistäminen, sekä eri koulutustarjontaan ja ammatteihin tutustuminen.” Voit lukea lisää työpajoista kaupunkisi sivuilta. 

Ehdotan, että ottaisit yhteyttä Ohjaamoon, jossa voit jutella tilanteestasi lisää ja kartoittaa kaikki mahdolliset vaihtoehdot, joita tilanteessasi on. Ohjaamon työntekijä voi auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivan ratkaisun tilanteeseesi. Tästä pääset Ohjaamon sivulle, josta löydät tarkemmat tiedot 

Tsemppiä sinulle kovasti, ole rohkeasti yhteydessä Ohjaamoon. Muista myös, että koulusi opinto-ohjaaja on käytettävissäsi.  

Kivaa kesän jatkoa, 

Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi  

Rikostutkijaksi??

Millaisen koulutuksen pitää käydä jotta pystyisi päästä rikostutkijaksi? Käyn nyt lukiota, olisiko joidenkin kouluaineiden kirjoittamisesta apua?? Missä eri paikoissa pystyisi opiskella rikostutkijaksi???

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Marilyn! 

Kiitos kysymyksistäsi. Hienoa, että suunnittelet tulevaisuuttasi ja jatko-opintojasi. Olet tärkeiden asioiden äärellä. 

Rikostutkijaksi voi päästä, jos on suorittanut Poliisi (AMK) -tutkinnon. Se suoritetaan Tampereella poliisiammattikorkeakoulussa (Polamk).  

Jos käyt lukion ja suoritat yo-tutkinnon, haet koulutukseen yo-todistuksella, mutta jos haet suorittamatta yo-tutkintoa, haet lukion oppimäärällä. Todistuksen arvosanat eivät vaikuta valintaan. Riittää, kun tutkinto/oppimäärä on suoritettu ennen koulutuksen hakujakson päättymistä. 

Kysyit, olisiko lukiossa joidenkin tiettyjen aineiden kirjoittamisesta apua. Opiskelijat valitaan poliisikoulutukseen valintakoemenestyksen perusteella. Valintakokeessa hakijoiden suoritukset pisteytetään kirjallisen kokeen, psykologisen arvioinnin, kuntokokeen, haastattelun sekä yksilö- ja ryhmätehtävän perusteella.

Polamkin viestinnän lehtori kertoo hakijan taskuoppaassa, että esseekokeessa testataan, osaako hakija kirjoittaa selkeästi, vertailla tekstejä ja tehdä omia johtopäätöksiä. Hän vinkkaa, että esseen kirjoittamista kannattaa harjoitella etukäteen. hän perustuen lukion aikana kannattaa siis panostaa ainakin äidinkielen ja kirjallisuuden opiskeluun. Myös sen kirjoittamisesta on apua, ja se kuuluukin osaksi ylioppilastutkintoa. 

Tutustuminen Polamkin sivuihin, perehtyminen valintaperusteisiinvalintakokeisiin, tutkinnon sisältöön ja poliisin työhön auttaa sinua valmistautumaan, mikäli päätät hakea koulutukseen. Tästä Polamkin oppaasta sekä Polamkin sivuilta saat kattavasti tietoa. 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Tulevaisuus

Hei!

Mitäs tässä kannattaisi elämällään tehdä, kun ei tiedä mitä haluaisi sillä tehdä?

Opiskelen tällä hetkellä amk tasolla ja ihan vain, jotta olisi jokin insinöörin tutkinto alla näyttääkseni perheelleni, että teen jotain.

Olisi ihan kiva jos tuntisin kuuluvani tähän yhteiskuntaan. Asiahan pyörii päässäni lähes päivittäin ja varmaan tuosta on jo jonkinlainen masennuskin tullut..

Olisi mukavaa löytää jokin mieluisa ala, jolla voisi leivän saada pöytään tulevaisuudessa kun omilleni muutan.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Tietämätön! 

Kiitos viestistäsi. Pohdiskelet tärkeitä asioita. Hienoa, että kirjoitit ajatuksistasi meille.  

Varmasti jokaisella meistä on tarve tuntea kuuluvansa osaksi jotakin: yhteiskuntaa, asuinaluetta, perhettä, kaveriporukkaa, opiskelija- tai työyhteisöä, harrastusporukkaa tai muuta yhteisöä. Osallisuuden kokeminen on vahvasti yhteydessä hyvinvointiin, joten ymmärrän hyvin, että koet jonkinlaista masennusta. 

