Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Mistä asunto?

Vuokra-asuntoa etsivän kannattaa seurailla tiiviisti vuokra-asuntoihin keskittyviä verkkosivustoja ja lehtien Vuokrataan-palstoja. Lisäksi voi jättää oman Halutaan vuokrata -ilmoituksen. Vapailla markkinoilla on tarjolla runsaasti vuokra-asuntoja, mutta koulujen alkamisen aikoihin niistäkin on kilpailua, kun opiskelijat muuttavat opiskelupaikkakunnalleen. Mitä tarkemmat kriteerit asumiselle asettaa, sen hankalampaa sopivan asunnon löytäminen usein on.

Opiskelijan on mahdollista hakea opiskelija-asuntoa. Suurimmissa opiskelijakaupungeissa toimii opiskelija-asuntosäätiö, joka välittää niin soluja kuin isompia perheasuntojakin, usein hyviltä paikoilta opiskelupaikkojen läheltä. Kun tieto opiskelupaikasta tulee, kannattaa lähettää heti hakemus, mikäli tällaiseen asuntoon haluaa. Joka kolmas opiskelija asuu opiskelija-asunnossa.

Vuokra-asuntoja välittävät myös muut toimijat. Ne voivat olla kansallisia koko Suomen kattavia tai vain tietyn kunnan alueella toimivia yrityksiä, yhtiöitä tai säätiöitä. Niiden asunnoista löytyy parhaiten tietoa netistä joko toimijan omilta sivuilta tai sivustoilta, joihin on koottu yhteen kaikki vapaat vuokra-asunnot. Myös kunnilla on tarjolla vuokra-asuntoja.

Kiinteistövälittäjät paitsi myyvät asuntoja, ottavat toisinaan myös vuokra-asuntoja välitettäväksi. Heidänkin sivujaan kannattaa tutkia. Yksi mahdollisuus on myös ostaa asunto omaksi, mikäli pääomaa on tarpeeksi.

Mitä aikaisemmin on liikkeellä asunnon etsinnässä, sen paremmat mahdollisuudet sopivan asunnon löytymiselle ovat. Joskus on silti tyydyttävä sellaiseenkin vaihtoehtoon, joka ei ehkä ollut se mieluisin, sillä etenkin syksyllä opiskelijapaikkakunnilla kilpailu asunnoista on kovaa ja nuorilla on kiire päästä muuttamaan ja aloittamaan opintonsa. Opintojen lomassa on mahdollista etsiä uutta ja sopivampaa asuntoa.

Nuorisoasuntoliiton asunnot ovat tarkoitettu 1829-vuotiaille työssä käyville ja työelämään hakeutuville nuorille. Voit hakea niitä Nuorisoasuntoliiton nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).  

Tietoa opiskelija-asuntojen tarjoajista löydät Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Ymparisto.fi-palvelun asumisen osiossa (avautuu uuteen välilehteen) kerrotaan asumisen eri muodoista ja niiden erityispiirteistä.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 8.7.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.