Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Netin liikakäyttö ja peliriippuvuus

Netissä aika kuluu nopeasti, ja toisinaan siellä vietetty aika pitenee kuin huomaamatta: aiottu pikainen kurkistus muuttuukin monen tunnin roikkumiseksi. Mikäli näin käy usein, netin sulkeminen muodostuu vaikeaksi ja netistä ei voi olla päivääkään erossa, voi kyse olla liiallisesta netinkäytöstä.

Liiallisella ja hallitsemattomalla netinkäytöllä on monenlaisia seurauksia. Kun netti ohjaa elämää, ystävyyssuhteet, harrastukset, opiskelu ja työskentely voivat kärsiä. Fyysisiin oireisiin kuuluvat esimerkiksi niska- ja hartiakivut, päänsärky ja unettomuus, jopa masennus.

Netti voi koukuttaa monin eri tavoin, mutta yleisimmät ongelmien aiheuttajat ovat keskustelupalstat, nettipelit ja yhteisöllinen media. Toiset ovat alttiimpia riippuvaisuudelle kuin toiset, ja ongelmat voivat vaihdella lievän ja vaikean välillä. Jos arjessa on muutenkin vaikeaa, voivat netti ja pelaaminen tarjota pakokeinon ongelmista. Kun nettiä käyttää liikaa pakokeinona, se voi lisätä ongelmia ja pian syntyy umpisolmu, jossa ongelmat ruokkivat toinen toistaan.

Se, että viettää paljon aikaa netissä, ei vielä tarkoita riippuvuutta. Riippuvuus paljastuu yleensä vasta silloin, kun netin käyttömahdollisuuksia syystä tai toisesta joutuu rajoittamaan ja siitä seuraa pahaa ahdistusta. Olisiko viikonloppu mökillä ilman nettiä täysin mahdoton ajatus? Kuinka paljon aikaa jää kavereille, netin ulkopuolisille harrastuksille tai kouluasioiden hoitamiselle? Mitä muuta voisi tehdä netissä roikkumisen sijaan?

Nettiriippuvuus on sukua peliriippuvuulle, ja niihin on olemassa hoitokeinoja. Apua voivat antaa esimerkiksi A-klinikat, joita löytyy Suomesta kymmeniltä paikkakunnilta. Hoidon tarkoituksena ei ole, että netin käyttäminen olisi lopetettava kokonaan, vaan ainoastaan liiallisen käytön hillitseminen. Tärkeintä on tunnistaa oma ongelma ja ottaa vakavasti esimerkiksi läheisten ilmaisema huoli.

Mikäli nettipelaamiseen liittyy hallitsematon uhkapelaaminen ja rahaa kuluu peleihin aina enemmän kuin alun perin oli tarkoitus, apua tarjoavat maksutta eri tahot puhelimitse ja netissä.  Yhteyttä voi ottaa anonyymisti ja palvelusta saavat apua myös peliriippuvaisten läheiset.

Jos oma netinkäyttö huolestuttaa ja siellä tulee vietettyä ihan liikaa aikaa, kannattaa asiasta puhua vanhempien, terveydenhoitajan tai muun aikuisen kanssa. Kun asiaan puuttuu ajoissa, tilanne ei pääse riistäytymään käsistä.

Testaa netinkäyttösi Päihdelinkin nettiriippuvuustestissä!

Ongelmia oman tai läheisen uhkapelaamisen kanssa? Peluuri.fi-nettipalvelusta saat apua ja vinkkejä tilanteeseesi.  

Mikä on sopiva määrä pelaamiselle? Pelitaito.fi-nettipalvelussa on asiaa pelaamisesta.  

Pelirajat'on tarjoaa vertaistukea sekä ongelmallisesti pelaajille että heidän läheisilleen! Apua peliongelmiin löydät Pelirajat'on -nettisivuilta.

Katso Meku:n tuottama video pelaamisesta. Kuinka digitaaliset pelit näkyvät sinun elämässäsi? Pelaatko ollenkaan vai tuleeko pelaamisesta jatkuvasti riitaa kotona?

 

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet -valikon kautta.

 

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 02/09/2015 - 10:04
Verkkonuorisotyön kehittämiskeskus Verken sivuilla on materiaalisivu, jossa löytyy verkkokulttuuriin liittyen paljon tietoa. Kannattaa käydä tsekkaamassa löydätkö noista lähteistä itselle sopivaa materiaalia.
http://www.verke.org/materiaalit/teema/verkkokulttuuri
Ma, 02/09/2015 - 10:04
Hei.
Olen odottanut chatin aukeamista kello yhdestä asti. Onkohan selitystä sille miksi se ei ole vielä auki?
Kello on 13.51 ja chat ikkunassa lukee ''tänään kello 13-15.

Olisin tarvinnut vastauksia muutamaan kysymykseen jotka tulee seuraavaksi.

Mistä tunnistaa ''virtuaalinuoren?
Miten nuori ajautuu pysymään vain tietokoneella?
Miten nuorta voisi auttaa kunnassa jossa toimit?

Virtuaalinuori = Nuori joka viettää suurimman ajan osastaan tietokoneella.

Terveisin
MIka
Ma, 02/09/2015 - 10:04
Pahoittelut, että olet odottanut turhaan Chatin aukeamista. Kyseinen teksti on unohtunut Chat-ikkunaan testauksesta, joka tehtiin jo ma 2.2. Kysymyksesi liittyvät nuorten tieto- ja neuvontatyön työmuotoon. Voit lähettää ne sähköpostitse osoitteeseen: nutikoordinaatio(at)ouka.fi ja voimme jatkaa keskustelua niihin liittyen siellä.