Alkoholi on laillinen päihde, jonka vähittäismyynnissä on ikärajat. 18 vuotta täyttänyt saa ostaa alle 22 % juomia kuten olutta, siideriä ja viiniä. Yli 22 % alkoholijuomia, kuten viinoja, brandyä, viskiä ja likööriä saa ostaa täytettyään 20 vuotta.
Kaikkien alkoholijuomien hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta, ja vahvojen juomien hallussapito alle 20-vuotiailta. Ravintolassa ja anniskelualueella kaikkien alkoholijuomien ikäraja on 18 vuotta. Jos olet täysi-ikäinen ja välität alkoholia alaikäiselle, syyllistyt rikokseen.
Suomen laki kieltää moottoriajoneuvon kuljettamisen, kun veren alkoholipitoisuus ylittää 0,5 promillea. Älä harkitse ajoneuvon kuljettamista alhaisemmillakaan promilleilla, koska alkoholi heikentää ajattelua ja reaktionopeutta. Kun toimit vastuullisesti, ajattelet myös muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.
Alhainen määrä alkoholia voi virkistää ja vilkastuttaa sekä kohottaa mielialaa. Siksi alkoholin käyttö erilaisissa juhlissa on hyvin yleistä. Jos haluat juhlia ilman alkoholin nauttimista, et ole velvollinen perustelemaan sitä kenellekään. Mieti jo etukäteen, miten taloutesi kestää alkoholin; montako euroa köyhempi olet esimerkiksi baari-illan jälkeen? Pitkäaikaisempi ostos, hankinta tai haaveen toteuttaminen, esimerkiksi matka ulkomaille, tuottaa sinulle iloa enemmän, varsinkin jos olet onnistunut säästämään rahat.
Muista omat rajasi juomisessa, sillä alkoholilla on ei-toivottuja vaikutuksia: pahoinvointia ja kömpelyyttä sekä onnettomuusalttiutta. Oletko kadottanut tavaroitasi, onko kuntosi laskenut tai oletko menestynyt huonommin opinnoissasi? Koetko joutuvasi useammin vaikeuksiin kuin muut? Jos tällaista on tapahtunut, ole rehellinen itsellesi ja mieti, miten merkittävä yhteys on näillä haitoilla ja juomisella.
Alkoholi laskee arvostelukykyä ja vähentää estoja. Runsas kertajuominen voi aiheuttaa oksentelua, kuivumista, hengitysvaikeuksia ja tajuttomuuden. Myös sekavuustila on mahdollinen. Alkoholi voi aiheuttaa akuutin haimatulehduksen. Pitkäaikaisessa käytössä juominen johtaa jopa henkiseen taantumiseen ja erilaisiin ravitsemushäiriöihin. Miehillä impotenssi, kivesten surkastuminen ja hedelmättömyys ovat usein pitkäaikaisen käytön seurauksia. Naisille voi ilmaantua munasarjojen toimintahäiriöitä, kuukautishäiriöitä ja hedelmättömyyttä. Alkoholi myös kohottaa rintasyöpäriskiä.
Testaa alkoholinkäytön riskisi Päihdelinkki.fi -nettipalvelun testissä. Päihdelinkki.fi -nettipalvelussa on myös muita tietovisoja, joilla voit testata tietosi!
Lue rattijuopumuksesta Liikenneturvan nettisivuilla.
Tipaton - alku jollekkin uudelle. Lue tipattoman tammikuun hyödyistä Tipaton -nettisivuilla.
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet valikon kautta.
Sivu päivitetty viimeksi 17.03.2021.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.