Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Huumeet

Huumeet ovat laittomia päihteitä, joita voidaan valmistaa joko keinotekoisesti tai ne ovat peräisin kasveista. Huumeita ovat muun muassa amfetamiini, ekstaasi, heroiini, kokaiini, kannabis ja LSD.

Amfetamiinin vaikutus kestää useita tunteja ja aiheuttaa ylienergisyyttä, itsevarmuuden tuntemuksia sekä seksuaalisuuden ja voimakkuuden tunteita. Ei-toivottuja vaikutuksia ovat esimerkiksi sekavuus, aisti- ja vainoharhat, vapina, suun kuivuminen ja sydämen toiminnan kiihtyminen. Käytös voi muuttua aggressiiviseksi ja levottomaksi ja pitkäaikaisella käytöllä voi olla vaikutuksia koko persoonallisuuteen.

Ekstaasi luokitellaan erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi. Se piristää, antaa voimakasta hyvänolontunnetta sekä lisää fyysistä suorituskykyä ja itsevarmuutta. Vaikutus kestää 4-6 tuntia. Ekstaasi voi aiheuttaa liikehäiriöitä, lihaskramppeja ja ruokahaluttomuutta. Lisäksi se nostaa verenpainetta ja pulssia ja aiheuttaa lämmönsäätelyhäiriöitä ja hampaiden kiristelyä. Pitkäaikainen käyttö lisää sydäninfarktin ja aivoverenvuodon sekä pysyvän aivovaurion riskiä.

Heroiini kuuluu opiaattien ryhmään ja vaikuttaa keskushermostoa lamaavasti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi hengityslaman riskiä. Vaikutuksena on mielihyvän tunnetta ja uneliaisuutta, mutta myös pahoinvointia. Heroiinin yliannostuksesta seuraa elintoimintojen lamaantuminen ja syvä tajuttomuus eli kooma, joka kestää yleensä muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, joskus vuosiakin.

Kokaiini stimuloi eli kiihottaa keskushermostoa. Se imeytyy verenkiertoon kaikilta limakalvoilta ja on luokiteltu erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi. Sen vaikutuksena on muun muassa mielihyvän tunnetta, energisyyttä ja hilpeyttä, mutta vaikutus voi olla myös päinvastainen aiheuttaen pelokkuutta ja vetäytyvyyttä. Kokaiini nostaa verenpainetta ja pulssia ja voi aiheuttaa kiihtymistä, vapinaa, lihaskouristuksia ja erilaisia aivoperäisiä kohtauksia, jopa tajuttomuuden ja äkkikuoleman. Erityisesti alkoholin kanssa kokaiinista tulee vaikutuksiltaan arvaamaton. Pitkäaikainen käyttö voi heikentää oppimiskykyä ja ruoansulatusta sekä aiheuttaa puutostiloja. Maksan toiminta häiriintyy ja kiusaksi jäävät unihäiriöt ja aistiharhat.

Kannabis on yleisnimitys erilaisista hamppukasveista saatavista valmisteista. Marihuana on valmistettu kasvin kuivatuista kukista, lehdistä ja varsiosista kun taas hasis on valmistettu pihkasta. Kannabis pysyy elimistössä pitkään ja sen poistumisaika voi olla jopa viikkoja. Sillä on sekä piristäviä että lamauttavia vaikutuksia ja se huonontaa esimerkiksi ajokykyä. Kannabis tekee ihmisestä joko sosiaalisen tai sisäänpäin kääntyneen ja voi voimistaa aistikokemuksia. Suuret annokset voivat aiheuttaa ahdistusta, vainoharhoja, paniikkimaisia tiloja ja sekavuutta. Nämä menevät yleensä ohi, kun aineen vaikutus lopulta lakkaa. Nuorena aloitettu käyttö heikentää oppimiskykyä ja älyllistä suoriutumista. Vaikka joissakin maissa kannabis on laillinen päihde, tulee muistaa, ettei turvallista huumausainetta ole olemassakaan.

