Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Elämme keskellä mediavyöryä. Mahdollisuutemme seurata esimerkiksi uutisia tai viihdettä monien eri väylien kautta on helppoa. Taskussa kulkee mukana kännykkä, kotoa löytyvät tablettitietokoneet ja läppärit, ja katsomatta jääneet televisio-ohjelmat löytyvät netistä.

Myös mahdollisuudet julkaista omia kirjoituksia, valokuvia, maalauksia tai vaikkapa musiikkivideoita ovat nyt laajemmat kuin koskaan. Väylänä voi olla oma blogi, harrastuksen ympärille kehittynyt keskustelupalsta tai muu julkaisukanava.

Suositut ja ihmisiä kiinnostavat kuvat, videot ja kirjoitukset leviävät netissä nopeasti. Kuka tahansa saattaa nousta jopa miljoonien ihmisten tietoisuuteen yhdessä yössä, kun hänen nettiin lataamansa video kerää innostuneita klikkaajia ja materiaalia jaetaan kavereille esimerkiksi Facebookissa. Suosiota saattaa kerätä video hauskasta vauvasta, temppuilevasta koirasta tai upeasta laulusuorituksesta. Netissä sana on vapaa ja itseilmaisu helppoa.

Luovuuden lisäksi netti mahdollistaa myös sosiaalisuuden ja yhteisöllisyyden. Netti on pullollaan erilaisia keskustelukanavia ja chat-palstoja, joiden aihepiirit, kieli ja ikäryhmät vaihtelevat. Parhaimmillaan ne tarjoavat vertaistukea, uusia kavereita ja syvällisiäkin keskusteluja itselle tärkeästä aiheesta. Vaikka keskustelukumppani olisi toisella mantereella ja puhuisi vierasta kieltä, hyvän ystävyyden syntyminen on mahdollista.

Nimettömänä kirjoittaminen helpottaa kynnystä tutustua toisiin ihmisiin. Joskus on helpompaa puhua esimerkiksi ongelmistaan ja saada vertaistukea, kun toiset eivät tiedä, kuka nimimerkin takana on. Nettimaailma on myös vahvasti nuorten vallassa: kun perinteisessä mediassa nuoren voi olla vaikea saada omaa ääntään kuuluville, netissä se on ihan yhtä voimakas kuin aikuistenkin. Netti lisää nuorten vaikutusmahdollisuuksia asioihin monin eri tavoin. Omassa blogissa voi tuoda ilmi itselle tärkeitä asioita ja esimerkiksi kansalaiskeskustelu eri foorumeissa on helppoa.

Monet kaupungit ja järjestöt tarjoavat netissä nuorille erilaisia vaikuttamiskanavia, joissa nuoret voivat vaikuttaa ja ilmaista mielipiteensä.

Netissä asia ja viihde kulkevat rinnakkain. Kun opintoihin tai työhön liittyvät sähköpostit on lähetetty ja tärkeät asiat saatu järjestykseen, voi rentoutua vaikkapa nettipelejä pelaten. Oli kyse sitten shakista tai seikkailupelistä, pelikavereita löytyy koko maailman laajuisesti ympäri vuorokauden.

Millaisia uutisia syntyy, kun nuoret tekevät ne itse? Yle Uutisluokassa nuoret ryhtyvät uutistoimittajiksi Ylen journalistien auttaessa uutiskummeina. Lue lisää uutisluokasta Ylen sivuilla.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet -valikon kautta.

 

Sivu päivitetty viimeksi 22.03.2021.