Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Tulot & menot

Arviota siitä, paljonko tuloja ja menoja kertyy, kutsutaan budjetiksi. Kotona asuvilla nuorilla voi olla sovittu viikko- tai kuukausiraha, jolla nuoren on maksettava omat menonsa. Omat menot kannattaa sopeuttaa saatuun rahaan. Joskus jostakin mieliteosta on luovuttava, jotta saa rahat riittämään. Tätä kutsutaan rahan budjetoinniksi: mihin tarvitsen rahaa oikeasti ja mikä ostos voi odottaa?

Omaa rahankäyttöä voi seurata yksinkertaisella kirjanpidolla. Säilyttämällä jokaisen ostoksen kuitin tai kirjaamalla kuluneen summan ylös, voi kuukauden päästä arvioida, millä tasolla oma kulutus on. Jos saadut rahat eivät millään riitä kattamaan kulutusta, on ostoksia joko vähennettävä tai keksittävä uusia keinoja saada lisää rahaa. Perheissä on erilaisia tapoja rahoittaa nuoren elämää. Toisinaan nuori voi tienata hieman lisää taskurahoja tekemällä pieniä kotitöitä tai muita sovittuja asioita. Suunniteltu rahankäyttö vaatii harjoittelua.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun muuttaa kotoa omilleen, kannattaa opetella toimivan budjetin laadinta. Opiskelijan tai työssä käyvän nuoren rahat ovat usein tiukilla. Rahaa kuluu asumiseen, paikasta toiseen liikkumiseen, puhelimeen ja nettiin, ruokaan, harrastuksiin ja vaatteisiin. Myös iltariennot voivat syödä loven budjettiin. Pelkkien tukien varassa eläminen voi osoittautua haasteelliseksi, jolloin kysymykseen voi tulla esimerkiksi osa-aikaisen työn hankkiminen. Työn ja koulun yhdistäminen on toisinaan raskasta, mutta tällöin stressi rahojen niukkuudesta voi helpottaa.

Myös työttömyys voi viedä talouden tiukille. Kannattaa selvittää tarkasti, mihin kaikkiin tukiin on oikeutettu. Tässä asiassa auttaa esimerkiksi Kela tai työvoimatoimisto. Jos työttömyys tulee yllätyksenä, voi aluksi olla vaikeaa suhteuttaa kulutus alentuneisiin työttömän tuloihin. Monet palvelut ovat sekä opiskelijalle että työttömälle onneksi edullisempia. Esimerkiksi uimahalliin tai bussiin mennessä kannattaa selvittää, onko hinnastossa alennushintoja eri ryhmille.

Vaikka taloustilanne olisi hyvä ja rahat tuntuisivat riittävän kaikkeen tarpeelliseen, oman talouden hallinnasta on aina hyötyä. Oletko oman taloustilanteesi herra? Tee Marttojen taloustesti!

Apua raha-asioihin, oman talouden suunnitteluun sekä oman palkan ymmärtämiseen saat Ota palkkasi haltuun -oppaasta.

Erilaisia kirjanpito- ja taloussuunnitelmapohjia löydät Marttojen nettisivuilta.

Pennon nettisivuilla voit pitää kirjaa jokapäiväisistä menoistasi ja tulostasi.

Kesytä sisäinen finanssimörkösi Zaldon nettisivuilla.

Tietoa yhteiskunnan tukimuodoista opiskelijoille ja työttömille saat Kelan nettisivuilta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilta löydät selkokielisen rahankäytön oppaan.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 16.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 08/10/2020 - 13:56
itte latasin tommosen tulot ja menot sovelluksen voisin sannoo ett hemmetin hyvin toimii suosittelen kaikien kokeilevan
Ma, 08/10/2020 - 14:25
Hei, kiva kuulla hyvästä kokemuksesta! Hyvä vinkkaus. :)
T. Riina
Ma, 05/11/2020 - 14:44
On hyvä
To, 03/19/2020 - 13:07
Hyvä jos nykyään opetetaan nuorille miten noita tukia haetaan. Itse en tajunnut hakea kuin asumistukea ja opintotukea jonka vuoksi lähti luottotiedot kun ei ollut rahaa vuokraan (~900€)
Luottotiedottomana tuleekin sitten palkkatyöhön mentäessä ulosotto, mikä vie suurinpiirtein saman verran kuin verot. Eli suurin osa palkasta katoaa ennen kuin ehtii edes tilille, minkä takia toimeentulotuella voi olla jopa kannattavampaa elää kuin käydä töissä, mikäli palkka on alle 3000€ tjsp...