Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Netti & laki

Vaikka netti on kansainvälinen areena, suomalaista netinkäyttäjää säätelevät Suomen lait. Netin käyttö on helppoa, josta voi seurata se mielikuva, että netissä voi sanoa tai tehdä mitä tahansa. Näin ei kuitenkaan ole. Oman huoneen rauhasta nimimerkin takaa kirjoitetuista viesteistä voi lähes aina selvittää kirjoittajan henkilöllisyyden.

Yleiset laittomuudet netissä liittyvät musiikin tai elokuvien lataamiseen eli tekijänoikeusrikkomuksiin, herjaavaan kirjoitteluun eli kunnianloukkaukseen tai laittomaan uhkailuun, sekä toisen ihmisen käyttäjätunnuksien hyödyntämiseen, eli tietomurtoon. Tekojen rangaistuksena voi teon vakavuudesta riippuen olla sakkoja tai jopa vankeutta. Myös rikoksentekoväline eli tietokone voidaan takavarikoida.

Vaikka netti on pullollaan tietoa, kaikki ei ole vapaasti jaettavissa. Tekijänoikeutta loukataan, kun toisen tekemää teosta, kuten musiikkikappaletta tai maalausta, kopioidaan ja levitetään laittomasti. Mikäli siis henkilö jakaa netissä vaikkapa kaupasta ostamaansa elokuvaa, hän toimii väärin. Väärin toimii myös se, joka lataa tietoverkon yli laittomasti jaetun elokuvan koneelleen.

Kunnianloukkaus netissä tarkoittaa yleensä sitä, että henkilö nimittelee toista halventavasti tai levittelee hänestä perättömiä juttuja. Selvästi uhkaavat viestit toista henkilöä tai esimerkiksi oppilaitosta kohtaan on aina ilmoitettava poliisille, ja jos tilanne on hälyttävä, suoraan hätänumeroon 112. Ilmoituksen epäilyttävästä aineistosta voi myös jättää poliisin nettisivuilla.

Toisen henkilön käyttäjätunnuksen ja salasanan tietoon saaminen ei oikeuta käyttämään niitä ilman niiden omistajan lupaa. Jos joku näin tekee, hän syyllistyy tietomurtoon. Tietomurrolla voidaan tarkoittaa myös luvatonta tunkeutumista tietojärjestelmään tai järjestelmän luvatonta käyttöä. Näissä tapauksissa jo yrittäminen on rangaistava teko. Myös alle 15-vuotiaaseen voidaan kohdistaa oikeudellisia toimenpiteitä ja seurauksia, vaikka varsinainen rikosoikeudellinen vastuu alkaakin vasta 15-vuotiaana.

Mikäli nettiä käyttää hyödyllisiin tarkoituksiin oikealla tavalla, ei seuraamuksista ole pelkoa. Sananvapaus koskee myös nettiympäristöä. On kuitenkin syytä muistaa, että vapaus tuo mukanaan vastuun: sananvapauden nimissä ei voi loukata mitään toista lakipykälää. Näin ollen toisen haukkuminen netissä ei ole sananvapauden hyödyntämistä, vaan mahdollinen kunnianloukkaus.

Poliisin neuvoja nuorille löydät Poliisin nettisivuilta.

Laki säätelee nettiä. Lue lisää Nuortennetistä.

Tekijänoikeudet hämärtyvät helposti verkossa, vaikka ethän lähtisi kadullakaan jakamaan toisen omaisuutta tai valokuvia. Lue lisää Tekijanoikeus.fi -nettipalvelusta.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet -valikon kautta.

 

Sivu päivitetty viimeksi 22.03.2021.

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ke, 11/30/2022 - 13:39
fbf