Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Omasta rahatilanteesta huolehtiminen on tärkeää. Kun tulot ja menot ovat tasapainossa keskenään, tilanteita voi ennakoida, laskujen maksaminen sujuu vaivatta ja tarpeellisiin ostoksiin on varaa.

Joskus taloudellinen tilanne pääsee kuitenkin horjumaan: yllättävä menoerä syökin ison osan rahoista ja voi vaikeuttaa elämää. Tällöin kannattaa miettiä, mikä olisi paras ratkaisu asian selvittämiseksi: rahan säästäminen, lainaaminen vai maksujen uudelleensopiminen.

Mikäli rahat ovat usein tiukilla, laskut maksamatta ja velkataakkaa alkaa uhkaavasti kertyä aina vain lisää, on talous syytä saada kuriin. Tällöin on pysähdyttävä miettimään, kuinka omaa talouttaan hoitaa, ja suunniteltava, kuinka ongelmilta vältytään jatkossa.

Huonosti hoidettuihin raha-asioihin ei tule suhtautua kevyesti, sillä niillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset. Pienet maksamatta jääneet laskut voivat johtaa maksuhäiriömerkintään ja olla esteenä myöhemmin, kun haluaisit vaikkapa vuokrata tai ostaa asunnon, pyytää pankista lainaa tai anoa luottokorttia.

Haluatko massimaisteriksi? Kehitä taloustaitojasi Poikien Puhelimen 40 minuutin pituisella Massimaisteri-verkkokurssilla! Massimaisteri on tarkoitettu kaikille 13–18-vuotiaille. Kurssin jälkeen saat todistuksen kurssin suorittamisesta. Lue lisää ja ala massimaisteriksi (avautuu uuteen välilehteen)!

Kuluttajaliiton sivuilta voit lukea lisää omasta taloudesta (avautuu uuteen välilehteen)

Tarvitsetko neuvoja talousasioissa? Kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 25.8.2022.