Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kävely ja pyöräily

Jalankulkijoiksi lasketaan esimerkiksi kävelijät, rullalautailijat, rullaluistelijat sekä potkulautailijat ja potkukelkkailijat. Pyöräilijä ja sähköpotkulautailija ovat ajoneuvon kuljettajia, mutta kulkupeliään taluttaessaan jalankulkijoita. Tasa-arvoisessa risteyksessä oikealta tulevaa ajoneuvoa tulee aina väistää.

Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta. Nykyisestä heijastinvalikoimasta löytyy varmasti jokaisen makuun ja tyyliin sopiva E-hyväksytty heijastin. Pelkkä heijastava koriste ei kuitenkaan välttämättä täytä heijastimen laatuvaatimuksia.

Kypärä on pyöräilijän perusvaruste. Tutkimusten mukaan pyöräilykypärän käyttö onnettomuustilanteessa suojaa tehokkaasti pään vakavilta vammoilta. Kauppojen kypärävalikoima on laaja, joten kannattaa etsiä juuri itselle parhaiten sopiva kypärä.

Kypärän tulee olla sopivan kokoinen ja kiinnitetty siten, ettei se mahdollisessa onnettomuudessa lennä pois päästä. Oikein kiinnitetty kypärä suojaa myös otsaa eikä roiku takaraivolla. Kypärä on vaihdettava uuteen iskun jälkeen, jos se putoaa korkealta tai jos siihen tulee syviä viiltoja.

Tutustu jalankulkusääntöihin tarkemmin Liikenneturvan nettisivuilla (avautuu uuteen välilehteen).

Testaa, kuinka hyvin (tai huonosti) näyt pimeällä ilman heijastinta tai heijastimen kanssa Liikenneturvan Käytä heijastinta! -testissä (avautuu uuteen välilehteen).

Lue lisää pyöräilystä:

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 16.6.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.