Ammatinvalinnallakin on vaikutusta hyvinvointiin –  Ei ole yhdentekevää, mitä alaa opiskeleeOnkin hienoa, että pohdiskelet itselle mieluisan alan löytämistä. Olet tärkeiden ja isojen asioiden äärellä, kun esimerkiksi mietit mitä elämällä kannattaisi tehdä. Ajattelen, että sinun olisi hyvä keskustella ammattilaisen kanssa tarkemminkin tilanteestasi, jotta voisit löytää elämällesi sellaisen suunnan ja alan, jotka ovat juuri sinulle mieluisia ja sopivia.  

Tämä meille kirjoittamasi viesti oli jo askel eteenpäin. Seuraavaksi askeleeksi ehdotan, että olisit yhteydessä paikkakuntasi Ohjaamoon, jossa voit keskustella ja saada tukea juuri näihin asioihin, joita viestissäsi pohdit. Ohjaamoon voit kävellä vain sisään, soittaa tai laittaa viestiä. Ohjaamosta löydät yhden oven takaa asiantuntijoita monelta eri alalta.  

Tsemppiä kovasti, asiat varmasti selkiytyvät pikkuhiljaa, kun haet tukea 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Miten korottaa keskiarvoa?

Pääsin 8-lkl läpi ja sain todistuksen, johon en ole tyytyväinen. Keskiarvoni on noin 8,7 (lukuaineet) ja haluaisin nostaa sen puoli numeroa ylöspäin. Olisiko se mahdollista? Mitä pitäisi tehdä sen eteen?

Mielestäni opiskelen aina semi paljon ja keskityn tunneilla asiaan, teen tehtävät jne. Sanoisin, että kouluni on muihin tuntemiini vaativampi, mutten tiedä mitä he haluavat tai paljonko olisi tarpeeksi.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Pirkko! 

Kiitos kysymyksestäsi. Kerrot haluavasi nostaa kasiluokan todistuksen keskiarvoa puoli numeroa ylöspäin. Kysyt, onko se mahdollista ja mitä sen eteen pitäisi tehdä.  

Ensinnäkin onneksi olkoon hyvästä todistuksesta! Noin hyvä keskiarvo kertoo siitä, että olet opiskellut ahkerasti. Hienoa!  

Oletko miettinyt, minkä lukuaineiden arvosanoja haluaisit korottaa? Opetushallituksen sivuilla sanotaan, että hyväksytyn arvosanan korottamismahdollisuudesta ei ole erikseen säädetty laissa. Opetuksen järjestäjä (yleensä kunta) voi antaa tällaisen mahdollisuuden oppilaalle. Opetussuunnitelmassa voidaan määrätä korottamiseen liittyvästä menettelystä.  

Eli mahdollisuudestasi korottaa arvosanojasi sinun kannattaa kysyä suoraan opetuksen järjestäjältä. Voit vaikka edetä siten, että olet yhteydessä opettajaasi tai rehtoriisi. Heillä voi olla sinulle tietoa siitä, onko arvosanojen korottaminen mahdollista ja jos kyllä, mitä sen eteen sinun pitäisi tehdä.  

Viestistäsi ei ilmennyt, miksi haluaisit korottaa keskiarvoa. Sinulla on kuitenkin vielä ysiluokka peruskoulua jäljellä ja se on oiva mahdollisuus arvosanojen korottamiseen peruskoulun päättötodistusta ajatellen. Ysiluokan päättötodistuksella voikin olla iso merkitys jatko-opintoihin hakeutumisessa.  

Arvosanat tulevat oppiainekohtaisesti, joten voisit keskustella kunkin aineen opettajan kanssa siitä, miten voisit päästä asettamaasi arvosanatavoitteeseen tulevan lukukauden todistukseen ja päättötodistukseen. Luulenpa, että opettajat keskustelevat asiasta kanssasi mielellään ja antavat sinulle vinkkejä!  

8,7 on todella hyvä keskiarvo, joten toivottavasti olet armollinen itsellesi, vaikka et aivan päässytkään haluamaasi keskiarvoon.  

