Luultavasti jokainen meistä haluaa asua siistissä ja viihtyisässä ympäristössä, jossa tuntee olonsa turvalliseksi. Jokainen on myös osaltaan vastuussa siitä, että asuinympäristö pysyy sellaisena.
Kuinka hyvin tunnet oman korttelisi tai kaupunginosasi? Selvittämällä paikan historiaa saattaa selvitä yllättäviä asioita, jotka tekevät historiasta elävää. Mitä kotitaloni paikalla oli viisikymmentä tai sata vuotta sitten? Onko kadun nimi aina ollut sama, kuka sen keksi ja mitä se tarkoittaa? Miltä kotikulmat nyt näyttävät ja millaisen jäljen me nykyihmiset olemme jättämässä sen historiaan? Tällaisiin kysymyksiin voi saada vastauksia iäkkäiltä tutuilta, maakunta-arkistosta tai esimerkiksi kirjastosta.
Hyvä asuinalue tarkoittaa jokaiselle eri asioita. Kun toinen arvostaa lähellä sijaitsevia palveluja ja tilavia autoparkkeja, toinen haluaa, että naapuriin on kilometri ja piha on lähes luonnontilassa. Turvallisuus ja siisteys ovat kuitenkin asioita, jotka yhdistyvät monien toiveissa asuinpaikasta riippumatta. Hyvä asuinalue tukee kaiken ikäisten asukkaidensa hyvinvointia.
Mikäli oman asuinalueen kunnossa on parantamisen varaa, voi asiasta olla yhteydessä kunnan ympäristöasioista päättävään tahoon. Roska-astioiden vähyys, rikkinäiset puistonpenkit tai puutteellinen valaistus lisäävät epämukavuuden ja levottomuuden tuntua. Roskainen ympäristö lisää roskaamista, kun taas puhdas ympäristö vähentää sitä. Omat ideat kotikulmien parantamiseksi kannattaa viedä eteenpäin. Useissa kunnissa toimii nuorten vaikuttajaryhmiä ja käytössä on erilaisia verkkovaikuttamisen kanavia. Hyödynnä myös näitä ideoidesi viemiseksi eteenpäin.
Joitakin ideoita voi myös toteuttaa itse. Roskien kerääminen vaikkapa iltalenkillä on yksinkertainen tapa saada ympäristöä siistimmäksi. Omalla esimerkillä voi kannustaa mukaan myös muita. Naapuruston ihmisiä voi kysellä talkoisiin, joiden tarkoituksena on tehdä asuinalueesta viihtyisämpi. Heiltä voi myös kysellä mielipiteitä asuinalueesta. Mukavaan asuinympäristöön kuuluu, että ihmiset siellä tulevat toimeen keskenään. Aktiivisuus lisää sosiaalisuutta.
Voit vaikuttaa asioihin! Tutustu esimerkiksi näihin palveluihin:
Otakantaa.fi-palvelusta löydät ajankohtaiset hankkeet, joihin kaivataan mielipidettäsi,
Vaikute.net-palvelussa on tietoa nuorisovaltuustotoiminnasta ja yleistietoa vaikuttamisesta Suomessa ja EU:ssa.
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto (Nuva ry) ylläpitää Vaikute.net-pavelua, tsekkaa myös heidän nettisivut!
Nuortenideat.fi on valtakunnallinen nuorten vaikuttamispalvelu, jossa nuoret voivat tehdä ehdotuksia, osallistua ja vaikuttaa heitä koskeviin asioihin.
Lue lisää osallistumisesta ja arjen valinnoista Ymparisto.fi-palvelusta.
Mitä sinä voit tehdä? Lue arjen valinnoista Suomen luonnonsuojeluliiton nettisivuilta.
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet -valikon kautta.
Sivu päivitetty viimeksi 16.03.2021.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.