LSD luokitellaan erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi ja se aiheuttaa aistiharhoja kuten näköhallusinaatioita ja aistikokemusten muuttumista. Ajan ja paikan taju voivat hämärtyä täysin, samoin oma minäkäsitys. Lisäksi LSD voi aiheuttaa pelko- ja ahdistuskokemuksia, sekavuutta sekä vainoharhoja. Mikäli seurauksena on psykoottinen tila, se voi kestää muutamia päiviä tai pidempään. Psykoosi on mielenterveyden häiriö, jolloin todellisuudentaju on hämärtynyt tai vääristynyt.

Huumeita käytetään monilla eri tavoilla, joista mikään ei ole riskitön. Suonensisäisten huumeiden käyttäjät ovat riskiryhmässä saada tulehduksia ja veren välityksellä tarttuvia virusinfektioita kuten B- ja C-hepatiitin tai HIV:n. Huumeet johtavat usein hallitsemattomaan käyttöön, jolloin huume ottaa vallan ihmisestä ja tämän aika kuluu huumeita itselleen hankkien ja niitä käyttäen. Tämä voi johtaa myös rikoskierteeseen, kun rahaa huumeostoksiin on saatava.

Päihdelinkki.fi -nettisivuilla voit tehdä huumeidenkäyttötestin.

YAD Youth Against Drugs -nettisivuilta löytyy paljon tietoa huumeista.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 17.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 11/15/2019 - 10:17
Päihtyneiden runo

