Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Tunnista oma suhtautumisesi

Riippuvuus tarkoittaa pakonomaista suhdetta erilaisiin aineisiin tai toimintoihin. Aineriippuvuutta on kiinnittyminen esimerkiksi alkoholiin, huumeisiin, lääkkeisiin ja nikotiiniin. Toiminnallista riippuvuutta taas ovat esimerkiksi peliriippuvuus ja nettiriippuvuus.

Mitä ajattelet riippuvuudesta? Melkein jokainen tuntee jonkun, jolla on ongelmia, mutta niistä ei välttämättä ole keskusteltu, vaikka avoimuus on tässäkin asiassa parempi kuin sulkeutuminen. Tunnistatko itsessäsi mitään riippuvuutta? Jos tunnistat, pohdi kuinka se vaikuttaa sinuun itseesi ja lähipiiriisi. 

Välttämättä itse aine tai toiminta ei ole riippuvuuden kohteena, vaan se elämys tai tuntemus, mikä siitä seuraa. Esimerkiksi uhkapelatessa se voi olla jännityksen tunne. Vähitellen voi kehittyä pakkomielteinen ja yhä syvenevä kiinnostus sekä kontrollin menetys. Riippuvuuden kehittymiselle ei ole olemassa yhtä syytä. 

Jos tunnistat itsessäsi piirteitä, jotka saattavat viitata riippuvuuteen, et ole huonompi tai epäonnistuneempi ihminen. On tärkeää, että ymmärrät tilanteen ja olet valmis hakemaan apua. Esimerkiksi riippuvuus päihteistä voi alkaa jo hyvin nuorena ja jatkua koko elämän ajan. Siksi asian salailu tai mustavalkoinen ajattelu ei vie eteenpäin. 

Voit tuntea aivan lähipiirissäkin jonkun, jolla on riippuvuusongelma. Se, miten suhtaudut häneen, kertoo myös sinusta itsestäsi. Oletko ymmärtävä vai tuomitseva? Haluatko keskustella asiasta avoimesti vai vältteletkö aihetta? 

Näitä kysymyksiä voit pohtia yksin ja läheistesi kanssa. On hyvä, jos pystyt puhumaan sinua mietityttävästä asiasta luotettavan aikuisen, kuten opettajan tai vaikka urheiluvalmentajasi kanssa. Joskus ulkopuolinen ihminen voi nähdä tilanteen selkeämmin ja auttaa sinua ymmärtämään omia tunteitasi.

Lisätietoa saat THL:n nettisivujen Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet -osiosta.

Tunnista ongelmallinen pelaaminen! Lue lisää Peluurin nettisivuilta.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 18.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.