Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Förhållanden och kärlek. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

Seurustelu

Moi! Eli mulla on vähän kaikenlaista sanottavaa ja kysyttävää mutta listaan ne nyt tohon alle :)

1.Eli siis mä oon tykännyt yhestä pojasta vuoden ajan mutta tunteet eivät ole samanpuoliset. Hän ei siis seurustele kenenkään kanssa mutta oon aika varma ettei hän tykkää musta. Miten mä voisin päästä yli hänestä tai tehtyä tilanteelle jotain ettei nyt lähtis toista vuotta putkeen samalla tavalla?
2. Milloin on hyvä aika alottaa seksi? Oon 13-vuotias ja en nyt todellakaan lähiaikoina ajatellukkaan mutta mietin vaan.
3. Kauanko murrosikä kestää kuukautisten alkamisen jälkeen suunnilleen? Tai siis mulla on alkanu kuukautiset vajaa puoli vuotta sitten mutta rinnat vieläki aika pienet.

Isän seura ahdistaa...

Hei... Eilen iltapäivällä, kun väsäsin itselleni “aamupalaa”, äitini tuli keittiöön silmät kyyneleistä punertavat ja kysyi minulta, että mitä me tehdään, kun meidän koiraa ei enää ole. Luulun eka tämän olevan vitsi, mutta äiti sanoi olevansa pahoillaan siitä, ettei hän pystynyt kouluttamaan meijän koiraa.
Tieto lamautti mun koko pään, enkä voinut muuta kuin vain painua huoneeseeni ja koittaa ymmärtää tilannetta. Myöhemmin kysyin äidiltä, että mitä oli käynyt, ja sain selville, että isä oli vienyt sen koiran jonnekki yksityisalueelle ja ampunut sen, koska hän ei sietänyt sen käytöstä...
Olen nyt monta tuntia vaan maannut sängyssäni, enkä uskalla poistua mun huoneesta, koska mua pelottaa, että isä on vihane mulle ja äitille... En haluis mitään pahaa tapahtuvan kellekkää meijän perheessä, mut mua ahdistaa olla kotona ja haluun vaan pois...
Mitä mun pitäis tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Kerrot isäsi ampuneen koiranne. Nyt sinua pelottaa, että isäsi on vihainen sinulle ja äidillesi. Sinua ahdistaa olla kotona. Mietit, mitä sun pitäis tehdä.  

Olen pahoillani, että isäsi ampui lemmikkinne, eikä keskustellut koiran luopumisesta koko perheen kesken etukäteen. Sinulla on oikeus kaikenlaisiin tunteisiin: vihaan, suruun, helpotukseen, pelkoon, pettymykseen.. Olisi hyvä, jos pystyisit puhumaan tapahtuneesta ja sen aiheuttamista ajatuksista ja tunteista jonkun kanssa (esimerkiksi vanhempiesi, sukulaistesi tai jonkun muun lähiaikuisen kanssa). Lemmikistä luopuminen voi olla raskasta ja tapahtuneesta toipuminen vie oman aikansa.  

Mitä olet mieltä, olisiko teidän hyvä vielä istua alas jutella koko perheen kesken koirasta luopumisesta ja jakaa ajatuksia? Sellainen voi auttaa jokaista osapuolta käsittelemään tapahtunutta ja ymmärtämään toista paremmin 

Myös oman koulukuraattorin tai terkkarin kanssa voi käydä juttelemassa mieltä painavista huolista. He tukevat ja auttavat sinua. Keskustelut ovat luottamuksellisia.  

Et kertonut tarkemmin, miksi pelkäät isäsi olevan vihainen ja miksi isäsi seura ahdistaa. Jos sinulla (ja äidilläsi) on kotonanne turvaton olo ja pelko väkivallasta, on teidän tärkeää saada apua. Kotona tulee olla turvallista olla. Vanhempien tulee olla lastensa tuki ja turva. Nettiturvakodin sivulta saat lisää tietoa ja ohjeita avun hakemiseen. 

