Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Peruskoulun jälkeen

Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon. Kuitenkin viimeistään ysiluokalla kannattaa miettiä, mitä haluaa tulevaisuudelta. Mitkä ovat vahvuuksiani, entä mitä en ainakaan haluaisi tehdä? Toisille on jo pitkään ollut selvää, mihin aikoo hakeutua, kun taas toisille maailma on vielä täynnä kysymysmerkkejä. Valinnanmahdollisuuksia on tarjolla runsaasti.

Lukion kesto on yleensä kolme vuotta ja sen aikana suoritetaan vähintään 75 kurssia. Opinnot koostuvat pakollisista, syventävistä ja soveltavista kursseista. Omaan kurssitarjottimeen voi vaikuttaa ja painottaa niitä oppiaineita, jotka itseä eniten kiinnostavat. Valittavana on myös erityislukioita, joita ei kuitenkaan ole kaikilla paikkakunnilla. Erityislukio voi olla esimerkiksi urheilu- tai musiikkipainotteinen ja suosituimpiin lukioihin saattaa olla korkeat keskiarvorajat. Lukiosta valmistutaan ylioppilaaksi.

Toinen vaihtoehto on ammatillinen peruskoulutus. Sitä tarjoavat esimerkiksi ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja ammatilliset erityisoppilaitokset. Koulutus johtaa perustutkintoon, joka on 180 osaamispisteen laajuinen, ja josta vähintään 30 osaamispistettä on työssäoppimista. Suoritusaika vaihtelee oman etenemistahdin, aiempien opintojen ja mahdollisen aiemman työkokemuksen mukaan. Perustutkinnon jälkeen on mahdollista hakeutua työelämään tai suorittaa jatko-opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Oppilaitokset tekevät usein yhteistyötä keskenään. Tämä mahdollistaa esimerkiksi ammatillisen koulutuksen ja lukion oppimäärän suorittamisen yhtäaikaisesti. Vaihtoehdoista kannattaa kysellä opinto-ohjaajalta.

15-vuotias saa solmia oppisopimuksen. Tällöin opiskelija hankkii itse oppisopimuspaikan ja suorittaa määrätyssä oppilaitoksessa tietopuoliset opinnot laaditun aikataulun mukaisesti. Oppisopimuskoulutus voidaan järjestää ammatillisena peruskoulutuksena kaikkiin perustutkintoihin. Paikallinen oppisopimuskeskus tai -toimisto auttaa oppisopimuksen tekemisessä ja neuvoo käytännön asioissa.

Mahdollista on hakea myös kansanopistoihin. Niissä on laaja kurssitarjonta ja niissä on mahdollista suorittaa myös lukion tai ammatillisen peruskoulutuksen oppimäärä.

Mikäli ysiluokalla ei vielä tiedä, mitä haluaisi opiskella, tai kokee tarvitsevansa valmennusta jatko-opintoja varten, on mahdollista suorittaa tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA). TUVA-vuoden aikana opiskelija saa lisää valmiuksia hakeutua tutkintokoulutukseen ja hänen suunnitelmiaan selkeytetään.

Perusopetuksen jälkeen on myös mahdollista suorittaa työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus (TELMA). TELMA on tarkoitettu erityistä ja laajaa tukea tarvitseville henkilöille. Koulutuksessa opiskelija saa valmiuksia hyvää, itsenäiseen elämään ja työhön.

Opintopolku.fi-palvelu auttaa sinua valintojen keskellä (avautuu uuteen välilehteen).

Jos pohdit ammatti- ja koulutusvalintojasi perusopetuksen tai lukion pohjalta, AVO Ammatinvalintaohjelma on sinua varten (avautuu uuteen välilehteen).

Lisätietoa ammateista ja erilaisista aloista saat Työmarkkinatorilta (avautuu uuteen välilehteen).

Lue kansanopistoista Kansanopistot.fi-palvelussa (avautuu uuteen välilehteen).

Talous ja nuoret TATin nuorten sivuilta saat tietoa ja tukea koulutukseen ja työhön (avautuu uuteen välilehteen).

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 22.2.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.