Jos ei osu kohdalle omalle, voipi maailma päihteiden näyttää somalle.
Monelle viina lienee juomaa viisasten, toisille merkkinä kahleiden.
Viinapiruksi kutsumme, tuota ystävää joka rallattaa päässämme.
Sen ääni luokseen kutsuva, niin heleä eikä pois luotaan työntävä.
Annat sormen, varmasti vie koko käden. Varoituksen sanatkaan, eivät saa viinaa kavahtamaan. Uhrikseen ottaa piru aina heikoimmat, sielut jotka yössä hänelle vaeltavat. Alkuun leikki pirun kanssa hauskaa. Viinaa, kamaa, kukkaa, sutinaa. Muuttuu hiljalleen rinki raukkojen, tarvitsee jo tukea tiellä kotireittien. Ei kanna jalat, ei kankkusta kestä. Kuolema meinaa tulla eikä tuhoa kukaan estä. Kaaressa lentää oksennus, ei hätää kohta alkaa juhannus. Kansan juoma tuo jalo, ei muut ymmärrä vaikka juuri viinan takia meni myös talo. Karkuun juoksi perhe, hokivat pirun kanssa tanssi olleen erhe. Mutta niin rallattaa viinapiru edelleen, oi rakas juopponi, voit sitten haudassa käydä makuulleen. Syytä henkisen pahan ei tiedä uhri lain, mutta viinan lempi auttamassa on ain. Tarjoaa yhteiskunta katkoa sekä hoivaa, jottei katukuvassa heillä olisi ongelmaa. Sanovat juoppojen olevan pohjasakkaa, mut eivät nää ovat samaa kansaa. Jatkuu leikki vaarallinen, hakkaa pumppu, ei riitä kaljaa lavallinen. Yksin kotona verta sontii, lisää viinaa.. sillä lähtee mil tullukkii.
Samassa jamassa keskustan laidalla, niitä tosiystäviä jotka elää raadoilla. Viinahuikasta sinua hakkaa, jos liikaa omalla vuorolla naukkaa. Katkon kautta uusi alku, ei vieläkään lopu viinapirun laulu. Meni perhe ja ystävät, tehkööt perkele mitä lystävät. On mulla kainalossa pullo sorbusta, se jos mikä välittää musta! Niin jatkuu tie surullinen, viinan kanssa ei pare leikkiminen. Nuoret sitä ihannoi, aikuiset sillä karkeloi. Kolikon puoli toinen, on synkkä sekä sieltä paluu melkoinen. Jatkuu sulo viinaksen, sekä kaman takia jako perseiden. Jos et maksa, kroppasi on taksa. Raiskaus ei liene rikos, jos juoppo toisen kamaan kajos. Lapsena pienenä, ei miettinyt päivänä eräänä. Että viinan kanssa haluaa elämänsä elää, kohti kuoleman pesää. Lopun alkua tuo elämä kalsea. Ei kotia, ei rahaa, ei läheisiä, ei valoa. Tiellä alkoholistin tai narkkarin seuraa piru sua katseellaan ain. Tavallinen ihminen, jolle viina on aine ei niin vaarallinen. Ei kuule rallatusta pirun, luulee saaneensa siitä kivan kamun. Kerran kun taivut, se sinut nappaa.. niskaotteellaan kuristaa. Nousu siitä suosta paljon työtä vaatii, liian harva leikistä irti itsensä repii. Tulee ilta päihtyneen, ikkunasta katsoo elämänsä jäätyneen. Turta on sielu, ei tuntoa lain, ei onneksi lähtenyt piru taaskaan rinnaltain. Sisimmässään itkee, milloin hirttonaru pirun katkee. Joka yö rukoilee, auttakaa nyt joku ennen kuin musta elämä pakenee! Laskee yö päälle maan, menee juoppo sängylle makuulleen. Tuntee rinnassaan paineen, nousee paniikissa istuaalleen. Viikatemies viljan heistä korjaa, aina omansa ottaa. Aikaa lähtömme emme tiedä kukaan, mutta ikuisesti eläviä ei liene lainkaan. Hautaan vie tie päihdeiden, ellei toisin mene aika pirun kanssa kamppaillen. Toisille se on ollut elämää aina, toisilla ei lapsena huolet tällaiset paina. Siis kun kävelet kadulla ohi juopon, älä mieti häntä alle ruohon. On heilläkin tunteet ja ihmisarvo, On jonkun isä tai vaikka vaimo. Heilläkin oikeus elää päällä maan, ei heitä päin ole oikeutta räkiä lainkaan. Kun osuu kohdalle omalle, tuo pirun laulu joka kuullostaa somalle. Silloin tiedät laulumme saman, jonka sanat soi läpi elämän;
"Tule kanssain oi heikko lapsonen, sinut turvaan otan alle siipien. Kanssas olen vaikka muut hylkää, annan viinaa sekä rakkautta syvää. Et tarvitse muita, vain puiston penkkiä ja tutinoita. Perheesi jorinat, ovat paskaa heidän horinat. Älä minua jätä, viinapirua tätä. Mene alkoon ja nosta lippu salkoon! Juhla voi alkaa kanssa muiden ihmisten, voit olla osa heitä läpi juhlapyhien. Kukaan ei ongelmaasi huomaa, jos otat vähän vain viinaa. Miksi hakea ammattiapua, kun olemassa on piriä. Tykillä suoneen tai kautta suolen, saat namia maittavaa sitä päihdettä ihanaa. Älä kuuntele muita, vaan minua. Sillä ylitse muiden minä rakastan sinua!"
Tuli aamu, aurinko nousi. Poissa on juoppo, koitti kuoleman aatto. Ei kestänyt keho leikkiä pirun, poissa on jonkun rakas kotipolun.
Muistoksi rakkaille jäi taisto läpi elämän, viinapirun laulut ja haju viinan terävän. Kun joku toinen, ken tätä tuskaa ei tuntenut ole lain.. avaa pullon ja naureskelee vain. Jollekkin toiselle se symboli on kuolemasta, päihteistä ja helvetistä. Hetkeksi pysähdy ja mieti, tunkeeko korvaasi vielä pirun kieli. Laulaako sulle se suloja sointuja. Niillä kaivaa se teille lisää hautapaikkoja. Syy yksin ei ole pirussa, on monta mutkaa päihdemaailmassa. Mutta muistakaa te muut kansalaiset, jotka valtion lipun alla seilailevat. Jotka sokeita ovat ongelmalle, joka nurkan takana uhria hakevat saatille. Joku teistä on aina seuraava, onko viina ystävä sinulle vai tie kuoleman porteille?