Saat halutessasi keskustelutukea paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä, tai voit keskustella jossakin nuorten chatissaChatteja löydät Netarista 

Tsemppiä ja voimia sinulle. 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Ystävän itsetuhoisuus vihastutti

Mun parasystävä joutu sairaalaan koska se viilteli itteään niin pahasti. Tiesin ett se sairastaa masennusta, mut silti jotenki oudosti suutuin ku sain tietää ett se joutu sairaalaan tämmösen takii. Haluisin nyt hetken vaa pysyy loitolla siitä, sellanen mykkäkoulu, kai jotta se tajuais ett se oikeesti pahotti mun mielen. Me puhuttii täst kyll viesteillä sinä päivänä ku se tapahtu, ja kerroin sille ett suutuin siit. Mut jotenki must tuntuu ett mun pitäis olla ankarampi. Etenki ku oon tähän asti ollu ymmärtäväinen sen itsetuhosuutta kohtaan, enkä suuttunu sille mistään. Onko mun viha oikeutettua??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Hazel! 

Kiitos viestistäsi. Kaikki tunteet ovat sallittuja. Omia tunteita voi tarkastella ja sanoittaa. On tärkeää kiinnittää huomiota, miten tunteita käsittelee ja ilmaisee. Mistä esimerkiksi johtuu, että olet vihainen ystäväsi itsetuhoisuudesta? Voiko se johtua esimerkiksi siitä, että ystäväsi on sinulle tärkeä, etkä tahdo, että kukaan (edes hän itse) satuttaa häntäVai johtuuko se jostain aivan muusta? 

On luonnollista järkyttyä ystävän itsetuhoisuudesta. Oman kaverin epätoivoa ja pahaa oloa voi olla tuskastuttavaa seurata vierestä. Mykkäkoulun pitäminen ei silti yleensä johda mihinkään. Se voi pahentaa tilannetta ja aiheuttaa molemmille entistä huonomman mielen. Sen sijaan avoin ja rakentava keskustelu voi tuottaa hedelmää. 

Viiltely on vakava oire. Jos ihminen satuttaa itseään noinkyseessä on yleensä viesti pahasta olosta ja sisäisestä tuskasta. Mielenterveystalon mukaan viiltely on keino selviytyä sietämättömältä tuntuvasta tunnetilasta, jotta henkilö voi viiltelyn jälkeen taas toimia normaalisti ja jatkaa elämäänsä. Viiltelyyn voi myös jäädä riippuvaiseksi. Lue halutessasi lisää viiltelystä Mielen sivuilta. 

Kerroit, että ystäväsi kärsii masennuksesta. Masennus on sairaus, jonka oire voi olla viiltely. Masennus ei ole kenenkään syytä. Kuka tahansa voi sairastua masennukseen. Masennuksen oireet ovat osa sairaudenkuvaa, eikä esimerkiksi viiltelyä ole välttämättä lainkaan helppo lopettaa, vaikka masennukseen sairastunut haluaakin parantua. Masennukseen on tärkeää hakea ammattilaisen apua terveydenhuollosta.  

Ystäväsi on osoittanut sinua kohtaan suurta luottamusta, kun on kertonut masennuksesta ja viiltelystä. Olet hänelle varmasti tärkeä. Voit kysyä häneltä, miten voisit olla parhaiten hänen tukenaan. Yleensä merkityksellistä on jo se, että kuuntelee ja välittää, viettää aikaa yhdessä ja on tukena avun hankkimisessa.  

Pidäthän huolta omasta jaksamisestasi ja haethan itsellesikin tarvittaessa apuaMasennuksesta kärsivien läheisille on olemassa esimerkiksi tuki- ja vertaistoimintaa. Lue halutessa lisää Läheiseni on masentunut –sivulta. 

