Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kuka kuuntelee, mistä apua?

Jos läheiselläsi on riippuvuusongelma, olisi hyvä, jos sinulla olisi rohkeutta puuttua asiaan. Myös omaan riippuvuusongelmaan on puututtava nopeasti. Mitä varhaisemmassa vaiheessa apua aletaan etsiä, sen parempi. Kuka tahansa, joka tilanteesta huolestuu, voi puuttua asiaan. Kukaan ei kykene muutokseen yksin. Jos ongelma pitkittyy, se yleensä pahenee ja laajenee.

Mikäli käyt koulua tai opiskelet, on ehkä luontevinta kääntyä terveydenhoitajan puoleen. Myös terveyskeskuksessa hoitajan tai lääkärin vastaanotolla käyminen voi olla alku asian käsittelemiselle.  Suomessa toimii myös A-klinikkasäätiö, jonka nettisivuilta löytyy lähimmän toimintayksikön yhteystiedot.

Joskus päihteidenkäyttöön liittyy väkivaltaa. Tällöin tulee soittaa hätänumeroon 112. Kun tilanne on kärjistynyt ja vaikea, älä epäröi avun hälyttämisessä. Pelko on yksi mittari: aina, kun joku paikallaolija tuntee pelkoa, tilanteeseen on saatava apua. Tekijällä on vastuu väkivallasta ja hän heikentää omaa ja perheenjäsentensä hyvinvointia. Ensi- ja turvakotien liitto auttaa vaikeuksissa olevia lapsia ja perheitä.

Jos mieltäsi askarruttaa jokin asia, etkä tiedä keneltä kysyä neuvoja, voit kääntyä Mannerheimin lastensuojeluliiton puoleen. Maksuttomassa numerossa 116 111 voit keskustella luotettavan ja turvallisen aikuisen kanssa.

Mannerheimin lastensuojeluliiton aikuiseen voi olla yhteydessä puhelimitse, chatin välityksellä tai kirjeitse. Lue lisää Mannerheimin lastensuojeluliton nettisivuilta.

Löydä lähin A-klinikan toimipiste A-klinikkasäätiön nettisivuilta.

Kun olet huolissasi esimerkiksi vanhempasi päihteidenkäytöstä, käy tutustumassa Varjomaailma -nettisivuille.

Apua vaikeuksissa oleville lapsille ja perheille saa Ensi- ja turvakotien liitolta. Lue lisää Ensi- ja turvakotien liiton nettisivuilta.

Löydä kuuntelija Punaisen Ristin Nuorten turvatalosta. Lue lisää Punaisen Ristin nettisivuilta.

Päihdeneuvontaa puhelimitse ja chatissa. Ota yhteyttä Päihdeneuvonta.fi-palveluun.


Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 17.03.2021.


Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.