Tärkein asia, joka vuokralaisen tulee muistaa, on maksaa vuokra viimeistään sopimuksessa määriteltynä päivänä. Sopimuksessa on määritelty myös vuokran suuruus ja sen korotusperusteet. Yleensä vuokraa voidaan korottaa ainoastaan sopimuksen korotusehtojen perusteella tai jos vuokralainen suostuu korotukseen. Jos asuntoon tehdään peruskorjausta tai muuta suurempaa asunnon tasoa kohottavaa remonttia, voi myös tämä nostaa vuokraa.
Mikäli et jostakin syystä pysty maksamaan vuokraa ajallaan, tulee asiasta heti ilmoittaa vuokranantajalle. Hänen kanssaan on mahdollista neuvotella maksun lykkäämisestä. Loputtomasti vuokrien maksamista ei voi lykätä, vaan ne tulee suorittaa sovitussa ajassa.
Vuokralaisen velvollisuus on pitää asunnosta hyvää huolta. Hän ei saa silti tehdä remonttia asuntoon ilman vuokranantajan lupaa. Vuokranantajan tehtävä on huolehtia asunnon korjaamisesta ja kunnossapidosta.
Jos vuokra-asunnossasi hajoaa jotakin, ota heti yhteyttä vuokranantajaan ja huoltoyhtiöön. Vuokralainen on vastuussa aiheuttamistaan vahingoista asunnossa; myös niistä, jotka hänen vieraansa ovat aiheuttaneet. Muista, että taloyhtiöissä hiljaisuus alkaa yleensä klo 22 tai 23. Moni vuokranantaja vaatii nykyään kotivakuutuksen ottamista ehtona vuokrasopimukselle. Kotivakuutuksen saa vakuutusyhtiöstä. Niitä kannattaa vertailla, sillä niiden hinnoissa ja siinä, mitä ne korvaavat, on suuria eroja.
Vuokralaisen oikeuksiin kuuluu asuminen hyväkuntoisessa asunnossa, jossa esimerkiksi jääkaappi ja lämmitys toimivat. Jos vuokranantaja ei huolehdi tarvittavista korjauksista, on vuokralaisella oikeus purkaa sopimus. Näin myös siinä tapauksessa, että asunnossa asuminen aiheuttaa asukkaalle terveydellistä vaaraa. Muista tehdä aina kirjallinen vuokrasopimus. Sopimus voi olla toistaiseksi voimassaoleva tai määräaikainen. Jos sinulla on määräaikainen vuokrasopimus, neuvottele vuokranantajan kanssa sopimuksen mahdollisesta päättymisestä aikaisemmin. Sopimuksessa tulee lukea, miten ja millä aikataululla vuokrasopimus voidaan päättää.
Jos asuntoon tehdään asumismukavuuteen selvästi vaikuttava remontti, esimerkiksi putkiremontti, asukkaalla on oikeus vuokran alennukseen ajalta, jolloin remontti vaikeuttaa asumista.
Vuokrattukin asunto on oma koti. Vuokranantajalla ei ole oikeutta tulla asuntoon ilman lupaasi, vaikka hän asunnon virallinen omistaja olisikin. Jos asuntoon on tehtävä remonttia tai sen kuntoa on muista syistä tutkittava, vuokralainen ja vuokranantaja sopivat yhdessä sopivan hetken vierailla asunnossa.
Lue lisää vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista Nuorisoasuntoliiton nettisivuilta.
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.
Sivu päivitetty viimeksi 25.03.2021.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää
Esko
Minulta meni rikki astianpesukone helmikuussa ja vuokranantajalla kesti 3kk (tähän päivään) asti tuoda kyseinen kone minulle. Kuinka paljon olen oikeutettu pyytämään vuokranalennusta, kun vuokranantaja ehdotti vain yhden vesimaksun määrää?
Nuortenelämä Riina
Jos koet, että alennuksesi ei ole kohtuullinen, ole ensisijaisesti yhteydessä suoraan vuokranantajaan ja koeta neuvotella parempi alennus. Voit tarkistaa myös vuokrasopimuksesta, löytyisikö siitä tilanteeseen lisätietoa.
Tarvittaessa lisää tietoa ja neuvontaa tilanteeseesi saat kuluttajaneuvonnasta. Lue lisää, miten toimia: www.vuokralaiset.fi/tietopaketti-vuokralaisille/riitojen-ratkaisu/
Terveisin, Riina
Johanna
Nuortenelämä Riina
Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Soe Reh
Nuortenelämä Riina
Tsemppiä ja mukavaa kevättä! :)
T. Riina