Opiskelu ulkomailla parantaa kielitaitoa ja opettaa toimimaan itsenäisesti vieraassa kulttuurissa. Kokemukset ulkomailla ovat yleensä hyödyksi myös työelämässä. Ulkomaille voi lähteä lyhyeksi ajaksi jo alaikäisenä – eikä koskaan ole liian myöhäistä.
Mikäli lyhyt ja opettavainen kokemus ulkomailta kiinnostaa, on kielimatka oikea valinta. Kielimatka kestää yleensä pari viikkoa ja sille voi osallistua myös alaikäisenä. Matkoja järjestää moni taho ja myös kohdemaita on valikoimissa runsaasti.
Pidempi ulkomaankokemus kertyy vaihto-oppilaana. Vaihtovuoden aikana ehtii paneutua paikallisiin tapoihin ja kulttuuriin perusteellisesti ja kielitaito vahvistuu kuin itsestään. Vaihto-oppilaaksi lähdetään yleensä lähellä täysi-ikäisyyttä ja vaihto-ohjelmia tarjoavia yrityksiä ja järjestöjä on paljon. Vertailu kannattaa.
Monilla oppilaitoksilla on omat vaihto-ohjelmansa ja useiden korkeakoulujen koulutusohjelmat kannustavatkin opintoihin ulkomailla.
Myös kokonaisen tutkinnon voi suorittaa ulkomailla. Tämä vaatii aktiivisuutta ja perehtymistä asiaan, jopa vuosia ennen suunniteltua lähtöä. Sopivan oppilaitoksen ja opiskelupaikan, asunnon ja rahoituksen tulee olla järjestyksessä hyvissä ajoin. Ennen lähtöä kannattaa myös selvittää, onko tutkintosi vastaavuus sama Suomessa.
Opiskelu ulkomailla saattaa yllättää kustannuksillaan. Lukukausimaksut vaihtelevat maittain ja esimerkiksi kirjaston käytön ilmaisuus ei ole kaikkialla itsestäänselvyys. Toisinaan maksuja peritään myös tenttiin osallistumisesta. Kaikki nämä kannattaa selvittää ennen matkalle lähtöä.
Jotkut maat vaativat ulkomaisilta opiskelijoilta oleskeluluvan. Sen saa paikallisilta viranomaisilta. Kannattaa myös selvittää, tarvitseeko kohdemaahan hankkia viisumia. Se hankitaan ennen lähtöä kohdemaan Suomen lähetystöltä tai konsulaatista.
Lähtisinkö maailmalle? Nuorten kokemuksia voi lukea Maailmalle.net -nettipalvelun Kokemuksia maailmalta -osiosta.
Opiskelusta ulkomailla voit lukea Maailmalle.net -nettipalvelun Opiskelu -osiosta.
Miten Kelan tuet menee, kun opiskelet ulkomailla? Tarkista Kelan Jos opiskelet ulkomailla -osiosta.
Ulkomaisten tutkintojen tunnustamisesta Suomessa voit lukea Opetushallituksen nettisivuilta.
Lisätietoa Suomen kansalaisen viisumista ja oleskeluluvasta löydät Ulkoasiainministeriön nettisivuilta.
CIMOn video opiskelusta ulkomailla:
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet valikon kautta.
Sivu päivitetty viimeksi 19.03.2021.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.
Pharma905