Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Nettikiusaaminen

Nettikiusaaminen ilmenee monin eri tavoin. Se voi olla esimerkiksi pilkkaamista, uhkailua, toisen henkilön yksityisten tietojen levittämistä tai toisena ihmisenä esiintymistä. Pienikin vitsiksi tarkoitettu pila voi saada yllättäen suuret mittasuhteet.

Kiusaaja voi olla tuttu tai tuntematon. Toisinaan koulussa tapahtuva kiusaaminen jatkuu myös netissä, mikä tekee kiusan kohteena olevan tilanteesta erityisen tukalan, kun missään ei saa olla rauhassa. Tietynlaisilla palstoilla aikuisten poissaolo ja valvonnan vähäisyys saattavat houkutella kiusaajaa jatkamaan. Erityisesti muiden ihmisten hyväksyntä kiusaamiselle innostaa kiusaajaa.

Moni nuori on kohdannut kiusaamista netissä. On tärkeää, että kiusaamiseen puututaan heti, jotta se saadaan loppumaan mahdollisimman pian ja kiusaaja ei löydä aina uusia uhreja itselleen. Kiusaamisen kanssa ei pidä jäädä yksin. Asiasta tulee aina kertoa sen sivuston ylläpidolle, jolla kiusaaminen tapahtuu, tutulle aikuiselle ja tarvittaessa myös poliisille. Jos kiusaaja on samasta koulusta, asiasta kannattaa puhua myös opettajalle tai aluksi vaikka tukioppilaalle. Heidän tehtävänsä on auttaa asian viemisessä eteenpäin.

Mikäli mahdollista, estä kiusaajan viestien näkyminen. Viesteihin vastaaminen vain pahentaa tilannetta, sillä kiusaaja hakee juuri pelästyneitä tai suuttuneita reaktioita kiusatulta. Jos kiusattu ei reagoi mitenkään, on mahdollista, että kiusaaja turhautuu ja lopettaa ärsyttämisen.

Aina tämä ei riitä. Kiusaamisen jatkuessa kannattaa ottaa talteen kaikki kiusaajan lähettämät viestit joko printtaamalla ne tai tallettamalla tietokoneelle. Ota ylös tarkat päivämäärät ja kellonajat sekä kaikki kiusaajan itsestään antamat tiedot, kuten nimimerkki ja sähköpostiosoite. Mitä enemmän saat tietoja talteen kiusaajasta, sen helpompaa siihen on puuttua.

Kiusaaja saattaa luulla, ettei nimettömänä toimimisesta voi jäädä kiinni. Nimimerkin takana toimiminen ei kuitenkaan poista vastuuta. Pahimmissa kiusaamistapauksissa poliisi puuttuu tilanteeseen, jolloin tekijän jäädessä kiinni hän joutuu oikeudelliseen vastuuseen tekosistaan. Vaikka nettikiusaaminen ei satu fyysisesti, se satuttaa monilla muilla tavoilla, ja seuraukset voivat olla pitkäaikaiset. Kiusaamiseen netissä ja oikeassa elämässä tulee suhtautua yhtä vakavasti.

Lue lisää nettikiusaamisesta Nuortennetissä.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet -valikon kautta.

 

Sivu päivitetty viimeksi 22.03.2021.

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 10/18/2022 - 14:26
joo
Pe, 05/21/2021 - 11:07
moiiii iouhfrg.iekdhbgfkbemjhwjefhgx
To, 04/16/2020 - 13:30
Onhan se totta että nettikiusaaminen on oikea asia ja ongelma mutta sen voi korjata vain itse. Poliisin ei missään nimessä pitäisi puuttua nettikiusaamiseen miksi? koska sitä tapahtuu aivan pirusti ja mitä jos joku * haukkuu mua vammaiseksi kynärissä mitä poliisi sille aikoo tehdä??? Ei kannata ottaa mitään tosissaan internetsissä! Block nappi on keksitty ihan syystä kannattaa käyttää ;) Ihmiset on liian ohut nahkaisia internetin käyttäjiksi jos jokaisesta pienestä asiasta otetaan itteensä. Ja muutenkin jos joku sua oikeasti kiusaa kannattaa muistaa että niillä on todennäköisesti enemmän ongelmia elämänsä kanssa joten estot ja mutet tulille ja elämä jatkuu.

*kommentista moderoitu asiaton sisältö pois
Pe, 04/24/2020 - 14:27
Moi! Olet oikeassa, että jokainen voi vaikuttaa nettikiusaamisongelman korjaamiseen. Jokainen voi vaikuttaa omaan toimintaansa ja olla itse kiusaamatta muita netissä. Lisäksi nettikiusaamiseen voi puuttua. Jos joku haukkuu toista esimerkiksi nettipeleissä tai sovelluksissa, kannattaa siitä kertoa palvelun ylläpidolle, jotta tilanteeseen puututtaisiin mahdollisimman pian. Lisää ohjeita löytyy yllä olevasta artikkelista.
On totta, että ihan joka asiaan poliisi ei ehdi puuttua, eikä aina olekaan tarvetta poliisille. Joskus voi riittää esimerkiksi ylläpidon puuttuminen asiaan. Joskus on kuitenkin syytä ottaa yhteyttä poliisiin - esimerkiksi silloin, jos nettikiusaaminen on jatkuvaa eikä sitä saada loppumaan muutoin, tai jos kiusaaminen täyttää mahdollisesti rikoksen tunnusmerkkejä. Aina voi pyytää neuvoa joltakin luotettavalta aikuiselta, jos kohtaa netissä kiusaamista.

Terkuin, Riina
To, 05/23/2019 - 19:54
Kummallista, miten joku nettisivuston ylläpitäjä voi olla välinpitämätön törkeyksien poistamisessa. Sivustojen valvontaa tulisi tehostaa merkittävästi. Lisäksi poliisille merkittävästi lisää resursseja rangaistusten langettamiseksi kiusaajille.
Ma, 06/03/2019 - 12:59
Kiitos kommentistasi! On totta, että sivustoja tulee valvoa ja kiusaamiseen ja muuhun asiattomaan käyttäytymiseen/sisältöihin on tärkeää puuttua. Jos haluat saada kommentissasi esittämiäsi ideoita paremmin kuuluviin, kannattaa sinun tehdä esimerkiksi Nuortenideat.fi-vaikuttamispalveluun aiheesta oma idea. Lue lisää: www.nuortenideat.fi.
T. Riina