Olet hyvä ja arvokas omana itsenäsi, todistuksen arvosanoista riippumatta. 

Ihanaa kesää ja rentouttavaa lomaa!  

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Yliopistoon vai ammattikouluun?

Moikka, pohdin tässä jatko-opintoja ja meitin, että yksivaihtoehto vois olla muodin opiskelu. En vaa tiiä kannattaisko sitä lopulta hakeutua yliopistoon vai ammattikouluun?
Vaatteiden suunnittelusta ei oo mitään kokemusta muuta kun peruskoulun käsityötunneilta tulleet pohjat. Lähtökohtasesti mietin Aalto-yliopistoa, mutta pääseekö sinne vaikka ei ole mitään kokemusta vaatteiden suunnittelusta?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

pahoitteluni, että olet joutunut odottamaan vastaustasi hieman liian kauan, mutta viimeinkin vastaus, johon sain apua myös opinto-ohjaajalta. 

Tiedustelit muodin opiskelusta ja minkälaiselle opintosuunnalle kannattaisi hakeutua.
Se riippuu ihan siitä, mitä haluat työksesi tehdä. Ammattikoulussa opiskellaan tekstiili- ja muotialan perustutkintoa. Osaamisaloja tutkinnossa on useita, esimerkiksi ompelija, mittatilausompelija, muotiassistentti ja niin edelleen. Tutkinnon suorittanut osaa mm. käyttää eri materiaaleja ja valmistustekniikoita sekä tarkoituksenmukaisia koneita, laitteita ja työvälineitä. Yliopistossa taiteiden tiedekunnassa pystyy opiskelemaan muotia, esimerkiksi Lapin yliopistossa Rovaniemellä taiteiden tiedekunnassa pääaineena voi opiskella vaatetussuunnittelua ja Espoossa Aalto yliopistossa taiteiden tiedekunnassa muotia, jonka mainitsitkin. Yliopistossa opitaan suunnitteluprosessia, opiskellaan muodin historiaa ja yleisesti muotoilua. Ammatillisessa koulutuksessa siis nimenomaan enemmänkin opitaan tekemään niitä vaatteita, kun taas yliopistossa painottuu niiden suunnittelu.

Muoti- ja tekstiiliala on hyvin kilpailtu ala Suomessa. Koulutuksiin, etenkin yliopistoihin, voi olla hankala päästä sisään, ja ura ei välttämättä aukea huipulle heti valmistumisen jälkeen. Aalto yliopiston pääsykokeissa oli tänä keväänä tehtävänä kolme ennakkotehtävää, ja niiden jälkeen valintakoe. Tämän kevään valintakokeessa on mm. vaatteiden, mallistojen ja tekstiilien suunnittelutehtäviä eri välineitä käyttäen, mallinuken päälle tehtäviä muotoilutehtäviä sekä haastattelu - eli osaamista pitäisi tässä vaiheessa jo löytyä.

Ystävällisin terveisin Nuorten Elämä Espoo

Mihin opiskelemaan, jos lukio ei nappaa?

Moikka! Löysin sattumalta tämän sivuston ja ajattelin vihdoinkin kysyä apua suurimpaan ongelmaani.

Opiskelen tällä hetkellä lukiossa, enkä tiedä, onko tämä se oikea paikka opiskella. Koulu ei suju, koska motivaatiota kouluun ja opiskeluun ei ole, enkä löydä sitä mistään. Olen miettinyt lukion keskeyttämistä, mutta en tiedä mihin minun kannattaisi sitten mennä opiskelemaan ja teenkö silloin oikean ratkaisun. Pelkään, että kadun päätöstäni. Oma ylioppilastutkinto on ollut joskus haaveena, mutta nyt se haave on pienentynyt ja motivaation puutteessa pienenee koko ajan. Mietin päivittäin, mitä haluaisin opiskella ja ennen kaikkea, mitä minä haluaisin tehdä isona, eikä päähäni mahdu enää mitään muita ajatuksia. Stressaan asiaa todella paljon. Haluan joskus oman hevosen ja tarvitsen ammatin, jolla voin ylläpitää hevostani. Oma hevonen on suurin haaveeni, enkä halua sen haaveen tippuvan roskikseen.
Mutta kysymykseni on. Mitä minun pitäisi tehdä? Keskeyttää lukio ja lähteä opiskelemaan jotain alaa? Mitä, jos mikään ala ei kiinnosta?!
Ensimmäinen vuosi lukiossa on pian ohi ja yhteishaussa en hakenut mihinkään, joten ongelmat kasvavat...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Tässä Pauliinan vastaus sinulle. :)

