Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kestävä kehitys

Maapallon tulee kestää sukupolvilta seuraaville. Siihen, millaiseen kuntoon planeetta jälkeemme jää, voi jokainen vaikuttaa. Kestävä kehitys jakaantuu kolmeen peruselementtiin: ekologiseen, taloudelliseen sekä sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen.

Kestävä kehitys tarkoittaa maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa muutosta, jonka tarkoituksena on turvata sekä nykyisten että tulevien sukupolvien elämisen mahdollisuudet. Kestävän kehityksen periaate on, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa. Luonnon kestokyvyllä on rajansa.

Maailmanlaajuisesti kestävän kehityksen tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi liikakansoittuminen ja ilmastonmuutos. Kestävämpään kehitykseen tulee pyrkiä myös valtioiden tasolla. Suomi on menestynyt kansainvälisissä kestävän kehityksen vertailuissa hyvin. Tämä vaatii kuitenkin yhteisiä talkoita niin kunta- , työpaikka- kuin yksilötasollakin.

Jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan ja keinoja on lukuisia. Tuhlailevan elämäntavan sijaan kannattaa vähentää kulutusta: miksi ostaa uutta jos vanha vielä toimii? Itselle tarpeettomat tavarat kannattaa laittaa kaatopaikan sijasta kiertoon, sillä yhden roska voi olla toisen aarre. Kekseliäisyyttä käyttämällä vanhastakin saa uutta, kun ideoi vaikkapa hajonneelle tietokoneen näytölle uuden elämän kukkaruukkuna tai lampunvarjostimena. Hajonneet pienet tavarat taipuvat näppärissä sormissa koruiksi.

Kestävä kehitys on paitsi luonnosta, myös toisista ihmisistä huolehtimista. Sosiaalisesti kestävässä yhteiskunnassa kansalaiset pystyvät vaikuttamaan heitä koskevaan päätöksentekoon ja ovat turvassa syrjäytymiseltä. Hyvinvoinnin edellytysten, kuten riittävän ravinnon ja terveydenhuollon, on oltava taattu nyt ja tulevaisuudessa.

Yhden ihmisen ei ole kuitenkaan tarkoitus kantaa harteillaan vastuuta koko maailman pelastamisesta. Tekemällä oman osansa on esimerkkinä muille. 

Maailma.net-palvelusta löydät asiaa kestävästä kehityksestä.

Kirkon ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker toimii globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta rauhaa, ihmisoikeuksia ja luontoa koskevissa asioissa. Tutustu Changemakerin nettisivuihin.

Saa Syödä! -palvelu kannustaa nauttimaan ruoasta ja antaa vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 16.03.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.