Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Päihteet liikenteessä

Päihteet ja liikenne ovat huono yhdistelmä. Alkoholi imeytyy elimistöön nopeasti, mutta palaa tasaisen hitaasti. Jo pienikin veren alkoholipitoisuus huonontaa ajokykyä ja nostaa onnettomuuteen joutumisen todennäköisyyttä. Sama pätee myös huumausaineisiin: kuljettaja voi syyllistyä rattijuopumukseen myös ollessaan huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena.

Veren alkoholipitoisuuden ylittäessä 0,5 promillea onnettomuusriski kasvaa voimakkaasti. 1,6 promillen rajan ylittyessä kuljettajan onnettomuuteen joutumisen todennäköisyys on noussut jo nelikymmenkertaiseksi selvään kuljettajaan verrattuna.

Yksi keskiolut vastaa yhtä ravintolan viskipaukkua, iso nelostuoppi kahta. Jos joudut miettimään ennen ajoa, oletko ajokuntoinen, kannattaa suosiolla odottaa vielä sopivampaa ajohetkeä tai soittaa kuljettajaksi kaveri tai taksi. Jos jotakin vakavaa tapahtuu ajaessasi alkoholin vaikutuksen alaisena, joudut kestämään seurausten lisäksi myös omatuntosi kolkutuksen.

Lue lisää päihteiden käytön valvonnasta Poliisin nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Alkoholin palamislaskuri löytyy Laskurini.fi-nettipalvelusta (avautuu uuteen välilehteen). Mieti kuitenkin ensin, miksi tarvitset laskuria! 

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 16.6.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.