Tsemppiä ja jaksamista sinulle 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Olen itse viilellyt paljon ja viimeinen juttu mitä haluisin jos olisin sun kaverin kengissä on se, että minun paras ystävä olisi vihainen mulle. Jos oikeesti haluat auttaa hänet ole hänen lähellä kun hän sitä tarvitsee. Viha ei korjaa mitään, mutta rakkaus ehkä voi!


Miten auttaa ystävää perheongelmissa?

Hyvällä ystävälläni on vaikea tilanne kotona, eikä hän uskalla puhua siitä muille kuin minulle. Hän toivoo että osaisin auttaa ja ratkaista tilanteen, mutta en tiedä mitä tehdä, joten kysyn täältä apua. Tilanne on siis tämä: ystäväni vanhemmat ovat eronneet ja ystäväni asuu vuoroviikoin äidillä/isällä. Ystäväni ei kuitenkaan haluaisi asua ollenkaan isänsä luona, koska ei voi luottaa isäänsä ja heidän välille syntyy usein riitoja. Ystäväni isä myös käyttäytyy erittäin narsistisesti, mitä ystäväni ei voi sietää. Mutta ystäväni äiti ei ole sen parempi vaihtoehto, sillä aina kun lapsi on isän luona äiti käy baareissa ja juo alkoholia. Ystäväni äiti on myös ollut välinpitämätön lastaan kohtaan. Tässä siis kysymykseni ystäväni sanoin: "haluan pois isän luota mutta äiti vaan juo eikä sitä kiinnosta lapsensa olemassaolo niin mihin voin muka mennä?"
Toivoisin että kertoisitte mitä ystäväni kannattaisi tehdä? Miten minä voisin häntä auttaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Avuton! 

Kiitos kysymyksestäsi ja siitä, että autat ystävääsi. Olet hyvä ystävä.  

Ystäväsi tilanne kuulostaa hankalalta ja onkin hienoa, että haette tilanteeseen neuvoja. Ystäväsi ei tarvitse jäädä ikävään tilanteeseen ilman apua. Apua on kyllä saatavilla. Tässä vaihtoehtoja, miten kaverisi voi saada apua: 

Lisäksi: 

  • Keskustelu Varjomaailman ammattilaisen kanssa erityisesti vanhemman juomisesta ja sen aiheuttamista tunteista ja huolista. Kaverisi voi varata maksuttoman chat-keskustelun (45min) Varjomaailman sivulta. Keskustelu on luottamuksellista 

Toivottavasti kaverisi on rohkeasti yhteydessä mainitsemiini palveluihin. Ne ovat kaikki maksuttomia. 

Sinä voit puolestasi auttaa ystävääsi tukemalla ja kannustamalla häntä olemaan yhteydessä auttaviin tahoihin. Oletkin ollut ystäväsi apuna, kun kysyt hänen tilanteeseensa neuvoja. Häntä voi auttaa paljon jo se, että kuuntelet häntä ja olet hänen tukenaan avun hakemisessa.  

Jos vaikeassa tilanteessa oleva kaveri ei itse kykene tai halua hakea ulkopuolista apua eikä kuuntele kavereiden kehotuksia, on asiasta syytä kertoa luotettavalle aikuiselle. On aikuisten vastuulla auttaa.  

Tsemppiä hurjasti niin kaverillesi kuin sinullekin!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Tiukat vanhemmat

Mulla siis ei oo kesätyötä eikä mitään tekemistä nyt kesälomalla. Mun koko kesäloma on ollu pelkkää puhelimella olemista ja sit vanhemmat valittaa etten tee mitään. Mutta suurin piirtein joka kerta kun keksin jotain tekemistä niin ne ei anna mun tehä sitä esim lähtee yhdeksän aikaan illalla ulos koska siellä on "vaarallista". Lisäks kaikki muut on päivisin töissä jote ne menee aikasin nukkumaan jote sit munkin pitää mennä ja se on niiiiin ärsyttävää kun haluisin valvoo ku hyväne aika on kesäloma. Ja siis haluisin vaa elää vapaammin ku oon vaa kerran teini ja haluisin et tuun muistamaan sen muuten ku et oon vaa maannu 24/7 sängysja kattonu netflixii. Jote mitä voin oikeesti tehääää ku ne ei anna tehä mitään mitä haluisin.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Sad! 

