Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Muuttajan muistilista

Muuttohetkellä on paljon tärkeää muistettavaa. Muistilista helpottaa kiireiden keskellä asioiden hoitamista.

Tee muuttoilmoitus. Tämä on tärkeää, jotta postisi löytää perille uuteen osoitteeseesi. Lain mukaan ilmoitus tulee tehdä viikon kuluessa muutosta. Tee muuttoilmoitus verkkopankkitunnuksilla osoitteessa posti.fi/muuttoilmoitus (avautuu uuteen välilehteen). Muuttoilmoituksen voi myös hakea paperiversiona täytettäväksi Postista tai maistraatista.

Tee osoitteenmuutokset. Uutta osoitettasi tarvitsevat pankki, puhelin- ja nettioperaattori, vakuutusyhtiö, oppilaitoksesi, työnantajasi, tilaamasi lehdet sekä tietysti ystävät ja sukulaiset. Monet yritykset saavat uuden osoitteen väestötietojärjestelmästä, jonne tieto siirtyy muuttoilmoituksella.

Tee sähkösopimus. Irtisano vanha sopimuksesi ja solmi uusi jo ennen muuttoa. Sähkö kannattaa kilpailuttaa, jotta saisit mahdollisimman sopivan sähkösopimuksen. Esimerkiksi Vertaaensin.fi-verkkopalvelussa voit vertailla sähkösopimuksia (avautuu uuteen välilehteen)

Ilmoita muutostasi. Tiedon tarvitsevat sekä vanhan että uuden asuntosi isännöitsijät. Isännöitsijän tiedot voivat löytyä netistä, taloyhtiön porraskäytävän ilmoitustaululta tai vuokrasopimuksen liitteistä.

Luovuta kaikki entisen asuntosi avaimet isännöitsijälle tai asunnon omistajalle.

Hae tarvittaessa asumistukea. Tarvittavat Kelan asiakirjat kannattaa täyttää jo hyvissä ajoin. Hakemuksen voi laittaa jo eteenpäin, vaikka kaikki tarvittavat liitteet eivät vielä olisikaan sen mukana. Ne voit täydentää myöhemmin. Asumistukea voi hakea joko Kelan verkkopalvelussa tai paperisella lomakkeella, jonka voi tulostaa Kelan sivuilta tai hakea Kelasta täytettäväksi. Lue lisää asumistuesta Kelan sivuilta (avautuu uuteen välilehteen)

Hanki tarvittaessa uusi nettisopimus uuteen asuntoosi, mikäli siinä ei ole sellaista jo valmiiksi.

Harkitse kotivakuutuksen hankkimista. Useissa asunnoissa kotivakuutus on vuokrasopimuksen solmimisen ehto.

Hanki asuntoon palovaroitin, jos siellä ei sellaista ennestään ole. Tarkista sen toimivuus. Asunnon jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä varten tarvitaan palovaroitin. Tutustu uuden asuntosi pelastautumisohjeisiin, jotka saat isännöitsijältä.

Siivoa vanha asuntosi.

Muuttajan muistilistoja on tarjolla netissä runsaasti. Katso esimerkiksi:

Ota vinkkiä perusteelliseen muuttosiivoukseen:

Katso Marttojen vinkit wc:n pesuun:

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 6.7.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.