Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Spartips

Man har inte alltid råd att köpa det man vill. Om det inte är möjligt att få arbete och om man inte kan hjälpa sina släktningar/grannar för att tjäna pengar, är det värd att bekanta sig med spartips. Det är inte alltid möjligt att tillämpa alla tips på sitt eget liv, men kanske några av dessa tips kan hjälpa dig till att hitta inspiration och att kunna lägga undan pengar.

I skolan kan Du äta gratis och det lönar sig att utnyttja detta under skoldagen. Om Du är hungrig före lunchen eller före träningspasset efter skolan, kan Du ta vägkost med dig hemifrån. Till exempel med bröd, frukt(sallad), yoghurt eller smoothie kan sparas pengar på längre sikt därför att priser i kiosker, automater och småaffärer är högre än om dessa gjorts själv.

I affärer bör Du inte alltid följa efter eller slå till på erbjudanden därför att dessa ändå kan vara ibland dyrare än affärens eget varumärke. Det lönar sig att fatta ditt köpbeslut på grund av ursprungsland, priset per kilo och förhållande mellan pris och kvalitet. Mathandla när Du är mätt för att kunna undvika felköp och ta egen köpkasse med dig i stället för att köpa en plastpåse.

Du ska inte köpa kläder enligt förändringar i modet; det blir förmånligare att köpa några tidslösa klädesplagg som inte blir omoderna och som är lätta att kombineras med andra plagg. Det lönar sig att utnyttja realisationer efter helgerna. Efter sommaren kan Du köpa kläder för nästa sommar ur realisationer och vinterkläder tvärtom. Om Du köper sällan kläder, köp litet dyrare kläder; om Du ofta lägger ut pengar till kläder, köp billiga(re) kläder. Sälj gammalt lösöre på (nät)loppmarknaden, Du kan tjäna litet pengar också på detta sätt.

Du kan jämföra pris på kläder, anslutningar och elektroniska produkter på nätet. Många elektronikaffärer säljer produkter som presenterats i affären till ett förmånligare pris. Dessa produkter är alldeles användbara.

Om Du brukar använda mycket tjänster anknutna till musik eller film, är det billigare att skaffa bara ett användarkonto och dela det tillsammans med andra familjemedlemmar. Det lönar sig inte alltid att gå på bio med kompisar utan en leffakväll kan också arrangeras hemma med tanke på knytkalaset. Det blir billigare för en flitig filmtittare att betala månadsavgift till direktuppspelningstjänst eller hyra leffor på nätet jämfört med vad som det skulle kosta att hyra flera DVD- eller Blu-ray -skivor. Det lönar sig att använda kostnadsfria webbtillämpningar i telefonsamtal och kommunikation.

Många läroanstalter erbjuder tjänsterna till ett förmånligare pris, så att angående till exempel frisör- eller herrfrisörtjänster kan Du spara mycket pengar genom att utnyttja elevarbeten. Är Du intresserad av motion, kan Du utnyttja kostnadsfria motionserbjudanden samt ta reda på vilka slags styrvideor anknutna till motionsaktiviteter finns tillgängliga på nätet eller i biblioteket. Annars kan Du besöka biblioteket kostnadsfritt och läsa där de nyaste tidningarna och böckerna samt låna musik och filmer.

Du kan lägga undan ett visst belopp månadsvis. Tio euro per varje månad utgör redan 120 euro per år.

Kom ihåg att välstånd inte bestämmer människans värde. Därför behöver Du inte skämmas trots att Du själv inte skulle ha råd till något sådant som andra har eller äger.

Mera tips på Martha-organisations webbsidorna: spartips och spartips broschyr.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.