Hei,

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että pohdit omaa tulevaisuuttasi! Haluan heti alkuun sanoa lohdutuksena, että et ole tämän asian kanssa yksin. Monet ikäisesi pohtivat kuumeisesti ammatinvalintakysymyksiä tällä hetkellä.

Kerroit, että epätietoisuus tulevasta ammatista stressaa sinua todella paljon. Omaa tulevaisuutta koskevat päätökset voivatkin tuntua stressaavilta ja vaativat kypsyttelyä. Opintopolku.fi-sivustolta löytyy tietoa eri koulutuksista ja aloista sekä hyviä vinkkejä tulevan ammatin pohdintaan:

  • Mikä on sinulle tärkeää? Esimerkiksi turvallisuus, terveys, hyvät yöunet tai vaihtelu ja uuden oppiminen.
  • Missä olet hyvä? Esimerkiksi esiintymisessä, kielissä tai teknisten laitteiden käsittelyssä.
  • Millaisia taitoja olet kehittänyt harrastuksissa? Esimerkiksi kädentaitoja, luonnon tuntemusta tai ryhmässä toimimisen taitoja.
  • Mikä sinua kiinnosti koulussa tai opinnoissa? Esimerkiksi liikunta, historia tai matematiikka.
  • Mitä osaamista olet kartuttanut työelämässä? Esimerkiksi toimisto-ohjelmien hallintaa, asiakaspalvelua tai projektissa toimimista.
  • Millaisista työtehtävistä pidät? Esimerkiksi ulkona työskentelystä, käsillä tekemisestä, ihmisten auttamisesta ja neuvomisesta, koneiden ja laitteiden käyttämisestä.

Ei kannata jäädä murehtimaan näitä asioita yksin. Ammatinvalintaan liittyvistä huolista keskusteleminen perheenjäsenten tai kavereiden kanssa voi helpottaa oloasi ja antaa uusia näkökulmia. Kannattaa ehdottomasti jutella myös lukionne opinto-ohjaajan kanssa. Voisit avoimesti kertoa opolle opiskelumotivaation puuttumisesta ja epätietoisuudestasi tulevaisuuden suhteen. Uskon, että löydätte yhdessä ratkaisun tilanteeseen.

Aurinkoista kevättä ja kaikkea hyvää sinulle!

Terkuin,

Pauliina / Nuortenelämä.fi

Taidelukiossa opiskelu

Moi! Olen miettinyt hakemista Kallion lukioon ja Torkkeliin. Yksi kyssäri kuitenkin on pyörinyt jo kauan päässä: onko taidelukiossa opiskelu kallista? Lukio on siis ilmainen, jos kirjoja ei lasketa, mutta täytyykö kaikki taidevälineet ostaa itse? Taidevälineet ovat aina kalliita, enkä halua, että vanhempani joutuvat maksamaan niin paljon siitäkin, asuinpaikan ja kirjojen lisäksi. Luulen, että tunneilla käytetään koulun omia välineitä, mutta entä työt ja projektit, jotka tehdään kotona?
~ Ystävällisin terveisin, J :)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei J!

Kiitos kysymyksestäsi. Pohdiskelet siis, onko taidelukiossa opiskelu kallista. Mietit, täytyykö taidevälineet ostaa itse.

Tässä opetus- ja kulttuuriministeriön sivulta yleistä tietoa lukio-opintojen hinnasta:

”Opetus on opiskelijalle maksutonta. Aineopinnoista ja ylioppilastutkinnosta kokeista voidaan kuitenkin periä maksuja. Oppikirjat ja -materiaalit eivät sisälly ilmaiseen opetukseen vaan ne ovat opiskelijalle omakustanteisia. ”

Torkkelin osalta löysin tiedon, että esimerkiksi lukuvuonna 2019-2020 ensimmäisen vuoden opiskelijat saivat maksutta käyttöönsä osan oppimateriaaleista.

