Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Laskut maksamatta?

Jokaisessa laskussa on eräpäivä, jolloin lasku tulee viimeistään maksaa. Maksaminen tapahtuu kätevimmin suoraveloituksena, jolloin toistuva lasku lähtee tililtä automaattisesti eräpäivänä. Sopimus suoraveloituksesta tehdään pankin ja laskuttavan yrityksen kanssa. Tällöin tilillä on oltava eräpäivänä rahat laskun maksamista varten. Verkkopankissa asiointi tekee laskujen maksamisesta sujuvaa, ja sen avulla tuloja ja menoja on helppo tarkkailla.

Joskus laskujen maksamiseen ei riitä rahaa. Tällainen tilanne voi tapahtua kenelle tahansa, mutta toistumaan sitä ei kannata päästää. Hyvin hoidetut raha-asiat helpottavat elämää.

Jos laskuun ei ole rahaa, kannattaa ottaa yhteyttä laskun lähettäjään hyvissä ajoin ennen eräpäivän umpeutumista. Usein eräpäivästä voidaan joustaa ja siirtää sitä myöhemmäksi. Toisinaan eräpäivän muuttamisesta menee siirtomaksu. Eräpäivän siirron yksityiskohdista neuvotellaan suoraan laskun lähettäjän kanssa. Laskujen eräpäiviä ei voi siirtää loputtomiin, vaan laskut on maksettava ja niihin on järjestettävä rahaa.

Laskun maksamatta jättäminen johtaa maksumuistutukseen. Jos lasku sittenkin jätetään maksamatta, voi seurauksena olla kirje perintätoimistosta. Velkojalla on oikeus periä viivästyskorkoa koko perinnän ajalta.

Jos laskuja jättää toistuvasti maksamatta, voi saada maksuhäiriömerkinnän. Se säilyy rekisterissä 2-4 vuotta ja vaikeuttaa elämää monin eri tavoin. Se voi olla este luottokortin, vuokra-asunnon ja opinto- tai asuntolainan saamiselle. Maksuhäiriöisen henkilön on myös vaikeampaa solmia osamaksusopimuksia ja saada puhelin- tai nettiliittymää. Laskun maksamatta jättäminen ei ole pikkujuttu.

Mikäli maksumuistutukset eivät tehoa, velkoja voi viedä asian käräjäoikeuteen. Asian edetessä tuomioon velkoja saa periä saatavansa ulosoton kautta. Ulosottomies voi lyhentää velkaa suoraan laskun maksamatta jättäneen palkasta tai omaisuudesta. Muutamien kymppien maksamaton lasku voi siis johtaa melkoiseen tapahtumaketjuun, joka tulee kalliiksi niin maksamatta jättäneelle henkilölle kuin yhteiskunnallekin.

Jos rahat eivät riitä laskuihin, neuvoja pähkinänkuoressa saat Marttojen sivuilta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta löydät toimintaohjeita omien raha-asioiden hallintaan.

Opi taloudenhallintaa ja kesytä sisäinen finanssimörkösi Zaldon sivuilla.

Maksu myöhässä? Mitä nyt? Lue lisää Maksu Myöhässä -sivuilta.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 4.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 01/29/2016 - 14:07
Artikkelissa oli hyvin selitetty perusasiat. Löysin myös googlettamalla tällaisen blogipostauksen http://www.vertaaensin.fi/blog/7-neuvoa-parempaan-taloudenhallintaan jossa kerrotaan yleisiä neuvoja taloudenhallintaan. Mielestäni ihan hyviä pointteja, vaikka osa saattaa ollakin itsestäänselvyyksiä..