Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Lääkkeet

Lääkeaineisiin saattaa kehittyä voimakas riippuvuus, joka on sekä kemiallista että psyykkistä. Esimerkiksi rauhoittavien lääkkeiden kohdalla riippuvuusriski on suurempi kuin alkoholin. Vieroitusoireet voivat olla vakavia, jopa henkeä uhkaavia.

Voimakkaat keskushermoston kautta vaikuttavat lääkkeet, esimerkiksi vahvat kipulääkkeet, aiheuttavat niihin tottumattomalle käyttäjälle päihtymystilan. Niiden vaikutuksen alaisena ei tule ajaa moottoriajoneuvoa; lääkepakkauksissa punainen kolmio viestittää tästä. Myös muut kuin kolmiolääkkeet voivat olla väsyttäviä. Kolmiolääkkeitä ei suositella nuorille, koska riippuvuus voi syntyä nopeasti ja huomaamatta.

Käytä lääkkeitä vain silloin, kun ne ovat todella tarpeen. Lääkkeet ovat henkilökohtaisia. Niiden lainaaminen tai ostaminen kaverilta tarkoittaa samaa kuin väärinkäyttö.

Kun saat reseptin, noudata annostelussa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön ohjeita. Älä ota lääkkeitä päihtymistarkoituksessa, koska seuraukset voivat olla ennalta arvaamattomia. Myös yhteisvaikutukset esimerkiksi alkoholin kanssa saattavat olla kohtalokkaita.  Lääkkeiden ja alkoholin yhteiskäyttö moninkertaistaa riskin haittavaikutuksiin.

Jos olet ottanut yliannoksen lääkettä tai jollakin läheiselläsi on lääkemyrkytys, soita välittömästi hätänumeroon 112. Minuutit voivat ratkaista. Myös Myrkytystietokeskus auttaa ympäri vuorokauden numerossa (09) 471 977 (suora) tai (09) 4711 (vaihde).

Päihdelinkki.fi -nettipalvelusta löydät yli 180 ammattilaisten kirjoittamaa tietoiskua päihteistä ja riippuvuuksista.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 17.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.