Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kesätyöt ulkomailla

Vaihtoehto kesätöille kotimaassa on kesän viettäminen työskennellen ulkomailla. EURES eli Eurooppalainen työnvälitysverkosto välittää Euroopassa avoinna olevia työpaikkoja, myös kesätöitä. Lisätietoja saa työvoima- ja elinkeinotoimistosta.

Mikäli kesätyöpaikka toisessa Pohjoismaassa tai itsehallintoalueella (Ahvenanmaa, Färsaaret, Grönlanti) kiinnostaa, kannattaa tutustua Nordjobb-vaihto-ohjelmaan. Nordjobbin tarkoituksena on työvoiman liikkuvuuden parantaminen sekä pohjoismaisten kielien osaamisen ja kulttuurin tuntemuksen lisääntyminen Pohjolassa. Se välittää kesätyöpaikkoja 18-28-vuotiaille nuorille, mutta päätöksen työntekijävalinnasta tekee työnantaja. Nordjobbarit saavat apua esimerkiksi asunnon ja verokortin hankintaan.

Kuten kesätyönhaussa kotimaassakin, myös ulkomailla nopeus on valttia. Kesätyötä kannattaa hakea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, yleensä jo ennen vuodenvaihdetta. Ulkomaiset työnantajat arvostavat yleensä eniten niitä hakijoita, jotka voivat viipyä työssä ainakin kahden kuukauden ajan vain parin viikon sijaan. Työnsaantimahdollisuudet paranevat, kun hakemus on asiallinen ja kertoo olennaisen hakijasta. Myös valokuva kannattaa liittää mukaan.

Haki kesätöitä sitten yksityisten markkinoiden tai vaihto-ohjelmien kautta, on aina tärkeää muistaa työsopimus. Siinä sovitaan esimerkiksi työn kestosta, palkasta, työajoista ja työtehtävistä pääpiirteissään. Myös asuminen kohdemaassa kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa: tarjoaako työnantaja asunnon vai tuleeko se hankkia itsenäisesti. Mikäli kesätyöreissu suuntautuu kauemmas ulkomaille, tulee paikalliset rokotusmääräykset selvittää huolellisesti.

TE-palveluiden Ulkomaille? -osiosta löydät lisää tietoa, jos haluat lähteä opiskelemaan, työharjoitteluun, töihin tai vapaaehtoistöihin ulkomaille.

Kesätöitä Pohjoismaissa 18-28-vuotiaille nuorille välittää Nordjobb. Nettisivut ovat ruotsiksi.

Kesätöitä Yhdysvalloista? Camp America välittää kesätöitä leireille. Nettisivut ovat englanniksi.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 19.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.