Kiitos viestistäsi. Ikävä kuulla, että sinulla ei oikein tunnu olevan sellaista mieleistä tekemistä kesällä, mihin saisit vanhempiesi luvan. Uskon, että tilanne varmasti turhauttaa ja ärsyttää. 

Vanhempasi siis valittavat, ettet tee mitään. Voisitkohan kysyä heiltä, mitä se tekeminen voisi heidän mielestään olla, kun sinun omat ideasi eivät heille sovi? Eli mitä sinun “pitäisi” tehdä heidän mielestään? 

Vanhempien tehtävä on tietysti huolehtia lapsestaan. Vanhemmat asettavat lapselleen rajoja, koska välittävät hänestä ja haluavat, ettei hänelle kävisi mitään ikävää. Rajojen tulee tietysti olla perusteltuja ja kohtuullisia.  

Voisittekohan vielä jutella tilanteesta yhdessä? Voisitte miettiä, mikä olisi sellaista tekemistä, mihin saisit luvan ja missä asioissa voisitte puolin ja toisin mahdollisesti joustaa. Keskustelemalla asiat yleensä edistyvät. 

Suosittelen ottamaan haltuun Fressiksen 10 vinkkiä vanhempien kanssa neuvotteluun. Niistä voi olla sulle hyvinkin etua. 

Lisää tukea ja vinkkejä saat tarvittaessa jossakin nuorten chatissaChatteja löytyy Netarista 

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Nuoret on nii herkkiä että ne ei ees kestä "kuria"


Oon siis sama joka kirjoitti ton alkuperäisen.

Ja sit neuvottelukaan ei auta ku ne et suostu joustamaan noista jutuista. Ja en ymmärrä miks ku omasta mielestäni kyllä ansaitsisin niitten luottamuksen kun teen aina ne kotityöt mitkä ne mulle antaa ja en oo karkailu kotoo ulos vaikka ne ei päästä mua muuten et oon noudattanut kaikkia sääntöjä mut ne ei silti anna mulle vapautta.


Suku ja perhe on homoutta vastaan..

Oon siis pitkän aikaa jo miettiny omaa seksuaalista suuntautumistani ja ettiny tietoa muista Seksuaalisista suuntautumisista ja niin edelleen, mutta hommahan on siis niin että mun perhe (äiti ja isä suurimmalta osalta) on siis homoutta vastaan, ei muuten mut oon syntyny perheeseen jossa pienestä pitäen opetettiin et homous on väärin..
Parille kaverille oon jo tullu ulos ja ne otti mut hyvin vastaan josta oon kiitollinen

Kysymys on sitten se et miten tulisin ulos mun perheelle, ku mua tavallaan pelottaa et ne heittäis mut pihalle tai jotain, oon kerran vielä aikas nuori ni en selviäis omillani, hyvä jos osaan edes nuudeleita tehä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei "Random ihminen"! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että laitoit viestiä. Ikävää, että perheesi ja sukusi ovat homoutta vastaan. Sinä olet arvokas juuri sellaisena kuin olet, oli seksuaalinen suuntautumisesi mikä hyvänsä. Ihanaa, että kaverisi ovat suhtautuneet asiaan hyvin.  

Joskus omista asioista kertominen vanhemmille on vaikeaa. Erään Seta ry:n puheenjohtajan mukaan “kaapista ulos tulemiseen” ei ole olemassa mitään käsikirjaa, jota noudattaa, vaan jokainen tulee ulos omalla tavallaan, omalla ajallaan. Kaapista ulostulosta on olemassa kylläkin kirja nimeltä Ulos Kaapista, jossa on tarinoita henkilöiltä omista kokemuksistaan. Siitä voisi olla hyötyä ja tukea kaapista ulostuloon, mutta myös tietoa ja tukea perheenjäsenillesi tilanteeseen suhtautumiseen. Kirja saattaisi löytyä myös paikkakuntasi kirjastosta, kannattaa ottaa selvää kirjaston sivuilta.  

