Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Nikotiini

Nikotiini on laillinen päihde. Jos olet alle 18-vuotias, et saa pitää hallussasi mitään tupakkatuotteita. 

Sosiaalinen paine tupakoinnin aloittamiseen voi olla kova, jos lähi- tai kaveripiirissä on tarjolla tupakkaa. Sauhuttelu voi olla yhteenkuuluvuutta lisäävää ja silloin siihen liittyy sosiaalisia tarpeita. Tupakassa riippuvuutta aiheuttava aine on nikotiini, joka imeytyy verenkiertoon ja kulkeutuu aivoihin sekunneissa. Aluksi se kiihdyttää aivojen toimintaa ja voi tuntua nautinnolliselta.

Nikotiini on kuitenkin hermomyrkky ja haitaksi aivoillesi. Nikotiinin lisäksi tupakassa on myös paljon muita kemikaaleja. Niistä noin 50 ovat syöpää aiheuttavia eli karsinogeeneja. Esimerkiksi keuhko- ja kurkunpääsyövät ovat tulevaisuuden uhkatekijöitä, kun aloitat sauhuttelun. 

Riippuvuus nikotiiniin syntyy melko nopeasti. Se on sekä fyysistä että henkistä riippuvuutta. Voit saada suurista nikotiiniannoksista pahoinvointia ja myrkytysoireita. Ihon pintaverenkierto vähenee ja kylmänsietokyky heikkenee. Nikotiini myös kohottaa verenpainetta ja pulssia. Seurustelukumppanisikaan ei välttämättä pidä siitä, että haiset tupakalle.

Nikotiini aiheuttaa Suomessa tuhansia kuolemantapauksia vuosittain. Tähän joukkoon ei kannata liittyä ja helpointa onkin olla aloittamatta tupakointia. Kun on kerran aloittanut sauhuttelun, lopettaminen voi olla hankalaa eikä se aina onnistu heti ensimmäisellä kerralla, mutta älä luovuta. Apua on tarjolla.

Fressis.fi-palvelusta saat tietoa ja apua tupakoinnin tai nuuskan käytön lopettamiseen (avautuu uuteen välilehteen).

Erovirasto-sovellus auttaa sinua tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisessa (avautuu uuteen välilehteen).

Savuton Suomi 2030 -hankkeen tavoitteena on tupakaton Suomi. Lue lisää hankkeesta Suomen ASH -nettisivulta ja Savuton Suomi 2030 -nettisivulta (avautuu uuteen välilehteen).

Lue lisää tupakkalaista Päihdelinkki.fi-palvelusta (avautuu uuteen välilehteen).

Nuuskan aiheuttamasta riippuvuudesta saat lisätietoa Syöpäyhdistysten Fressis-sivulta.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 6.6.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.