Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Turvallinen netinkäyttö

Kun kirjoitat sisältöä tai lisäilet kuviasi nettiin, muista, että ne saattavat säilyä siellä ikuisesti kaikkien nähtävänä. Nolo kuva saattaa siis tulla vastaan vielä kymmenen vuoden päästäkin, vaikka luulit poistaneesi sen muiden näkyviltä.

Jotta toiset eivät väärinkäyttäisi tunnuksiasi tai yhteystietojasi, kaikki salasanat kannattaa pitää vain omana tietonasi ja vaihtaa aika ajoin. Ne eivät kuulu kenellekään, eivät edes parhaalle kaverille. Oikeat viralliset tahot eivät koskaan kysele eivätkä tarvitse salasanojasi tai tunnuslukujasi. On olemassa tapauksia, joissa esimerkiksi pankista on lähetetty viesti, jossa tiedustellaan tunnuslukuja. Nämä viestit eivät ole oikeasti pankin lähettämiä, vaan huijauksia, joilla kalastellaan yksityisten ihmisten tietoja rikollisissa tarkoituksissa.

Vaihda salasanoja siis riittävän usein, ja ainakin viimeistään silloin, kun epäilet jonkun toisen saaneen vihiä salasanastasi. Älä käytä samaa salasanaa eri nettipalveluissa. Hyvä salasana sisältää numeroita ja kirjaimia, jotka eivät tarkoita mitään. 123abc tai KaisaK eivät ole hyviä salasanoja, sen sijaan TR54vb2 on. Hyvä salasana syntyy muistettavasta lauseesta, esimerkiksi ”Kaisalla on kaksi kalaa”, Kaio2kal.

Mikäli osallistut netissä yhteystietoja vaativiin kilpailuihin, lue aina ensin kilpailun säännöt. Näin saat selville, mihin tarkoitukseen tietojasi tullaan käyttämään. Jos et halua suoramainontaa, laita rasti sen kieltävään kohtaan. Kun asennat uusia sovelluksia kännykkään tai sosiaalisen median palveluihin, muista lukea käyttöohjeet.

Nettikeskusteluissa on mahdollista kohdata ihmisiä, jotka eivät ole sitä, mitä he väittävät olevansa. Juttukaverina voi olla aikuisia, jotka vaikuttavat mukavilta, mutta joilla onkin hämärät tarkoitusperät ja jotka saattavat yrittää houkutella nuorta esimerkiksi seksuaalisiin tekoihin. Jos aiot tavata kasvokkain uuden nettituttavan, sovi tapaaminen julkiselle paikalle ja ota mukaasi vaikkapa pari kaveria. Kerro tapaamisesta myös jollekin aikuiselle. Jos henkilö epäilyttää, poistu paikalta nopeasti. Älä koskaan anna yhteystietojasi tuntemattomille.

Tietoturva on netissä tärkeää ja sen tunteminen alkaa koneen avaamisesta. Opettele käyttämään tietokonettasi oikein. Ovatko virustorjuntaohjelmat ajantasaisia? Mitä tarkoittaa palomuuri? Millainen nettiyhteys minulla on, entä käyttöjärjestelmä? Pahin tietoturvariski on käyttäjä itse. Tuntemalla oman koneensa estää parhaiten esimerkiksi haittaohjelmien pesiytymisen.

Jos käyt netissä kauppaa, varmistu vastapuolen luotettavuudesta. Jos nettikauppa epäilyttää, on parempi hankkia tuotteet muualta. Muista säilyttää kuitti ostoksistasi.

Lue lisää netissä myymisestä ja ostamisesta Nuortenelämä.fi:n Osta ja myy netissä -osiosta.

Testaa Väestöliiton sivulla, surffailetko turvallisesti verkossa.

Lue tietoturvaohjeet, -neuvot ja -vinkit Kyberturvallisuuskeskuksen nettisivuilta.

Väestöliiton nuorten sivuilta löydät tietoa turvallisesta netin käytöstä

Pelastakaa Lapset ry:n sivuilta löydät tietoa ja tukea digitaalisesta hyvinvoinnista ja oikeuksistasi

Epäiletkö tulleesi huijatuksi netissä? Kuluttajaliiton hujiausinfo.fi-sivustolta saat tietoa ja neuvontaa tilanteeseesi

Katso Mekun tuottama video nettituttujen tapaamisesta ja yksityisyysasetuksista:

 

 Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 11/10/2020 - 11:53
peppu
Ma, 11/09/2020 - 13:27
wooow kiinostaa palion.
To, 10/29/2020 - 10:03
* ei kiinosta :DDDD

*kommentista poistettu asiatonta sisältöä. -moderaattori
Ma, 04/01/2019 - 10:54
moikka
Ti, 08/25/2020 - 10:06
Moi! :)