Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Asumisen päättyessä

Mikäli päätät vaihtaa asuntoa, mahdollinen aiempi vuokrasuhde tulee irtisanoa kirjallisesti kuukautta aikaisemmin. Jos taas vuokranantaja päättää vuokrasuhteen, se tulee tehdä kolmea kuukautta ennen. Jos sopimus on ollut voimassa vähintään vuoden, irtisanomisaika vuokranantajan taholta on puoli vuotta. Näitä ei voi sopimuksella lyhentää.

Määräaikainen sopimus päättyy ennalta sovittuna päivänä. Jos sopimuksen haluaa päättää tätä aiemmin, on siihen saatava suostumus vuokranantajalta tai päätös tuomioistuimelta.

Vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen millä tahansa hyvän tavan mukaisella perusteella. Tällaisia ovat esimerkiksi asunnon tarvitseminen omaan käyttöön tai sen myyminen. Tällöin vuokranantajan on annettava asiasta kirjallinen irtisanomisilmoitus, jossa kerrotaan vuokrasuhteen päättymisajankohta ja syy irtisanomiselle.

Jos vuokralainen jättää vuokran toistuvasti maksamatta, vuokrasopimus on mahdollista purkaa. Sopimus on purettavissa myös silloin, jos vuokralainen luovuttaa huoneiston toisen käyttöön vastoin lain säännöksiä. Näissä tapauksissa vuokralaista ei tarvitse edes varoittaa, vaan sopimus voidaan purkaa heti. Jos huoneistoa käytetään muihin kuin sopimuksessa määriteltyihin tarkoituksiin, vuokralaisen asunnossa vietetään häiritsevää elämää, vuokralainen laiminlyö asuntonsa hoitoa tai rikkoo asuntoa, hän saa aluksi varoituksen. Varoituksen tarkoituksena on antaa vuokralaiselle mahdollisuus korjata käytöstään.

Muuttopäivä on sopimuksen päättymispäivän jälkeinen arkipäivä, ellei toisin sovita. Muuttopäivänä vuokralaisen on jätettävä puolet asunnosta vuokranantajan käytettäväksi ja seuraavana luovutettava se kokonaan. Muutto sujuu joustavammin, kun vanha asukas, vuokranantaja ja uusi asukas ovat sopineet pelisäännöt muutosta selviksi.

Kun vuokrasuhde päättyy, vuokranantajan on palautettava takuuvuokra viipymättä vuokralaiselle, mikäli kaikki vuokrat on maksettu ja asunto on kunnossa. Avainten luovutuksesta sovitaan yhdessä vuokranantajan ja mahdollisesti uuden asukkaan kanssa.

Nuortenelämä.fi:n Muuttajan muistilistasta voit tarkistaa kaikki muuttoon liittyvät huomiot.

Vuokrasopimuksen päättymisen pelisäännöt voit lukea Vuokraturvan nettisivuilta.

Nuorisoasuntoliiton sivuilta voit lukea lisää vuokrasopimuksesta ja löydät sieltä myös vuokrasopimusmallin.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 25.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.