Kallion lukion usein kysytyistä kysymyksistä löytyi tällainen kyssäri vastauksineen:

”Maksaako Kalliossa opiskeleminen?
Ei sen enempää kuin tavallisessa lukiossa. Joudut kustantamaan kirjasi ja koulutarvikkeesi itse, mutta ilmaisutaitoaineista ei peritä mitään lisämaksua ja ruoka on maksutonta kuten muissakin lukioissa.”

Aloittaessasi lukion, sinulla voi olla mahdollisuus saada opintorahan oppimateriaalilisää, jolla voit kustantaa ainakin osan oppimateriaaleista. Kun täytät 17 vuotta, voit saada myös muuta opintorahaa.

Tsemppiä opiskelupaikan valintaan!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Yliopistoon opiskelemaan... mutta mitä?

Aion luultavasti lukion jälkeen mennä yliopistoon, en vaan tiiä että mitä alkaisin opiskelemaan.

Ainoa oppiaine josta kunnolla tykkään on psykologia, ja haluisin opiskella jotain sellasta jonka avulla mä voisin auttaa muita ihmisiä niiden psyykkisissä ongelmissa. Sosiologiaa oon miettiny yheks vaihtoehdoks, mutt en ihan tiiä..

Mitä kaikkia aloja olis liittyen psykologiaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Sita!

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että pohdit tulevia opintojasi.

Tässä hieman tietoa psykologin työpaikoista Ammattinetistä: ”Psykologeja työskentelee muun muassa mielenterveystoimistoissa, sairaaloiden psykiatrisilla klinikoilla ja osastoilla, terveyskeskuksissa, kouluissa, työvoimatoimistoissa, sosiaalitoimessa sekä yritysten ja työklinikoiden palveluksessa. Osa toimii ammatinharjoittajina ja yrittäjinä.” Psykologeja on erilaisia, muun muassa:

ammatinvalintapsykologi
koulu- ja kasvatuspsykologi
psykologian maisteri
perheneuvolapsykologi
työpsykologi
neuropsykologi
terveyskeskuspsykologi
kuntoutuspsykologi

Voit tutustua tarkemmin eri psykologien työhön esimerkiksi Suomen Psykologiliiton sivuilla.

Tutustu halutessasi myös sosiaali- ja terveysalan eri ammatteihin, vaikkapa Kun koulu loppuu –sivustolla. Sivulta löytyy eri ammatteja, jotka vastaavat ainakin joiltakin osin tuota toivettasi siitä, että voisit auttaa ihmisiä niiden psyykkisissä ongelmissa.

Suosittelen hyödyntämään ammattinetti.fi:tä eri ammatteihin tutustumisessa.

Netissä on myös olemassa erilaisia ammatinvalintatestejä, joihin vastaamalla voit saada suuntaa sille, mikä voisi olla just sua kiinnostava ammatti. Kokeile esimerkiksi TE-palveluiden testiä.

Lisäksi kannustan sua varaamaan ajan koulusi opinto-ohjaajalle, joka osaa auttaa sua ammatinvalintaan liittyvissä kysymyksissä.

Tsemppiä, antoisaa vuotta 2020!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

law school

Hei, olen IB lukiossa ja haavena olisi hakea jatko-opiskelemaan lakia joko yhdysvaltoihin, UK tai hollantiin. Mitkä olisivat parhaat aine valinnat IB aine valikoimasta sitä varten? Ja mitkä pitäisi ottaa HL ja mitkä SL?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

IB lukio-opinnoissa sinun kannattaa ensisijaisesti kysyä neuvoa ja ohjausta koulunne opinto-ohjaajalta. Voit keskustella jatko-opintosuunnitelmistasi myös ryhmänohjaajanne/opettajanne kanssa. Saat heiltä varmasti parhaiten neuvoja ainevalintojen tekemiseen.

Jos kuitenkin koet, että et saa koulun kautta riittävästi ohjausta, tai haluat myöhemmin vielä jutella jatko-opinnoistasi, autamme sinua mielellämme. Voit ottaa yhteyttä Byströmin Ohjaamoon.

 

Ystävällisin terveisin,

Hanna,
Nuorten tieto-ja neuvontakeskus Nappi

Sivut