Seta suosittelee turvasuunnitelman tekoa ennen kaapista ulos tuloa. Eli jos vanhemmat suhtautuisivat asiaan negatiivisesti, mitä tekisit ja mihin voisit tarvittaessa mennä.  

Jos vanhempiesi suhtautuminen kaapista ulostuloon pelottaa tai arveluttaa, voi olla hyvä kertoa asiasta esimerkiksi viestillä tai puhelulla, jostain muualta kuin kotoa käsin. Eli vaikkapa kaverisi luota, jolloin tuki on lähellä. Vanhemmille voi kertoa itsestään omin sanoin ja jopa neuvoa heitä, miten asiaan tulisi suhtautua. Se antaa Setan mukaan vanhemmille aikaa löytää sopivat sanat ja tavat reagoida. 

Vanhemmillasi on velvollisuus huolehtia sinusta ja hyvinvoinnistasi, koska olet alaikäinen. He eivät saisi heittää sinua pihalle. Jos he silti heittäisivät sinut pihalle, sinun olisi hyvä mennä aluksi jonkun turvallisen läheisen luo. Voit miettiä jo valmiiksi, kuka/ketkä sellaisia olisi. Jos sellaista ei ole, voit mennä turvakotiin, jos sellainen on lähettyvilläsi. Nettiturvakodin sivulta saat lisää tietoa turvakodeista. Voisit sitten soittaa sosiaalipäivystykseen, jossa sinua neuvotaan ja autetaan tilanteen mukaan. Sosiaalipäivystyksen puhelinnumeron löydät googlettamalla “sosiaalipäivystys + paikkakuntasi”. Apua on aina saatavilla. 

Itse valitset, miten tilanteessasi teet. Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Entinen kaveri

Ollaanko me mun kahen kaverin kaa ihan kauheita ku katkastii välit yhtee meijän toiseen kaveriin koska se oli ilkee ja puhu pahaa selan takana ja must tuntuu et yritti tahallaan olla aina eri mieltä ja oli ärsyttävä ja ilkee. Sil on kyl nyt jtn omii kavereit et ei jääny yksin mut oltiinko me ihan kauheita ku suljettiin se meijän kaveriporukasta pois. Must tuntuu et meijän kaveriporukaa on nyt parempi yhteishenki ku ei oo sitä enää siin.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Sad! 

Kiitos viestistäsi. Ikävää, että kaverinne oli teille ilkeä ja puhui pahaa selän takana. Sellainen ei varmasti tunnu kenestäkään kivalta.  

On normaalia, että kaverisuhteissa tulee riitaa ja ongelmatilanteita. Usein ne ovat sellaisia asioitajoista voi päästä yli keskustelemalla ja sopimalla. Kaveruuteen tarvitaan kuitenkin jokaisen osapuolen sitoutumista ja halua olla kaveri.  

Kaveruus on tasavertaista ja molemminpuolista. Kaveriin voi luottaa ja kaveria kohdellaan kunnioittavasti ja ystävällisesti. Kaverinne on kuitenkin ollut teille ilkeä ja puhunut teistä pahaa – sellainen ei ole reilua. Tällaisissa tilanteissa asian voisi ottaa puheeksi ja kertoa kaverille, miltä hänen käytöksensä on tuntunut ja toivoa tämän lopettavan sellaisen. Voi myös kysyä, mistä hänen ikävä käytöksensä johtuu. Kaverille on reilua antaa anteeksi ja tietysti kaverin on reilua pyytää anteeksi.  

