Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Autoilu

Nuorten kuljettajien liikenneonnettomuuksien vähentämisessä olet nuorena itse avainasemassa. Alusta lähtien on hyvä omaksua ennakoiva ajotapa, jolloin kuljettaja varaa itselleen riittävästi pelivaraa toimia oikein yllättävissäkin tilanteissa hyvissä ajoin.

Nuorten kuljettajien onnettomuusriski laskee, kun ajokokemusta karttuu. Kokematon ja nuori kuljettaja ei aina osaa kiinnittää huomiota sellaisiin seikkoihin, joista saattaa aiheutua vaaratilanteita. Ensimmäistä vuotta ajavien liikennevahinkomäärä suhteutettuna ajokorttien määrään on vakuutustilastojen mukaan kolminkertainen verrattuna jo kolme vuotta ajaneisiin.

Nopeusrajoitusten ja muiden liikennesääntöjen noudattaminen, turvavyön käyttäminen ja vain selvin päin ajaminen ovat olennaisia keinoja välttää liikenneonnettomuuksiin joutumista ja toisaalta ne lieventävät onnettomuuksien seurauksia. Paitsi kuljettajan, myös kulkupelin kunto on tärkeää. Ovathan renkaat ja valot kunnossa?

Istuinpaikalle asennettua turvavyötä tulee lain mukaan käyttää ajoneuvossa sekä etu- että takapenkillä aina ajon aikana. Jo pienestä vauhdista tapahtuva äkkipysäytys saa takapenkkiläisen lentämään eteenpäin nopeasti ja kivuliaasti, mikäli turvavyö ei ole asianmukaisesti kiinnitetty. Tällöin vaarantuu myös edessä istuvan turvallisuus. Äkkitörmäys 50 kilometrin tuntinopeudella nelikymmenkertaistaa takaa lentävän henkilön tai tavaran massan. Paljonko painosi olisi tuollaisessa törmäyksessä?

Lisätietoa turvavyön käytöstä löydät Liikenneturvan Turvavyö -osiosta.

Tietoa ajokorteista löydät Poliisin nettisivuilta.

Missä kansainvälistä ajokorttia tarvitaan? Lue lisää kansainvälisestä ajokortista Autoliiton nettisivuilta.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 17.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.