Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Nettikiusaaminen

Nettikiusaaminen ilmenee monin eri tavoin. Se voi olla esimerkiksi pilkkaamista, uhkailua, toisen henkilön yksityisten tietojen levittämistä tai toisena ihmisenä esiintymistä. Pienikin vitsiksi tarkoitettu pila voi saada yllättäen suuret mittasuhteet.

Kiusaaja voi olla tuttu tai tuntematon. Toisinaan koulussa tapahtuva kiusaaminen jatkuu myös netissä, mikä tekee kiusan kohteena olevan tilanteesta erityisen tukalan, kun missään ei saa olla rauhassa. Tietynlaisilla palstoilla aikuisten poissaolo ja valvonnan vähäisyys saattavat houkutella kiusaajaa jatkamaan. Erityisesti muiden ihmisten hyväksyntä kiusaamiselle innostaa kiusaajaa.

Moni nuori on kohdannut kiusaamista netissä. On tärkeää, että kiusaamiseen puututaan heti, jotta se saadaan loppumaan mahdollisimman pian ja kiusaaja ei löydä aina uusia uhreja itselleen. Kiusaamisen kanssa ei pidä jäädä yksin. Asiasta tulee aina kertoa sen sivuston ylläpidolle, jolla kiusaaminen tapahtuu, tutulle aikuiselle ja tarvittaessa myös poliisille. Jos kiusaaja on samasta koulusta, asiasta kannattaa puhua myös opettajalle tai aluksi vaikka tukioppilaalle. Heidän tehtävänsä on auttaa asian viemisessä eteenpäin.

Mikäli mahdollista, estä kiusaajan viestien näkyminen. Viesteihin vastaaminen vain pahentaa tilannetta, sillä kiusaaja hakee juuri pelästyneitä tai suuttuneita reaktioita kiusatulta. Jos kiusattu ei reagoi mitenkään, on mahdollista, että kiusaaja turhautuu ja lopettaa ärsyttämisen.

Aina tämä ei riitä. Kiusaamisen jatkuessa kannattaa ottaa talteen kaikki kiusaajan lähettämät viestit joko printtaamalla ne tai tallettamalla tietokoneelle. Ota ylös tarkat päivämäärät ja kellonajat sekä kaikki kiusaajan itsestään antamat tiedot, kuten nimimerkki ja sähköpostiosoite. Mitä enemmän saat tietoja talteen kiusaajasta, sen helpompaa siihen on puuttua.

Kiusaaja saattaa luulla, ettei nimettömänä toimimisesta voi jäädä kiinni. Nimimerkin takana toimiminen ei kuitenkaan poista vastuuta. Pahimmissa kiusaamistapauksissa poliisi puuttuu tilanteeseen, jolloin tekijän jäädessä kiinni hän joutuu oikeudelliseen vastuuseen tekosistaan. Vaikka nettikiusaaminen ei satu fyysisesti, se satuttaa monilla muilla tavoilla, ja seuraukset voivat olla pitkäaikaiset. Kiusaamiseen netissä ja oikeassa elämässä tulee suhtautua yhtä vakavasti.

Lue lisää nettikiusaamisesta Nuortennetissä.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 05/23/2019 - 19:54
Kummallista, miten joku nettisivuston ylläpitäjä voi olla välinpitämätön törkeyksien poistamisessa. Sivustojen valvontaa tulisi tehostaa merkittävästi. Lisäksi poliisille merkittävästi lisää resursseja rangaistusten langettamiseksi kiusaajille.
Ma, 06/03/2019 - 12:59
Kiitos kommentistasi! On totta, että sivustoja tulee valvoa ja kiusaamiseen ja muuhun asiattomaan käyttäytymiseen/sisältöihin on tärkeää puuttua. Jos haluat saada kommentissasi esittämiäsi ideoita paremmin kuuluviin, kannattaa sinun tehdä esimerkiksi Nuortenideat.fi-vaikuttamispalveluun aiheesta oma idea. Lue lisää: www.nuortenideat.fi.
T. Riina