Kaverit ovat tärkeä voimavara ja ilo elämässä. Kaverisuhteista on tärkeää pitää huolta. Kaikki kaverisuhteet eivät silti kestä ikuisesti. Joskus kaveruuden lopettaminen voi olla oikea ratkaisu. Ennen kaveruuden lopettamista on hyvä koettaa ratkaista tilanne muilla tavoin – siten että kaveruus voisi jatkua. Usein avoin keskustelu auttaa. Jos kaveruus ei lopulta jatkukaan, voi ainakin olla tyytyväinen siihen, että itse yritti.  

Mitä olet mieltä, haluaisitteko vielä yrittää sopia kaverinne kanssa? Jos kyllä, kannustan teitä keskustelemaan hänen kanssaan. Asiasta kannattaa puhua oman kokemuksen kautta, syyttelemättä toista. Voisitte esimerkiksi kertoa, että hänen toimintansa loukkasi ja tuntui teistä pahalta, mutta haluaisitte että hän kuuluisi yhä porukkaanne, jos hän vain voisi jatkossa kohdella teitä ystävällisemmin.  

Mukavaa kesän jatkoa, 

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Vanhempani on homoutta vastaan..

Mua ahistaa tosi paljo aina ku mun äiti ottaa puheeks seurustelun. Se valittaa koko ajan mulle siitä ettei mull oo poikaystävää, mutt juttuhan on ett mä saatan olla lesbo. Hetero en ainakaa usko olevani. En sanois ett mun vanhemmat on ihan täysin homofoobikoita, mutt niil selvästi on jotain homoutta vastaan. Mun äiti valittaa mulle aina jos luen jotain homoutta sisältävää kirjaa tai katon jotain sellast elokuvaa yms. Aina ku mun äiti tekee näin tai puhuu poikaystävän hankkimisesta, mua ahistaa ja must alkaa tuntuu ett mä oon huono ihminen koska oon tyttö joka tykkää tytöistä. Oon monesti sanonu mun äidille ett en vaa haluu poikaystävää ja pyytäny ett se lopettaa siit puhumisen, mutt se ei toimi. Tän kaiken takii pelkään, enkä haluu ”tulla ulos” mun perheelle.
En nyt ihan tiiä mikä mun kysymys olis. Kait ett miten vaa selviin täst tilanteesta?? Ja mistä syystä saattaa johtua ett mun vanhemmat on vähä homoutta vastaan??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei "Viallinen",

ikävää, että vanhempiesi suhde homouteen on negatiivinen ja koet ettet voi heidän kanssaan asiasta keskustelle tai "tulla ulos kaapista".

Muista, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet, tykkäsitpä sitten tytöistä tai pojista.  Joskus vanhemmille asioista kertominen 

on vaikeaa ja useinhan ennakkoluulot johtuvat tietämättömyydestä jotain asiaa kohtaan, niin kuin se jollain tavalla muuttaisi ihmistä,

ettei mahdukkaan yhteiskunnan määrittelemään "lokeroon tai muottiin".

Onko sinulla ketään, kenen kanssa voisit asiasta keskustella ja jakaa ajatuksiasi? Ystävää, parasta kaveria jolle voit asiasta kertoa?

Voit kertoa ja kysyä äidiltäsi, miksi sinun pitäisi seurustella vielä kenenkään kanssa, kun sinulla itselläsi ei ole vielä mitään kiirettä asian kanssa ja painostaminen tuntuu sinusta pahalta. Näistä asioista keskusteleminen on joillekin hyvin helppoa, joissakin tapauksissa vaikeaa, riippuen paljon suhteesta vanhempiin ja heidän asenteistaan. Mutta yksi asia on minkä olen huomannut vuosien varrella keskustellessani ihmisten kanssa, niin äideillä on joku "ihme vaisto" ja he vain jostain kumman syystä tietävät usein lapsestaan asioita, joita hän ei ole edes itse tajunnut. 

