Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Liikenteessä toimiminen on vastuullista puuhaa. Koska kaduilla kulkee niin lapsia, mopoilijoita, autoilijoita, sähköpotkulautailijoita kuin rullaluistelijoitakin, yhteisten sääntöjen tunteminen ja noudattaminen on tärkeää.

Lähde ajamaan ainoastaan ajokuntoisena – selvin päin ja valppaana. Alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajaminen on vastuutonta ja laitonta. Seuraukset voivat olla vakavat paitsi itselle, myös kyydissä oleville tai muille tiellä liikkujille. Rattiin ei kannata hypätä myöskään vihaisena tai väsyneenä. Liikennevalvontaa ja rangaistuksia koskevista asioista vastaa poliisi. Tieliikennelainsäädännöllisistä asioista vastaa poliisin ohella myös liikenne- ja viestintäministeriö.

Ajokortti on monelle tärkeä merkkipaalu elämässä. Ensimmäinen ajovuosi on tärkeä, sillä sen aikana opitaan tuntemaan oma ajotapa ja suhtautuminen muuhun liikenteeseen. Ensimmäinen ajovuosi on myös riskialttein: liikennevahinkoja sattuu silloin kolminkertainen määrä verrattuna jo kolme vuotta ajaneisiin. Kuljettajakoulutusta ja ajokorttiasioita koskevista asioista vastaa Suomen autokoululiitto ja liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Kaverit saattavat yllyttää nuorta kuskia hurjapäisiin tekoihin liikenteessä. Sellaiseen ei pidä lähteä mukaan, vaan kannattaa pitäytyä turvallisessa ajosuunnitelmassa. Huolehdi myös, että ajoneuvosi on hyvässä kunnossa, asianmukaisesti varustettu ja vakuutettu. Esimerkiksi turvavöiden tulee olla toimivat ja niitä käytetään niin etu- kuin takapenkilläkin. Myös valojen ja renkaiden täytyy olla kunnossa.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 16.6.2022.