Työ on suuri osa elämää. Miellyttävä työilmapiiri, sopivat tehtävät ja kivat työkaverit ovat palkan lisäksi hyviä syitä käydä töissä. Myös oman yrityksen perustaminen on yksi vaihtoehto. Vai lähtisitkö sittenkin töihin ulkomaille?
Monet aloittavat työskentelyn jo opiskeluaikana. Se onkin hyödyllistä, sillä paitsi rahaa, työstä saa arvokasta kokemusta työelämästä. Oman alan työt kiinnostavat varmasti monia, mutta usein kannattaa olla valmis ottamaan vastaan myös muunlaisia töitä. On syytä kuitenkin muistaa, että opiskelu on opiskelijan tärkein työ.
Työhakemus ja CV eli ansioluettelo kannattaa laatia huolellisesti. Netistä saa paljon hyviä vinkkejä ja malleja niiden laatimiseen. Hyvä hakemus on asiallinen ja sisältää kaiken tarpeellisen tiedon, mutta tuo esiin myös hakijan persoonaa. Ei kannata lannistua, jos ensimmäinen hakemus ei tärppää. Aktiivisuus kannattaa.
Suomessa tietyillä alueilla ja aloilla on nuorisotyöttömyyttä, mutta tähän yritetään saada helpotusta muun muassa nuorisotakuulla. Lue lisää nuorisotakuusta.
Mikäli kutsu haastatteluun tulee, kannattaa ottaa selvää yrityksestä ja miettiä valmiiksi muutamia kysymyksiä. Haastattelijan lisäksi myös hakija saa esittää kysymyksiä mahdollisesta tulevasta työpaikasta. Haastattelussa voi olla paikalla useita haastattelijoita ja toisinaan myös muita hakijoita. Se voi tapahtua myös puhelimitse tai verkkovälitteisesti, esimerkiksi Teamsissä ja Skypessä.
Kun tulee valituksi työhön, on aika sopia työn ehdoista. Paras tapa on tehdä se kirjallisesti. Työsopimuksessa sovitaan esimerkiksi työtehtävistä, työn kestosta ja työajoista sekä palkanmaksusta.
Talous ja nuoret TATin Duunikoutsi-sovellus auttaa sinua työnhaussa ja työelämätaitojen harjoittamisessa. Duunikoutsin avulla saat esimerkiksi välineitä itsetuntemuksen kehittämiseen ja valmennusta työnhakuun ja työhaastatteluun. Duunikoutsin CV-koneen avulla voit ladata itsellesi valmiiksi täytetyn osaamispohjaisen CV:n. Duunikoutsin voit ladata puhelimeesi Google Play-kaupasta tai Apple Storesta. Lue lisää Duunikoutista tat.fi-sivustolta.
Töissä Suomessa -opas tarjoaa tietoa suomalaisesta työelämästä maahanmuuttajalle 13 kielellä. Tutustu oppaaseen Työterveyslaitoksen sivuilla.
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.
Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.