 

Valitettavasti kaapista ulos tulemiseen ei ole olemassa mitään "käsikirjaa" vaan jokainen tulee ulos omalla tavallaan, omalla ajallaan. Kaapista ulostulosta löytyy kylläkin kirja nimeltään Ulos Kaapista( https://like.fi/kirjat/ulos-kaapista/) jossa on tarinoita henkilöiltä omista kokemuksistaan.

Voit tulla mukaan Jyväskylän Setan nuorten ryhmä Pinkon toimintaan syyskaudella, jos koronatilanne pysyy aisoissa ja voimme turvallisesti kokoontua. Siellä voit keskustella ohjaajan ja muiden nuorten kanssa moninaisuuteen liittyvistä asioista luottamuksellisesti. 

Toivottavasti tämä edes hiukan helpotti ahdistustasi, auttaen jaksamaan tässä haastavasssa tilanteessa? 

Voit myös soitella Jyväskylän Setan puhelinpäivystykseen keskiviikkoisin, numeron löydät jklseta.fi/puhelinpäivystys.

Mukavaa Pride kuukauden jatkoa sinulle.

T. Petri

 

 

 

Sukupuolitauti

Jos saa positiivisen tuloksen seksitauti testistä pitääkö siitä kertoa tai ilmoitetaanko siitä vanhemmille/ihmisille kenen kanssa asuu.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksistäsi.  

Hyvä, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. Seksitautitestien tuloksista ei ilmoiteta vanhemmille, eikä muillekaan ihmiselle, keiden kanssa asuu. Siitä ei myöskään tarvitse itsellä kertoa heille.  

Positiivisesta seksitautitestistä on kerrottava ainoastaan seksikumppanille/seksikumppaneille, jolta sen on voinut saada ja joihin se on voinut sinusta tarttua. Voit itse ilmoittaa kumppaneillesi tartunnasta tai jos et itse tavoita heitä tai et halua olla heihin yhteydessä, sen tekee puolestasi lääkäri. Lue halutessasi lisää Käypä hoito -suosituksista. 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi   

Mistä löytää puhelinnumero

Haluaisin taas pitkästä aikaa saada yhteyden vanhaan ystävääni. Hänellä ei kuitenkaan ole mitään sosiaalista mediaa, joten puhelinnumeron saaminen taitaa olla ainoa vaihtoehto. Mistä siis saisin tietää hänen numeronsa??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Etsijä! 

Kiitos kysymyksestäsi. Ompa mukavaa, että yrität tavoittaa vanhaa ystävääsi. :)

Jos vanha ystäväsi ei ole määrittänyt numeroaan salatuksi ja jos hänellä ei ole prepaid-liittymä, hänen numeronsa on mahdollista saada erilaisten numeropalveluiden/numerotiedusteluiden kautta. Huomioitavaa on, että palvelu on maksullista. Jos siis kokeilet tätä vaihtoehtoa, on hyvä ensin ottaa selvää paljonko numeron tiedustelu maksaa, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä puhelinlaskuun. Erilaisia numeropalveluita löydät esimerkiksi googlettamalla “numeropalvelu”. Esimerkiksi Fonectan numeropalvelun 020202 hinta- ja muut tiedot löydät tämän linkin takaa.  

Yksi vaihtoehto on tavoitella vanhaa ystävääsi yhteisten tuttujen kautta. Olisiko teillä jotain yhteisiä tuttuja, joilta voisit mahdollisesti tiedustella tämän vanhan ystäväsi puhelinnumeroa? Tai löydätkö somesta jonkun hänen läheisen, jolta ehkä voisit kysyä vanhan ystäväsi numeroa tai toisin päin, eli pyytää tätä hänen läheistä välittämään yhteystietosi vanhalle ystävällesi? Lähestymistapaa ja viestin muotoilua on hyvä miettiä hyvin, ennen kuin lähtee kyselemään jonkun henkilön yhteystietoja.  

Mukavaa viikonloppua! 

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Sivut